Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

Mihailc 15.09.2011 11:07:15

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400296)
"Sã n-aduci cu pîine dospitã sîngele dobitocului jertfit în cinstea Mea;"(Exodul 34:25)

Acum iti este clar ce are painea dospita? Sau, vrei sa spui ca si Cel care a dat porunca de mai sus, viseaza sau a dat in mintea copiilor.

Jertfa Domnului Iisus nu putea fi simbolizata decat prin ceea ce era curat, nefermentat, nedospit.

Măi Vașinec, numai tu mai lipseai din circul ăsta. Ca un bun subordonat, sari în apărarea șefului ca nu cumva să spună o tâmpenie fără să aibă galerie. Așa sună probabil o traduce făcută de instalatori și mecanici auto din asociația AZ7 sau habarniști din alte ong-uri postcreștine (sau prostcreștine, totuna e!)!
O traducere competentă sună cam așa: Să nu torni sângele jertfei Mele pe pâine dospită și jertfa de la sărbătoarea Paștilor să nu rămână până a doua zi.
De unde nu reiese că-ți stă ție pâinea dospită-n gât.

catalin2 15.09.2011 11:07:51

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 400013)
Si daca din 600.000.000 de penticostali si carismatici, exista doar un singur caz de vorbire veritabila in limbi, acest singur caz autentic dovedeste ca vorbirea in limbi nu a incetat.

Dar eu nu cred ca sunt patru cazuri reale la cateva sute de falsuri, cred ca sunt patru falsuri la cateva sute de cazuri veritabile.
Exact asupra acelor patru falsuri si-a concentrat atentia si calugarul american Serafim Rose.

Arhimandritul grec Eusebiu Stephanou este insa un teolog ortodox care a studiat cazurile autentice, veritabile. Aceste cercetari asupra miscarii carismatice autentice l-au facut sa exclame: "această revărsare a Duhului Sfânt trece dincolo de granițele confesionale... Duhul lui Dumnezeu lucrează ...atât în interiorul cât și, în exteriorul Bisericii Ortodoxe"

Pentru ca intr-adevar, in pofida convingerilor unei minoritati crestine din care si tu faci parte, Dumnezeu NU poate fi ingradit confesional. Au incercat multi sa puna monopol asupra Lui, dar e complicat...
Iar "vântul suflă unde voiește". Stii ce sfant a zis asta?

.

Cum am spus, 600 de milioane e o cifra ridicola, probabil e cea mai mare exagerare pe care am auzit-o vreodata. Am dat cifra din SUA, acolo sunt 1,5 mil de penticostali, adica in tara unde a fost inventat cultul penticostal.
Daca si charismaticii sunt in proportia din ortodoxie in alte culte inseamna ca avem o cifra de cateva milioane de charismatici care se adauga celor cateva milioane (1,5 mil plus ce mai sunt in alte tari atinse de prozelitismul penticostal, nu prea cred ca Fie mai mult de 10 mil).
Eusebiu Stephanou este un preot din cei 6 din SUA care cred in miscarea charismatica. De altii nu am citit, deci proportia e atat de mica incat nici nu merita mentionata. Si o mica grupare de la noi are avea mai multi aderenti.

In legatura cu cele 4 cazuri gasite de acel pastor luteran, Parintele Serafim Rose spune in completare ca noi ortodocsii stim ca si acelea sunt tot de genul celor dintai. Iar pastorul luteran nu a spus ca acelea sunt rezultatul vorbirii in limbi cu ahjutorul Sfantului Duh, ci ca doar acelea se aseamana cu cele din Biblie. E o diferenta destul de mare.

grasu77 15.09.2011 11:09:42

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400270)
Ca sa fiu mai explicita, ma intereseaza daca ei repecta porunca Mantuitorului, de perpetuare peste veacuri a Sfintei Jertfe:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...) „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea”

1. Adventistii nu sunt sectanti (cum i-ati numit in postarea dvs. anterioara). Sunt crestini.
2. Adventistii respecta poruncile referitoare la Sfanta Impartasanie, inclusiv datoria spalarii picioarelor (lasata limpede de Domnul Iisus Hristos in Evanghelia dupa Ioan, cap. 13:1-17).
3. Adventistii nu o jignesc pe Maica Domnului (cum ati afirmat cu rautate). O cinstesc la fel cum au cinstit-o Sfintii Apostoli. Probabil va deranjeaza faptul ca nu practica tot arsenalul de inventii mistice pe care-l practicati dvs.

P.S. Vin si eu cu o intrebare, referitoare la respectarea poruncilor, cu ocazia Sfintei Impartasanii: dvs. indepliniti datoria de a va spala picioarele unii altora, ca semn al umilintei si slujirii? Sau, neglijati acest lucru desi Domnul Iisus Hristos a spus ca "si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora, pentru ca Eu v-am dat o pilda pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu."(Ioan 13:14-15)?

catalin2 15.09.2011 11:14:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400266)
Nu are nimic, e perfectă... dar când e folosită ca simbol... nu merge. Nu merge să folosești un simbol al păcatului (drojdia) spre a-L reprezenta pe Hristos. Legat de aceasta am niște citate din Patristică, poate te vor lămuri sfinții părinți mai bine. Dar nu acum, că trebuie să plec... O zi bună!

Tu acum incerci sa explici de ce voi folositi azima, de parca ar fi o adanca reflectie teologica. E simplu, folositi pentru ca asa foloseau cei din cultele din care s-au desprins adventistii in sec. XIX si asa se folosea in jurul lor in SUA.
Nu are rost sa folosim teoria chibritului, mai util ar fi sa analizam gandirea fermierilor americani in contextul epocii si puterea lor de talmacire a Bibliei.

ioanna 15.09.2011 11:18:32

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400300)
1. Adventistii nu sunt sectanti (cum i-ati numit in postarea dvs. anterioara). Sunt crestini.

Sunt o secta crestina, insa d-voastra va puteti autodenumi cum doriti, doar si Tery Jones isi spune crestin,nu? perceptia celorlalti e diferita.

Citat:

Adventistii nu o jignesc pe Maica Domnului (cum ati afirmat cu rautate)
Nu am afirmat cu rautate, ci cu tristete. Cat priveste malitia, aceasta ii apartine fratelui d-voastra intru credinta, care ne explica cum il facem noi, ortodocsii, pe Hristos vierme sau porc. Numai bine!

catalin2 15.09.2011 11:24:34

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400287)
Asta este o generalizare absolut penibilă. Faptul că ai făcut o confuzie într-un anumit lucru asta nu înseamnă că faci confuzii în orice sau că ai greși în orice.

Acum daca i-ai dat apa la moara si ai spus ca are dreptate fara sa intrebi intai cand e Pastile iudaic o sa avem parte de inca 100 de pagini de rationamente "logice".

stefan florin 15.09.2011 11:24:39

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400259)
Domnule Stefan-Florin nu stiti, sectantii, cum sunt adventistii sau martorii lui Iehova se impartasesc cu trupul Lui Hristos sau Il resping pe Hristos? pe Maica Domnului stiu ca o jignesc prin atitudinea lor.

Draga mea, Martorii lui Iehova se inpartasesc doar din simboluri (Trupul si sangele lui Hristos), ei chiar asa le numesc -SIMBOLURI
Pt martori Hristos este doar Arhanghelui Mihai, Iisus fiind doar un alt nume al acestui arhanghel cat a fost pe pamant.Cand s-a inaltat a redevenit arhanghelul Mihail.
Cei care consuma aceste simboluri O DATA PE A, la data apropiata de 14 nissan, sunt cei care cred martorii ca fac parte din cei 144 000 (cei 144 000 oameni pecetluiti in Apocalipsa), viitorul guvern ceresc al lui Hristos.
Nu cinstesc sfintii, deci nici pe Maria Fecioara. Doamne ajuta

grasu77 15.09.2011 11:30:33

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400297)
Măi Vașinec, numai tu mai lipseai din circul ăsta. Ca un bun subordonat, sari în apărarea șefului ca nu cumva să spună o tâmpenie fără să aibă galerie. Așa sună probabil o traduce făcută de instalatori și mecanici auto din asociația AZ7 sau habarniști din alte ong-uri postcreștine (sau prostcreștine, totuna e!)!

Te simti mai bine dupa ce ai turnat toate mahalagismele astea?

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400297)
O traducere competentă sună cam așa: Să nu torni sângele jertfei Mele pe pâine dospită și jertfa de la sărbătoarea Paștilor să nu rămână până a doua zi.
De unde nu reiese că-ți stă ție pâinea dospită-n gât.

Bine. Hai sa luam la socoteala "traducerea competenta". Si, mai adaug unul din multele versete, (tot din "traducerea competenta") care vorbesc despre poruncile Lui Dumnezeu referitor la "painea dospita".

"Orice prinos de pâine, ce aduceti Domnului, sã nu-l faceti dospit," (Levitic 2:11 - Biblia sinodala).

Revin la intrebarea pe care ai ocolit-o. Ce avea Dumnezeu cu painea dospita? Vrei sa spui si despre EL aceleasi lucruri care le-ai spus despre "trice" (ca ar fi visat sau a dat in mintea copiilor)? Astept raspuns (fara comentarii docte la adresa mea sau a adventistilor).

Repet: jertfa Domnului Iisus nu putea fi simbolizata decat prin ceea ce era curat, nefermentat, nedospit.

catalin2 15.09.2011 11:31:36

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400269)
Deci Sf. Ioan Gura de Aur se inseala impreuna cu Evanghelistii. Puteti crede dvs. asa, insa in aceste conditii este clar ca nu am incredere in "Biserica" pe care o reprezentati dvs. personal.

Observ ca primul citat din Sf. Chiril in care spunea ca rastignirea a fost in 14 Nisan nu l-ai luat in seama, doar pe cel de-al doilea pentru ca sustinea conceptia ta.
Sf. Ioan Hrisostom nu-l poate contrazice pe sf. Apostol Ioan pentru simplul fapt ca nu a fost acolo, ci analizeaza ce a scris Sf. Ap. Ioan. Iar Sf. Ap. Ioan ne spune ca Iisus a fost rastignit in ziua pregatirii Pastilor.
Ti-am dat solutia daca vrei neaparat sa descosi Biblia cuvant cu cuvant. Daca presupunem ca au mancat mielul, adica Pastile in ziua de 14 Nisan cu paine atunci nu mai exista nicio contradictie, se potriveste tot ce scrie in Sfanta Scriptura.

grasu77 15.09.2011 11:33:55

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400303)
Sunt o secta crestina, insa d-voastra va puteti autodenumi cum doriti, doar si Tery Jones isi spune crestin,nu? perceptia celorlalti e diferita.

Nu am afirmat cu rautate, ci cu tristete. Cat priveste malitia, aceasta ii apartine fratelui d-voastra intru credinta, care ne explica cum il facem noi, ortodocsii, pe Hristos vierme sau porc. Numai bine!

Ati sarit peste intrebarea referitoare la datoria spalarii picioarelor (lasata de Domnul Iisus Hristos, prin exemplul si indemnul Sau). De ce nu respectati aceasta datorie lasata de Mantuitorul?

catalin2 15.09.2011 11:35:18

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400310)
Bine. Hai sa luam la socoteala "traducerea competenta". Si, mai adaug unul din multele versete, (tot din "traducerea competenta") care vorbesc despre poruncile Lui Dumnezeu referitor la "painea dospita".

"Orice prinos de pâine, ce aduceti Domnului, sã nu-l faceti dospit," (Levitic 2:11 - Biblia sinodala).

Revin la intrebarea pe care ai ocolit-o. Ce avea Dumnezeu cu painea dospita? Vrei sa spui si despre EL aceleasi lucruri care le-ai spus despre "trice" (ca ar fi visat sau a dat in mintea copiilor)? Astept raspuns (fara comentarii docte la adresa mea sau a adventistilor).

Repet: jertfa Domnului Iisus nu putea fi simbolizata decat prin ceea ce era curat, nefermentat, nedospit.

Am raspuns ce cred adventistii despre azimi si de unde.
Ceea ce nu stii sau nu stiu adevantistii e ca Biblia e o carte intreaga, totul trebuei sa nu se contrazica. Nu poti luaun citat scos din context ca sa explici ceva, pentru ca in felul asta oricen paote explica orice cu ajuttorul Bibliei, scoate niste pasaje din context si nu le baga pe altele in seama.
Asa ca te rog sa nu te mai obosesti, voi ati preluat de la cei ce s-au desprins din ortodoxie, nu e niciom filozofie teologica aici.

ludovic 15.09.2011 11:35:47

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400278)
Eu am citat din introducerea facuta in Biblie la Evanghelia dupa Marcu. Pe acest site m-am lamurit ca aici este locul unde pot afla multime de informatii false din postari de genul acesta, din cauza ultra partinirii anumitor ortodocsi. Daca este sa aflu informatii obiective, cu siguranta nu de la acestia le voi afla. Asta este ceea ce am invatat pana acum de aici.

Probabil introducerea respectiva a fost facuta fara o documentare atenta. Cine a scris introducerea?

ioanna 15.09.2011 11:39:56

De ce adventistii despart Legea lui Moise de sensul profund dat de Iisus, daca ei pretind ca sunt crestini, nu mozaici? ori respecta ofranda adusa Lui Dumnezeu asa cum scrie in Legea Veche (inclusiv jertfa animala), ori trec odata la Legea Noua.

catalin2 15.09.2011 11:44:06

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400300)

Nu contesta nimeni ca pentru un cult acel cult nu e o secta, ar fi absurd sa creada asta, fiecare cult cat de mic spune ca e Biserica sau o parte din ea (ca acum e la moda ecumenismul si nu mai spun ca doar ei sunt Biserica lasata de Mantuitor, ci totul in ansamblu).
Dar cel putin pe unde am fost eu in toate predicile preotii ortodocsi spun de secte neoprotestante, foaret rar culte si niciodata biserici. Nu e un cuvant jignitor, daca te uiti in dex o sa vezi ca e o grupare desprinsa din Biserica oficiala. Deci neoprotestantii sunt desprinsi din protestanti care s-au desprins din catolici, care s-au desprins din BO.
Majortiatea nu folosim sectanti sau secte pentru ca nu va place si considerati ca e o jignire, iar noi suntem iubitori de oameni din orice religie, dar e intrand pe un forum ortodox trebuie sa te astepti sa se foloseasca si astfel de cuvinte, de altfel corecte.

ioanna 15.09.2011 12:02:46

Catalin , ai explicat foarte bine de ce adventistii sunt numiti sectanti. Eu le spun secta crestina datorita simptomelor tipice sectei (diviziuni multiple, fanatism) care s-au manifestat in cadrul miscarii advente, in decursul a catorva decenii.

Savonarola 15.09.2011 12:09:24

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400269)
Puteti crede dvs. asa, insa in aceste conditii este clar ca nu am incredere in "Biserica" pe care o reprezentati dvs. personal.

Deci în sfârșit, ȚI-AI DAT ARAMA PE FAȚĂ !!! Într-adevăr este mai bine mai târziu decât niciodată, însă să nu îți faci iluzia că noi, ortodocșii (nu ca tine, sectantă eretică), nu ne-am fi dat seama de la bun început de "lupul" care și-a luat haine de "mielușea". Ne întrebam doar asupra rasei lupului, dar șțtiam de la bun început că este lup. Acum te-ai dat pe față cu totul. Poți să te consideri excomunicată ipso facto din Sfânta Biserică Ortodoxă. Noi, creștinii ortodocși, într-adevăr credem întru una sfântă, catolică și apostolică Biserică, Biserica Creștină Ortodoxă. Tu, dacă vreodată ai făcut parte din ea, deși eu am dubii serioase, poți să nu te mai consideri ortodoxă.

grasu77 15.09.2011 12:11:45

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400316)
De ce adventistii despart Legea lui Moise de sensul profund dat de Iisus, daca ei pretind ca sunt crestini, nu mozaici? ori respecta ofranda adusa Lui Dumnezeu asa cum scrie in Legea Veche (inclusiv jertfa animala), ori trec odata la Legea Noua.

O sa va aduc in fata unui paradox. In ceea ce priveste respectarea legilor VT, adventistii se "ghideaza" dupa catehismul ortodox. Cititi capitolul "Legea Morala" (in special, punctele 20 si 21) din "Catehismul ortodox". Le gasiti aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html. Eu am citit aceste puncte. Am avut senzatia ca citesc din "Manualul doctrinelor biblice AZS". Exact aceeasi conceptie despre legile VT o au si adventistii. Tot asa fac distinctia intre ceea ce era ceremonial si s-a implinit odata cu jertfirea, invierea si inaltarea Domnului Iisus Hristos si ceea ce a ramas.

Problema este la ortodocsi. De ce mai tin, spre exemplu, legea veche a preotiei si jertfei (euharistia), care aratau catre Adevaratul Preot si Adevarata Jertfa (care s-au implinit)? De ce, una scrie in "Catehismul ortodox" si alta se practica?

P.S. Tot nu mi-ati raspuns de ce nu respectati datoria spalarii picioarelor, lasata de Mantuitorul. Poate este o intrebare off-topic. O voi reposta pe topicul despre "Sfanta Impartasanie". Astept raspunsul dvs.

grasu77 15.09.2011 12:14:44

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400320)
Catalin , ai explicat foarte bine de ce adventistii sunt numiti sectanti. Eu le spun secta crestina datorita simptomelor tipice sectei (diviziuni multiple, fanatism) care s-au manifestat in cadrul miscarii advente, in decursul a catorva decenii.

Cum ii numiti pe adventistii este problema dvs. Veti da socoteala pentru orice cuvant nefolositor (Matei 12).

Pentru adventisti, important este cum ii numeste Dumnezeu. Catalogarea facuta de altii nu va avea nici o valoare la judecata.

delia31 15.09.2011 12:44:25

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400322)
P.S. Tot nu mi-ati raspuns de ce nu respectati datoria spalarii picioarelor, lasata de Mantuitorul. Poate este o intrebare off-topic. O voi reposta pe topicul despre "Sfanta Impartasanie". Astept raspunsul dvs.

Buna, Grasule!
Pai, din tonul ultimativ al intrebarii tale, reiese ca tu cunosti foarte bine toate randuielile ortodoxe si in urma unor verificari detaliate ai constatat ca in ortodoxie nu se practica asa ceva. Esti sigur, sigur ca ortodocsii nu practica asa ceva?
Mai, sa fie, da' ortodocsii astia din videoclipul de mai jos, ce tot fac acolo?
http://video.crestinortodox.ro/nVYPB...Ierusalim.html

ioanna 15.09.2011 12:55:37

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400324)
Veti da socoteala pentru orice cuvant nefolositor (Matei 12).

Bineinteles, fiecare raspunde pentru faptele si cuvintele sale, inclusiv pentru apostazie.

Citat:

Catalogarea facuta de altii nu va avea nici o valoare la judecata.
Iarasi va dau dreptate! Tocmai din acest motiv catalogarile adventiste la adresa ortodocsilor ajung in recycle bin-ul memoriei.

Savonarola 15.09.2011 12:56:52

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400274)
Au fost si ei influentati de Constantinopol? Incep sa ma intreb de ce romanii ii idolatrizeaza oarecum pe greci?

Frații creștini ortodocși români nu îi idolatrizează pe frații creștini ortodocși greci. Suntem pur și simplu frați în Hristos în dreapta credință mântuitoare. Bineînțeles, grecii sunt niște frați mai mari pentru noi, ne-au învățat foarte multe, au mulți sfinți, mulți sfinți părinți și un patrimoniu de teologie creștină autentică ortodoxă de excepție, de la care nu avem decât de învățat. Însă dacă ai vreo problemă cu frații noștri ortodocși, spune-ne și nouă. Pentru că cine dă în frații noștri, ne lovește și pe noi, rumânii ortodocși.

un_nepocait 15.09.2011 13:25:53

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400333)
Frații creștini ortodocși români nu îi idolatrizează pe frații creștini ortodocși greci. Suntem pur și simplu frați în Hristos în dreapta credință mântuitoare. Bineînțeles, grecii sunt niște frați mai mari pentru noi, ne-au învățat foarte multe

Aka, asa cum sunt fratii americani pentru pocaime...:23:

Mihailc 15.09.2011 14:46:12

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400310)
Te simti mai bine dupa ce ai turnat toate mahalagismele astea?

Nu știu despre ce vorbești. Ai citat niște constatări care se pot verifica pe teren. Și dacă vorbim de bun simț sper că n-ai tupeul, tu și căpitanul tău Trices, să-mi țineți predici despre bun simț, caracter și alte calități pe care nu le regăsesc în comportamentul argaților AZ7

Citat:

În primul rând încetează să faci comparații imbecile între un niște paraziți ai unui forum ortodox și pomenirea Domnului.
În al doilea rând, fac ce comentarii vreau cu niște spam-eri de profesie cum sunteți voi.

În al treilea rând, te anunț că versetul pe care-l fluturi cu mândrie sectară, face parte dintr-un capitol care descrie un ritual determinat (fără legătură, nici măcar indirectă, cu Euharistia), cu mai multe elemente specifice ale jertfei: tămâie, untdelemn, grăunțe, sare, făină. Când o să vă văd pe voi că folosiți tămâie și celelalte pomenite mai sus, într-un ritual veritabil, o să mai meditez la credibilitatea voastră. Până atunci, ciocu mai mic și efort de gândire mai mare!

catalin2 15.09.2011 14:50:18

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400324)
Cum ii numiti pe adventistii este problema dvs. Veti da socoteala pentru orice cuvant nefolositor (Matei 12).

Pentru adventisti, important este cum ii numeste Dumnezeu. Catalogarea facuta de altii nu va avea nici o valoare la judecata.

Am zis ca nu o spunem din politete, nu ca nu ar fi adevarat.

E adevarat, adevarul il arata Dumnezeu, de exemplu japonezii sun o tara bogata, sunt respectuosi, am auzit ca au destul de putine infractiuni. Asadar ce deosebire este intre neoprotestanti si japonezi? Ca ceea ce se vede pare cam la fel sau asemanator.
Dumnezeu arata adevarul prin minuni care nu intra in normal, asa cum gasiti mii in ortodoxie si nu gasiti in cultele neoprotestante (sarim peste penticostali, e alta discutie acolo, mai grava din pacate).
Sfantul Ilie zicea:
"27.Iar pe la amiază, Ilie a început să râdă de ei și zicea: "Strigați mai tare, căci doar este dumnezeu! Poate stă de vorbă cu cineva, sau se îndeletnicește cu ceva, sau este în călătorie, sau poate doarme; strigați tare să se trezească!"

osutafaraunu 15.09.2011 15:10:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400270)
Ca sa fiu mai explicita, ma intereseaza daca ei repecta porunca Mantuitorului, de perpetuare peste veacuri a Sfintei Jertfe:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...)

Doamnă, noi chiar respectăm porunca Mântuitorului așa cum scrie în Evanghelie. Și respectăm perpetuarea pomenirii (Luca 22,19; 1 Cor.11,24), nu perpetuarea uciderii Mântuitorului "peste veacuri", tranșânsu-I trupul în sfântul Agneț.

osutafaraunu 15.09.2011 15:11:52

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 400329)
Mai, sa fie, da' ortodocsii astia din videoclipul de mai jos, ce tot fac acolo?
http://video.crestinortodox.ro/nVYPB...Ierusalim.html

Măi să fie, da' numai ierarhii de la Ierusalim sunt dreptcredincioși? Restul poporului sunt "sectanți"[vicleni] de nu se consideră datori a-și spăla picioarele "unii altora" (Ioan 13,14)?

osutafaraunu 15.09.2011 15:19:14

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400267)
Poate ne faci și o introducere în dietetica biblică! Că vorba aia, dacă tot murim într-o zi, măcar să murim sănătoși.

Așa cum am spus (și așa cum se vede n-ai înțeles), pâinea dospită nu are nimica, e bună pentru dietă; însă noi vorbim aici despre valoare ei simbolică. Și pentru că tot ți-am promis iată aici un citat dintr-o sursă pur ortodoxă:

"Pâinea dospită este chipul vieții încă necurățite prin sfântul botez și neeliberată cu totul de necurăția lumească. Iar turta nedospită (azima), al celei curățite în Hristos prin credință, adică al celor desăvârșiți, cărora le-a spus dumnezeescul Pavel: 'curățiti aluatul cel vechi, ca să fiți o frământătură nouă, precum sunteți, fără aluat!'" (Sf.Chiril al Alexandriei, trad. Dumitru Stăniloaie, București 1991, p.442)

Acum ai priceput? Ori și sf. Chiril al Alexandriei spune "tâmpenii", iar părintele Stăniloaie "ca un bun subordonat, sare în apărarea șefului", făcând "galerie"? Apropos, nu-i sunt niciun fel de "șef" ori "căpitan" fratelui meu grasu77. De altfel suntem din localități diferite și nu-l cunosc personal.

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400358)
Nu știu despre ce vorbești. Ai citat niște constatări care se pot verifica pe teren. Și dacă vorbim de bun simț sper că n-ai tupeul, tu și căpitanul tău Trices, să-mi țineți predici despre bun simț, caracter și alte calități pe care nu le regăsesc în comportamentul argaților AZ7

În primul rând încetează să faci comparații imbecile între un niște paraziți ai unui forum ortodox și pomenirea Domnului.
În al doilea rând, fac ce comentarii vreau cu niște spam-eri de profesie cum sunteți voi.

În al treilea rând, te anunț că versetul pe care-l fluturi cu mândrie sectară, face parte dintr-un capitol care descrie un ritual determinat (fără legătură, nici măcar indirectă, cu Euharistia), cu mai multe elemente specifice ale jertfei: tămâie, untdelemn, grăunțe, sare, făină. Când o să vă văd pe voi că folosiți tămâie și celelalte pomenite mai sus, într-un ritual veritabil, o să mai meditez la credibilitatea voastră. Până atunci, ciocu mai mic și efort de gândire mai mare!

Cu amărăciune constat și eu că într-adevăr discursul tău a coborât sub limita localității urbane. Să fie un semn al disperării și neputinței în fața Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu? Versetul nu se referă la euharistie, însă euharistia administrată de Mântuitorul avea o directă legătură cu acesta. La Cina cea de Taină se găsea exact azima aceasta de Paște despre care face vorbire versetul.
Am fost curios să văd cum traduce "competent" IPS Bartolomeu Anania versetul cu pricina (Ieșirea 34,25) și am constatat cu stupoare că versetul 25 lipsește cu desăvârșire! Măi să fie! Minunați-vă și voi, "dragi sectanți vicleni":

http://www.dervent.ro/biblia.php

grasu77 15.09.2011 15:38:11

Citat:

Un verset, cu dedicatie, pentru tine: Ioan 8:44.

Eu si trice nu ne cunoastem si nu comunicam intre noi, sub nici o forma. O singura exceptie a fost cu mult timp in urma (cred ca eram "vasinec") cand am dat un raspuns in acelasi timp cu trice, la aceeasi intrebare. Mi-am cerut scuze, "in direct" (nu pe privat), iar trice mi-a raspuns scurt ceva de genul "nici o problema". Asta este tot. Nu comunicam deloc si nu ne cunoastem.

Probabil, se poate "verifica pe teren".

P.S. Legat de bunul simt: asteptam scuzele dvs. publice (la fel cum au fost enuntate si minciunile).

Citat:

Si totusi, ce avea Dumnezeu cu painea dospita? De ce nu-i comvenea? Are cumva legatura cu hipercaloriile sau nivelul colesterolului (de care pomeneai, plin de tine)?

delia31 15.09.2011 16:37:04

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400378)
Am fost curios să văd cum traduce "competent" IPS Bartolomeu Anania versetul cu pricina (Ieșirea 34,25) și am constatat cu stupoare că versetul 25 lipsește cu desăvârșire! Măi să fie! Minunați-vă și voi, "dragi sectanți vicleni":

http://www.dervent.ro/biblia.php

Hello,Tricesimus, miss you too!
Ca sa-ti treaca stupoarea, verifica eventual versiunea pe suport de hartie sau de pe dvd si... "ghinion"! o sa constati cu amaraciune ca nu lipseste nici un verset si iar ai facut acuzatii nefondate pt. care va trebui sa-ti ceri scuze (ceea ce nu-ti prea da mana, nu?).
Saracu' mitropolit, tot el o fi de vina si pentru defectiunile tehnice legate de softul celor de la dervent!

Mihailc 15.09.2011 16:47:04

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400378)
Așa cum am spus (și așa cum se vede n-ai înțeles), pâinea dospită nu are nimica, e bună pentru dietă; însă noi vorbim aici despre valoare ei simbolică. Și pentru că tot ți-am promis iată aici un citat dintr-o sursă pur ortodoxă:

"Pâinea dospită este chipul vieții încă necurățite prin sfântul botez și neeliberată cu totul de necurăția lumească. Iar turta nedospită (azima), al celei curățite în Hristos prin credință, adică al celor desăvârșiți, cărora le-a spus dumnezeescul Pavel: 'curățiti aluatul cel vechi, ca să fiți o frământătură nouă, precum sunteți, fără aluat!'" (Sf.Chiril al Alexandriei, trad. Dumitru Stăniloaie, București 1991, p.442)

Acum ai priceput? Ori și sf. Chiril al Alexandriei spune "tâmpenii", iar părintele Stăniloaie "ca un bun subordonat, sare în apărarea șefului", făcând "galerie"? Apropos, nu-i sunt niciun fel de "șef" ori "căpitan" fratelui meu grasu77. De altfel suntem din localități diferite și nu-l cunosc personal.

Trices, ce mi-ai trântit mai sus e un fragment dintr-un comentariu la Vechiul Testament, nu se referă la Sfânta Euharistie. De altfel, Sf. Chiril al Alexandriei are și un comentariu la Evanghelia după Ioan. Ia caută, citește și spune la ce concluzii ai ajuns! Vezi că are și niște pagini frumoase despre Maica Domnului!
Ca să vezi... din răstălmăcitor al Scripturii și hermeneut bezmetic al sensurilor ei, Trices se făcu lăutar patrolog. Încă puțin, și te facem catehumen!
Restul comentariului sunt gimnastici ale unui creier în curs de dezvoltare. Trices, să crești mare și să-ți vină mintea la cap!

Citat:

Cu amărăciune constat și eu că într-adevăr discursul tău a coborât sub limita localității urbane. Să fie un semn al disperării și neputinței în fața Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu? Versetul nu se referă la euharistie, însă euharistia administrată de Mântuitorul avea o directă legătură cu acesta. La Cina cea de Taină se găsea exact azima aceasta de Paște despre care face vorbire versetul.
Discursul meu e o replică palidă la manierele paleolitice pe care le exersați pe forumul nostru. Dar nesimțirea și parazitismul vostru cum sunt? Ultracentrale?
Stai să vezi ce urmează!

Mihailc 15.09.2011 16:58:18

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400381)
Un verset, cu dedicatie, pentru tine: Ioan 8:44.

Eu si trice nu ne cunoastem si nu comunicam intre noi, sub nici o forma. O singura exceptie a fost cu mult timp in urma (cred ca eram "vasinec") cand am dat un raspuns in acelasi timp cu trice, la aceeasi intrebare. Mi-am cerut scuze, "in direct" (nu pe privat), iar trice mi-a raspuns scurt ceva de genul "nici o problema". Asta este tot. Nu comunicam deloc si nu ne cunoastem.

Probabil, se poate "verifica pe teren".

P.S. Legat de bunul simt: asteptam scuzele dvs. publice (la fel cum au fost enuntate si minciunile).

Si totusi, ce avea Dumnezeu cu painea dospita? De ce nu-i comvenea? Are cumva legatura cu hipercaloriile sau nivelul colesterolului (de care pomeneai, plin de tine)?

Vașinec - Sancho Panza, scutierul cavalerului Don Quijote Trices (mare luptător cu capcanele propriei imaginații religioase) , se trezi și el mimând inteligența!
Așteptați scuze publice de la ong-ul vostru rătăcit, asociația de filosofi adventiști, care v-a spălat creierele și v-a confiscat bunul simț!

grasu77 15.09.2011 17:26:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400361)

E adevarat, adevarul il arata Dumnezeu, de exemplu japonezii sun o tara bogata, sunt respectuosi, am auzit ca au destul de putine infractiuni. Asadar ce deosebire este intre neoprotestanti si japonezi? Ca ceea ce se vede pare cam la fel sau asemanator.

Deosebirea dintre japonezi (ma refer la sintoisti) si adventisti (o categorie de neoprotestanti) este ca unii au nadejdea crestina a revenirii Mantuitorului, invierii mortilor si mostenirii vietii vesnice.

Altii nu au nici moralitatea japoneza si nici nadejdea implinirii fagaduintelor Mantuitorului (pentru ca le-au inlocuit cu alt soi de fagaduinte).

osutafaraunu 15.09.2011 17:55:27

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 400402)
Hello,Tricesimus, miss you too!

Sărumâna domniță, sentimentu' e reciproc.:1:

Citat:

Ca sa-ti treaca stupoarea, verifica eventual versiunea pe suport de hartie sau de pe dvd si... "ghinion"! o sa constati cu amaraciune ca nu lipseste nici un verset

Din păcate, nu am versiunea Anania pe suport de hârtie, bănuiesc că măcar acolo există versetul.

Citat:

si iar ai facut acuzatii nefondate pt. care va trebui sa-ti ceri scuze (ceea ce nu-ti prea da mana, nu?).

Nu am acuzat, mi-am exprimat doar surprinderea (tu nu ai face la fel văzând un verset lipsă în Biblie?), pentru ce să-mi cer scuze? Pentru neatenția softiștilor de la Dervent? Bine, dacă-ți face plăcere:

Vă rog să mă iertați pentru surprinderea mea năroadă, probabil nu mai văd eu bine. Ajutați-mă vă rog frați creștini, cum glăsuiește versetul 25 din Ieșirea 34 - versiunea Anania? Mulțumesc.

osutafaraunu 15.09.2011 17:59:39

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400404)
Trices, ce mi-ai trântit mai sus e un fragment dintr-un comentariu la Vechiul Testament, nu se referă la Sfânta Euharistie.

Am spus eu că se? Nu, stimabile, spuneam că e vorba de valoarea simbolică a pâinii dospite respectiv a azimilor.:58:

Citat:

De altfel, Sf. Chiril al Alexandriei are și un comentariu la Evanghelia după Ioan. Ia caută, citește și spune la ce concluzii ai ajuns! Vezi că are și niște pagini frumoase despre Maica Domnului!

Ia uite domnule, nu am voie să citesc orice din Patristică! Că s-ar putea să găsesc incompatibilități cu ortodoxia actuală... și e de rău! E grav dacă nici Sfânta Tradiție n-o mai urmați... ce să mai zic de Sfânta Scriptură... Uite, pentru reciprocitate trântește-mi și tu un citat din Ellen White care să-mi demonstreze "greșita" interpretare a Cinei Domnului. :4:

Citat:

Restul comentariului sunt gimnastici ale unui creier în curs de dezvoltare. Trices, să crești mare și să-ți vină mintea la cap!
Discursul meu e o replică palidă la manierele paleolitice pe care le exersați pe forumul nostru. Dar nesimțirea și parazitismul vostru cum sunt? Ultracentrale?

Ustură rău, este? Mă întreb cum ai reacționa dacă ți-aș folosi și eu limbajul în replică...

grasu77 15.09.2011 18:10:15

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400409)
Vașinec - Sancho Panza, scutierul cavalerului Don Quijote Trices (mare luptător cu capcanele propriei imaginații religioase) , se trezi și el mimând inteligența!
Așteptați scuze publice de la ong-ul vostru rătăcit, asociația de filosofi adventiști, care v-a spălat creierele și v-a confiscat bunul simț!

Acum, daca te-ai racorit, poti sa ne spui care este treaba cu interzicerea dospelii pe perioada Pastelui (perioada in care a fost instituita si Sfanta Impartasanie, in NT)? Ce avea Dumnezeu cu painea dospita?

P.S. Mai este valabil raspunsul cu "visul, mintea copiilor, caloriile, colesterolul"?

Mihailc 15.09.2011 18:19:59

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400429)
Am spus eu că se? Nu, stimabile, spuneam că e vorba de valoarea simbolică a pâinii dospite respectiv a azimilor.

Trices, Sf. Chiril nu e singurul care a comentat Vechiul Testament. Ca să ști și tu, ei evaluat simbolurile în contextul iudaic și nu novotestamentar sau ca teologie a Sfintelor Taine. Fă un efort și postează tot comentariu și ai să vezi cum stau lucrurile. Sau măcar doar citește-l și lămurește-te singur.

Citat:

Ia uite domnule, nu am voie să citesc orice din Patristică! Că s-ar putea să găsesc incompatibilități cu ortodoxia actuală... și e de rău! E grav dacă nici Sfânta Tradiție n-o mai urmați... ce să mai zic de Sfânta Scriptură... Uite, pentru reciprocitate trântește-mi și tu un citat din Ellen White care să-mi demonstreze "greșita" interpretare a Cinei Domnului.
Nu te supăra, dar nu se poate face comparație între Patristică și Ellen White. Asta e una. A doua, nu accept reciprocități cu o persoană care preferă să îngroape discuția în solispism decât să accepte evidența.

Citat:

Ustură rău, este? Mă întreb cum ai reacționa dacă ți-aș folosi și eu limbajul în replică...
Stai liniștit în privința rezistenței mele la insulte. Doar n-ai vrea să te felicit pentru obrăznicia de care dai dovadă pe acest forum. Primești ce meriți, deocamdată în doze mici, după aceea mai vedem...

Mihailc 15.09.2011 18:49:26

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 400432)
Acum, daca te-ai racorit, poti sa ne spui care este treaba cu interzicerea dospelii pe perioada Pastelui (perioada in care a fost instituita si Sfanta Impartasanie, in NT)? Ce avea Dumnezeu cu painea dospita?

P.S. Mai este valabil raspunsul cu "visul, mintea copiilor, caloriile, colesterolul"?

1.Sancho Vașinec Panza, stai calm și nu te îngrijora de temperatura din preajma mea. Ca să mai înveți și tu ceva folositor astăzi .

2. Visul, mintea copiilor, caloriile și colesterolul erau valabile pentru cavalerul tău Don Trice Quijote. Dar tu cum nu ai nicio legătură cu el, te-ai trezit apârându-l somnabulic, de parcă nu știe tot forumul ce scoate din el când îi umblă dracul cu deștele pe tastatură. Ieșirile tale de scutier credincios sunt admirabile până la un punct, cu condiția să nu mai fie însoțite de justificări mincinoase cum că nu vă știți, nu vorbiți între voi etc. etc. etc.

3. Azimele au fost folosite în riturile specific iudaice, iar după Cinzecime Biserica a preluat și dezvoltat teologia Sfintelor Taine, de-a lungul a numeroase secole. Tot Biserica a respins la primul sinod apostolic intențiile protoadventiste de impunere a religiozității de tip iudaic. Răspunsul Bisericii a fost limpede (vezi Fa 15; 1-29), adică de respingere a acestor tendințe.

Ia citește puțin cu ce aseamănă chiar Domnul aluatul dospit, cu însăți Împărăția! "Altă pildă le-a spus lor: Asemenea este împărăția cerurilor aluatului pe care, luându-l, o femeie l-a ascuns în trei măsuri de făină, până ce s-a dospit toată." (Matei 13;33).

osutafaraunu 15.09.2011 18:53:24

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400437)
Trices, Sf. Chiril nu e singurul care a comentat Vechiul Testament. Ca să ști și tu, ei evaluat simbolurile în contextul iudaic și nu novotestamentar sau ca teologie a Sfintelor Taine. Fă un efort și postează tot comentariu și ai să vezi cum stau lucrurile. Sau măcar doar citește-l și lămurește-te singur.

Va trebui până la urmă să te hotărești: sf. Chiril se referă la simbolistica VT în context iudaic, ori la Cina Domnului? Ori la amblele. Ori la niciuna (cum probabil ți-ar conveni ca să-ți iasă pasența). Și apoi, dragul meu, Hristos nu în context iudaic a folosit simbolurile? Că era miel, că era azimă... Să nu judecăm lucrurile în context balcanic. Spre pildă dacă eu ți-aș face un compliment de genul celui făcut lui Isahar (Facerea 49,14) "în context iudaic", spunându-ți "ești un măgar!", cum te-ai simți?

Citat:

Nu te supăra, dar nu se poate face comparație între Patristică și Ellen White. Asta e una. A doua, nu accept reciprocități cu o persoană care preferă să îngroape discuția în solispism decât să accepte evidența.

Reciprocitatea se referea la metoda de lucru, nu la persoane.

Citat:

Stai liniștit în privința rezistenței mele la insulte.

Nu mi-am propus niciodată să te insult, oricât ai [mai] coborî standardul.

Citat:

Primești ce meriți, deocamdată în doze mici, după aceea mai vedem...

Mulțumesc deocamdată, dar dacă vrei să-ți continui demonstrația, go ahead, măcar se vor lămuri și ceilalți. Eu totuși sper într-un reviriment, nu e cazul să mă înjuri de mamă, ai dovedit-o până mai ieri că poți fi creștin.

Savonarola 15.09.2011 18:54:50

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400447)
Va trebui până la urmă să te hotărești: sf. Chiril se referă la simbolistica VT în context iudaic, ori la Cina Domnului? Ori la amblele. Ori la niciuna (cum probabil ți-ar conveni ca să-ți iasă pasența). Și apoi, dragul meu, Hristos nu în context iudaic a folosit simbolurile? Că era miel, că era azimă...

Oare nu știți că puțin aluat dospește toată frământătura ? Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat ; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimele curăției și ale adevărului. (1 Corinteni 5:6-8)

După cum se poate vedea, dincolo de speculațiile acestei minți lipsite de Lumină a sectarului, pâinea și turta, ca simboluri, se referă la starea spirituală a omului. Nu are aceasta nici cea mai mică legătură cu materia euharistică. De altfel nici sfântul Chiril nu face absolut nici o legătură între fenomene. Trimiterea la sfântul Paul și cuvintele sale epistolare este evidentă. Iar de la sfântul Paul înțelegem și care este sensul acestor cuvinte. Paștile Domnului, adică Sfânta Euharistie trebuie luate cu curăție de inimă, în stare de curăție spirituală. Nu este vorba despre nici o trimitere la materia euharistică, ci la starea credinciosului care are de a se hrăni cu Paștile cele noi și sfinte, Paștile cele fără de prihană, Paștile Hristos Izbăvitorul.

ioanna 15.09.2011 18:58:50

Citat:

Mihailc: Stai liniștit în privința rezistenței mele la insulte. Doar n-ai vrea să te felicit pentru obrăznicia de care dai dovadă pe acest forum. Primești ce meriți, deocamdată în doze mici, după aceea mai vedem...
Chiar ca ai avut rabdare cu "domnul" 99 pentru care drojdia e necurata si implicit Imparatia Cerurilor e necurata.
Multi oameni prefacuti isi pun prostia la adapost prin obraznicie; repede-i si tu, si o sa se intâmple cu ei ceea ce se intâmpla balonului impuns cu acul. (Balzac)

Bafta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:51:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.