Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   prietena ta nu e Virgina! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7330)

Pr. Gheorghe 24.10.2010 21:28:43

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300034)
deci un viitor candidat poate face sex inaintea casatoriei, important e ca fata sa fie virgina. interesanta abordare si mod de gandire. nu a comentat nimeni despre faptul ca el, baiatul (viitor preot!!) face sex cu fata ci doar ca fata n-a fost virgina. eu intreb acu, asa, fara sa vreau sa jignesc, nu va este un pic rusine?

Nu te aprinde, domnule! Invatatura ortodoxa nu spune ceea ce te oripileaza pe domnia ta! Un candidat la preotie nu poate accede spre aceasta slujire, in mod cinstit, decat daca este neintinat cu desfranarea sau preadesfranarea. Daca totusi vrea sa plece la drumul preotiei cu handicapul minciunii si al credintei ca Domnul nu vede, el va da seama; sa nu crezi ca Domnul chiar nu vede!

Pr. Gheorghe 24.10.2010 21:36:55

"Mult zgomot și păr puțin, a spus dracu' cand a tuns pisica!" (proverb arab)
:37:

wassabi 24.10.2010 21:42:34

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 300039)
Nu te aprinde, domnule! Invatatura ortodoxa nu spune ceea ce te oripileaza pe domnia ta! Un candidat la preotie nu poate accede spre aceasta slujire, in mod cinstit, decat daca este neintinat cu desfranarea sau preadesfranarea. Daca totusi vrea sa plece la drumul preotiei cu handicapul minciunii si al credintei ca Domnul nu vede, el va da seama; sa nu crezi ca Domnul chiar nu vede!

nu invatatura ortodoxa e problema aici ci ortodocsii, cei care se declara crestini, cei care o pun in practica, cei care blameaza fata ca nu e virgina insa nu li se pare nimic neobisnuit ca "el", cel ce doreste sa fie preot, sa faca sex. ca si in alte situatii, cei pretinsi crestini uita bazele: iubirea aproapelui. se pune prea mult pret pe detaliu, pe dogme, pe regulamente, pe ierarhia BOR etc uitandu-se ceea ce este esential.
cel mai bun exemplu este ceea ce a spus parintele citat de rodica50, ca "e bine sa nu fie comparatie", afirmatia acelui parinte mie mi se pare extrem de grava pt ca astfel de preoti sunt rupti totalmente de realitate si nu ar trebui sa aiba calitatea de a da sfaturi tinerilor. de ce? pt ca daca un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.

Seraphim7 24.10.2010 21:58:38

Si daca totusi candidatul la preotie a gustat din fructul oprit,sau a facut malahie ceace este des intalnit,si se pocaieste in concordanta cu canonul randuit de duhovnic ,mai poate totusi accede la preotie?
Pt parintele Gheorghe,dar si ceilalti cunoscatori.

ap2010 24.10.2010 22:11:58

Citat:

În prealabil postat de inkognito (Post 172942)
stimati vizitatori ai forumuluias dori sa aflu pozitia Dvs, daca vi s-ar intimpla (-t) ca domnisoare cu care incepeti sa aveti o relatie, v-ar spune ca si-a pierdut virginitatea cu prietenul ei precedent?
va multumesc anticipat.

Am vazut raspunsuri pe forum ca sa o ierti?Sa o ierti ca ce,ca doar nu te-a mintit,nu te-ai casatorit cu ea si ai aflat ca nu mai e virgina abia in noaptea nuntii?Tu vorbesti numai despre inceperea unei relatii,dar nu spui si ce fel de relatie,iar daca este una numai sexuala de ce atata orgoliu "sa fii tu primul",banuiesc ca nici macar nu o iubesti daca ai avut curajul sa discuti despre ea pe un forum,chiar daca nimeni nu o cunoaste.cum crezi ca s-ar simti daca ar afla ca e subiect de dezbatere publica?Cred ar dori sa uite si cum arati,fara suparare,dar tu cum te-ai simti in locul ei?

Rodica50 24.10.2010 22:23:51

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300034)
deci un viitor candidat poate face sex inaintea casatoriei, important e ca fata sa fie virgina. interesanta abordare si mod de gandire. nu a comentat nimeni despre faptul ca el, baiatul (viitor preot!!) face sex cu fata ci doar ca fata n-a fost virgina. eu intreb acu, asa, fara sa vreau sa jignesc, nu va este un pic rusine?

Nu mi-e rusine, pentru ca toti cei din familia mea am respectat o traditie . Fa si tu la fel!!!Si la fel ar trebui sa procedeze toti tinerii- fete si baieti. Iar abordarea ta este tendentioasa si cam necioplita.

Pr. Gheorghe 24.10.2010 22:58:02

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300044)
nu invatatura ortodoxa e problema aici ci ortodocsii, cei care se declara crestini, cei care o pun in practica, cei care blameaza fata ca nu e virgina insa nu li se pare nimic neobisnuit ca "el", cel ce doreste sa fie preot, sa faca sex. ca si in alte situatii, cei pretinsi crestini uita bazele: iubirea aproapelui. se pune prea mult pret pe detaliu, pe dogme, pe regulamente, pe ierarhia BOR etc uitandu-se ceea ce este esential.
cel mai bun exemplu este ceea ce a spus parintele citat de rodica50, ca "e bine sa nu fie comparatie", afirmatia acelui parinte mie mi se pare extrem de grava pt ca astfel de preoti sunt rupti totalmente de realitate si nu ar trebui sa aiba calitatea de a da sfaturi tinerilor. de ce? pt ca daca un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.

Sincer, mi-a scapat ceea ce a spus acel parinte in citatul Rodicăi, am citit postarea dar mi s-a parut irelevanta; cred ca nu am fost asa atent, sau nu am inteles la ce comparatie se face referire! Oricum...

Domnia ta are dreptate cand zice ca atitudinea, comportamentul (chiar social-moral, dar nu numai) unor crestini, membri ai Bisericii, lasa de dorit in raport cu idealul urmarit, cu desavarsirea (sfintenia). Nu stiu ce pregatire teologica ai,asa ca voi incerca sa ma feresc de a lasa discutia sa "curga" spre teologie. Totusi, privind macar logic, este de inteles ca Biserica crestina nu este formata doar din sfinti; daca era asa, nu ar fi fost aici pe pamant! Biserica este alcatuita din toti cei care mai intai cred in Hristos ca Dumnezeu Mantuitor si apoi, permanent, lucreaza prin propria lor vointa spre a-si "modifica" in bine structura spirituala, cu scopul clar de a urma pe Invatatorul lor, acelasi Hristos, in toate. Deci nu sunt oameni perfecti ci perfectibili, sau cu dorul de perfectiune!

In Biserica exista canoane, adevarat! Nu trebuie sa intelegi aceste canoane decat in legatura cu ceea ce ele reglementeaza, relativ asemanator cu legislatia in societatea civila. Aplicarea unui canon in Biserica insa, atunci cand se face cu scopul de a corecta o greseala, se face strict cu privire la cele spirituale, adica cele spirituale vor fi privite spre corectare. Nu se folosesc canoanele pentru a castiga cele trupesti! Tot logica ne cere, in acest puct, sa spunem astfel ca daca un om trupesc vrea sa inteleaga spiritul aplicarii unui canon bisericesc intr-o situatie concreta nu va putea sa o faca decat cu riscuri foarte mari, imense, spre a intelege eronat!

Referitor la situatia tanarului despre care se vorbeste sau a unui alt tanar intr-o situatie asemnatoare, domnia ta incerci sa spui (cam asa am inteles) ca uneori aplicarea canoanelor in Biserica nu face decat sa anihileze iubirea dintre doua persoane! Pai cred ca este ceva ce nu s-a inteles corect: in Biserica termenul "iubire" este definit ca pozitiv in totalitate, fara vreo conotatie negativa, decat atunci cand este legat de Dumnezeu, care este chiar izvorul iubirii! "Erosul" nu are prea usor legatura cu aceasta iubire desavarsita a crestinilor, poate decat atunci cand este intre sot si sotie, sub Taina Cununiei cu scopul de cinstire a lui Dumnezeu si nastere de prunci! Orice alta forma, este supusa riscului de a cadea sub canoane ca fiind ceva ce-l coboara spiritual pe om.

Nu ma astept ca aceasta prezentare a iubirii sa fie inteleasa fara amendamente de catre un om supus strict ratiunii si simturilor trupesti! Dar crestinismul nu va avea de suferit din cauza aceasta. Aici pe forum se vor naste tot felul de discutii, este drept, dar raman la parerea mea ca subiectul topicului este... de nebagat in seama, mai ales ca cel care s-a aratat interesat a disparut asa cum a si aparut!

Este foarte dureros, lumeste vorbind mai ales, pentru acea persoana care se afla in situatia de a pierde ceva ce nu mai poate fi castigat vreodata, cum ar fi starea de compatibilitate cu slujirea preoteasca pentru cel ce s-a luptat sa implineasca o chemare adevarata. Cred insa ca nu s-a luptat suficient daca a cazut asa greu. Totusi, daca un astfel de om, cazut dar cu dragoste mare fata de preotie si slujire vrea sa slujeasca, o poate face: fie ramane in lume si face rugaciune cu lacrimi catre Dumnezeu si va primi o alta slujire in Biserica, poate chiar daruri minunate de la Dumnezeu, dar nu hirotonia; fie din dragoste de preotie renunta la cele lumesti, se calugareste si astfel deschide o alta viata care poate sa-l duca la un moment dat chiar la preotia sacramentala. Daca insa "iubeste" mai mult femeia decat pe Dumnezeu, chiar doar din slabiciune si nu din reavointa, nu este vrednic de Domnul! Iar iubirea de Domnul trebuie dovedita prin fapta sufletului (iubire) si a trupului (curatie) si asta nu doar sporadic ci constant, atat inainte de preotie cat si dupa aceasta.

Daca nu ne referim la cazul candidatului la preotie ci la un crestin sau o crestina ce urmaresc intemeierea unei familii, nu mai discut aici. Fiecare astfel de caz, cu toate preblemele de intimitate sau nu, fiecare viitor familist-crestin le discuta in scaunul Spovedaniei. Nu exista sabloane ci doar persoane cu sentimente si suflet individual.

Pr. Gheorghe 24.10.2010 23:12:37

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 300048)
Si daca totusi candidatul la preotie a gustat din fructul oprit,sau a facut malahie ceace este des intalnit,si se pocaieste in concordanta cu canonul randuit de duhovnic ,mai poate totusi accede la preotie?
Pt parintele Gheorghe,dar si ceilalti cunoscatori.

Vezi si raspunsul pe care i l-am dat lui "wasabi" si urmareste si ce spun canoanele Bisericii despre acest lucru:

Citat:

- Cleric poate fi orice creștin vrednic, fără a se avea în vedere neamul din care se trage. 33 VI.
- În cler poate fi primit: cel vătămat la ochi sau rănit la picior. 77 ap.; cel ce a fost în mod forțat castrat de alții sau dacă s-a născut famen. 21 ap.; cel născut din flori sau din căsătoria a două sau a treia. 8 Nichifor Mărt.

- Nu poate fi cleric:
  • cel ce s-a căsătorit de două ori după botez, sau care a avut concubină. 17 ap.; 3 VI; 12 Vasile cel Mare;
  • cel ce s-a căsătorit cu o văduvă sau divorțată sau desfrânată. 18 ap.; 3 VI;
  • cel ce a fost căsătorit cu două surori sau cu o nepoată de soră. 19 ap.; 5 Teofil Alex.;
  • cel ce s-a mutilat. 22 ap.; 11;
  • cel ce este dovedit ca desfrânat sau adulter. 61 ap.; 9 Neocez.; 3 Teofil Alex.; 7, 36 Nichifor Mărt.;
  • cel ce este surd sau orb. 78 ap.;
  • cel ce are demon. 79 ap.;
  • cel ce e botezat de curând. 80 ap.; 2,1; 10 Sardica; 3 Laodiceea;
  • cel ce a fost botezat pe patul de boală. 12 Neocezareea;
  • cel ce sa lepădat de credință, fără a fi fost forțat, 3 Atanasie cel Mare.;
  • cel ce are în familia Să membri eterodocși. 36 Cartagina;
  • acela a cărui soție a comis un adulter.8 Neocezareea; 21 Ioan Postnicul;
  • cel ce în copilărie a fost pângărit de cineva. 30 Ioan Postnicul;
  • cel care a furat bunuri publice. 42 Ioan Postnicul.

- Clericul care se castrează pe sine să se caterisească. 23 ap.; 11.
- Nimeni nu poate fi primit în cler fără a i se examina conduita sa religioasă și morală. 9 I; 89 Vasile cel Mare; 4 Chiril Alex.
- Nimeni nu are dreptul să îndeplinească vreo funcție clericală înainte de a fi primit formal în cler. 14 VII.

Miha-anca 24.10.2010 23:24:26

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300044)
...un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.

wassabi, cunosti un asemenea caz, in care preotul sfatuieste doar din cauza lipsei virginitatii ca tanarul sa nu se casatoreasca?!? Nu, nu cred ca cunosti asemenea caz, pentru ca nu se procedeaza doar la a audia o parte, adica pe baiat, dar pe fata nu.
In cazul in care tinerii au trait impreuna, deci fata nu este fecioara, ei vor primi canon de pocainta, vor fi cununati si vor trai in curatie de acum inainte.
Lumea reala, in care pacatul si-a castigat dreptul la existenta, este o lume stramba, care se indreapta tocmai prin aceste Sfinte Taine bisericesti.

ionut12 24.10.2010 23:48:12

Despre feciorie

In primul rand nu o sa imi iau prietena care e cu lumea
sa fie la moda sau sa fie deocheata imbracaa sau machiata
chiar la predica sa recomandat si in alte carti ale sfintilor este bine ca barbatul sa isi caute o femeie cae e cu dumnezeu
stiu ca se poate daca vrem sa fim aproape de dumnezeu
deci daca se intampla ca fata care e iubita sau sotia ma sa fie cu dumnezeu si a xalcat stramb cu altul voi merge la perot sa vb impreuna
dar cel mai bine e asa fata sa fie credincioasa si sa isi pastreze fecioria
doamne ajuta

ionut12 24.10.2010 23:49:15

Despre feciorie

chiar la predica sa recomandat si in alte carti ale sfintilor este bine ca barbatul sa isi caute o femeie cae e cu dumnezeu
deci daca se intampla ca fata care e iubita sau sotia ma sa fie cu dumnezeu si a xalcat stramb cu altul voi merge la perot sa vb impreuna
doamne ajuta

Pr. Gheorghe 25.10.2010 00:03:30

Citat:

În prealabil postat de ionut12 (Post 300089)
doamne ajuta

Amin! Doamne ajuta!
Iata si putin din Intelepciunea Sfintei Scripturi spre folos la alegerea femeii!

Citat:

23. Femeia primește orice bărbat, dar sunt fete mai bune decât altele.
24. Frumusețea femeii veselește fața și covârșește toată pofta omului.
25. De este pe limba ei milă și blândețe, atunci bărbatul ei este rar între oameni.
26. Cel care își câștigă o asemenea femeie are bună agonisită, ajutor după sine și stâlp de odihnă.
27. Unde nu este gard, se va jefui agoniseala; și unde nu este femeie, acolo este suspin și neorânduială.
Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul), cap 36

Citat:

1. Nu fi gelos de soția ta iubită și nu-i da cuvânt să-ți facă rău.
2. Nu te da în mâinile unei femei, ca să nu aibă putere asupra ta.
3. Nu te întâlni cu femeia desfrânată, ca să nu cazi în lațurile ei.
4. Cu femeia cântăreață să nu fii adesea, ca nu cumva să te prindă cu meșteșugurile ei.
5. Nu-ți opri privirea asupra unei fecioare, ca să nu ai a suferi pentru ea.
6. Nu te da în mâinile desfrânatelor, ca să nu-ți pierzi moștenirea.
7. Nu privi pe ulițele cetății, nici nu rătăci prin locurile ei dosnice.
8. Întoarce-ți ochii de la femeia frumoasă și nu-ți opri privirea la frumusețea străină. Cu frumusețea femeii mulți s-au rătăcit, căci din aceasta iubirea se aprinde ca un foc.
9. Nu te așeza nicidecum lângă o femeie măritată și nu petrece cu ea la masă bând, ca nu cumva inima ta să fie cucerită de vrăjile ei și în patima ta să nu fii târât la pieire.
Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul), cap 9

Citat:

1. Fericit este bărbatul femeii celei bune și numărul anilor lui îndoit este.
2. Femeia vrednică înveselește pe bărbatul său și anii lui îi va umple de pace.
3. Femeia bună este parte bună și este dată câștig celor care se tem de Domnul.
4. Fie bogat, fie sărac, soțul ei are inima voioasă și în toată vremea fața veselă.
5. De trei lucruri s-a temut inima mea și de al patrulea mă înfricoșez:
6. De pâra cetății, de adunarea poporului și de asuprirea mincinoasă; acestea toate sunt mai rele decât moartea.
7. Durere inimii și jale este femeia geloasă asupra altei femei și viciul limbii în toate se amestecă.
8. Ca boii care nu se potrivesc la jug este femeia rea; cel care o ține pe ea este ca și cel care prinde scorpie.
9. Urgie mare este femeia bețivă și rușinea sa nu o va acoperi nimic.
10. Desfrânarea femeii în ridicarea ochilor și în genele ei se cunoaște.
11. Peste fata cea fără de rușine întărește paza, ca nu cumva, aflând prilej, să-și împlinească pofta sa.
12. De ochiul nerușinat ferește-te și nu te mira de-ți va greși.
13. Precum călătorul însetat își deschide gura și bea din orice apă îi vine la îndemână,
14. Așa și ea în preajma oricărui par va ședea și înaintea săgeții va deschide tolba.
15. Harul femeii va veseli pe bărbatul ei și oasele lui le va întări știința ei.
16. Darul Domnului este femeia tăcută și femeia bine crescută nu are preț pe pământ.
17. Dar peste dar este femeia rușinoasă și nici o comoară nu prețuiește cât o femeie înfrânată.
18. Soarele când răsare întru cele înalte ale Domnului și frumusețea femeii celei bune, podoabă este casei sale.
19. Lumina care luminează în sfeșnicul cel sfânt, așa este un chip frumos pe un trup bine împlinit.
20. Stâlpi de aur pe temeiuri de argint și picioarele frumoase peste tălpile cele bine-întărite.
21. Fiule, păzește-ți întreagă floarea vârstei tale și nu da altora tăria ta.
Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul), cap 26

heaven 25.10.2010 08:31:55

Citat:

În prealabil postat de ionut12 (Post 300089)
doamne ajuta

Mie nu imi suna bine dragostea asta care pune atatea conditii,dar...in fine.
Insa,cred ca nu poti pretinde anumite lucruri,fara a oferi in schimb aceleasi atribute pe care ti le-ai dori sa le aiba consoarta (bineinteles ca nu vorbim despre machiaj).
Oricum,te vei lamuri in timp ca nu de virginitate tine cinstea unei femei si ca surprize mari iti pot oferi si cele care au fost fecioare si mai curate sa fie sufleteste unele care nu au fost virgine atunci cand le-ai cunoscut.

wassabi 25.10.2010 10:34:51

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 300074)
Biserica crestina nu este formata doar din sfinti; daca era asa, nu ar fi fost aici pe pamant!

stim asta cu totii. ce semnalam eu este atitudinea dura, inflexibila a celor care spun aici ca sunt crestini ortodocsi. ce semnalez eu este ca majoritatea crestinilor ortodocsi de pe acest forum sunt oameni care nu au mare legatura cu invatatura lui Isus ci sunt aici doar pt A AFISA o atitudine de crestin, evident asa cum o inteleg ei. ei inteleg ca a fi crestin inseamna a te duce la biserica, a tine canoane, post etc uitand insa ca a fi crestin inseamna, inainte de toate, sa arati iubire aproapelui. cum pot acesti oameni sa se declare crestini cand ei iau piatra si arunca, CU MARE BUCURIE, ori de cate ori au ocazia. De ce o fac cu mare bucurie? Pt ca, cred ei, prin comparatia cu acel pacatos ei se simt mai buni, se simt superiori, uitand, iarasi, esenta crestinismului: umilinta, lipsa mandriei, iubirea aproapelui. eu sunt dezamagit de cei mai multi dintre crestini ortodocsii mei, oameni care se calca in picioare si isi vb urat unul altuia ca sa atinga moastele unui sfant. am fost in biserica cu copilul meu cand acesta era mic (2 ani jumate) si pt acesta nu era linistit si tacut (era copil) mi s-a spus sa ies afara cu copilul in biserica. astia sunt crestinii ortodocsi care se erijeaza aici in judecatori si sfinti, sunt oameni care cred ca mantuirea n-ajunge pt toata lumea si simt nevoia sa se bata pentru ea. cel mai grav este ca nici preotii nu insista sa schimbe oamenii de aceasta abordare.

raisa2006 25.10.2010 10:40:45

Iar cei ce și-au pierdut puritatea nu numai prin actul sexual propriu-zis ci și prin sărutări, atingeri etc nu pot deveni din nou puri decât prin mari eforturi de pocăință, asemănătoare celor ale Sf. Maria Egipteanca (17 ani de luptă cu patimile în pustie)./ quote Traditie1

Atunci un om casatorit in acest caz ce poate face(pp ca si acesta si-a pierdut puritatea inainte, iar acum ar vrea sa se pocaiasca)?Sa plece in pustie chiar daca mai are si copii?
In acest caz eu cred ca mantuirea este pierduta si nu mai are rost sa lupti!

heaven 25.10.2010 10:57:18

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300140)
stim asta cu totii. ce semnalam eu este atitudinea dura, inflexibila a celor care spun aici ca sunt crestini ortodocsi. ce semnalez eu este ca majoritatea crestinilor ortodocsi de pe acest forum sunt oameni care nu au mare legatura cu invatatura lui Isus ci sunt aici doar pt A AFISA o atitudine de crestin, evident asa cum o inteleg ei. ei inteleg ca a fi crestin inseamna a te duce la biserica, a tine canoane, post etc uitand insa ca a fi crestin inseamna, inainte de toate, sa arati iubire aproapelui. cum pot acesti oameni sa se declare crestini cand ei iau piatra si arunca, CU MARE BUCURIE, ori de cate ori au ocazia. De ce o fac cu mare bucurie? Pt ca, cred ei, prin comparatia cu acel pacatos ei se simt mai buni, se simt superiori, uitand, iarasi, esenta crestinismului: umilinta, lipsa mandriei, iubirea aproapelui. eu sunt dezamagit de cei mai multi dintre crestini ortodocsii mei, oameni care se calca in picioare si isi vb urat unul altuia ca sa atinga moastele unui sfant. am fost in biserica cu copilul meu cand acesta era mic (2 ani jumate) si pt acesta nu era linistit si tacut (era copil) mi s-a spus sa ies afara cu copilul in biserica. astia sunt crestinii ortodocsi care se erijeaza aici in judecatori si sfinti, sunt oameni care cred ca mantuirea n-ajunge pt toata lumea si simt nevoia sa se bata pentru ea. cel mai grav este ca nici preotii nu insista sa schimbe oamenii de aceasta abordare.

Nu sunt toti asa,insa exista si aceasta categorie.Eu am vazut preoti care ii certau pe acesti oameni.
Tin minte ca in biserica de la Cotmeana,cand parintele a facut asta,abia se mai sufla acolo,aveai impresia ca patrundea cu privirea in adancul sufletelor noastre si chiar cred ca asa era,fiecare se facuse mic miiic si nici unul nu mai ridica ochii din pamant,vocea parintelui si mai ales adevarul care il spunea te faceau sa te cutremuri.

Pr. Gheorghe 25.10.2010 11:51:18

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 300140)

Fratia ta prezinti doua stari diferite: o data este starea "crestinului de forum" si totodata, starea crestinului in general.

Pe forum, nici eu nu pre pun mare baza pe afirmatii de genul "eu sunt crestin", pentru ca, in mod obligatoriu, crestinismul se traieste nu doar se expune verbal! Are si vorbirea despre acestea un anumit rol, chiar un anumit folos, dar implica riscuri.

Despre starea "din-afara de forum", spre a inlelege, hai sa facem un mic exercitiu de imaginatie: vine la mine, preotul, un crestin care spune:
- Eu sunt crestin! Vreau sa fiu considerat in Biserica conform acestei stari ce o am!.
De regula, aceasta "considerare" are drept scop unirea cu Hristos prin Taina Impartasaniei. Ce trebuie sa fac eu in aceasta situatie? Bineinteles ca trebuie sa-l cercetez, printr-un dialog duhovnicesc, spre a vedea cat adevar este in afirmatia sa. Dreptul si obligatia mea de a face asta se bazeaza pe postura de "administrator al margaritarelor celor sfinte in Biserica" pe care am primit-o de la Hristos. Spre ajutor in lucrarea mea voi avea Duhul Sfant si invatatura Bisericii (dovedita a fi tot de la Duhul sfant), inclusiv canoanele normative! Deci plec la acest dialog duhovnicesc si descopar ca omul minte!

Daca o face din rautate fata de Dumnezeu sau fata de Biserica sa, incerc pana la de trei ori sa-l inteleptesc cu cuvantul si exemplul meu. Daca se intelepteste, "am castigat pe fratele meu"! Daca nu si se arata tot vrasmas, Domnul cu el! (In realitate exista si posibilitatea ca acest "contor" sa fie foarte usor resetat!).

Daca insa, nu este din rautate minciuna lui, ci din nestiinta sau putina credinta, dar omul arata deschidere spre a primi cu inima buna chiar si certarea de este nevoie, ce sa fac eu, om la fel ca si el, cu acesta? Trebuie sa-l acopar, ca pe cel cazut intre talhari, si sa-l oblojesc cum ma pricep eu mai bine, fara sa-i vadesc pacatul sau neputinta. Ce multi din acestia vin la preot, nici nu-ti dai seama! Cei mai multi crestini de azi sunt asa!

Fratia ta, pe drept cuvant, mahnit fiind de comportamentul lor rautacios si departe de a fi asemenea ipostasului ideal, vrei sa-i consider necrestini. Eu ajung, asemenea fratiei tale, de multe ori in aceiasi situatie, dar minunea vietii mele si credinta mea ca eu sunt, aprioric, chiar mai rau decat oricare din cei ce vor putea veni vreodata la mine, nu-mi permite sa fiu altfel decat ingaduitor cu acestia. Te sfatuiesc sa incerci sa faci asemenea si vei scapa de multe neajunsuri pe care la ai privitor la marturisirea ce-ti doresti sa o faci, in mod personal dar in comun, in Biserica.

Pe langa toate acestea, trebuie avut in vedere ca Biserica suntem noi, cu bune si rele! Capul Bisericii, Hristos, ne calauzeste si asteapta, cu rabdare si dragoste desavarsita, ca fiecare madular, sau potential madular, sa faca macar pentru o clipa voia Sa in Duh si Adevar! Cine prinde aceasta clipa si va fi gasit de "Marea Trecere" in ea, in aceasta va fi judecat! Noi nu stim insa cand va fi momentul trecerii, asa ca este recomandat, pentru a avea maximum de eficienta:5:, sa cautam, spre impartasire cu ea, clipa de Duh si Adevar in fiecare clipa ce alcatuieste cursul vietii noastre pamantesti!

Fie ca si fratia ta sa fii gasit cuprins de clipa minunata a marturisirii adevarate si sfintitoare atunci cand Domnul va cere sufletul tau!

Cu dragoste si rugaciune, un preot mic!

IonelS 25.10.2010 12:20:07

Citat:

În prealabil postat de inkognito (Post 172942)
stimati vizitatori ai forumuluias dori sa aflu pozitia Dvs, daca vi s-ar intimpla (-t) ca domnisoare cu care incepeti sa aveti o relatie, v-ar spune ca si-a pierdut virginitatea cu prietenul ei precedent?
va multumesc anticipat.

Nu-i un capat de tara , cum s-a mai spus pana acum, insa aceasta postura , de a avea un trecut amoros inainte de casatorie, nu se rezuma doar la putin amor cu un altul...De cele mai multe ori descoperi in acest trecut sexual cate un avort sau mai multe, ceva boli venerice, avand ca finalitate sterilitatea , o casatorie in Biserica anulata de parca ar fi anulata o excursie, o mare desfranare si dependenta de sex,etc...Adica o persoana incarcata de pacate pe care nu ai cum s-o doresti mama copiilor tai. Acelasi lucru este valabil si pt barbati...Deci atentie mare !

heaven 25.10.2010 16:35:20

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300155)
Nu-i un capat de tara , cum s-a mai spus pana acum, insa aceasta postura , de a avea un trecut amoros inainte de casatorie, nu se rezuma doar la putin amor cu un altul...De cele mai multe ori descoperi in acest trecut sexual cate un avort sau mai multe, ceva boli venerice, avand ca finalitate sterilitatea , o casatorie in Biserica anulata de parca ar fi anulata o excursie, o mare desfranare si dependenta de sex,etc...Adica o persoana incarcata de pacate pe care nu ai cum s-o doresti mama copiilor tai. Acelasi lucru este valabil si pt barbati...Deci atentie mare !

Nici daca s-a pocait si regreta cele facute?

andreicozia 25.10.2010 18:11:08

Ce amuzant este topicul asta.
Tinerii pentru scurta perioada de citiva ani se perpelesc din cauza acestui detaliu total nesemnificativ, accidental, care tine efectiv de o pielita.
Virginitatea unuia(uneia) tine totalmente de miscarea inimii si cresterea sufletului nu de piele si are relevanta pina la o anumita virsta dupa care este chiar caraghios si imatur sa iti mai pui o asemenea intrebare.

Deci daca o asemenea dilema tine de temporal( virsta si pielicica) si nu de etern( inima si suflet - dumnezeu) nici nu merita discutat

Seraphim7 25.10.2010 19:38:17

Totusi daca luam asa lucrurile atunci ce vom raspunde la ,,De va pofti cineva o femeie a si facut adulter in inima lui''.Deci puritatea ,din cate am inteles din aceste discutii ar fi una trupeasca si una sufleteasca.Dar oare aici nu se poate aplica ,,de va fi ochiul tau curat tot trupul tau va fi curat'',caci nu poti fi curat spiritual daca nu esti curat sufleteste si invers.Dar eu mai bine as zice ,,Pacatele tineretii mele nu le pomenii Doamne'',caci noi cei tineri gustam sau ne luptam sa nu gustam din dulcile fructe ale placerii spinoase care ne inrobeste,si rog pe cei maturi sa-si aduca aminte de tumultul vietii tineresti si sa ne ierte pentru incapacitatea noastra de a sintetiza si aplica corect sfaturile celor experimentati.

jefferson 25.10.2010 23:11:22

cauta alta sefu'. aia e curva :)

IonelS 26.10.2010 14:23:14

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 300231)
Nici daca s-a pocait si regreta cele facute?

Poate fi pocaita, iertata, impartasita, insa eu nu as dori-o pe post de sotie si mama a copiilor mei. Pt avortul unuia platesc si ceilalti copii.., pe care eventual i-ar avea. Sau cum sa ma incurc cu o femeie sterila din pricina avortului sau bolilor venerice ?
Cum sa intru eu in biserica pt Taina Cununiei, cand ea deja a mai fost acolo o data si s-a mai jurat o data ca "si la bine si la rau" , dar geaba ?
Nu as judeca-o pe aceasta femeie, dar n-as dori-o in viata mea..
Este valabil si pt barbati ...

costel 26.10.2010 14:39:23

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300577)
Poate fi pocaita, iertata, impartasita, insa eu nu as dori-o pe post de sotie si mama a copiilor mei. Pt avortul unuia platesc si ceilalti copii.., pe care eventual i-ar avea. Sau cum sa ma incurc cu o femeie sterila din pricina avortului sau bolilor venerice ?
Cum sa intru eu in biserica pt Taina Cununiei, cand ea deja a mai fost acolo o data si s-a mai jurat o data ca "si la bine si la rau" , dar geaba ?

Poate ca daca ai lua seama la viata Mariei Egipteanca ai intelege cat de placuta este lui Dumnezeu pocainta acestor persoane. Asa ca nu trebuie sa cazi in extrema. Stai fara griji nu platesti pentru pacatele altora. A nu se uita, Dumnezeu nu este contabil, ci Parinte. Iar daca este sterila, nu uita ca sunt cazuri in care Dumnezeu a daruit si acestora copii. Credinta si nadejde sa ai.

georgeval 26.10.2010 15:21:36

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300577)

Ma tem ca prin asemenea raspunsuri am impartit deja sentinte si aceste persoane nu mai au nicio sansa. Oare asa sa fie? Oare nu ne-a descoperit Hristos ca prin pocainta nu exista pacat pe care iubirea fata de oameni a lui Dumnezeu sa nu-l biruiasca.

IonelS 26.10.2010 15:29:11

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 300598)
Ma tem ca prin asemenea raspunsuri am impartit deja sentinte si aceste persoane nu mai au nicio sansa. Oare asa sa fie? Oare nu ne-a descoperit Hristos ca prin pocainta nu exista pacat pe care iubirea fata de oameni a lui Dumnezeu sa nu-l biruiasca.

Pai eu nu-i judec, sunt gata sa-i iubesc cu cele ale lor, insa nu sunt crestin ca sa-i bag in pat .

IonelS 26.10.2010 15:31:57

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 300583)
Poate ca daca ai lua seama la viata Mariei Egipteanca ai intelege cat de placuta este lui Dumnezeu pocainta acestor persoane. Asa ca nu trebuie sa cazi in extrema. Stai fara griji nu platesti pentru pacatele altora. A nu se uita, Dumnezeu nu este contabil, ci Parinte. Iar daca este sterila, nu uita ca sunt cazuri in care Dumnezeu a daruit si acestora copii. Credinta si nadejde sa ai.

Copii platesc pt pacatele parintilor..Cum sa ma casatoresc cu o femeie carea a avortat de zor ? Asa dovedesc ca sunt crestin, daca o iau de nevasta ? Daca n-o judec, stiu eu.
Multe din aceste persoane nu se pocaiesc ca Maria Egipteanca ! Mai vor o "runda" sau mai multe !

roxanax43 26.10.2010 15:44:51

Domnul respectiv se framanta ca prietena lui nu mai e virgina.
Dar am si eu o intrebare, mai apreciaza cineva asta?
Marea majoritate a barbatilor vor convietuire inainte de casatorie... Doar cativa care mai respecta poruncile se pazesc de asta, foarte rari.
Asa probabil si dra respectiva, a cedat in speranta unui viitor impreuna cu un baiat.

IonelS 26.10.2010 16:01:09

Citat:

În prealabil postat de roxanax43 (Post 300609)
Domnul respectiv se framanta ca prietena lui nu mai e virgina.
Dar am si eu o intrebare, mai apreciaza cineva asta?
Marea majoritate a barbatilor vor convietuire inainte de casatorie... Doar cativa care mai respecta poruncile se pazesc de asta, foarte rari.
Asa probabil si dra respectiva, a cedat in speranta unui viitor impreuna cu un baiat.

Nu-i vorba de virginitate. Eu luam in discutie "starile" extreme, valabile si pt barbati si pt femei. Cine doreste sa se casatoreasca cu un om depravat, fie si pocait ? Nimeni !
Nu trebuiesc stigmatizati, dar nici bagati in pat.

roxanax43 26.10.2010 16:11:38

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300616)
Nu-i vorba de virginitate. Eu luam in discutie "starile" extreme, valabile si pt barbati si pt femei. Cine doreste sa se casatoreasca cu un om depravat, fie si pocait ? Nimeni !

Nu te obliga nimeni sa te legi intr-o casatorie de un om pe care nu-l vrei din cauza trecutului sau.
Fiecare alege cum considera.

FiulRisipitor 26.10.2010 17:06:06

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300616)

Si atunci ce rol are pocainta pentru tine? Bineinteles, in cazul in care pocainta nu inseamna un "Doamne iarta-ma" spus printre dinti, si gata! De ce mai mergi la spovedanie daca dupa pocainta esti tot cel dinainte? Iar daca nu esti tot cel dinainte, atunci de crezi ca numai tu te poti indrepta prin spovedanie si pocainta si altii nu?
Ai grija frate ca faci tainele bisericii simple obiceiuri!
Mai vezi si tu viata Mariei Egipteanca si altele asemenea... vezi ce inseamna pocainta ca unor desfranati care s-au pocait le citim acatistele!

IonelS 26.10.2010 17:16:55

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 300634)
Si atunci ce rol are pocainta pentru tine? Bineinteles, in cazul in care pocainta nu inseamna un "Doamne iarta-ma" spus printre dinti, si gata! De ce mai mergi la spovedanie daca dupa pocainta esti tot cel dinainte? Iar daca nu esti tot cel dinainte, atunci de crezi ca numai tu te poti indrepta prin spovedanie si pocainta si altii nu?
Ai grija frate ca faci tainele bisericii simple obiceiuri!
Mai vezi si tu viata Mariei Egipteanca si altele asemenea... vezi ce inseamna pocainta ca unor desfranati care s-au pocait le citim acatistele!

Pocainta te duce in Rai, nu in patul altui crestin !

FiulRisipitor 26.10.2010 17:25:17

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300637)
Pocainta te duce in Rai, nu in patul altui crestin !

Ai dreptate, dar asta se intampla dupa moarte. Pana la moarte vei alege una din caile ce te pot duce acolo:
1. calugarie
2. castitate
3. intemeierea unei familii - in sensul lasat de Dumnezeu!

Eu cred ca dupa marturisire si pocainta (semnul adevaratei pocainte este nerepetarea pacatelor anterioare) omul este pe drumul cel bun, si pe acest drum te poti intovarasi cu el.

Doriana 26.10.2010 17:31:31

"Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi." 2 Cor 5:17

Ai inteles, Ionel? Cine s-a pocait si sta in Hristos este o faptura noua, un alt om, nu un depravat. Omul vechi si depravat a murit, in locul lui s-a nascut un om nou in care locuieste Hristos. Si daca Hristos nu se sfieste sa locuiasca cu dansul, suntem noi mai mari ca El?

Rodica50 26.10.2010 17:37:28

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 300643)
"Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi." 2 Cor 5:17

Ai inteles, Ionel? Cine s-a pocait si sta in Hristos este o faptura noua, un alt om, nu un depravat. Omul vechi si depravat a murit, in locul lui s-a nascut un om nou in care locuieste Hristos. Si daca Hristos nu se sfieste sa locuiasca cu dansul, suntem noi mai mari ca El?

Adevarat- daca este pocainta sincera.

Jamaica 26.10.2010 19:30:58

Il inteleg pe IonelS, nici eu nu cred ca as putea sa merg in viata alaturi de un om cu un trecut ... glorios, chiar daca intre timp s-a indreptat. Cred ca astfel de persoane sunt predispuse sa isi reia vechile obiceiuri in casnicie sau in afara ei, contrar opiniei majoritatii cred ca e de preferat ca mirii sa fie cat mai nevinovati.

ory 26.10.2010 19:48:49

Indicat este ca cel ales sa aiba si ceva minte in cap, caci daca este atat de " nevinovat " si la creier, s-ar putea sa nu mai foloseasca inocenta aceia trupeasca si sa va treziti in mojlocul unor probleme iremediabile.
Caci minte, slabe sanse sa mai dobandesti, curatirea trupeasca , Da !
Prostia este un lucru grav, ei i se asociaza multe lucruri dezgustatoare, patimi, ura, razboi si indolenta....sa nu mai vorbim de mandrie. Analizati o suma considerabila de divorturi ( si nu doar) si veti intelege.

heaven 26.10.2010 22:14:09

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 300604)
Multe din aceste persoane nu se pocaiesc ca Maria Egipteanca ! Mai vor o "runda" sau mai multe !

Din cate intrezaresc eu din expunerile tale de mai sus si nu numai,nu atat chestiunea religioasa este o motivatie pentru convingerile tale,ci lipsa sigurantei: te simti nesigur alaturi de o femeie care a avut experiente intime si cu alti barbati si te temi ca pe viitor sa nu fii cumva trisat,parasit etc.
Pot sa iti spun doar atat: nesiguranta este in tine si vei simti acelasi lucru mai devreme sau mai tarziu si alaturi de o femeie pe care ai luat-o "din cutie".
Garantii pe viata nu iti poate oferi nimeni si nu conditionandu-i pe ceilalti iti vei gasi linsitea si stabilitatea.
Nesiguranta generaza teama,iar teama este opusul iubirii si din ea pot izvori multe neajunsuri daunatoare in primul rand tie,dar si unei eventuale relatii de casatorie.

ihodios 17.01.2011 00:28:43

salut,, intelepciune,,

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 173212)
Unele postari de aici chiar ma socheaza.
1. Viitoarea sotie a preotului trebuie sa fie virgina. Unde scrie asta? Se verifica? Trebuie sa aduca certificat de la ginecolog? Sau sa jure pe Biblie?
Eu inteleg cerinta, teoretic. Normal asa ar trebui.
Dar in ziua de azi nici viitorul preot nu mai este virgin cred (in multe cazuri).
Nu stiu cum este la calugari si la maici, daca este cerinta obligatorie.

2. Cum se intampla acum? Marturiseste fata de la prima intalnire, sau intreaba baiatul, sau se cer ceva dovezi, sau o verifica baiatul? Sau cum.

3. Si eu am trait experienta, ca baietii te evita daca afla ca esti virgina.

4. La cununia religioasa, teoretic trebuie sa fii in rochie alba care inseamna puritate, virginitate. Dar nu se cere dovada.

Si eu inca mai prefer regula batraneasca: baiatul trebuie sa aibe experienta la pat si nu sa fie nepriceput, plus ca are niste nevoie speciale.
Se spunea ca fata trebuie sa fie virgina.
Eu am constatat doua probleme majore si de aceea spun ca si fata trebuie sa fie invatata, pregatita pentru casatorie chiar si pentru pat si chiar e bine sa aibe o proba: pot apare nepotriviri care sa faca o casnicie imposibila, se poate depista o problema de infertilitate care trebuie cunoscuta si acceptata in prealabil de viitorii soti. Altfel se intra cu minciuna in casatorie.

Si inca ceva: poate ca nu stiti ca virginitatea poti s-o pierzi si accidental, fara barbat. V-ati gandit la asta?

citeste-te bine da bine si vezi cum te contrazici..1 . poi pe infertile le-a lasat ASA TOT VOIA DOMNULUI SI TOT EL ESTE CEL CARE II DA ACELUI sot acea femeie si problema poate fii din cauza lui...2 deci dupa tine chipurile regula batraneasca ce ai visat-o este sa te arzi bine inainte si apoi sa te imbraci in alb... pardon...3 auzi pot aparea nepotriviri.. culme ca pe centura se potrivesc toti si toate de mama focului !!! . poate ca tu ai avut ceva surprize din astea sau ai aflat multe CAZURI din astea cu ,,,nepotrivirea......ia pune ochii si citeste mai sus ca a scris o tipa cum de bine sau potrivit vreo 7 ani in concubinaje de mama focului si dupa un an de casatorie s-au spart familiile cladite pe pacate.. si citeste pana iti intra in cap potrivirea....4..plus ca are niste nevoie speciale...ce nevoi speciale sa aibe ..doar ea nu vede si nu-i simte ca i se intareste caracterul de cate ori il ia de mana si-o cuprinde ..5 .Si eu am trait experienta, ca baietii te evita daca afla ca esti virgina...poi te pazea Dumnezeu pana i-ai intors spatele..ca alta expicatie la asternerea acestui text nu vad.. 6.Eu inteleg cerinta, teoretic. Normal asa ar trebui. si practic ca daca nu e minciuna
Dar in ziua de azi nici viitorul preot nu mai este virgin cred (in multe cazuri) AICI AI DREPTATE DE VINA E ...COMUNISTI SOPHIA ,CARE FABRICA POPILE PT BANILE NUMAI BINE DE LA HRISTOS Domnul!!

Melissa 17.01.2011 00:42:41

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 300700)
Indicat este ca cel ales sa aiba si ceva minte in cap, caci daca este atat de " nevinovat " si la creier, s-ar putea sa nu mai foloseasca inocenta aceia trupeasca si sa va treziti in mojlocul unor probleme iremediabile.
Caci minte, slabe sanse sa mai dobandesti, curatirea trupeasca , Da !
Prostia este un lucru grav, ei i se asociaza multe lucruri dezgustatoare, patimi, ura, razboi si indolenta....sa nu mai vorbim de mandrie. Analizati o suma considerabila de divorturi ( si nu doar) si veti intelege.

Mare dreptate ai...

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:53:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.