Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pedeapsa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12674)

catalin2 18.04.2011 18:22:32

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355192)
Ceea ce trebuie reținut, ca punct de plecare în orice discuție pe această temă, este că nu există un loc în spațiu desemnat cu numele de Iad. Există o stare numită Iad și această stare este lipsa dragostei lui Hristos.

De acord in rest, aici am o nelamurire. Eu stiu ca Raiul si Iadul sunt locuri, nu doar stari. Adica mergi undeva, nu doar simti o stare. N-am gasit in catehism unde e invatatura despre Rai si Iad.

AlinB 18.04.2011 18:28:21

Prima senzatie care am avut-o citind prima parte a argumentarii a fost ca e un fel de "Biblie satanista".

De ce? Sistemul de valori este rasturnat.

Responsabilitatii i se spune "mandrie" iar iresponsabilitatea (a da vina pe cei din jur) este un act de virtute, o "iluminare".

1. Trecand la partea cu copilul, umanitatea nu se defineste prin capacitatea de a folosi toaleta sau limbaj, ea se defineste prin alegerile care le facem.

Exemplul cu copilul izolat de societate este total irelevant din pacate si la acest capitol. Faptul ca un om marcat de pacatul stramosesc si fara sansa unei educatii nu va avea rafinamentul sistemului de valori a unui crestin practicant de exemplu, nu inseamna ca nu are nici unul, asa cum nici macar un canibal nu inseamna ca nu are nici unul sau ca nu impartaseste macar cat de cat din binele moral absolut.

Exemplu se poate extinde si la alte cazuri in care din cauza unor probleme mentale acei oameni par a fi rupti de lumea care o impartaseste majoritatea, sufleteste vorbind nu inseamna ca sunt nulitati si indiferent de zestrea lor morala in sufletul lor exista cu certitudine alegeri.

2. Faptul ca exista religii diferite cu definitii diferite a ceea ce e bine si ce rau, nu inseamna ca una cel putin n-ar avea sistemul de valori corect sau ca nu ar exista un sistem de valori corect (unul din asa zisele argumente atee).

3. Diferentele de ordin genetic si gusturile nu au nici o legatura cu liberul arbitru care este o chestiune care are legatura cu moralitatea.

4. Credinta nu este o alegere atat rationala cat una morala. Un om inclinat spre o viata pacatoasa nu va fi niciodata inclinat sa creada spre un Dumnezeu care il sanctioneaza mai devreme sau mai tarziu pentru ceea ce face.
Cel care prefera o morala ambigua si superficiala care sa-i ascunda defectele morale si pacatele comise va prefera sa creada argumentele superficiala ale unui ateu decat sa analizeze impartial chestiunea credintei.

Un om in care credinta in bine n-a murit indiferent de dezamagirile care le-a avut fata de cei din jur, va alege sa creada in jertfa lui Hristos si nu agnosticismul sau anti-teismul.

5. Gresit cand spui daca s-ar fi nascut altundeva si altcandva ar fi fost alt om. Au fost oameni nascuti in medii rele cu parinti rai, au ajuns sfinti.
Altii dimpotriva, au avut tot ce aveau nevoie si totusi au ajuns rai.

Ai avea dreptate daca ai mai spune "din alti parinti".
Avem din pacate anumite inclinatii sufletesti mostenite de la generatiile anterioare, un fel de zestre sufleteasca nu mai putin importanta decat zestrea genetica. Dar tot putem alege si fara doar si poate ca Dumnezeu va tine seama de contextul alegerilor noastre.

Dar nu cred ca se va grabi asa mult sa disculpe pe unii asa cum incerci tu.

6. Nu Dumnezeu "stie" (tentativa de manipulare verbala) ci tu presupui sau asa vrei sa crezi, cautand ca si ateul, o solutie pentru izbavire.
Dar nu din pacate, acolo unde trebuie, ci deformand realitatea si pe Dumnezeu, pentru a se potrivi cu lipsa ta de responsabilitate.

luciand 18.04.2011 20:12:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355239)
De acord in rest, aici am o nelamurire. Eu stiu ca Raiul si Iadul sunt locuri, nu doar stari. Adica mergi undeva, nu doar simti o stare. N-am gasit in catehism unde e invatatura despre Rai si Iad.

Paradisul dinainte de căderea în păcat a lui Adam era un loc (spațial) pe pământ.
Raiul și iadul de după alungarea lui Adam au rămas "locuri" în transcendent, în imaterial. Cum pot, de altfel, să stea sufletele imateriale, lipsite de trupurile materiale, într-un loc material?
Lucrul acesta se explică prin faptul că după căderea în păcat, trupul nestricăcios al lui Adam a devenit trup stricăcios. Trupul lui Adam de dinainte de cădere era aidoma celui al lui Hristos, cel de după Înviere: un trup care nu avea nevoie să mănânce, un trup care putea "trece prin ușile încuiate". Și asta pentru că Adam (omul) a fost făcut „după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, iar chipul lui Dumnezeu este Fiul, adică Hristos. Spre deosebire de acel trup nestricăcios, trupul pe care-l avem astăzi este îmbrăcat cu acele "haine de piele" (dermatinoi chitones) pe care le-a dat Dumnezeu omului dupa căderea în păcat.
Ei bine, Raiul și iadul vor căpăta din nou o dimensiune materială la a doua venire al lui Hristos în Slava Sa, când omul va învia cu trupul. Dar va fi trupul care va fi lepădat hainele de piele ale mortificării (pe care le-a primit odată cu căderea) și se va fi îmbrăcat din nou cu trupul nestricăcios al lui Hristos înviat!

catalin2 18.04.2011 20:36:17

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355262)
Paradisul dinainte de căderea în păcat a lui Adam era un loc (spațial) pe pământ.
Raiul și iadul de după alungarea lui Adam au rămas "locuri" în transcendent, în imaterial. Cum pot, de altfel, să stea sufletele imateriale, lipsite de trupurile materiale, într-un loc material?

Desigur, nu un loc pe pamant, dar un loc in lumea cealalta. Chiar daca raman doar sufletele, si acestea sunt limitate in spatiu, doar Dumnezeu e infinit. Din ce imi aduc aminte ce am citit, chiar se spunea in mod special ca e un loc si nu doar o stare. Sa ne gandim, dupa ce moare un om sufletul acesta se duce undeva, adica in Rai sau in Iad. Intrun loc e Raiul si in alt loc, separat, e Iadul.

luciand 18.04.2011 21:05:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355268)
Desigur, nu un loc pe pamant, dar un loc in lumea cealalta. Chiar daca raman doar sufletele, si acestea sunt limitate in spatiu, doar Dumnezeu e infinit. Din ce imi aduc aminte ce am citit, chiar se spunea in mod special ca e un loc si nu doar o stare. Sa ne gandim, dupa ce moare un om sufletul acesta se duce undeva, adica in Rai sau in Iad. Intrun loc e Raiul si in alt loc, separat, e Iadul.

Da, dar cum e lumea cealaltă? E nematerială. Este o altă dimensiune, pe care noi nu o percepem. Ne este doar revelată, și nu tuturor - doar celor mai buni dintre noi (eu sigur nu fac parte dintre aceștia). Ca să-ți faci o idee, cât de cât, gândește-te cum este a patra dimensiune a Universului cunoscut - timpul, față de celelalte trei dimensiuni spațiale (carteziene). Intuitiv, diferența de "substanță" dintre transcendent și material este asemănătoare cu cea dintre spațiul cartezian - cele trei dimensiuni inainte-înapoi, stânga-dreapta, sus-jos și timp. E greu, într-adevăr!
Mai gândește-te cât de greu a acceptat omenirea Teoria Relativității, care spune că noi, atunci când ne deplasăm o facem nu doar în spațiu ci și în timp. Cum adică să călătorești în timp?... Este imperceptibil la viteze normale. Se poate evidenția doar la viteze comparabile cu viteza luminii (cca. 300.000 km/s). Probabil cunoști experimentul (matematic) cu cei doi frați gemeni, dintre care unul stă pe pământ, iar celălalt se deplasează cu o viteză apropiată de viteza luminii (care este limita superioară - interval deschis - a vitezelor ce pot fi atinse în acest univers). Dacă pentru fratele care stă pe loc, trece un interval de timp dat, pentru cel care se deplasează cu viteze mari, durata deplasării este mai scurtă. Și asta pentru că două evenimente, în acest univers, sunt separate nu doar de spațiu sau doar de timp; ele sunt separate de spațiu-timp. Poți să folosești toată deplasarea în timp (dacă stai pe loc), sau poți să folosești deplasarea în spațiu și timp (nu se poate folosi toată deplasarea în spațiu, întrucât nu există viteze infinite, mai mult, cea mai mare viteză existentă în acest univers este cea a luminii). Deci, ca să închei, fratele care a stat pe loc a ajuns, la întâlnirea cu cel care s-a deplasat, mai bătrân!
Iartă-mi divagația, sper că nu te-am plictisit prea tare. Dar am încercat să sugerez prin lucruri deja știute, dar greu de acceptat și înțeles, lucrurile neștiute, mărturisite doar de către Sfinți și infinit mai greu de acceptat și înțeles!
Cât despre separația dintre Rai și iad, recitește, te rog, parabola cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv (pe care am invocat-o mai devreme) și gândește-te (prin prisma a ceea ce am încercat eu să sugerez mai sus) că dacă cele două locuri nu au un "corp" material, nu pot fi separete în mod material.

Scotland The Brave 18.04.2011 22:16:17

Eu am citit toate opiniile postate si am niste neclaritati.In Evanghelia dupa Matei,Mantuitorul spune: ,,Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui"(Matei 25:41).Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva? In completare:Judecata de Apoi.Apocalipsa 20:10-15.In sustinere:ce spun evanghelistii despre Iad>Matei(3:12)Marcu(9:44-49)Luca(16:23-24),Apostolul Pavel(II Tesalonicieni 1:9).

Eu inteleg asa:Iadul exista si acest aspect ne poate inspaimanta.Ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa analizam cam cat pacatuim.Hristos,in persoana,a spus ca acel chin este vesnic.Nu am gasit nici un argument biblic care sa imi arate ca situatia poate fi schimbata.Daca cineva are un asemenea argument biblic il rog sa il posteze.Realitatea Iadului este terifianta.Nu am gasit un argument biblic care sa amelioreze situatia.

Trei intrebari:
1.Poate fi ameliorata situatia sufletelor damnate?Rog argumente. 2.Iadul este diferit fata de cum este descris in The Holy Bible?Rog argumente.3.In cazul in care chinul damnatilor nu este vesnic ce a vrut sa spuna Mantuitorul?Rog argumente.

Precizare:eu voi folosi doar Biblia.Nu am nici o poblema sa fie argumente postate din Parintii Bisericii, Apostolici, Traditie,Pateric,Filocalie.Eu o sa compar ce spuneti cu ce scrie in Biblie ca sa inteleg optica argumentarii.Cu multumiri.

MariS_ 19.04.2011 00:11:59

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355289)
Eu am citit toate opiniile postate si am niste neclaritati.In Evanghelia dupa Matei,Mantuitorul spune: ,,Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui"(Matei 25:41).Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva? In completare:Judecata de Apoi.Apocalipsa 20:10-15.In sustinere:ce spun evanghelistii despre Iad>Matei(3:12)Marcu(9:44-49)Luca(16:23-24),Apostolul Pavel(II Tesalonicieni 1:9).

Eu inteleg asa:Iadul exista si acest aspect ne poate inspaimanta.Ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa analizam cam cat pacatuim.Hristos,in persoana,a spus ca acel chin este vesnic.Nu am gasit nici un argument biblic care sa imi arate ca situatia poate fi schimbata.Daca cineva are un asemenea argument biblic il rog sa il posteze.Realitatea Iadului este terifianta.Nu am gasit un argument biblic care sa amelioreze situatia.

Trei intrebari:
1.Poate fi ameliorata situatia sufletelor damnate?Rog argumente. 2.Iadul este diferit fata de cum este descris in The Holy Bible?Rog argumente.3.In cazul in care chinul damnatilor nu este vesnic ce a vrut sa spuna Mantuitorul?Rog argumente.

Precizare:eu voi folosi doar Biblia.Nu am nici o poblema sa fie argumente postate din Parintii Bisericii, Apostolici, Traditie,Pateric,Filocalie.Eu o sa compar ce spuneti cu ce scrie in Biblie ca sa inteleg optica argumentarii.Cu multumiri.

O sa incerc eu sa raspund la intrebari, dar nu pentru a lamuri pe cineva, ci doar imi expun viziunea pe care mi-am format-o citind si Biblia si Sfintii Parinti. La Sfintii Parinti am fost selectiv, recunosc. Deci e o discutie intre prieteni, nu o incercare de a convinge pe cineva ca dreptatea ar fi la mine. Nu detin nici dreptatea, nici adevarul. Afirm asta din capul locului, ca sa fiu sincer si cu tine si cu mine.

Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Citat:

Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).
Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva?
Aici si eu inteleg la fel. Bine, e de discutat de ce natura e acel foc. E material, nu e material? Asta e alta discutie. Deci exista un loc cu viata vesnica si un loc cu osanda vesnica. Dar nu se spune si cine produce chinurile. Unii subinteleg pe Dumnezeu, altii nu. Dar osanda exista. O sa spun si cum se poate ea explica, fara sa admitem ca Dumnezeu e cauza. Trebuie pentru asta sa ma refer la fenomenul Pitesti. Stiu ca ai avut pe cineva din familie care a suferit acolo si te rog sa ma ierti ca readuc in memorie acel tragic episod. Dar nu am altul mai bun. Fenomenul Pitesti e un iad in miniatura. Chinurile de acolo au fost diabolice. Dar fara contributia lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a dorit acele chinuri si torturi, doar le-a ingaduit. Si toate acelea s-au petrecut aici pe pamant unde inca Harul, Lumina si Bunatatea dumnezeiasca nu ne-au parasit complet. Inchipuie-ti acum cum e acolo unde Harul, Lumina si Bunatatea LIPSESC CU DESAVARSIRE. Literele mari nu sunt tipate ci sunt ca subliniere la maxim. Raspunsul e ca acolo rautatea atinge cote inimaginabile si abominabile. Cred ca Dumnezeu nu poate nici macar gandi asemenea atrocitati, asemenea cosmaruri, asemenea monstruozitati, darmite sa le provoace sau, si mai rau, sa le doreasca. Asa cred eu.
Insa, ideea de Iad si de pedeapsa vesnica e folosita si cu scop pedagogic. Unde iubirea de Dumnezeu nu reuseste sa convinga e nevoie si de frica de pedeapsa. Pentru asta, cred ca Dumnezeu a permis sa existe si o viziune dura asupra Judecatii Sale: sa ne mantuie macar de frica, daca din dragoste nu vrem.
Har, smerenie si jertfa de sine.

catalin2 19.04.2011 11:09:18

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355277)
Da, dar cum e lumea cealaltă? E nematerială. Este o altă dimensiune, pe care noi nu o percepem. Ne este doar revelată, și nu tuturor - doar celor mai buni dintre noi (eu sigur nu fac parte dintre aceștia). Ca să-ți faci o idee, cât de cât, gândește-te cum este a patra dimensiune a Universului cunoscut - timpul, față de celelalte trei dimensiuni spațiale (carteziene). Intuitiv, diferența de "substanță" dintre transcendent și material este asemănătoare cu cea dintre spațiul cartezian - cele trei dimensiuni inainte-înapoi, stânga-dreapta, sus-jos și timp. E greu, într-adevăr!

S-ar putea sa spunem acelasi lucru dar sa explicam diferit. Raiul si Iadul nu sunt locuri materiale, bineinteles, dar sunt locuri in lumea cealalta, diferita de a noastra, cu alte dimensiuni. Uite un articol aici, de exemplu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...are-69167.html
E logic ca e si un fel de loc (repet, nu in acceptiunea pamanteasca), din moment ce sufletele sunt duse acolo, iar acolo se afla in comuniune cu alte suflete. Doar stare am intalnit pe site-uri ezoterice, dar ei au notiuni diferite despre cum e viata de dupa, cum sunt sufletele, etc.
Iar dupa marea judecata primesc sufletele si trupuri.
Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355277)
Mai gândește-te cât de greu a acceptat omenirea Teoria Relativității, care spune că noi, atunci când ne deplasăm o facem nu doar în spațiu ci și în timp. Cum adică să călătorești în timp?...

Eu si acum sunt sceptic in legatura cu teoria realtivitatii, am mai discutat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...+relativitatii
Einstein era adeptul panteismului, la fel ca cel ce l-a influentat, Spinoza. In panteism divinitatea face parte din lumea creata, pare ca Einstein a incercat sa introduca notiuni din lumea cealalta in lumea noastra, finita (parerea mea).

catalin2 19.04.2011 11:25:24

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355289)
Trei intrebari:

In Matei 25 e prezentata judecata finala, care are loc dupa a doua venire a Mantuitorului. Cand murim avem parte de o judecata particulara, iar cei morti sunt dusi pana la judecata finala in Rai sau Iad. Dupa judecata finala locul unde vor sta cei judecati este definitiv, nu se mai poate schimba. Pana atunci cei din Iad pot trece in Rai (nu cred ca si invers), doar prin rugaciunile celor de pe pamant. In sensul acesta avem doi sfinti care s-au rugat chiar pentru pagani (nebotezati) si acestia au fost trecuti din Iad in Rai. Sfanta Tecla s-a rugat pentru fata unei mame (aceasta murise nebotezata, fiind pagana), iar Sfantul Grigorie cel Mare (papa) s-a rugat pentru imparatul Traian, iar Dumnezeu i-a spui apoi sa nu se mai roage pentru paganii morti.
De asemenea, stim de la sfinti si din viziuni ca orice rugaciune pentru cei morti aduce o crestere a acestora, fie ca sunt in Iad sau in Rai.
Din moment ce se spune sa ne rugam unii pentru altii, iar rugaciunile ii ajuta pe cei vii, e normal ca ii ajuta si pe cei ce au murit, pentru ca acestia sunt tot vii, desi nu mai au trup. Am gasit un articol: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ala-69159.html
Aceste invataturi sunt in Biserica Ortodoxa.

luciand 19.04.2011 11:48:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355379)
S-ar putea sa spunem acelasi lucru dar sa explicam diferit. Raiul si Iadul nu sunt locuri materiale, bineinteles, dar sunt locuri in lumea cealalta, diferita de a noastra, cu alte dimensiuni. Uite un articol aici, de exemplu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...are-69167.html
E logic ca e si un fel de loc (repet, nu in acceptiunea pamanteasca), din moment ce sufletele sunt duse acolo, iar acolo se afla in comuniune cu alte suflete. Doar stare am intalnit pe site-uri ezoterice, dar ei au notiuni diferite despre cum e viata de dupa, cum sunt sufletele, etc.
Iar dupa marea judecata primesc sufletele si trupuri.

Corect. Exact asta am spus și eu. Termenul "stare" este luat din fizică (și chimie), nu are de-a face cu ezotericii (nu citesc și nu mă interesează așa ceva). Evident că după a doua venire a lui Hristos în Slavă, vom învia cu trupurile, dar cu trupuri asemenea cu ale lui Hristos de după Înviere.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355379)
Eu si acum sunt sceptic in legatura cu teoria realtivitatii, am mai discutat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...+relativitatii
Einstein era adeptul panteismului, la fel ca cel ce l-a influentat, Spinoza. In panteism divinitatea face parte din lumea creata, pare ca Einstein a incercat sa introduca notiuni din lumea cealalta in lumea noastra, finita (parerea mea).

Einstein era un evreu a cărui familie devenise catolică, din câte știu eu. Din lucrările lui se întrevede un om care crede în Dumnezeu. Care-i exact forma credinței lui, nu știu. Dumnezeu știe. Spinoza, era tot evreu, de credință mozaică (parcă). Nu cred că are vreo relevanță în cazul de față.
Deocamdată toate experimentele și măsurătorile verifică Teoria Relativității restrânse, iar ca și caz particular legea gravitației lui Newton. Până se va găsi o dovadă contrară, această teorie are valoare de rezultat. Până la urmă nici Newton nu era ortodox, dar asta nu infirmă legea gravitației.
Oricum, nu despre asta era vorba. Era doar un mod plastic de a imagina o dimensiune nouă... Poate nereușit...

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:19:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.