![]() |
Ce pot? Nu pot nimic...
Daca nu e crestin, pot sa-l las sa-mi caut altul, poate gasesc, poate nu ( desi toti suntem, oficiali, crestini, si daca mai sntem si oficial cununati...nu se cuvine); daca e crestin, si nu mai vrea viata de familie, teoretic ar trebui sa se duca la manastire, si eu la fel...si decizia tot e luata, pt amandoi... Dar oricum ar fi, daca e sotul sau sotia ta, si il iubesti...pna la urma trebuie sa accepti voia, decizia lui/ei, chiar daca e nedreapta, din pctul tau de vedere...daca nu vrea ceva, nu poti sa faci pe nimeni sa vrea, invers poate s-ar mai putea... |
Citat:
|
Citat:
Nu avem nevoie de permisiunea ori acceptarea statului pentru a fi creștini. Și nici nu suntem împotriva statului și a legilor lui. Creștinii se numesc așa nu în virtutea unor delimitări lumești, ci deoarece fac parte din altă ordine: Împărăția lui Dumnezeu. Care nu este din lumea aceasta. Deci e un nonsens să ne numim singuri "oficial creștini". Oficial suntem, poate: români, plătitori de TVA, cetățeni cu drept de vot, membri în comitete și comiții, deținuți politic, pensionari, emigranți etc. Dar nu creștini. Nu oficial. * Nu putem fi oficial: blonzi, grași, inteligenți, împăciuitori, talentați, stupizi, vecini, femei, copii, smeriți, mândri, scunzi sau verzi. Deși suntem, poate, câte ceva din toate acestea. Dar nu oficial! * De ce trebuie ca totul în ființa noastră să fie încadrat și acceptat oficial? Trebuie să îmi depun cererea și pentru ficatul meu ca să fie OK oficial? Și dacă e vreo globulă roșie (hopa, asta e comunistă!) care scapă nedeclarată și neacceptată oficial, trebuie că am făcut vreo faptă penală? Nu mai poate să rămână nimic în om dacă nu e solicitat, îngăduit și validat oficial? A fi creștin ar trebui să rămână ultimul lucru din lume și din om care să fie recunoscut oficial... De fapt nu are ce căuta în ordinea oficială a lumii. Întrucât e, în esența sa, absolut neoficial. P.S. Fallen, nu am scris din împotrivire față de tine, față de expresia pe care bănuiesc că ai folosit-o așa, în viteză, fiind centrată pe alt gând principal. Am profitat însă de ocazie ca să dezvolt problema întrucât, într-adevăr, am mai auzit expresia "oficial creștin", nu o dată. În presă uneori, etc. Și nu pot fi nepăsător cu treaba asta. |
"Oficial" cred, din punctul ei de vedere, botezați creștinește.
|
Poate, însă nici asta nu e oficial, dacă vorbim la propriu, românește.
|
Citat:
|
Citat:
Și dacă vorbim, ne înțelegem? |
Nu prea, că ne dăm chinezi...:)
|
Citat:
Insa intr-adevar, chiar si asa, botezat crestineste, cununat, spovedit, impartasit, miruit, cum oi mai fi, nimic din toate astea nu te poate supune la nici un fel de constrangere...pana la judecata de apoi, esti liber sa faci ce vrei...si sa suporti conscintele... M-as fi grabit sa spun ca un " necrestin" e liber sa faca ce vrea, si ca femeie si ca barbat, daca nu isi gaseste fericirea in cuplu, langa o anume persoana, mai ales daca aceasta nu mai doreste acest lucru, e lber sa plece oricand... dar pana la urma si un crestin e la fel de liber, si amandoi vor da socoteala la fel, in fata Domnului, nu va primi necrestinul iertare mai usor decat crestinul, pe motiv ca e asa cum e... . Atata doar ca cel mai putin crestin ( credincios) nu crede ca i se va cere vreodata o astfel de socoteala si de aceea se considera mai liber de orice constrangere.., |
Ar mai fi un aspect : ca crestin traitor ( nu doar botezat de parinti fara stirea lui), ai putea sa " stai linistit", stiind ca tu esti ok daca esti " in ascultare", faci voia sotului si nute desparti de el ( desidaca nu mainsel, refuzul vietii de cuplu si al procreerii, poate constitui motiv canonic de divort, ca si calugaria fara acordul celuilalt sot...), iar el e singurul vinovat ca iti impune acest mod de viata, si va da socoteala pt asta in fata lui Dumnezeu ???
Nu, bineinteles ca nu vei face asta. Pt ca e sotul tau si il iubesti, oricat ar fi de crestin sau ne-, si nu vrei sa fie gasit vinovat si sa piara... . Vei face tot posibilul sa il aduci pe calea cea buna. Sau, daca nu se mai poate, vei spune ca asa ai vrut si tu, ca a fost si hotararea ta sa nu aveti copii si sa nu mai fiti un cuplu, sa va petreceti restul vietii in curatie... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:23:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.