Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul Pastilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5567)

dorinastoica14 27.02.2009 10:22:26

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 119412)
Ati incercat vre-odata sa tineti post negru 3 zile,consecutive,bine-nteles?
Am cunoscut persoane care au tinut acestea,chiar primele trei zile din Postul Mare,adica de duminica seara de la lasatul secului pana miercuri dupa masa,dupa care au luat aghiazma mare.Din cate am inteles,acestea vazandu-le la anumite manastriri.Se spune ca aceste zile reprezinta un efort foarte amplu si benefic din punct de vedere spiritual,bine-nteles pentru cine nu are probleme in acest sens,in a le putea tine.
Daca doriti sa intelegeti macar 3 zile din postul Mantuitorului,care a durat 40 de zile,puteti incerca acestea.Este cumplit,cel putin din punct de vedere fizic si trupesc,dar merita osteneala.
Deci,3 zile de post negru,fara absolut nimic,nici apa...lipsa apei reprezinta adevarata incercare.Bine-nteles,este o purificare sufleteasca,dar si trupeasca,dar cine poate...
Eu mi-am propus in acest an postul de acest gen,insa a intervenit ceva si nu mai pot tine,am facut o infectie urinara destul de "dureroasa" pentru care iau antibiotice puternice.
Cine doreste,si cine reuseste le doresc POST USOR! si bucurie...de asemenea,tuturor va doresc POST USOR!
Un sfat!Pentru un post usor,incercati sa nu va imbuibati(asa cum fac multi)inainte de post,astfel organismul se va adapta mai greu si va avea de suferit pe masura.(si,nu este cazul in mod rational).

Este bine să fim cumpătați în toate.Postul este un exercițiu de voință și fiecare ține cum poate.În prima săptămână cine poate este folositor să ajuneze(să mănânce după ora 15 o singură dată),fără ulei,fără condimente,fără dulciuri.
Dar fiecare face cum poate după sănătatea ,voința și credința sa.
Cea mai importantă este starea sufletească pe care o ai,dacă te-ai împăcat cu cei cu care erai certat,dacă te înfrânezi de la păcate trupești și dacă îți tai puțin voia (adică renunți pentru un timp la cele ce-ți plac mai mult).
Postul este jertfa noastră pentru marea jertfă a Mântuitorului.
Dar fiți cu băgare de seamă căci făcând acestea va veni vrăjmașul să vă ispitească cu multe amăgiri pentru a vă fura osteneala, așadar să avem "inimă înfrântă și smerită".
Vă doresc post ușor și cu folos și să punem început de pocăință acum când este mai mare nevoie de aceasta.
Să ne rugăm și pentru întărirea credinței în aceste vremuri de grea încercare pentru creștini.Așa să ne ajute Dumnezeu.

Marius22 27.02.2009 18:05:32

[SIZE=2]In tot timpul, dar mai ales in aceasta perioada a Postului Mare, care se apropie, este nevoie sa acordam o atentie sporita cuvintelor noastre. Caci nu stim niciodata ce ecou au, si cum il influenteaza pe aproapele acestea. Insa grea este aceasta lupta caci Sfantul Apostol Iacov spune: [/SIZE][SIZE=2]"Dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domoleasca! Ea este un rau fara astampar; ea este plina de venin aducator de moarte. Cu ea binecuvantam pe Dumnezeu si Tatal, si cu ea blestemam pe oameni, care sunt facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu.[/SIZE][SIZE=2]" De aceea trebuie [/SIZE][SIZE=2]sa avem neincetat in minte cuvintele psalmistului: "Pune Doamne straja gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele!"[/SIZE]
[SIZE=2]
In cadrul unui alt topic se inainta ideea ca trebuie sa o lasam "mai moale" cu calculatorul, cu forumul in perioada postului, pe care eu nu o impartasesc. De ce? Pentru ca aici pe forum am ocazia, nu doar sa [/SIZE]
[SIZE=2]gasesc anumite explicatii bine intemeiate, argumentate, ci mai ales pentru ca din ele razbat lumina, bucuria, profunzimea, seriozitatea si iubirea din inimile voastre. [/SIZE][SIZE=2]Va multumesc pentru ca ma faceti partas acestora!
[/SIZE]

cristiboss56 28.02.2009 21:51:33

Creștinii postesc pentru că este una dintre puținele jertfe pe care le putem aduce lui Dumnezeu. Din indemnul Părinților Bisericii : << Dă-i postului două aripi ca să zboare la Dumnezeu, rugăciunea și milostenia ! >> Arhimandritul Timotei Aioanei pe bună dreptate spune : << Dacă nu avem postul, ce mai ducem noi lui Dumnezeu ? >> Și să nu uităm de cuvintele Mântuitorului către ucenicii care nu au reușit să scoată demonul din copil : << Acest neam de diavoli nu iese decât numai cu post și rugăciune >> . Și să nu uităm cele spuse din Evanghelia Duminicii din prima zi din Martie ce se rostește in Biserica noastră : < < Când postiți, nu fiți triști ca fâțarnicii ; că ei iși smolesc fețele, ca să arate oamenilor că postesc.. Adevărat grăiesc vouă , și-au luat plata lor. > > ( Matei 6, 16 )

Anca-Miha 28.02.2009 23:46:20

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 119525)
[SIZE=2]In cadrul unui alt topic se inainta ideea ca trebuie sa o lasam "mai moale" cu calculatorul, cu forumul in perioada postului, pe care eu nu o impartasesc. De ce? Pentru ca aici pe forum am ocazia, nu doar sa [/SIZE][SIZE=2]gasesc anumite explicatii bine intemeiate, argumentate, ci mai ales pentru ca din ele razbat lumina, bucuria, profunzimea, seriozitatea si iubirea din inimile voastre. [/SIZE][SIZE=2]Va multumesc pentru ca ma faceti partas acestora!
[/SIZE]

Marius, e atata de citi din urma, incat nu vei simti lipsa celor, care vor dori sa faca pauza in timpul postului. O pauza necesara, dealtfel, ca sa poti gasi aceeasi "lumina, bucurie..." ca pana acum. Si vei face cunostinta si cu membri mai vechi, inactivi acum, de la care ai cu adevarat multe de invatat.
Dar poate faci si tu incercarea de a tine Postul Mare; vei simti binecuvantarea care vine odata cu el.
Un post binecuvantat tuturor!

cristiboss56 28.02.2009 23:54:20

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 119776)
Marius, e atata de citi din urma, incat nu vei simti lipsa celor, care vor dori sa faca pauza in timpul postului. O pauza necesara, dealtfel, ca sa poti gasi aceeasi "lumina, bucurie..." ca pana acum. Si vei face cunostinta si cu membri mai vechi, inactivi acum, de la care ai cu adevarat multe de invatat.
Dar poate faci si tu incercarea de a tine Postul Mare; vei simti binecuvantarea care vine odata cu el.
Un post binecuvantat tuturor!

Mulțumim Anca și fie ca postul ce incepe să aducă și aici pe forum, multă liniște , dragoste, iertare și intelepciune.

mirelat 01.03.2009 00:08:39

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 119525)
[SIZE=2][/SIZE][SIZE=2]
... aici pe forum am ocazia, nu doar sa [/SIZE]
[SIZE=2]gasesc anumite explicatii bine intemeiate, argumentate, ci mai ales pentru ca din ele razbat lumina, bucuria, profunzimea, seriozitatea si iubirea din inimile voastre. [/SIZE][SIZE=2]Va multumesc pentru ca ma faceti partas acestora!
[/SIZE]

:6: multumiri asemenea, draga Liviu. spor in toate cele de folos! :25:

mucenitza 01.03.2009 14:04:16

dragii mei,sa ma lamureasca sipe mine cineva....din cate stiu eu postul pastelui este cel mai important de peste an prin care noi dovedim cat de mult il iubim pe Christos si aducem prin acest post jertfa noastra si o inaltare spirituala a sufletului.tot timpul postului nu se mananca carne,oua,lapte,ulei,nimic din cele animale,dar dulciuri?se mananca?eu am o problema cu glicemia care imi scade din cand in cand...unii spun ca poti manca ulei dar sambata si duminica deci care este adevarul?

Anca-Miha 02.03.2009 00:58:21

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 119778)
Mulțumim Anca și fie ca postul ce incepe să aducă și aici pe forum, multă liniște , dragoste, iertare și intelepciune.

Domnul a luat pacea, nu ne-a adus-o. Deci daca cineva nu are pace in inima sa si in sufletul sau, nu o va gasi nicaieri, caci e vreme de lupta, nu de odihna. Iar Postul aceasta pace interioara ne-o aduce. Sa dea Domnul pace in sufeltele tuturor.
Un Post binecuvantat tuturor!

Anca-Miha 02.03.2009 01:07:06

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 116315)
In cartea "Dai vointa, iei putere" zice asa:
Postul Mare se posteste astfel:
- luni, marti, miercuri joi si vineri, paine si legume fierte, fara untdelemn sau uleiuri
- sambata si duminica e dezlegat a manca untdelemn si a bea putin vin cu cumpatare.

Gandul bun impletit cu rugaciunea ne va ajuta sa implinim toate cele bune.
Doamne ajuta-ne!

Iata icamilin ne spune cum sa postim...

Anca-Miha 02.03.2009 01:09:02

Totusi exceptie de la regula fac cei care au o suferinta.

Cei ce nu mananca, pentru Dumnezeu nu mananca. Iar cei ce mananca, pentru Dumnezeu mananca.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:20:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.