Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pilde din PATERIC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8346)

iustin10 06.02.2010 19:46:43

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 209234)
Iubirea este cel mai vehiculat termen astazi. Eu tare cred ca intelesul cotidian (ba chiar si cel folosit de multi crestini) difera de cel folosit de sf. parinti.
Eu cred ca dragostea exista doar unde este smerenie.
Ceea ce inseamna ca eu NU am dragoste, doar mi se pare.
Este corect sa gandesc astfel?

Dragostea e aceiasi,si la sfinti din pustie si la piata.Faptele dragostei sunt aceleasi peste tot.
Si mai ales inima din care pleaca ele.Problema este ca nici eu NU am dragoste,.pentru ca nu am ce fapte bune sa povestesc ca am facut in ultimul timp.
Nu intelesul dragostei cred ca e altul,ci mu.ltimea pacatelor ne face neroditori.
Si bineinteles mandria e primul pacat care ucide dragostea

andrei_im 06.02.2010 19:47:56

Citat:

Iubirea este cel mai vehiculat termen astazi. Eu tare cred ca intelesul cotidian (ba chiar si cel folosit de multi crestini) difera de cel folosit de sf. parinti.
(Am mai facut aceasta afirmatie si am fost etichetata ca extremista in gandire.. dar asa cred eu. Ma gandesc ca daca mi-as iubi cu adevarat copiii, m-as ruga neincetat pentru mantuirea lor, nu doar cand imi amintesc.. si in general cred ca cel ce are dragoste se roaga neincetat pentru toti)

una este iubirea fata de copii, pe care sunt convins ca o ai si alta e iubirea ca virtute crestina, care se manifeste ca iubire a tuturor semenilor, si a celor care ne iubesc inapoi si, mai ales, a celor ce ne ocarasc. nu vreau sa spun ca iubirea fata copiilor nu tine de crestinism, Doamne fereste! insa orice virtute spre care tinde omul se gaseste la Dumnezeu, iar la Dumnezeu, iubirea ii cuprinde pe toti, in egala masura.
Ai dreptate, cel ce are dragostea cea adevarata se roaga neincetat pentru toti - vezi SFANTUL SILUAN!
Recunoscand ca nu avem nici dragoste, nici smerenie, acesta este primul pas spre a le cultiva. Sau spre a-L lasa pe Dumnezeu sa le cultive in noi.

Imogene 06.02.2010 19:48:35

Citat:

(Am mai facut aceasta afirmatie si am fost etichetata ca extremista in gandire.. dar asa cred eu. Ma gandesc ca daca mi-as iubi cu adevarat copiii, m-as ruga neincetat pentru mantuirea lor, nu doar cand imi amintesc.. si in general cred ca cel ce are dragoste se roaga neincetat pentru toti)

Asa gandesc si eu. Adica, un fel de "dragoste" avem si noi, dar nu cea despre care vorbesc sfintii. :)

andrei_im 06.02.2010 19:52:06

Acest avva Theofil arhiepiscopui s-a dus odata la Schit. Si adunandu-si fratii, au zis lui avva Pamvo : zi vreun cuvant episcopului, ca sa se foloseasca. Zis-a lor batranul : daca nu se foloseste de tacerea mea, nici de cuvantul meu nu poate sa se foloseasca.

Imogene 06.02.2010 19:52:29

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 209214)
Scuze,nu am citit comentariul,care explica in context ca se refera la incepatori.
Orcum ,e greu sa nu cauti sa intelegi,dar smerenia intradevar e mai buna ca intelepciunea.Totusi trebuie neaparat un duhovnic pt asta,caci singur nu rezisti ispitei de a nu interpreta.Asa,stii ca e cineva deaspra ta si vegheaza la cresterea ta,si e mare lucru.

Referitor la dorinta de cunoastere am gasit ceva frumos in cartea Sfantului Siluan Athonitul.

"Cu mintea noastra nu putem cunoaste nici macar cum s-a facut soarele; si atunci cand cerem lui Dumnezeu sa ne spuna cum s-a facut soarele, primim in suflet acest raspuns limpede: "Smereste-te si vei cunoaste nu numai soarele, ci si pe Facatorul lui".
Dar cand sufletul cunoaste pe Domnul, el uita de bucurie soarele si intreaga zidire si lasa grija pentru cunoasterea pamanteasca."

iustin10 06.02.2010 19:57:11

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 209245)
Referitor la dorinta de cunoastere am gasit ceva frumos in cartea Sfantului Siluan Athonitul.

"Cu mintea noastra nu putem cunoaste nici macar cum s-a facut soarele; si atunci cand cerem lui Dumnezeu sa ne spuna cum s-a facut soarele, primim in suflet acest raspuns limpede: "Smereste-te si vei cunoaste nu numai soarele, ci si pe Facatorul lui".
Dar cand sufletul cunoaste pe Domnul, el uita de bucurie soarele si intreaga zidire si lasa grija pentru cunoasterea pamanteasca."

Multi atei intreaba:care e parerea crestinismului despre univers?De ce nu ne dati raspunsuri concrete? Si nu isi dau dseama ca adevarata intelepciune,este de a te smeri,a omori toate aceste intrebari incepatoare,si a lasa Creatorul sa vorbeasca cele ale Sale
Biblia nu spune tainele universului,dar spune tainele inimii.

andrei_im 06.02.2010 19:59:38

tare frumos fragmentul. As adauga ceva de la parintele Paisie: atunci cand l-a intrebat o maica "Gheronda, cum putem scapa de mandrie?", parintele a raspuns "Cunoaste-te pe tine insuti!". cat de simplu... a-ti da seama ca tu esti un pacatos, ca nu ai nimic, ca nu esti vrednic de darurile lui Dumnezeu inseamna a te cunoaste pe tine insuti. smerenia e cea mai inalta forma de cunoastere, ce paradox frumos!
Mi-am amintit si de alta intamplare. Au mers niste seminaristi la parintele Selafiil de la Noul Neamt si i-au spus "Parinte, ne lupta mult gandurile de mandrie..", iar parintele, in sfanta lui simplitate, a raspus: "Dar ce faceti, de va mandriti atat?". Si seminaristii... pauza. :)

anna21 06.02.2010 20:01:33

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 209238)
Dragostea e aceiasi,si la sfinti din pustie si la piata.Faptele dragostei sunt aceleasi peste tot.
Si mai ales inima din care pleaca ele.Problema este ca nici eu NU am dragoste,.pentru ca nu am ce fapte bune sa povestesc ca am facut in ultimul timp.

Nici eu nu am fapte bune.
Dar mila lui Dumnezeu este mare si sper ca va socoti cum i-a socotit painea vamesului Petru:
"În părțile Africii era un vameș, anume Petru, foarte nemilostiv, care niciodată nu miluia pe săraci, nici nu se mai gîndea la moarte, nu mergea nici la bisericile lui Dumnezeu și își astupa urechile sale de la cei care cereau milostenie. Iar bunul iubitor de oameni, Dumnezeu, Cel ce nu vrea moartea păcătosului, ci se îngrijește de mîntuirea tuturor, și cu judecățile care știe mîntuiește pe fiecare, Acela, și cu Petru acesta a făcut după bunătatea sa, și a mîntuit pe el cu un chip ca acesta: Într-o vreme săracii și scăpătații șezînd la ulițe, începu a lăuda casele milostivitorilor, și a se ruga lui Dumnezeu pentru dînșii, iar pe cei nemilostivi îi ocărau.

Deci, a ajuns cuvîntul și pînă la acest Petru, căruia îi ziceau că este cu totul nemilostiv. Și se întrebau unul pe altul dacă luat-a cineva cîndva din casa lui Petru ceva milostenie, zicînd toți că nimeni n-a luat de la dînsul ceva. S-a sculat apoi un sărac și a zis: "Ce-mi veți da mie dacă eu voi merge acum și voi scoate de la dînsul milostenie?" Și făcură între dînșii rămășag. Deci, mergînd săracul, a stat la poarta casei lui Petru. Ieșind Petru din casă și ducînd slugile un catîr încărcat de pîine la casa vameșului, săracul, cel ce făcuse rămășag cu tovarășii săi, i s-a închinat lui și a început a cere milostenie întradins, plîngîndu-se. Iar el, neaflînd piatră, a apucat o pîine și a aruncat în cel sărac, l-a lovit în obraz și s-a dus. Iar săracul, apucînd pîinea, a mers la tovarășii săi, zicîndu-le că din înseși mîinile lui Petru a luat pîinea aceea. Și a lăudat pe Dumnezeu că Petru vameșul este milostiv.

După două zile s-a îmbolnăvit vameșul și, fiind aproape să moară, s-a văzut pe sine în vedenie că era cercetat la oarecare judecată și punîndu-se faptele lui în cumpănă, de o parte a cumpenelor stau niște arapi puturoși și mîrșavi, iar de altă parte a cumpenelor stau niște bărbați foarte luminoși la chip. Deci, arapii aducînd toate faptele cele rele pe care Petru vameșul, din tinerețe, în toată viața sa, le făcuse, le puneau în cumpănă, iar bărbații cei purtători de lumină nimic bun nu aflau din faptele lui Petru, pe care să le pună de partea cumpenei lor, împotriva lucrurilor lui celor rele care erau aduse de diavoli. Ședeau întristați și, nepri-cepîndu-se, unul către altul zicea: "Noi, dar, nu avem nimic aici". Atunci a răspuns unul dintre dînșii: "Cu adevărat nu avem nimic, fără numai o pîine pe care a dat-o lui Hristos mai înainte cu două zile, și aceea încă fără de voie". Deci puseră pîinea aceea de partea aceea a cumpenii și îndată a tras cumpăna mai mult decît cea dintîi. Atunci ziseră către vameș acei bărbați frumoși la chip: "Mergi, sărace Petre, și mai adaugă la pîinea aceasta, ca să nu te ia pe tine arapii aceia mîrșavi și să te ducă în chinul cel veșnic"."

Imogene 06.02.2010 20:04:38

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 209246)
Multi atei intreaba:care e parerea crestinismului despre univers?De ce nu ne dati raspunsuri concrete? Si nu isi dau dseama ca adevarata intelepciune,este de a te smeri,a omori toate aceste intrebari incepatoare,si a lasa Creatorul sa vorbeasca cele ale Sale
Biblia nu spune tainele universului,dar spune tainele inimii.

Asa este, insa lupta care se da este mare. :) Tin minte ca am vazut un interviu pe care l-a luat un ateu unui preot catolic. Spunea cel care era ateu ca nu are nevoie de Dumnezeu ca sa-i descopere cum a aparut omul si altele asemenea fiindca a gasit explicatia stiintifica pentru asta. Ca si cum Dumnezeu are sens numai in masura in care ne da anumite informatii despre aceste lucruri. De fapt, e exact invers, Dumnezeu vrea sa ne invete sa iubim, iar asta nu se poate decat daca renuntam la iscodirile de tot felul, la a ne baza pe propriile puteri in tot ceea ce facem.

Imogene 06.02.2010 20:06:26

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 209250)
tare frumos fragmentul. As adauga ceva de la parintele Paisie: atunci cand l-a intrebat o maica "Gheronda, cum putem scapa de mandrie?", parintele a raspuns "Cunoaste-te pe tine insuti!". cat de simplu... a-ti da seama ca tu esti un pacatos, ca nu ai nimic, ca nu esti vrednic de darurile lui Dumnezeu inseamna a te cunoaste pe tine insuti. smerenia e cea mai inalta forma de cunoastere, ce paradox frumos!
Mi-am amintit si de alta intamplare. Au mers niste seminaristi la parintele Selafiil de la Noul Neamt si i-au spus "Parinte, ne lupta mult gandurile de mandrie..", iar parintele, in sfanta lui simplitate, a raspus: "Dar ce faceti, de va mandriti atat?". Si seminaristii... pauza. :)

Foarte frumos si atat de adevarat! :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:20:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.