Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   Patima desfrânării și biruirea ei în viziunea spiritualității ortodoxe (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17243)

Corinusha 23.05.2014 10:37:17

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 559844)
O femeie are curajul sa marturiseasca ce crede, in timp ce pe multi dintre noi tremura tzoalele in circumstante de vinovatie cu temei fideist.
Doamna, sunteti in stima multora, chiar daca multi nu o spun explicit.

Multumesc, dar sincer, nu asta caut; incerc doar sa zic ca Dumnezeu ne-a creat in asa fe incat a putem gandi singuri, ne-a dat El puterea asta; ne-a dat de altfel unele norme morale (care sunt si legale, o parte) ca a ne ajute sa distingem raul de bine. Iar intre crima si minciuna de exemplu e cale lunga. Popoarele se judecau in trecut dupa cele 10 porunci, erau data ca masura de control a populatiei intr-o anumita masura; cele 10 porunci au avut si un rol politic, pe langa cel spiritual. Altfel, e ce credeti ca s-ar fi facut legile dupa cele 10 porunci? Cum se fce ca exista cate o lege pentru fiecare poruna in parte (pe lnga toate celelalte legi care mi exista)?

DragosP 23.05.2014 10:45:58

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 559844)
O femeie are curajul sa marturiseasca ce crede, in timp ce pe multi dintre noi tremura tzoalele in circumstante de vinovatie cu temei fideist.

Curaj sau inconștiență monșer?
Citat:

Doamna, sunteti in stima multora, chiar daca multi nu o spun explicit.
A ta și a celeilalte personalități a ta? Sau a cui?

CristianR 23.05.2014 10:48:49

Citat:

@Corinusha: In concluzie devii liber cand asculti neconditionat... unde-i logica?

Tocmai, Dumnezeu ne-a facut liberi. Ne-a dat creier, ne-a facut dupa hipul si asemanarea Lui (practic ne-a dat har tuturor, depinde daca ne folosim de el sau nu). Da, putem lua in considerare alte opinii, alte idei, credine etc., dar nu trebuie "ascultat neconditionat".
Asta din cauză că adevărurile credinței sunt adesea paradoxale, nu sunt conforme cu logica omenească. Creștinismul este o cale a regăsirii legăturii cu Dumnezeu înlăuntrul nostru. Te faci mic, slujitor al celorlalți, pentru a fi mare (la suflet), dăruiești fără să te gândești la câștigul personal, mori (te jertfești) ca să înviezi. Astea nu sunt chestiuni logice, ci revelate. Și numai luându-le ca atare și făcându-le putem înțelege.

Ne-a dat creier (inteligență), ne-a făcut după chipul Său, dar noi nu am rămas în ascultare, adică am considerat că ne este de ajuns inteligența ca să deosebim binele de rău. Iar rezultatul se poate vedea în jurul nostru, în lumea în care trăim. Oameni foarte inteligenți care nu mai găsesc sens în viață și fie o trăiesc la modul aberant, fie chiar își pun capăt vieții.

Am în vedere, însă, ascultarea cea bună, de Dumnezeu și de Biserică, nu ca instituție omenească, ci divin-umană, căci ea a fost instituită la Pogorârea Duhului Sfânt. Și viața în interiorul ei este o viață în Duhul Sfânt, de care te împărtășești și rugându-te, împreună cu ceilalți, și din Sfintele Taine, și din auzirea cuvântului lui Dumnezeu, și din scrierile Sfinților Părinți, dar și din harismele date unor oameni de către Dumnezeu, unora inclusiv după moarte (mă refer la sfinți și la sfintele moaște).

Dacă găsesc oameni care s-au făcut slujitori ai Bisericii doar cu haina, sau care o slujesc fără tragere de inimă, nu sunt obligat să fac ascultare de ei. Din fericire, putem alege. Dar nu trebuie să considerăm că toți sunt nevrednici.

Iar cu privire la neajunsurile religiilor pe care le-ai semnalat. Deși cei mai mulți vorbesc de religia creștină, cred că Hristos nu a adus o nouă religie, ci o nouă viață, cea împreună cu El, o viață în har, care poate fi aflată în Biserică. Religiozitatea există și în creștinismul ortodox, fără îndoială, și este, adesea, un obstacol către credința adevărată.

mihai07 23.05.2014 10:53:00

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 559824)
Corinusha, desigur ai fost botezata, credinta in Dumnezeu nu ti-o poate lua nimeni, cu atat mai putin acest individ care numai duh ortodox nu are. Oricate pacate ai avea, daca ai credinta se vor ierta de Dumnezeu cu ajutorul Parintelui duhovnic.

Un ortodox niciodata nu va sfatui pe nimeni sa renunte la Dumnezeu, doar dracul, sub diverse forme face asta tot timpul, el este singurul care se bucura atunci cand un crestin renunta la Dumnezeu.

Matale daca nu pricepi limba romana nu e vina mea.

mihai07 23.05.2014 10:54:42

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559835)
Am tot dreptul sa pun ortodox, pentru ca sunt botezata ortodox. Ba cred in Dumnezeu, dar nu in Dumnezeul ala nemilor si crud pe care il vad unii ortodocsi.
Oare pe tine chiar te reprezinta eticheta de ortodox?! Oare pe cati ciar ne reprezinta etichetele pe care le avem?

A fi botezat nu e suficient. Nu iti garanteaza mantuirea care (matale spuneai) nu e obiectivul tau. Cel ce spune ca nu are ca scop mantuirea, nu e crestin.
Citat:

În prealabil postat de albert
Corinusha, desigur ai fost botezata, credinta in Dumnezeu nu ti-o poate lua nimeni, cu atat mai putin acest individ care numai duh ortodox nu are. Oricate pacate ai avea, daca ai credinta se vor ierta de Dumnezeu cu ajutorul Parintelui duhovnic.

Un ortodox niciodata nu va sfatui pe nimeni sa renunte la Dumnezeu, doar dracul, sub diverse forme face asta tot timpul, el este singurul care se bucura atunci cand un crestin renunta la Dumnezeu.

Arata-mi unde i-am cerut eu sa renunte la Dumnezeu? Eu i-am cerut sa renute la o eticheta care nu o reprezinta. Credinta ei nu e ortodoxa. Nici macar nu cunoaste ortodoxia. Ia citeste matale unde spune sora noastra ca Biserica e doar o institutie umana. Noi marturisim ca Biserica este Trupul lui Hristos. Sesizezi marea diferenta de abordare?

DragosP 23.05.2014 11:15:21

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 559855)
Sesizezi marea diferenta de abordare?

He, he...
Pricepem dar nu înțelegem... :)
Sau nu înțelegem iar de priceput nici atât.

Corinusha 23.05.2014 11:16:25

Nu, Biserica nu e o institutie doar umana, cel putin nu teoretic, dar asta a ajuns sa fie, chiar daca se pastreaza denumirea e intitutie divin-umana.
Desigur ca nu toti preotii sunt la fel, exact cum nici oamenii de rand nu sunt toti la fel, dar daca totusi Biserica predica bunatatea, sinceritatea, smerenia, milostenia, capi Bisericii ar trebui sa se poarte ca atare; exemplul personal e mai important decat cred unii. Iar daca nu ai exemplu personal, degeaba crezi in ceva, cand exact cine ar trebui sa fie conform cu credintele, e exact opusul.
Atunci ori crezi intr-o iluzie, ori cei care sunt neconformi trebuie dati jos de la predicare, la conditia de oameni de rand. Pana nu se iau masuri or sa existe oameni ca mine care cred, dar nu cred. Pentru ca ce se predica e diferit de fapte, iar asta nu e in regula. Sunt preoti si calugari care ar merita din plin locurile sus puse din Biserica, dar culmea, nu se gandeste nimeni la ei sau ei doresc sa ramana unde sunt si sa faca bine de acolo.
Si degeaba s-a inventat vorba fa e zice popa, nu ce face popa, cand il vezi pe popa cum se imbata Duminica seara in birtul din sat (da, cunosc, altfel nu ziceam nimic). Sunt si ei oameni, nu contest, au pacate, nu contest, dar preotimea nu e doar o meserie ca oricare alta; cand devi preot ar trebui sa ii in considerare si ca trebuie sa fi un exemplu pentru altii. Si preotul de cre ziceam, a facut si bine (a reparat Biserica si face slujbe frumoase), dar el trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti si prin comportamentul din societate. Apoi, ce face in privat, cand nu il vad oamenii (in cazl asta, un afert din sat, care apoi vorbesc), e treaba lui personala. Si gaantez ca nu se singurul preot care nu ofera si un exemplu pozitiv de comportament in societate.

E ca si cu conducerea tarii. Oare ne miram ca oamenii fura, asntajeaza, sunt corupti, lucreaza in scarba si fac tot posibilul sa se imbogateasca "altfel", cand exemplul conducerii e exact la fel?

Corinusha 23.05.2014 11:21:57

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 559855)
A fi botezat nu e suficient. Nu iti garanteaza mantuirea care (matale spuneai) nu e obiectivul tau. Cel ce spune ca nu are ca scop mantuirea, nu e crestin.

Nu, scopul meu principal e sa pot face cat mai mult bine in jurul meu, sa ajut cat pot, cum pot. Si nu pentru ca "o sa merg in Rai", ci pentru ca asa consider EU ca e bine. Iar daca asta ma ajuta sa nu la mantuire, doar Dumnezeu o stie. Eu ma rog la Dumnezeu sa ma ajute in ceea ce fac, sa ma ajute sa pot ajuta si eu la randul meu oamenii din jurul meu, si ii multumesc pentru ca ma ajuta sa reusesc in ceea ce fac, si ii multmesc pentru ceea ce mi-a dat. Atat.

mihai07 23.05.2014 11:28:24

Citat:

În prealabil postat de Corinusha
Nu, scopul meu principal e sa pot face cat mai mult bine in jurul meu, sa ajut cat pot, cum pot. Si nu pentru ca "o sa merg in Rai", ci pentru ca asa consider EU ca e bine. Iar daca asta ma ajuta sa nu la mantuire, doar Dumnezeu o stie. Eu ma rog la Dumnezeu sa ma ajute in ceea ce fac, sa ma ajute sa pot ajuta si eu la randul meu oamenii din jurul meu, si ii multumesc pentru ca ma ajuta sa reusesc in ceea ce fac, si ii multmesc pentru ceea ce mi-a dat. Atat.

Crestinul autentic nu face binele asteptand o rasplata. El face bine din dragoste. Crestinul vrea sa fie asemnea Mantuitorului Ș Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.

Și apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei și, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate?Iisus i-a răspuns că întâia este: "Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn".
Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta". Aceasta este cea dintâi poruncă.
Iar a doua e aceasta: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.
Și I-a zis cărturarul: Bine, Învățătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu și nu este altul afară de El.
Și a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile de tot și decât toate jertfele.
Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înțelepciune, i-a zis: Nu ești departe de împărăția lui Dumnezeu. Și nimeni nu mai îndrăznea să-L mai întrebe.

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559858)
Nu, Biserica nu e o institutie doar umana, cel putin nu teoretic, dar asta a ajuns sa fie, chiar daca se pastreaza denumirea e intitutie divin-umana.
Desigur ca nu toti preotii sunt la fel, exact cum nici oamenii de rand nu sunt toti la fel, dar daca totusi Biserica predica bunatatea, sinceritatea, smerenia, milostenia, capi Bisericii ar trebui sa se poarte ca atare; exemplul personal e mai important decat cred unii. Iar daca nu ai exemplu personal, degeaba crezi in ceva, cand exact cine ar trebui sa fie conform cu credintele, e exact opusul.
Atunci ori crezi intr-o iluzie, ori cei care sunt neconformi trebuie dati jos de la predicare, la conditia de oameni de rand. Pana nu se iau masuri or sa existe oameni ca mine care cred, dar nu cred. Pentru ca ce se predica e diferit de fapte, iar asta nu e in regula. Sunt preoti si calugari care ar merita din plin locurile sus puse din Biserica, dar culmea, nu se gandeste nimeni la ei sau ei doresc sa ramana unde sunt si sa faca bine de acolo.
Si degeaba s-a inventat vorba fa e zice popa, nu ce face popa, cand il vezi pe popa cum se imbata Duminica seara in birtul din sat (da, cunosc, altfel nu ziceam nimic). Sunt si ei oameni, nu contest, au pacate, nu contest, dar preotimea nu e doar o meserie ca oricare alta; cand devi preot ar trebui sa ii in considerare si ca trebuie sa fi un exemplu pentru altii. Si preotul de cre ziceam, a facut si bine (a reparat Biserica si face slujbe frumoase), dar el trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti si prin comportamentul din societate. Apoi, ce face in privat, cand nu il vad oamenii (in cazl asta, un afert din sat, care apoi vorbesc), e treaba lui personala. Si gaantez ca nu se singurul preot care nu ofera si un exemplu pozitiv de comportament in societate.

E ca si cu conducerea tarii. Oare ne miram ca oamenii fura, asntajeaza, sunt corupti, lucreaza in scarba si fac tot posibilul sa se imbogateasca "altfel", cand exemplul conducerii e exact la fel?

Biserica nu inceteaza sa fie divino-umana doar pentru ca sunt unii slujitori nevrednici. Ce te retine sa ii cauti pe cei vrednici si sa ii urmezi?
Legat de pretul de care imi spui matale aici: are cine sa il judece. El o sa dea socoteala pentru ceea ce face. Matale ai incercat sa spui o rugaciune pentru el sa-l lumineze Dumnezeu s-au doar te-ai oprit la judecata?
Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați.

CristianR 23.05.2014 11:33:29

Sunt de aceeași părere, că cel care predică trebuie să facă el însuși ceea ce predică, pentru că altfel oamenii nu vor crede în ceea ce predică. Totuși, nu știu cât de mulți sunt cei care nu fac asta. Este acesta principalul motiv pentru care te poticnești în credință? N-ai reușit să găsești o biserică unde preotul să fie cel puțin cumsecade?
Chiar și așa, pentru că sunt situații, mai ales la țară, unde oamenii n-au de ales. Ăla e preotul lor și altul n-au. Trebuie să suplinești tu ceea ce preotul nu-ți poate da, că n-are. Dacă chiar vrei să ajungi la Dumnezeu, nu-ți va fi preotul o predică, ba chiar îți va fi mijlocitor, dincolo de păcatele lui, pentru că harul lui Dumnezeu lucrează în Biserică pentru credința ta. Și îl primești și la spovedanie, și la împărtășanie, și la cununie, și la maslu ș.a.m.d.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:33:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.