![]() |
Citat:
|
,,Batranul cel frumos": plerousthe en pneumati
In anul 1977,intr-o scrisoare adresata doamnei V,parintele Sofian Boghiu spunea:,,Citind randurile pe care mi le-ati transmis, pline de imagini si de ganduri duhovnicesti,am asistat pe rand la bucuriile pe care vi le ofera acest urias parc al lui Dumnezeu-natura-precum si la amaraciunile pe care vi le servesc semenii nostrii,uneori chiar cei mai apropiati: parinti,frati ori surori.Depinde de noi cum le primim si pe cele bune si pe cele rele.Cat despre bucuriile vietii are Dumnezeu grija sa nu fie nici multe,nici lungi,ca sa nu ne legam inima de ele.Ni le flutura pe dinaintea ochilor si inimii noastre,pentru ca prin ele,ca prin niste oglinzi,sa privim la bucuriile pe care ,,ochiul omenesc nu le-a vazut si la inima omului nu s-au suit".Pentru multi dintre noi,bucuriile fagaduite ,,dincolo"par niste abstractiuni sau niste vorbe goale,dar ele continua sa fie niste realitati eterne. Cat despre reversul bucuriilor din viata noastra,numite necazuri sau suferinte,avem din belsug.Ele implinesc rolul factorilor care contribuie la putrezirea bobului de grau,pentru ca din el sa rasara vlastarul nou,fiinta noua,asa cum ne invata Cel inviat din morti."
Acelasi batran frumos,daruind sfaturi in cel mai profund inteles continut in notiunea de paroxusmos din Evrei 10:24,mai spunea:,,In inteles biblic a cunoaste inseamna a avea o experienta concreta:a cunoaste suferinta,pacatul,razboiul,pacea,binele ori raul;inseamna a fi angajat practic si real in asemenea stari,din experienta carora se pot cunoaste in toata profunzimea lor.In cunoasterea religioasa totul incepe prin initiativa lui Dumnezeu.Inainte de a-L cunoaste eu pe Dumnezeu,eu sunt deja cunoscut de EL.Inainte de nastere Dumnezeu a cunoscut pe profetii Sai.EL ne cunoaste pe fiecare pe nume...si casa noastra,si viata noastra,si inima,si gandurile si tot cuprinsul vietii noastre. Adeseori Dumnezeu se face EL Insusi cunoscut noua.De Dumnezeu trebuie sa ne amintim mai degraba decat respiratia.La EL trebuie sa meditam ziua si noaptea.Sa povestim despre EL seara,dimineata si la amiaza.Sa-L binecuvantam intoata vremea.Sa ne amintim de Dumnezeu cand ne culcam,cand ne sculam,cand calatorim pe drumurile vietii si cand facem orice altceva si prin aducere aminte de EL sa ne formam spre o viata curata"(Parintele Sofian Duhovnicul ,,Batranul cel frumos" editura Bizantina). Fara de final:,,....caci spre Tine am trimis neputintele noastre.Fii milostiv si ne miluieste pe toti"(Euchologion-ul egiptean al lui Serapion din Thumis) |
Citat:
Nu cred ca ma cunosti personal si nu stii cat sunt de nerusinata si ce alte pacate am... M-am legat pur si simplu de un text care a aparut in virtual; ca intamplator iti era adresat nu inseamna nimic, caci nu este ceva privat, toti putand sa citeasca aceste obraznicii care apar pe forum. Practic aceste persoane, care scriu in acest fel isi bat joc de tot, inclusiv de ortodoxie. Ai inteles, frate?!? asa ca nu te mai simti aparat, ca nu pe tine te apar. O poti face singur. Sunt indignata. Si pe cine sa trag la raspundere pentru degradarea comunicarii pe acest forum, daca nu pe Adminul acestui forum, din care el are de castigat, dar nu isi face datoria de admin, lasand frâiele forumului in mainile unor si altora... iar el tace mâlc. Acestora, si se stiu ei cine sunt, le adresez urmatoarele cuvinte: Daca asta e situatia si vi se permite, atunci dati-i drumul "fratilor" cu bataia de joc, cu invectivele, injuraturi si caracterizari din cele mai obscene, daca asa va place; dar atunci asta va si caracterizeaza, nu uitati. |
Citat:
|
Citat:
Miha-Anca se referă la Alin B., Ovidiu B., poate și Mihail C., și poate și alții. Iulian, hai să lăsăm aici să fie numai Sfinții Părinții. Duhul Sfinților Părinți, adică Duhul Sfînt. Dar și alți părinți ai Sfintei Bisericii lui Hristos, Celei Una, Ortodoxă. Că în loc să fie un ortodox așa de sensibil, e un protestant, și ne dă lecții. Și la calitatea alegerii textelor, și la densitate, la dimensiunea lor, la contextul publicării lor, tot. Un simț duhovnicesc cu adevărat ca al unui căutător însetat. Pentru asta nu se smintește de copilăriile noastre. Mulțumim, frate Pelerin spre răsărit pentru cuvinte. Îmi cer eu iertare și în numele celorlalți. Deci să scriem Iulian, aici, numai Sfinții Părinți, eventual din Sfînta și Dumnezeiasca Scriptură. Și atît. Te rog. Să nu mai scriem altceva, că avem, slavă Domnului, un forum așa mare. Și hai să ne rugăm și pentru Miha-Anca, Alin, Ovidiu, Mihai, și pentru toți, să spunem pentru fiecare măcar un Doamne miluiește în sinea noastră. Iertare și bucurii. |
Cu toate insistentele tale Daniel eu tot vreau sa aflu ce nu e in regula cu acestia?Ce au scris concret?
|
Citat:
Ei, păi scriu și ei ce pot, din inimă, cum le e sufletul așa scriu. Încercat. Ca și nouă. Caută pacea, cere-o în rugăciune, și liniștește-te, te pui pe citit aici în topic, și în general, scrierile lui Alin și Ovidiu, și ai să găsești ce nu e în regulă. Dar odată găsite scrierile lor, să nu te smintești. Te rog. Să nu te înfurii, să te mîniezi pe ei. Te rog. Ci pe draci. Și să-i bați cu rugăciune. Vor veni iar, dar nădăjduim în Hristos. Noi nu putem nimic. El poate. Și să nu-i judeci pe frați. Și să-i iubești în continuare, poate și mai mult. Desigur, să-i și ierți, și să te rogi pentru ei. Adu-ți aminte de poruncile iubirii din Evanghelie, cînd scrii un răspuns, oricui. Și întotdeauna roagă-te înainte. Și nu mă lăuda. Nu lăuda pe nimeni. Laudă pe cei slăbiți. Și cînd mustri, fă-o cu multă iubire. Dar mai bine tu nu mustra, că te mînii repede. Acolo sunt vînturi grele, la mustrare. Smintești repede. Și eu smintesc cînd mustru, că pe forum, nu poți să redai bucuria și iubirea cu care mustrii. Și dorința de îndreptare și de bine. Nu se poate vedea zîmbetul de pe chip cînd mustrii sau să se simtă dragostea frățească din inimă, în tonul vocii. Aici pe forum, se smintesc cu toții, repede. Roagă-te pentru fiecare care îl vezi că scrie aici pe forum, orice scrie, spune măcar Doamne miluiește. Iertare. Bucurii. |
Citat:
|
Vaii de mine!!! Chiar că e aproape sfârșitul. :))))
Acum, vorbind serios, crezi prost, vorbesc în numele meu. |
Doamne ajută.
Iulian, cu toții avem neputințele noastre, dragul meu frate. Nu-i judeca, lasă că judecă Hristos, să nu-I luăm locul. Mai ales că nu știm noi pocăința și lacrimile lor. Și numai ne facem păcate în zadar, și ne osîndim, și pierdem harul, pierdem tot, ne inundă întunericul. Doamne ferește ! Crezi că ei nu se silesc să fie buni? Sigur că da, altfel nu ar fi aici pe forum, marea majoritate a oamenilor se silesc să fie buni, au căutările lor, bucuriile, încercările lor, dar cu cît se silesc mai tare, să găsească sau să urmeze lui Hristos, cu atît și ispitele sunt mai mari. Înțeleg și ei cum pot, ca și noi. Roagă-te. Și hai să păstrăm aici Duhul Sfînt. Duhul Sfinților Părinți. Vrei, Lucian ? Daca da, scrie numai din Sfinții Părinți în topicul ăsta. Bucurii. |
Citat:
|
La a câta priză ești?
|
Citat:
|
Nu știm, părerile sunt împărțite. (vorba lui Dragoș)
|
Citat:
|
Doamne ajută.
Iulian, iartă-l și hai să păstrăm Duhul Sfinților Părinți aici în topicul ăsta. Te rog. Bucurii. |
Citat:
|
Oameni buni !O mica poveste,2imagini si un mic anunt.Cineva spunea odata ca Dumnezeu ne randuieste viata ca pe niste fire frumos aranjate.Toate duc la EL dar depinde de fiecare cum doreste sa se tina sau sa urmeze de acel fir.Din pacate,cateodata,din prea mult entuziasm si prea putina experienta, vrem sa o luam inaintea lui Dumnezeu si sa aranjam noi ce-i bine si ce-i rau in viata altora.Putini pot asta,foarte putini si eu m-am lamurit de ceva vreme ca nu ma numar printre cei ce pot aranja fire.Cand totusi ne punem noi pe aranjat cum credem noi incurcam rau de tot firele si ii mai tragem dupa noi si pe cei la fel de grabiti ca noi.Dumnezeu,in dragostea Lui fara de sfarsit,le descurca la loc dar acest lucru poate fi dureros pt cei ce vor trece prin asa ceva.Parintele Paisie Aghioritul,care avea multe daruri,de multe ori vedea ce va fi cu un om dar nu spunea mereu tot ce stia pt ca,in intelepciunea lui stia ca este mai bine sa-L lasi pe Dumnezeu,in anumite situatii sa duca EL lucrurile pe fagasul lor,la timpul lor.Cum se spunea in Ecclesiastul ,,Toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub cer isi are ceasul lui"
2 imagini:unul dintre cei mai smeriti oameni pe care l-am cunoscut,si am suficient de mult par alb,a fost un calugar roman la Manastirea Sfantul Sava,Marea Lavra Mar Saba, din Tara Sfanta.Cine a ajuns acolo stie ce iti lasa in suflet acel loc.Un singur lucru as spune despre acel om:nu avea nevoie de cuvinte,era un fel de icoana vie intr-un peisaj din timpurile biblice.Am mai cunoscut un om,un preot batran(cred ca am mai spus de el)cand am iesit de la Sfantul Mormant,in lungul meu drum prin acele parti ale lumii.Cred ca era rasaritean si era insotit de o sora care il ajuta.Omul acela iradia pur si simplu lumina linistii si iubirii adevarate fara sa vorbeasca.Nu pot exprima in cuvinte mai mult de atat dar toti se opreau in dreptul lui,avea ceva greu de descris in cuvinte.L-am privit cu mare atentie si m-am asezat langa el.Am colindat lumea asta larga si am vazut mult dar nicaieri ceva din aceea privire.Cateodata pur si simplu nu este nevoie de cuvinte,exista ceva peste ele. Un mic anunt: pe perioada Postului voi inceta sa postez pe acest topic considerand ca aveti lucruri mult mai importante,cu adevarat mai importante de implinit.Dupa Pasti,daca mai ingaduie Dumnezeu,le reiau cu o invitatie generala:oricine doreste sa scriem un mic articol impreuna este asteptat cu multa speranta si bucurie.Nu este deloc necesar sa fiu eu parte,poate doriti sa formati dvs un grup care sa colaboreze.De-a lungul timpului am tot lansat invitatii ca oamenii sa posteze la aceasta sectiune,la Patrologie.Multumesc tuturor(Mihailc,de ex,m-am motivat exceptional,de-a lungul timpului,prin postarile sale despre iconografie,pe alte topice,sa studiez mult mai aprofundat aceasta tema) celor care m-au ajutat,deloc putini,si sper ca in curand eu sa fiu doar un cititor si articole cu adevarat frumoase si documentate sa apara.Visul meu,recunosc asta,este un articol despre Patristica cu aplicatii in si din iconografie.La acest moment eu nu am pregatirea necesara sa pot asa ceva dar sper intr-o zi,la aceasta sectiune,sa pot citi asa ceva. Acestea fiind spuse va multumesc pt sprijin tuturor si voi incheia (o urare)cu ultimele cuvinte de Biblie,din Apocalipsa,cuvinte care desi incheie o carte cutremuratoare arata speranta:,,Harul Domnului Iisus Hristos sa fie cu voi toti.Nu pun ghilimele pt a inchide citatul pt ca esenta acestor cuvinte biblice este fara de sfarsit.Numai bine,post in cuget si fapta cu Domnul. |
Citat:
Eu una nu cred că a citi/ scrie (mai ales) pe secțiunea asta de Patristică ar contravine cu prevederile postului. Dar în fine, dacă doriți să țineți postul nostru în felul acesta nu vă putem opri. :) (Btw, protestanții țin post?) |
Doamne ajută.
Mulțumesc, Mirela, să-mi ajute Dumnezeu să te pot pune și eu pe pomelnic la Biserică aici. Sunt în duh cu fratele "pelerin spre Răsărit", adică și eu, cu mila Domnului, pentru că am binecuvîntare de la duhovnic, îmi doresc să nu mai particip la forum în perioada Sfîntului Post Mare al Domnului Hristos Iisus. Și nici să mai folosesc internetul în acest timp. Dar nu pentru că vreau să am vreo răsplată sau mîngîiere înaltă, duhovnicească, sau de alt fel, că știu că nu merit și nu pot să ajung acolo (mă bucur doar că ele există și pot ajunge alții la ele), ci pentru că lucrez la licență. Vă învit cu această ocazie pe toți care puteți merge la Sfînta Mănăstire Oașa, unde este monah un american, singurul monah american din Romînia, părintele Sava (fost Stephen), și fratele Serafim, austriac, singurul frate austriac din Romînia, ce va fi tuns, cu mila Domnului, cînd va voi Domnul prin slujitorii Săi. La Sfînta Mănăstire Oașa, primele 3 zile din postul mare se ține post negru, apoi se mănîncă foarte strict, se fac aproximativ 200 de metanii în timpul Canonului Mare, și multe metanii în general la toate slujbele, slujbe care adunate, înafara Postului Mare țin în total 8 ore, și în Postul Mare mai mult, întreaga mănăstire avînd rînduială și organizare ca la Sfîntul Munte Athos. Iertare. Bucurii. P.S.: Surioară Annyta, întrebai dacă sunt obsedat de tine. Mi-am amintit de un cuvînt al patericului: "diavolii sunt obsedați de tine și de mine, și de noi toți, întreaga omenire, ne-ar strivi în mînia și mîndria lor întro clipă, dac-ar putea, și dacă n-ar fi Dumnezeu în mare mila Lui.", nu mai știu care părinte, care Avvă, iertare. Dar ajunge cuvîntul să vezi cine sunt obsedații. |
Citat:
Inlauntrul nostru poate fi raiul dar si iadul, depinde catre cine tindem sa ne asemuim. Dar daca este sa ascultam cuvintele Sf. Ignatie Briancianinov despre inselare si anume "Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare." atunci cu totii suntem inselati in ceva si poate nici nu ne dam seama de asta. Uneori ceilalti de langa noi vad mai bine ceea ce noi nu putem vedea. |
Doamne ajută.
Foarte frumos. Viu și adevărat. "Un creștin dacă se întristează vreodată, trebuie să aibe numai două pricini de întristare: sau cînd păcătuiește el înaintea lui Dumnezeu, sau cînd păcătuiește aproapele său." Sfîntul Ioan Gură de Aur - Despre necazuri și biruirea tristeții, E.I.B.M.B.O.R., București, 2005 Iertare. Bucurii tuturor. ("Bucurați-vă pururea" - I Tes. 5, 16.) |
Doamne ajută !
Citat:
|
Citat:
Mîngîieri cu rugăciunile Sfîntului Tihon. Mare Sfînt ai ales. Imediat sper să pot pune. Bucurii. (Bucurați-vă pururea - I Tes. 5, 16) |
Citat:
Pacatosi suntem si iata intristarea. insa este nadejde, caci Domnul ne iubeste. |
|
mai bine să fii vorbit de rău decât să-i judeci pe alții
"Tu vorbești de rău pe alții, observând în ei lucruri mărunte;
nu ți-e teamă că ei vor începe să vorbească de viciile tale cele mari? E mai bine să auzi despre tine vorbe rele decât să vorbești de rău pe alții." Sfântul Grigorie Teologul |
Citat:
|
|
|
|
|
Doamne ajută.
Ajunge, cu mila Domnului. Sunt 18 poze, cu pagini duble, deci 36 de pagini. Subiectele se înțeleg din text: 1. Carne și duh - trupesc și duhovnicesc. 2. Invidia. 3. Podoabele femeiești. 4. Smerenia și mîndria. 5. Dragostea. 6. Mila. 7. Lumea. 8. Moartea. 9. Rugăciunea. Pomeniți-mă. Bucurii. |
Dar din Sfântul Paisie Velicicovski n-ai găsit nimic? O pagină, două - de reținut.
|
Doamne ajută.
Din Sfîntul Paisie Velicicovschi, după Înviere, cu mila Domnului. Am o singură carte cu el și e dată împrumut. Bucurii. |
Am găsit eu ceva de Sfântul Paisie Velicicovski..
http://htmlimg2.scribdassets.com/1z3...082bf8cd3f.jpg
Din cartea "Crinii Țarinei sau Flori Preafrumoase". |
1 atașament(e)
In Duminica Iertarii - de la Sfantul Tihon de Zadonsk citire.
|
,,Buna Vestire" in iconografia ortodoxa
,,In iconografia ortodoxa traditionala, Buna Vestire apare descrisa astfel:
In partea stanga a compozitiei se afla Arhanghelul Gavriil, cu mana dreapta intinsa, binecuvantand-o pe Prea Sfanta Fecioara Maria, care se afla in partea opusa, iar in mana stanga tine un toiag, simbol al autoritatii mesagerului lui Dumnezeu. Gavriil poarta tunica si himation. Este infatisat ca si cum ar alerga, cu un picior inainte, cu genunchiul indoit sub vesminte. Expresia chipului este solemna, barbateasca, dar smerita. Uneori, o aripa se afla inca in aer, cealalta, lasata in jos. Fecioara Maria sta in picioare in fata unui scaun inalt, alteori asezata pe el. Poarta vesminte lungi care ii lasa doar fata descoperita, gatul si mainile. Chipul si atitudinea ei exprima modestie, prudenta si smerenie. Sta cu capul inclinat in directia ingerului. Cu mana dreapta face un gest de consimtire, in timp ce cu stanga tine un fus sau o batista. Privirea, atitudinea si gestul ei exprima cuvintele reproduse mai sus din Evanghelia dupa Luca: "Iata roaba Domnului.Fie mie dupa cuvantul tau".In fundal sunt cladiri a caror forma eleganta sporeste frumuseta compozitiei. Deasupra lor, la mijlocul icoanei sau in apropiere, se afla o reprezentare a boltii ceresti sub forma de semicerc, de unde izvoraste o raza de lumina. Lumina simbolizeaza harul Prea Sfantului Duh. Ea se opreste la aureola Sfintei Fecioare sau langa aureola. Uneori se mai adauga si alte elemente, daca spatiul permite - de exemplu, o masa langa Maica Domnului, pe care se afla Vechiul Testament si o vaza cu flori. Aceasta din urma simbolizeaza fecioria ei. In troparul care se canta pe 25 martie, semnificatia sarbatorii se rezuma elocvent: "Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face, si Gavriil darul bine-l vesteste! Pentru aceasta si noi impreuna cu dansul Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam: Bucura-te cea plina de har,Domnul este cu tine." (Tropar, glas 4)"(fragment dintr-un articol, cu acelasi titlu, scris de Konstantine Kavarnos, preluat de pe crestinortodox.ro) In completare puteti citi si acest articol,aici |
Definiții duhovnicești ale celui între sfinți părintelui nostru Grigorie din Nazianz
Simplitatea e o deprindere inactivă spre rău, iar duplicitatea este viclenia purtării. Plăcerea e o moliciune a sufletului, iar întristarea e o mușcătură și tulburare a inimii. Grija e un vârtej, iar îngrijorarea e unul și mai mare. Reflecția e contrapunerea de raționamente față de cele ce trebuie făcute. Judecata e fixarea deliberărilor minții, iar respingerea lor știu că e plictiseala. Învidia este topirea sufletului atunci când aproapelui îi merge bine. Din pricina invidiei se ivesc răutatea și vătămarea. Reproșul celor răi este o suferință lăudabilă. Sfiala e o străngere de inimă de frica rușinii, iar obrăznicia e disprețuirea sfielii. Sârguința e o concentrare spre cele ce ne stau înainte, iar destrămarea ei știu că e indolența. Dacă vă sunt de folos, mai postez, dacă nu, mă opresc aici. |
[/i]Dacă vă sunt de folos, mai postez, dacă nu, mă opresc aici.[/quote]
Mie imi sunt de folos! Multumesc! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:35:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.