![]() |
Citat:
|
Citat:
Asadar sfintii au fost fara prea mare intelepciune, noi astia de acum ne-am desteptat cu ajutorul neoprotestantilor care ne-au aratat ca toti credem in Iisus si doar asta e important. Nu stiu cum vrei sa faci tu, dar eu mai amre crezare le dau sfintilor decat cuiva care nu stie ce spune sau are un interes, inclusiv ca e pastorul John. Iar asta cu daca spui ca luna e rotunda nu patrata ii jignesti pe cei ce cred ca luna e patrata tine de noua ideea de toleranta "corectitudine politica" de care rad pana si cei ce nu se refera la religie. Cuvantul erezie nu era o jignire, era un fapt aparut. Normal ca cei care ajunsesera asa nu se considerau eretici, ci ca ei sau si ei sunt in adevar, si asa a devenit o jignire prin "corectitudine politica". Nu se prea mai foloseste pe fata, dar se spune "eroare" "greseala", care de fapt inseamna acelasi lucru. Asadar ceea ce spui tu cu exista diferente, dar acestea sunt fara rost, prostesti, dezbinatoare e tot ecumenism, ba mi se pare ca e mai problematic decat alte conceptii. Si cine are de castigat din aceste idei? Numai ortodoxia are de pierdut, pentru ca rar auzi de o convertire la ortodoxie, in schimb in urma ideilor acestea complet eronate ecumeniste multi ortodocsi ajung sa se converteasca la alte culte. Chiar tu esti un exemplu si aproape toti catolcii de pe forum sunt fosti ortodocsi, ca si mult neoprotestanti. O fi bune aceste idei la cei ce le-au inventat, adica la cultele neoprotestante din SUA. E mai mult umanism, mai intai e omul, apoi Dumnezeu, iar divinitatea trebuie sa se conformeze cerintelor si credintelor noastre, nu invers. Daca ajutam pe cineva sa-si piarda sufletul nu e mare dovada de iubire. De exemplu daca un om merge pe drum si in fata lui e o groapa acoperita omul ala mai mult il apreciaza pe cel ce il incurajeaza sa mearga inainte, decat pe cel ce striga la el sa se fereasca si il trage de maneca. Asta pana cade in groapa, cand gandeste invers dar e prea tarziu. Nu e mai usor sa revii la ortodoxie decat sa facem atatea teorii si filozofii, din moment ce nu au importanta cultele? Uite, pe ortodocsi nu prea ii numeste nimeni eretici, cel putin din punctul asta de vedere s-ar simti un convertit mai confortabil intr-o tara ortodoxa. :) |
Nu e mai usor sa revii la ortodoxie decat sa facem atatea teorii si filozofii, din moment ce nu au importanta cultele? Uite, pe ortodocsi nu prea ii numeste nimeni eretici, cel putin din punctul asta de vedere s-ar simti un convertit mai confortabil intr-o tara ortodoxa. :)[/quote]
Ma "ispitesti" cu o oferta? :) Nu e fain sa discutam si asa, folosind simtul umorului? Fratia esti brasovean, adica dintr-un un oras mai germanofon, fie si ca stil... Eu sunt bucurestean, dar NU un "smecher de capitala", aka un regatean cu fumuri. Ei bine, e ciudat, dar eu sunt mai ..."ecumenist" decat domnia ta.... care provii dintr-un oras intemeiat de catolici si consolidat de luterani... |
Catalin, Cred ca dl. Theodor_de_Mopsuestia s-a referit la o exprimare care sa tina seama de „sensibilitatile” celuilalt , care sa nu includa anumiti termeni, considerati ofensivi de catre interlocutor , cum ar fi „eretic” sau „sectant”, ci intotdeauna sa-i relationam cu denominatiunea de care apartin. Sincer, nici mie nu-mi place cand unii abuzeaza de "inselati de draci". Pe de alta parte, cand ne referim la dogme, noi nu putem sa eliminam din vocabular cuvintele „eresuri” sau „devieri ” si sa le inlocuim cu „alternative”, pentru ca intotdeauna ne raportam la credinta noastra, iar in Ortodoxie nu exista alternative la Adevar.
Cred ca Bartolomeu Anania a exprimat cel mai bine pozitia noastra, o repet: Care este mostenirea pe care ne-o lasa ei (Sfintii Marturisitori Ardeleni n.n.) noua? Sa ne pastram credinta parintilor si stramosilor nostri, fara sa dispretuim celelalte credinte… (...) Nu, dragii mei! Noi, ortodocsii, fara sa ii dispretuim si cu atat mai putin sa ii persecutam pe ceilalti, posedam adevarul intreg! Ne mantuim in Adevarul Iisus Hristos, pentru o ratiune foarte simpla. Ati rostit si astazi Crezul in Biserica. Retineti va rog: Crezul pe care l-ati rostit voi la aceasta biserica impreuna cu noi este cel pe care Sfintii Parinti ai Bisericii l-au formulat in primele doua sinoade ecumenice. Fara nici un adaos si fara nicio stirbire! Toate celelalte biserici au adaugat ceva sau au stirbit ceva. Noi l-am pastrat intreg! Conservatori? Daca vreti, conservatori! Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti! Pai Iisus Hristos a fost primul fundamentalist. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cel ce nu va crede, se va osandi. Scurt pe doi! Nu incape discutie! Si noi la fel. Nu avem certitudinea ca cei de alte confesiuni se mantuiesc. Dar noi o avem pe a noastra si ne este de ajuns. Ca suntem in Biserica cea Adevarata, ca suntem in interiorul Adevarului lui Hristos, ca dragostea dintre frati nu este completa si adevarata decat in interiorul Adevarului! Iar Adevarul Cine este? Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Mergem pe Calea Adevarului, traim intru Adevar si asteptam Viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar. |
Citat:
Si multi maghiari, cu care m-am inteles intotdeauna foarte bine, poate mai bine dacat cu multi romani. Vedeti cum diferenta in ceea ce credem nu inseamna si intolernata fata de alti oameni, dimpotriva, pentru ca sfintii si Iisus erau cei care aveau cea mai mare dragoste, desi criticau ereziile sau alunecarea evreilor (cum facea Iisus). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"1.Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri, pentru toți oamenii, 2.Pentru împărați și pentru toți care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem viață pașnică și liniștită întru toată cuvioșia și buna-cuviință, 3.Că acesta este lucru bun și primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, 4.Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină." Acolo Sfantul Apostol Pavel indeamna pe crestini de atunci sa faca rugaciuni pentru conducatori,care nu erau crestini,ca doar se stie foarte bine ca in vremea Sfantului Apostol Pavel nu prea erau conducatori sa fi trecut la crestinism. Pai nu dracii au inselat si pe unii de la catolici si pe unii de prin Rusia,de au aplicat prigoniri violente altora in numele religiei crestine? Adica ce sa se faca,sa se faca o falsa unire a BO cu BC,sa se inceapa din nou cu prigonirile pe motive religioase? Aceste prigoniri a altora pe motive religioase,dracii ii inseala pe unii sa le faca,ca nu au vreo justificare in invatatura crestin ortodoxa. Ca sa zici de ce crede cineva ca tie ti se pare ciudat si tu crezi diferit,asta nu inseamna sa il prigonesti pe acela,da ca sa faci precum inselau pe unii catolici draci,sa faca in Transilvania,adica sa ii tina in mizerie pe crestini ortodocsi de aci,pe motiv ca erau crestini ortodocsi acelea sunt prigoniri.Sau precum s-a intamplat prin Rusia,ca dracii au inselat pe altii sa prigoneasca pe crestini ortodocsi de rit vechi,ca nu acceptat acele schimbari. Puteti sa vedeti in Romania,ca la noi le-a fost acordat azil crestinilor ortodocsi de rit vechi,ca dansii nu umbla sa faca prozelitism,sa faca revolutii in stat etc adica sunt oameni pasnici. (e vorba de lipoveni: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lipoveni http://www.crlr.ro/) La crestin ortodoxie se vine de bunavoie,ca omul e faptura rationala,ca zice Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica: "Nu este virtute ceea ce se face prin forță." |
Citat:
Citat:
Celor de mai sus adăugăm și un citat în limba engleză Citat:
|
Citat:
Decit sa fac parte din spuma agitata de "agitatori", fie ei in sutana sau nu, de o parte sau alta, mai bine privesc de pe margini. Cred ca si acea persoana discutata, si Ioan Paul al doilea, si altii, din Apus si Rasait deopotriva, din Athos pina in Dublin, sunt doar ce numesc eu "sfinti politici". Adica material de isterizat masele de naivi, pardon, reunit credinciosii in jurul liderilor cauzei/credintei. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:58:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.