Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   Patima desfrânării și biruirea ei în viziunea spiritualității ortodoxe (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17243)

AlbertX 23.05.2014 11:41:39

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 559855)
Cel ce spune ca nu are ca scop mantuirea, nu e crestin.

Ce vorbesti ? Ia sa analizam ce spui, deci daca spui ca ai ca scop mantuirea esti crestin ?

Pai si musulmanii declara si spun ca au ca scop mantuirea si nu sunt crestini !

Mihaita tata, las-o mai moale cu definitiile, nu te mai juca cu cuvintele ca induci lumea in eroare.

Ce facem, daca cutare om botezat ortodox gandeste in felul in care a fost format la scoala (de exemplu acum 35 de ani stiam ca nu exista Dumnezeu deoarece comunismul asa ne indoctrina), insemna dupa tine ca gata, s-a dus mantuirea lui ?

Lucrurile sunt mult mai nuantate si mai complicate. Dumnezeu da posibilitatea fiecarui om, pana in ultima clipa a vietii lui sa-si recunoasca pacatele si sa opteze pentru mantuire. Nu spune nicaieri ca doar intre varsta de 7 - 14 ani poti lua aceasta decizie si ca daca nu o faci la acea varsta, gata, s-a zis cu mantuirea. Asta nu insemna ca poti amana toata viata aceasta decizie spunandu-ti ca ai timp,... ca nimeni nu stie cand va muri!

Sunt multi care s-au nascut in india, china, japonia, in australia in triburile de indigeni ... pai credeti ca Dumnezeu o sa-i ia la intrebari, ca de ce s-au nascut acolo si de ce nu au optat la varsta de 7 - 14 ani pentru mantuire prin credinta ortodoxa ?
Sa fim seriosi ! Talharul de pe cruce a intrat primul in Rai, inaintea sfintilor si inaintea lui Adam! Ati inteles de ce ?

mihai07 23.05.2014 11:44:11

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 559861)
s-au doar te-ai oprit la judecata?
Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați.

sau doar te-ai oprit la judecata?

mihai07 23.05.2014 11:48:18

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 559867)
Ce vorbesti ? Ia sa analizam ce spui, deci daca spui ca ai ca scop mantuirea esti crestin ?

Pai si musulmanii declara si spun ca au ca scop mantuirea si nu sunt crestini !

Mihaita tata, las-o mai moale cu definitiile, nu te mai juca cu cuvintele.

Matale ai o placere deosebita in a deturna discutiile. Noi vorbim aici de crestini ortodocsi. Nu de musulmani, nu de sectanti, budisti etc.
Contextul era urmatorul: ea se considera ortodoxa dar nu are ca scop mantuirea. La contextul asta a venit raspunsul meu de mai sus.
Iti repet, daca nu pricepi bine limba romana nu e vina mea.
Citat:

În prealabil postat de albert
Mihaita tata

Apelativul asta il foloseti la matale in batatura cu ai tai. Aici eu zic sa pastram decenta.
p.s. nu imi mai da reply la postarea asta. E ultima in dialogul cu matale, si ultima pe acest topic.

DragosP 23.05.2014 11:54:20

Citat:

Mihaita tata,

Eu i-aș zice chiar "Mihaitza07 tată", că doar nu vorbești cu mandea, nu?

AlbertX 23.05.2014 12:06:10

Citat:

Mihaita tata ...

Cu ce anume nu esti de acord cu Mihaita, cu "tata" sau cu combinati "Mihaita tata" ? Te consideri jignit ?
Daca te irita asa mult limbajul colocvial ai fi fost primul care nu l-ai fi folosit. Daca folosesti "matale" ce te astepti ?

Referitor la ce pricep sau nu in limba romana, am sa ma fac ca nu observ acest atac subtil la persoana ... dar mihai07, asta-i viata, mergem inainte ... ca tancurile sovietice!

mihai07, mihai07, mihai07, .... mihai07 - o sa repet sa nu mai uit, imi cer scuze pentru greseala de exprimare
"mihaita tata" era ceva uman ... "mihai07" poate fi si un virus troian ...

Sunteti suparati rau pe Mandea asta ... cine stie ce-o fi in sufletul vostru, mai mergeti si voi la Biserica si va spovediti.
Ati uitat ca "Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca!" ... si va mai dati "crestini" aici pe forum.

Sa revenim la topic ...

Corinusha 23.05.2014 12:09:53

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 559861)
Crestinul autentic nu face binele asteptand o rasplata. El face bine din dragoste. Crestinul vrea sa fie asemnea Mantuitorului Ș Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.

Și apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei și, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate?Iisus i-a răspuns că întâia este: "Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn".
Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta". Aceasta este cea dintâi poruncă.
Iar a doua e aceasta: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.
Și I-a zis cărturarul: Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El.
Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele.
Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu. Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe.

Biserica nu inceteaza sa fie divino-umana doar pentru ca sunt unii slujitori nevrednici. Ce te retine sa ii cauti pe cei vrednici si sa ii urmezi?
Legat de pretul de care imi spui matale aici: are cine sa il judece. El o sa dea socoteala pentru ceea ce face. Matale ai incercat sa spui o rugaciune pentru el sa-l lumineze Dumnezeu sau doar te-ai oprit la judecata?
Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați.

De fapt, crestinii, sau o parte din ei, sa nu generalizez, fac bine pentru Rai, nu neaparat din iubire. Priveste in jurul tau cu atentie si ai sa vezi ce vorbesc.
De mule ori m auzit sintagmele de genul celei urmatoare in jurul meu:
"- De ce i-ai dat x lucru/bani?
- Ca asa o sa ma ajute si pe mine Dumnezeu."
Asta nu e facut bine pentru rasplata? Mai clar de atat nici nu putea spune persoana in cauza ca o face pentru ca din cauza asta o sa il ajute Dumnezeu. Si nu doar o data am auzit conversatii de genu, ci de foarte multe ori.

AlbertX 23.05.2014 12:20:23

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559877)
De fapt, crestinii, sau o parte din ei, sa nu generalizez, fac bine pentru Rai, nu neaparat din iubire.

Corinusha, nu vreau sa te simti jignita, dar ar trebui sa mai citesti si tu niste carti de credinta ... ca nu ai nimic de pierdut.
E valabil pentru toata lumea, inclusiv pentru mine.

http://www.biblioteca-ortodoxa.ro/carte.html

Crestinii sau o parte din ei, doresc refacerea legaturii pierdute cu Dumnezeu (treimic), scopul fiind acela de a fi una cu Dumnezeu, la fel cum a fost Adam inainte de cadere. Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemnarea sa, la asta trebuie sa ne intoarcem.

Monnis 23.05.2014 12:27:57

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559836)
......credinta mea nu e chiar cum e "normal" sa fie. Pentru ca da, sunt ortodoxa dupa botez, si asa voi ramane; n-o sa imi schimb religia pentru nimic in lume. Asa m-au botezat parintii, asa raman. Dar practic, habar nu am la ce credinta as putea fi trecuta. Sunt probabil o ecumenista, pentru ca prefer sa iau ce e bun din toate credintele; si ghiciti ce? Ce e bun in toate credintele e si si un lucru comun la toate; pana la urma esenta e aceeasi; dar indoctrinare exista la toate religiile, si greu scapi de ele.

Ok, nu sunt o ortodoxa autentica; am si ecunoscut asta, dar crednta in Dumnezeu chiar nu mi-o ia nimeni, indiferent ce zice sau face. Ah, ca voi probabil credeti ca nu cred in Dumnezeu pentr ca nu-s ca voi, majoritatea, asta e alta problema...si e problema voastra, nu a mea.

Sa fii ortodox, inseamna si sa-ti cunosti credinta si s-o respecti, nu doar sa fii botezat.
Dumnezeu a randuit sa ne nastem crestin-ortodocsi, sau hindusi, sau musulmani, cu un scop. Are asteptari diferite de la noi.
O sa postez in acest sens un cuvant al Parintelui Cleopa, poate va este de folos:

"Ne vorbeste Parintele Cleopa" vol. II, "Cele patru legi dupa care va judeca Hristos lumea":

"Am zis cateva cuvinte despre moarte. Acum voi zice cateva cuvinte si despre constiinta, ca cine isi pazeste constiinta sa curata, negresit moartea il gaseste fericit si pregatit. Constiinta este judecatorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu inlauntrul nostru.
Constiinta nu poate fi reflexia materiei in veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu in om si ea pururea il mustra, cand greseste : " Omule, de ce ai facut asta ?"
Aceasta lege a firii o au si chinezii, o au si crestinii, o au si budistii si brahmanii si mahomedanii. Este legea cea dintai pe care a pus-o Dumnezeu in inima omului de la creatie, dupa care s-a condus lumea pana la Legea cea scrisa. M-a intrebat un avocat necredincios:
- Parinte, eu nu ma impac cu judecata de apoi !
- Dar de ce nu te impaci, frate ? Cum asa ?
- Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca,daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?
- Stai oleaca ! Dumneata stii sa invartesti actele acolo, sa faci procese verbale sau ce faci dumneata. Scriptura insa nu o cunosti. Esti un rationalist, desfaci firul in 40 si te prapadesti cu totul, umbland dupa capul tau.

Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul. Nu una, ci patru. Si nimeni nu poate scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie crestin, fie mahomedan, fie evreu, pentru ca Dumnezeu este drept, cum zice Apostolul : Dumnezeu este drept si tot omul mincinos. Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toti sa-i judece dupa dreptate. Auzi ? Patru legi.

Legea cea dintai este legea firii sau legea constiintei. Prin aceasta lege a mustrat Dumnezeu pe Cain, cand a omorat pe fratele sau Abel. Ca auzi ce spune Scriptura : " Atat era mustrat de constiinta ca a cazut in deznadejde si a strigat asa : Mai mare este greseala mea, decat a mi se ierta mie ".

A cazut in deznadejde, ca a ucis pe fratele sau Abel, pastorul; ca Dumnezeu i-a primit aceluia jertfa si el l-a zavistuit si, iesind la camp, l-a omorat. Legea constiintei ii spunea : " Ce-ai facut ? Ai omorat pe fratele tau !" Aude pe Dumnezeu :
- Cain, unde-i fratele tau ?
Dar el, in loc sa zica : " Doamne, am gresit ", a zis :
- Dar ce, eu am a pazi pe fratele meu ?
Si i-a zis Dumnezeu :
- Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Pentru ca ai facut aceasta cu toate pedepsele te voi pedepsi pe tine si cine te va omori pe tine de saptezeci de ori cate sapte se va pedepsi ...
Si a trait Cain peste o mie de ani, cum scrie in Hronograful lui Chedrin, si nimeni nu-l omora, ca se temea de pedeapsa care era pusa de Dumnezeu asupra lui. Care au fost cele sapte pedepse ale lui Cain, pentru ca a ucis pe fratele sau, Abel ?
Mai intai a fost deznadejdea, apoi tremurarea, apoi plansul, ca plangea gemand pe pamant, apoi frica,caci fugea dintr-un loc in altul,de teama ca-l vede Dumnezeu;apoi blestemarea pamantului sa nu-i dea roadele sale si celelalte, cum scrie in Sfanta Scriptura la Facere, capitolul IV. Orice om de pe pamant, cand face rau, este mustrat de constiinta sa, care ii spune : " De ce ai facut rau ?" Aceasta este legea cea dintai data de Dumnezeu omului, numita si legea constiintei sau legea firii.

A doua lege care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigorie de Nissa si care, ca o trambita din inaltul cerului rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu, este legea zidirii. Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt ? Luna, ierburile, florile, pestii, marile, raurile, pietrele, copacii, muntii, toate vietuitoarele de pe uscat, din apa si din aer. Cine le-a facut, fratilor ? Cine a facut ceasul u niversului care merge cu atata precizie si uimire, incat nimeni nu-l poate imita ? Nimeni altul decat Bunul Dumnezeu ! Centrul de indrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus randuiala in toate.
Aceasta lege a zidirilor este ceea ce spune proorocul David : Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cum ? Prin asezarea lor sferica si prin imensa lor departare; prin spatiul interstelar, care are miliarde de ani calatoria luminii, prin miscarea astrilor ceresti, a sistemului solar si a planetelor cu atata masura si precizie, incat uimeste mintea celor mai mari astronomi din lume. Ce-a zis Isac Newton, marele fizician englez, care treizeci de ani a fost ateu si la urma cand a descoperit " Legea atractiei universale " si a vazut ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti. A pus aparatele pe masa si a zis : Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !
Vezi ? El, afland stiinta din afara, a venit la frica de Dumnezeu, cunoscand minunile cele mari din lumea astrelor. Ce-a zis Kepler, Isac Newton si ceilalti, de care nu imi ajunge vremea sa-i amintesc, cand s-au convertit, vazand ei zidirea lui Dumnezeu ca nu-i singura, ca are un centru de indrumare si o precizie, care uimeste toata mintea ? Din secretele naturii inca nu s-a scos nici unu la miliard. Ca intelepciunea lui Dumnezeu n-are margini si nici nu va avea in veacul veacului, pentru ca nemarginita este intelepciunea Creatorului.

Deci, a doua lege care ne sta tuturor in fata este Legea zidirilor sau a creatiei. Ca prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor, la Ziditorul lor. Daca vezi corabia, trebuie sa te gandesti ca a fost un mester care a facut-o; daca vezi o haina buna pe un om, trebuie sa stii ca bun a fost si croitorul. Daca vezi un palat, o cladire arhitectonica frumoasa, sa stii ca a fost un arhitect destept. Daca vezi un ceas, negresit este un ceasornicar priceput care l-a facut. Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.

A treia lege este Legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot Vechiul Testament, dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.

A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi.

Cea dintai a fost legea firii, care ramane generala pentru toate popoarele pana la sfarsitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintai. Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei. Dupa Legea scrisa, adica dupa Vechiul Testament se vor judeca evreii. Iar dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.

Asadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu. Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ? Amin."

Corinusha 23.05.2014 12:37:06

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 559878)
Corinusha, nu vreau sa te simti jignita, dar ar trebui sa mai citesti si tu niste carti de credinta ... ca nu ai nimic de pierdut.
E valabil pentru toata lumea, inclusiv pentru mine.

http://www.biblioteca-ortodoxa.ro/carte.html

Crestinii sau o parte din ei, doresc refacerea legaturii pierdute cu Dumnezeu (treimic), scopul fiind acela de a fi una cu Dumnezeu, la fel cum a fost Adam inainte de cadere. Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemnarea sa, la asta trebuie sa ne intoarcem.

Total de acord cu ambele afirmatii.
De asta am zis si eu o parte in ei, pentru ca, chiar nu e cazul de o generalizare.

AlbertX 23.05.2014 12:46:21

Monnis sunt total de acord cu postarea ta, multumesc pentru pasajul prezentat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:57:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.