Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Învataturi si practici catolice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=912)

Kora 26.06.2008 00:14:32

Dar tu, Emanuel, cauti ceva?Sau mai bine spus,tu ce ai gasit?

ancah 26.06.2008 00:31:09

Kora: Il caut pe Domnul,citesc fel de fel de carti de toate felurile, articole...

Draga Kora, ar fi de preferat sa citesti mai mult carti ortodoxe, nu de toate felurile; atunci vei intelege mai bine ce e ortodoxia si l-ai intelege mai bine si pe emanuel.

Kora 26.06.2008 01:23:54

"toate felurile " mele erau "feluri" de carti despre ortodoxie...in fine, eu de fapt incercam sa spun altceva,dar...
Cat despre Emanuel, cred ca l-am inteles,doar ca l-am provocat si tot din cauza mea...Sau poate, cine stie,chiar nu am inteles nimic ...

emanuel2007 26.06.2008 10:58:05

Domnul pe care Il cauti este Lumina nesfarsita ... poate spune cineva ca in Acea Lumina nesfarsita incap si ceva erezii ? sunt in Acea lumina si ceva intunecimi , pe care adica Domnul sa le accepte " din dragoste " ? ar accepta oare Dumnezeu sa fie partas la ceva erezii ca sa arate dragoste si intelegere fata de eretici ? are legatura credinciosul cu necredinciosul , sau Hristos cu veliar , sau intunericul cu Lumina ? de la caderea lui adam nu se mai poate sa mai iubesti absolut tot ce exista cu aceeasi intensitate , in mod egal ... cum spune si Domnul " nu poti sluji la doi domni , caci pe unul il vei dispretui si pe celalalt il vei ura " ... de aceea noi trebuie sa iubim pe Domnul si pe cei de o credinta cu noi care fac parte din biserica ortodoxa , iar de eretici si de pagani sa ne fie doar mila , fara sa incuviintam ratacirile lor ... " cel care nu asculta nici de biserica sa iti fie tie ca un pagan si ca un vames " , sau " de omul eretic dupa intaia si a doua mustrare sa te desparti " , sau " cu ereticul sa nu stai la masa " , sau " cine ii spune bun venit ereticului si il primeste in casa se face partas la faptele lui cele rele " etc ... aceste citate din intelepciunea atotdesavarsita si infinita a Domnului ne arata ce atitudine trebuie avuta fata de eretici ... El insusi era asa ... cat despre padrecory , nu trebuie luat in seama , caci a nu ura deloc ereziile catolicismului inseamna a le incuviinta , adica ceea ce el urmareste sa obtina de la noi pe calea minciunii si inselaciunii , adica a te face partas la ereziile lui si a-ti pierde sufletul ... caci la judecata vor exista cu siguranta nu numai mantuiti ci si capre care vor fi puse de-a stanga , deci caprele exista si trebuie tratate ca atare ... pana catolicii nu se vor intoarce la ascultarea de ortodoxie si cele 7 sinoadele ecumenice nu vor fi niciodata oi , adica nu se vor mantui ...

chiar mi s-a facut sila de acuma sa tot repet asta la infinit din cauza acestui padrecory , care nu e taiat imprejur la inima ... eu daca eram admin aici il banam de-a dreptul ... macar daca ar fi restransa activitatea lui pe un forum ortodox ... noi avem si alte lucruri cu adevarat constructive de discutat decat sa tot stam sa raspundem la mesajele eretice ale acestuia care ne acuza de ura pentru ca nu vrem sa fim de acord cu parerile lui eretice ... apoi , daca asta ar fi ura , ar insemna ca si el este tot atat de vinovat de ura ca si noi , ca nu vrea sa fie intru-totul de acord cu noi , ba chiar mai mult , ar insemna ca si Mantuitorul ar fi fost plin de ura fata de cei pe care nu i-a incuviintat ... sa ne aducem aminte ca El a fost rastignit din cauza ca nu S-a pus de acord cu ereziile din vremea Sa ... tot asa si sf mucenici ...

kora , eu caut ca si tine pe Domnul Iisus si stiu ca el este in inima fiecarui ortodox de la botez , si acolo poate sa fie gasit ... El este Lumina nesfarsita , eu l-am vazut , si as vrea sa Il regasesc in inima mea odata pentru totdeauna ... dar asta presupune curatare de patimi , smerenie , si rugaciunea inimii ... apropo , cred cu toata taria ca mult mai bine ar fi fost pentru noi ortodocsii sa vorbim despre smerenie , despre rugaciunea inimii si despre dobandirea duhului sfant in inimile noastre , decat sa stam sa ne tot contrazicem fara rost cu oameni care pretind ca iubesc pe Iisus dar se impotrivesc la nesfarsit adevarului si credintei pe care El a adus-o pe pamant ... pentru noi este mult mai importanta propria noastra indumnezeire decat sa ne pierdem timpul cu palavre ... caci noi trebuie sa alegem intre acestea doua : ori ne indumnezeim prin rugaciune si smerenie , ori ne autoindumnezeim imprastiindu-ne mintea la lucruri fara folos ... sa tinem privirea atintita la Domnul Iisus de unde vine Viata adevarata , caci nu avem decat vagi idei despre ce cuprinde in Sine aceasta Viata ... de aceea nici nu ne putem ruga permanent , pentru ca nu stim decat foarte putine despre induhovnicire si despre ce cuprinde aceasta Viata in Sine ... noi ne pirdem timpul cu idei de genul : " cum sa fac pe ereticul ala ca sa inteleaga ? " , si cu alte nenumarate treburi lumesti care nu ne folosesc la nimic ... de exemplu eu jucam jocuri pe computer ore in sir , fara sa ma rog de loc cu rugaciunea ... acuma vad ca imi pierd timpul cu coonvertirea ereticilor care insa din ce in ce mai mult ma fac sa cred ca sunt nechemati de Dumnezeu la intelegere , si de aceea nu sunt nici pe departe capabili sa inteleaga ortodoxia ... nu o vor intelege poate niciodata in viata asta ... asa ca de ce sa imi mai pierd timpul cu ei , vorbind la pereti ? nu voi da socoteala si pentru aceasta ? voi da ... iar cand ma gandesc ca si eu mai am atatea de invatat despre Acea Viata Duhovniceasca care vine din cer in inima noastra , si care nu are legatura cu preocuparile lumesti , desarte , exterioare si efemere , ma intreb : ce caut eu in viata asta ? pe Domnul sau lumea supusa stricaciunii ? eu as vrea sa ma eliberez de lume si sa invat acele multe care nu le stiu despre viata duhovniceasca ...

ancah 26.06.2008 11:33:20

Rafael, ai dat glas sentimentului de frustrare pe care multi dintre noi il resimt. De preferat ar fi sa ne concentram asupra lucrurilor importante pentru noi, precum ai spus, si sa invatam a face abstractie de interventiile neconstructive ale unora.
Cei, care fac numai tulburare, nu ar mai trebui sa se bucure de atata atentie, ca pana acum. Solutia nu este neaparat banarea, ci sa ne concentram la ale noastre, asa cum ne concentram la rugaciune, facand abastractie de interventiile gandurilor intruse. Prezenta unora pe forum este chiar un bun exercitiu in acest sens.
Dar daca tii neaparat la banare, trebuie doar sa ceri...

cozia 26.06.2008 17:49:31

pe undeva sunt de acord, Ancah, insa multumita energiei de marturisire a fratelui emanuel noi toti am invata foarte multe in sensul de clarificare si intarire in lupta duhovniceasca in toate planurile.

Daca , in schimb stam si doar ne concentram pe ale noastre in tacere si rugaciune nu ar mai exista forum ci doar arhive si copy-paste...daca nu exista Cory nu am fi aflat multe lucruri chiar daca informatiile se repeta,...Repetitia este mama invataturii

Kora 26.06.2008 21:40:54

Ok, am sa aleg, pt ca probabil pot alege asta, sa citesc ce postati voi, fara sa mai intervin in vreun fel, pt ca sunteti mult mai ...pregatiti decat minE. Si nu o spun cu vreun ton sau cu vreo dorinta de a persifla.Pur si simplu eu chiar deranjez, pt ca nu am ce sa spun, nu stiu nici sa argumentez , nici nu pot face trimiteri, nici nimic. Am doar credinta bruta si atat.Pe scara evolutiei crestine eu sunt un zero cu plus...M-au impresionat multe articole, multe discutii, am stat asta noapte pana tarziu si am tot citit...

Kora 26.06.2008 21:43:14

Si multumesc, Emanuel.

emanuel2007 27.06.2008 00:55:18

dar nu spune nimeni ca nu poti sa postezi ... nu deranjeaza pe nimeni aceasta ...

ancah , nu pe mine ma deranjeaza padrecory , caci eu l-as putea ignora total cu usurinta ... mie pur si simplu nu imi pasa de ce spune el , caci nu ma intereseaza catolicismul , deoarece il cunosc prea bine si ii stiu si caderile ... insa mie de ortodocsii mai slabi care citind minciunile lui padrecory si acuzatiile lui ca noi il uram pentru ca nu vrem sa fim de acord cu el si spunem adevarul pana la capat , s-ar putea sa se sminteasca si sa se clatine si mai tare in credinta ... de cei mai slabi , care inca nu sunt intariti in ortodoxie imi pasa , nu ca eu as avea ceva pretentii de la ei , caci este numai alegerea lor ce vor face de acum incolo , dar minciunile unora certati cu biserica ortodoxa ar putea sa sminteasca ... ma rog , nu ma insist pe ideea asta caci nici asta nu are rost ... fie voia Domnului ...

cat despre padrecory , ma intreb daca chiar am aflat ceva lucruri noi despre catolicism de cand discut cu el , caci ce stiu acuma stiam si inainte , si discutia cu el nu mi-a schimbat cu nimic conceptiile ... poate ca m-am gandit mai mult la problemele catolicilor in ultimul timp , asta este drept , dar ca sa spun ca am aflat lucruri noi despre catolicism , asta nu e adevarat ... poate cu cateva exceptii cu totul nesemnificative , de care nici macar nu imi mai aduc aminte acuma , dar in mare nu am aflat absolut nimic ... cozia , despre rugaciune si tacere se pot discuta foarte multe si sunt mult mai folositoare de suflet decat discutiile interminabile cu catolicii ... caci daca se vor intoarce ei vreodata la ortodoxie , si stim ca se vor intoarce , totusi nu este treaba noastra si nu este in puterea noastra sa ii convertim pe ei ... iata ca eu am discutat numai cu un singur " preot " catolic si nu am reusit deloc sa ii scot din cap ereziile cu infailibilitatea papala , si stiu ca oricat de mult as discuta cu el , nu voi reusi aceasta , caci el nu poate intelege acestea , nu i s-au dat inca urechi de auzit si ochi de vazut ; iar cine se naste orb nu va vedea toata viata ... nu ai ce sa-i faci ... cum acceptam existenta orbilor trebuie sa o acceptam si pe a catolicilor si a sectarilor , yoghinilor etc. ... deci parerea mea este ca nu e treaba noastra sa ne preocupam de convertirea catolicilor , ei daca vor pot oricand afla despre ortodoxie oricat de multe pe internet , deci nu de informatii duc ei lipsa ... treaba unirii catolicilor cu ortodoxia este a ierarhilor si a teologilor ortodocsi care asta vor sa faca in prezent , iar noi ii putem ajuta mai ales cu rugaciunile ... poate ca ii putem ajuta si cu cateva cuvinte adresate catolicilor , dar daca discutia incepe sa se tot repete fara rost devine inutil efortul nostru ... mai bine sa continuam cu rugaciunea pentru ei si sa lasam totul in seama Domnului ... in plus , despre rugaciune si tacere se pot spune tot atat de multe cate se pot spune si despre toata lumea asta , caci rugaciunea este lupta cu toata lumea supusa stricaciunii ... deci impresia ca daca vor incepe sa discutam despre tacere si rugaciune nu va mai fi forum ci numai copy-paste , este dupa mine gresita ... insa nu stiu daca sunt multi care sa poata discuta despre aceasta , si asta e adevarat ... dar macar dupa puterile noastre daca ne-am ingradi pe noi insine sa nu mai ne raspandim mintea in cele ale lumii si sa discutam despre felul cum se face aceasta lupta cu lumea , si cum se face despatimirea omului prin rugaciunea lui Iisus , eu cred ca aceasta ne-ar aduce pe noi ortodocsii pe calea esentiala a vietii duhovnicesti ... adica am reusi in sfarsit sa ne centram asupra acelui unic lucru care trebuie si prin care vom da un raspuns nu numai adevarat ci si harismatic celor cu care vorbim ... caci mintea se poate insela si cu marturisirea adevarului si nimic nu garanteaza ca te afli pe calea cea buna si cu adevarat adevarata decat adevaratul isihasm ... si asa cum rugaciunile ortodoxe sunt in esenta isihaste toate , tot asa si un forum care se doreste ortodox , ar trebui sa fie isihast in esenta ... deci parerea ca rugaciunea lu Iisus este prea simpla pentru a fi discutata pe forum cred ca este gresita , caci rugaciunea inseamna nimic altceva decat biruinta asupra tuturor inselaciunilor dracesti si lumesti si nu inseamna o negare totala a lumii ci inseamna ca ii da lumii adevarata ei valoare relativa , deci a nu o mai absolutiza ... inseamna ca toate eforturile noastre sa se indrepte spre Domnul si sa fie in Domnul ... deci pentru a vorbi corect despre orice problema din lumea asta , se poate numai prin isihasm ... sa nu isi inchipuie cineva ca isihasmul este accesibil numai pustnicilor sau ca este o negare a lumii ... isihasmul nu este o respingere a lumii ci inseamna numai a nu ii mai da o valoare absoluta ... orice lucru din lumea asta are valoarea lui , dar o valoare relativa nu una absoluta ... deci despre isihasm se pot discuta mai multe decat despre orice alt lucru din lumea asta , si stiti de ce ? pentru ca isihasmul este calea esentiala , si el le cuprinde pe toate in sine si ii da fiecarui lucru valoarea lui justa si adevarata ... sa nu se sperie nimani de isihasm , ca si cum acesta ar fi o respingere a lumii ... nu , isihasmul nu este respingere a lumii ci numai a da fiecarui lucru adevarata lui valoare ... isihasmul este adevarata pace netulburata a inimii , comuniunea reala cu Iisus din inima noastra , si insusi felul in care isi traia Iisus viata in aceasta lume ... deci isihasmul este perfect accesibil si in lume , si se poate discuta despre el fara teama si pe un forum in care participa nu numai ortodocsi dar si oricine ...

ancah 27.06.2008 01:51:30

Pe mine discursul frumos al lui emanuel ma unge la suflet; dar pe undeva ma doare ca in loc sa cultivam dragostea in aproapele, trebuie incontinuu sa ne luptam cu surzenia lor. Este o vreme de lupta, dar Dumnezeu ne mai maingaie cu perioade de liniste si din acestea nu am prea avut in ultima vreme si drept sa va spun le cam duc dorul.
Ma bucur in mod special ca avem colegi de forum de la care avem de invatat si care nu sunt zgarciti cu invataturile, fapt pentru care le multumesc.

Ma intreb, daca modul catolicilor de a accepta, fara replica sau semn de intrebare, ceea ce li se spune de la Roma, se poate incadra la "ascultare".
Mie imi aduce aminte, iertata-mi fie comparatia, de sedintele din vremurile de rastriste, cand nu aveai voie sa misti in front. E o parere pe care mi-am facut-o strict din mesajele citite aici, nu altfel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:41:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.