Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
(Post 336010)
Pardon, Hristos nu a murit și înviat SIMULTAN.
Apropos, "duh" și "suflet" nu sunt sinonime în antropologia biblică. Poate doar la Platon.
|
Am zis eu ca Hristos a murit si a inviat simultan ?
Am zis ce aveam in ziua de vineri / sambata a rastignirii si sederii in mormant.
"
Astazi vei fi cu mine in rai", ii zice Hristos talharului care manifesta pocainta pe cruce, in ultimele clipe ale vietii.
Trupul fiind mort, raiul din ziua aceea nu avea cum sa fie in mormant.
Apoi, termenul rai, παραδεισω, e crestin sau tot din "mitologie" vine ?
Sau cum nu credeti in existenta iadului (ca loc de pedeapsa), nu credeti nici in existenta raiului ?
Despre duh si suflet in Biblie, deschideti dvs. alt topic.
Citat:
(Post 336010)
Păi dacă dovediți o înțelegere corectă a folosirii termenului în NT, de ce-l amestecați cu concepția păgână a Hadesului (închisoare de suflete, pedeapsă cu foc, torturi, etc)? Nu spune Scriptura clar că pedeapsa cu foc și chinurile vor avea loc doar după judecată și doar la sfârșitul lumii?
|
Eu NU am spus ca Hristos vorbeste despre Hadesul grec sau roman, ci ca autorii Scripturilor (Matei, Luca, Petru) folosesc termenul "hades" sau "tartaros"= iad pentru a desemna locul de chin. Care exista de cand au cazut ingerii razvratiti. Doar nu credeti ca iadul va fi infiintat abia dupa Judecata ? Daca e asa, unde merg pana atunci sufletele pacatosilor ? Stau la frigider , fara sa plateasca inca pentru relele facute ?
"A murit si bogatul si a fost inmormantat. Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui. Si el, strigand, a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie."
Spuneti ca Hristos vorbeste AICI despre ce va fi DUPA Judecata de apoi ??
Citat:
(Post 336010)
Duhurile din 1 Petru 3 erau în phulake, nu în desmoterion ori hades, însă întrebarea mea era alta: vreau să văd în 1 Petru 3 "(asa cum scrie in original)" că ar fi vorba de hades. Dar sper că nu apelați din nou la aceiași "specialiști"...
|
Bine ca ati observat. Ma temeam ca n-o s-o faceti.
Acum mai ramane sa vedeti ce inseamna "filake" si de ce nu foloseste Petru fie "hades / tartaros", fie "desmoterion".