Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   De ce nu avem banci in biserica ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8869)

gabriela8 03.08.2010 14:45:11

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274412)

Si sa va mai spun un lucru: eu nici in genunchi nu ma simt vrednic sa stau in fata lui Dumnezeu sau cu capul ridicat,oare ar fi mai mare atitudinea mea daca as sta in fata Lui ca la bar?

Statul in picioare este o mare jertfa!

Raoul 03.08.2010 15:03:19

1. Daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,deacord?
2. Daca ar fi banci multi (nu zic toti) ar sta foarte comod,ca la bar,lipsindu-le doar cafeaua poate! Ca sa nu mai zic ca i-ar lua si somnul. Si nu ma contrazice ca am vazut cazuri si la ortodocsi,pe putinele scune. Dapai daca ar avea toti loc asigurat...
3. La biserica unde merg eu nu vad oameni lesinand sau imbulzindu-se. Chiar deloc,si te pot invita sa te convingi. Atitudinea oamenilor din alte biserici nu o comentez,n-am eu dreptul sa fac asta. Dar nu e vina ortodoxiei (ca si cult) pentru lipsa de educatie teologica a unor asa-zisi crestini. Nu esti multumit - alegeti alta biserica.
4. Cum spuneam mai sus,sunt anumite momente in timpul Sfintei Liturghii in care trebuie sa ingenunchezi. Cum ar face asta sutele de crestini dintr-o biserica daca aceasta ar fi plina de banci si scaune?
5. Te simti chiar atat de vrednic sa stai in fata lui Dumnezeu ca la bar? Si cand te duci in fata sefului la locul de munca tot intri cu capul putin plecat si cu mainile afara din buzunar,sau la scoala,in fata profesorului tot trebuie sa te ridici in picioare etc. Oare nu merita Dumnezeu macar atat respect,incat sa stam in fata Lui,daca nu in genunchi (desi nici asa nu suntem vrednici),macar in picioare si cu capul plecat?

Erethorn 03.08.2010 15:05:46

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274412)
Banci sunt in bisericile ortodoxe,suficiente pentru cei batrani si cu probleme. Insa ceilalti de ce ar avea nevoie? Nu rezisti 2 ore in picioare? Nu merita Dumnezeu atata "efort"? In supermarketuri stati poate cu orele,la cozi ca sa va luati salariul sau pensia la fel,omul rabda in atatea si atatea situatii,insa numai cand e vorba de Dumnezeu incepe sa devina nemultumit. Plus ca sunt momente in timpul Sfintei Liturghii in care se ingenuncheaza. Daca ar fi banci ca la catolici cum ar face crestinii lucrul asta? Sau nu ati vazut sute de credinciosi stand toti in genunchi intr-o biserica? Plus ca daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,ceea ce iarasi mi se pare absurd. Pana la urma biserica e loc de rugaciune,de apropiere si comunicare cu Dumnezeu. Gandul trebuie sa stea numai la Dumnezeu,nu la banci si alte lucruri lumesti. Mie personal mi s-ar parea absurd sa fie ca la catolici. Ar sta toti asa comozi,pe unii i-ar lua somnul,altii ar incepe sa se creada la bar... cafeaua le-ar mai lipsi. Asa cum timp de 2000 de ani s-a putut sta fara banci si s-au mantuit oameni si asa,la fel putem sta si noi.

Si sa va mai spun un lucru: eu nici in genunchi nu ma simt vrednic sa stau in fata lui Dumnezeu sau cu capul ridicat,oare ar fi mai mare atitudinea mea daca as sta in fata Lui ca la bar?

Ceea ce am ingrosat in postul dumneavoastra va tradeaza ignoranta crasa in ceea ce priveste Biserica Catolica. Nu ati fost niciodata intr-o biserica catolica, dar va simtiti indreptatit sa faceti afirmatii de genul "se sta ca la bar", "e absurd" etc...

Pentru informarea dumneavoastra, bancile acelea sunt prevazute cu un suport special pe care credinciosii sa ingenuncheze.

Tot pentru informarea dumneavoastra, pozitia de rugaciune, in genunchi, cu palmele unite in fata pieptului, este specific apuseana. De cate ori ingenuncheati la Liturghie, faceti un gest devotional catolic.

In ce priveste numarul de locuri, nu e nici o problema sa stea credinciosii si in picioare, daca nu ajung locurile in banci.

Nu se sta asezat tot timpul. La rugaciunile de intrare, la Doamne Miluieste, la Gloria, la citirea Evangheliei, la Crez, la Tatal Nostru se sta in picioare.

La rugaciunea eucharistica, la Sanctus, la Agnus Dei se sta in genunchi.

La intrarea in biserica, la intrarea si iesirea din strana, de cate ori trecem prin fata altarului, ingenunchem si ne inchinam.

Mai mult. In nici o biserica in care am intrat eu pana acum, bancile nu sunt comode. Nu poti sta decat cu spatele drept.

Iar in banci, credinciosii intra, ies si stau in liniste si ordine; se roaga, asculta Liturghia.

In jumatate de an de frecventat Liturghia Latina, o singura data am vazut un om raspunzand la mobil in biserica, si poate de 5 ori am auzit un mobil sunand.

Erethorn 03.08.2010 15:24:03

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274433)
Si acum va intreb pe voi: va simtiti mai vrednici de a sta jos,comozi,in fata lui Dumnezeu decat in picioare sau in genunchi?:confused:

Nu-i judec,desi au facut destule. E problema lor,nu ma priveste pe mine,nu raspund pentru faptele lor! Mi-am spus doar punctul de vedere,si anume ca prefer sa stau in genunchi in fata lui Dumnezeu decat asezat comod pe o banca!

Cum preferati dumneavoastra sa stati, e problema dumneavoastra, dar nu va mai dati cu parerea despre catolici, atata vreme cat nici nu stiti cum arata bancile noastre.

V-am mai explicat o data, vad ca nu pricepeti - in banci nu se sta "comod". Sunt la fel de comode ca stranele acelea din bisericile ortodoxe. Parca sunt facute anume sa iti tina atentia treaza.

Spuneti-mi, pe cine a laudat Domnul, pe Maria care sedea la picioarele Lui si ii asculta cuvintele, sau pe Marta care se zorea sa-l slujeasca (in picioare, evident) ?

Raoul 03.08.2010 15:31:00

Repet: Nu am judecat nimic si pe nimeni. Mi-am spus doar punctul de vedere. In fata lui Dumnezeu prefer sa stau in genunchi sau macar in picioare decat pe o banca.

Si ma indoiesc ca Maria "sedea" pe o banca in fata lui Hristos. Sa nu uitam ca toti care au fost tamaduiti de Mantuitorul veneau si-I cadeau in genunchi.

Erethorn 03.08.2010 15:41:20

"Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui."

Raoul 03.08.2010 15:50:17

Pai vezi,s-a asezat la picioarele Lui. Probabil statea jos,sau ingenunchi,ceva de genul. Dar la picioarele Lui,din smerenie. Nu-si permitea sa-L asculte pe Iisus dintr-o canapea de exemplu. Si rasplata ei a fost mare. Depre marta Iisus ne incredinteaza ca avea o grija excesiva pentru cele lumesti,intelesul e cu totul altul. Nu ca Maria ar fi avut rasplata mai mare pentru modul in care a stat (ca sezuse) iar ca Marta statea in picioare. E absurd ce afirmi.

Mihnea Dragomir 03.08.2010 16:03:50

Oricum am întoarce-o și am suci-o, "a ședea", chiar dacă înseamnă "a sta pe jos" este mult mai aproape de "a sta în bancă" decât "a sta de-ampicioarelea".
Dar problema nu e asta. În realitate, în bisericile catolice statul jos în bancă este facultativ. Nu trebuie să se considere nimeni obligat să șadă, se poate sta în picioare. E exact ca la bisericile ortodoxe: nu e obligatoriu să stai pe scaun. Cine vrea, poate să stea în picioare ori chiar în genunchi.

Tsukino 03.08.2010 16:08:35

Statul in picioare nu face insa un om mai bun decat cel care sta pe o bancuta care nu tin minte oricum sa fie mai lata ca un scaun din biserica Ortodoxa.

Ar iesi un studiu interesant de cercetare .

IonelS 03.08.2010 16:09:47

Eu gandesc asa: traditia spune ca inca de la sfintii apostoli, din respect fata de Domnul, in biserica la slujba se sta in picioare sau in genunchi. Pai din momentul in care am aflat altfel n-am mai stat !

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:22:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.