![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Iar Artos nu-i cuvant ebraic ci grec, si nu trebuie sa fiu lingvista ca sa-i intreb pe greci ce inseamna :)) |
Citat:
|
Aceiași sfinți au primit de la succesorii apostolilor săvârșirea Euharistiei cu pâine dospită.
|
Tulburator
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Celebrating in the Greek Rite and using leavened bread, that monk had doubts about the real presence of Jesus Christ in the Holy Eucharist." Cu atat mai mult, ca era in ritul rasaritean. Luati o Biblie in latina, Biblia vulgata, de exemplu si observati cand spune paine si cand spune azimi, o sa constatati ca scrie negru pe alb paine in cazul Cinei dinaintea Pastilor. Citat:
scoase din context pentru toate modificarile din dogme. Ca sa nu fie vreun dubiu redau ceea ce spun Sfintii Parinti despre purcedere (le am pregatite pentru ca de curand am discutat pe tema asta pe forumul catolic): Sf. Efrem Sirul: "Sfantul Duh nu este nascut. El purcede din fiinta Tatalui nu nedesavarsit si nu amestecat cu ea, caci El nu este nici Tata, nici Fiu, ci Duh Sfant." Sf. Vasile cel Mare (Epistola 38 catre fratele sau Grigorie): "Sfantul Duh este unit cu Fiul si Isi tine fiinta de la purcezatorul Sau, de la Tatal, din Care purcede; insusirea Lui personala are asadar drept trasatura deosebitoare de a fi cunoscut dupa Fiul si cu El si de a-si avea existenta de la Tatal. Fiul - Care face sa-L cunoastem dupa El si cu El pe Sfantul Duh, Care purcede din Tatal - nu are, in ceea ce priveste trasatura sa deosebitoare, nimic de obste cu Tatal si cu Sfantul Duh." Sf. Grigorie Teologul: "Ceea ce Tatal, Fiul si Sfantul Duh au de obste este de a fi neziditi si Dumnezeu. Pentru Fiul si Sfantul Duh este de obste de a fi din Tatal; dar ceea ce este propriu Tatalui este de a fi nenascut; Fiului de a fi nascut; Sfantului Duh de a purcede. Fiul are toate cate are Tatal, IN AFARA DE A FI PRICINA; si tot ce are Fiul este al Sfantului Duh, in afara de insusirea de a fi Fiu si de tot ce este zis trupeste despre Fiul pentru mantuirea mea." Sf. Grigorie al Nyssei: "In Sfanta Treime, o singura si aceeasi Pesoana, Tatal, Il naste pe Fiul si Il purcede pe Sfantul Duh. Duhul este unit cu Fiul in intelesul ca Amandoi sunt neziditi si ca au ca principiu al fiintei lor pe Dumnezeul tuturor lucrurilor; dar Duhul Se deosebeste de Fiul prin aceea ca El purcede din Tatal altfel decat Fiul cel unul si este descoperit prin Fiul." Sf. Grigorie Teologul - Cuvantul 39 "Duhul este cu adevarat Duhul Sfant care purcede din Tatal, dar nu ca Fiul, caci El nu purcede prin nastere, ci prin purcedere''. Duhul Sfânt “este din Tatăl și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhul Fiului… și se dă nouă prin Fiul.” Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap 8. Sfantul Ioan Damschin Dogmatica: Duhul Sfant "exista intr-o ipostasa proprie ei insasi, care purcede din Tatal si se odihneste in Fiul si Il face cunoscut." - cartea I cap 7 "Sfântul Duh purcede din Tatăl, nu însă în chip de naștere, ci în chip de purcedere. Acesta este alt mod de existență necuprins de minte si necunoscut ca si nașterea Fiului." (din Tatal). - cartea I cap 8 Sfantul Maxim Marturisitorul: "ei stiu de fapt ca Tatal este singura cauza (aitia) a Fiului si a Duhului, a unuia prin nastere si a celuilalt prin purcedere (ekporeusis)" In legatura cu "prin Fiul" exista mai multe citate, ma voi rezuma la cateva spre a arata ca e vorba de lucrarea iconomica in lumea creata, nu se purcederea din vesnicie, adica fiintarea Duhului. Sf. Chril al Alexandriei: "Provine din Tatăl cel viu, prin Fiul... provine din Acela după ființă și se dăruiește creaturii prin Fiul" Sfantul Damaschin: Duhul Sfânt „S-a făcut cunoscut și se dă noua prin Fiul... Fiul și Sfântul Duh sunt din Tatăl, după cum raza și lumina sunt din soare. Soarele este izvorul razei și al luminii. Prin rază ni se dă lumina și ea este aceea care ne luminează și cu care ne împărtășim”. |
Citat:
Referitor la intrebarea dvs., exista un raspuns, nu al meu, ci al unora pe langa care sunt un fir de praf, Papi si sfinti: vinovat pentru orice decadere/minciuna spiritula la scara societatii este acel talhar colectiv si fara chip, numit eufemistic "societate secreta". Oanume societate secreta, care mai nou se da "discreta"... Cu stima. |
Citat:
|
Ai cumva vreo dovadă că Bisericile Ortodoxe ar fi primit săvârșirea Euharistiei de la succesorii apostolilor altfel decât cu pâine dospită ?
|
Citat:
Asadar ei foloseau un calendar lunar, nu saptamana in sensul dat de evrei si noi azi. Adevarat, aveau in fiecare luna sarbatoare la sapte zile, asa cum egiptenii aveau la zece zile, altii la cinci zile, altii la opt, etc. |
Citat:
Dar pentru a stii ce inseamna in Biblie trebuie sa vezi unde se foloseste acolo si cand, asta nu poti intreba trecatorii. |
Citat:
|
Citat:
Trebuie sa va dezamagesc, nu sunt experta in scrierile lui Staniloaie. Dar daca va intereseaza scrierile dansului, cred ca le gasiti cu usurinta pentru a le studia. Cat despre biserica din link, de ce intrebati? Vreti sa o vizitati? :) |
Citat:
|
Citat:
V-am spus să nu vă mai bazați pe wikipedia, unde fiecare scrie ce vrea. V-am dat un link al unui sit care se ocupă NUMAI de miracole euharistice. L-ați urmărit ? Iată, mai exact aici bucata de pâine NEDOSPITĂ care s-a tranformat și vedeți în ce anume s-a tranformat. Citiți și legenda: "analysis of THE HOST: endocardiac structures. Vedeți și câta tabloul care îl înfățișează pe preot consacrând o HOSTIE (=o bucată circulară de azimă). Acuma v-ați dumirit ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Astazi citeam din codul rutier ca femeile fac de 3 ori mai putine accidente decat barbatii si stiti ce m-a surprins in explicatie? Ma asteptam sa scrie ca femeile sunt mai prudente la volan din cauza ca ar fi mai fricoase, dar spre surprinderea mea nu era deloc asta explicatia ci o alta: femeile respecta regulile de circulatie in mai mare masura decat barbatii din respect pentru ceilalti si pentru viata lor (viata celorlalti). Scria ca respectul face mai mult parte din conduita feminina. Fara sa vreau m-am gandit la discutiile de aici si m-am rugat sa traiesc si eu ziua in care acest respect sa faca parte in egala masura si din conduita masculina. In ziua in care se va intampla, mi-as dori sa putem reveni asupra subiectului adus in vorba aici de dvs., sunt sigura ca in acea zi, parerile dvs. vor fi diferite de cele de astazi. Inca o data, multa stima si din partea mea :) |
Paine sau azima?
Cat de frumos ne raspunde la aceasta intrebare Mishi55, cu cuvintele Parintelui Ioanichie Balan: Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cat despre "trecatori", sa inteleg ca in Biserica ortodoxa greceasca se afla trecatorii iar pe Wikipedia se afla expertii? :)) |
Citat:
Daca e nevoie putem cauta si ce se folosea in primul mileniu la Euharistie. ca in Biblie am vazut ca screi "paine", "artos", "Panem". http://www.fourmilab.ch/etexts/www/Vulgate/Matthew.html 26. cenantibus autem eis accepit Iesus panem et benedixit ac fregit deditque discipulis suis et ait accipite et comedite hoc est corpus meum 17. prima autem azymorum accesserunt discipuli ad Iesum dicentes ubi vis paremus tibi comedere pascha |
Citat:
Adriana, nu prea înțeleg ce cauți tu de fapt! Garanții formale pentru o practică ultracorectă! Nu-ți ajunge mărturia Bisericii peste care se odihnește, până la luarea ei din această lume, Duhul Sfânt? Creștinul trebuie să și creadă "în cele care nu se văd" nu numai să ajungă la o convingere teoretică. N-ai să înveți să iubești din nicio carte, trebuie să încerci și să stărui cu credință în dragoste, să nu te oprești să vrei, asta-i tot ce trebuie să faci tu, restul completează Domnul! |
Citat:
|
Citat:
Tu ai intrat vreodata intr-o Biserica romano-catolica pentru a vedea cum celebreaza ei? Iti aduci aminte de discutia despre invocarea Duhului Sfant la catolici si ortodocsi? Iti mai aduci aminte cand ai zis ca se face la catolici? Ai putea reda aici acea parte din slujba catolica? Si iti spun apoi de ce :) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu cred că ți-am mai spus, Biserica reține semnificații nu evenimente strict cronologice. Ai ori ai încrede în Biserică și faci parte din ea, ori orbecăiești pe dinafară încercând să construiești o poveste peste relatările biblice, care finalmente nu te vor ajuta la nimic. Eu ția-am arătat și altă teorie, care nu contrazice cultul Bisericii, doar se străduiește să reconstituie adevărul faptelor. Bună, ne-bună teoria respectivă așează mult mai bine evenimentele într-o ordine temporală mai credibilă, dar voi ați continuat să mergeți fiecare pe linia propriilor obsesii. Un lucru e clar: Domnul n-a serbat Paștele iudaic oficial când a instituit Cina! |
Citat:
|
Citat:
Ca să lămurim odată această controversă: intrați odată într-o biserică armenească și vedeți ce fel de pâine folosesc ei. Veți vedea că folosesc azimi. Sper că mă veți scuti de ipoteza vreunei "influențe papistașe" în cazul armenilor, care s-au despărțit de Biserica Catolică înainte cu câteva secole de despărțirea ortodocșilor. În prezent, numai ortodocșii și copții ortodocși folosesc pâine dospită. Armenii folosesc azimi. Și maroniții tot azimi folosesc. Dar dv, prin "Răsărit", pesemne că înțelegeți "zona de influență a Constantinopulului". Din simpla cercetare a materiei euharistice în diverse tradiții, vă puteți da ușor seama cine a inovat și cine a rămas la tradiția apostolică și patristică. |
Așa este. Bisericile Ortodoxe au rămas la tradițiile apostolice și patristice pe care le-au primit de la succesorii apostolilor lui Iisus.
|
Citat:
Dar eu nu cred ca sunt patru cazuri reale la cateva sute de falsuri, cred ca sunt patru falsuri la cateva sute de cazuri veritabile. Exact asupra acelor patru falsuri si-a concentrat atentia si calugarul american Serafim Rose. Arhimandritul grec Eusebiu Stephanou este insa un teolog ortodox care a studiat cazurile autentice, veritabile. Aceste cercetari asupra miscarii carismatice autentice l-au facut sa exclame: "această revărsare a Duhului Sfânt trece dincolo de granițele confesionale... Duhul lui Dumnezeu lucrează ...atât în interiorul cât și, în exteriorul Bisericii Ortodoxe" Pentru ca intr-adevar, in pofida convingerilor unei minoritati crestine din care si tu faci parte, Dumnezeu NU poate fi ingradit confesional. Au incercat multi sa puna monopol asupra Lui, dar e complicat... Iar "vântul suflă unde voiește". Stii ce sfant a zis asta? . |
Citat:
|
Citat:
Deci informatiile tale despre petru si marcu sunt false. |
Citat:
Asadar si Adriana si toti participantii la discutie stiu ca prima zi de azimi e ziua pregatirii, Adriana a dat si cateva surse. Se numea asa probabil pentru ca in acea zi incepea Pastile si saptamana azimilor, adica seara. La evrei e altfel, ziua incepe seara, deci in ziua pregatirilor, seara, incepe ziua Pastilor cand si mananca masa. In acea zi nu se mancau azimi, doar dupa ce incepeau Pastile, mancau paine dospita, la fel ca in toate zilele. Nu am spus ca a inovat dupa Schisma apuseana, ci inainte, in celelalte mesaje am scris ca una din acuzele aduse de Constantinopol era ca au introdus apusenii azimile. De retinut ca Sf. Fotie nu cunostea acest lucru, deci nu se introdusese azima in vest, pentru ca printre acuzele aduse nu se numara si folosirea azimilor. Cum ar putea sa schimbe ortodocsii, cand de fapt sunt acuzati ca sunt prea traditionalisti, si nu au schimbat nimic. In legatura cu armenii, stim acestea, e descrisa toata povestea folosirii painii si azimilor aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A2ngerea_p%C3%A2inii e un articol mai ecumenic. " În general, toate riturile foloseau pâine dospită și care conține și sare. Copții folosesc pâine dospită, dar nesărată. Totuși, de la bun început, ritul armean folosea pâine nedospită și necoaptă în cuptor, pe motiv că la liturghie materia euharistiei trebuie să fie vie, netrecută prin foc. Acest obicei se păstrează și într-o legendă despre sfântul Grigore Luminătorul. Totuși folosirea pâinei nedospite a fost preluată de la armeni de către ritul maronit în secolul al VI-lea, apoi s-a răspândit între secolele al VIII-lea și al XII-lea și în Occident." In legatura cu traditia: "Ipolit de Roma în «Tradiția apostolică», precum și Tertullian, ne descriu cum credincioșii aduc pâinea și vinul, iar președintele adunării – episcopul – le primește din mâinile lor, pentru a le pune pe masă." Acum in legatura cu ce spun teologii catolici, Scheeben afirma ca Domnul a intrebuintat la Cina cea de Taina paine nedospita, dar apoi adauga: "chiar daca pe temeiul lui Ioan (13, 1) s-ar admite ca El a serbat Cina la 13 Nisan, probabilitatea ar spune totusi ca a folosit paine nedospita. Daca ne intrebam, daca materia valabila la Euharistie e numai paine nedospita sau si dospita raspunsul atarna nu de ce fel de paine a folosit Domnul la Cina cea de Taina, cat mai mult de aceea daca El a randuit painea aceasta sau aceea ca materia valida la Euharistie. Scriptura nu spune nimic mai precis despre aceasta; dupa Traditie s-a folosit din vechime atat paine dospita, cat si nedospita. E greu de hotarat, daca in primele trei veacuri se folosea painea aceasta sau aceea. Sigur e ca in Biserica greaca de la veacul VI uzul celei dospite era general, in cea latina poate a dominat totdeauna cea nedospita". |
Citat:
In acest caz tu spui altceva decat ceea ce spune dl. Mihnea, e interesant ce spui, dar nu scrie acolo asa, e o poveste de genul " sa ne imaginam ca". Daca citeai din vietile sfintilor vedeai ca de mai multe ori s-a intamplat ca cineva sa se indoiasca de transformare si sa se transforme in Trup si Sange. Asadar acel preot grec se indoia ca acolo s-a transformat cu adevarat painea si vinul in Trup si Sange. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:00:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.