![]() |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ne-a dat creier (inteligență), ne-a făcut după chipul Său, dar noi nu am rămas în ascultare, adică am considerat că ne este de ajuns inteligența ca să deosebim binele de rău. Iar rezultatul se poate vedea în jurul nostru, în lumea în care trăim. Oameni foarte inteligenți care nu mai găsesc sens în viață și fie o trăiesc la modul aberant, fie chiar își pun capăt vieții. Am în vedere, însă, ascultarea cea bună, de Dumnezeu și de Biserică, nu ca instituție omenească, ci divin-umană, căci ea a fost instituită la Pogorârea Duhului Sfânt. Și viața în interiorul ei este o viață în Duhul Sfânt, de care te împărtășești și rugându-te, împreună cu ceilalți, și din Sfintele Taine, și din auzirea cuvântului lui Dumnezeu, și din scrierile Sfinților Părinți, dar și din harismele date unor oameni de către Dumnezeu, unora inclusiv după moarte (mă refer la sfinți și la sfintele moaște). Dacă găsesc oameni care s-au făcut slujitori ai Bisericii doar cu haina, sau care o slujesc fără tragere de inimă, nu sunt obligat să fac ascultare de ei. Din fericire, putem alege. Dar nu trebuie să considerăm că toți sunt nevrednici. Iar cu privire la neajunsurile religiilor pe care le-ai semnalat. Deși cei mai mulți vorbesc de religia creștină, cred că Hristos nu a adus o nouă religie, ci o nouă viață, cea împreună cu El, o viață în har, care poate fi aflată în Biserică. Religiozitatea există și în creștinismul ortodox, fără îndoială, și este, adesea, un obstacol către credința adevărată. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Pricepem dar nu înțelegem... :) Sau nu înțelegem iar de priceput nici atât. |
Nu, Biserica nu e o institutie doar umana, cel putin nu teoretic, dar asta a ajuns sa fie, chiar daca se pastreaza denumirea e intitutie divin-umana.
Desigur ca nu toti preotii sunt la fel, exact cum nici oamenii de rand nu sunt toti la fel, dar daca totusi Biserica predica bunatatea, sinceritatea, smerenia, milostenia, capi Bisericii ar trebui sa se poarte ca atare; exemplul personal e mai important decat cred unii. Iar daca nu ai exemplu personal, degeaba crezi in ceva, cand exact cine ar trebui sa fie conform cu credintele, e exact opusul. Atunci ori crezi intr-o iluzie, ori cei care sunt neconformi trebuie dati jos de la predicare, la conditia de oameni de rand. Pana nu se iau masuri or sa existe oameni ca mine care cred, dar nu cred. Pentru ca ce se predica e diferit de fapte, iar asta nu e in regula. Sunt preoti si calugari care ar merita din plin locurile sus puse din Biserica, dar culmea, nu se gandeste nimeni la ei sau ei doresc sa ramana unde sunt si sa faca bine de acolo. Si degeaba s-a inventat vorba fa e zice popa, nu ce face popa, cand il vezi pe popa cum se imbata Duminica seara in birtul din sat (da, cunosc, altfel nu ziceam nimic). Sunt si ei oameni, nu contest, au pacate, nu contest, dar preotimea nu e doar o meserie ca oricare alta; cand devi preot ar trebui sa ii in considerare si ca trebuie sa fi un exemplu pentru altii. Si preotul de cre ziceam, a facut si bine (a reparat Biserica si face slujbe frumoase), dar el trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti si prin comportamentul din societate. Apoi, ce face in privat, cand nu il vad oamenii (in cazl asta, un afert din sat, care apoi vorbesc), e treaba lui personala. Si gaantez ca nu se singurul preot care nu ofera si un exemplu pozitiv de comportament in societate. E ca si cu conducerea tarii. Oare ne miram ca oamenii fura, asntajeaza, sunt corupti, lucreaza in scarba si fac tot posibilul sa se imbogateasca "altfel", cand exemplul conducerii e exact la fel? |
Citat:
|
Citat:
Și apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei și, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate?Iisus i-a răspuns că întâia este: "Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn". Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta". Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Mai mare decât acestea nu este altă poruncă. Și I-a zis cărturarul: Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El. Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele. Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu. Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe. Citat:
Legat de pretul de care imi spui matale aici: are cine sa il judece. El o sa dea socoteala pentru ceea ce face. Matale ai incercat sa spui o rugaciune pentru el sa-l lumineze Dumnezeu s-au doar te-ai oprit la judecata? Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați. |
Sunt de aceeași părere, că cel care predică trebuie să facă el însuși ceea ce predică, pentru că altfel oamenii nu vor crede în ceea ce predică. Totuși, nu știu cât de mulți sunt cei care nu fac asta. Este acesta principalul motiv pentru care te poticnești în credință? N-ai reușit să găsești o biserică unde preotul să fie cel puțin cumsecade?
Chiar și așa, pentru că sunt situații, mai ales la țară, unde oamenii n-au de ales. Ăla e preotul lor și altul n-au. Trebuie să suplinești tu ceea ce preotul nu-ți poate da, că n-are. Dacă chiar vrei să ajungi la Dumnezeu, nu-ți va fi preotul o predică, ba chiar îți va fi mijlocitor, dincolo de păcatele lui, pentru că harul lui Dumnezeu lucrează în Biserică pentru credința ta. Și îl primești și la spovedanie, și la împărtășanie, și la cununie, și la maslu ș.a.m.d. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:33:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.