Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Învataturi si practici catolice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=912)

Va_iubesc 12.09.2007 21:44:37

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Catolicismul este o mare erezie si spre deosebire de alte erezii nu e doar o ideologie, care poate fi schimbata atunci când omul îsi da seama ca e pe o cale gresita. Catolicismul spala creierele, e un sistem doctrinaro-practic asemenea Yogai, care afecteaza profund fiinta umana.

Sunt bucuroasa sa citsc cateva randuri scrise chiar in spiritul Traditiei. Si eu am vazut oameni transformati de catolicism pana in adancul fiintei lor. Nici nu-mi imaginam ca sunt aceiasi oameni pe care ii cunosteam. Si ce e mai grav e ca ei au senzatia ca si-au largit orizonturile si au ajuns la mari intelegeri ale lucrurilor si ca mai au si multa iubire...iar in toate e ascunsa multa mandrie si minciuna. Doamne, pazeste-ne de asa ceva!

Elena

cozia 27.10.2007 19:36:25

ÎPS Mitropolit Antonie al Ardealului, în cartea sa "Tradiție și libertate în spiritualitatea ortodoxă", ne dă informații prețioase despre monahismul apusean: " Călătorind prin Occident, în anii mei de studii, am avut prilejul să cunosc multe din aceste ordine (monahale catolice n. n.). Cel mai mult m-a impresionat întâlnirea cu așa-zisele ordine contemplative, în care viețuitorii sînt laustrați pe viață, fie bărbați, fie femei. Am vorbit maicilor vizitandine din Chartres (Franța), maicilor carmelite din Assisi (Italia), călugărițelor din Valsainte (Elveția) și multor altora fie prin grile masive de fier, dublate și de perdele, e adevărat, ușor transparente, fie prin ușile închise, și am luat parte la slujbe în biserici în care nu călcase niciodată picior de mirean. Izolare totală, potrivit Regulii respective. În Belgia am vizitat o mănăstire trapistă, Rochefort, în care, în afară de stareț, am vorbit cu ceilalți prin semne. Așa își vorbeau și ei, desigur cu mai multă îndemânare decât mine. Regula interzice cuvintele rostite.

(…) Nu mă pot totuși reține să nu spun că întâlnirea cu aceste stiluri de viață m-a șocat puțin. Mi s-au părut oarecum artificiale, într-o anumită măsură chiar inumane, în sensul cel mai simplu al cuvântului.

(…) Regula devenise scop în sine. Ajunsese la o gimnastică a formelor care, cu cât erau socotite mai bine executate, ca în atletism, cu atât erau mai mântuitoare, când în realitate erau forme goale.

Mântuirea sufletelor ajunsese a fi condiționată doar de respectarea formală și exterioară a rânduielilor cu privire la somn, la slujbe, la mâncare, la îmbrăcăminte, la numărul genuflexiunilor, la ascultare. Dincolo de acestea, se părea că fuseseră uitate procesele interioare, transformarea inimii, arderea ei în căutarea luminii și a sensurilor. De acestea - s-a zis atunci - nu se mai ocupa nimeni. Conținutul nu mai interesa. Interesa doar Regula. Doar respectarea exactă a capitolelor și articolelor Regulei asigura mântuire.

Cei implicați într-o astfel de viață și-au dat subit seama că, în fapt, Regula nu asigura nimic. Deforma personalitatea și atâta tot. O golea de conținut și de omenie și de Dumnezeu."

Toate cele spuse până acum ne clarifică foarte bine că este cu neputință să existe vreo identitate bisericească acolo unde nu este identitate întru sfințenie și adevăr. Fără dreaptă credință nimeni nu poate să pretindă că este părtaș harului Sfântului Duh coborât la Cincizecime.

Mitropolitul Antonie Blum al Surojului (Patriarhia rusă) în scrisoarea adresată Sanctității Sale Patriarh Alexie II spune următoarele: "A sosit timpul când trebuie să conștientizăm că Roma dorește exclusiv să nimicească Ortodoxia. Toate întâlnirile teologice interconfesionale și "apropierile" reciproce semnate doar pe hârtii nu ne duc nicăieri. Pentru că dincolo de ele stă dorința fermă a Vaticanului să înghită Biserica Ortodoxă."

În loc de încheiere a acestui articol să cităm cuvintele Sfintei Scripturi: "Copii, este ceasul de pe urmă, și precum ați auzit că vine antihrist, iar acum mulți antihriști s-au arătat; de aici cunoaștem noi că este ceasul de pe urmă. Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sînt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." (I Ioan 2; 18, 19)

extras din:
http://www.geocities.com/levitki/starea/asmist.htm

Kora 22.06.2008 00:07:18

Buna tuturor.Sunt deja mai mult decat inspaimantata citind ....ce am citit pe forum. Sunt un om simplu si ca orice om simplu incerc , pe cat imi sta in putinta sa fac mai mult bine decat rau, dar, recunosc , nu imi iese de fiecare data. Mai si meditez din cand in cand ,la cat de pacatoasa sunt...Imi mai folosesc chakra inimii cateodata in incercarea de a fi mai buna si rad frecvent de mine insami pt ca uit atat de repede sa iert,indiferent din ce directie abordez iertarea....Dar mai presus de toate ereziile mele , cred,CRED din toata fiinta mea in Dumnezeu. Iar cativa aici m-au speriat si m-au mahnit....eu credeam ca a fi crestin inseamna a iubi si nu a judeca....Eu credeam ca Iisus inseamna dragostea neconditionata, atotputernica tocmai prin desavarsirea ei.Eu credeam ca lectia crestinismului este iubirea si toleranta,si nu dogme care arata cu degetul catre altii, ci intelegere si intelepciune....Dumnezeu,asa cum m-a invatat pe mine bunica mea, are o singura lege,miraculoasa si de nezdruncinat, cea a dragostei de oameni....Iar credinta asta a mea, indiferent cate alte legi imi vor arata pamantenii, imi va ramane nezdruncinata....Pt ca atunci cand iubesti ,nu poti decat sa te indrepti cu toata fiinta catre cei asupra carora reversi toata caldura inimii tale, mahnit sau nu, ii inveti , ii iubesti si de multe ori , te sacrifici pe tine pt binele lor, depasind prin iubire toata durerea si dand sansa dupa sansa...Iar daca Dumnezeu este petru noi, atunci cine este impotriva noastra???????

emanuel2007 22.06.2008 00:18:47

inseamna ca ori nu cunosti ortodoxia ori o intelegi gresit ... ortodoxia este indumnezeirea omului si nu are greseli omenesti ...

Kora 22.06.2008 11:00:30

Nu am afirmat ca stiu, am spus doar ca asta am invatat de la oamenii simpli,bunul simt si toleranta sunt valori morale in orice moment .Dar Inchizitia se pare ca nu a disparut ,atat timp cat mai sunt suficienti cei care isi judeca semenii ,rastignindu-i chiar daca doar simbolic, in loc sa ii iubeasca si sa ii inteleaga. Nu cred ca asta e calea de mijloc si nu cred ca astfel ii aratam Domnului cat de mult il iubim,asa cum atat de frumos invata Batranul pe toti cei care ii treceau pragul... In fine , cine sunt eu sa judec pe altii? Pace si liniste.

Kora 22.06.2008 11:10:01

Si inca ceva , Emanuel. Ortodoxia , daca vrei , o inveti printre oameni,scoala credintei nu sta doar in carti ,ci in mesajele vii pe care le trimiti in fiecare zi.
Dumnezeu, daca ne-a facut si pe mine si pe tine , inseamna ca e foarte flexibil , nu crezi ?

emanuel2007 22.06.2008 12:08:43

ai si tu dreptatea ta , credinta fara dragoste nu exista , dar totusi nici dragoste fara credinta dreapta nu exista ...

PadreCory 22.06.2008 12:50:04

Unii au abondonat iubirea dorita de Cristos doar din ura fata de catolicism.

emanuel2007 23.06.2008 01:14:24

nu vreau sa mai aud cuvantul asta catolicism ... domle eu sunt ortodox nu ati realizat asta pana acuma ? ... eu nu am nici o legatura cu eresul catolic ... lasati-ne in pace , nu ne mai tot bombardati atata cu cacoinformatiile voastre ca ne bubuie capul ... noi ortodocsii nu avem timp de pierdut cu gogomanii de astea ... noi practicam isihasmul , nu ne umplem mintea cu tot felul de cacoinformatii nefolositoare despre felurite erezii ... gata ne-ati informat destul ... mai lasati-ne in pace sa ne mai si rugam , nu e timp pentru palavre ...

aurel1211 23.06.2008 01:39:45

Citat:

În prealabil postat de PadreCory
Unii au abondonat iubirea dorita de Cristos doar din ura fata de catolicism.

Oare nu din ura fata de erezie?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:47:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.