Parascheva16 |
11.10.2013 09:20:57 |
Citat:
În prealabil postat de Yasmina
(Post 537136)
Da,doamna! Exemplele dvs nu fac decat sa intareasca spusele mele:nestiutorii sau clasele de oameni care nu au tangenta cu studiile inalte si alte forme de educatie se pot intelepti/educa ori urmand cursuri ori daca se intovarasesc cu cineva(exact ca in exemplul dat cu taranul si profesorul univesitar).
|
Nu neaparat. Educatia nu se rezuma numai la studii universitare sau adunare de cunostiinte. Am intalnit oameni simpli, dar intepelti, care aveau scoala vietii. Apoi, nu toti oamenii au acces la studii si invatatura inalta, dar asta nu ii face mai putin valorosi. Povestile populare, proverbele, arta populara, mestesugurile isi au radacinile in crestinism. De exemplu, in pictura traditionala romaneasca nu exista umbre sau punctul de pe costumul popular este in forma de Cruce. Taranii au un mare talent si inclinatie spre arta. Cati tarani nu fac sculpturi? Cati nu au facut? Sau sculputra nu este ceva de luat in seama, ci numai diplomele? Sa nu confundam taranul roman cu ce avem astazi. Citeste Pr.Staniloae "Ortodoxia si romanismul" ca sa vezi cum erau romanii simpli. Uiti ca si Biserica este un loc de invatatura, iar Biserica se afla si in varf de munte si in bucuresti. Sfaturi in viata poti primi si de la taranii. Nu vor fi sfaturi pline de citate si trimiteri la carti, ci iti vor spune din experienta lor de viata si din ce stiu de la Biserica. (eu cand zic tara, ma gandes la taranul roman crestin-ortodox)
Apoi, cand vine vorba de mantuire nu scoala omeneasca e importanta. Povestea un Parinte de la Man.Oasa cum un cioban, care nu prea mergea des la Biserica ptr. ca era mereu cu oile pe munte, a intrat in Biserica si i-a placut foarte mult icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Nu stia el ce sa faca, dar a scos fluierul si i-a cantat asa numai cum ciobaii stiu, iar Domnul Iisus l-a aplaudat din icoana. Sau alt cioban, pe munte, nestiind multe rugaciuni sau cum se fac metaniile, a vrut sa se roage si el cumva. A luat bata aia de cioban, a pus-o jos si sarea peste ea si spunea: una mie, una Tie. Si asta e o forma de ruga.
|