Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Principalele calitati , in vederea calugariei ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2003)

ory 08.11.2009 12:31:46

Nu, Anca, nu cred ca s-a referit in mod expres la tine, atunci cand a pomenit de fariseism, ci la modul cum, unii dintre credinciosii din jur incearca cu surle sa convinga despre credinta in acelasi timp in care sufletul le este incatranit...vorbesc de cazuri concrete din jur si nu de presupuneri.
Dar, nici asta nu conteaza intr-atat, fiecare vede credinta, o simte si o intelege asa cum poate, chiar daca conceptul ei este unic si singurul adevar este Hristos.

Miha-anca 08.11.2009 12:32:38

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 179606)
am observat pe acest forum ca toti stiu foarte bine tot ce e despre ortodoxie in special dumneavoastra aveti toate ciatatele sf parinti si ne contrazicem pt care stie mai multe si fiecare aduce argumentele altori autori,oratori si avem citate si nu fapte......!!!!!!!!!

Petru 1. 5.Pentru aceasta, puneti și din partea voastră toată sârguinta și adăugati la credinta voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunostinta, 6.La cunostintă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; 7.La evlavie: iubirea frătească, iar la iubirea frătească: dragostea.

Iata deci ce importanta e cunoasterea.
Citatele sunt o dovada ca nu scriu lucruri, pe care mi le imaginez eu.
Citatele ne feresc si de proorocii mincinosi ai acestor vremuri.

ory 08.11.2009 12:35:49

Anca, uneori chiar trebuie sa ne imaginam si noi lucruri, caci avem o constiinta si un rationament, avem liberul arbitru si capacitatea de-a discerne ceea ce intelegem, mai ales prin propria personalitate.
Nu pot fi toti oamenii la fel, asa cum nu poate nici credinta sa se vadeasca in acelasi fel, dupa cum am spus altadata, Dumnezeu judeca si dupa circumstantele si particularitatea vietii fiecaruia .
Mi se pare mult prea robotica aceasta asimilare de informatii, mot-a-mo, si, parca lipsita de sensibilitatea eu-lui propriu.
Uneori, tare mi se pare ca gresesti afundandu-te intr-o mare de teorie care nu-ti apartine deloc. Stiu ca si eu gresesc, dar macar am si capacitatea sa-mi asum acestea, apartinandu-mi, in timp ce tu, intr-o zi cand vei constata ca lucrurile nu trebuiesc luate chiar atat de radical, vei da vina pe cele citite si nu pe tendinta proprie de delasare acuta , astfel nu-ti vei asuma nimic.
Si totusi, chiar exista mult fariseism in atata teorie care nu lasa portite de intelegere a fiintei umane prin diversitatea ei, exact cum judecau mai marii bisericii din timpul Mantuitorului. Tocmai de aceia Hristos i-a smerit si nu a sezut impreuna cu acestia, ci impreuna cu oamenii simpli . Ba, mai mult decat atat, i-a denigrat si le-a injosit mandria si intoleranta celor din cadrul Bisericii.
Este chiar atat de greu sa intelegem ca Hristos nu vrea jertfa, ci smerenie, Hristos nu judeca cine spala intr-o zi de sarbatoare, ci sufletul si motivele celui care face acest lucru, Dumnezeu nu a prigonit pe desfranata, nici pe sutasul nevoias...nu i-a spus ca este eretic si vrednic de gheena...Multe ne-a mai demosntrat Dumnezeu cu sacrificiul si smerenia Sa...insa noi, nu facem decat sa ne complicam in teorii sobre, in legi intolerabile, .
Am obosit, am obosit de atata teorie care scuza indiferenta...
Si astfel iti spun Anca, nu, nu vreau sa citesc foarte mult fiindca risc sa ajung a considera ca...acest citit ma va mantui, si a pierde din vedere ceea ce simt acum si aici, ceea ce sunt cu adevarat si ce vrea Dumnezeu de la mine, ca si individ unic.

Miha-anca 08.11.2009 12:39:29

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 179630)
Nu, Anca, nu cred ca s-a referit in mod expres la tine, atunci cand a pomenit de fariseism, ci la modul cum, unii dintre credinciosii din jur incearca cu surle sa convinga despre credinta in acelasi timp in care sufletul le este incatranit...vorbesc de cazuri concrete din jur si nu de presupuneri.
Dar, nici asta nu conteaza intr-atat, fiecare vede credinta, o simte si o intelege asa cum poate, chiar daca conceptul ei este unic si singurul adevar este Hristos.

Iti multumesc, Ory, ca prin cuvintele tale incerci sa atenuezi nota postarii lui Piedone. Atata doar ca eu nu ma supar cand cineva ma atentioneaza asupra deficientelor mele, caci eu vreau sa ma indrept; timpul e scurt si nu mai e timp de pierdut. Orice sugestie e binevenita. O analizez si vad in ce masura imi e de folos. Altfel ce sens ar mai avea sa scriem, daca am pune la spate tot ce nu ne convine?!? Nu putem deveni mai buni, daca nu vrem sa ne schimbam.
A tine cont de Sfintii Parinti ne fereste de acea incatranire, pe care o acumulam TOCMAI in lipsa acestor cunostinte. Iar dragostea, ca sentiment fara intelepciune, poate fi chiar daunatoare. Gandeste-te la un copil pe care il inconjuram de dragoste fara a-l corecta niciodata. Oare nu rezulta un copil razgaiat si needucat?!?
Indumnezeirea omului inseamna schimbare din om in Dumnezeu. Ori daca noi nu vrem sa ne schimbam, fiind multumiti cum suntem... ne ramanem noua fideli, nu lui Hristos.

ory 08.11.2009 12:56:55

Da, dar , dupa cum stii, eu am abordat indeosebi subiectul calugariei in ceea ce priveste Sf. Parinti si am constatat ca...nu sunt de-acord cu acestia in aceasta priviinta.
Numai citeste canoanele expuse de Geo si ...deja simt ca nu mai avem de-a face cu credinta, ci cu un fel de inchizitie care nu are nimic de-a face cu Sacrificiul Suprem adus de Mantuitor pe pamant, pentru folosul oamenilor, pentru dragostea si nu impietrirea acestora.
Daca Dumnezeu, si nu oamenii, a lasat calugaria pe pamant si a contestat insasi pildele pe care le-a expus pentru smerenia omului, atunci nu am ce sa spun...dar, se vede deja o controversa si astfel nu-mi ramane decat sa cred in Mantuitor si in Marea Sa intelepciune care s-a pus in slujba oamenilor si nu impotriva firii acestora.
Poate ca uneori, incercam prea mult sa ne schimbam, inducandu-ne propria fiinta intr-o confuzie si intr-un prototip care intentioneaza mereu sa-si gaseasca definitia prin cuvintele celorlalti . Poate ca ar fi mai bine sa ne cunoastem, sa ne constientizam caracterul si astfel sa-l adaptam unei credinte ce poate sa ne apropie cat mai mult de adevar.

Miha-anca 08.11.2009 13:01:50

Ory, dar nu consideri ca Domnul Iisus Hristos trebuie sa ne fie exempu de urmat?

ory 08.11.2009 13:08:45

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 179642)
Ory, dar nu consideri ca Domnul Iisus Hristos trebuie sa ne fie exempu de urmat?

Perfect de-acord ! Chiar in asta cred cel mai mult .
Dar, daca-mi demonstrezi tu ca in canoanele extrase din Pidalion si expuse de catre Geo mai sus, se regaseste vointa Lui Dumnezeu Mantuitorul, atunci eu ma umilesc in neintelegerea si mandria mea...inaintea tuturor.
Dar, din pacate, nu se potriveste.

Miha-anca 08.11.2009 14:21:24

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 177185)
APOSTASIA MONAHULUI
-Apostasia monahului este lepadarea de juramintele facute sarbatoreste in fata Sfintului Altar si a slujitorilor Domnului si care se intoarce iarasi in slujba lumii. Foarfecele tunderii si imbracamintea monahala “din mina lui Dumnezeu le-a luat”, iar fagaduintele sale au fost scrise in cartea alesilor Sai de ingerii Domnului. Lepadarea de ele, este cea mai grea apostasie, deoarece Scriptura zice: “Mei un om inchinat Domnului prin fagaduinta nu poate fi rascumparat, ci va fi omorit” (Lev. 27, 29). Deci monahul apostat este un sinucigas duhovnicesc si de aceea, el nu mai poate fi primit la nici o taina a bisericii. Preotul care l-ar cununa, se canoniseste dupa cele zise de Domnul: “Vai de fiii razvratiti, care iau hotariri fara Mine, fac legaminte care nu vin din duhul Meu si astfel, ingramadesc pacate peste pacate” (Isaia, 30,1; Vezi: Fagaduinta, Juramintul)

-”Pre cel ce a lepadat sfinta schisma monahala si nu se pocaieste, nu se cade a-l primi nici in casa macar, ci sa fie alungat” - Sf. Nichifor, 25.

-”Daca vreun monah va lepada sfintul chip si va minca carne si-si va lua femeie, daca nu se va intoarce, unul ca acesta se cuvine a-l da anatemii, apoi sa se imbrace cu sila si sa se inchida in minastire” -Sf. Nichifor, 35 (Pateric, pg. 318,324,410,41,459).

-”Iar de se va lepada calugarul de viata calugareasca, dintru aceea ce s-a fagaduit lui Dumnezeu inaintea ingerilor si a oamenilor si iarasi se va intoarce la viata mireneasca si va lepada calugaria si se va duce, ca un caine intoreindu-se la boritura lui, unii ca aceia de se vor intoarce si vor veni la pocainta, sase ani - de va fi chipul cel mic - iar de va fi cel mare, sa aiba pocanie zece ani” - PGG, 82 (Vezi: Anatema).

- “Calugaiul sau calugarita de vor lepada sf. chip si se vor insura, aceea nu se cheama insurare, ci curvie, sau mai virtos preacurvie (caci adevarata lor nunta este calugaria), pentru aceia sa fie fara de. biserica lui Hristos si afurisiti, pina ce-si vor veni intru pocainta; iar de se va intimpla sa moara in pacat, fara pocanie, sa nu fie ingropati (in cimitir), nici slujiti, nici pomeniti (la parastas), pentm ca sint straini de crestinism” ILT,123.

-”Calugarul care va lepada sf. chip si nu va vrea sa vina intru pocanie ca sa se indrepteze, pe acela nici sa-l bage in seama cineva, nici [/SIZE][SIZE=2]sa se imprieteneasca cu dinsul, ci numai sa-l tot blesteme si sa-i zica anatema” - ILT,123

-”Cind se va pocai cel ce a lepadat calugaria si de-l va primi vladica sau egumenul lui, acela de va fi avut cinstea preotiei, atunci nu se va mai putea bucura de cinstea pe care a avut-o ca preot” (caci clericul care curveste, se cateriseste) - ILT, 125.

Canoanele de mai sus sunt o descriere a vietii duse de Mantuirorul, Care:
- a trait in curatie toata viata;
- s-a botezat;
- a trait in saracie;
- a postit;
- a fost ispitit de satana, dar nu a cedat ispitelor;
- stia Scripturile;
- a accepta sa-si dea viata prin chinuri groaznice si rastignire pentru binele si mantuirea intregii omeniri.
- a ascultat de Tatal pana la capat, oricat de greu I s-a parut.

Ar mai fi multe de adaugat... Poate tocmai de aceea calugarul se numeste si inger in trup.

Ispitele, la care calugarul - dar si mirenul, care se angajeaza pe acest drum al induhovnicirii - este supus sunt f mari. Ai cazut, te ridici.
Abandonul insa este egal cu capitularea in fata dusmanului. Mila lui Dumnezeu este mare si sa speram ca si acestia, care se pierd dintre calugari si mireni, sa se mantuiasca in ultima clipa. Dar asta doar Dumnezeu stie.
Din Pateric am citit ca, cu cat a ajuns mai sus cel in cauza, cu atat mai jos cade.

Acum, daca eu sunt in cauza, mi se poate pot parea nedrepte canoanele, care reglementeaza calugaria, ceea ce nu este egal cu o nedreptate, ci doar ca eu sunt nedrept in apreciere. Oricat de dureros este, faptele noastre au consecinte.

zaharia_2009 08.11.2009 15:20:13

Eu citesc postarile si dupa stiinta ,placerea si pretentiile mele ma cam minunez. Toata lumea are intentii de bine uimitoare,toata lumea doreste sa vorbeasca numai cum vor ei,toata lumea crede ca inchipuirile si gindurile sale sunt teologie ,adica baza trairii (credintei). Si discutia despre dogma nu a putut sa fie sustinuta de cei care erau in disputa afara de cei care au introdus subiectul. Toata lumea se fringe de dorul si dragostea aproapelui ,face clanuri ad-hoc si devine caustic atunci cind incerci sa dizolvi ,,teologia simtita" sau teologia personala si ii sare in ajutor confratelui incercind sa-l scoata din...neant. Ba am mai avut curiozitatea sa constat ca inafara de varza din domeniul cunostiintelor teoretice apar ,,parasutisti' care desi nu au habar nici de alte stiinte ,de exemplu de anatomia si fiziologia umana(ne mai vorbind de medicina,adica si de bolile paraute la om)posteaza si dau sfaturi de ,,suflet" celor in nevoi fara sa tina cont de ninic,dar de absolut nimic etic, indicind doar un link si crezind ca cu asta s-au indreptatit ! Alteori sunt surori gingase care neintelegind ce se intimpla in jurul lor si nici ne dorind cu staruinta asta se apuca de zbierat ca sa nu mai intervina altii si sa poata ea sa posteze simtiri, impresii, inchipuiri, fara insa a lua in calcul retragerea ei daca nu suporta.

De departe ,se vede in primul rind ca se posteaza si se vorbeste despre lucruri care nu se cunosc , nu se stapinesc sau si mai grav se ignora ca nefiind demne de cunoastere. Fratilor si surorilor ,pai numai un prost sadea are o asemenea atitudine . Daca ti se spune clar despre ce este vorba ,ti se posteaza sursa detaliata (precum a facut Miha-Anca),esti poftit la documentare ...iar tu ai cu totul alta atitudine ...pai sa ne fie cu iertare sau chiar si fara iertare ,asta este atitudinea prostului sadea. Am mai amintit si am ramas dator despre prosti, despre ierarhia si clasificarea lor,despre prostii cu diploma ,despre lumea lor si despre agresivitatea si dorinta lor de afirmare,despre abilitatile lor de descurcareti in orice domeniu,despre mintea lor odihnita si sufletul plin de emotie . Dar la momentul oportun am sa detaliez si am sa-mi rascumpar datoria !
Eu unul, in toate postarile pe care le intilnsc si in care se fac afirmatii nefondate, aproximate sau falsuri, care se insotesc in circumstante agravate de pietate falsa si ridicola si care se mai dau si recomandative si sfatuelnice am sa intervin serios. Cred ca este cazul sa terminam cu atitudinile aproximative doar din cauza ca suntem nevorbiti. Asta nu este ,,socializare" si de aceea am pus acest termen tot timpul intre ghilimele pt. ca socializarea are o definitie clara si un scop precis si nu orice birfa este socializare .
In subiectele penibile, comerciale, semilegale sau paralegale,cele care nu pot fi defapt subiecte in mod real ci numai stiri sau altele asemenea nu ma bag eu in mod normal dar in rest cu aceasta atitudine voi actiona . Ori vorbim ce trebuie ori suportam ridicolul situatiei pe care il creem, chiar daca aici nu este universitate ci scola de meserii si ucenici. Una este sa nu sti ceva si sa vrei sa inveti sau sa cunosti clar si sa-ti permiti sa sfatuiesti ...si cu totul altceva sa fi in ,,bezna" si sa nu te mai poti opri din ,,socializare" si sfaturi !

Pt. cei care sunt minati doar de ,,socializarea" acuta tin sa precizez pt. intiia oara ca nu am fost off topic deoarece critica substantei postate se face acolo unde se simte nevoia,unde este substanta si nu intr-un loc separat . Dar daca aveti neclaritati intrebati-ma ca va raspund prompt. Cred ca de impostura si de prostie suntem satui cu totii.

sophia 08.11.2009 16:53:48

@Zaharia - iar incepi, iar ataci oamenii? Sa stii ca pana la urma, anunt adminul sa te baneze. Nu-mi sta in fire, dar daca imi ajungi la limita, chiar o fac.
Tu in fond de ce nu te retragi daca nu-ti convine?
Tu stii de fapt ce este un forum?
Este un loc public pentru discutie. Fiecare are dreptul sa-si spuna opinia. Adeseori iese ceva nou si pozitiv din asta.
De ce trebuie toti sa spuna/scrie numai ce vor unii?
Scrie ce vrei, raspunde la topicuri cum vrei, cu parerile tale si lasa-i pe altii in pace, sa-si spuna parerile lor.
Atentie si la limbaj: poate ca tu zbieri, dar in general numai animalele zbiera (inclusiv conform DEX).
Esti cumva de la tara? Acolo asa vorbesc unii (om, animal, e tot una).

Tu nu esti crestin, cred. Ai invatat niste lucruri si atat.
Intelege ca ne faci rau aici, pe un forum crestin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:02:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.