Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre ziua de sabat a adventistilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4265)

vasinec 10.12.2008 12:50:51

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 103867)
Oare care o fi aia care au schimbat biblia, si au modificat-o cum au vrut ei?
Era o intrbare retorica. Nu trebuie sa raspunzi, ca stiu ce vei spune

Asta e raspuns de student la teologie? Ma asteptam la ceva documentat. Sau sunteti multumit cu ce a raspuns "taticutu Ovidiu"?

mihai07 10.12.2008 13:04:52

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 103873)
Asta e raspuns de student la teologie? Ma asteptam la ceva documentat. Sau sunteti multumit cu ce a raspuns "taticutu Ovidiu"?

Hai sa iti spun ceva...nu are rost sa imi mai pierd timpul cu persoane care nu vor sa auda nici sa vada adevarul. De asta nu m-am mai obosit sa iti dau un raspuns documentat. Ti-au dat altii inaintea mea. Dar daca tu nu vrei sa intelegi e problema ta. Sf Scriptura iti da raspunsurile la toate problemele tale. Dar tu refuzi sa le primesti. Stii cum e vorba aia: "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si-n traista". Dumnezeu sa va lumineze mintea si sa va intoarca la adevar

vasinec 10.12.2008 13:23:36

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 103837)
[size=3][color=black][font=Verdana]

[COLOR=black][SIZE=3][/SIZE][/COLOR][COLOR=black][SIZE=3] La traducerea Bibliei în limba romana si in unele limbi europene s-a tradus si "presbyterus" dar și vechiul "iereus" cu sensul de preot, iar dupa contextul in care apar, realizăm daca e vorba de preot crestin sau păgân.[/SIZE][/COLOR]

Tot articolul postat de dvs., in care vreti sa aratati ca doua expresii diferite ca inteles pot fi traduse la fel, este vorbareala. In plus, va contraziceti si cu Sfanta Scriptura. "Daca ar fi pe pamant, nici n-ar mai fi preot"(Evrei 8:4) Versetul (plus cap. 4, 7, 8 si 9 di Evrei) vrea sa arate ca nu ami avem preoti simbolici pamantesti ci un Preot Adevarat in cer.

In care limbi s-a tradus atat expresiile grecesti "iereu" si "presbyterus" ca insemnand acelasi lucru: adica "preot"? Eu am luat doua versete din Sfanta Scriptura si le-am comparat, pe computer, pe diferite traduceri.

Faptele Apostolilor 7:6 (verset pe care l-ati evitat) spune: "o mare multime de preoti ("iereu" - in greceste) veneau la credinta"
1 Petru 5:1 spune: "Sfatuiesc pe prezbiterii (presbyterus) dintre voi, eu, care sunt un prezbiter (presbyterus)"..

Am comparat cele doua verste.
Traducerea King James:
Fapte 6:7 And the word of God increased; and the number of the disciples multiplied in Jerusalem greatly; and a great company of the priests (iereu) were obedient to the faith.
1 Petru 5:1The elders (presbyter) which are among you I exhort, who am also an elder (presbyter), and a witness of the sufferings of Christ, and also a partaker of the glory that shall be revealed:

Vulgata (traducerea latina)
Fapte 6:7 et verbum Dei crescebat et multiplicabatur numerus discipulorum in Hierusalem valde multa etiam turba sacerdotum(iereu) oboediebat fidei
1 Petru 5:1 seniores(presbyter) ergo qui in vobis sunt obsecro consenior(presbyter) et testis Christi passionum qui et eius quae in futuro revelanda est gloriae communicator

Asa cum este corect, cuvantul "iereu" a fost tradus diferit de cuvantul "presbyter". Dati-mi va rog o traducere, in afara de a dvs., in care cele doua expresii grecesti sunt traduse la fel.

Ati tradus gresit in mod intentionat. Este caraghioasa explicatia dvs. ca nu exista corespondent in limba romana pentru cele doau expresii. Unii romani au gasit corespondent pentru fiecare expresie traducandu-le exact dupa semnificatia lor in limba originara. Dvs. "nu ati gasit corespondent". Dar sa folositi o sumedenie de termeni bisericesti, care mai de care mai incurcati, ati reusit. Pentru asta exista un vocabular foarte dezvoltat.

vasinec 10.12.2008 13:30:07

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 103876)
Sf Scriptura iti da raspunsurile la toate problemele tale.

Mare adevar. Pentru aceasta afirmatie nici nu mai are rost sa citesc restul.

mihai07 10.12.2008 13:37:00

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 103882)
Mare adevar. Pentru aceasta afirmatie nici nu mai are rost sa citesc restul.

Pai de obicei asa faci. Citesti doar ce iti convine....nu doar tu, ci toti neoprotestantii si toate sectele procedeaza asa

vasinec 10.12.2008 15:28:05

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 103884)
Pai de obicei asa faci. Citesti doar ce iti convine....nu doar tu, ci toti neoprotestantii si toate sectele procedeaza asa

Ce mai era de bagat in seama din toata postarea dvs., in afara de afirmatia aceea ziditoare? Repostati o fraza (sau o propozitie) de care va pare rau ca nu am discutat-o. Si o discutam.

mihai07 10.12.2008 15:34:10

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 103900)
Ce mai era de bagat in seama din toata postarea dvs., in afara de afirmatia aceea ziditoare? Repostati o fraza (sau o propozitie) de care va pare rau ca nu am discutat-o. Si o discutam.

Sunt foarte multe. Si stii asta...si dupa cum ti-am mai zis, nu imi mai bat capul cu tine.

vsovi 10.12.2008 18:23:46

vasiniec "draga" ... nu mai am ce sa-tzi spun, cand vad in tine, ca pur shi simplu eshti pierdut... eshti pierdut, dar nu eshti tu de vina ci ca toata lumea e pierduta... iar discutzia cu voi nu are nici un rost, pentru ca voi va shtitzi axiomele shi vi le demonstratzi mereu cu citate din biblie, asha ca v-atzi facut nishte stalpi intaritzi din citatele biblice, shi v-atzi legat de ei cu o plasa ca de paianjeni, devenind nishte insecte adormite de veninul satanic, dulceag, mandru, elegant, inteligent, deci inSecte care li se pare ca zbatandu-se vor scapa vreodata, sau ca hulind pe cei nelegatzi or sa scape mai ushor de pedeapsa... nu se poate nimic cu voi, nimic nimic, caci suntetzi lepadatzi de la Dumnezeu fiindca singuri v-atzi dus in groapa inshelarii, dar voi nu mai cautatzi sa ieshti de acolo ci va miratzi mereu de cat de bine sunt intaritzi stalpii satanei crezand ca sunt stalpii Lui Dumnezeu... nu avetzi nici o shansa, nu mai e nici o scapare pentru voi, nici o solutzie, nici un viitor nu va vad, suntetzi ca lacustele care merg sa prade... dar nu va datzi seama ca suntetzi lacuste, ci va consideratzi sfintzishori.... ca traitzi nepacatuirea... ca suntetzi vrednici...

poi voi va credetzi cei 144000 de pecetluitzi ai lui Israel din fiecare semintzie a lui Isarail cate 12.000?

poi mi-e mila de tine mariane, mi-e mila rau shi ma doare ca shi dupa un om care il vezi ca moare shi n-ai cum sa ajungi la el, la inima lui, la urechea lui, la locul intarit unde l-a baricadat satana, asha ca intr-o cetate dar el nu shtie ca e temnitza...

nu shtiu ce sa va spun shi ce sa va fac, nimic, va las dracului, va las in pace shi nu ma revolt deloc la nici-un argument strigator la cer pe care il aducetzi in discutzie, ca am destule pacate, shi nu vreau sa-mi mai fac altele judecand sau luandu-ma cu mainile de cap... sau mahnindu-ma cat suntetzi de indureratzi, satanizatzi... disperatzi shi deznadajduitzi shi nici macar n-o shtitzi... n-o shtitzi... shi astfel n-avetzi cum sa va pocaitzi ca sa revenitzi ci tot mai mult shi tot mai tare va adancitzi in pseudopocaintza care este maica pustiirii....

deci ma iarta "draga" vasiniec, ma iarta, ca nici nu shtiu ce spun, shi nici nu mai am cuvinte, nu mai shtiu cum ai putea reveni la drepata credintza, ca dumneata eshti ca un pierdut... shi ash vrea sa revi in inima ta la Adevar, dar nu este cale... nu este cale ca dumneata chiar daca vi aici la forumul asta, dumneata o iei spre inapoi.... mereu, mereu... deci nu ai nici o shansa....

caci daca eu care sunt ortodox, nu shtiu sa ma pocaiesc, nu gasesc calea, nu gasesc nimic bun, nu pot sa ma pocaiesc, nu gasesc nici calea ci sporesc mereu doar in satanitate, in mandrie shi in potrivitnicie,
chiar pe drumul cel bun, dar atunci dumneata sarmane coleg de forum care te chinui cu scriptura, ce va fi cu tine? am impresia ca te chinui in zadar...

intreaba-te de ce te chinui in zadar.... de ce? shi pentru ce? pentru ce te chinui in zadar, draga mariane fost ortodox, shi "draga" mariane acum un sectant demonstrant de axiome mincinoase... pentru ce?

vasinec 10.12.2008 19:31:27

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 103914)
dumneata sarmane coleg de forum care te chinui cu scriptura,

Sfanta Scriptura este o desfatare, nu un chin. Este un mod in care Dumnezeu comunica cu noi. Noi ii spunem ce avem de spus, prin rugaciuni si marturisiri. El ne raspunde in prin Cuvantul Sau ( si prin alte feluri). Dumneata nu esti curios sa vezi ce mai are de spus Tatal si sa te hranesti din Cuvantul Sau?

fratele 10.12.2008 20:24:35

Termina frate vs... cu prostiile

mai vs....vorbesti prostii cu nemiluita...
si pe langa astea...
zici ca fac pe profu....ca te trimit la teologi...ce ar fi sa mergi la un tanar de clasa a 6-a si sa il intrebi ce inseamna axioma...sau cauta in dictionar ca
iar folosesti aiurea cuvintele si zici ca eu le inteleg aiurea...
iar folosesti expresii ca: "citez parafrazat" folosita la "noul ierusalim"..acuma: "axiome demonstrate"...mai...-teologie pricep ca nu stii...propovaduire sectanta, vad ca faci...daca vrei sa mai faci aprecieri macar vorbeste stimabile romaneste nu fa o varza si sa ghicim noi ce vrei tu;daca nu, STAI IN BANCA TA!(ar fi mai bine asa...macar nu vei da socoteala de rastalmacirea Cuvintelor Sfintilor Parinti)
(si ca sa stii si matale:axioma defineste ceva ce nu se demonstreaza,ce nu accepta demonstratie pentru ca e absurd sa vrei sa demonstrezi)

PS:stiu ca vei posta un raspuns ca asa fac sectantii si incultii:mor daca nu dau ei ultimu raspuns/replica...ceva orice cat sa zica ca au ei dreptate...

fratele 10.12.2008 20:42:50

mai fac o precizare...comentariul meu nu il interpreta ca as fi de acord cu vasi....in nici un caz ... era o constatare generala la ce zici tu:in general numai prostii
precum insuti zici: esti si tu pierdut....

vsovi 10.12.2008 21:10:23

Citat:

În prealabil postat de fratele (Post 103921)
mai vs....vorbesti prostii cu nemiluita...
si pe langa astea...
zici ca fac pe profu....ca te trimit la teologi...ce ar fi sa mergi la un tanar de clasa a 6-a si sa il intrebi ce inseamna axioma...sau cauta in dictionar ca
iar folosesti aiurea cuvintele si zici ca eu le inteleg aiurea...
iar folosesti expresii ca: "citez parafrazat" folosita la "noul ierusalim"..acuma: "axiome demonstrate"...mai...-teologie pricep ca nu stii...propovaduire sectanta, vad ca faci...daca vrei sa mai faci aprecieri macar vorbeste stimabile romaneste nu fa o varza si sa ghicim noi ce vrei tu;daca nu, STAI IN BANCA TA!(ar fi mai bine asa...macar nu vei da socoteala de rastalmacirea Cuvintelor Sfintilor Parinti)
(si ca sa stii si matale:axioma defineste ceva ce nu se demonstreaza,ce nu accepta demonstratie pentru ca e absurd sa vrei sa demonstrezi)

PS:stiu ca vei posta un raspuns ca asa fac sectantii si incultii:mor daca nu dau ei ultimu raspuns/replica...ceva orice cat sa zica ca au ei dreptate...

din pacate se vede de departe ca nu pricepi ce scriu ci doar te revoltzi, cum sa nu shtiu ce este o axioma... dar dumneata precis nu shtii ce inseamna ci te revoltzi caci tzi se pare imposibil shi atunci vershi otrava, ca sa ce? ca sa ma pui la punct? fiindca ei fi fratele? poi te-am intrabt al cui?

spui asha:
-vorbesti prostii cu nemiluita
zici tu, care n-ai zis nimic altceva, asha ca shtii tu ca-s prostii, ca nu pricepi ce citeshti, shi atunci sunt prostii, ori ca te-ai plictisit, ori ca asha le-ai gasit dumneata prosti...

shi de ce vorbesc prostii, pentru ca nu shtiu ce este axioma, asha ca ma umileshti trimitzandu-ma la unul dintr-a 6-sea, ca tzii tu minte ca atunci parca se invatza/se incepe geometria... sau sa caut in dictzionar asha cum procedezi dumneata, (shi eu fac la fel)

-apoi spui:
folosesti aiurea cuvintele shi dai exemple:
"citez parafrazat", "axiome demonstrate"... aruncand vorbele mele in spinarea Noului Ierusalim, caci fireshte tu nu eshti sectant ca shi ei, ori ca mine care ii gasesc perfect Adevaratzi...
dar domnule, dumneata ai observat ca atunci cand am zis ca citez parafrazat, am zis: "(citat aproximativ shi parafrazat)"
iar prin axiome demonstrate, nu faceam decat sa le arat ca cineva le-a dat nishte axime, parintzii sectantzi shi farisei, iar ei se caznesc sa le sustzina, demonstradu-le din cuvintele bibliei, deci fac un nonsens pe care de data asta l-ai sesizat bine ca este nonsens

apoi zici:
-teologie pricep ca nu stii...propovaduire sectanta vad ca faci,
de unde rezulta ca nu ai dat nici un argument, nu ai aratat prin nimc decat eshti calare pe matura shi eshti gura zvonului, a "traditziei etichetate de om" gura barfei, shi faci shi tu afirmatzii ca altcineva inaintea ta le-a facut... cum ai demonstrat dumneata ? prin jigniri?, hule?, minciuni? acuzand fara nici un temei shi crezand ca eshti vrednic? deci ce teologie nu shtiu? shi unde este rau shi sectant sa crezi shi sa fi credincios Adevarului?

ca in final:
-STAI IN BANCA TA!(ar fi mai bine asa...macar nu vei da socoteala de rastalmacirea Cuvintelor Sfintilor Parinti)
deci e clar ca eu rastalmacesc pe sfintzii parintzi, cand tzi-am explicat mereu ca aia au zis ei... ce tzi-am explicat eu, deci cum le-ash putea rastalmaci sfintele Cuvinte? ca zici tu... poi cate n-ash putea sa zic despre tine, dar n-o fac... shi chiar daca ar fi adevarate tot n-o fac...
deci nici mai mult, nici mai putzin decat sa tac din gura... poi nu se spune ca daca ei vor tacea, pietrele shi pomii vor vorbi? deci de ce le inchizi gura celor de la Noul Ierusalim, ca pe a mea shi asha nu potzi, shi nu sunt dintre ei... ci sunt dintre ei in altfel, fiindca ii cred, shi ma stradui sa-i urmez, intru Hristos-Dumnezeu.

ca in final sa-mi shopteshti preiteneshte:
-PS:stiu ca vei posta un raspuns ca asa fac sectantii si incultii:mor daca nu dau ei ultimu raspuns/replica...ceva orice cat sa zica ca au ei dreptate...

deci ma facushi din nou shi sectant dar shi incult, ca nu shtiu definitziile cuvintelor din dictzionar...

poi domnule, eu itzi multzumesc ca ai dat dumneata definitziile, ca e adevarat ca le-am uitat, shi poate ca ma poticnesc, dar ma mir cum vezi dumneata asha de rau, caci nu ai facut, shi-tzi multzumesc decat sa aratzi cat de multa dreptate am, shi crede-ma ca n-am vrut sa ma indreptatzesc... dar ai dovedit-o ca m-ai indreptatzit dumneata, caci daca vei studia ce am scris eu, dovedeshte ca shtiu prea bine sensul acestor termeni:
"citez aproximativ shi parafrazat", "axiome demonstrate" caci asta fac sectantzii dar axiomele lor sunt false... deci qed... shi-tzi multzumesc... shi nu m-am suparat pe hule ci mi-ai mai adaugat catziva banutzi in pushculitza din ceruri... putzin, cate putzin se strange comoara. Numa sa nu mi-o pierd prin slava de la lume... caci fatzarnicie este aia shi pierzare shi nu comoara...

deci itzi dau dreptate, deshi n-ai aratat ca ai avea nici un argument... deci n-ai, dar te tzi mare ca ai avea ceva... shtii tu ca aia sunt sectantzi... poi ai priceput cine shi de ce ? nu... ce fac ei? habar n-ai dar shtii ca-s sectantzi shi dai cu piciorul... sa nu te miri daca printre piatra lepadata de zidari vei da cu piciorul in tot felul de oameni, shi din intamplare vei nimeri sa dai tocmai in tzepushe...

deci draga fratele meu... itzi multzumesc pentru binele pe care mi l-ai facut shi te iert, ca esti chiar simpatic...

fratele 10.12.2008 22:35:59

da...deci oricum am zis sa il iei ca o constatare generala..dar cum citesti si tu din 2 in 2 ai inceput sa dezabati un mesaj....care l-ai vrut...la care ai simtit ca poti sa dai niste dume...
despre definitia cu axioma tu ai luat-o la propriu..poate am fost prea profund pentru tine...vroiam sa-ti sugerez altceva dar se pare ca n-ai inteles...atunci inseamna ca am avut dreptate cu "nebunu"...
in final as vrea sa nu fiu asa "profund": crezi ca banuti castigati astfel iti folosesc?(si daca ii castigi nu crezi ca ii arunci la fel?)
(si am specificat:nu is de acord cu vasi...)
(astept o palavrageala de 20 de randuri...mai scurta nu cred ca poate fi de la tine...poate pun si eu ceva banuti:15:)

ovidiu-s 10.12.2008 22:53:00

[SIZE=3]
Citat:

În prealabil postat de vasinec
Tot articolul postat de dvs., in care vreti sa aratati ca doua expresii diferite ca inteles pot fi traduse la fel, este vorbareala. In plus, va contraziceti si cu Sfanta Scriptura. "Daca ar fi pe pamant, nici n-ar mai fi preot"(Evrei 8:4)

[/SIZE]

[SIZE=3]Ați citat din epistola către Evrei d-le Vasinec. Dar de ce nu ați dat tot contextul? [/SIZE]
[SIZE=3]Evrei 8.4 “[COLOR=red]Dacă ar fi pe pământ EL, n-ar mai fi nici preot, de vreme ce sunt aceia care aduc darurile potrivit Legii.”[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3]
Citat:

Tot articolul postat de dvs., in care vreti sa aratati ca doua expresii diferite ca inteles pot fi traduse la fel, este vorbareala. In plus, va contraziceti si cu Sfanta Scriptura. "Daca ar fi pe pamant, nici n-ar mai fi preot"(Evrei 8:4)

[/SIZE]

[SIZE=3]Domnule vasinec dvs știți prea bine că există o mulțime de secte protestante (inclusiv adventiste) care folosesc termenul de preot dat pastorului lor. De ce uneori scoateți voi sectanții versetul acesta din context ca să combateți preoția creștinilor? Acolo sf Pavel le spunea foatre limpede [COLOR=red]EVREILOR că preoția iudaică, preoția Vechiului Testament a trecut. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Și de ce nu spuneți nimic de versetele pe care le-am dat noi: [/SIZE]
[COLOR=black][SIZE=3]Fapt.6.5,6 Si a plăcut cuvântul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, ... pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor...[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]Pe care i-au pus inaintea apostolilor, si ei, rugându-se si-au pus mâinile peste ei.[/SIZE][/COLOR]
[SIZE=3][COLOR=black]Demn de remarcat e un lucru aici. Alegerea celor sapte bărbati ca diaconi o face toată comunitatea, dar hirotonia (gr. „heirotonia” sau punerea mâinilor) o săvârsesc numai unii, adică apostolii, desi in comunitatea de crestini existau si oameni mai in vârstă decât apostolii.[/COLOR][/SIZE]
[COLOR=red][SIZE=3]Tit 1.5. “în fiecare cetate să așezi preoți cum ți-am poruncit eu”[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]La fel si la 1 Tim 4.14:[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]"Nu fi nepăsător fată de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preotilor". [/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]2 Tim 1.6 “E pricina pentru care te îndemn să reînsuflețești harul care este in tine prin punerea mâinilor mele”[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]Un alt exemplu este:[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]Fapte 14.23. Si hirotonindu-le preoti in fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezuseră.[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]varianta greaca a acestui verset: "heirotonesantes de aytois kat ekklesian presbyterois proseyxamenoi meta nesteion parethento aytoys to kyrio eis on pepisteykeisan"[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3]Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale, preotii acestora au fost desemnati direct de către apostoli si hirotoniti prin punerea mâinilor.[/SIZE][/COLOR]

[COLOR=black][SIZE=3]De ce această taină a hirotonirii preotilor, acest act sacerdotal, este asezat de Pavel alaturi de celelalte mari taine ale crestinismului?[/SIZE][/COLOR]

[SIZE=3][COLOR=black]Evrei 6.2 A invătăturii despre botezuri, [/COLOR][COLOR=red]despre punerea mâinilor[/COLOR][COLOR=black], despre invierea mortilor si despre judecata vesnică. Si aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție cum susțin sectanții atunci de ce le spune Hristos ucenicilor săi:[/SIZE]
[SIZE=3]Ioan 20.23 „Cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate, cărora le veți ține, vor fi ținute ” ???[/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție la creștini cum spuneți voi sectanții atunci la cine se referea Isaia când a profețit:[/SIZE]
[SIZE=3]Isaia 66.18 “iată voi aduna neamurile și limbile, iar ele vor veni și slava mea o vor vedea…21 Și voi lua dintre ei [COLOR=red]preoți și leviți, [/COLOR][COLOR=black]zice Domnul. Că precum cerul cel nou și pământul cel nou pe care le fac, rămân în fața Mea, așa va rămânea seminția voastră și numele vostru.” ?[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3]
Citat:

Asa cum este corect, cuvantul "iereu" a fost tradus diferit de cuvantul "presbyter". Dati-mi va rog o traducere, in afara de a dvs., in care cele doua expresii grecesti sunt traduse la fel.

[/SIZE]

[SIZE=3][COLOR=red]Domnule vasinec în limba română originea cuvantului “preot” provine din termenul biblic presbyterus!!![/COLOR][COLOR=#001320] Cum spui d-ta că s- a tradus greșit!!???? Cum era să o traducă??? Cu aceea de “bătrân”? E clar că nu e vorba de bătrân din punct de vedere biologic!!![/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3]
Citat:

Ati tradus gresit in mod intentionat. Este caraghioasa explicatia dvs. ca nu exista corespondent in limba romana pentru cele doau expresii. Unii romani au gasit corespondent pentru fiecare expresie traducandu-le exact dupa semnificatia lor in limba originara. Dvs. "nu ati gasit corespondent".

[/SIZE]

[SIZE=3]Domnule, dvs ați venit cu niște traduceri protestante și neoprotestante, iar sectanții aceștia combat termenul de preoție. Îl combat și pe acela de episcop și uneori pe acela de diacon. E vorba de o falsificare continuă și premeditată a Cuvântului lui D-zeu în folosul dogmelor lor. Astfel de exemple vreți să ne oferiți?[/SIZE]

sofiaiuga 10.12.2008 23:45:58

VASINEC ,daca tot vrei sa cercetezi ,atunci nu acuza pina nu cercetezi cum cinstim noi ortodocsii INVIEREA DOMNULUIM .Intre acestea doua ,INVIEREA SI ZIUA INVIERII ESTE O LEGATURA F.F.STRINSA SI NU POTI FACE ABSTRACTIE DE UNA SI NICI DE CEALALTA ,CACI ASTA INSEAMNA fariseis.Cerceteaza si scrierile sfintilor parinti din primele secole de dupa apostolo ,caci ei sint urmasii mai apropiati dupa apostoli ..sau pt ca sint cu vechime mare ,si nu au aparut numai in sec 19 ..nu ar prezenta interes pt tine ce scriu ei ??!! Biserica lui DUMNEZEU ,nu se opreste la apostolo ci continua si cu urmasii apostolilor..chiar nu vrei sa cunosti pozitia si scrierile lor??

sofiaiuga 10.12.2008 23:47:09

IUBIREA FATA DE SEMENI NU STA LA DISCRETIA NOASTRA ,TOT DUMNEZEU ESTE ACEEA CARE NE-O DARUIESTE ,caci nu o putem avea prin forte proprii;)

vsovi 11.12.2008 08:54:26

Citat:

În prealabil postat de fratele (Post 103940)
da...deci oricum am zis sa il iei ca o constatare generala..dar cum citesti si tu din 2 in 2 ai inceput sa dezabati un mesaj....care l-ai vrut...la care ai simtit ca poti sa dai niste dume...
despre definitia cu axioma tu ai luat-o la propriu..poate am fost prea profund pentru tine...vroiam sa-ti sugerez altceva dar se pare ca n-ai inteles...atunci inseamna ca am avut dreptate cu "nebunu"...
in final as vrea sa nu fiu asa "profund": crezi ca banuti castigati astfel iti folosesc?(si daca ii castigi nu crezi ca ii arunci la fel?)
(si am specificat:nu is de acord cu vasi...)
(astept o palavrageala de 20 de randuri...mai scurta nu cred ca poate fi de la tine...poate pun si eu ceva banuti:15:)

nu shtiu ce inseamna dume, asha ca nu pricep prima fraza, foarte "jmechera"

bineintzelesc ca tu imi sugerezi mereu shi ca nu spui nimic, ci intotdeauna eu n-am intzeles... unde batzi... poi acolo batzi ca nu vrei sa pricepi ca bine tzi-am talmacit despre cei "saraci in duh" shi despre nebunul cel vicelan, ca doar sfintzii parintzi ne-au deschis ochii, iar noi doar ne-am mirat cum sta defapt treaba...

dar vad ca nu shtii ce este axioma la propriu, atunci uite:

sectantzii au false axiOMe pe care le DEMONstreAză obtzinand axIOme-deMONstratE folosinduse mereu de incantarea orgoliilor fraierilor pentru "parafrazele exact citate" in baza unor intzelegeri cu totul aproximative...

acum daca tzi-ai primit palavrageala (nu shtiu daca sunt fix 20 de randuri sau mai putzin dar acuma n-am timp sa-tzi raspund mai amplu ca-s pe fuga) poate pui ceva banutzi... shtii dumneata unde.

o zi buna...

vasinec 11.12.2008 14:50:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 103943)
[SIZE=3]Ați citat din epistola către Evrei d-le Vasinec. Dar de ce nu ați dat tot contextul? [/SIZE]
[SIZE=3]Evrei 8.4 “[COLOR=red]Dacă ar fi pe pământ EL, n-ar mai fi nici preot, de vreme ce sunt aceia care aduc darurile potrivit Legii.”[/COLOR][/SIZE]

Atunci haideti sa dam tot contextul (sau aproape tot, ca este mult de scris), sa vedem ce se intelege. Sa citim de la Evrei cap7:17 pana la Evrei 9:28.
- " Astfel, se desfiinteaza aici o porunca de mai inainte, din pricina neputintei, si zadarniciei ei"(Evrei 7:18) - expresia "desfiinteaza" se foloseste de doua ori in Biblie: o data in Evrei cap. 7, unde este vorba despre desfiintarea preotiei pamantesti, odata cu venirea Adevaratului preot si a doua oara in Evrei cap.10 unde se vorbeste despre desfiintarea jertfei odata cu jertirea Adevaratului Miel.
"Mai mult, acolo au fost preoti in mare numar, pentru ca moarte ii impiedica sa ramana pururea. Dar, fiindca El ramane in veac are o preotie care nu poate trece de la unul la altul"(Evrei 7:23,24) - Credeti ca are nevoie Adevaratul Preot de dubluri muritoare?
"In adevar, legea pune mari preoti pe niste oameni supusi slabiciunii; dar cuvantul juramantului, facut dupa ce a fost data legea, pune pe Fiul care este desavarsit pentru vecie"(Fapte 7:28) - Cine pune preoti pamantesti, este sub legea veche.
"Daca ar fi preot pe pamant nici nu ar mai fi preot, fiindca sunt cei ce aduc darurile dupa lege"(Evrei 8:4) - Daca tot se considera unii preoti pamantesti, de ce nu fac totul dupa legile preotiei, adica sa aduca daruri, jertfe.
"Si a intrat, o data pentru totdeauna, in Locul prea sfant, nu cu sange de tapi si de vitei, ci cu insusi sangele Sau, dupa ce a capatat o rascumparare vecinica."(Evrei 9:12)
"Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare (pentru clarificari Evrei 9:1-13), ci a intrat in cer ca sa se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu"(Evrei 9:24) - rolul simbolic de mijlocitor, al preotului pamantesc, s-a incheiat o data cu venirea Adevaratului Preot Mijlocitor.

Daca sustineti existenta preotiei pamantesti insemana ca nu recunoasteti Preotia Domnului Iisus Hristos. Ca nu pot exista amandoua. Domnul Iisus Hristos nu are nevoie de dubluri supuse pacatului si putrezirii. A avut nevoie de simboluri pamantesti pana la venirea Sa, pentru ca noi sa pricepem lucrarea Sa din cer.

mihai07 11.12.2008 15:05:10

Citat:

În prealabil postat de "[B
Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru"[/b]]
Capitolul 5
1.Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere: 2.Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; 3.Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. 4.Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi. 5.Tot așa și voi, fiilor duhovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har.

Explica aceste versete domnule vasinec

mihai07 11.12.2008 15:21:41

Citat:

DESPRE IERARHIA BISERICEASCA

Opera mantuitoare a Domnului Hristos trebuia sa continue in lume pina la sfirsitul veacului>> (Matei XXVIII, 20). De aceea, a infiintat El acea societate divino-umana numita Biserica, ce cuprinde pe toti credinciosii care cred in El, dindu-I de conducatori pe Apostolii Sai, care la rindul lor urmau sa-si lase continuatori ierarhia bisericeasc. Aceasta - ca in orice societate vazuta - formeaza biserica conducatoare, spre deosebire de poporul dreptcredincios, care formeaza biserica ascultatoare.
Domnul Hristos si-a ales Apostolii in numar de doisprezece: <<Si cand s-a facut ziua, a chemat la Sine pe ucenicii Sai, si a ales din ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli>> (Luca VI, 13; Matei S, 1; Marcu III, 14). Pe acestia, dupa inviere, I-a investit cu puteri speciale. Mai intii, I-a sfintit prin Duhul Sfint: <<Precum M-a trimis pe Mine Tatal si Eu va trimis pe Mine Tatal si Eu va trimit pe voi. Si zicind acestea a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfint>> (Ioan XX, 20-21), care sfintire s-a desavirsit la Pogorirea Duhului Sfant (Fapte II, 3-4).
Domnul Hristos a impartasit Apostolilor aceleasi puteri pe care le-a exercitat si El. Puterea de a invata: <<Drept aceea, mergind, invatati toate neamurile, botezindu-I de conducatori pe Apostolii Sai, care la rindul lor urmau sa-si lase continuatori, sfinti: <<Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi>> (Ioan XX, 23; Matei XVIII, 18; I Corinteni IV, 1) si de a conduce pe credinciosi pe calea mintuirii: <<Cel care va asculta pe voi pe Mine Ma asculta si cel care se leapada de voi, se leapada de Mine...>> (Luca X, 32-33).
Domnul Hristos a mai ales si saptezeci de ucenici care aveau indatoriri asemanatoare cu ale celor doisprezece: <<Domnul Hristos a ales alti saptezeci si I-a trimis cite doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde insusi avea sa vina>> (Luca X, 1). Mai tirziu, apostolii au ales sase diaconi: multimea a ales sapte barbati <<pe care i-a pus inaintea Apostolilor si rugandu-se si-au pus mainile peste ei>> (Fapte VI, 6).
Apostolii au fost martori ai Invierii Mintuitorului si pietre de temelie ale Bisericii. In calitate de martori ei nu au urmasi. Dar ca detinatori ai harului deplin de slujitori ai Bisericii, ei si-au lasat urmasi pe episcopi, preoti si diaconi, pentru ca Biserica sa nu ramina fara conducatori.
Deci, Biserica conducatoare se compune din episcopi, institutie de Apostoli la inceput; precum au fost Tit si Timotei: <<Pentru aceasta te-am lasat in Creta ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati>> (Tit I, 5).
In legatura cu preotii se spune ca Sfintul Pavel <<hirotonea preoti in fiecare Biserica, rugindu-se cu postiri>> (Fapte XIV, 23); iar lui Timotei I se atragea atentia de Sfintul Pavel: <<Pira impotriva preotului sa nu primesti, decit numai din gura a doi sau trei martori>> (I Timotei V, 19; cf. Matei 18, 16). De asemenea, precum s-a amintit, ei au instituit si diaconia (Fapte VI, 6). Deci, episcopi, preoti, diaconi.
In Noul Testament - precum s-a amintit - ierarhia este deosebita de popor si se da printr-o chemare speciala. <<Si nimeni nu-si ia siesi cinstea aceasta, ci daca este chemat de Dumnezeu, dupa cum si Aaron>> (Everi V, 4; Fapte XX, 28; I Corinteni XII, 28).
Si in Vechiul Testament preotia se da numai urmasilor lui Aaron, Core, Datan si Abiron care au incercat sa fie preoti au fost pedepsiti (Numeri XVI, 31-32, 40), precum si regele din Iuda, Ozia, care a incercat sa tamiieze (II Paralip. XXVI, 16-21).
Preotia se impartaseste printr-un dar special, acela al hirotoniei sau punerea miinilor, cind se pogoara asupra candidatului in chip nevazut, harul Duhului Sfint. Astfel, in Sfinta Scriptura se aminteste despre hirotonia primului episcop, Timotei: <<Nu fii nepasator fata de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea miinilor preotimii>> (I Timotei IV, 14), sau <<Te indemn sa tii aprins harul lui Dumnezeu, cel care este in tine prin punerea miinilor mele>> (II Timotei I, 6). Privitor la preotie se arata: <<Nu pune prea degraba miinile peste nimeni, nici nu te fa partas la pacatele altora>> (I Timotei V, 22; Fapte XIV, 23).
Preotia trebuie sa aiba continuitate apostolica, adica ea nu poate fi impartasita decit de Apostoli si de urmasii acelora care neintrerupt au primit harul din urmas in urmas. Adica harul care a lucrat, incepind de la Apostoli in toti episcopii pina acum, lucreaza si prin rugaciunea episcopilor hirotonisitori asupra noului hirotonit si va lucra si prin Tainele ce le va savirsi el ca episcop. Deci preotia nu trebuie sa fie vreodata intrerupta si in Biserica ortodoxa nu s-a aflat niciodata vreo intimplare (Pr. D. Staniloae).
Sfintirea episcopilor se face de mai multi episcopi, dupa pilda sfintirii Sfintului Pavel si Varnava (Fapte XIII, 2-3), iar a preotilor si diaconilor de un episcop.
Preotii trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea primi Taina Hirotoniei. Ei trebuie sa posede o integritate fizica si anumite calitati morale si intelectuale. <<Se cuvine episcopului sa fie fara de prihana, barbat al unei femei, treaz, cuminte, cuviincios...>> (I Timotei III, 2-12; Tit I, 6). Sa aiba o pregatire speciala prin scolile respective, caci spune Sfintul Pavel << sa fie destoinici si sa indemne la invatatura cea sanatoasa>>. (Tit I, 9).
Dupa primirea hirotoniei ei trebuie sa-si indeplineasca cu competenta si bune rezultate cele trei imputerniciri - ca si ale Apostolilor - de a invata, de a sfinti si de a conduce.
Ei se bucura si de anumite drepturi. Mai intii de a fi retribuiti pentru munca lor, dupa cum invata insasi Scriptura: <<Nici traista pe drum (sa nu luati), nici doua haine, nici toiag; ca vrednic este lucratorul de hrana sa>> (Matei X, 10; Luca X, 7) sau in alt loc: <<Oare nu stiti ca cei care savirsesc cele sfinte maninca de la templu si cei care slujesc altarului au parte de la altar? Tot asa a poruncit Domnul si celor care propovaduiesc Evanghelia, ca sa traiasca in Evanghelie>> (I Corinteni IX, 13-14; cf. si Deuteronom XXV, 4 si I Corinteni IX, 10-12; I Timotei V, 17).
De asemenea, preotii au dreptul la cinstea si repectul din partea pastoritilor: <<Ascultati pe conducatorii vostri si va supuneti lor, fiindca ei privegheaza pentru sufletele voastre, avind sa dea de ele seama...>> (Evrei XIII, 17). Preotii se numesc parinti pentru pastoriti, iar acestia fii duhovnicesti, pentru ca botezindu-i ii renasc sufleteste. <<Caci de ati avea zece mii de invatatori in Hristos, totusi nu aveti multi Parinti; caci eu v-am nascut prin Evanghelie in Iisus Hristos>> (I Corinteni IV, 15).
In Noul Testament, deci si in Biserica, preotia are trei trepte: episcopii, preotii sau prezbiterii si diaconii, existenti inca din timpul Apostolilor. Episcopul care are deplinatatea tuturor drepturilor bisericesti este urmasul Apostolilor, - precum acestia detineau cel mai inalt grad in preotie, asemanatori Arhiereului Vechiului Testament - Apostolii au hirotonit pe primii episcopi : Tit in Creta (Tit I, 5) si Timotei in Efes.
Preotii sint urmasii celor saptezeci de ucenici (Luca X, 1), existenti si pe timpul Apostolilor. Erau mai mici decit episcopii, caci primeau hirotonia de al acestia (Tit I, 5; I Timotei V, 22) ii pedepseau si ii rasplateau. Intre episcopi si preot erau pe timpul Apostolilor unele confuzii de nume: si episcopul si preotul se numeau uneori episcopi (I Timotei III, 2; Fapte XX, 28), pentru ca erau si unul si altul administratori, supraveghetor. Totusi, in fapt, in concret se facea deosebire, caci episcopul administra o eparhie, iar preotul o parohie.
Diaconii (Fapte VI, 6), desi slujitori ai maselor si ajutatori ai preotilor aveau si alte insarcinari de predicatori: exemplu Sfintul Stefan (Fapte VII), sau diaconul Filip (Fapte VIII, 5). Ei erau hirotoniti.
In legatura cu ierarhia bisericeasca sacramentala traditionala s-a operat o sciziune intre crestini. O parte din destinatate - biserica protestanta, despartita de romano-catolicism in secolul XVI - respinge preotia sacramentala ortodoxa, sustinind si practicind preotia universala; adica preotia poate fi indeplinita de toti credinciosii. Iar oficiul de conducator al Bisericii, al comunitatii ii incredinteaza comunitatea, chiar daca se da printr-o binecuvintare, totusi aceasta nu este hirotonie. Caci toti crestinii sint preoti, preotia este universala, spun ei. Aceasta credinta gresita a influentat si influenteaza si astazi pe multi crestini de la noi. Iata citeva citate pe care se sprijina ei: <<Si voi insiva, ca pietre vii, sa fiti ziditi casa duhovniceasca, spre preotia sfinta ca sa aduceti jertfe duhovnicesti, placute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos>> (I Petru II, 5). Si mai departe: <<Iar voi sinteti semintie aleasa, preotie imparateasca, neam sfint, popor agonisit de Dumnezeu, ca sa vestiti in lume bunatatile Celui care v-a chemat din intuneric, la lumina Sa cea minunata>> (I Petru II, 9).
Insa credinta altor culte referitoare la preotia universala - dupa invatatura ortodoxa - se sprijina pe exegeza diferita de a noastra a celor doua versete amintite. Caci, in primul citat (I Petru II, 5), preotia se interpreteaza ca si celelalte atribute <<pietre vii>> si <<casa duhovniceasca>> in mod figurat. Adica, <<preotia sfinta>> este sinonima in mod figurat cu botezul. Voi sinteti <<preotie sfinta>>, inseamna ca voi crestinii sinteti botezati si aveti o preotie spirituala, putind sa aduceti jertfe duhovnicesti lui Dumnezeu: rugaciuni, voturi, duh umilit. Deci, nu este vorba de preotie, ci de botez.
continuare mai jos....

mihai07 11.12.2008 15:22:35

Citat:

In (I Petru II, 9) apostolul citeaza un verset din Vechiul Testament prin care arata ca crestinii au preluat locul vechilor evrei prin care acestia erau socotiti popor al lui Dumnezeu. Astfel in Vechiul Testament se spune: <<Deci, de veti asculta glasul meu si de veti pazi legamintul Meu dintre toate neamurile, imi veti fi popor ales ... preotie imparateasca si neam sfint>> (Iesire XIX, 5-6). Poporul lui Israel a fost ales dintre celelalte neamuri si socotit poporul lui Dumnezeu; <<preotie imparateasca>> adica apartinind marelui imparat; <<neam sfint>>, inseamna pus deoparte, in slujba lui Dumnezeu.
Toate aceste atribute revin crestinilor prin jertfa Mintuitorului Hristos. Crestinii sint, la rindul lor, <<semintie aleasa>>>, adica un popor ales dintre popoarele pagine si dintre iudei prin dragostea lui Hristos spre a deveni fiii adoptivi ai lui Dumnezeu; <<preotie imparateasca>> inseamna ca crestinii prin botez si mirungere devin imparati si preoti in sens duhovnicesc, misiuni avute de Domnul Hristos si transmise lor prin harul Duhului Sfint. Caci Domunul Hristos care are aceste doua demnitati de Imparat si Preot de la Tatal era necesar ca si crestinii, care se trag de la Hristos, ca din Imparat, sa fie de neam imparatesc si ca din Preot sa fie preotie. Ca urmare a acestui har, crestinii sint in sens larg si <<preoti>> si <<Imparati>>. <<Neam sint>> arata ca prin alegere si prin alegere si prin <<nastere de sus>> crestinii sint sfintii de Dumnezeu prin har si consacrati slujirii Lui. In sfirsit, prin <<popor agonisit>> se arata ca crestini sint un popor rascumparat prin singele Mintuitorului, devenind proprietatea lui Dumnezeu, incredintindu-li-se o misiune speciala in lume.
In acest mod, toti crestinii sint chemati la rolul misionar de a vesti <<bunatatile>>, adica adevarurile revelate ale lui Dumnezeu, Care I-a chemat pe crestini de la viata lor intunecata, pagina, la lumina crestinismului.
Merita relevat faptul ca, desi in citatul amintit (Iesire XIX, 5-6), din Vechiul Testament tot poporul evreiesc era numit <<preotie imparateasca>>, totusi ei aveau o preotie speciala, sacramentala care era din neamul lui Aaron si din tribul lui Lebie si erau deosebiti de popor.
Tot astfel si la crestini, desi numiti in sens larg preoti, toti crestinii, preotii sint o categorie speciala, deosebiti de popor. Acest fapt il confirma acelasi Apostol, spunind: <<Pe preotii cei dintre voi ii rog ca unul ce sint impreuna preot... pastoriti turma lui Dumnezeu, cercetind-o nu cu sila, ci cu voie buna...>> (I Petru V, 1-2).
Deci, in citatele de mai sus preotia universala insemna botezul crestin care apartine tuturor crestinilor si nu preotia sacramentala, care apartine bisericii conducatoare.
Se mai spune de crestinii influentati de protestantism ca preotii nu au dreptul sa fie retribuiti, pentru ca Domnul Hristos a spus Apostolilor Sai cind I-a trimis la propovaduire: <<Tamaduiti, pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti...in dar ati luat, in dar sa dati>> (Matei X, 8).
Insa ca in orice profesiune preotii trebuie sa fie retribuiti, nu pentru harul ce-l ofera ci pentru munca ce o depun in slujba lor si pentru pregatirea ce si-au cistigat-o prin efort si cheltuiala. De asltfel, insusi Mintuitorul o confirma in aceeasi cuvintare catre Apostoli: <<Vrednic este lucratorul de hrana sa>> (Matei X, 10; Luca X, 7; I Corinteni IX, 13-14; I Timotei V, 17).
Se mai afirma ca este o gresala a numi pe preot <<parinte>> si invatator caci Mintuitorul a oprit in mod hotarit, spunind : <<Voi sa nu va numiti rabbi ca unul este invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sinteti frati...>> (Matei XXII, 8-10).
Aici Mintuitorul indeamna pe Apostolii Sai sa nu se mindreasca ca fariseli carora le placea sa se numeasca invatatori adica conducatori de scoli si curente, caci in acest fel s-ar distruge unitatea credintei. Insa, Sfintul Pavel numea pe Corinteni fiii intru credinta, iar el se numea parinte (I Corinteni IV, 15), precum s-a amintit. Iar in alt loc spunea: <<Si pe unii I-a pus Dumnezeu in Biserica: intii apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori (I Cor. XII, 28). Iar alta data sfatuia pe crestini sa-i asculte pe invatatorii lor (Evrei XIII, 17).
Aceiasi crestini mai afirmau ca preotii nu trebuie sa invete in scoli si nici nu trebuie sa fie invatati, caci atit Mintuitorul cit si Sfintul Pavel au condamnat intelepciunea lumeasca: <<Te slavesc pe Tine, Parinte Doamne al cerului si al pamintului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor>> (Matei XI, 25). Iar Sfintul Pavel afirma: <<Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o>> (I Corinteni I, 19).
Cei <<intelepti>> pe care-i vizeaza aici Mintuitorul cit si <<intelepciunea lumii>> despre care aminteste Sfintul Pavel sint acei care invatau intelepciunea pagina de pe acele vremuri, inteleptii sceptici care nu puteau primi credinta crestina. Iar pruncii (Matei XI, 25) erau Apostolii care erau oameni simpli, dar care primeau invatatura crestina direct de la Domnul Hristos.
De altfel, Mintuitorul nu putea sa blameze adevarata intelepciune, caci El spusese Apostolilor Sai <<Fiti intelepti ca serpii si blinzi ca prumbeii>> (Matei X, 16). Preotii trebuie sa invete in scoli pentru ca Sfinta Scriptura are unele texte greu de inteles (II Petru III, 16).
Se mai imputa preotilor ca ei au datoria sa fie exemple de moralitate, precum se spune la I Timotei III, 2-6, amintite mai inainte, in timp ce ei sint de obicei certati cu morala.
Trebuie sa observam ca credinta crestina invata ca lucrarea harica a preotilor nu este in legatura cu starea lor morala ci cu harul lor. Tainele lucreaza prin ele insele si nu in functie de moralitatea celor ce le oficiaza. De altfel, Mintuitorul spunea despre farisei ca ei trebuie sa fie ascultati in ceea ce spun, dar nu pot fi urmati in ceea ce fac (Matei XXII, 3). Totusi, exista multi preoti modesti si nestiuti care sint la inaltimea chemarii lor, adevarate exemple pentru credinciosi si care nu fac caz de faptele lor.
Se mai aminteste in legatura cu ierarhia bisericeasca ca episcopii si preotii trebuie sa fie casatoriti. <<Se cuvine episcopului sa fie fara de prihana, barbat al unei femei...>> (I Timotei III, 2); sa nu aiba haine deosebite, blamate de Mintuitorul in persoana fariseilor (Matei XXIII, 5) si nici par lung, care-i ocara, precum afirma Sfintul Pavel: <<Nu va invata insasi firea ca pentru barbat, daca isi lasa parul lung este oricare?>> (I Corinteni XI, 14).
Dar si aceste afirmatii sint gresite. In privinta casatoriei episcopilor, acestia au fost casatoriti pina la sinodul din Niceea (325). Insa, pentru ca atasamentul lor sa fie mai strins fata de Biserica s-a hotarit ca ei sa fie necasatoriti.
Mintuitorul n-a osindit portul fariseilor, pentru ca acesta era prevazut in Vechiul Testament, printre hainele preotilor (Iesire XXVIII, 4), ci pentru ca purtau cele prescrise de lege cu ostentatie, cu mindrie. Mai mult, Domnul Hristos vorbea de portul fariseilor, cind inca nu erau preoti ai Noului Testament.
Imbracamintea preotilor este un semn distinctiv, amintind haina lunga numita hiton pe care o purta Mintuitorul si pentru care la rastignirea Sa soldatii au aruncat sorti (Ioan XIX, 23-24). Parul si barba pe care le poarta preotii amintesc de barba si parul pe care le purtau nazireii Vechiului Testament, ca si Domnul Hristos. Cit despre parul lung amintit de Sfintul Pavel (I Corinteni XI< 14), acesta nu se refera la preoti, ci la barbatii care vin la Biserica, la rugaciune.
Deci ierarhia bisericeasca, deosebita de popor, este o institutie fundamentata temeinic scripturistic, adica traditionala si absolut necesara pentru mintuirea credinciosilor.
Domnule vasinec sper sa ai bunavointa sa citesti acest text.

mihai07 11.12.2008 15:23:20

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 104001)

prima parte a textului se afla in pagina 34

vasinec 11.12.2008 15:38:18

Citat:

[SIZE=3] Acolo sf Pavel le spunea foatre limpede [COLOR=red]EVREILOR că preoția iudaică, preoția Vechiului Testament a trecut. [/COLOR][/SIZE]

Corect. Preotia Vechiului Testament a trecut. Si cu ce a fost inlocuita? Tot cu o preotie pamanteasca? Apostolul Pavel "ne spune foarte limpede" ca a fost inlocuita cu adevarata preotie a Domnului Iisus Hristos. Apostolul Pavel ne arata clar inutilitatea preotiei pamantesti si nu spune deloc ca o preotie pamantesca a fost inlocuita cu alta preotie pamanteasca. Evrei 4:14-16, Evrei 7, 8 si 9.

ovi3421 11.12.2008 15:41:43

Despre acest topic

"cine nu munceste nu maninca" este o zicala de la noi.

Rasplata o primesti in lumea cealata.

vasinec 11.12.2008 15:54:31

Citat:

[SIZE=3]Domnule vasinec dvs știți prea bine că există o mulțime de secte protestante (inclusiv adventiste) care folosesc termenul de preot dat pastorului lor. [/SIZE]

Adventistii nu folosesc numele de preot dat pastorului lor. Pastorul adventist mai este numit si "prezbiter invatator".

In definitiv, denumirea data indeletnicirii unui om ma deranjeaza prea putin. Rau este ca unii din cei ce se numesc preoti chiar se pun il locul Adevaratului Preot, Domnul Iisus Hristos. Pe baza unor "ciupeli" din Biblie isi permit sa-si dea importanta in planul mantuirii si se interpun intre Dumnezeu si oameni. In loc sa se faca mici si umili, si sa le arate oamenilor Calea, se preamaresc si stirbesc din ceea ce se cuvine numai lui Dumnezeu. Sa nu se simta jigniti cei care poarta numele de preoti si sunt cu adevarat oameni ai lui Dumnezeu, umili si plini de dragoste. Cunosc, din fericire, si astfel de oameni.

vasinec 11.12.2008 16:16:14

Citat:

[SIZE=3][COLOR=red]Domnule vasinec în limba română originea cuvantului “preot” provine din termenul biblic presbyterus!!![/COLOR][COLOR=#001320] Cum spui d-ta că s- a tradus greșit!!???? Cum era să o traducă??? Cu aceea de “bătrân”? E clar că nu e vorba de bătrân din punct de vedere biologic!!![/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3]Domnule, dvs ați venit cu niște traduceri protestante și neoprotestante, iar sectanții aceștia combat termenul de preoție. Îl combat și pe acela de episcop și uneori pe acela de diacon. E vorba de o falsificare continuă și premeditată a Cuvântului lui D-zeu în folosul dogmelor lor. Astfel de exemple vreți să ne oferiți?[/SIZE]

Interesant. Expresia "presbyterus" nu putea fi tradusa altfel, decat indentic cu expresia "iereu". Desi au semnificatii diferite. Daca "presbyteros" se traducea ca insemnand "batran" (de fapt asta si inseamna in limba greaca), ce se intampla? Stim ca nu era vorba de "batran" din punct de vedere biologic. Sau daca acest cuvant era preluat asa cum este in original (adica, prezbiter) ce se intampla? Cuvantul "arhiereu" l-ati preluat exact cum era in limba greaca, fara a fi tradus.Cu "presbyteros" nu se putea face la fel?

Spuneti ca eu am venit cu traduceri protestante sau neoprotestante. Dar, nu ati spus dvs. ca stiti traduceri in alte limbi, in care atat "iereu"(preot) cat si "presbyteros"(batran) sunt traduse la fel (adica preot). Eu am cautat astfel de traduceri dar nu le-am gasit. In loc sa ma acuzati ca vin cu traduceri protestante, mai bine aratati-mi niste traduceri in alte limbi, care sustin ideea dvs. Si, una peste alta, de cand este varianta latina (Vulgata) o traducere protestanta?

Cine combate termenii de "episcop"(supraveghetor - in traducere) sau "diacon"? Banuiesc ca iar scrieti doar ca sa umpleti paginile (si nu cu orice, ci cu minciuni).

vasinec 11.12.2008 16:58:33

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 103947)
.Intre acestea doua ,INVIEREA SI ZIUA INVIERII ESTE O LEGATURA F.F.STRINSA SI NU POTI FACE ABSTRACTIE DE UNA SI NICI DE CEALALTA ,CACI ASTA INSEAMNA fariseis.

Aveti grija ca-i faceti farisei pe Sfintii Apostoli. Ei au vorbit (scris) foarte mult despre insemnatatea Invierii Domnului Iisus Hristos, dar nu au spus nimic despre importnata zilei cand a inviat (ex: 1 Corinteni 15:12-34).

vasinec 11.12.2008 17:12:55

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 103947)
.Cerceteaza si scrierile sfintilor parinti din primele secole de dupa apostolo ,caci ei sint urmasii mai apropiati dupa apostoli ..sau pt ca sint cu vechime mare ,si nu au aparut numai in sec 19 ..nu ar prezenta interes pt tine ce scriu ei ??!! Biserica lui DUMNEZEU ,nu se opreste la apostolo ci continua si cu urmasii apostolilor..chiar nu vrei sa cunosti pozitia si scrierile lor??

Cele mai importante si mai revelatoare scrieri si invataturi crestine, consider ca sunt cele date de Insusi Mantuitorul si de cei care au fost contemporani cu El. Toate celelalte scrieri, nu pot fi decat ajutatoare.

Dvs. cunoasteti bine Noul Testament? Considerati ca invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Apostolilor sai sunt insuficiente? Mai avem ceva de adaugat la Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura)?
"Orice cuvant a lui Dumnezeu este incercat. El este un scut pentru cei ce se incred in El. N-adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca si sa fii gasit mincinos"(Proverbe 30:5-7)

vasinec 11.12.2008 17:35:31

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 103997)
Explica aceste versete domnule vasinec

V-am mai aratat ca aceste versete sunt traduse gresit in mod intentionat. Sfantul Apostol Petru nu s-a intitulat niciodata "preot", cum gresit traduceti dvs., ci "prezbiter" (sau batran - in traducere). Am sa repostez pentru dvs. versetul din 1 Petru 5:1 unde apare expresia "presbyteros", in paralel cu versetul din Fapte 6:7, unde apare expresia "iereu", care intr-adevar inseamna preot:

Faptele Apostolilor 7:6 (verset pe care l-ati evitat) spune: "o mare multime de preoti ("iereu" - in greceste) veneau la credinta"
1 Petru 5:1 spune: "Sfatuiesc pe prezbiterii (presbyterus) dintre voi, eu, care sunt un prezbiter (presbyterus)"..

In traducerea dvs., si cuvantul "iereu"(din Fapte 6:7) si cuvantul "presbyteros"(din 1 Petru 5:1), are acelasi inteles: adica preot. Este doar un exemplu.

Am comparat cele doua verste.
Traducerea King James:
Fapte 6:7 And the word of God increased; and the number of the disciples multiplied in Jerusalem greatly; and a great company of the priests (iereu) were obedient to the faith.
1 Petru 5:1The elders (presbyter) which are among you I exhort, who am also an elder (presbyter), and a witness of the sufferings of Christ, and also a partaker of the glory that shall be revealed:

Vulgata (traducerea latina)
Fapte 6:7 et verbum Dei crescebat et multiplicabatur numerus discipulorum in Hierusalem valde multa etiam turba sacerdotum(iereu) oboediebat fidei
1 Petru 5:1 seniores(presbyter) ergo qui in vobis sunt obsecro consenior(presbyter) et testis Christi passionum qui et eius quae in futuro revelanda est gloriae communicator

Dupa cum vedeti, pentru ceilalti preotul (iereu) este preot iar Apostolul Petru este "batran" (prezbiter). Numai dvs. traduceti Sfanta Scriptura, falsificand-o, pentru a va sluji teoriilor gresite de care nu vreti sa va debarasati. E mai usor sa falsifici Cuvantul lui Dumnezeu decat sa recunosti o greseala?

vsovi 11.12.2008 18:01:57

vasiniec "draga", tzie nu tzi-e mila deloc de tine... mi-e mila mie, ca ai fost ortodox shi ai ajuns adventist,

tzie itzi place forte mult lupta pe demonstratziile axiomatice, atunci hai sa fiu pe mintea ta shi sa-tzi demonstrez ca ce demonstrezi tu e foarte corect shi ca noi totzi greshim... atunci poate o sa-tzi vezi lipsa...

ca eram tare la mate candva, la demonstrat proprietatzi din axiome... asha cum vi le tot demonstratzi voi pe ale voastre cu mare fala gasind tot felul de proprietatzi prin cuvintele scripturii...

deci sa presupunem ca pe pamant nu ar mai fi nimic nimic altceva decat oameni, fara biserici, fara preotzi, fara nici un obiect de cult... nimic...
atunci unde v-atzi mai autoindreptatzii voi? ca noi n-am fii sa va combatem, atunci ce nu ar fi bine? ce am greshi noi oare ca sa nu va convina?

atunci oare nu o sa va ridicatzi impotriva propriului pastor sau presbiter cum ii spunetzi voi celui ce vorbeshte in adunarile voastre?, ca se da un fel de preot? shi daca shi pe ala o sa-l contratzi shi o sa-i demonstratzi ca se inshala... shi ca nu este nevoie de nici un preot sau pastor... unde o sa ajungetzi? nu cumva la tufele alea care nu aveau nevoie de Dumnezeu ci doar sa aiba un loc unde ar vrea sa fie mai mare ca El? shi daca va lepadatzi de Dumnezeu ca nu mai vretzi nimic de sus, ce atzi obtzinut? ce atzi demonstrat? nu cumva ca voia lui Dumnezeu este iadul? deci iata :
tzi-am demonstrat ca axioma voastra ca Hristos a desfintzat preotzia este falsa! nu pentru ca Dumnezeu are nevoie de preotzi ca n-are nevoie de nimic Dumnezeu, nimic de la om ca sa-i daruiasca omul, ci omul are nevoie de preotzi de la Dumnezeu ca sa se mantuiasca... iar atunci cand preotzi care sa se roage pentru popor nu vor mai fi, atunci va fi jale mare, ca atunci o sa fi vrut dumneata ca sa-i fi ascultat shi am vrea noi sa-i mai avem dar nu vor mai fi de gasit... shi pentru faptele noastre, pentru pacate, nimeni nu te va mai scapa, ci cu ele la iad te vei duce... caci nu te poate scapa de el nici tata, nici mama, nici fiul, nici fica, nici vecinul, nici bunicul, nici nenea, nici tanti, ci doar "Eu, Domnul te scap de ele" deci Hristos-Dumnezeu te mai poate scapa atat vreme cat ii primeshti Darul... preotziei, dar pe voi sa va scape axiomele voastre ca pastorul vostru n-are cum sa va scape...

deci vasi, mariane, degraba te leapada de adventishtii aia shi n-apoi la dreapta credintza pana nu se va termina shi ortodoxia, pana nu se va lua de la preotzi Harul, ca daca se va lua... atunci nu mai ramane nimic de scapat ci doar de platit cu varf shi-ndesat... deci "luatzi jugul Meu cel bun shi ushor shi vetzi gasi odihna sufletelor voastre" ne spune Domnul... iar voi n-avetzi niciun jug, decat ca sa va laudatzi cu sambetele... shi ca nu trebuie sa tzinetzi nimic, doar sa va feritzi de carne de porc asha ca jidovii shi musulmanii... deci la ce se rezuma credintza voastra? ca atzi mai pacalit pe catziva naivi cu demonstratziile voastre pe baza de cateva axiome. Axiomele nu-s acelashi lucur cu dogmele, axiOMele sunt minciuni, deci n-are nici un rost nici sa le demonstrezi shi nici sa le combatzi cum am facut eu, ci nu trebuie sa le implineshti, ca-s traditzie omeneasca infiltrata in Traditzia de sus, caci in ambele cazuri gresheshti ajungand la proprietatzi false fie in spatziul axiomatic fie in spatziul contra axiomatic... deci iata ca a fost inutila demonstratzia mea, caci am aparat spatziul axiomatic din care lipseau axiomele alea ale tale pe care le sustzineai... deci ne-am contrazis in zadar, cazand amandoi in groapa, rastalmacind astfel spre a lor pierzare...

deci te-am lamurit "draga" vasi? marianne... deci nu te mai pacali cu matematica... scripturistica... ca n-are rost sa starui in capcana ca sa nu ajungi CAPcaUN, asha ca mine... doamne fereshte...

vasinec 11.12.2008 18:08:24

Citat:

În prealabil postat de ovi3421 (Post 104004)
"cine nu munceste nu maninca" este o zicala de la noi.

.

Sfantul Apostolul Pavel a spus-o inaintea noastra:"Cine nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance" (2 Tesaloniceni 3:10).

Sunt multe zicale care-si au originea in Cuvantul lui Dumnezeu.

vasinec 11.12.2008 18:20:45

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 104026)
vasiniec "draga", tzie nu tzi-e mila deloc de tine... mi-e mila mie, ca ai fost ortodox shi ai ajuns adventist,

tzie itzi place forte mult lupta pe demonstratziile axiomatice, atunci hai sa fiu pe mintea ta shi sa-tzi demonstrez ca ce demonstrezi tu e foarte corect shi ca noi totzi greshim... atunci poate o sa-tzi vezi lipsa...

Stati linistit. Nu am nevoie de asa ceva. Pot sa fiu cel mai tare in demonstratii, dar daca nu am dragoste nu sunt decat un "chimval zanganitor".

Iar asta este o problema pe care o pot rezolva numai cu ajutorul lui Dumnezeu (cum bine spusese Sofia- cred ca nu ma insel).

vasinec 11.12.2008 18:39:49

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 104026)
deci sa presupunem ca pe pamant nu ar mai fi nimic nimic altceva decat oameni, fara biserici, fara preotzi, fara nici un obiect de cult... nimic...
atunci unde v-atzi mai autoindreptatzii voi?

atunci oare nu o sa va ridicatzi impotriva propriului pastor sau presbiter cum ii spunetzi voi celui ce vorbeshte in adunarile voastre?, ca se da un fel de preot?

Daca n-ar fi nimic pe pamant, nici biserici (cladiri) nici preoti, nici obiecte de cult, cum am fi noi indreptatiti (gresit spus "autoindreptatiti)? La aceasta intrebare va raspunde Mantuitorul in Evanghelia dupa Ioan cap. 4:20-26. Samariteanca Il intreaba pe Domnul Iisus Hristos despre locul adevarat de inchinare.
"Dar vine ceasul, si acum si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste Tatal. Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa se inchine in duh si in adevar"(Ioan 4:23,24). Nu veti gasi, in Sfanta Scriptura, indreptatirea lui Dumnezeu si inchinarea conditionate de vre-o persoana, cladire sau obiect. Dumnezeu este prezent si pe o insula pustie.

Noi nu avem de ce ne ridica impotriva propriului pastor sau prezbiter (ma refer la motivul dvs.) Nici un om nu are voie sa se dea drept preot. Ar fi o jignire adusa Adevaratului Preot. Toti sunt simpli slujitori in Biserica lui Dumnezeu. Cu cat ai o "functie" mai mare cu atat ai mai multe sarcini.

vasinec 11.12.2008 18:45:59

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 104001)

Sperati degeaba. Vreau sa raspund la ceea ce spui dumneata, nu la articole kilometrice.

Va rog sa punctati anumite idei care credeti ca ar trebui discutate. Sunteti student la teologie (pe domeniu), nu copiator.

mihai07 11.12.2008 19:40:43

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 104034)
Sperati degeaba. Vreau sa raspund la ceea ce spui dumneata, nu la articole kilometrice.

Va rog sa punctati anumite idei care credeti ca ar trebui discutate. Sunteti student la teologie (pe domeniu), nu copiator.

vedeti ca in pagina 34 am postat niste versete...dar se pare ca le-ati trecut cu vederea cum faci de obicei cand va simtit incurcat.

mihai07 11.12.2008 19:43:59

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 104034)

Si apropo ..parca vroiai ceva documnetat...cand iti pun la dispozitie ce ceri te eschivezi. Frumoasa tactica, n-am ce zice.

mariamargareta 11.12.2008 21:16:01

Ziua de odihnă

Dragi și scumpi adventiști ,
Vă propun pentru studiu biblic următorele versete din Biblie:
Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu”! (Evrei 4, 7-9)

Întrebare de 100 de puncte: Despre ce “altă zi de odihnă” și “altă sărbătoare”
vorbește Pavel?

(Sper că nu veți spune că e vorba de Sabat…m-ați dezamăgi profund… dar adânc totuși…)

Maria Margareta

ovidiu-s 11.12.2008 21:22:31

[SIZE=3]
Citat:

" Astfel, se desfiinteaza aici o porunca de mai inainte, din pricina neputintei, si zadarniciei ei"(Evrei 7:18) - expresia "desfiinteaza" se foloseste de doua ori in Biblie: o data in Evrei cap. 7, unde este vorba despre desfiintarea preotiei pamantesti, odata cu venirea Adevaratului preot si a doua oara in Evrei cap.10 unde se vorbeste despre desfiintarea jertfei odata cu jertirea Adevaratului Miel. "Mai mult, acolo au fost preoti in mare numar, pentru ca moarte ii impiedica sa ramana pururea. Dar, fiindca El ramane in veac are o preotie care nu poate trece de la unul la altul"(Evrei 7:23,24) - Credeti ca are nevoie Adevaratul Preot de dubluri muritoare?

[/SIZE]

[SIZE=3]Ai citat versetul de la Evrei 7.24 din biblia sectanților, biblia Cornilescu unde este falsificat:[/SIZE]
[SIZE=3]Traducerea corectă este: Dar, findcă el rămâne în veac are o preoiție neschimbătoare (adică veșnică)[/SIZE]
[SIZE=3]La fel este tradus și în King James Version:[/SIZE]
[SIZE=3]“But this man, because he continueth ever, hath an unchangeable priesthood”.[/SIZE]
[SIZE=3]Și în International Standard Version:[/SIZE]
[SIZE=3]“But because Jesus lives forever, he has a permanent priesthood.”[/SIZE]
[SIZE=3]Varianta greacă: [COLOR=windowtext]ο δε δια το μενειν αυτον εις τον αιωνα απαραβατον εχει την ιερωσυνην[/COLOR] (o de dia to menein auton eis ton aiōna aparabaton echei tēn ierōsunēn)[/SIZE]
[SIZE=3]Grecescul “aparabaton” folosit de Pavel semnifică neschimbător, adică veșnic. Sintagma “care nu trece de la unul la altul” este o invenție a lui Cornilescu care nu există în traducerile serioase.[/SIZE]

[SIZE=3]
Citat:

"In adevar, legea pune mari preoti pe niste oameni supusi slabiciunii; dar cuvantul juramantului, facut dupa ce a fost data legea, pune pe Fiul care este desavarsit pentru vecie"(Fapte 7:28) - Cine pune preoti pamantesti, este sub legea veche.

[/SIZE]
Citat:

[SIZE=3]"Daca ar fi preot pe pamant nici nu ar mai fi preot, fiindca sunt cei ce aduc darurile dupa lege"(Evrei 8:4) - Daca tot se considera unii preoti pamantesti, de ce nu fac totul dupa legile preotiei, adica sa aduca daruri, jertfe. "Si a intrat, o data pentru totdeauna, in Locul prea sfant, nu cu sange de tapi si de vitei, ci cu insusi sangele Sau, dupa ce a capatat o rascumparare vecinica."(Evrei 9:12) [/SIZE]

[SIZE=3]Domnule, de ce scrii doar ce îți convine ție? Acolo sf Pavel se referă la desființarea preoției leviților, a legii vechi:[/SIZE]
[SIZE=3]Evrei 7.11 “Dacă deci desăvârșirea ar fi fost prin preoția Leviților, căci sub ea I s-a dat poporului Legea, ce nevoie mai era de un alt preot să se ridice după rânduiala lui Melhisedec”?[/SIZE]

[SIZE=3]
Citat:

"Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare (pentru clarificari Evrei 9:1-13), ci a intrat in cer ca sa se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu"(Evrei 9:24) - rolul simbolic de mijlocitor, al preotului pamantesc, s-a incheiat o data cu venirea Adevaratului Preot Mijlocitor

[/SIZE]

[SIZE=3]Ți s-a explicat de multe ori că în Epistola către Evrei, apostolul Pavel îi învăța pe EVREI că preoția iudaică, preoția leviților a luat sfârșit odată cu venirea marelui preot: IIsus Hristos. Pavel nu se referă acolo la preoția creștină. Preoția creștinilor era la începuturi. Din acest motiv, sf Pavel așează taina hirotonirii preotilor alături de celelalte mari taine ale crestinismului[/SIZE]

[SIZE=3]Evrei 6.2 “să ne îndretpăm atenția supra aceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte, a invătăturii despre botezuri, [COLOR=red]despre punerea mâinilor[/COLOR], despre invierea mortilor si despre judecata vesnică. Si aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.”[/SIZE]
[SIZE=3]Și de ce nu spuneți nimic de versetele pe care le-am dat noi: [/SIZE]

[SIZE=3]Fapt.6.5,6 “Si a plăcut cuvântul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, ... pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor...[/SIZE]
[SIZE=3]Pe care i-au pus inaintea apostolilor, si ei, rugându-se si-au pus mâinile peste ei.”[/SIZE]
[SIZE=3]Demn de remarcat e un lucru aici. Alegerea celor sapte bărbati ca diaconi o face toată comunitatea, dar hirotonia (gr. „heirotonia” sau punerea mâinilor) o săvârsesc numai unii, adică apostolii, desi in comunitatea de crestini existau si oameni mai in vârstă decât apostolii.[/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=red]Tit 1.5. “în fiecare cetate să așezi preoți cum ți-am poruncit eu”[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]La fel si la 1 Tim 4.14:[/SIZE]
[SIZE=3]"Nu fi nepăsător fată de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preotilor". [/SIZE]
[SIZE=3]2 Tim 1.6 “E pricina pentru care te îndemn să reînsuflețești harul care este in tine prin punerea mâinilor mele”[/SIZE]
[SIZE=3]Un alt exemplu este:[/SIZE]
[SIZE=3]Fapte 14.23. “Si hirotonindu-le preoti in fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezuseră.”[/SIZE]
[SIZE=3]varianta greaca a acestui verset: "heirotonesantes de aytois kat ekklesian presbyterois proseyxamenoi meta nesteion parethento aytoys to kyrio eis on pepisteykeisan"[/SIZE]
[SIZE=3]1 Petru 5.1-4 “Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere: 2.Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; 3.Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. 4.Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi. 5.Tot așa și voi, fiilor duhovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har.”[/SIZE]

[SIZE=3]Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale, preotii acestora au fost desemnati direct de către apostoli si hirotoniti prin punerea mâinilor.[/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție cum susțin sectanții atunci de ce le spune Hristos ucenicilor săi:[/SIZE]
[SIZE=3]Ioan 20. 22-23 „Așa cum tatăl m-a trimis pe mine, așa vă trimit și eu pe voi. Cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate, cărora le veți ține, vor fi ținute ” ???[/SIZE]
[SIZE=3]Iar acest lucru le-a spus numai ucenicilor săi, nu tuturor creștinilor. De ce nu i-a investit pe toți creștinii cu acest har?[/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție la creștini cum spuneți voi sectanții atunci la cine se referea Isaia când a profețit:[/SIZE]
[SIZE=3]Isaia 66.18 “iată voi aduna neamurile și limbile, iar ele vor veni și slava mea o vor vedea…21 Și voi lua dintre ei preoți și leviți, zice Domnul. Că precum cerul cel nou și pământul cel nou pe care le fac, rămân în fața Mea, așa va rămânea seminția voastră și numele vostru.” ?[/SIZE]
[SIZE=3]Domnule Vasinec, eu am explicat versetele pe care le tot oferiți voi sectanții din epistola căte Evrei. De ce nu răspunzi și d-ta la ce se referă Hristos și apostolii în versetele pe care le-am dat noi?[/SIZE]

Anca-Miha 11.12.2008 22:17:08

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 104045)
Dragi și scumpi adventiști ,
Vă propun pentru studiu biblic următorele versete din Biblie:
Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu”! (Evrei 4, 7-9)

Întrebare de 100 de puncte: Despre ce “altă zi de odihnă” și “altă sărbătoare”
vorbește Pavel?

(Sper că nu veți spune că e vorba de Sabat…m-ați dezamăgi profund… dar adânc totuși…)

Maria Margareta

In biblia Cornilescu scrie astfel:
"Evrei 4:7 El hotărăște din nou o zi: "Astăzi", - zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: "Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile!"
Evrei 4:8 Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi.
Evrei 4:9 Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu."

Din aceasta cauza este imposibil ca adventistul sa inteleaga ce spune ortodoxul, caci ii desparte biblia Cornilescu. Imi pare foarte rau ca trebuie sa constat acest lucru in mod repetat.

vsovi 12.12.2008 09:28:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 104053)
In biblia Cornilescu scrie astfel:
"Evrei 4:7 El hotărăște din nou o zi: "Astăzi", - zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: "Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile!"
Evrei 4:8 Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi.
Evrei 4:9 Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu."

Din aceasta cauza este imposibil ca adventistul sa inteleaga ce spune ortodoxul, caci ii desparte biblia Cornilescu. Imi pare foarte rau ca trebuie sa constat acest lucru in mod repetat.

nu-i desparte biblia Cornilescu ca este corect shi cum scrie acolo, caci glasul lui David e glas proorocitor, deci ei, pe vremea lui David, trebuia sa auda Astazi, deci atunci trebuia sa auda Cuvantul, shi sa creada shi sa nu-shi impietreasca inimile, atunci cand li s-a vestit shi sa ashtepte shi sa se pregateasca pentru vremea cand li se va da o noua zi ca de Sabat, adica Sabatul cel Nou, caci e o zi ca de Sabat... deci este vorba de sfanta Duminica ce se tzine de sambata seara pana luni dimineatza, deci se tzine shi nu e cum crede vasinec ca nu s-ar tzine, deci se tzine Sabatul, dar Sabatul Cel Nou... a carui taina n-am sa v-o spun fiindca shtiu ca vetzi huli prin impietririle inimilor noastre ori invartosharea care sta la baza despartzirii... deci nu va spun Taina Noului shi sfantului Sabat de pe pamantul cel NOU.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:13:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.