![]() |
Dupa parerea mea, in dorinta de a fi mai convingatori, apelam si la acele exemple care, dupa venirea Mantuitorului in lume, acel gen de crima nu numai ca nu se mai justifica, dar este judecat ca un pacat strigator la cer. Cine mai crede acum ca Dumnezeu ii ingaduie cuiva sa omoare femei si copii? Si-apoi, care-ar mai fi fost rostul si rolul venirii Mantuitorului, daca nu acela de a ne transforma ura in iubirea de semeni. Daca Imparatul Constantin "a primit un semn", asta s-a intamplat fiindca prea multi crestini erau asupriti si ucisi fara justificare... Dar n-am auzit pana acum ca vreun astfel de sfant sa aiba sfinte moaste izvoratoare de mir. Imparatul David a fost un mare prooroc, dar nu i s-a ingaduit sa ridice el, lacasul de rugaciune atat de mult visat, fiindca avea mainile patate de sange.
Cat despre varianta de a sta cu bratele incrucisate cand copilul tau, mama ta, sotia ta, sunt greu umiliti, eu nu numai ca nu cred o farama din astfel de laude, dar exact aceste laude (ca atatea altele de pana acum) pe mine m-au facut sa cred ca avem de-a face cu un personaj usor iresponsabil pentru propriile-i vorbe. Repet (iar nenea Cezar poate sa confirme sau sa infirme, daca vrea, ca un profesionist in domeniu), caracterul care razbate dincolo de vorbe, este unul extrem de rece, transant, radical si mai ales fals. In opinia mea, mult mai mult credit ofer celor ce nu pot, decat celor ce pretind nu doar ca pot, ci ca sunt... Iar asa-zisele negatii au aerul de a amplifica falsitatea, nicidecum smerenia. Si e pacat fiindca in principiu ar trebui sa ne focalizam pe cele bune si de folos, nicidecum pe ce vor altii sa credem despre ei... In linii largi, toti suntem la fel, fiindca avem mare ingaduinta cu propriile greseli, si intotdeuna avem tendinta sa ne vedem cu alti ochi decat ne vad altii. Dar acestea nu sunt greseli, ci triste revelatii. Este ca si cum am flutura o camasa purtata fara intrerupere, ani de zile si am pretinde celorlalti sa spuna (si sa creada) ca este imaculata... |
Mos Neagu, din punctul tau de vedere, Dumnezeu din Vechiul Testament este acelasi cu Dumnezeu din NT? Era Dumnezeu mai putin lipsit de iubire atunci sau vreodata? Dumnezeu este acelasi mereu, nu este umbra de schimbare in EL. S-au intimplat acele lucruri? Conform VT da. A spus vreodata Mantuitorul ca ceea ce a facut Moise a fost gresit, in acele situatii? Nu. O mare nelamuire am: de ce parca ne ferim de concluzia evidenta: da, Dumnezeu a permis acele lucruri.Nu pt ca ne iubea mai putin ci pt ca asa a ingaduit EL si nu trebuie sa se justifice in fata noastra.
In alta ordine de idei, ca sa nu zic partenerul meu de dialog ca sunt subiectiv: a predicat vreodata Hristos razboiul de aparare? Niciodata, din punct de vedere al textelor NT.Nu a predicat nici un fel de razboi, de nici un tip, nici un fel de rezistenta armata.Nimic, nici macar un cuvant nu a spus. Si atunci cum se justifica crestineste razboiul de aparare si uciderea altor oameni? Aici este dilema, in ansamblul ei. Daca Dumnezeu ingaduie sa se intimple asa ceva ce trebuie facut din moment ce Hristos nu a spus nimic in justificarea unui raspuns armat? Iubim dusmanii si murim toti ca mieii, fara nici o reactie ( versiunea Igor) sau ne aparam desi Hristos nu a spus ca trebuie sa ucidem alt om, indiferent de situatie? EL, ca sa fiu, mai exact, a fost si mai radical de atat,in ceea ce a spus dar ma rezum la aceasta problema. Ca sa sintetizez: In VT, conform textelor biblice, Dumnezeu a ingaduit acele lucruri, ba Moise a spus ca a fost voia Lui, indiferent cat de mult ne-ar soca asta. In NT, Isus, Fiul lui Dumnezeu, nu aproba in nici un fel razboiul sau uciderea, indiferent de situatie. Cu toate acestea istoria arata ca razboaiele au continuat, crestinii s-au ucis intre ei sau pe altii, au atacat sau s-au aparat. Ce trebuie facut in acest caz, care este solutia crestina, pt ca nu exista contradictie intre Tata si Fiul Sau. Cum aplicam invatatura Lui in acest gen de situatie? PS: sa cititi ce se spune in acest link http://www.crestinortodox.ro/editori...boi-99554.html este foarte interesant. |
Citat:
Pai frate, cred că răspunsul ni-l dă Înaintemergătorul, prin chiar faptul că s-a adresat soldaÈilor, si nu vituperand institutia militara, ci aratandu-le ce trebuie să facă pentru mântuirea lor. Iar Domnul nu a contrazis sau depăÈit această viziune. Ca să nu mai zic de "Câte săbii sunt aici?". |
Citat:
|
Citat:
Ce NU spune principiul noncontradictiei cu Biblia: ceea ce Biblia nu impune/afirma este fals. Spre exemplu, din aceea ca Biblia nu afirma nimic (nici nu sustine, nici nu neaga) ridicarea cu trupul la Cer a Sfintei Fecioare nu inseamna ca Dogma Asumptiei ar fi anti-biblica. Prin urmare, judecand numai pe baza NT, unde Domnul nici nu sustine, nici nu interzice razboiul de aparare, nu se poate spune ca razboiul de aparare ar fi ceva impotriva Bibliei. Cu alte cuvinte, stim ca ceea ce este scris in Biblie este adevarat. Aceasta nu este echivalent cu a spune ca tot ce este adevarat este scris in Biblie. Dimpotriva, Domnul ne spune (in Biblie) ca ar mai fi multe de spus, dar pe care apostolii (la acel moment al Cinei) nu le pot cuprinde. Mai apoi, uciderea in legitima aparare individuala (ca in cazul unei tentative de crima) sau colectiva (ca in cazul unui razboi de aparare), precum si, daca nu se poate altfel, aplicarea unei pedepse capitale de catre autoritatea legitima nu sunt ucideri in sensul Poruncii a Cincea. Dimpotriva, aceste lucruri, care pot fi obligatii grave (adica a nu ne apara poate fi un pacat de moarte) sunt tocmai in vederea poruncii a cincea, dupa cum ne lamureste CBC-ul aici. Despre pedeapsa cu moartea am scris mai demult un articol aici si tot ce am spus despre pedeapsa cu moartea se poate aplica (mutatis mutandis) si legitimei aparari (razboiului just). In ultima parte a articolului am sustinut si sustin ca idei ciudate, dar larg impartasite (ca aceasta a lui Igor) cum ca Dumnezeu nu ar ingadui legitima aparare sunt rezultatul influentei (i)luministe, erezie pe care am numit-o "iubirism" in alte parti si care se subsumeaza modernismului. Cu alte cuvinte, exista o legatura intre idei ca aceea ca Dumnezeu nu ar ingadui legitima aparare si alte idei in cel mai flagrant dezacord cu Biblia precum "Dumnezeu nu pedepseste", "iadul nu exista" (sau este gol, sau e ocupat numai de Iuda Iscariotul si Adolf Hitler), "oamenii se nasc buni, dar societatea ii strica", "bolile si infirmitatile nu pot fi consecinta pacatelor" si altele de felul acesta. In spatele tuturor acestor idei este un drac dragut, care zambeste frumos, este acelasi dusman al oamenilor care si-a pus pantofii filantropiei peste copite, acelasi membru eminent din legiunea diavolilor modernismului. |
Citat:
Va dati seama ca urmatorul pas al nebuniei corecte politic este sa sustina ca bacteria/virusul/prionul/parazitul/demonul nu sunt dusmani, ci altceva/altcineva, cu dreptul sa la alteritate (ptiu!!!! anatema!) si boal/posesiunea sunt doar....aaaa...accidente de convietuire, cam ca certurile dintre soti? Pe bune, nu sunt dus cu pluta, cel putin nu cat ma vad bunii mei prietenii Pelerin si Ioan Cezar. Parerea asta am citit-o pe internet; nebunia devil-backed avanseaza mai repede decat am crede. Biblia si mai ales marile profetii ortodoxe si catolice au mare dreptate. Ganditi adanc: 62% dintr-u popor cica crestin catolic e de acord cu "insotirea" sodomitilor!!! Ce mai vreti? Ca presimt ca viitorele replici ale unor colegi vor fi anticatolice: papa Borgia, al de o punea cu fi-sa, ceva imi spune (si intuitia mea Sith nu se inseala vreodata --- da, v-am mai dat o tema sa faceti misto de mine, daca nu stiti de gluma sau autoironie) ca NU ar lua parte, nowadays, la o campanie favorabila incestului. Una e pacatul propriu, alta ideologia favorabila pacatului. Deprivat de putere, astazi, sigur s-ar pocai. Desi, cine stie, din nou cred ca probabil s-a pocait pe patul d emoarte (nu prea stiu multe despre viata lui). Asta in timp ce premierul cica ducatului (cica stat feudal, statel feudale adevarate Il preamareau pe Dumnezeu) luxemburg se insoara/marita cu chestia aia de prieten/prietena, whatever it/he/she is. Asa ca revenind on-topic: a ucide nemotivat, neprovocat, e de la Dracul. A ucide in legitima aparare, cand familia, comunitatea, credinta, propria viata si integritate fizica sunt in pericol, e de la Dumnezeu. O spun si Biblia, si Sfintii Parinti de oriunde si oricand. |
Aaaaaamin.
Hâc, scuze, continuați. |
Citat:
Serios acum, ca si tata de familie si barbat crestin ortodox, ce gandesti on-topic? |
Nu gândesc, citesc. Și mă minunez.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:35:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.