Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

catalin2 14.09.2011 13:36:01

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 399956)
Totuși, din cele ce le-am citit la Ioan Hrisostom, dar și la alții, Hristos a instituit Cina în seara paștelui iudaic. Și cred că sensul acestui fapt este exact acela de a face trecerea de la Paștile cele vechi la Paștile cele noi și sfinte.

Decat sa tot repet ce s-a mai discutat ar fi mai bine sa recitesti mesajele din urma pe tema asta, ca altfel reluam fiecare mesaj ce s-a mai scris. Asadar, mai intai adunarea evreilor a spus sa_L prinda, dar inainte de sarbatoarea Pastilor. Apoi evreii nu puteau munci de pasti, cel putin in primele una sau doua zile. Vedem cum cel ce poarta crucea vine de la camp, Iosif cumpara panza, etc. De asemenea, in ziua de Pasti nu ieseau din casa, ori ii vedem pe toti pe afara in acea noapte.

catalin2 14.09.2011 13:43:20

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 399936)
Intr-adevar, ritualul de Pasti cerea binecuvantarea si frangerea azimilor, nu taierea lor, si asa s-a pastrat pana astazi.
Cat despre "trecatori", sa inteleg ca in Biserica ortodoxa greceasca se afla trecatorii iar pe Wikipedia se afla expertii? :))

Am o veste buna pentru tine, in link-ul dat scrie ca in sec. XVI (deci cand s-au despartit de BC) Biserica anglicana a hotarat revenirea la folosirea painii dospite. Doar anglo-catolicii, în urma lucrărilor lui John Henry Newman, folosesc azimă.
Inteleg ca ortodoxia nu-ti este pe plac, dar uite ca anglicanii pe care ii admiri folosesc tot paine, acum va trebui sa-i contrazici si pe ei.

Si painea dospita si azimile se rupeau, nu doar azimile, erau ambele ca niste lipii.
Uite, daca luam in considerare ca mancarea Pastilor e de fapt mancarea mielului si spunem ca poate au mancat miel in acea seara nu mai e nicio contradictie in Biblie. Spre deosebire de azimi, care se mancau doar incepand cu Pastile evreiesti, carne de oaie mancau tot timpul, pentru ca nu mancau porc de exemplu, era carnea obisnuita pentru evrei.

catalin2 14.09.2011 13:58:14

Primul preot descris in Biblie, Melchisedec, Facerea 14., "18. at vero Melchisedech rex Salem proferens panem et vinum erat enim sacerdos Dei altissimi."
In romaneste: "18. Iar Melhisedec, regele Salemului, i-a adus pâine și vin. Melhisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preaînalt."

Vedem ca scrie paine, "panem", atunci nu era sarbatoarea zimilor ca sa se confunde cuvantul.
In schimb la azimi scrie azimi nu panem: Numerii, 28: "17. et quintadecima die sollemnitas septem diebus vescentur azymis."
Asadar cand e vorba de paine dospita intotdeauna in Biblie scrie "panem", iar cand e vorba de azimi scrie "azymis" in Biblia Vulgata.

DragosP 14.09.2011 14:03:19

Lămuriți-mă vă rog frumos și pe mine: disputa asta pâine vs azimă ajută cu ceva la mânturire?:39:

Savonarola 14.09.2011 14:06:05

Aici cred că ne înșelăm singuri. Am citit interpretări și de la Ioan Hrisostom și de la Chiril al Alexandriei care spun că Iisus a avut Cina cea de taină în seara Cinei pascale iudaice. Eu cred că a făcut acest lucru tocmai pentru a înlocui paștile cele vechi cu paștile cele noi, care este Hristos jertfit și înviat.

Observă că nu mă bazez pe ce spun Adriana sau papistașii/uniații. Pe mine mă interesează Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți și sfânta Biserică. Sectanta bunului păstor sau papistașii sau uniații pot să spună și să creadă ce vor; pe mine mă interesează revelația divină.

Sfânta Euharistie este, din punctul meu de vedere, validă atât cu pâini azimi cât și cu pâini dospite. Dacă de mâine Biserica Ortodoxă ar săvârși Sfintele Taine cu pâini azime nu cred că asta ar invalida sacramentul, chiar dacă am înțeles că ar exista și un sinod local care ar fi respins săvârșirea Euharistiei cu pâine azimită.

Nu o văd cu nici un chip ca pe o confruntare cu papistașii și trădătorii uniați (cei care și-au vândut credința pentru "privileghiomurile preoților catolici"). Cred că este cea mai neînsemnată dintre diferențele care au separat apusul creștin de răsăritul creștin.

catalin2 14.09.2011 14:10:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 400056)
Lămuriți-mă vă rog frumos și pe mine: disputa asta pâine vs azimă ajută cu ceva la mânturire?:39:

Nu stim, revin-o cand se ajunge la pagina 500. :24:
Bineinteles ca nu are importanta ce folosesc eterodocsii, din moment ce nu au har lucrator. De exemplu anglicanii scrie ca folosesc paine dospita, nu are importanta, tot anglicani sunt pana nu revin la ortodoxie.

Adriana a inteles gresit ca e o erezie pentru ortodocsi.
Sunt dogme, canoane, practici liturgice, etc. Erorile dogmatice sunt erezii, adica deformarea adevarului revelat. Folosirea azimilor cred ca se inscrie la canoane sau practica liturgica, desigur tot obligatorie.

catalin2 14.09.2011 14:16:24

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400058)
Aici cred că ne înșelăm singuri. Am citit interpretări și de la Ioan Hrisostom și de la Chiril al Alexandriei care spun că Iisus a avut Cina cea de taină în seara Cinei pascale iudaice. Eu cred că a făcut acest lucru tocmai pentru a înlocui paștile cele vechi cu paștile cele noi, care este Hristos jertfit și înviat.

Inseamna ca tu spui altfel decat ce spune BO (si din cate imi dau seama si alte culte crestine), iar denia prohodului de exemplu o faci dupa Pasti, singur in biserica pentru ca noi mergem inainte de Pasti. Si nu are importanta ce spune Sf. Ioan Evanhelistul si faptuil ca nu se lucra nicium in ziua de Pasti, nici la noi nu se lucreaza, cu atat mai mult la evrei care sunt mult mai traditionalisti.
ca sa nu existe dubii te rog sa traduci cele doua citate, ca engleza mea si a unora poate nu e chiar perfecta.

Savonarola 14.09.2011 14:21:29

Citat:

În prealabil postat de NeInocentiu (Post 400051)
Probabil ca acolo moderatorii isi fac mai bine treaba, plus ca nu te poti reinregistra asa usor.

"Catolicii" au moștenite aceste mentalități inchizitoriale. Uită-te la ce păreri absurde și deraiate de la evanghelie manifestă pe acest forum. Așa fac și la ei pe forum; cum intră unul care începe să îi ia la rost, îl declară eretic și îl exclud fără discuție. Probabil că așa ar trebui să fie tratamentul și pe forumurile ortodoxe pentru latini. Eu am fost membru pe forumul "catolic". Nu am insultat pe nimeni, ba dimpotrivă am fost mai respectuos decât latinii și uniații. Însă de îndată ce au văzut că nu prea au cu ce să îmi contreze părerile și că nu mai fac față cu argumente discuțiilor, de îndată ce și-au dat seama că pot să fiu o "amenințare" pentru ei m-au exclus fără nici o motivație întemeiată, așa cum i-au exclus și pe alți ortodocși mult mai competenți decât mine în materie de teologie.

Și în general am un sfat pentru tine. Du-te și cântă la alte mese, sectarule. Aici suntem pe un forum ortodox și ar fi bine dacă nu te-ai mai băga în seamă ca un papagal cu toate "întrebările" tale de zero lei. dacă ai ceva de spus spune, dacă nu, atunci nu mai mânca nervii oamenilor cu "întrebările" tale. Ai înțeles, troll sectar ce ești?

catalin2 14.09.2011 14:29:11

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400058)
Observă că nu mă bazez pe ce spun Adriana sau papistașii/uniații.

Cred ca ar trebui sa citesti mesajele din urma, daca ai tot amanat pana acum, altfel ne invartim in cerc si repetam aceleais lucruri cu fiecare ce intra in discutie, in curand or sa se faca asa 500 de pagini. Plus cel putin cele doua link-uri date de pe site: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...iei-69134.html
http://www.crestinortodox.ro/diverse...ina-69422.html

N.Priceputu 14.09.2011 14:30:16

Citat:

Și eu îmi pun aceeași întrebare. Mi se pare că de multe ori se poartă discuții pe marginea unor chestiuni de formă, neesențiale. Cred că în primele veacuri creștinii se împărtășeau și cu pâine dospită, și cu azimă, fără să-și pună problema că Domnul n-ar fi prezent acolo, trup și sânge.

Dacă stăm să cercetăm că e cu drojdie sau fără drojdie, am putea ajunge să ne întrebăm și dacă făina era de grâu sau în amestec cu altceva, dacă era integrală sau albă ș.a.m.d.

Aceasta înseamnă cădere în formalism după mine, mai ales că în disputele de genul ăsta dragostea e lăsată deoparte, considerată inadecvată.

Adriana3 14.09.2011 14:53:23

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 399947)
Nu sunt convinsa ca am inteles la cine te referi: la crestini, evrei, musulmani, budisti, etc, adica la toti oameni Pamantului? Adica toti oamenii se roaga aceluias si unicului Dumnezeu, adica Dumnezeul Treimic?

Miha draga,
Nu pot afirma ca toti oamenii pamantului se roaga pentru ca nu toti se roaga, multi sunt atei. Din cei care se roaga, sunt destui care au ales din proprie initiativa sa faca pact cu cel rau, deci si acestia sunt exclusi din raspuns. In ceea ce ii priveste pe cei care raman si care au ales sa se roage lui Dumnezeu, sunt unii care se roaga unui Dumnezeu unic, invizibil si atotputernic, iar altii se roaga unei pietre, unei bucati de lemn etc. Acestia din urma ies si ei din discutie desi astazi cred ca sunt din ce in ce mai putini, daca cumva inca exista. Ca atare raman cei ce se roaga unui Dumnezeu unic, invizibil, atotputernic. Acestia se roaga toti aceluiasi insa nu toti il cunosc in aceeasi masura, nu toti stiu ca-i trinitar este un exemplu, insa si in cadrul aceleiasi confesiuni, nu orice credincios ajunge sa il cunoasca pe Dumnezeu in aceeasi masura in care L-au cunoscut sfintii de exemplu. Si nici sfintii nu Il cunosc toti in aceeasi masura. Asta nu inseamna insa ca-i alt Dumnezeu de la o persoana la alta doar pentru ca persoanele nu Il pot cunoaste in aceeasi masura. Iar inchinarea fiecaruia este apoi dependenta de modul si masura la care a ajuns in cunoasterea lui Dumnezeu.

Savonarola 14.09.2011 15:25:29

Un citat întâi de la sfântul Chiril al Alexandriei:

Citat:

THE law by its shadows prefigured from of old the mystery of Christ: and of this He is Himself the witness where He said to the Jews, "If you had believed Moses, you would have believed also Me: for he wrote concerning Me." For everywhere He is set forth, by means of shadows and types, both as slain for us, as the Lamb without blame and true; and as sanctifying us by His life-giving blood. And we further find the words of the holy prophets in complete accordance with those of most wise Moses. But when "the fulness of time was come," as Paul says, in which the Only-begotten Word of God was about to submit to the emptying of Himself, and to endure the birth in the flesh of a woman, and subjection also to the law, according to the measure that was fitting for human nature, then He was also sacrificed for us, as the lamb without blame and true, on the fourteenth day of the first month. And this feast-time was called Phasek, a word belonging to the Hebrew language, and signifying the passing over: for so they explain it, and say that this is its meaning.
sursa: Comentariul sfântului Chiril al Alexandriei la evanghelia după Luca
http://www.tertullian.org/fathers/cy...ns_135_145.htm

Propoziția subliniată de mine spune că Hristos a fost jertfit pentru noi, ca mielul fără vină, fără prihană, în ziua a 14-a a primei luni, adică propriu-zis pe 14 Nissan.

Citat:

"L-au dus la Caiafa; iar Petru L-a urmat și a intrat să vadă care este sfîrșitul".
Mare este dragostea ucenicului! N-a fugit nici cînd a văzut pe ceilalți ucenici fugind, ci a rămas și a intrat împreună cu El. E drept, a intrat și Ioan, dar acesta era cunoscut la curtea arhiereului.
- Și pentru ce L-au dus acolo unde erau adunați toți?- Pentru ca să se facă toate cu hotărîrea arhiereilor. Caiafa era atunci arhiereu; și toți erau acolo și-L așteptau pe Iisus. Pentru aceasta privegheau și erau treji! Scriptura spune că nici n-au mîncat atunci Pastele, ci în acest scop au stat toată noaptea treji. Cînd evanghelistul Ioan a spus că era dimineață, a adăugat: „N-au intrat în pretoriu ca să nu se spurce, ci să mănînce Poștele".
- Ce putem spune?
- Că au mîncat Pastele în altă zi și au călcat în picioare legea din dorința de a-L ucide pe Hristos. Hristos n-a călcat timpul Pastelor; dar ei îndrăzneau orice, chiar dacă ar fi călcat mii și mii de legi. Altădată, cînd fierbeau cumplit de mînie, n-au putut pune mîna pe El, deși au încercat de multe ori să-L omoare; acum însă, cînd au pus mîna pe El într-un chip atît de neașteptat, au preferat să lase și Pastele numai ca să-și împlinească ucigașa lor dorința. De aceea s-au și adunat cu toții. Era o adunare de ciumați. Și vrînd să dea ticăloșiei acesteia o înfățișare de judecată, aucâutat și martori. "Dar mărturiile nu se potriveau", spune evanghelistul Marcu. Atît era de plăsmuită judecata! Totul era numai tulburare și zgomot.
sursa: Sfântul Ioan Hrisostom - Omilii la Matei (PSB 23) - Omilia 84

Savonarola 14.09.2011 15:53:14

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400062)
Inseamna ca tu spui altfel decat ce spune BO (si din cate imi dau seama si alte culte crestine), iar denia prohodului de exemplu o faci dupa Pasti, singur in biserica pentru ca noi mergem inainte de Pasti.

Cum să fac denia prohodului după Paști? Eventual după paștile iudeilor, nu după paștile creștinilor. Joi seara este cina cea de taină, vineri răstignirea, vineri seara îmormântarea și prohodul, iar duminică dimineața este învierea Domnului. Nu tot așa este și la tine?

Theodor_de_Mopsuestia 14.09.2011 16:08:46

Citat:

Buna intrebare! si de bun-simt!

catalin2 14.09.2011 16:15:58

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400090)
Un citat întâi de la sfântul Chiril al Alexandriei:

sursa: Comentariul sfântului Chiril al Alexandriei la evanghelia după Luca
http://www.tertullian.org/fathers/cy...ns_135_145.htm

Propoziția subliniată de mine spune că Hristos a fost jertfit pentru noi, ca mielul fără vină, fără prihană, în ziua a 14-a a primei luni, adică propriu-zis pe 14 Nissan.

sursa: Sfântul Ioan Hrisostom - Omilii la Matei (PSB 23) - Omilia 84

Bun, deci de fapt confirmi ce spune si BO, nu invers. Pastile evreiesti erau intotdeauna pe 15 Nisan, asadar a fost rastignit in ziua pregatirii, prima zi a azimilor.
In ceea ce priveste pe Sf. Ioan Hrisostom, Sf. Apostol Ioan ne spune tot acolo unde scriei ca evreii nu au vrut sa se spurce ca acea zi era ziua pregatirii Pastilor, probabil o scapare a Sf. Ioan. Capitoul 13:

"1. Iar înainte de sărbătoarea Paștilor, știind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit.
2. Și făcându-se Cină, și diavolul punând în inima lui Iuda fiul lui Simon Iscarioteanul, ca să-l vândă"

Capitolul 19
"14. Și era Vinerea Paștilor, cam la al șaselea ceas, și a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru."
In traducerile neoprotestante scrie mai clar, ca era ziua pregatirii Pastilor.

Astea le-am mai discutat, de aceea ti-am spus sa recitesti macar mesajele mele.
P.S. Nu stiu daca ai inteles, la evrei ziua incepea cand se insera, mai exact cand apareau 2 sau 3 stele pe cer. Cum ar fi la noi pe la ora 19 azi incepe joia.

un_nepocait 14.09.2011 16:28:40

Mai dragi sectanti vicleni de pe acest topic,

nu a fost nici azima si nici paine dospita,
a fost trupul real al Domnului si Mantuitorului Hristos.

Savonarola 14.09.2011 16:33:21

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400104)
Bun, deci de fapt confirmi ce spune si BO, nu invers. Pastile evreiesti erau intotdeauna pe 15 Nisan, asadar a fost rastignit in ziua pregatirii, prima zi a azimilor.

Cred că nu ai înțeles. Paștile iudaice sunt pe 14 Nissan, nu pe 15. 14 Nissan este prima zi a Sărbătorii Azimilor. Atât Chiril al Alexandriei cât și Ioan Hrisostom spun că Hristos a respectat legea iudaică. Pentru asta vezi Ieșirea 12 și o să te convingi.

Theodor_de_Mopsuestia 14.09.2011 17:13:37

Citat:

În prealabil postat de un_nepocait (Post 400109)
Mai dragi sectanti vicleni de pe acest topic,

nu a fost nici azima si nici paine dospita,
a fost trupul real al Domnului si Mantuitorului Hristos.

Mai zi odata, ca nu imi vine sa cred. Fratia ta esti neoprotestant, din cate am inteles, desi nu stiu de care, si scrii asa ceva?! E fascinant, insa pregateste-te pentru o excludere cu tam-tam din adunare...

stefan florin 14.09.2011 22:11:14

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 399618)
In momentul in care Dumnezeu ii spune lui Noe sa ia in arca si animale, ii spune sa ia si animale curate si necurate. Nicaieri in Facerea, pana la Noe, nu sunt definite in Biblie care animale sunt curate si care necurate, ci definirea lor se face mai tarziu in Levitic. De unde atunci stia Noe care sunt animalele curate si care necurate? Dupa legea firii nu prea, asa-i?

Dar din ce motive erau necurate? Pana dupa potop omul nu consuma carne, era doar vegetarian, iar tot ceea ce a creat Dumnuzeu "erau bune foarte". Ce criterii de selectie s-a folosit pentru aceasta delimitare intre animale curate si necurate si mai ales pentru ce? Cand Moise a primit legea animalele necurate era cele pe care evreii nu le puteau manca, din acest motiv ele erau necurate, dar pe timpul lui Noe in ce consta aceasta necuratie a animalelo mai ales ca oamenii erau vegetarieni? Intrebarea este valabila si pentru prietenul osutafaraunu. Doamne ajuta!

catalin2 15.09.2011 00:29:04

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 400111)
Cred că nu ai înțeles. Paștile iudaice sunt pe 14 Nissan, nu pe 15. 14 Nissan este prima zi a Sărbătorii Azimilor. Atât Chiril al Alexandriei cât și Ioan Hrisostom spun că Hristos a respectat legea iudaică. Pentru asta vezi Ieșirea 12 și o să te convingi.

Frate, se pare ca m-am ratoit degeaba la Adriana, avea ceva cunostinte doar ca nu le potrivea bine.
Toata lumea stie ca Pastile evreiesti sunt pe 15 Nisan, sunt scrise clar in Legea data lui Moise, ziua si luna. Ca sa nu ne contrazicem deageaba iar vreo 100 de pagini, uite primul link de care am dat, ca peste tot pe net scrie acelasi lucru: http://www.calendarintercultural.ro/...ate=1303765200

Miha-anca 15.09.2011 00:53:23

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400082)
Miha draga,
Nu pot afirma ca toti oamenii pamantului se roaga pentru ca nu toti se roaga, multi sunt atei. Din cei care se roaga, sunt destui care au ales din proprie initiativa sa faca pact cu cel rau, deci si acestia sunt exclusi din raspuns. In ceea ce ii priveste pe cei care raman si care au ales sa se roage lui Dumnezeu, sunt unii care se roaga unui Dumnezeu unic, invizibil si atotputernic, iar altii se roaga unei pietre, unei bucati de lemn etc. Acestia din urma ies si ei din discutie desi astazi cred ca sunt din ce in ce mai putini, daca cumva inca exista. Ca atare raman cei ce se roaga unui Dumnezeu unic, invizibil, atotputernic. Acestia se roaga toti aceluiasi insa nu toti il cunosc in aceeasi masura, nu toti stiu ca-i trinitar este un exemplu, insa si in cadrul aceleiasi confesiuni, nu orice credincios ajunge sa il cunoasca pe Dumnezeu in aceeasi masura in care L-au cunoscut sfintii de exemplu. Si nici sfintii nu Il cunosc toti in aceeasi masura. Asta nu inseamna insa ca-i alt Dumnezeu de la o persoana la alta doar pentru ca persoanele nu Il pot cunoaste in aceeasi masura. Iar inchinarea fiecaruia este apoi dependenta de modul si masura la care a ajuns in cunoasterea lui Dumnezeu.

Draga Adriana, nu te-am rugat sa faci un recensamant al populatiei globului si sa-mi spui cati cred in Dumnezeu si cati nu. Eu te-am intrebat, daca considerei ca si budistii, musulmanii, etc cred in Dumnezeul Treimic al crestinilor. La aceasta intrebare te rog sa imi raspunzi. Odata ce optezi pentru ecumenism, trebuie sa cunosti acest raspuns, caci unirea religiilor ii include in ultima instanta si pe acestia.
Deci pe scurt: da sau nu.

travian 15.09.2011 03:50:09

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 321920)
Multumim ca ne-ai spus inca o cale prin care actioneaza acesti "baieti buni"...:61:

Imi asum toata responsabilitatea cind va spun ca-i cunosc f bine pe adventishti . O secta inventata shi ea de oameni iubitori de BANI , inventata la 1868 , in S.U.A.
Sint buni oratori , pioshi , DAR daca ai intrat in contact cu ei , greu mai scapi de ei ,
mai ales daca incepi sa le dai diferite contributzii sau zeciuiala , cum e obiceiul la ei .
Nu shtiu daca e normal sa urmam aceste case de rugaciune , unde se propovaduieshte
ca sa ignoram Vechiul Testament , sau sa luam din el numai ce vrea fratele pastor .
Nu cel din Romania , ci cel care ii da directive de peste mari shi tzari .
Va scriu aceste lucruri pentru a va pune in garda in legatura cu sectele religioase , care
la unele persoane mai credule le-a luat shi casa shi le-a distrus viatza . Am fost in mijlocul lor ceva timp . Cind nu am mai mers la ei , au venit dupa mine sa ma traga la raspundere , sperau sa nu piarda 1 cotizant . De fapt la ei eshti bun ca-n intreaga lume , cit ai sa le
dai . Cind nu mai ai , sau le ceri ajutorul nu te mai alegi decit cu cititul din cartzile sfinte shi cu mishcari din umeri .

Mihnea Dragomir 15.09.2011 06:20:03

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 400248)
Odata ce optezi pentru ecumenism, trebuie sa cunosti acest raspuns, caci unirea religiilor ii include in ultima instanta si pe acestia.

Ecumenism nu înseamnă unirea religiilor, ci unirea tuturor confesiunilor celor care își spun creștini în Biserca lui Cristos.

osutafaraunu 15.09.2011 08:17:54

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 400192)
Dar din ce motive erau necurate? Pana dupa potop omul nu consuma carne, era doar vegetarian, iar tot ceea ce a creat Dumnuzeu "erau bune foarte". Ce criterii de selectie s-a folosit pentru aceasta delimitare intre animale curate si necurate si mai ales pentru ce? Cand Moise a primit legea animalele necurate era cele pe care evreii nu le puteau manca, din acest motiv ele erau necurate, dar pe timpul lui Noe in ce consta aceasta necuratie a animalelo mai ales ca oamenii erau vegetarieni? Intrebarea este valabila si pentru prietenul osutafaraunu. Doamne ajuta!

În sfârșit a pus cineva și această întrebare de bun simț... Animalele pentru jertfă nu puteau fi decât curate (Facerea 8,20), aceasta e criteriul de selecție.

Și acum că s-a lămurit chestiunea, haideți să lămurim și al 2-lea mare subiect de controversă al topicului: "azimă sau pâine dospită?" căci există o legătură între ele.

"Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", dacă în VT animalele de jertfă Îl simbolizau pe Hristos ce urma să vină pentru salvarea neamului omenesc, în NT pâinea și vinul Îl simbolizează tot pe El - Cel ce S-a jertfit deja pentru a noastră mântuire. Iar dacă simbolul nu-și îndeplinea menirea printr-un animal necurat, nici astăzi pâinea dospită nu-și poate îndeplini rolul lui de simbol potrivit pentru trupul sfânt al Domnului Hristos. Cu alte cuvinte, folosind un simbol nepotrivit pentru Trupul Domnului, nu facem altceva decât să-L jignim... ca să nu zic mai mult...

Bineînțeles, "Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", veți replica că pâinea nu e un simbol, ci Însuși Trupul Lui. Cu atât mai mult! E ca și cum I-a zice Mântuitorului nostru "vierme!", "porcule!" (ori alt animal necurat)-Doamne iartă-mă!

ioanna 15.09.2011 08:43:08

Domnule Stefan-Florin nu stiti, sectantii, cum sunt adventistii sau martorii lui Iehova se impartasesc cu trupul Lui Hristos sau Il resping pe Hristos? pe Maica Domnului stiu ca o jignesc prin atitudinea lor.

Mihailc 15.09.2011 08:52:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400255)
În sfârșit a pus cineva și această întrebare de bun simț... Animalele pentru jertfă nu puteau fi decât curate (Facerea 8,20), aceasta e criteriul de selecție.

Și acum că s-a lămurit chestiunea, haideți să lămurim și al 2-lea mare subiect de controversă al topicului: "azimă sau pâine dospită?" căci există o legătură între ele.

"Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", dacă în VT animalele de jertfă Îl simbolizau pe Hristos ce urma să vină pentru salvarea neamului omenesc, în NT pâinea și vinul Îl simbolizează tot pe El - Cel ce S-a jertfit deja pentru a noastră mântuire. Iar dacă simbolul nu-și îndeplinea menirea printr-un animal necurat, nici astăzi pâinea dospită nu-și poate îndeplini rolul lui de simbol potrivit pentru trupul sfânt al Domnului Hristos. Cu alte cuvinte, folosind un simbol nepotrivit pentru Trupul Domnului, nu facem altceva decât să-L jignim... ca să nu zic mai mult...

Bineînțeles, "Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", veți replica că pâinea nu e un simbol, ci Însuși Trupul Lui. Cu atât mai mult! E ca și cum I-a zice Mântuitorului nostru "vierme!", "porcule!" (ori alt animal necurat)-Doamne iartă-mă!

Măi Trices, tu fie încă visezi fie ai dat în mintea copiilor! Dar ce are pâinea dospită cumetre? E hipercalorică, favorizează creșterea colesterolului, sau care-i problema?

DragosP 15.09.2011 08:56:53

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400255)
"Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", dacă în VT animalele de jertfă Îl simbolizau pe Hristos ce urma să vină pentru salvarea neamului omenesc, în NT pâinea și vinul Îl simbolizează tot pe El - Cel ce S-a jertfit deja pentru a noastră mântuire.

Bun, să zicem că până aici ești cât de cât coerent.

Citat:

Iar dacă simbolul nu-și îndeplinea menirea printr-un animal necurat, nici astăzi pâinea dospită nu-și poate îndeplini rolul lui de simbol potrivit pentru trupul sfânt al Domnului Hristos.
De unde ai scos concluzia?? Animalele "necurate" erau dospite?

Na, că a scris ceva asemănător Mihai.

osutafaraunu 15.09.2011 08:57:35

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400261)
Măi Trices, tu fie încă visezi fie ai dat în mintea copiilor! Dar ce are pâinea dospită cumetre? E hipercalorică, favorizează creșterea colesterolului, sau care-i problema?

Nu are nimic, e perfectă... dar când e folosită ca simbol... nu merge. Nu merge să folosești un simbol al păcatului (drojdia) spre a-L reprezenta pe Hristos. Legat de aceasta am niște citate din Patristică, poate te vor lămuri sfinții părinți mai bine. Dar nu acum, că trebuie să plec... O zi bună!

Mihailc 15.09.2011 09:02:44

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400266)
Nu are nimic, e perfectă... dar când e folosită ca simbol... nu merge. Nu merge să folosești un simbol al păcatului (drojdia) spre a-L reprezenta pe Hristos. Legat de aceasta am niște citate din Patristică, poate te vor lămuri sfinții părinți mai bine. Dar nu acum, că trebuie să plec... O zi bună!

Poate ne faci și o introducere în dietetica biblică! Că vorba aia, dacă tot murim într-o zi, măcar să murim sănătoși.

Adriana3 15.09.2011 09:09:28

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 399949)
Mă refeream la Cina Bisericii, Protoeuharistia și diferența dintre aceasta și agapa pascală, unde se mânca mâncare obișnuită.
Eu cred că ți-am mai spus, Biserica reține semnificații nu evenimente strict cronologice. Ai ori ai încrede în Biserică și faci parte din ea, ori orbecăiești pe dinafară încercând să construiești o poveste peste relatările biblice, care finalmente nu te vor ajuta la nimic.
Eu ția-am arătat și altă teorie, care nu contrazice cultul Bisericii, doar se străduiește să reconstituie adevărul faptelor. Bună, ne-bună teoria respectivă așează mult mai bine evenimentele într-o ordine temporală mai credibilă, dar voi ați continuat să mergeți fiecare pe linia propriilor obsesii.
Un lucru e clar: Domnul n-a serbat Paștele iudaic oficial când a instituit Cina!

Deci Sf. Ioan Gura de Aur se inseala impreuna cu Evanghelistii. Puteti crede dvs. asa, insa in aceste conditii este clar ca nu am incredere in "Biserica" pe care o reprezentati dvs. personal.

ioanna 15.09.2011 09:10:14

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 400259)
Domnule Stefan-Florin nu stiti, sectantii, cum sunt adventistii sau martorii lui Iehova se impartasesc cu trupul Lui Hristos sau Il resping pe Hristos? pe Maica Domnului stiu ca o jignesc prin atitudinea lor.

Ca sa fiu mai explicita, ma intereseaza daca ei repecta porunca Mantuitorului, de perpetuare peste veacuri a Sfintei Jertfe:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...) „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea”

Adriana3 15.09.2011 09:11:34

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 399956)
Totuși, din cele ce le-am citit la Ioan Hrisostom, dar și la alții, Hristos a instituit Cina în seara paștelui iudaic. Și cred că sensul acestui fapt este exact acela de a face trecerea de la Paștile cele vechi la Paștile cele noi și sfinte.

Asa este, de aceea nu este chiar lipsit de importanta momentul, dimpotriva.

Mihailc 15.09.2011 09:13:53

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400269)
Deci Sf. Ioan Gura de Aur se inseala impreuna cu Evanghelistii. Puteti crede dvs. asa, insa in aceste conditii este clar ca nu am incredere in "Biserica" pe care o reprezentati dvs. personal.

Adriana, înainte să mai dai drumul la altă păsărică din tastatură, fă bine și dă-mi exact lucrarea, pasajul din Ioan Hrisostom și traducătorul. Cât despre evagheliști, citește în mai multe limbi, poate înțelegi și tu corect într-una din ele.

Adriana3 15.09.2011 09:17:41

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399974)
De unde și până unde "toți catolicii" ? În Răsărit s-a folosit la început azima, apoi azima a circulat multă vreme în paralel cu pâinea dospită. Asta nu e nicio problemă din punct de vedere catolic, e materie liturgică și nu dogmatică, fiindcă nu mai suntem sub vechiul legământ. Dar, ca să ajungi să susții că Însuși Cristos a folosit pâine dospită, să ajungi să pliezi Cuvântul Domnului până la punctul în care "ziua întâi a azimilor" devine "ziua de pregătire a azimilor" ca și când din textul "prima zi de cartofi" am putea înțelege "ziua de pregătire a cartofilor" în loc de "prima zi de mâncat cartofi" să ajungi să spui că Apusul a folosit vreme de un mileniu pâine dospită și apoi a inovat DUPĂ Schisma Orientală, mi se pare cam mult.

Ca să lămurim odată această controversă: intrați odată într-o biserică armenească și vedeți ce fel de pâine folosesc ei. Veți vedea că folosesc azimi. Sper că mă veți scuti de ipoteza vreunei "influențe papistașe" în cazul armenilor, care s-au despărțit de Biserica Catolică înainte cu câteva secole de despărțirea ortodocșilor. În prezent, numai ortodocșii și copții ortodocși folosesc pâine dospită. Armenii folosesc azimi. Și maroniții tot azimi folosesc. Dar dv, prin "Răsărit", pesemne că înțelegeți "zona de influență a Constantinopulului". Din simpla cercetare a materiei euharistice în diverse tradiții, vă puteți da ușor seama cine a inovat și cine a rămas la tradiția apostolică și patristică.

Interesant. Cum se explica folosirea painii dospite de copti? Au fost si ei influentati de Constantinopol? Incep sa ma intreb de ce romanii ii idolatrizeaza oarecum pe greci?

Cat despre prima zi a azimilor este corect, numele a fost atribuit zilei in care se pregatea Pastele si in care se ardea painea dospita. Este ziua de 14 Nissan pana astazi la evrei. Iar Cina a fost mancata cand s-a facut seara, deci in 15 Nissan.

ioanna 15.09.2011 09:28:25

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 400265)
Animalele "necurate" erau dospite?
.

Toate animalele sunt “dospite”, doar cresc :71:

Adriana3 15.09.2011 09:30:38

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 400013)
Si daca din 600.000.000 de penticostali si carismatici, exista doar un singur caz de vorbire veritabila in limbi, acest singur caz autentic dovedeste ca vorbirea in limbi nu a incetat.

Dar eu nu cred ca sunt patru cazuri reale la cateva sute de falsuri, cred ca sunt patru falsuri la cateva sute de cazuri veritabile.
Exact asupra acelor patru falsuri si-a concentrat atentia si calugarul american Serafim Rose.

Arhimandritul grec Eusebiu Stephanou este insa un teolog ortodox care a studiat cazurile autentice, veritabile. Aceste cercetari asupra miscarii carismatice autentice l-au facut sa exclame: "această revărsare a Duhului Sfânt trece dincolo de granițele confesionale... Duhul lui Dumnezeu lucrează ...atât în interiorul cât și, în exteriorul Bisericii Ortodoxe"

Pentru ca intr-adevar, in pofida convingerilor unei minoritati crestine din care si tu faci parte, Dumnezeu NU poate fi ingradit confesional. Au incercat multi sa puna monopol asupra Lui, dar e complicat...
Iar "vântul suflă unde voiește". Stii ce sfant a zis asta?

.

Aveti dreptate. Recent am aflat de un caz din Italia, despre carismaticii catolici. Nu despre vorbirea in limbi ci o alta lucrare. O femeie foarte credincioasa catolica avea un baiat care a luat exact calea opusa a necredintei, drogurilor, plin de tatuaje satanice cu cruci inversate etc. Arata ca vai de el, pamantiu, plin de urme de seringi pe brate etc. Mama lui insa nu si-a pierdut speranta si intr-o zi l-a rugat sa o conduca cu masina la o biserica unde era un grup de carismatici catolici. Baiatul s-a impotrivit la inceput cand a auzit de biserica insa mama l-a rugat numai sa o conduca pana acolo si inapoi, fara sa intre si el, ci sa o astepte in masina. Baiatul s-a invoit. In timp ce mama lui se afla in Biserica, s-a auzit chemat pe nume de o voce fara sa vada pe nimeni. Intrigat a iesit din masina ca sa vada despre ce era vorba. Vocea venea dinspre Biserica. S-a dus intr-acolo si intrand timid in Biserica este intampinat de un grup de carismatici care ii spun ca tocmai il asteptau sa se roage pentru el, dupa care incep imediat sa se roage, baiatul cade brusc pe jos in ceea ce ei numesc repaosul in Duhul Sfant, si dupa ce acestia au terminat rugaciunile, si baiatul s-a trezit, de pe trup ii disparusera semnele injectiilor de narcotice, paloarea ii disparuse, fata ii era foarte frumoasa si implinita, iar el complet vindecat. Doar tatuajele i-au ramas pe corp si acum da marturie la oameni despre modul miraculos in care a fost vindecat.

Adriana3 15.09.2011 09:34:37

Citat:

În prealabil postat de ludovic (Post 400021)
Intervin si eu in discutie ca sa iti atrag atentia asupra unui lucru.Informatiile tale sunt false cu privire la Petru, el nu a fost la Roma. Daca citesti atent Biblia ai sa vezi ca nu avea cum sa mearga la roma, dar nu e cazul aici sa aprofundez subiectul asta.
Deci informatiile tale despre petru si marcu sunt false.

Eu am citat din introducerea facuta in Biblie la Evanghelia dupa Marcu. Pe acest site m-am lamurit ca aici este locul unde pot afla multime de informatii false din postari de genul acesta, din cauza ultra partinirii anumitor ortodocsi. Daca este sa aflu informatii obiective, cu siguranta nu de la acestia le voi afla. Asta este ceea ce am invatat pana acum de aici.

Adriana3 15.09.2011 10:23:14

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400044)
Nu e greu de observat ca tu ai aceleasi conceptii ca si catolicii sau protestantii si neoprotestantii si diferite fata de ortodoxie, ti-au spus mai multi.
In acest caz tu spui altceva decat ceea ce spune dl. Mihnea, e interesant ce spui, dar nu scrie acolo asa, e o poveste de genul " sa ne imaginam ca". Daca citeai din vietile sfintilor vedeai ca de mai multe ori s-a intamplat ca cineva sa se indoiasca de transformare si sa se transforme in Trup si Sange. Asadar acel preot grec se indoia ca acolo s-a transformat cu adevarat painea si vinul in Trup si Sange.

Deci catolicii si (neo)protestantii gandesc toti la fel si doar ortodocsii sunt mai altfel? :))
Revenind, tu nu ai citat tot ceea ce scrie "acolo" ci doar un pasaj in care scrie ca un calugar ortodox se indoia ca Painea Euharistica s-ar transforma in Trupul Domnului. Atata timp cat nu dai citatul intreg sau sursa exacta ca sa pot vedea si eu din ce cauza calugarul ortodox se indoia, nu pot decat sa trag concluzia ca motivul indoielii era materia liturgica folosita de catolici. Nu pot sa cred ca s-a facut calugar fara sa creada deloc in Taina Euharistiei, nici macar cea ortodoxa. Deci neincrederea lui trebuie sa fie motivata de ceva vazut in ritualul catolic. Asa ca da-mi te rog intregul pasaj, ca tot asta iti sugerez si tu nimic :)

Savonarola 15.09.2011 10:24:35

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400278)
Eu am citat din introducerea facuta in Biblie la Evanghelia dupa Marcu. Pe acest site m-am lamurit ca aici este locul unde pot afla multime de informatii false din postari de genul acesta, din cauza ultra partinirii anumitor ortodocsi. Daca este sa aflu informatii obiective, cu siguranta nu de la acestia le voi afla. Asta este ceea ce am invatat pana acum de aici.

Asta este o generalizare absolut penibilă. Faptul că ai făcut o confuzie într-un anumit lucru asta nu înseamnă că faci confuzii în orice sau că ai greși în orice. Aș ruga pe oricine să nu se lase înșelat de jocul de imagine pe care îl face această sectantă pseudo-ortodoxă și anti-ortodoxă. Încă nu am mai auzit de un ortodox care să vadă totul negru în ortodoxie și să vadă lucruri bune numai la alții. Pur și simplu nu orice sectantă pseudo-ortodoxă are vreo legătură cu Ortodoxia.

grasu77 15.09.2011 10:57:44

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 400261)

"Sã n-aduci cu pîine dospitã sîngele dobitocului jertfit în cinstea Mea;"(Exodul 34:25)

Acum iti este clar ce are painea dospita? Sau, vrei sa spui ca si Cel care a dat porunca de mai sus, viseaza sau a dat in mintea copiilor.

Jertfa Domnului Iisus nu putea fi simbolizata decat prin ceea ce era curat, nefermentat, nedospit.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:26:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.