![]() |
Citat:
|
Citat:
|
il iubeste PREACURATA PE PATRIARHUL DANIEL ,DAR DACA VA INTRECE MASURA CU ECUMENISMUL SI SE VA CONTINUA INTINAREA ALTARELOR ORTODOXE DIN TARA ,APOI NU STIU EU CIT TIMP O SA-L MAI IUBEASCA .INTREAB-O PE PREASFINTA DACA ESTI ASA CURIOS!olivian
|
Am gasit un raspuns inteligent la tema acestui topic,dat de MitropolitulANTONIE BLOOM AL SUROZULUI [conducatorul eparhiei ruse din Anglia],cu ocazia unui interviu luat de revista americana AGAIN si a editurii Conciliar Press,LA lONDRA IN ANUL 1989 dar f. actual.
INTREBAREA:SECOLUL XXI SE APROPIE CU REPEZICIUNE.Cum vedeti viitorul Ortodoxiei apusene,privind mai ales prin prisma sciziunilor etnice care exista acum in lumea noastra?Cum putem noi mirenii,contribui la efectuarea unei adevarate unitati intreolalta,care sa fie mai presus de barierele culturale si nationale? RASPUNS [citez ultima parte a raspunsului ]:"..In al 3-lea rind trbuie sa fim constienti de faptul ca UNITATEA inseamna unitatea crestinilor autentici.Daca impreuna-partasia noastra la credinta ortodoxa este traita in mod corespunzator,vom fi din ce in ce mai apropiati intreolalta,in pofida faptului ca avem limbi materne diferite. In sfirsit ,cred ca aceasta unitate va fi realizata de credinciosi,NU DE IERARHIA BISERICEASCA.Ierarhiei ii revin indatoriri teologice,canonice,istorice,diplomatice.Credincios ii nu au astfel de probleme de rezolvat.Sunt absolut convins ca daca credinciosii de diferite etnii se vor simti frati in Hristos,frati intru Ortodoxie,daca vor deveni una in duhul infratirii,mai devreme sau mai tirziu,IERARHII VOR DESCOPERI CA EI SINT SINGURII CARE AU RAMAS IZOLATI INTRE EI.Poate atunci isi vor veni si ei in fire."-am incheiat citatul . Va rog sa meditati si daca doriti sa comentati aceste interesante pareri ale unui Mitropolit rus. |
si avea perfecta dreptate!In Grecia am aprins o lumanare intr-o biserica si s-a declansat o reactie de simpatie spontana, cu una din localnicele prezente in locas (fara sa stim sa ne vorbim una alteia!)N-a contat deloc faptul ca n-am stiut sa ne vorbim ca sa ne simtim rude apropiate.
|
Cat priveste notiunea de ecumenism si ce intelege fiecare prin ea, haideti sa ne raportam la fapte, nu la vorbe. Cautati pe net Centrul International Ecumenic de la Vulcana Bai si va veti edifica fiecare si vom avea toti un limbaj comun. Aceasta localitate este langa Pucioasa. Am avut curiozitatea sa vad si am fost pana acolo. Acest centru se intinde pe zeci de hactare. La intrare, un monument pe care sunt o semiluna, o cruce si steaua lui David, iar dedesupt inscriptia :"Ecumenismul religia sperantei". La mica distanta, o cladire (impunatoare) care incepea sa se paragineasca, ridicata cred prin 1998, iar mai jos o ingradire tot cu insemnele celor trei biserici, construite o moschee, o biserica ortodoxa si una mozaica.
|
despre talmes-balmesul de la Vulcana -bai se poate citi pe site-ul www.sihastru.net.mirem,un site f.f.pus la punct si f. bun pt ca ne informeaza fara ocolisuri asupra unor adevaruri existente la noi in tara!:dontgetit:
|
http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article35
|
FACETI DEOSEBIREA INTRE ECUMENISMUL OFICIAL SI ECUMENISMUL LA NIVEL PERSONAL!!!! E FOARTE IMPORTANT! Adica cat de ecumenic esti tu? Adica cum simti tu fata de fratele tau protestant, catolic...etc????? Acela este ecumenismul existent in inima ta!
Sa se cerceteze fiecare! Daca in inima noastra este dispret, ura pentru cei de alte credinte...sa stim fiecare ca suntem faradelege! Faceti exercitiul acesta: ganditi-va la un protestant/catolic/pocait! Ce simtiti? Ura? Revolta? Strangeti din dinti? Compasiune? Va simtiti mai presus? |
sa nu confundam Iosif,UMANISMUL cu credinta dreapta! Sint doua lucruri total diferite. putem sa fim samarineanul milostiv cu orice om fie el si budist sau altceva ,dar asta nu inseamna ca daca el nu reuseste ajutat de noi sa vada si sa cunoasca dreapta credinta ortodoxa noi nu tre sa cedam sau sa evitam a spune care e credinta mintuitoare ,caci aparam un ADEVAR care nu este al nostru ci al lui IISUS HRISTOS si tocmai pt ca acest adevar nu este al nostru ,dar este cel mintuitor avem OBLIGATIA si DATORIA religioasa de a-l apara!
|
Iosif, catolicii , pe care ii cunosc, avand unii si in familie, ii iubesc, caci sunt oameni ca si noi ortodocsii. Problema nu e acolo.
Problema e ca vreau sa raman ortodoxa cu orice chip. Dar iata ce citesc in Documentul de la Balamand: "Biserica catolica a dezvoltat o viziune teologica dupa care ea se prezenta pe sine ca unica depozitara a mantuirii." CE NE FACEM FRATIOLOR?!? Si noi , care credem ca mantuitoare e numai ortodoxia? Cineva vrea sa ne sminteasca! Iosif, te intreb acum: de ce sa nu ramanem noi in credinta noastra stramoseasca si sa nu ne amestecam cu cei, care ne-au anatemizat cu aproape 1000 ani inainte, slabind Biserica, prin desprinderea lor; mai ales ca nu sunt dispusi sa indrepte cele strambate. Crezi ca este bine sa facem acum o pace politica (daca se poate spune asa)cu ei? Si apoi ce se va intampla, daca vom incepe si noi sa spunem "Si in Duhul Sfant, Care de la Tatal si de la Fiul purcede...". Nu va cadea cerul pe noi? Consideri ca acesta e un ecumenism a nivel personal, sau are importanta pentru toata ortodoxia? |
Ma intreb , oare de ce dvs, doamna Sofia Iuga, vorbiti in mesajele dvs atat de putin de iubirea fata de semeni pe care preferati, chiar, sa o numiti "umanism" , de parca v-ati feri de acest sentiment? Vorbiti de datoria de a apara ADEVARUL Domnului nostru IISUS HRISTOS. Dar, atat ne-a lasat MANTUITORUL de indeplinit pe pamant - doua porunci IUBIREA fata de DUMNEZEU si IUBIREA fata de APROAPE. Sutele de porunci ale Vechiului Testament au fost reduse la doua. Numai ca este departe de a fi o simplificare. Daca avem sinceritatea si mai ales curajul de a privi in adancul inimilor noastre am vedea ca de multe ori,in cel mai fericit caz, fata de aproape simtim indiferenta si plictiseala. In alte dati, care, din nefericire nu sunt putine, nutrim chiar sentimente de dispret sau de ura cand apropele nu este asa cum ne dorim. Si, gandindu-ne ca Dumnezeu nu vrea astfel de sentimente de la noi, ne trebuie multa vointa si renuntare de sine pentru a lupta sa transformam zilele, lunile sau poate chiar anii in care am fost indiferenti sau chiar dispretuitori fata de ceilalti, crezand insa ca suntem drepti, in cateva minute sau macar secunde de iubire. Sa reusim sa ii iubim pe ceilalti pana la identificarea cu ei, sa intelegem ca, in ciuda tuturor diferentelor, toti suntem "frati ai marii treceri, calatori spre moarte", cum a scris foarte miscator Ionel Teodoreanu, ei bine, acesta este un lucru f. dificil. Mai usor ne-ar fi sa respectam la fel ca evreii evlaviosi din vechime toate poruncile din Levitic, Numeri si Deuteronom. De asta cred ca unii crestini, prefera sa predice, uneori autoritar, despre adevarata invatatura, sa critice invataura religioasa a altora, desi poate nici nu o cunosc, sa dea sfaturi despre cum trebuie sa ne practicam religia, de cate ori sa ne spovedim si sa ne impartasim, ce muzica sa ascultam sau ce carti sa citim. Pentru ca toate acestea sunt mult mai usor de facut decat sa-i iubim pe ceilalti cu adevarat, chiar si numai cateva minute!
Doamna, Sofia Iuga, poate ca ar trebui sa va intrebati si dvs., asa cum m-am intrebat si eu, citind, timp de mai multe luni, mesajele dvs si ale altor forumisti, de ce folositi atat de rar cuvantul iubire. Eu m-am lamurit, in seara aceasta, citindu-va ultimul mesaj. |
Societatea civila promoveaza valorile umaniste si il are pe om in centrul atentiei ei; iar Biserica are valorile crestine, avandul pe Hristos, la care se raporteaza.
Putem sa vorbim despre iubire acolo unde acesta se gaseste, si anume in orice subiect de discutie, mai putin ecumenismul, care este tocmai dovada lipsei de dragoste, in primul rand fata de Dumnezeu si apoi si fata de om. Actualmente se da o lupta cauzata de acest ecumenism. In toiul luptei e cam greu sa se vada dragostea, care o anima pe Sofia Iuga atat fata de Dumnezeu, cat si fata de Biserica Ortodoxa, dar ea exista indubitabil. Trebuie doar sa stii sa privesti. |
A iubi inseamna a spune Adevarul!
Sa nu ne infratim in minciuna ci in Adevar! Aste este iubirea adevarata. Sa ii primim cu dragoste pe toti cei care vor sa se intoarca la credinta neschimbata cu nicio iota. |
Si intre timp sa ii privim cu dragoste, chiar daca inca nu s-au intors! Caci asa cum un copil vine la cel ce-l priveste cu dragoste, asa cum un om ratacit intr-un oras se indreapta catre cei ai carui ochi ii zambesc, asa si cel care cauta Adevarul se va indrepta spre cel care e gata sa i-l descopere in dragoste, blandete, rabdare, intelegere.
|
Topicul se refera la "Ortodoxie si Ecumenism". Sa continuam cu toata dragostea pe aceasta tema.
|
Cand pe un forum se intalnesc si discuta persoane de confesiuni diferite cautand adevarul avem de-a face cu ecumenismul atat de mult criticat.
|
dorstor: adevarat ce spui. Dar culmea e ca aproape toti ne-am declarat ortodocsi pe acest forum; dar impresia pe care o lasam nu e ca am fi totusi ortodocsi cu totii.
La un moment dat cineva afirma ca sunt multi masoni pe aici!?! Ecumenism nu inseamna oare sa ne rugam impreuna, cei de confesiuni diferite? Din cate am citit in Pidalion, faptul ar avea urmari si la nivel de mirean, nu numai de episcop. |
Cum pot unii sa condamne ecumenismul promovat insa de Sfantul Sinod al BOR?
|
PadreCory:ce avantaje am avea din partea ecumenismului? Dar dezavantaje?
Ati fi de acord sa aderati la ecumenism cu conditia schimbarii Crezului catolic in cel ortodox? Ati fi de acord ca un Patriarh ortodox sa conduca Biserica ecumenica? Ati fi de acord la reintoarcerea la Biserica de dinainte de Schisma, cu tot ceea ce presupune aceasta? |
Citat:
Deci Mirelat vezi ca il contrazici tocmai pe apostolul iubirii ,pe cel care l-a iubit cel mai mult pe Domnul nostru IISUS HTRISTOS.A LUI SA FIE SLAVA IN VECI ,AMIN. |
Citat:
- De unde are fonduri Sinodul? -Unde stau ascunsi tradatorii care au tradat Ortodoxia pe vremea comunismului si le-a prins bine? -De ce cei mai controversati ierarhi sunt infocati aparatori ai ecumenismului? -Cum se face ca pana acum ereticii nu au venit la adevar, iar acum au zis ca toti detin adevarul? De ce Sinodul ii aproba? Unde este duhul propovaduirii? Unde este apararea Dreptei Credinte? Unde este Marturisirea adevarului? -Ecumenismul propovaduieste o noua dogma, in care sunt cinstiti toti dumnezeii, zeii si idolii pamantului. Cumva asta este dogma pe care o astepta Ortodoxia? Atunci de ce Sinodul sustine ecumenismul? -Nu vor mai veni niciodata ierarhi eretici la carma Bisericii? Nu vor mai avea Macedonie si Nestorie urmasi? Nu se va implini proorocirile Sfintilor care spun ca vor vedi 'lupi in piele de oi' la carma Bisericii? |
Ceea ce spuneti este ff grav deoarece este o critica deschisa la adresa Ierarhiei BOR.
|
Mai grav este ca ASTA ESTE REALITATEA ZILELOR NOASTRE! Si nu este deloc o critica la adresa BOR, ci doar am intrebat! Critica este atunci cand cel mai mare duhovnic din Romania, la ora actuala, parintele IUSTIN PARVU, ii numeste pe ierarhii BOR, 'pästori care nu au nimic crestinesc in ei' si 'au o viata politica'. Eu doar am intrebat.
|
Sincer sa fiu mi-e greu sa inteleg.
|
PadreCory: Nici noi nu am inteles, pana nu am citit si ne-am documentat in privinta ecumenismului. E ca un mar frumos pe afara si gaunos pe dinauntru. Sunt multe topicuri pe acest forum dedicate ecumenismului, unde gasiti citate, linkuri si carti postate. Iar daca asta nu vi se pare suficient, puteti da cautare pe Google si apar si mai multe link-uri.
|
Ce nu inteleg este aceasta fiferenta intre pozitia oficiala a BOR si pozitia unor calugari sau mireni diferita de cea oficiala.
|
Sfintitii Parinti ne-au zis sa nu avem incredere in ecumenism. Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a zis: Ecumenismul este o initiativa pe care masoneria o incearca de multa vreme! Parintele Iustin Parvu ne-a zis ca: Inca de la primii patriarhi ai Romaniei, cand era vorba de vreo hirotonie de episcop, mai intai verificau daca este din vreo loja, si dupa ce se dovedea a fi, il hirotoneau. Dar, sunt si acum membri ai sinodului, care au 'ceva' cu masoneria... Insa ierarhii pro-ecumenism au ceva pro-masonerie, pentru ca 'ecumenismul este produsul masoneriei' (zicea parintele Dumitru Staniloae, declarat pe dreptate CEL MAI MARE TEOLOG AL SECOLULUI XX). Deci, daca ecumenismul are fondatoare masoneria, ecumenistii sunt fiii masoneriei. De aici mai este un pas pana la 'mostenire'.
|
Citat:
|
Domnule padreCory, va inteleg opozitia, precum si dumneavoastra sunteti de acord sa mi-o credeti pe a mea. Insa, opozitia mea nu este ceva personal, ci este o urmare a ceea ce au spus Sfintii Parinti si mari duhovnici ai Ortodoxiei. Acesta este adevarul! Ce mare duhovnic a contraargumentat ca ecumenismul nu este o erezie sau cati au fost pro? Toti au fost contra ecumenismului! Deci, ei au urmat intru toate Sfintelor Canoane! Cat despre Sinod, este adevarat ca nu se supune Sfintelor Canoane Apostolice! De ce? Pentru ca se roaga cu ereticii, recunosc biserica catolica ca fiind Biserica sor, ceea ce iarasieste erezie!
|
Dar parintele Dumitru Staniloaie nu cumva se referea la incercarea de a uni toate religiile intr-o singura religie?
Dupa proasta mea parere parintele Dumitru Staniloaie la acel curent s-a referit. As putea sa vad dau niste dovezi foarte clare in legatura cu incercarile de unire a tuturor religiilor intr-o singura religie , dar acum imi este un pic de lene. Daca doriti asa ceva dovezi sunt cat cuprinde...numai cautati pe internet si o sa vedeti acolo destule. (Puteti sa stati linistiti ca chiar daca as face asa ceva nu ar da nicio masina peste mine) Normal ca aceste incercari nu ar accepta in niciun caz ideea unui Dumnezeu personal si cu atat mai mult ideea unui Dumnezeu care s-a intrupat. Cel mult Domnul Iisus Hristos ar fi considerat un invatator sau un initiat sau altceva dar in nici un caz Cel Ce ne tine pe noi in viata si toate celalte. |
http://vestitorul.blogspot.com/,lamurir suplimentare foarte reusite la cele 2 filmulete cu ecumenismul,cum ca e panerezie ,iar cele 2 cu par AMFILOHIE BRINZA ,cu lamurir despre masonerie, MERITA ASCULTATE!
|
Parintele Staniloaie era un anticatolic convins intr-o epoca cand raporturile BOR cu BC nu erau ff bune.
|
Citand PadreCory
Citat:
"Ecumenismul necrestin al Vaticanului", produs in Romania in 1995 si care poate fi descarcat din sectiunea video a sitului: www.arhiva-ortodoxa.info O zi buna, parinte! |
Justin Popovici, mi-era cam...foame.
|
1.Respectivul "documentar" ataca inclusiv participarea ortodoxiei la Consiliul Mondial al Bisericilor, organism in care BC nici nu face parte
2.Confundarea dialogului cu alte religii cu sincretismul si panteismul dovedeste o intelegere mai mult decat superficiala a ceea ce se intampla 3.Filmatul este de fapt o critica dura la adresa multor ierarhi ortodocsi ce promoveaza dialogul ecumenic si intereligios. |
A te ruga cu toti paginii in altarele sfintite este o blasfemie ,nu ecumenism!!!
|
Ecumenismul se refera exclusiv la dialogul dintre crestini.Cand e vorba de necrestini atunci e dialog inter-religios.
|
Citat:
|
Sunt cunoscute parerile anticatolice ale Parintelui Staniloaie dar nu stim daca erau sau nu influentate de contextul istoric in care le-a scris.Deasemenea in vremea cand traia dansul orientarea ecumenica a BOR nu era cea de azi.
|
| Ora este GMT +3. Ora este acum 13:49:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.