![]() |
In virtutea faptului ca ne stim bine :) o sa fac intrebarea mai grea: daca ai introdus si fictiune in sfaturi, pentru a-i face lui cumva pe plac/a-l ajuta consideri ca ai procedat corect? Un sceptic ar putea spune ca l-ai amagit putin, intr-un scop nobil, dar putin pacalit. Exista o alta varianta sau ai considerat-o pe aceasta drept cea mai buna? Daca ar fi stiut ce faci te-ar mai fi ascultat?
|
Citat:
Cu adevărat, când eram puternic, am manipulat multe suflete. Și mulți din ei știau că asta fac. Și s-au lăsat manipulați, slavă Domnului! De ce? Pentru că o păcăleală se șterge deseori prin altă păcăleală. Cui pe cui se scoate. Cu dracul nu joci cinstit, Pelerinule!....:) Nici cu boala, nici cu prostia, nici cu moartea. Să mă ierți, dar eu așa cred, cu tărie. |
Suntem multi asezati la coada asta Ioane, unii in fata ta, mult mai pacatosi ca tine :) Din punct de vedere al invataturii Mantuitorului gresim profund, din punctul nostru de vedere ne gasim circumstante atenuante. Oricum sinceritatea, macar in ultimul ceas, va cantari putin in fav noastra :)
|
Citat:
Imaginea idilica se sfarseste cand unul dintre acesti frati moare in urma unei ...supradoze.Treptat, incep sa iasa la iveala toate necazurile acelora : una din fete avea un copil fara sa se fi casatorit/logodit, nemaifiind cu tatal copilului(asa cum spusese familiei), o alta era lesbiana, iar un alt frate, nu imi mai amintesc ce patise si el(oricum, nu ceva bun).E un film bun, merita vazut. Legatura cu discutia de fata: intr-o noapte, tatal a vazut intr-un pasaj subteran de metrou un tanar drogat.Amintindu-si de fiul sau, care sfarsise din aceeasi cauza , s-a apropiat de el.Tanarul i-a cerut bani.Era in sevraj, parca imi amintesc ca tremura.Tatal i-a dat, nu prea multi, cat sa isi cumpere ceva de mancare, insa care nu ii ajungeau de droguri.Nu mai stiu cum s-a intamplat, insa batranul, cred ca puternic afectat de scena, si-a scos pastilele de inima, simtindu-se rau, pe care insa le-a scapat langa tanar. Si asta m-a impresionat enorm: acela,nemultumit de suma primita, desi batranul i-a explicat ca era bolnav, le-a aruncat pe jos si le-a sfaramat.In urma altercatiei, care a urmat, i-a rupt acestuia si ochelarii de vedere. M-am gandit atunci: de ce cineva, care e pe cale sa fie ajutat, ar face rau celuilalt?Nu reuseam sa inteleg.Acum, ma gandesc ca e din cauza sevrajului.Un om aflat intr-o forma severa de sevraj(care poate aparea nu doar in lipsa unor substante, ci si in lipsa unor persoane importante in viata personala, a unor conditii de viata etc) se descarca pe ceilalti.Si poate e o reactie normala, in prima faza.E ca si cum ai manca o bucata de paine, in fata unui om infometat.Cum sa mai simta cineva recunostinta, care poate a fost privat/furat(in formele cele mai grave) de ce e mai important in viata(siguranta unui camin, dragostea unui parinte, copilaria, familia, demnitatea de a fi om etc), chiar si fata de cel care vrea sa il ajute mai tarziu?Mai ales cand acesta poate are o familie, o slujba stabila, o "plasa" de siguranta, pe care celalalt nu a avut-o niciodata. |
Citat:
|
Citat:
Vreau să fiu bine înțeles: a ajuta e o chestiune foarte serioasă. Presupune, întotdeauna, a muri. Măcar un pic. Părerea mea. |
Citat:
|
Citat:
Din câte înțeleg te referi la prevenția prin modestie, la paza de sine și luare aminte, la prudență. De acord, desigur. * Spuneam că a oferi ajutor implică să mori nițel. Sau mai mult...:) Mi-ar fi plăcut să dau curs acestei idei dar între timp interesul meu s-a evaporat. Ideea rămâne, totuși, poate voi reveni la ea întrucât aș avea câte ceva de spus, din practica dificilă și complexă a acordării ajutorului în plan profesional, mai ales. Deocamdată spun, cu anticipație, că profesioniștii acordării ajutorului tocmai asta au grijă să nu se întâmple: să nu moară prea mult....:) Sunt instruiți special în acest sens, uneori ani la rând... Și sunt supervizați periodic, pentru a vedea ce a mai rămas din ei după acordarea sistematică a ajutorului...:) * În Biserică întâlnim legea tare că nu ajutăm noi, sau nu ajutăm singuri, ci suntem asistați și sprijiniți de Dumnezeu, Care este adevăratul Samarinean și Doctor. Cu cât ne dăm seama mai bine de acest lucru, cu atât participăm mai eficient la ajutor și murim mai cu folos, cred eu. Dar o piedică serioasă e tendința de a intra mereu în rolul de Salvator, din triunghiul dramei, rol care nu e nici sănătos nici folositor etc. Mulțumesc frumos pentru dialog, Alex, dacă mai ai tu câte ceva de împărtășit m-aș bucura s-o faci. Doamne ajută! |
Citat:
Sunt mai multe teme întrețesute simultan în postarea de mai sus. Gabero le-a expus așa cum i-au venit, cum a simțit nevoia și cum s-a priceput. Unul din rolurile consilierului, când construiește o relație terapeutică cu o persoană care solicită ajutor, este tocmai acesta: să ajute la clarificarea situației de viață, să contribuie la construirea, de către client, a unei liste de priorități, să susțină elaborarea unei ierarhii a neajunsurilor, să sprijine formularea în cuvinte a tensiunii lăuntrice, apoi să modereze puțin neliniștea și să mângâie acolo unde s-a cam așezat durerea. Toate acestea prin cuvinte, prin ascultare, prin expresiile mimicii și ale corpului, așa încât omul aflat la necaz să se simtă acceptat, ascultat, înțeles - înainte de toate. Aceasta înseamnă, implicit, contact interpersonal - față către față. Pentru a construi o relație de suport cu efect cert e musai nevoie de acest contact interpersonal. Ca urmare, o îndreptare a situației prin discuții pe net are, din start, șanse mici de reușită. Bine ar fi ca Gabero să intre în relații concrete cu un psihoterapeut și, desigur, cu un duhovnic. A căpăta un sens nu este o acțiune solitară, deși simțământul sensului sau al lipsei de sens e resimțit subiectiv, personal. A dobândi un sens este rodul unei integrări în relații interpersonale și în configurații omenești mai largi chiar de atât... Cu cât ne închidem mai mult între pereții casei noastre sufletești, cu atât ne depărtăm de sens și, invers, cu cât ne deschidem pentru a ne găsi un loc între oameni și înaintea lui Dumnezeu, cu atât căpătăm și resimțim mai deplin sensul... E important să folosim unealta cuvintelor, pentru aceasta. Putem începe cu slovele unei rugăciuni, de pildă... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:56:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.