Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   filioque (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9158)

Mihnea Dragomir 02.01.2012 01:27:24

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419393)
Leon al III-lea a refuzat introducerea "filioque" in Crez si a gravat pe doua placi de argint forma corecta a acestuia.

Încet, încet și pe alocuri, iată că începem să ne înțelegem. Deci una este afirmația dv inițială, anume că (Papa Leon al III-lea) "a respins filioque" și alta este ceea ce spuneți acum, că "a refuzat introducerea "filioque" în Crez".

Dacă încă nu vă e clară deosebirea dintre cele două afirmații, atunci vă rog să observați că Simbolul niceean, cu completările de la Constantinopol, nu înșiră totalitatea dogmelor ortodoxe, ci numai o parte. Spre exemplu, adevărul de nivel dogmatic că Isus, după moarte și înainte de înviere S-a coborât mai întâi în Iad (în Locuința Morților) nu este menționat. Ca regulă generală, Sinoadele au insistat mai mult asupra acelor adevăruri de credință care erau contestate în vremea lor, de aceea s-au și întrunit. Prin urmare, dacă ceva nu este cuprins într-un Crez, nu înseamnă că este fals. Prin urmare, Papa Leon a respins nu credința că Fiul are un rol în purcederea Sf Spirit, ci includerea în Crez a acestui articol. Dacă (cine știe ?) mâine un grup semnificativ ca pondere din Biserica Catolică ar ajunge să conteste dogma Asumpției, atunci papa Benedict ar putea judeca situația și ar putea afirma că nu este, totuși, cazul ca dogma Asumpției să fie inclusă în Crez. Ulterior acestei poziții, el însuși sau un succesor al său, observând că dogma Asumpției ar fi contestată cu și mai mare obstinație, ar putea considera necesară completarea Crezului cu articolul respectiv. Așa cum un Sinod ulterior celui de la Niceea a completat Crezul cu șapte articole, tot așa pot face Sinoade sau Papi și în viitor. Asta este o Biserică vie, în contrast cu o Biserică-muzeu. Câtă putere au avut Părinții de atunci să adauge sau să nu adauge la cele cuprinse de Părinții de dinainte, tot atâta putere vor avea și Părinții din viitor să adauge ori nu la cele ale Părinților de azi, după dificultățile pe care Biserica peregrină pe pământ le va avea într-un veac sau altul.

Citat:

Cum adica o parere personala si o problema ce tine de infailibilitate? Daca papa este infailibil in materie de invatatura cele doua corespund.
Nu corespund, fiindcă Papa este infailibil numai când sunt întrunite anumite condiții. Pentru a vedea exact care sunt acelea, citiți dogma infailibilității papale de la sursă: http://www.papalencyclicals.net/Coun...um20.htm#papal infallibility defined
Observați marca infailibilității ? Observați cum este formulată dogma ? "Noi învățăm și definim ca o dogmă divin revelată că...". Ei bine, din asta știm că ceea ce spune Papa în continuare spune cu autoritate petrină, ca episcop al Romei adresându-se întregii Biserici și nu ca simplu teolog.

catalin2 02.01.2012 20:47:00

In paginile din urma de pe acest topic s-a discutat cam tot ce era de discutat despre Filioque. Nu are rost sa fie reluate aceleasi teme, mai bine sa fie doar completate. Niciun catolic nu o sa-si schimbe parerea in ciuda tuturor argumentelor impotriva si a niciunuia pentru, luminarea o da Dumnezeu daca e sa fie ales cineva pentru ce a facut pana atunci.

catalin2 02.01.2012 20:58:47

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 419321)
"Formularea eretică pe care o amintiți este condamnată de Biserică". Când ? Printre cei care au semnat acel Conciliu Ecumenic, al cărui caracter ecumenic a fost, la vremea respectivă, recunoscut de toți participanții și de împăratul ce ședea pe scaunul lui Constantin cel Mare, s-a aflat și mitropolitul Damian al Moldovei. Întors, de la Conciliu, în Moldova, el nu a renegat nimic din ce semnase, murind în scaunul său, ca un bun catolic. Eu nu cunosc niciun act prin care Biserica Ortodoxă Română, atunci, mai târziu, ori în zilele noastre, a renegat pe cei care au semnat atunci, ori ar fi declarat că semnăturile au fost smulse cu forța, ori prin înșelare, ori ca urmare a presiunilor politice. Dacă aveți cunoștință de un asemenea act, sunt curios să îl cunosc și eu.

Ma surprinde ca nu ati citit ce am scris, am facut un topic despre asta acum mai mult timp: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Asta ca sa nu mai punem la socoteala sinodul 879 si chiar sinodul Ii ecumenic, unde s-a stabilit Crezul.
In 1583: "I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema."
La ortodocsi dogma nu se schimba niciodata, deci hotararile acestor sinoade sunt valabile. In schimb sinodul Ferrara este considerat eronat (talharesc).

stefan florin 02.01.2012 21:00:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 419407)
Încet, încet și pe alocuri, iată că începem să ne înțelegem. Deci una este afirmația dv inițială, anume că (Papa Leon al III-lea) "a respins filioque" și alta este ceea ce spuneți acum, că "a refuzat introducerea "filioque" în Crez".

Dacă încă nu vă e clară deosebirea dintre cele două afirmații, atunci vă rog să observați că Simbolul niceean, cu completările de la Constantinopol, nu înșiră totalitatea dogmelor ortodoxe, ci numai o parte. Spre exemplu, adevărul de nivel dogmatic că Isus, după moarte și înainte de înviere S-a coborât mai întâi în Iad (în Locuința Morților) nu este menționat. Ca regulă generală, Sinoadele au insistat mai mult asupra acelor adevăruri de credință care erau contestate în vremea lor, de aceea s-au și întrunit. Prin urmare, dacă ceva nu este cuprins într-un Crez, nu înseamnă că este fals. Prin urmare, Papa Leon a respins nu credința că Fiul are un rol în purcederea Sf Spirit, ci includerea în Crez a acestui articol. Dacă (cine știe ?) mâine un grup semnificativ ca pondere din Biserica Catolică ar ajunge să conteste dogma Asumpției, atunci papa Benedict ar putea judeca situația și ar putea afirma că nu este, totuși, cazul ca dogma Asumpției să fie inclusă în Crez. Ulterior acestei poziții, el însuși sau un succesor al său, observând că dogma Asumpției ar fi contestată cu și mai mare obstinație, ar putea considera necesară completarea Crezului cu articolul respectiv. Așa cum un Sinod ulterior celui de la Niceea a completat Crezul cu șapte articole, tot așa pot face Sinoade sau Papi și în viitor. Asta este o Biserică vie, în contrast cu o Biserică-muzeu. Câtă putere au avut Părinții de atunci să adauge sau să nu adauge la cele cuprinse de Părinții de dinainte, tot atâta putere vor avea și Părinții din viitor să adauge ori nu la cele ale Părinților de azi, după dificultățile pe care Biserica peregrină pe pământ le va avea într-un veac sau altul.

Nu corespund, fiindcă Papa este infailibil numai când sunt întrunite anumite condiții. Pentru a vedea exact care sunt acelea, citiți dogma infailibilității papale de la sursă: http://www.papalencyclicals.net/Coun...um20.htm#papal infallibility defined
Observați marca infailibilității ? Observați cum este formulată dogma ? "Noi învățăm și definim ca o dogmă divin revelată că...". Ei bine, din asta știm că ceea ce spune Papa în continuare spune cu autoritate petrină, ca episcop al Romei adresându-se întregii Biserici și nu ca simplu teolog.

Si cum ati vrea dumnevoastra sa am incredere in papi, cand unul zice astazi ca 2+2=4 iar maine vine altul si nevalideaza acest lucru, si tot asa. Daca vreti va dau si argumente in sprijinul a ceea ce am afirmat. Acest lucru confirma ca papii NU sunt infailibili si ca invataturile lor nu sunt corecte, cum este si filioque. Doamne ajuta!

HoratiuM 03.05.2012 15:21:49

Istorie și dogmatică

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 419604)
Si cum ati vrea dumnevoastra sa am incredere in papi, cand unul zice astazi ca 2+2=4 iar maine vine altul si nevalideaza acest lucru, si tot asa. Daca vreti va dau si argumente in sprijinul a ceea ce am afirmat. Acest lucru confirma ca papii NU sunt infailibili si ca invataturile lor nu sunt corecte, cum este si filioque. Doamne ajuta!

După criteriul citat mai sus, nu mai avem nici un fel de criteriu de legitimitate pentru întreaga doctrină creștină. Pentru că, luate la fel de superficial cum se ia mai sus chestiunea infailibilității papale, și sinoadele ecumenice (chiar și cele 7 acceptate de Est și Vest) nu sunt decât rezultatul unor afirmații făcute la un sinod, care să fie, apoi, răsturnate la următorul, care pretinde aceeași legitimitate. Iar faptul că un sinod a rămas ca legitim împotriva altuia poate părea, celor ignoranți sau răuvoitori, la fel de arbitrar pe cât de arbitrară li se pare unora legitimitatea doctrinei papale de la un moment la altul al istoriei catolicismului.

DragosP 03.05.2012 15:36:41

Hai lasă că nu-i chiar așa.
În schimb, în toată disertația sa domnul Dragomir scapă din vedere un singur lucru "minor": Duhul Sfânt.

HoratiuM 03.05.2012 16:34:52

Ce ne înfundă și ce ne scapă

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 442763)
Hai lasă că nu-i chiar așa.
În schimb, în toată disertația sa domnul Dragomir scapă din vedere un singur lucru "minor": Duhul Sfânt.

Cred că cel care face abstracție de Duhul Sfânt mai sus e d-l @stefan.florin, nu d-l Dragomir. Pentru că @stefan.florin e cel care ia în considerare doar criterii aparente, istorice, "pozitive". E tocmai pe invers decât încercați Dvs. să constatați.

stefan florin 03.05.2012 19:12:06

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 442786)
Cred că cel care face abstracție de Duhul Sfânt mai sus e d-l @stefan.florin, nu d-l Dragomir. Pentru că @stefan.florin e cel care ia în considerare doar criterii aparente, istorice, "pozitive". E tocmai pe invers decât încercați Dvs. să constatați.

Duhul Sfant....a fost dorinta Duhului Sfant sa apara in lume Inchizitia, si culmea se mai numea si Sfanta? A fost dorinta Duhului Sfant aparitia "sfintelor" cruciade? Toate acestea au avut loc cu binecuvantarea papei, sub "indrumarea" Sfantului Duh

Mihnea Dragomir 03.05.2012 19:37:25

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 442813)
Duhul Sfant....a fost dorinta Duhului Sfant sa apara in lume Inchizitia, si culmea se mai numea si Sfanta? A fost dorinta Duhului Sfant aparitia "sfintelor" cruciade? Toate acestea au avut loc cu binecuvantarea papei, sub "indrumarea" Sfantului Duh

Asta face dialogul foarte dificil și am observat acest lucru la mulți ortodocși: au prințipuri, n-au sistemă. Vorbești despre Filioque ? Imediat abat discuția spre cruciade. "OK" spui, "hai atunci să vorbim despre cruciade. Începem cu Mircea cel Bătrân la Nicopole ?" Este momentul când o scot pe aia cu purgatoriul. Accepți să vorbești despre purgatoriu, ți se răspunde cu primatul petrin. Până pregătești un citat patristic despre primat, ai aflat că discuția a ajuns la Neprihănita Zămislire.
Pariu că vom vorbi despre "căsătoria preoților" chiar pe topicul acesta ?

DragosP 03.05.2012 20:26:25

Păi spuneți: ce vreți să știți?

HoratiuM 03.05.2012 20:29:39

Sfințenie și violență

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 442813)

Nu știu dacă a fost Voia Duhului pentru a avea o inchiziție. Sau a fost așa ceva în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca Sf. Chiril al Alexandriei, de pildă, să se alieze cu călugării "nitrieni" care au sfârșit prin a face o grămadă de blestemății, printre care, se pare, și cel puțin instigarea la asasinarea filosoafei Hypatia, din Alexandria. Sau a fost Voia Lui în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca creștinii să-i persecute în Imperiul Bizantin sau în Rusia țaristă pe evrei prin pogromuri. Sau în măsura în care ordonau unii împărați bizantini convertirea și botezul forțate ale necreștinilor (Sf. Maxim Mărturisitorul își mărturisea cutremurul într-un text la auzul veștii că unii îi convertesc pe păgâni la creștinism cu sabia în nordul Africii). Sau în măsura în care Masacrul Latinilor din Constantinopol, din 1182, a fost tot Voia Lui (masacru cu privire la care latinii aveau să-și ia revanșa în 1204, atunci când au jefuit Constantinopolul în timpul celei de a 4-a Cruciade). Ș.a.m.d.

Și mai trebuie spus că inchiziția își avea originea în dreptul laic, mai exact, în rădăcinile romane antice ale acestui drept. Deci inchiziția nu este o instituție care să țină eminamente de Biserica Romano-Catolică, de specificul ei, căci era o procedură penală comună în perioada secolului XII, când a apărut.

nutucutu 03.05.2012 21:51:11

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 419597)
In paginile din urma de pe acest topic s-a discutat cam tot ce era de discutat despre Filioque. Nu are rost sa fie reluate aceleasi teme, mai bine sa fie doar completate. Niciun catolic nu o sa-si schimbe parerea in ciuda tuturor argumentelor impotriva si a niciunuia pentru, luminarea o da Dumnezeu daca e sa fie ales cineva pentru ce a facut pana atunci.

Argumetele pe care le-ati adus dumneavoastra nu conving un catolic dintr-un motiv simplu: analizam roadele Duhului Sfint. De exemplu:
-am avut domnitori fanariotiti, elita grecilor, ortodocsi ca religie si stim ce au facut. Am avut domnitori catolici si deasemenea stim ce au lasat in urma lor.
-stim de la istorie si de prin romane cite odoare de pret au trimis domnitorii romani la muntele Athos si cum grecii au primit aceste daruri dar totusi i-au prigonit pe calugarii romani. In Biserica Catolica, romanii catolici ca cei din satul meu, saraci fiind, nu au trimis nimic la Roma, insa au fost ajutati de Roma sa aiba biserici, preoti, scoli. Acum e rindul nostru sa donam, pentru a fi construite biserici, scoli, spitale in Africa si pe unde o mai fi nevoie.
-in cele doua Razboaie Mondiale au trecut pe la noi atit soldatii rusi cit si soldatii germani, francezi, italieni. Stim prea bine cum s-au comportat unii si cum s-au comportat altii. Comportamentul acelor soldati era imaginea educatiei pe care au primit-o acasa, fiecare din ei; case de ortodocsi si case de catolici
-nu am cunoscut nici un ortodox care sa fi mers la biserica in fiecare duminica din viata lui. Catolici am cunoscut. Chiar multi. Tine asta de educatie? Eu cred ca tine de lucrarea Duhului Sfint in fiecare om
-ati postat aici pe forum atitea citate ale sfintilor ortodocsi care indemanu la ura fata de catolici incit m-am ingrozit (din acele citate eu am inteles ca in Biserica Ortodoxa s-a dus o propaganda contra catolicilor, biserici surori s-ar spune). Nu am citit nici o scriere a vreunui sfint catolic care sa indemne la ura, ci din contra. Ura este pacat, iar indemnul la ura nu este un rod al Duhului Sfint.
-etc, etc, etc

Vazind aceste lucruri eu personal nici nu ma mai obosesc sa caut documente istorice sa aflu cine a fost cinovat pentru schisma si de unde purcede Duhul Sfint. Vad ca Duhul Sfint lucreaza in biserica mea si singurul lucru pe care eu il am de facut este sa fiu o buna catolica, conform invataturii bisericii noastre. Ce spun/cred altii despre mine sau religia mea nu ma intereseaza. Pentru ca vorbiti din carti, nu de pe teren, cum s-ar spune, iar judecata dumneavoastra nu o inlocuieste pe a mea.

Un lucru pe care vreau sa vi-l sugerez: nu va bucurati atit de mult ca Occidentul devine din ce in ce mai indepartat de Dumnezeu. Orice suflet pe care il cistiga cel rau face sa creasca puterea lui pe pamint, iar lupta noastra, a celor care incercam sa luptam cu pacatul, va fi din ce in ce mai grea.

catalin2 03.05.2012 22:18:07

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 442757)
După criteriul citat mai sus, nu mai avem nici un fel de criteriu de legitimitate pentru întreaga doctrină creștină. Pentru că, luate la fel de superficial cum se ia mai sus chestiunea infailibilității papale, și sinoadele ecumenice (chiar și cele 7 acceptate de Est și Vest) nu sunt decât rezultatul unor afirmații făcute la un sinod, care să fie, apoi, răsturnate la următorul, care pretinde aceeași legitimitate. Iar faptul că un sinod a rămas ca legitim împotriva altuia poate părea, celor ignoranți sau răuvoitori, la fel de arbitrar pe cât de arbitrară li se pare unora legitimitatea doctrinei papale de la un moment la altul al istoriei catolicismului.

Eronat, cum spuneti si dvs. asta doar cineva din afara ar putea spune si mai ales din mediul protestant sau neoprotestant, nici catolicii nu cred ca ar spune asta. Niciun sinod nu l-a contrazis pe celalalt si nu a fost schimbata nicio hotarare. Dogmele nu au fost alcatuite la Sinoade, acolo doar au fost dezbatute si clarificate. Invatatura revelata nimeni nu o poate schimba, nici macar Biserica, e un adevar neschimbator. Cel putin din punct de vedere ortodox (dar si catolic, ei spun ca doar au adaugat, nu modificat).
P.S. Acum observ ca te-ai referit si la sinoadele considerate gresite, talharesti. Si acelea doar din afara pot parea corecte, diferenta tine de adevar.

stefan florin 03.05.2012 22:37:29

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 442827)
Nu știu dacă a fost Voia Duhului pentru a avea o inchiziție. Sau a fost așa ceva în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca Sf. Chiril al Alexandriei, de pildă, să se alieze cu călugării "nitrieni" care au sfârșit prin a face o grămadă de blestemății, printre care, se pare, și cel puțin instigarea la asasinarea filosoafei Hypatia, din Alexandria. Sau a fost Voia Lui în aceeași măsură în care a fost Voia Lui ca creștinii să-i persecute în Imperiul Bizantin sau în Rusia țaristă pe evrei prin pogromuri. Sau în măsura în care ordonau unii împărați bizantini convertirea și botezul forțate ale necreștinilor (Sf. Maxim Mărturisitorul își mărturisea cutremurul într-un text la auzul veștii că unii îi convertesc pe păgâni la creștinism cu sabia în nordul Africii). Sau în măsura în care Masacrul Latinilor din Constantinopol, din 1182, a fost tot Voia Lui (masacru cu privire la care latinii aveau să-și ia revanșa în 1204, atunci când au jefuit Constantinopolul în timpul celei de a 4-a Cruciade). Ș.a.m.d.

Și mai trebuie spus că inchiziția își avea originea în dreptul laic, mai exact, în rădăcinile romane antice ale acestui drept. Deci inchiziția nu este o instituție care să țină eminamente de Biserica Romano-Catolică, de specificul ei, căci era o procedură penală comună în perioada secolului XII, când a apărut.

mda..eu cer mere si tu imi dai portocale. Ai vorbit mai sus de cateva persecutii. OK, nu le neg, dar au fost facute de imparati (civili). Inchizitia si cruciadele au avut loc din ordinul si cu binecuvantare papei, liderul RELIGIOS al Bisericii Romano-Catolice (episcopul Romei), deci o MARE diferenta. Nu este el cel care pretinde ca este vocea lui Dumnezeu pe pamant, ca este infailibil? Deci dupa parerea ta atrocitatile facute de cruciati si inchizitori au avut loc din dorinta lui Dumnezeu, caci de, papa nu a gresit (nu poate gresi fiind infailibil) cand a binecuvantat inchizitia si cruciadele

catalin2 03.05.2012 22:56:04

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 442835)
Argumetele pe care le-ati adus dumneavoastra nu conving un catolic dintr-un motiv simplu: analizam roadele Duhului Sfint.

Era un mesaj de acum cateva luni, dar eu am dat raspunsul chiar in mesajul meu citat de dvs.: "Niciun catolic nu o sa-si schimbe parerea in ciuda tuturor argumentelor impotriva si a niciunuia pentru, luminarea o da Dumnezeu daca e sa fie ales cineva pentru ce a facut pana atunci."
Argumetele date de mine nu erau ca sa convinga vreun catolic, ci ortodocsii care mai aveau unele neintelegeri.
Citat:

-in cele doua Razboaie Mondiale au trecut pe la noi atit soldatii rusi cit si soldatii germani, francezi, italieni. Stim prea bine cum s-au comportat unii si cum s-au comportat altii. Comportamentul acelor soldati era imaginea educatiei pe care au primit-o acasa, fiecare din ei; case de ortodocsi si case de catolici.

Cum am mai scris, roadele sunt altele. In primul rand sunt doar la cei ce sunt si credinciosi, nu la rusii atei. Exemplele despre ce au facut unii botezati ortodocsi nu au nicio legatura cu subiectul, sunt botezati ortodox si in inchisori. Era vorba de ce a facut Biserica, in cazul BC Inchizitia a fost facuta de BC, nu doar de cativa credinciosi sau ierarhi.
Citat:

-ati postat aici pe forum atitea citate ale sfintilor ortodocsi care indemanu la ura fata de catolici incit m-am ingrozit (din acele citate eu am inteles ca in Biserica Ortodoxa s-a dus o propaganda contra catolicilor, biserici surori s-ar spune). Nu am citit nici o scriere a vreunui sfint catolic care sa indemne la ura, ci din contra. Ura este pacat, iar indemnul la ura nu este un rod al Duhului Sfint.

M-ati confundat, nu au am dat acele citate. Dar nici nu exista un astfel de indemn al sfintilor ortodocsi, doar ca nu ati inteles si confundati criticarea invataturii catolice cu intoleranta, o conceptie venita din ecumenism. Iar despre partea cealalta, binele facut de catolici ortodocsilor aveti doar o parere idealizata despre BC. Nu doar ca au criticat ortodoxia (daca va amintiti invatatura ex cathedra spunea ca nimeni in afara BC nu se poate mantui, fie si schismatici), dar au si actionat cu forta. Populatia ortodoxa cucerita de catolici a fost "ajutata" sa se converteasca. Sau la ce s-a intamplat in Croatia cu ortodocsii in al doilea razboi mondial, si ce spunea cardinalul facut apoi fericit despre ortodocsi. Papa l-a si primit de cateva ori pe dictatorul croat (desi era deja condamnat in Franta), nu a luat atitudine, si la sfarsit oameni din Vatican i-au ajutat pe cei de acolo sa fuga in America de Sud. Despre acelasi subiect am discutat aici: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...7&hilit=ustasi
Constantinopolul a fost devastat, o parte din imperiu cucerit. Multe relicve din vest sunt din Constantinopol, inclusiv giulgiul din Torino (daca e cel original).
E adevarat, au si colaborat in istorie, dar nu e drept sa amintiti ce au facut ortocsii rau si catolicii doar bine.
Cel mai bine e sa citim istoria cu obiectivitate.
Citat:

Un lucru pe care vreau sa vi-l sugerez: nu va bucurati atit de mult ca Occidentul devine din ce in ce mai indepartat de Dumnezeu.

Nu doar eu, dar niciun ortodox nu se refera la asta, ati inteles gresit. Cel putin eu doresc ca toti sa vina la adevar, la ortodoxie, niciunul sa nu piara. Pentru ca de la 1054 au pierdut harul, nu au cum sa se mai indeparteze in acest sens, doar ca devin atei, ceea ce e mai rau.
Citat:

Vazind aceste lucruri eu personal nici nu ma mai obosesc sa caut documente istorice sa aflu cine a fost cinovat pentru schisma si de unde purcede Duhul Sfint. Vad ca Duhul Sfint lucreaza in biserica mea si singurul lucru pe care eu il am de facut este sa fiu o buna catolica, conform invataturii bisericii noastre. Ce spun/cred altii despre mine sau religia mea nu ma intereseaza.

Iisus ne-a spus sa cautam adevarul. Daca cei ce ii ascultau pe Apostoli ascultau doar de ce spunea cultul lor cine mai era azi crestin? Toti din toate religiile si cultele cred ca sunt in adevar, sunt mai buni sau cel putin la fel ca altii, indiferent de religie. Rar sa gasim pe cineva sa spuna ca religia sau cultul lor nu e bun, ca ortodoxia e mai buna. Ar veni la ortodoxie, normal.

catalin2 03.05.2012 22:59:56

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 442827)

Despre aceste lucruri a mai fost un topic pe forum, e mai greu sa-l gasesc. In schimb e si aici: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...hp?f=18&t=3636

ioan cezar 04.05.2012 02:22:55

Frate Catalin, e randul meu sa iti spun ca ortodoxia pe care o afisezi imi pare, adeseori, "exagerata". Dar, asa cum precizam in raspunsul de pe alt topic, exagerat pare cuiva, dupa mintea si inima lui, ceea ce afirma sau face alt om. Sa nu fie, deci, cu suparare o simpla opinie subiectiva foarte. Toate cele bune!

P.S. Repet o vorba care nu imi apartine, o repet cu bucurie intrucat ma emotioneaza mereu cand mi-o amintesc. E vorba unui negru, cantaret de jazz: "Din lumea noastra lipseste un strop de tandrete...". In rest avem de toate, fiecare.
Eu unul cel putin asa ma consider, sarac. Cand am intrat in Biserica, voluntar si constient vreau sa zic, ma asteptam sa gasesc tandretea aceasta. Dar am inteles treptat ca Biserica din Romania, atat cat am cunoscut-o eu, e formata din aceiasi oameni pe care ii cunosteam de pe strada, din piata, din scoli... Fel si fel de oameni, cu fel si fel de pozitii fata de Ortodoxie.
Da, Biserica noastra e cu adevarat formata din oameni. Asta incepe sa imi spuna tot mai multe... Domnul sa ne miluiasca!

catalin2 04.05.2012 09:37:47

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 442879)
Frate Catalin, e randul meu sa iti spun ca ortodoxia pe care o afisezi imi pare, adeseori, "exagerata". Dar, asa cum precizam in raspunsul de pe alt topic, exagerat pare cuiva, dupa mintea si inima lui, ceea ce afirma sau face alt om. Sa nu fie, deci, cu suparare o simpla opinie subiectiva foarte. Toate cele bune!

Stiu aceasta parere a ta, pentru ca si eu am observat ca mai ai unele conceptii ecumeniste cu care eu nu sunt de acord. Important e sa cautam si sa dorim adevarul, nu au importanta parerile noastre care pot fi subiective. Dupa aceasta trebuie sa ne ghidam, pentru ca multi pot avea pareri diverse, dar sunt doar pareri personale. Mai ales in zilele noastre cand sunt atatea influente.

tikkun_olam 29.05.2012 15:03:27

........................................

HoratiuM 23.06.2012 16:23:56

De la portocale, la mere pădurețe

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 442847)
mda..eu cer mere si tu imi dai portocale. Ai vorbit mai sus de cateva persecutii. OK, nu le neg, dar au fost facute de imparati (civili). Inchizitia si cruciadele au avut loc din ordinul si cu binecuvantare papei, liderul RELIGIOS al Bisericii Romano-Catolice (episcopul Romei), deci o MARE diferenta. Nu este el cel care pretinde ca este vocea lui Dumnezeu pe pamant, ca este infailibil? Deci dupa parerea ta atrocitatile facute de cruciati si inchizitori au avut loc din dorinta lui Dumnezeu, caci de, papa nu a gresit (nu poate gresi fiind infailibil) cand a binecuvantat inchizitia si cruciadele

Nici în Evul Mediu occidental Inchiziția nu pedepsea ea însăși, căci hotărârile tribunalelor inchizitoriale erau puse în aplicare de laici, adică de puterea seculară. Asta e o chestiune bine stabilită printre istorici.

Apoi, Inchiziția nu face parte din doctrina catolică sau, cel puțin, nu mai mult decât face parte sancționarea neortodocșilor de către Biserica Ortodoxă. De asemenea, nici un Papă nu s-a pronunțat vreodată asupra Inchiziției uzând de formulele infailibilității. De fapt, infailibilitatea papală a fost invocată, după cum se știe, doar o singură dată, în 1950, când Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma urcării la cer a Fecioarei Maria (după consultarea prealabilă a tuturor episcopilor catolici).

Or, cum infailibilitatea papală e, de fapt, concentrarea infailibilității Bisericii în conducătorul ei instituțional, și cum Biserica Ortodoxă este și ea infailibilă, după raționamentul tău — care asumă un efect bizar și necanonic al binecuvântării — ar urma că și Biserica Ortodoxă ar fi inclus în doctrina ei absolutismul monarhic, de pildă, atunci când i-a binecuvântat pe împărați, regi, țari și domni. Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau.

Tot acest raționament seamănă cu povestea celui care, după ce n-a reușit să-nțeleagă de ce nu se ouă elicopterele, s-a hotărât, în cele din urmă, să meargă în pădure ca să le caute cuibul…

A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.

Theodor_de_Mopsuestia 23.06.2012 21:45:22

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 454245)
Nici în Evul Mediu occidental Inchiziția nu pedepsea ea însăși, căci hotărârile tribunalelor inchizitoriale erau puse în aplicare de laici, adică de puterea seculară. Asta e o chestiune bine stabilită printre istorici.

Apoi, Inchiziția nu face parte din doctrina catolică sau, cel puțin, nu mai mult decât face parte sancționarea neortodocșilor de către Biserica Ortodoxă. De asemenea, nici un Papă nu s-a pronunțat vreodată asupra Inchiziției uzând de formulele infailibilității. De fapt, infailibilitatea papală a fost invocată, după cum se știe, doar o singură dată, în 1950, când Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma urcării la cer a Fecioarei Maria (după consultarea prealabilă a tuturor episcopilor catolici).

Or, cum infailibilitatea papală e, de fapt, concentrarea infailibilității Bisericii în conducătorul ei instituțional, și cum Biserica Ortodoxă este și ea infailibilă, după raționamentul tău — care asumă un efect bizar și necanonic al binecuvântării — ar urma că și Biserica Ortodoxă ar fi inclus în doctrina ei absolutismul monarhic, de pildă, atunci când i-a binecuvântat pe împărați, regi, țari și domni. Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau.

Tot acest raționament seamănă cu povestea celui care, după ce n-a reușit să-nțeleagă de ce nu se ouă elicopterele, s-a hotărât, în cele din urmă, să meargă în pădure ca să le caute cuibul…

A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.

Va felicti pentru postare, stimate domn! Din nefericire, nu vom vedea prea curand asa ceva...

Adrianna 23.06.2012 22:56:00

Buna tuturor celor ce au scris pe acest topic.

Am o nedumerire legata de critica adusa faptului ca Biserica Ortodoxa i-a binecuvantat pe conducatorii mai putin ortodocsi ai tarii. Conform invataturii Domnului trebuie sa ii binecuvantam pe toti oamenii, inclusiv pe dusmani. De ce binecuvantarea bisericii ar fi fost gresita?
Scuze ca este o intrebare off-topic.

Si legat acum de trimitere si purcedere, cum se explica faptul ca Domnul Iisus si-a inceput viata misionara la cererea mamei sale, la nunta de la Caana Galileei, desi timpul Sau inca nu venise? Daca Dumnezeu alesese un alt timp asa cum reiese din raspunsul Domnului, cum de vointa Sfintei Fecioare a schimbat planul lui Dumnezeu trimitandu-l pe Domnul in misiune inainte de a-I fi venit timpul?
Intrebarea mi-a venit in minte datorita unuia dintre contra-argumentele ortodoxe la Filioque: faptul ca Domnul Iisus a fost trimis in misiune de catre Duhul Sfant si deci Duhul Sfant nu putea purcede de la Fiul. In mod analog, cum atunci Fiul care este mai mare decat mama Sa, a fost trimis de aceasta in misiune inainte de a-i fi venit timpul stabilit de Dumnezeu Tatal?

Multumesc de lamuriri.

N.Priceputu 23.06.2012 23:19:12

Acel moment, al nunții de la Caana, arată cât de mult înseamnă rugăciunea, îndeosebi a Maicii Domnului, pentru care Dumnezeu însuși Își schimbă voia, planul. De altfel, cred că planul lui Dumnezeu nu este prestabilit întrutotul, rămânând deschis conlucrării cu omul, dacă acesta își manifestă dorința.

Adrianna 23.06.2012 23:33:44

Multumesc pentru raspuns.

Intr-adevar Dumnezeu este deschis conlucrarii cu omul, avem exemple inca din Vechiul Testament cu pedepse stabilite de Dumnezeu pentru pacatosi si anularea lor in momentul caintei omului chiar daca Domnul Iisus inca nu venise pentru a plati cu sangele sau pacatele acestei omeniri.
La nunta din Caana, Sfanta Fecioara are mila fata de acei oameni sarmani desi este vorba de o lipsa materiala nu neaparat buna daca este sa tinem cont ca nuntasii (sau o parte din ei) erau deja ametiti de bautura. Deci pentru mila aratata de Sfanta Fecioara isi schimba Dumnezeu planul sau este o alta explicatie? La fel de puternica este si mila noastra fata de altii in fata lui Dumnezeu? Sau in ce fel este aceasta conlucrare cu Dumnezeu in cazul de fata? Ce anume o motiveaza?

Va multumesc de raspuns.

catalin2 24.06.2012 19:59:40

Sa le luam pe rand, s-au mai discutat aceste lucruri.
Citat:

Evident ca inchizitia nu aplica pedeapsa, era un tribunal. La fel e si in zilele noastre, tribunalul doar da sentinta, nu o si aplica. O sa vezi chiar pe site-ul catolic newadvent ca spune ca inchizitorul avea de ales intre viata si moarte, de multe ori. Inchizitorul stia ca sentinta de erezie nelepadata ducea la executarea condamnatului. In plus, si la fel de important, statul Vatican (care era un stat, nu cateva strazi ca azi) era condus de Papa. Statul Vatican adopta si el legea de condamnare la moarte a ereticilor, deci nu mai e ceva de adaugat.
Citat:

Infailibilitatea papala nu se aplica doar de la Conciliul Vatican I, ci la toti Papii de la inceput, in toata istoria crestinismului. Era invocata chiar la sinodul Ferrara, desi nu fusese promulgata ca dogma. Cum spui si tu in pasajul urmator, infailibilitatea e concentrarea infailibilitatii Bisericii (care este si la ortodocsi) in mana unei singure persoane. Se refera atat la promulgarea unor noi invataturi cat si la afirmarea celor cunoscute.
In legatura cu faptul daca inchizita face parte din dogma catolica, e o institutie, nu cred ca intra la dogma. In schimb poate intra la dogma si morala (pentru ca infailibilitatea ase refera si la morala, nu numai la dogma) noua conceptie de a pedepsi pe eretici cu pedepse fizice, mergand pana la moarte. De fapt Sinoadele se intruneau si ca sa condamne ereziile si pe initiatorii lor, dar pedepsele erau doar spirituale (cea mai grava, ecluderea si anatema), chiar sfintii apuseni in primul mileniu scriau ca ereticii nu trebuie sa fie pedepsiti fizic.
Citat:

A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția.

Nu, multi inteleg gresit aici, papa a cerut scuze pentru unele excese ale inchizitorilor, nu pentru Inchizitie.
Citat:

Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.

Daca citesti si surse ortodoxe si nu doar articole greco-catolice sau a celor ce nu au legatura cu ortodoxia o sa ai informatiile complete.
Tocmai am terminat o discute despre aceste subiecte, nu mai am de gand sa o repet. Catolicii isi cer scuze pentru lucruri grave, nu doar pentru niste preoti care au mancat intr-o zi de post. La fel ca in cazul pedofiliei. In cazul Inchizitiei e vorba de chinul si omorarea multor oameni ( de exemplu intr-o bula papa autoriza inchizitorul sa asiste la torturarea inculpatilor).
In cazurile descrise de tine BO nu a autorizat spioini ( si contradictoriu) securisti, de altfel nici nu stiu de unde ai citit de ofiteri securisti, cel mai grav caz a fost al IPS Corneanu care nu era ofiter (sunt doar cateva barfe se prin ziare asta cu ofiterii). BO din toate tarile nu au colaborat cu regimurile comuniste, ba chiar au fost cele mai importante impotriviri in multe tari. In Rusia comunistii au avut ca scop desfiintarea religiei, majoritatea ierarhilor au fost omorati sau deportati. Si in Bulgaria au fost represalii din cauza impotrivirii. In Romania chiar Patriarhul Iustinian a spus ca nu or sa aleaga o impotrivire fatisa ca in Bulgaria si Rusia ca stiau ce se va intampla si tot la acelasi rezultat se va ajunge, dar vor suferi credinciosii. Dar tot au intrat 2000 de preoti ortodocsi in inchisori. La fel in Serbia. In schimb o sa vedem ca in tarile catolice s-a intamplat la fel, pana al urma au ajuns sa adopte o atitudine de tolerare a regimurilor, in Polonia chiar au semnat o declaratie ca sprijina regimul.
Dosarele ierarhilor s-au deschis, ale preotilor nu prea are rost sa fie deschise. Retrocedarile s-au facut cu destula bunavointa, ce nu scrie in sursele greco-catolice si ale nepracticantilor ortodocsi e ca din BRU din 1948 au mai ramas mai putin de 10%, restul sunt in BO si folosesc acele biserici. Despre bizantini e iar o exagerare apuseana, poti citi mai multe din surse obiective.

Adrianna 24.06.2012 23:34:04

Gasiti aici informatii despre Vatican si Statele Papale.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vatican
http://ro.wikipedia.org/wiki/Statele_Papale

Daca Papa nu si-ar fi asumat si un rol politic, cine stie daca- si in ce forma ar fi supravietuit crestinismul occidental. Nu sunt deaccord cu politica in religie, dar din pacate ea a fost prezenta destul de timpuriu atat in est cat si in vest, iar cele doua tabere s-au ciondanit mult si bine mai ales pe motive politice dupa cum se poate vedea in articolul cu Statele Papale. Iar la inceput bizantinii au fost "mai tari", dupa care rolurile s-au cam inversat tocmai datorita puterii politice papale care a devenit superioare celei bizantine. Revolutia franceza care a inspirat-o pe cea italiana cu unificarea Statului italian a dus la limitarea autoritatii civile papale doar la statul Vatican.

Insa desi Domnul ne invata iertarea, inclusiv cea a vrajmasului, pana in ziua de azi exista credinciosi care poarta raca celeilalte tabere pentru ceea ce s-a petrecut in trecutul tumultos al Bisericii crestine in ansamblul ei. Din pacate.

HoratiuM 25.06.2012 00:09:57

Cătălin Ceac Noris forumist ductil, de științe grele fondator subtil

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 454409)
Sa le luam pe rand, s-au mai discutat aceste lucruri.

Etc.

Aerul definitiv cu care postezi ar trebui să ne impresioneze. De fapt, nu e vorba decât despre baloane de săpun, în marea lor majoritate inepte, pe care am să le risipesc în curând. Văd că postările mele îți dau bătăi de cap nonstop. Mă tem că-n curând nu are să-ți mai ajungă nurofenul.

HoratiuM 25.06.2012 00:30:37

Ce scrie și ce citim

Citat:

În prealabil postat de Adrianna (Post 454277)
Am o nedumerire legata de critica adusa faptului ca Biserica Ortodoxa i-a binecuvantat pe conducatorii mai putin ortodocsi ai tarii. Conform invataturii Domnului trebuie sa ii binecuvantam pe toti oamenii, inclusiv pe dusmani. De ce binecuvantarea bisericii ar fi fost gresita?
Scuze ca este o intrebare off-topic.

Si legat acum de trimitere si purcedere, cum se explica faptul ca Domnul Iisus si-a inceput viata misionara la cererea mamei sale, la nunta de la Caana Galileei, desi timpul Sau inca nu venise? Daca Dumnezeu alesese un alt timp asa cum reiese din raspunsul Domnului, cum de vointa Sfintei Fecioare a schimbat planul lui Dumnezeu trimitandu-l pe Domnul in misiune inainte de a-I fi venit timpul?
Intrebarea mi-a venit in minte datorita unuia dintre contra-argumentele ortodoxe la Filioque: faptul ca Domnul Iisus a fost trimis in misiune de catre Duhul Sfant si deci Duhul Sfant nu putea purcede de la Fiul. In mod analog, cum atunci Fiul care este mai mare decat mama Sa, a fost trimis de aceasta in misiune inainte de a-i fi venit timpul stabilit de Dumnezeu Tatal?

Multumesc de lamuriri.

Dacă postarea Dvs. referitoare la "criticile" aduse BO pentru binecuvântarea liderilor "mai puțin ortodocși ai țării" vizează comentariile mele de mai devreme, vă rog să recitiți cu mai multă atenție ce am scris pentru că ați înțeles greșit scopul și sensul mesajului meu.

În ce privește partea a doua a mesajului Dvs., așa cum a spus mai devreme și N.Priceputu, omul are o conlucrare cu Dumnezeu, astfel că Îl poate îndupleca "să Se răzgândească" - expresie ce trebuie luată cum grano salis.

Cât despre Purcederea Duhului, ea nu are loc și de la Fiul, după cum nu are loc numai de la Tatăl. Ci este de la Tatăl prin Fiul, iar acest "prin" nu trebuie înțeles la nivelul mișcării și distribuirii Duhului în istorie, ci chiar în sensul iconomiei intratrinitare. De vreme ce Duhul este Cel în Care Se odihnește iconomia divină al cărei sens este cel de afirmare a unității identității ontologice cu diferența ontologică fundamentală a Principiului cu Sine, este clar că nu putem concepe afirmarea Acestui al Treilea "Moment" fără Cel de al Doilea Care este condiția de ființialitate a Diferenței în Sine. Dacă nu se ține cont de Fiul, se cade în aseitatea pură a unui Tată care nu ar avea nevoie de realitatea diferenței, a alterității. Adică, am cădea în sabelianism sau, în alte forme, în arianism.

Se agreează formula "prin" față de "și de la" întrucât Fiul are ca origine pe Tatăl și "contribuția" Sa la Cel de al Treilea "Moment" e diferită de a Tatălui Care este fără de origine. Astfel se prezervă "monarhia" Tatălui și, totodată, nu are cum să se cadă în erezii de tipul "Duhul ar fi o creatură" sau ceva subordonat Fiului și Tatălui. Această din urmă neînțelegere a fost oarecum comună într-o vreme când textele circulau mai prost între Orient și Occident, astfel că unele traduceri nefericite la care s-au adăugat incidente istorice cu prea puțină legitimitate sau legătură față de chestiune, au creat certuri de cuvinte și dispute inutile și false care au mers până acolo încât chiar unii sfinți teologi de calibrul unui G. Palamas, fiind induși fără voia lor în eroare, au avut o înțelegere inadecvată a poziției catolice și au luat atitudine în consecință, respingând-o. Toate astea pentru că, până la modernitate, nu s-a purtat un dialog real între părți în care să se ia în considerare cu adevărat ce spune partea adversă de către fiecare parte.

Adrianna 25.06.2012 01:26:03

Multumesc de raspuns.

Pentru prima parte, nu am inteles critica, nici bine nici gresit, chiar nu am inteles-o, imi cer scuze, de aceea am cerut lamuriri in plus, daca nu va suparati.

Pentru partea a doua, acel "prin Fiul" in loc de "si de la Fiul" schimba multe, nu inteleg insa de ce nu se aplica si in practica. Este drept ca cel mai adesea, in bisericile romano-catolice, se spune Crezul apostolic niceean, acela mai scurt, si astfel nu se mentioneaza partea cu Filioque, dar atunci cand se spune varianta lunga Niceeo-constantinopolitana, se spune cu "si de la Fiul", aici nu puteti sa ma contraziceti. Iar credinciosii catolici de rand, nu prea isi pun multe intrebari legate de aceasta parte a Crezului, si dupa parerea mea poate ca fac mai bine ca se concentreaza asupra a ceea ce este mai important, jertfa Domnului pentru iertarea pacatelor.
Va multumesc de raspuns.

Demetrius 25.06.2012 02:20:25

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 454469)
...Se agreează formula "prin" față de "și de la" întrucât Fiul are ca origine pe Tatăl și "contribuția" Sa la Cel de al Treilea "Moment" e diferită de a Tatălui Care este fără de origine...

Ce înseamnă al Treilea ”Moment”?

Din ce postați se înțelege că Fiul ar fi apărut ulterior din Tatăl care El singur e fără origine, ceea ce mie nu mi se pare acceptabil.

Dacă afirmăm că numai Tatăl e fără origine, atunci negăm veșnicia lui Dumnezeu, a Sfintei Treimi; pe deasupra, Tatăl se numește așa doar dacă are un Fiu, deci fără Fiu nu poate fi Tată, iar dacă Tatăl e fără origine, atunci și Fiul e fără origine născut din Tatăl.

Deci Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt împreună fără origine, nu?

Adrianna 25.06.2012 13:45:55

Eu inteleg postarea in felul urmator:

Fiul este nascut din Tatal, iar nasterea in sine arata o origine: din Tatal. Pentru o fiinta umana care se naste, existenta ei are nu numai o origine (mama si tatal) dar si un inceput, fiinta umana nu exista dintotdeauna. Fiul lui Dumnezeu insa, chiar daca are o origine demonstrata prin nasterea Sa din Tatal, nu are totusi si un inceput, ci El exista dintotdeauna impreuna cu Tatal. Omenesc este imposibil sa existe o nastere fara inceput, logica umana nu poate cuprinde conceptul, dumnezeiesc insa este posibil. Fiul exista dintotdeauna, nascut fiind din Tatal inainte de toti vecii, doar manifestarea Lui in momentul crearii universului are un inceput, atunci Cuvantul care exista dintotdeauna devine creator; si iarasi nasterea lui ca si om are un inceput, din Sfanta Fecioara prin umbrirea Duhului Sfant. Ca Dumnezeu insa nu are inceput. Nasterea sa din Sfanta Fecioara este iar un concept ce depaseste logica umana pentru ca in Biblie nu scrie ca Dumnezeu Fiul s-a coborat in pantecele Sfintei Fecioare, ci scrie ca Duhul Sfant a acoperit-o pe Fecioara (Duhul Sfant si nu Tatal) iar cel nascut a fost Fiul. Iarasi logica umana nu poate cuprinde conceptul.

In fel asemanator se pune problema si cu Duhul Sfant, El exista dintotdeauna impreuna cu Tatal si cu Fiul dar la fel ca si Fiul, Duhul Sfant are o origine, in Tatal, prin purcedere, si iarasi, la fel ca si Fiul, Duhul Sfant nu are si un inceput. Ce este deci purcederea? Biblia nu o spune. Dictionarul da mai multe definitii, cuvantul de origine fiind cel latinesc "procedere": A pleca, a porni la drum, a începe, a (se) porni, a (se) dezlănțui, Expr. (Intranz.) A purcede grea (sau îngreunată) = a rămâne însărcinată, a întreprinde, a începe o acțiune, A proceda, a acționa (într-un anumit fel), a izvorî, a proveni, a lua naștere, a pleca din locul în care se află; a se pune în mișcare, părăsind locul inițial; a porni, a începe să se manifeste, a începe să se ocupe de altceva; a trece; a proceda, a acționa într-un anumit mod; a face într-un anumit fel, a lua naștere; a izvorî, a proveni;a acționa, ajunge, apuca, curge, decurge, deveni, ieși, începe, îndrepta, lua, merge, orienta, păși, pleca, porni, proceda, proveni, reieși, rezulta, urma, a porni, a se mișca, a proveni, a rezulta, a decurge, a trimite, a expedia, a rămîne.

Deci, acest cuvant " a purcede" arata atat faptul de a izvora (a lua nastere), dar si de a se manifesta, de a porni la drum. In cazul Duhului Sfant, izvorarea se face din Tatal, originea Lui este din Tatal, dar manifestarea, pornirea la drum, se face prin Fiul. Iar acest cuvant " a purcede" poate insemna ambele, si izvorarea si manifestarea. Deci atunci cand spunem ca Duhul Sfant purcede din Tatal ne referim la faptul ca izvoraste, isi are originea din Tatal, iar cand spunem ca purcede prin Fiul, spunem ca se manifesta, porneste la drum spre noi prin Fiul. Practic este acelasi lucru cu comparatia facuta in Ortodoxie cu soarele in care soarele este Dumnezeu Tatal, razele sunt Dumnezeu Fiul iar caldura si lumina care vin prin raze de la soare este Duhul Sfant. Atat razele cat si lumina si caldura isi au originea dintotdeauna in soare, iar caldura si lumina desi isi au originea in soare, ajung la noi prin raze.

Deci daca este sa facem o sinteza, avem Treimea fara inceput dar cu Tatal fara origine, cu Fiul nascut din Tata (originar deci din Tatal, si la randul Sau origine al universului), si cu Duhul Sfant purces (izvorat) din Tata (deci si El originar din Tatal), dar purces (manifestat in lumea creata) prin Fiul (adica manifestat prin Cuvantul lui Dumnezeu).

In Biblie scrie ca atat Tatal cat si Fiul il trimit pe Duhul sfant, deci este in perfecta concordanta cu cele scrise mai sus.

Eu asa am inteles postarea. Daca am inteles gresit, rog pe autor sa ma corecteze.
Multumesc.

ioanna 25.06.2012 14:28:54

Duhul purcede de la Tatal si este dat prin Fiul” ar fi fost o formulare care nu creeaza confuzii si rataciri ca „Duhul purcede de la Tatal si Fiul” intr-un singur principiu cauzal, cum spun catolicii, pentru ca cea din urma trimite spre o contopire duala a Tatalui si Fiului (ambii ca surse ale dumnezeirii) intr-o realitate contopita care e Duhul Sfant. Daca prin "de la Tatal si Fiul" inteleg de fapt "duhul purcede de la Tatal si este dat prin Fiul", atunci nu e erezie, ci doar o formulare nefericit aleasa.

Adrianna 25.06.2012 14:39:26

Sunt de aceeasi parere, ar fi evitat confuziile.
Nu am citit dogma catolica pentru a vedea explicatiile lor, dar daca explicatiile sunt bune si doar exprimarea in Crez este confuza, ma mira totusi aceasta "cearta" milenara. Fara foc nu iese totusi fum. Cineva care cunoaste bine dogmatica catolica ar putea raspunde. Eu am scris doar ceea ce am inteles eu din postarea anterioara, dar nu am verificat cu o sursa de dogmatica catolica sa vad cum spun ei de fapt.

ioanna 25.06.2012 14:52:58

Iar când va veni Mângâietorul pe Care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. (Ioan, 15:26)
Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac (Ioan 14:16)

Cred ca Biblia este explicita: Duhul purcede de la Tatal si face cunoscut Cuvantul (Fiul), deci crezul Niceano-Constantinopolitan pe care ortodocsii il marturisesc este un adevar revelat. Speculatiile catolicilor, nervelate biblic, nu trebuiau adaugate in Crez, pentru ca n-au cum sa cunoasca existenta in sine a lui Dumnezeu si asa cum am spus, doar creeaza confuzii intre ipostasele dumnezeirii.

Adrianna 25.06.2012 15:04:30

Pozitia este putin radicala. Daca luam Crezul asa cum a fost scris el la Constantinopol vedem ca nu cuprinde partea in care Duhul Sfant este trimis de catre Fiul, ori asta nu este erezie/speculatie ci este scris in Biblie asa cum ati citat, dar nu este scris si in Crez. Deci ideea de a introduce si aceasta parte nu este rea in sine daca intr-adevar asta au dorit sa faca cu exprimarea lor neadecvata. Ramane de vazut daca asta au vrut intr-adevar sa spuna sau nu.

ioanna 25.06.2012 15:11:18

Citat:

În prealabil postat de Adrianna (Post 454525)
Pozitia este putin radicala. Daca luam Crezul asa cum a fost scris el la Constantinopol vedem ca nu cuprinde partea in care Duhul Sfant este trimis de catre Fiul, ori asta nu este erezie ci este scris in Biblie asa cum ati citat, dar nu este scris si in Crez.

Recititi fragmentele biblice, nicaieri nu se spune ca Duhul purcede de la Fiul, ci de la Tatal. Duhul purces din Tatal se odihneste in Fiul, de aceea spunem Cuvantul are Duh. Oricum, e problema catolicilor, ei si-au modificat crezul, ce e important pentru noi ortodocsii, este sa nu imbratisam formularile lor ambigue, in care nu credem, doar de dragul reconcilierii. Dupa mine ce spun ei in formularea Crezului nu e bine (Fiul nu mai e Fiu ci Tata, avem doua surse ale dumnezeirii) ce inteleg ei, numai ei stiu :)

In cazul Filoque, concluzia lui Costel cred ca e cea mai buna:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=31

Adrianna 25.06.2012 15:26:48

Eu nu am zis ca purcederea de la Fiu in sensul de origine, de izvorare, ar exista in Biblie, dimpotriva, am spus ca purcederea in acest sens, de origine, este numai de la Tatal. Numai purcederea in sensul de trimitere de catre Fiul exista in Biblie, nu si de origine in Fiul, dar si trimiterea poate fi considerata in cadrul purcederii tocmai pentru ca sensul cuvantului purcedere nu este numai acela de origine, izvorare, nastere ci si acela de manifestare, pornire etc. Deci purcederea Duhului Sfant de la Tatal inseamna originea de la Tatal, iar purcederea prin Fiul este trimiterea Duhului Sfant prin Fiul si nicidecum originea din Fiul. Este mare diferenta. Deci daca adaugirea catolica are sensul din Biblie si anume "trimis de Fiul", adica acea purcedere "prin Fiul" cum se explica in poster mai sus, totul este corect conform textelor biblice.

Am spus ca in Crezul Niceeo-Constantinopolitan asa cum este scris el la 381, nu apare deloc faptul ca Duhul Sfant este trimis de Fiul desi este corect. De ce nu apare? Nu este important? Deci daca adaugirea Filioque vrea sa spuna de fapt ca Duhul Sfant este trimis de Fiul, ca purcederea lui pana la noi se face de la Tatal ca origine dar prin Fiul , in cazul acesta si doar in cazul acesta, catolicii nu au gresit si chiar merita felicitati de initiativa de a introduce in Crez trimiterea Duhului Sfant de catre Fiul, si criticati doar pentru formula nefericita aleasa care exprima cu totul altceva, exprima o izvorare a Duhului Sfant si din Tata si din Fiul, iar aceasta nu este deloc biblica. De aceea am zis ca postarea la care am raspuns exprima o pozitie corecta, aceea "prin Fiul", insa trebuie verificat daca dogmatic explicatia catolica este intr-adevar de "prin Fiul" si nu " de la Fiul". Atata tot.

ioanna 25.06.2012 15:52:44

Citat:

În prealabil postat de Adrianna (Post 454533)
De aceea am zis ca postarea la care am raspuns exprima o pozitie corecta, aceea "prin Fiul", insa trebuie verificat daca dogmatic explicatia catolica este intr-adevar de "prin Fiul" si nu " de la Fiul". Atata tot.

Sinodul local din Toledo, Spania (586) adauga in Crez "care din Tatal si din Fiul purcede" in scopul de a combate arianismul.
Citat:

Încă din zilele timpurii ale bisericii, candidaților la botez în comunitatea creștină li se cerea să mărturisească credințta creștină sub forma unui scurt rezumat doctrinar, un "crez" (din latinescul credo, "[Eu] cred").

Primul Sinod Ecumenic (Niceea I, 325 d.Hr.) și al doilea Sinod Ecumenic (Constantinopol I, 381) au stabilit ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept Crezul Niceno-Constantinopolitan, sau mai simplu Crezul Niceean. Acest crez s-a bazat pe crezurile anterioare de botez ale Bisericii, dar a fost dezvoltat pentru a lămuri învățătura Bisericii privitoare la dumnezeirea lui Hristos și spre a combate erezia ariană răspândită în Biserică la acea vreme, ce susținea că Hristos a fost o ființă creată, nu Dumnezeu veșnic.

Crezul de la Niceea a fost acceptat universal, atât în răsărit cât și în apus, ca exprimarea cea mai importantă a învățăturii creștine, "simbolul credinței".

În 589, un sinod local din Toledo, Spania, a adăugat o sintagmă la crez astfel încât să zică: "Cred..în Duhul Sfânt, Domnul de viață Dătătorul, care din Tatal și din Fiul purcede" (filioque în latină). Acest adaos a fost făcut aparent ca o apărare împotriva arianismului.

Roma a respins inițial schimbarea crezului străvechi. De fapt, în secolul al IX-lea, papa Leon al III-lea a pus ca crezul original, fără filioque, să fie înscris pe plăci de argint, în bazilica Sfântului Petru. Curând după anul 1000, însă, Biserica Romei a acceptat modificarea. Subiectul filioque a ocupat de departe cea mai întinsă parte a discuțiilor sinodului de la Ferrara.Florența.

Următorul pasaj din "Viețile Stâlpilor Ortodoxiei" descrie obiecția Ortodoxă la filioque:
”Într-adevăr, aceasta a fost cea mai dureroasă dispută dintre Ortodocși și Latini. Grecii, conduși de Sfântul Marcu, au insistat asupra faptului că orice inserție în crez - filioque sau nu - era necanonică. Unii papi dinaintea lui Eugenie nu au sancționat această adăugire și, în alte dăți, alți papi au susținut-o. În orice caz, a devenit treptat o adăugire permanentă a crezului în Apus, și papii ce au urmat au întărit această învățătură eretică, declarând că Duhul Sfânt purcede din ipostasurile Dumnezeului-Tatăl și Dumnezeului-Fiul, adică existența Sa este din ambele ipostasuri. Într-o încercare de combatere a arianismului, Apusul a creat două cauze în Dumnezeire. Ortodoxia afirmă că Tatăl este singura Sursă a Fiului și a Duhului - Unul născandu-se veșnic din El și Celălalt purcezând veșnic din El. Dumnezeu, astfel, este Unul, deoarece Tatăl este sursa Dumnezeirii, prin aceasta realizându-se unitatea. Adăugirea filioque a fost treptată, deși Sinoadele Ecumenice al III-lea și al IV-lea au rânduit o hotărâre strictă, ca în crez niciun cuvânt să nu se schimbe, adauge sau scoată - nici măcar o literă. Asupra celor ce ar îndrăzni să facă modificări, s-au aruncat afurisenii teribile.

Sfântul Marcu, împotriva puternicelor obiecții ale latinilor, a insistat ca, înainte de orice altceva, să fie citite cu glas tare canoanele Bisericii privind chestiunile în discuție. A citit hotărârile celui de-al treilea, patrulea, cincilea, șaselea și șaptelea Sinod Ecumenic, precum și pasaje din diferiți sfinți, incluzând mai mulți papi, toate afirmând crezul original și interzicând orice modificare a lui. Mulți din monahii latini prezenți la sinod, după ce au auzit hotărârile și actele Sinoadelor Ecumenice, alături de explicația lui Marcu, au mărturisit că nu mai auziseră așa ceva până atunci.

Au strigat că grecii învață mai drept decât sfinții lor, și s-au minunat de Marcu al Efesului.
Totuși, Latinii au oferit mai multe argumente în apărarea filioque: că filioque nu a fost un adaos la crez, ci doar o explicitare; că Papa, ca și cap suprem al bisericii, are autoritatea să facă astfel de adăugiri explicative în crez; și că hotărârile sinoadelor interzic numai modificările neortodoxe în crez. Un compromis s-a căutat în formula acceptată de greci, cea ca Duhul Sfânt purcede "de la Tatăl prin Fiul".

Oricum, o dată ce grecii au acceptat formula, latinii au insistat ca "prin Fiul" și "de la Fiul" înseamnă același lucru; astfel, filioque ar trebui acceptat așa cum este: "de la Tatăl și de la Fiul"!

Arhiepiscopul Marcu a insistat asupra distincției, spunând: "Dacă acceptăm că Duhul Sfânt purcede și de la Fiul, abolim monarhia în Dumnezeire și acceptăm două cauze ale Dumnezeirii".

MihaiG 25.06.2012 16:01:06

Aceia din Regina orașelor (Constantinopol)au atacat scrisoarea sinodală al actualului Preasfințit Papă,nu în ceea ce privește toate capitolele pe care el le-a scris în ea,ci numai două dintre ele. Unul se referă la teologie[doctrina despre Sf.Treime] și conform acestuia, spune că "Duhul Sfânt își are purcederea [ekporeusis] și de la Fiul."
Celălalt se referă la întrupare. Cu privire la primul subiect, ei [romanii] au adus evidența unanimă a Părinților Latini, și de asemenea pe Chiril Alexandrinul, din studiul pe care l-a făcut despre Evanghelia Sfântului Ioan. Pe baza acestor texte, ei au arătat că nu l-au făcut pe Fiul cauza Duhului-ei știu de fapt că Tatăl este singura cauză [aitia] a Fiului și a Duhului,a unuia prin naștere și a celuilalt prin purcedere [ekporeusis]-ci au semnificat faptul că prin El purcede [proienai], arătând astfel unitatea și identitatea fiintei.
Ei [romanii] au fost prin urmare acuzați exact pentru acele lucruri pentru care ar fi greșit să fie acuzați, pe când primii[bizantinii] au fost acuzați pentru acele lucruri pentru care era drept să fie acuzați [monotelism].În acord cu cererea voastră le-am cerut romanilor să traducă ceea ce le este specific lor [adică "și de la Fiul"] în așa fel încât să se evite orice obscuritate care ar putea să rezulte de aici. Dar întrucât practica scrierii și trimiterii [scrisorilor sinodale] a fost respectată, m-aș mira ca ei să accepte să facă aceasta. Este adevărat, desigur, că ei nu pot reproduce idea lor într-o limbă și în cuvinte care le sunt străine la fel precum o pot face în limba lor maternă, la fel cum nici noi nu putem."

MihaiG 25.06.2012 16:07:57

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 454528)
Dupa mine ce spun ei in formularea Crezului nu e bine (Fiul nu mai e Fiu ci Tata, avem doua surse ale dumnezeirii) ce inteleg ei, numai ei stiu :)[/font]

Ce înțeleg "ei" este foarte simplu de aflat. Iată:

"(Substanța) nu genereaza, nu este generata, nu purcede, ci Tatal este cel care genereaza / naste, Fiul este cel generat / nascut, Spiritul Sfant purcede: in acest fel distinctiile sunt atribuite persoanelor iar unitatea este atribuita naturii. Deci, desi "altul (alius) este Tatal, altul este Fiul, altul este Spiritul Sfant, totusi ei nu sunt realitati diferite (aliud): ceea ce este Tatal este si Fiul si in acelasi fel este si Spiritul Sfant: astfel dupa credinta catolica noi credem ca ele [persoanele Sfintei Treimi] sunt consubstantiale [/deofiinta]. Tatal, de fapt, generand /nascand pe Fiul din vesnicie, i-a daruit substanta / natura sa (...).Este clar, deci, ca Fiul fiind nascut, a primit fara nici o micsorare substanta/ natura / ființa/ Tatalui, si deci Tatal si Fiul sunt de-o-ființa. Astfel Tatal si Fiul au aceeasi natura si tot astfel are / este si Spiritul Sfant care provine de la unul si de la celalalt"(1215,Conciliul IV Lateran).

"Spiritul Sfant provine / procede din vesnicie de la Tatal si de la Fiul nu ca din doua izvoare, ci ca dintr-unul singur (tamquam ex uno principio)"-1274, Conciliul din Lion

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:56:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.