Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Crede si nu cerceta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11465)

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 16:50:58

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329263)
Nu poti face aceste afirmatii/comparatii cat timp nu intelegi nici tu ce este "duhul tau". Cum ai putea compara "Duhul Sfant" cu "duhul tau" cat timp nu ai clar in minte ce este "duhul tau"?!...

Din nefericire trebuie sa va spun ca identificarea Spiritului nostru cu Sfantul Duh este o EREZIE,care poate sa aiba consecinte cat se poate de grave in plan atat Theologic cat si Antropologic.
Pentru a clarifica problema trebuie inceput cu anumite explicatii de Antropologie filosofica:
1.Inca de la Aristotel se face distinctia intre trei feluri diferite de suflet:vegetativ,sensitiv,si spiritual. Primele doua,in terminologia latina ar fi doar "anima"=principiu vital,unite in mod intrinsec de facultatile vitale si organice.Cel de-al treilea,spiritul,se intelege ca "anima"si "mens"0principiu vital si de inteligenta,avand doua facultati spirituale.Inteligenta si Vointa,deci este rational si liber,deci are ca Obiect-Propriu Adevarul,respectiv Binele.Insasi Filosofia demonstreaza prin principiul de cauzalitate imposibilitatea reducerii acestuia la combinatii si reactii fisico-chimice,acestea din urma fiind doar mediul necesar in acest stadiu material ,spiritul formand o unitate cu trupul pe post de Forma,trupul fiind Materia.Spiritul fiind creat in mod direct de catre Dumnezeu, iar Materia fiind rezultatul evolutiei biologice a speciilor.
La nivel theologic trebuie afirmat clar ca Duhul Sfant fiind Dumnezeu este necreat si Unul,in schimb sufletul uman este creat si fiecare om are propriul lui suflet care se bucura de propria lui libertate fata de Duhul Sfant,avand liber-arbitru in sens uman,adica poate sa aleaga intre Bine si Rau, ori Duhul Sfant fiind Dumnezeu,nu poate sa faca Rau.
Apoi,ce-i drept exista ca un Har Divin ,darul INHABITATIUNII,adica salasuirea Trinitatii(prin Duhul Sfant) in sufletul celor drepti.Iar unul din darurile Duhului Sfant este Intelepciunea,Dar,in "relatiile"INTRATRINITARE,Fiul este Cuvantul,procedent din Ratiune,iar Duhul este procedent din Dragoste,deci unul este "asociat" Inteligentei Divine,iar celalalt Vointei Divine.V-il recomand spre lectura atat filosofica,cat si theologica pe Sf. Toma d'Aquino,pe care in Biserica Latina il sarbatorim astazi.

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 16:53:28

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329267)
Pai sau este una si infinita deci indivizibila sau sunt trei?
Te contrazici in aceeasi fraza.
De ce este Duhul Sfint o PERSOANA, poate ca este energia cu care lucreaza Dumnezeu si doar Dumnezeu, deoarece Fiul sau Iisus nu a lucrat cu aceasta entitate ci ea a aparut pentru prima oara la 50-zecime, sau s-a manifestat in evanghelie.
Hristos, vindeca cu puterea lui de la Tatal nu cu cea a Duhului Sfint, ca ne-ar fi spus.

Nu este nici o contradictie: UNA este Natura Divina ,iar TREI sunt Persoanele.

Pippo_ 28.01.2011 16:54:12

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 329278)
Daca ai privi cum trebuie natura umana, ai vedea ca si ea iti graieste ceea ce eu ti-am spus - ex: trupul imbatraneste si moare, in vreme ce Dumnezeu nu. Sper sa vina o zi in care sa intelegi ca nu existi din vesnicie, pe cand Dumnezeu exista.

Si daca ai privi cu atentie si mai marita natura umana, ai intelege ca ratiunea face parte din natura umana, precum si ca natura este 100% o structura logica pe care ratiunea o poate stapani.

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 329278)
nu existi din vesnicie, pe cand Dumnezeu exista.

Deja in afirmatia ta s-a strecurat eroarea fundamentala de logica, si spui o minciuna, de fapt doua.

Tu nu intelegi ce este Dumnezeu, deci ori ca spui Dumnezeu, ori ca spui Harap Alb, pentru tine e acelasi lucru, si afirmi fara evidente personale ca Harap-Alb exista, fara macar sa pui la indoiala acest lucru. Practic, iti negi natura, care este RATIONALA.

costel 28.01.2011 16:55:45

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329281)
Atunci, evident, nici tu nu intelegi ce spui. Cum ai vrea sa inteleaga altii?!

Daca dupa tot ce ti-am scris tu asta imi spui, marturisesc ca esti in ceata si iti place ceata. Eu voi ignora postarile tale. Bucurie in toate.

vsovivi 28.01.2011 17:02:28

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329231)
Ma tem ca pozitia dvs. fideista in cadrul careia se vede -in mod ciudat ce-i drept-o tangenta cu gandirea filosofului rationalist G.W.Leibnitz,va poate aduce la Agnosticism,un pacat imotriva Virtutii Credintei.

Adică ai teoretizat ceea ce am spus de la Adevărul... păi domnule, dumneata crezi că eu fac teorii și dau lecții? Dumneata nu vezi ce răspuns paralel cu munții ai dat ca să mă bagi la agnosticismul halucinației ca să mă încadrezi la împotriva? Poi aici nu e vorba de ce presupui dumneata ci este exact așa de simplu:

Creația e mică, jos e un lighean cu apă ce se adună în adunările ei și pământ fără margini văzute că n-ai cum să le vezi, iar matematica și raționalitatea este o poveste tristă pentru fraierii ce vor a se deprinde cu specula naivă și entuziasmantă pentru a ajunge mici vrăjitori scoși la tablă de vrăjitoarea ce bătrână pentru bani.

Dar dacă le crezi mersul atunci spune dumneata cum arată o dreaptă într-un univers finit și un punct dacă are totuși o dimensiune finită, și cum e geometria și inerția și relativitatea? Un fiasco pe toate nivelurile...

Deci v-am zis, creația este finită, pământul nu e glob, și suntem căzuți de 7000 de ani în necurăție. Dar mulțumim Domnului pentru mare mila Sa... că ne scoate... încet încet... din trădare și mândrie, nepăsarea cea mai ipocrită.

Nu mai frecați iluziile și teoriile de frică și din lăcomie... că oricum nici ideile nu sunt ale noastre, dar faptele se vor judeca, deoarece cu alea rămâi și o să le tragi după tine... dar fără dragoste este o râvnă în deșert.

Deci dragul meu, eu nu am poziții și cu atât mai puțin una, fie ea și fideistă... ci eu expun aici ceea ce avem noi aicea jos, căci acolo sus, în Cer, este tronul Domnului.

Și te rog exprimă mai clar ceea ce nu-ți convine ca să nu am impresia că te ascunzi după cireș ca să nu văd că ai ochii roșii... de la sudură. Ai sudat prea multe teorii deșarte... arte marțiale și joiale... firește.

Nu știu dacă ai priceput ce am vrut să spun. Sper că m-ai urmărit. Dacă nu, nu-i nici un bai, oricum voi nu credeți nici dacă va fi cineva care va învia din morți... Și a fost unul scuipat de balenă și l-au crezut doar o vreme că apoi au zis că au fost păcăliți și apoi au văzut cum învie morții și iată că tot degeaba. Voi știți mai bine lucrurile... dar ele nu sunt așa cum le pricepeți din cărți, căci doar Domnul dăruiește de sus pe Adevărul căci ''fără Mine nu puteți face nimic''.

andreicozia 28.01.2011 17:16:46

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329285)
Nu este nici o contradictie: UNA este Natura Divina ,iar TREI sunt Persoanele.

Ai putea sa definesti termenii folositi?
Natura Divina? ce este natura si ce este divinul?
PersoaneLE?
Ce sunt astea si unde le-ai observat? pentru a le putea defini asa de clar?

Pippo_ 28.01.2011 17:19:46

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 329288)
Daca dupa tot ce ti-am scris tu asta imi spui, marturisesc ca esti in ceata si iti place ceata. Eu voi ignora postarile tale. Bucurie in toate.

Nu-mi face placere sa te dezamagesc, dar poate este spre binele tau daca intr-adevar pui la suflet; nici eu nu stiu exact cum e mai bine sa procedez. Diferenta dintre povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu din Biblie, este in conceptia ta doar o diferenta de alegere oarba, irationala. Tu ai ales sa CREZI povestea lui Dumnezeu din Biblie ca fiind reala. Dar cat timp nu-ti dai silinta sa intelegi DE CE si CUM este povestea Biblica REALA, va ramane pentru tine doar o poveste, precum povestea lui Harap-Alb.

Povestea lui Harap-Alb poti afla usor de ce NU ESTE REALA, deoarece te poti interesa cine, de ce, cu ce scop a scris-o, ce se potriveste cu realitatea (observand o discordanta totala); in schimb povestea lui Dumnezeu este mult mai greu de investigat. Si tu neinvestigand, necercetand, ramai la stadiul de POVESTI. Povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu, tu stii din auzite, de la altii ca una este IREALA si una este REALA. Deci REALITATEA TA SE BAZEAZA PE CONCLUZIILE ALTORA, NU CUNOSTI DIRECT REALITATEA SI NICI TU TE INTERESEAZA SA O CUNOSTI SI VEI TRAI INTR-O FANTEZIE CAT TIMP TE LIMITEZI LA CREDINTA DIN AUZITE FARA SA CAUTI EXPERIENTA DIRECTA.

Pippo_ 28.01.2011 17:47:54

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329282)
Din nefericire trebuie sa va spun ca identificarea Spiritului nostru cu Sfantul Duh este o EREZIE,care poate sa aiba consecinte cat se poate de grave in plan atat Theologic cat si Antropologic.
Pentru a clarifica problema trebuie inceput cu anumite explicatii de Antropologie filosofica:
1.Inca de la Aristotel se face distinctia intre trei feluri diferite de suflet:vegetativ,sensitiv,si spiritual. Primele doua,in terminologia latina ar fi doar "anima"=principiu vital,unite in mod intrinsec de facultatile vitale si organice.Cel de-al treilea,spiritul,se intelege ca "anima"si "mens"0principiu vital si de inteligenta,avand doua facultati spirituale.Inteligenta si Vointa,deci este rational si liber,deci are ca Obiect-Propriu Adevarul,respectiv Binele.Insasi Filosofia demonstreaza prin principiul de cauzalitate imposibilitatea reducerii acestuia la combinatii si reactii fisico-chimice,acestea din urma fiind doar mediul necesar in acest stadiu material ,spiritul formand o unitate cu trupul pe post de Forma,trupul fiind Materia.Spiritul fiind creat in mod direct de catre Dumnezeu, iar Materia fiind rezultatul evolutiei biologice a speciilor.
La nivel theologic trebuie afirmat clar ca Duhul Sfant fiind Dumnezeu este necreat si Unul,in schimb sufletul uman este creat si fiecare om are propriul lui suflet care se bucura de propria lui libertate fata de Duhul Sfant,avand liber-arbitru in sens uman,adica poate sa aleaga intre Bine si Rau, ori Duhul Sfant fiind Dumnezeu,nu poate sa faca Rau.
Apoi,ce-i drept exista ca un Har Divin ,darul INHABITATIUNII,adica salasuirea Trinitatii(prin Duhul Sfant) in sufletul celor drepti.Iar unul din darurile Duhului Sfant este Intelepciunea,Dar,in "relatiile"INTRATRINITARE,Fiul este Cuvantul,procedent din Ratiune,iar Duhul este procedent din Dragoste,deci unul este "asociat" Inteligentei Divine,iar celalalt Vointei Divine.V-il recomand spre lectura atat filosofica,cat si theologica pe Sf. Toma d'Aquino,pe care in Biserica Latina il sarbatorim astazi.

E posibil si foarte probabil sa fac greseli. Merg dinspre exterior spre interior. Deci ar trebui facuta distictia intre Duh(Spirit - pe care il are orice lucru), Duh Inteligent (Spirit Inteligent - pe care il are doar omul din toate cate sunt pe pamant), si Duhul Sfant (care este cu totul altceva). Corect?

vsovivi 28.01.2011 17:50:16

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329248)
E destul de confuza explicatia pentru mine. Sa vedem daca reusesc sa imaginez corect: spui ca pamantul s-ar afla in interiorul unei suprafete sferice, sprijinit pe partea interioara a sferei, cu gravitatia actionand din centru catre exterior, noi stand cu picioarele spre exteriorul suprafetei si cu capul spre centrul suprafetei sferice?

E defapt o inimă de forma unui ochi drept al Lui Dumnezeu.

La început a făcut Dumnezeu Cerul și Pământul:

un cub nevăzut care conținea în interior o sferă de apă. Cubul nu era tangent la sferă, și nu exista nici o gravitație, nimic, și nici lumină, ci întunericul era deasupra genunei și Duhul lui Dumnezeu se plimba pe deasupra apelor, deci în partea superioară a sferei de apă transparentă și cristalină căci era un deasupra și dedesubtul apelor aflate în beznă totală deci în cub exista sus și jos și nu era o relativitate.

Apoi a zis Domnul să fie Lumină, și Cuvântul Său s-a deplasat prin unda formată în apă până în centru, de unde a mers în toate direcțiile și apoi a luminat toată sfera.

Apoi în altă zi a zis Domnul să fie o tărie care să despartă apele de ape și a fost, și a numit-o Cer și ea a despărțit apele de ape din mijlocul lor în toate direcțiile până ce cubul nevăzut a fost cuprins în întregime de sfera de apă.

Apoi în altă zi a zis să se adune apele de jos ca să se arate uscatul, deci apele cele de sub centrul cubului până jos sub cub au născut în ele pământul și s-au adunat și s-a arătat uscatul și deci iată ele se adună înspre partea de jos formând mările. Lucru numit complet fals și absurd gravitație. Căci corpurile nu se atrag ci conțin toate lucrurile apă, foc, cer, și pământ născut de apele de jos, și de aceea apele de sub cer se adună în adunările lor.

Restul poți citi la Facerea...

Deci creația e mică și cât este sub centul cubului este și deasupra centrului cubului nevăzut dar acolo sus, apele nu se adună în adunările lor și acolo Dumnezeu a pus stelele. Iar soarele și luna merg pe deasupra pământului de jos și împreună formează la eclipsă o sferă completă, la eclipsa de soare, iar la cea de lună, se observă datorită reflexiilor în păturile de jos și a luminării directe, trecerea prin lungimea maximă a dreptei, căci dreapta într-un univers finit este un segment, și dincolo de capete e tot ea dar vii din partea aialaltă pentru un observator ce stă pe dreaptă sau se află sub luna care e luminată din direcție opusă, că dacă ar fi altceva după capetele segmentului ar însemna că e mai mare creația și tot așa ajungi la ideea că e infinită, dar nu e infinită și totuși e o dreaptă și defapt e un segment căci Creația e finită.

andreicozia 28.01.2011 17:51:18

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329300)
Nu-mi face placere sa te dezamagesc, dar poate este spre binele tau daca intr-adevar pui la suflet; nici eu nu stiu exact cum e mai bine sa procedez. Diferenta dintre povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu din Biblie, este in conceptia ta doar o diferenta de alegere oarba, irationala. Tu ai ales sa CREZI povestea lui Dumnezeu din Biblie ca fiind reala. Dar cat timp nu-ti dai silinta sa intelegi DE CE si CUM este povestea Biblica REALA, va ramane pentru tine doar o poveste, precum povestea lui Harap-Alb.

Povestea lui Harap-Alb poti afla usor de ce NU ESTE REALA, deoarece te poti interesa cine, de ce, cu ce scop a scris-o, ce se potriveste cu realitatea (observand o discordanta totala); in schimb povestea lui Dumnezeu este mult mai greu de investigat. Si tu neinvestigand, necercetand, ramai la stadiul de POVESTI. Povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu, tu stii din auzite, de la altii ca una este IREALA si una este REALA. Deci REALITATEA TA SE BAZEAZA PE CONCLUZIILE ALTORA, NU CUNOSTI DIRECT REALITATEA SI NICI TU TE INTERESEAZA SA O CUNOSTI SI VEI TRAI INTR-O FANTEZIE CAT TIMP TE LIMITEZI LA CREDINTA DIN AUZITE FARA SA CAUTI EXPERIENTA DIRECTA.

Foarte bine ai exprimat ceea ce este in sufletul si mintea tuturor, desi unii nu au CURAJUL sa spuna ce au pe suflet crezind ca daca incearca sa lamureasca povestea Biblica ar fi excomunicati sau considerati eretici, sau mai rau HULITORI( ce o insemna acest lucru in contextul de mai sus numai Dumnezeu stie)
Cred ca am ramas foarte marcati de pedeapsa corporala din trecutul nostru barbar si salbatic cind eram batuti pentru orice intrebare pusa clerului....daca cineva avea indrazneala sa INSISTE dupa ce i s-a atras atentia, ceva de genul...bai animalule fara creier cum iti permiti sa pui la indoiala ce spun EU!...i se dadea o bataie pe cinste de catre arendasii si trepadusii din jur!
Aici este problema
FRICA BATAII, care ne-a ramas ca o sechela in mintea noastra!

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:09:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.