![]() |
Citat:
|
"Mult zgomot și păr puțin, a spus dracu' cand a tuns pisica!" (proverb arab)
:37: |
Citat:
cel mai bun exemplu este ceea ce a spus parintele citat de rodica50, ca "e bine sa nu fie comparatie", afirmatia acelui parinte mie mi se pare extrem de grava pt ca astfel de preoti sunt rupti totalmente de realitate si nu ar trebui sa aiba calitatea de a da sfaturi tinerilor. de ce? pt ca daca un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau. |
Si daca totusi candidatul la preotie a gustat din fructul oprit,sau a facut malahie ceace este des intalnit,si se pocaieste in concordanta cu canonul randuit de duhovnic ,mai poate totusi accede la preotie?
Pt parintele Gheorghe,dar si ceilalti cunoscatori. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Domnia ta are dreptate cand zice ca atitudinea, comportamentul (chiar social-moral, dar nu numai) unor crestini, membri ai Bisericii, lasa de dorit in raport cu idealul urmarit, cu desavarsirea (sfintenia). Nu stiu ce pregatire teologica ai,asa ca voi incerca sa ma feresc de a lasa discutia sa "curga" spre teologie. Totusi, privind macar logic, este de inteles ca Biserica crestina nu este formata doar din sfinti; daca era asa, nu ar fi fost aici pe pamant! Biserica este alcatuita din toti cei care mai intai cred in Hristos ca Dumnezeu Mantuitor si apoi, permanent, lucreaza prin propria lor vointa spre a-si "modifica" in bine structura spirituala, cu scopul clar de a urma pe Invatatorul lor, acelasi Hristos, in toate. Deci nu sunt oameni perfecti ci perfectibili, sau cu dorul de perfectiune! In Biserica exista canoane, adevarat! Nu trebuie sa intelegi aceste canoane decat in legatura cu ceea ce ele reglementeaza, relativ asemanator cu legislatia in societatea civila. Aplicarea unui canon in Biserica insa, atunci cand se face cu scopul de a corecta o greseala, se face strict cu privire la cele spirituale, adica cele spirituale vor fi privite spre corectare. Nu se folosesc canoanele pentru a castiga cele trupesti! Tot logica ne cere, in acest puct, sa spunem astfel ca daca un om trupesc vrea sa inteleaga spiritul aplicarii unui canon bisericesc intr-o situatie concreta nu va putea sa o faca decat cu riscuri foarte mari, imense, spre a intelege eronat! Referitor la situatia tanarului despre care se vorbeste sau a unui alt tanar intr-o situatie asemnatoare, domnia ta incerci sa spui (cam asa am inteles) ca uneori aplicarea canoanelor in Biserica nu face decat sa anihileze iubirea dintre doua persoane! Pai cred ca este ceva ce nu s-a inteles corect: in Biserica termenul "iubire" este definit ca pozitiv in totalitate, fara vreo conotatie negativa, decat atunci cand este legat de Dumnezeu, care este chiar izvorul iubirii! "Erosul" nu are prea usor legatura cu aceasta iubire desavarsita a crestinilor, poate decat atunci cand este intre sot si sotie, sub Taina Cununiei cu scopul de cinstire a lui Dumnezeu si nastere de prunci! Orice alta forma, este supusa riscului de a cadea sub canoane ca fiind ceva ce-l coboara spiritual pe om. Nu ma astept ca aceasta prezentare a iubirii sa fie inteleasa fara amendamente de catre un om supus strict ratiunii si simturilor trupesti! Dar crestinismul nu va avea de suferit din cauza aceasta. Aici pe forum se vor naste tot felul de discutii, este drept, dar raman la parerea mea ca subiectul topicului este... de nebagat in seama, mai ales ca cel care s-a aratat interesat a disparut asa cum a si aparut! Este foarte dureros, lumeste vorbind mai ales, pentru acea persoana care se afla in situatia de a pierde ceva ce nu mai poate fi castigat vreodata, cum ar fi starea de compatibilitate cu slujirea preoteasca pentru cel ce s-a luptat sa implineasca o chemare adevarata. Cred insa ca nu s-a luptat suficient daca a cazut asa greu. Totusi, daca un astfel de om, cazut dar cu dragoste mare fata de preotie si slujire vrea sa slujeasca, o poate face: fie ramane in lume si face rugaciune cu lacrimi catre Dumnezeu si va primi o alta slujire in Biserica, poate chiar daruri minunate de la Dumnezeu, dar nu hirotonia; fie din dragoste de preotie renunta la cele lumesti, se calugareste si astfel deschide o alta viata care poate sa-l duca la un moment dat chiar la preotia sacramentala. Daca insa "iubeste" mai mult femeia decat pe Dumnezeu, chiar doar din slabiciune si nu din reavointa, nu este vrednic de Domnul! Iar iubirea de Domnul trebuie dovedita prin fapta sufletului (iubire) si a trupului (curatie) si asta nu doar sporadic ci constant, atat inainte de preotie cat si dupa aceasta. Daca nu ne referim la cazul candidatului la preotie ci la un crestin sau o crestina ce urmaresc intemeierea unei familii, nu mai discut aici. Fiecare astfel de caz, cu toate preblemele de intimitate sau nu, fiecare viitor familist-crestin le discuta in scaunul Spovedaniei. Nu exista sabloane ci doar persoane cu sentimente si suflet individual. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
In cazul in care tinerii au trait impreuna, deci fata nu este fecioara, ei vor primi canon de pocainta, vor fi cununati si vor trai in curatie de acum inainte. Lumea reala, in care pacatul si-a castigat dreptul la existenta, este o lume stramba, care se indreapta tocmai prin aceste Sfinte Taine bisericesti. |
Despre feciorie
In primul rand nu o sa imi iau prietena care e cu lumea
sa fie la moda sau sa fie deocheata imbracaa sau machiata chiar la predica sa recomandat si in alte carti ale sfintilor este bine ca barbatul sa isi caute o femeie cae e cu dumnezeu stiu ca se poate daca vrem sa fim aproape de dumnezeu deci daca se intampla ca fata care e iubita sau sotia ma sa fie cu dumnezeu si a xalcat stramb cu altul voi merge la perot sa vb impreuna dar cel mai bine e asa fata sa fie credincioasa si sa isi pastreze fecioria doamne ajuta |
Despre feciorie
In primul rand nu o sa imi iau prietena care e cu lumea
sa fie la moda sau sa fie deocheata imbracaa sau machiata chiar la predica sa recomandat si in alte carti ale sfintilor este bine ca barbatul sa isi caute o femeie cae e cu dumnezeu stiu ca se poate daca vrem sa fim aproape de dumnezeu deci daca se intampla ca fata care e iubita sau sotia ma sa fie cu dumnezeu si a xalcat stramb cu altul voi merge la perot sa vb impreuna dar cel mai bine e asa fata sa fie credincioasa si sa isi pastreze fecioria doamne ajuta |
Citat:
Iata si putin din Intelepciunea Sfintei Scripturi spre folos la alegerea femeii! Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Insa,cred ca nu poti pretinde anumite lucruri,fara a oferi in schimb aceleasi atribute pe care ti le-ai dori sa le aiba consoarta (bineinteles ca nu vorbim despre machiaj). Oricum,te vei lamuri in timp ca nu de virginitate tine cinstea unei femei si ca surprize mari iti pot oferi si cele care au fost fecioare si mai curate sa fie sufleteste unele care nu au fost virgine atunci cand le-ai cunoscut. |
Citat:
|
Iar cei ce și-au pierdut puritatea nu numai prin actul sexual propriu-zis ci și prin sărutări, atingeri etc nu pot deveni din nou puri decât prin mari eforturi de pocăință, asemănătoare celor ale Sf. Maria Egipteanca (17 ani de luptă cu patimile în pustie)./ quote Traditie1
Atunci un om casatorit in acest caz ce poate face(pp ca si acesta si-a pierdut puritatea inainte, iar acum ar vrea sa se pocaiasca)?Sa plece in pustie chiar daca mai are si copii? In acest caz eu cred ca mantuirea este pierduta si nu mai are rost sa lupti! |
Citat:
Tin minte ca in biserica de la Cotmeana,cand parintele a facut asta,abia se mai sufla acolo,aveai impresia ca patrundea cu privirea in adancul sufletelor noastre si chiar cred ca asa era,fiecare se facuse mic miiic si nici unul nu mai ridica ochii din pamant,vocea parintelui si mai ales adevarul care il spunea te faceau sa te cutremuri. |
Citat:
Pe forum, nici eu nu pre pun mare baza pe afirmatii de genul "eu sunt crestin", pentru ca, in mod obligatoriu, crestinismul se traieste nu doar se expune verbal! Are si vorbirea despre acestea un anumit rol, chiar un anumit folos, dar implica riscuri. Despre starea "din-afara de forum", spre a inlelege, hai sa facem un mic exercitiu de imaginatie: vine la mine, preotul, un crestin care spune: - Eu sunt crestin! Vreau sa fiu considerat in Biserica conform acestei stari ce o am!. De regula, aceasta "considerare" are drept scop unirea cu Hristos prin Taina Impartasaniei. Ce trebuie sa fac eu in aceasta situatie? Bineinteles ca trebuie sa-l cercetez, printr-un dialog duhovnicesc, spre a vedea cat adevar este in afirmatia sa. Dreptul si obligatia mea de a face asta se bazeaza pe postura de "administrator al margaritarelor celor sfinte in Biserica" pe care am primit-o de la Hristos. Spre ajutor in lucrarea mea voi avea Duhul Sfant si invatatura Bisericii (dovedita a fi tot de la Duhul sfant), inclusiv canoanele normative! Deci plec la acest dialog duhovnicesc si descopar ca omul minte! Daca o face din rautate fata de Dumnezeu sau fata de Biserica sa, incerc pana la de trei ori sa-l inteleptesc cu cuvantul si exemplul meu. Daca se intelepteste, "am castigat pe fratele meu"! Daca nu si se arata tot vrasmas, Domnul cu el! (In realitate exista si posibilitatea ca acest "contor" sa fie foarte usor resetat!). Daca insa, nu este din rautate minciuna lui, ci din nestiinta sau putina credinta, dar omul arata deschidere spre a primi cu inima buna chiar si certarea de este nevoie, ce sa fac eu, om la fel ca si el, cu acesta? Trebuie sa-l acopar, ca pe cel cazut intre talhari, si sa-l oblojesc cum ma pricep eu mai bine, fara sa-i vadesc pacatul sau neputinta. Ce multi din acestia vin la preot, nici nu-ti dai seama! Cei mai multi crestini de azi sunt asa! Fratia ta, pe drept cuvant, mahnit fiind de comportamentul lor rautacios si departe de a fi asemenea ipostasului ideal, vrei sa-i consider necrestini. Eu ajung, asemenea fratiei tale, de multe ori in aceiasi situatie, dar minunea vietii mele si credinta mea ca eu sunt, aprioric, chiar mai rau decat oricare din cei ce vor putea veni vreodata la mine, nu-mi permite sa fiu altfel decat ingaduitor cu acestia. Te sfatuiesc sa incerci sa faci asemenea si vei scapa de multe neajunsuri pe care la ai privitor la marturisirea ce-ti doresti sa o faci, in mod personal dar in comun, in Biserica. Pe langa toate acestea, trebuie avut in vedere ca Biserica suntem noi, cu bune si rele! Capul Bisericii, Hristos, ne calauzeste si asteapta, cu rabdare si dragoste desavarsita, ca fiecare madular, sau potential madular, sa faca macar pentru o clipa voia Sa in Duh si Adevar! Cine prinde aceasta clipa si va fi gasit de "Marea Trecere" in ea, in aceasta va fi judecat! Noi nu stim insa cand va fi momentul trecerii, asa ca este recomandat, pentru a avea maximum de eficienta:5:, sa cautam, spre impartasire cu ea, clipa de Duh si Adevar in fiecare clipa ce alcatuieste cursul vietii noastre pamantesti! Fie ca si fratia ta sa fii gasit cuprins de clipa minunata a marturisirii adevarate si sfintitoare atunci cand Domnul va cere sufletul tau! Cu dragoste si rugaciune, un preot mic! |
Citat:
|
Citat:
|
Ce amuzant este topicul asta.
Tinerii pentru scurta perioada de citiva ani se perpelesc din cauza acestui detaliu total nesemnificativ, accidental, care tine efectiv de o pielita. Virginitatea unuia(uneia) tine totalmente de miscarea inimii si cresterea sufletului nu de piele si are relevanta pina la o anumita virsta dupa care este chiar caraghios si imatur sa iti mai pui o asemenea intrebare. Deci daca o asemenea dilema tine de temporal( virsta si pielicica) si nu de etern( inima si suflet - dumnezeu) nici nu merita discutat |
Totusi daca luam asa lucrurile atunci ce vom raspunde la ,,De va pofti cineva o femeie a si facut adulter in inima lui''.Deci puritatea ,din cate am inteles din aceste discutii ar fi una trupeasca si una sufleteasca.Dar oare aici nu se poate aplica ,,de va fi ochiul tau curat tot trupul tau va fi curat'',caci nu poti fi curat spiritual daca nu esti curat sufleteste si invers.Dar eu mai bine as zice ,,Pacatele tineretii mele nu le pomenii Doamne'',caci noi cei tineri gustam sau ne luptam sa nu gustam din dulcile fructe ale placerii spinoase care ne inrobeste,si rog pe cei maturi sa-si aduca aminte de tumultul vietii tineresti si sa ne ierte pentru incapacitatea noastra de a sintetiza si aplica corect sfaturile celor experimentati.
|
cauta alta sefu'. aia e curva :)
|
Citat:
Cum sa intru eu in biserica pt Taina Cununiei, cand ea deja a mai fost acolo o data si s-a mai jurat o data ca "si la bine si la rau" , dar geaba ? Nu as judeca-o pe aceasta femeie, dar n-as dori-o in viata mea.. Este valabil si pt barbati ... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Multe din aceste persoane nu se pocaiesc ca Maria Egipteanca ! Mai vor o "runda" sau mai multe ! |
Domnul respectiv se framanta ca prietena lui nu mai e virgina.
Dar am si eu o intrebare, mai apreciaza cineva asta? Marea majoritate a barbatilor vor convietuire inainte de casatorie... Doar cativa care mai respecta poruncile se pazesc de asta, foarte rari. Asa probabil si dra respectiva, a cedat in speranta unui viitor impreuna cu un baiat. |
Citat:
Nu trebuiesc stigmatizati, dar nici bagati in pat. |
Citat:
Fiecare alege cum considera. |
Citat:
Ai grija frate ca faci tainele bisericii simple obiceiuri! Mai vezi si tu viata Mariei Egipteanca si altele asemenea... vezi ce inseamna pocainta ca unor desfranati care s-au pocait le citim acatistele! |
Citat:
|
Citat:
1. calugarie 2. castitate 3. intemeierea unei familii - in sensul lasat de Dumnezeu! Eu cred ca dupa marturisire si pocainta (semnul adevaratei pocainte este nerepetarea pacatelor anterioare) omul este pe drumul cel bun, si pe acest drum te poti intovarasi cu el. |
"Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi." 2 Cor 5:17
Ai inteles, Ionel? Cine s-a pocait si sta in Hristos este o faptura noua, un alt om, nu un depravat. Omul vechi si depravat a murit, in locul lui s-a nascut un om nou in care locuieste Hristos. Si daca Hristos nu se sfieste sa locuiasca cu dansul, suntem noi mai mari ca El? |
Citat:
|
Il inteleg pe IonelS, nici eu nu cred ca as putea sa merg in viata alaturi de un om cu un trecut ... glorios, chiar daca intre timp s-a indreptat. Cred ca astfel de persoane sunt predispuse sa isi reia vechile obiceiuri in casnicie sau in afara ei, contrar opiniei majoritatii cred ca e de preferat ca mirii sa fie cat mai nevinovati.
|
Indicat este ca cel ales sa aiba si ceva minte in cap, caci daca este atat de " nevinovat " si la creier, s-ar putea sa nu mai foloseasca inocenta aceia trupeasca si sa va treziti in mojlocul unor probleme iremediabile.
Caci minte, slabe sanse sa mai dobandesti, curatirea trupeasca , Da ! Prostia este un lucru grav, ei i se asociaza multe lucruri dezgustatoare, patimi, ura, razboi si indolenta....sa nu mai vorbim de mandrie. Analizati o suma considerabila de divorturi ( si nu doar) si veti intelege. |
Citat:
Pot sa iti spun doar atat: nesiguranta este in tine si vei simti acelasi lucru mai devreme sau mai tarziu si alaturi de o femeie pe care ai luat-o "din cutie". Garantii pe viata nu iti poate oferi nimeni si nu conditionandu-i pe ceilalti iti vei gasi linsitea si stabilitatea. Nesiguranta generaza teama,iar teama este opusul iubirii si din ea pot izvori multe neajunsuri daunatoare in primul rand tie,dar si unei eventuale relatii de casatorie. |
salut,, intelepciune,,
Citat:
Dar in ziua de azi nici viitorul preot nu mai este virgin cred (in multe cazuri) AICI AI DREPTATE DE VINA E ...COMUNISTI SOPHIA ,CARE FABRICA POPILE PT BANILE NUMAI BINE DE LA HRISTOS Domnul!! |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:53:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.