![]() |
Citat:
|
Citat:
Și întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S-a făcut om. Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat. Și a înviat a treia zi, după Scripturi. Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin prooroci. Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică. Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților. Și viața veacului ce va să fie. Amin! Aici se spune foarte clar ca Duhul purcede din Tatal. Asta este crezul ortodox care este conform cu evanghelia dupa Ioan. Orice alta inovatie de tip filioque nu are de fapt nici un temei scripturistic, pentru ca acest lucru nu este specificat niciunde in Noul Testament. |
Citat:
In ceea ce priveste PARERILE PERSONALE, adevarul este ca filioque este o parere personala a unora dintre Latini, care de fapt nu are nici un fundament scripturistic si care nu apare in crezul Bisericii Ortodoxe in urma vreunui sinod ecumenic. Nici un sinod ecumenic al bisericii ortodoxe nu contine adaosul filioque, iar acest adaos nu este recunoscut ca dogma a Sfintei Biserici, ceea ce arata de fapt ca tu ai o parere personala numita filioque, care insa nu are temei nici in Sfanta Scriptura si nici in vreunul din Sfintele Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe. |
aici se vorbea despre papalitate
dar s-a ajuns la Filioque de ce? pentru ca discutia era pentru multi doar motiv de a se arata anti-catolici ca si cand ai fi mai bun ortodox cu cat esti mai fervent anti-catolic |
Citat:
Problema care se pune nu este ca Ortodoxia sa demonteze filioque, pentru ca filioque este o parere personala a Latinilor, iar din punctul de vedere al Sfintei Biserici a lui Hristos ea este erezie. Nu noi ortodocsii trebuie sa invalidam filioque, ci voi latinii trebui sa validati o parere personala a voastra! Deci raportul asta este ! Iar filioque nu poate fi validat pentru ca contrazice Sfanta Scriptura adeca Revelatia Dumnezeiasca. |
Citat:
|
Citat:
Din cate stiu, dupa ce a fost redactat in intregime Crezul, Parintii care au participat la sinod au decis ca sa nu se mai faca nicio adaugare la el. |
Citat:
|
Dar cand eti pune mana in rani veti crede?
|
Citat:
"latinii ataca Biserica Ortodoxa" ?! Inseamna ca se ataca pe ea insasi. Din cate imi aduc aminte, romanii cam sunt latini... sau ? |
Citat:
|
Pana la urma am inteles ca unii nu prea pot demonstra cu argumente, nu cu "intrezariri", ca filioque nu ar fi erezie, si implicit ca infailibilitatea papala nu ar fi erezie. Prin urmare, care sunt motivele unora care inca nu se dezic nu neaparat de biserica Latina, dar cel putin de anumite pretentii nejustificate ale acesteia, numai ei stiu, insa se pare ca exista si altfel de inchinari in sufletele acestor oameni, altele decat cele aduse Adevarului. Pana una alta cei care fac parte dintre Latini, ar trebui sa stie ca ereziile sunt erezii, si ca, prin dezbinarea pe care au provocat-o in sanul Bisericii si pe care o mentin si azi, isi construiesc ei insisi un drum riscant, care, daca va continua in continuare cu alte erezii "infailibile", ii va duce in apostazie si lepadarea de la fata lui Dumnezeu. Datorita unor astfel de comportamente, incep sa nu ma mai mir deloc de faptul ca au existat profetiile biblice care vorbeau de intrarea uraciunii pustiirii in locul cel sfant. Insa tinand cont de doctrina biblica ce numeste fiinta umana posibil templu al lui Dumnezeu, devine evident ca instaurarea antihristului in locul lui Hristos in locul vizibil va fi consecinta instaurarii antihristului in sufletele unora, adica al inchinarii la antihrist a celor care pretind ca sunt inchinatorii lui Dumnezeu.
Insa Biserica lui Hristos nici portile iadului nu o vor birui !!! 7. Și i s-a dat să facă război cu sfinții și să-i biruiască și i s-a dat ei stăpânire peste toată seminția și poporul și limba și neamul. 8. Și i se vor închina ei toți cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieții Mielului celui înjunghiat. (Apocalipsa 13) |
Biserica Catolică este Biserica ce păstrează neștirbită credința Sfinților Părinți. Noi vă punem la dispoziție trei sfinți părinți, cel mai cunoscut fiind Sf Ciril al Alexandriei, care spun lămurit că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl ȘI de la Fiul. Plus un și mai mare număr care spun că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl PRIN Fiul.
Acuma, în contrapartidă, aveți un singur caz de Sfânt Părinte al Bisericii Nedespărțite care să susțină că Duhul Sfânt purcede NUMAI de la Tatăl ? Dacă nu aveți, discutăm discuții. Ca de obicei. Ca atunci când, pe alt topic, cineva caută disperat să demonstreze doct că "Iisus" scris cu doi de i este vreo formă străveche românească. Să lăsăm documentele să vorbească în locul patimilor noastre ! |
Citat:
Oricum evanghelia dupa Ioan spune foarte clar ca Duhul purcede de la Tatal, iar acesta este cuvantul revelat al lui Dumnezeu, pe cand un om, chiar si sfant parinte mai poate sa greseasca pentru ca nu este infailibil. Pe de alta parte Biserica Ortodoxa crede ca Duhul Sfant care ne-a fost dat sa ne calauzeasca la tot adevarul, nu ne-a revelat si filioque; acest adaos este considerat erezie, el contrazice Sfanta Scriptura. |
Sfantul Simeon Noul Teolog
"Caci asa a lamurit Insusi Fiul Cel Unul-nascut al Tatalui ca este intru toate de-o-cinstire si de-o-fiinta si ca sade pe acelasi tron impreuna cu Tatal si cu Duhul de-o-fiinta cu El, spunand asa: "Eu si Tatal una suntem" (Ioan 10,30). Si iarasi, intrebat fiind despre Duhul, aratand faptul ca este fara deosebire din fiinta aceea, a spus asa: "Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede" (Ioan 15,26). Caci asa cum apa raului purcede dintr-un ochi de apa sau dintr-un izvor, asa si Dumnezeu Duhul purcede din Dumnezeu Tatal, de aceea si spune: "Duh este Dumnezeu si cei ce se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si adevar" (Ioan 4,24). Deci daca Tatal este Duh, si Fiul Cel Nascut din El este Duh, iar aceasta aratand-o Pavel spunea: "Iar Duh este Domnul" (2 Co 3,17) - caci desi a luat trup l-a facut pe acesta duhovnicesc indumnezeindu-l - , Duh este si Duhul Sfant, pentru ca purcede din Tatal si ni se da noua, celor nevrednici, prin Fiul nu ca Unul trimis sau impartit fara sa vrea aceasta, ci ca Unul Care implineste prin Unul din Treime, adica prin Fiul, cele voite de catre Tatal."
Sursa: Sfantul Simeon Noul Teolog - Scrieri I: Discursuri teologice si etice, Editura Deisis, 2001, pag. 96 (in traducerea diac. Ioan I. Ica jr.), Discursul 3 teologic |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pana atunci ti-am aratat un citat din Sfantul Simeon Noul Teolog, sfant al Bisericii Ortodoxe, si care este credinta lui cu privire la purcederea Duhului Sfant: si anume, perfect evanghelica ! Oricum, iti mai spun, si chiar daca ar fi unul sau doi sfinti parinti care sa fi facut afirmatii eretice din cine stie ce motive, Sfanta Biserica in intregul ei, nu a acceptat dogma filioque niciodata, iar Simbolul de credinta a Sinoadelor Ecumenice dovedeste foarte clar acest lucru. Credinta noastra este aceeasi de la inceput, chiar daca pe parcurs este posibil ca unii dintre Parintii Bisericii sa fi facut afirmatii nefondate. |
Citat:
(Comorile Sfintei Treimi, teza 34, A.D. 424) Desigur, Sfinții Părinți care afirmă purcederea Duhului Sfânt de la Tatăl și de la Fiul sunt mai mulți. Am dat doar un exemplu. Valabil și pentru primatul petrin și alte "controverse". Citat:
Iată schema circulară ortodoxă: -De unde cunoaștem adevărurile de credință ? De la Sfinții Părinți -Dar iată ce spun exact Sfinții Părinți: (urmează indiferent ce exemplu). Da, fiindcă și Sfinții Părinți pot greși: nu sunt infailibili. -De unde știm când Sfinții Părinți au greșit ? De la Sfânta Biserică, cea care păstrează adevărurile de credință. -Pe ce se bazează Sfânta Biserică, cea care păstrează adevărurile de credință ? Pe Sfinții Părinți. și cercul s-a închis. |
Intr-o formulare mai simplista:
1. Sfintii Parinti au intotdeauna dreptate, mai ales atunci cand combat doctrinele papistase; 2. Cand Sfintii Parinti confirma dostrinele papistase, nici o problema, pot si ei gresi, ca doar nu sunt infailibili, cum se cred papistasii. |
Citat:
|
Citat:
Poate ne spuneti despre ce sfinti e vorba, care au sustinut ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, ca pana acum nu am gasit in postarile Dv. asa ceva. Sfintii pe care i-ati numit anterior, au afirmat contrariul: Sf. Grigorie Palama, Sf. Fotie. Dealtfel s-au adus citate din Sf. Parinti, dar vad ca preferati sa ramaneti la parerea BC: precum ca "Spiritul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul". Daca argumentele din Sf. Parinti nu va spun nimic, atunci la ce bun sa mai discutam?!? Sunt intr-adevar unii useri, care acorda Sf. Parinti o valoare relativa; aceasta este insa parerea lor, nu a Bisericii Ortodoxe. Ceea ce intra in invatatura Bisericii nu se mai poate pune sub semnul intrebarii. Iar credinta ortodoxa este cu adevarat nestirbita si neadaugata. |
Citat:
|
Citat:
Tot așa, "cum să fie neștirbită o credință adăugită" întrabă și armenii, și copții. Nu există nici o deosebire fundamentală între a crede că nimic nu se mai poate adăuga după primele 7 concilii ecumenice și a crede că nimic nu se mai poate adăuga primelor 3 concilii ecumenice. Între precalcedonienii care neagă îndreptățirea conciliilor ecumenice începând cu al 4-lea, ortodocșii care neagă îndreptățirea conciliilor ecumenice ulterioare celui de al 7-lea și sedevacantiștii care neagă îndreptățirea conciliului ecumenic al 21-lea (Vatican II), singura deosebire este răspunsul la întrebarea: "începând cu ce dată Biserica devine muzeu ?" Citat:
În altă ordine de idei: cu câteva săptămâni în urmă, spuneați că un papă ar fi declarat că ne putem mântui fără Cristos și că veți cerceta împrejurarea exact când ar fi spus acest lucru. Întrebare: v-ați convins, între timp, că de fapt nici un papă nu a spus asta și că este o simplă scorneală rău voitoare, ca atâtea altele ? Sau trebuie să mai aștept ? |
Citat:
|
Citat:
Ortodoxia, nu. Sfinții Părinți, da. După cum tocmai v-am arătat. |
Citat:
Un fel de "Uitati ca noi suntem mai cu motz" Hristos al vostru face doar atit, pe cind al nostru poate si asta, sic, sic ! ..mai clar de atit nu cred ca se poate |
Citat:
Citat:
Dar tot in aceasta ordine de idei, mi-ati ramas dator cu raspuns privitor la imaculata conceptie, dupa citirea celor cateva pagini, putine la numar, scrise de Pr. Staniloae. Inca mai astept... |
Actualul papa a spus ca ne putem mantui fara Cristos ?! Unde si cand ? Banuiesc ca nu a intrat el pe "eresul catolic" sa posteze, corect ?
Va rog eu frumos, nu va discreditati pozitia preluand toate halucinatiile de pe site-uri declarat anti catolice. |
|
Citat:
Pe de alta parte v-am prezentat foarte clar, cu citat, ca Sfantul Simeon Noul Teolog, care si el este sfant parinte, nu sustine filioque, pentru ca asa ceva nu are sustinere in nimic altceva decat in supralicitarea puterilor ratiunii neluminate de Duhul Sfant, fenomen specific Apusenilor in special, si orgoliosilor in general. De ce trebuie voi Romanii sa supralicitati cu privire la niste lucruri despre care se vede oricand ca nu au sustinere ? Foarte simplu, setea de hegemonie si de orgoliu dupa infailibilitate. Va place sa va credeti infailibili, insa adevarul este ca sunteti in erezie ! Acest orgoliu nemasurat va va duce la pierzare cu tot cu papa-al vostru ! Nici nu mai mir cate secte protestante si neo-protestante s-au rupt din asa-zisa voastra biserica; asta este un semn foarte clar ca aveti un mare blestem pe capul vostru, oricat incercati sa va fardati ca sa ii pacaliti pe cei mai nestiutori ! Si va rog inca o data sa prezentati rationamentul pe care sfantul Chiril si-a intemeiat asa-zisul filioque ! Nu de alta dar trebuie sa vedem daca argumentul prezentat este valid, daca nu cumva asa-zisul filioque este intemeiat pe premise gresite. Pana una alta, pentru noi, ortodocsii din Sfanta Biserica, filioque si infailibilitatea papala sunt erezii, sunt niste simple pareri personale ale unor apuseni orgoliosi, care nu au sustinere nici in Sfanta Scriptura si nici la Sfintii Parinti si nici in Sinoadele Ecumenice ! Nici argumentul ca vezi Doamne filioque era acceptat de toata Biserica nu este adevarat, ci este o minciuna fara margini, utilizata de necunoscatori, bazata pe citate ciuntite si care nu exprima filioque. |
Citat:
"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Sfânta Evanghelie după Ioan cap 15 Daca eu spun ca lumina soarelui ajunge la noi in casa PRIN intermediul ferestrelor ( geamurilor )...si te intreb de unde purcede aceasta lumina...poti sa-mi raspunzi ca si din soare dar si din geam ? Ce ne facem noaptea atunci ? |
În prealabil postat de maria-luisa http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Unde, in Noul Testament scrie ca servitorii lui Dumnezeu pe pamant trebuie sa pedepseasca cu moartea pe cei rataciti? Citat:
1. Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, și-a vândut țarina. 2. Și a dosit din preț, știind și femeia lui, și aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor. 3. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minți tu Duhului Sfânt și să dosești din prețul țarinei? 4. Oare, păstrând-o, nu-ți rămânea ție, și vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai mințit oamenilor, ci lui Dumnezeu. 5. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut și a murit. La fel intimplindu-se si cu Safira.Nu i-a pus nimeni pe rug,nici capul nu l-au taiat,nici macar batuti cu pietre nu au fost...ci Dumnezeu le-a luat duhul de viata,informindu-l in prealabil si pe Sfintul Petru ( in cazul Safirei ) .............. Câte unii mai aprinși la minte, fie de la fire, fie de la boli, neavând cercarea dreptei socoteli, scâncesc în inima lor după daruri mai presus de fire îmbulziți nu de vreo virtute, ci de iubirea de sine. Având aceștia iubirea fără de minte, pe care vor s-o cinstească cu daruri mai presus de fire, Dumnezeu îngăduie duhului rău să-l amăgească desăvârșit, ca pe unii ce îndrăznesc să se apropie de Dumnezeu, necurați la inimă. De aceea, pentru îndrăzneală, îi dă pe seama vicleanului să-i prăpădească. Astfel, când atârnă de Dumnezeu o atare pedeapsă peste un oarecare, îl cercetează Satana luînd chipul mincinos al lui Hristos, și grăindu-i cu mare blândețe, îi trântește o laudă cu care-l câștigă fulgerător și poate pentru totdeauna, ca pe unul ce, pe calea cea strâmtă și cu chinuri ce duce la Împărăție, umblă după "plăceri duhovnicești". Iată-l cu momeala pe gât. De-acum, după oarecare școală a rătăcirii, când încrederea îi va fi câștigată desăvârșit și-i va fi întărită, prin potriviri de semne prevestite, ajunge încrezut în sine și în hristosul lui, încât și moarte de om e în stare să facă, întemeindu-se pe Scriptură. Avind in vederea ca infailibilitatea nu se refera numai la dogme,ci si la morala...si cum inchizitia a omorit cu acordul sau din ordinul papilor pe parcursul a secole intregi...numai un nebun ar mai putea sa zica ca aceia sint infailibili. Iar daca afirmi ca nu inchizitia a omorit fizic...ci soldatii....va asemanati evreilor care si ei zic cam acelasi lucru,ca nu ei l-au omorit pe Hristos,ci soldatii romani....curat murdar.Nu se blameaza mintea ci bratul care a executat. |
Citat:
Pentru Sherlock Holmes - Biserica Ortodoxa este pentru sau impotriva pedepsei cu moartea ? Dar in ceea ce priveste tortura ca metoda judiciara, care este pozitia Bisericii Ortodoxe ? |
Citat:
Așa zice Troparul Sf Petru. Nu ăla catolic. Ăla ortodox. E incorect ? Dați telefon la 0-800-PATRIARH, ca să îl îndrepte. |
Citat:
Esti semi-ortodox sau catolic light ( usor ).Cuvintul PRIN desemneaza transferul,mediul prin care trece lumina si nu sursa.Un catolic adevarat insa,precum Mihnea,ar spunea ca lumina provine si din geam,insa nu principaliter...sursa majora raminind totusi soarele. Intr-o casa fara ferestre,nu stiu cum mai ajunge lumina la tine...ok,te-am inteles totusi...dar trebuie sa fie macar o spartura in zidul acela compact. Ce intrebari ati ajuns sa va puneti ?...Doamne fereste! draga Mihnea, Eu nu mai citesc acel site,autorul lui nu-mi inspira incredere,este un ecumenist,....acum apare multe lucruri ciudate si la noi in ortodoxie,cei care conduc Biserica sint pusi pe distrus,modifica slujbele,rugaciunile,au incercat si cu Sfinta Liturghie,ca peste tot de altfel...spune-mi si mie ca esti medic si om rational....cum l-a omorit Petru pe Anania ? |
Sherlock, nu sunt catolic nici light nici heavy, sunt pur si simplu catolic :)
Din punct de vedere teologic, sunt un mare zero, recunosc, fiind de profesie jurist si lipsindu-mi timpul necesar pentru a aprofunda teologia. Insa, in calitate de credincios catolic, sunt in ascultare fata de Biserica, iar Biserica spune filioque, asa ca filioque este si pentru mine. Intrebarea cu tortura am pus-o cu un scop bine precizat. In Romania ortodoxa, tortura a fiintat ca mijloc legal de a obtine marturii in cadrul procesului penal, pana in secolul XIX. Eram curios daca Biserica a avut un punct de vedere cu privire la aceasta situatie. |
Citat:
Tortura este o barbarie,o cadere din legea iubirii...ba chiar din cea a firii umane.Apanajul demonilor cu siguranta. |
Citat:
"Thus we think, thus we believe, into this confession were we baptized and became worthy to enter the priestly orders. We regard, therefore, as enemies of God and of the truth those who think differently as compared to this. If one dares to rewrite another Symbol besides this one, or add to it, or subtract from it, or to remove anything from it, and to display the audacity to call it a Rule, he will be condemned and thrown out of the Christian Confession. For to subtract from, or to add to, the holy and consubstantial and undivided Trinity shows that the confession we have always had to this day is imperfect. It condemns the Apostolic Tradition and the doctrine of the Fathers. If one, then having come to such a point of mindlessness as to dare do what we have said above, and set forth another Symbol and call it a Rule, or to add to or subtract from the one which has been handed down to us by the first great, holy and Ecumenical Synod of Nicaea, let him be Anathema." |
Citat:
purcederea de la Tatal poate presupune purcederea de la Fiul oare de ce lasam acest aspect al credintei sa ne invrajbeasca? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:44:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.