Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce avem în comun? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7643)

podolski_2 16.02.2010 17:30:00

Ce logica ai... daca anu trecut nu eram azs acum insemna ca nu am fost?

Te-ai gandit la posibilitatea ca m-am intors de mai mult timp decat de un an sau doi?

Daca la adventisti este folosita tehnica de a spune ca ai fost ortodox si ai venit la adventism, ca mod de convingere , eu nu ma apuc sa le spun adventistilor ca am fost azs pt ca eu nu convertesc pe nimeni.
Asta e diferenta dintre noi, voi aveti scopuri ascunse in vorbele si ”adevarurile” voastre.

Acest gand ca am fost eu azs, le-am impartasit fratilor de credinta, nu tie.

Iar logica ta lasa de dorit, la fel ca la ultimele discutii ...

AndruscaCIM 16.02.2010 17:35:09

Bat pariu ca pastorii au niste liste cu membrii comunitatii pe care ii ajuta Dumnezeu sa scape de ceata sectara care-i invaluie, salvandu-se si fugind mancand pamantul...ascunse pe sub dusumelele vilutelor in care se aduna...:65:

copacel 16.02.2010 21:00:06

Citat:

În prealabil postat de podolski_2 (Post 212916)
Ce logica ai... daca anu trecut nu eram azs acum insemna ca nu am fost?

Te-ai gandit la posibilitatea ca m-am intors de mai mult timp decat de un an sau doi?

Daca la adventisti este folosita tehnica de a spune ca ai fost ortodox si ai venit la adventism, ca mod de convingere , eu nu ma apuc sa le spun adventistilor ca am fost azs pt ca eu nu convertesc pe nimeni.
Asta e diferenta dintre noi, voi aveti scopuri ascunse in vorbele si ”adevarurile” voastre.

Acest gand ca am fost eu azs, le-am impartasit fratilor de credinta, nu tie.

Iar logica ta lasa de dorit, la fel ca la ultimele discutii ...

Podolski, in ce perioada ai fost adventist si la ce comunitate? Cine ti-a fost pastor in perioda cat "ai fost adventist"? Ce ai studiat si cat timp a durat cateheza pregatitoare?

Nu mai pun si alte intrebari. Oricum, se vede ca minti (mai ales daca se recitesc postarile tale mai de la inceput).

Daca esti cumva fata bisericeasca (ceea ce este posibil, judecand dupa postarile tale de anul trecut) si mai si minti.... Dumnezeu sa se indure de tine si sa-ti dea gandul cel bun al pocaintei.

AndruscaCIM 16.02.2010 21:06:25

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212970)
Podolski, in ce perioada ai fost adventist si la ce comunitate? Cine ti-a fost pastor in perioda cat "ai fost adventist"? Ce ai studiat si cat timp a durat cateheza pregatitoare?

Nu mai pun si alte intrebari. Oricum, se vede ca minti (mai ales daca se recitesc postarile tale mai de la inceput).

Daca esti cumva fata bisericeasca (ceea ce este posibil, judecand dupa postarile tale de anul trecut) si mai si minti.... Dumnezeu sa se indure de tine si sa-ti dea gandul cel bun al pocaintei.

Cateheza pregatitoare...pentru ce????????????????????

Danut7 16.02.2010 21:10:33

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212970)

Dracule, gata-i pita voastra! Vi s-a compromis acoperirea!Acum toata lumea stie ce fel de oameni sunt adventistii si cat de spurcata e secta voastra.

copacel 16.02.2010 21:29:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212973)
Cateheza pregatitoare...pentru ce????????????????????

Cum, pentru ce? Mai intai trebuie sa cunosti bine doctrinele biblice adventiste, ca sa poti decide daca esti de acord cu ele si vrei sa fii membru al bisericii. Omul trebuie sa cunoasca bine biserica si punctele de credinta. Altfel, esti primit ca prieten al bisericii dar nu ca membru.

iustin10 16.02.2010 21:31:43

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212980)
Cum, pentru ce? Mai intai trebuie sa cunosti bine doctrinele biblice adventiste, ca sa poti decide daca esti de acord cu ele si vrei sa fii membru al bisericii. Omul trebuie sa cunoasca bine biserica si punctele de credinta. Altfel, esti primit ca prieten al bisericii dar nu ca membru.

Ne poti spune pe scurt cateva astfel de doctrine?

AlinB 16.02.2010 21:34:11

Nu iarasi si din nou..

Iar "on topic", raspunsul este: "nimic".

copacel 16.02.2010 21:35:32

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 212974)
Dracule,

Inteleg ca ai gresit o litera. Eu am sa citesc "dragule". Multumesc.

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 212974)
gata-i pita voastra! Vi s-a compromis acoperirea!Acum toata lumea stie ce fel de oameni sunt adventistii si cat de spurcata e secta voastra.

Poti fi mai explicit? Despre ce acoperire vorbesti?

copacel 16.02.2010 21:40:00

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212981)
Ne poti spune pe scurt cateva astfel de doctrine?

Nu. Suntem cam departe de titlul topicului. In loc de "ce avem in comun", am cam inceput sa fac "propaganda adventista".

AlinB are dreptate.

Este un topic intitulat "Despre baptisti, penticostali, adventisti". Acolo se poate continua subiectul cu punctele de doctrina.

iustin10 16.02.2010 21:44:22

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212985)
Nu. Suntem cam departe de titlul topicului. In loc de "ce avem in comun", am cam inceput sa fac "propaganda adventista".

AlinB are dreptate.

Este un topic intitulat "Despre baptisti, penticostali, adventisti". Acolo se poate continua subiectul cu punctele de doctrina.

Pai cum poti stabili ce avem in comun daca nu spui in ce credeti voi.Eu credeam ca asta e 'on topic' .Invatatura ortodoxa are cateva puncte de baza.Pe care sigur le stii.Iar eu te intreb daca si invatatura adventista are tot asa cateva puncte clare?
Nu e mai util asa?Decat tot o balacareala...

AndruscaCIM 16.02.2010 21:51:55

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212980)

Inteleg, credeam ca e vorba de catehizarea-training..in vederea inceperii campaniei de racolare, si ca se face cumva intensiv sau ceva de genul asta, multumesc!

Punctul acela doctrinar, care prevede credinta in profeteasa mai exista, intreb asta...pentru ca ai spus undeva ca unii adventisti o contesta pe White...si astfel ar contesta implicit denominatiunea in sine si pe fondatorul ei, si nu si-ar mai explica optiunea astfel...decat prin faptul ca parasind comunitatea, ar trebui sa revina in sanul celor de care au fost izolati...si s-ar cam plictisi pe acasa!

copacel 16.02.2010 21:54:11

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212988)
Pai cum poti stabili ce avem in comun daca nu spui in ce credeti voi.Eu credeam ca asta e 'on topic' .Invatatura ortodoxa are cateva puncte de baza.Pe care sigur le stii.Iar eu te intreb daca si invatatura adventista are tot asa cateva puncte clare?
Nu e mai util asa?Decat tot o balacareala...

Nu vreau sa fie o balacareala dar nici un prilej de a afisa punctele de credinta adventiste. Cine vrea sa le afle le gaseste pe site-urile adventiste (care nu sunt putine la numar).

Cred ca avem in comun invataturile Domnului Iisus Hristos referitoare la dragostea pentru semeni. Spun aceasta si din experientele deosebite pe care le am cu unii colegi si prieteni ortodocsi.

iustin10 16.02.2010 21:55:26

Ceea ce cred eu ca avem in comun este dragostea lui Dumnezeu,care ne iubeste la fel pe toti.
Asa cum s-a vazut in pilda Fiului risipitor,la fel este de iubit si fiul care a ratacit,precum si cel care a fost ascultator toata viata.
Nu uitati ,ca inainte de a fi ortodocsi,adventisti sau orice altceva sunteti oameni ,si Hristos s-a rastignit pentru noi toti. Asta avem in comun,dragostea Lui.

iustin10 16.02.2010 21:58:16

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 212992)
Cred ca avem in comun invataturile Domnului Iisus Hristos referitoare la dragostea pentru semeni. Spun aceasta si din experientele deosebite pe care le am cu unii colegi si prieteni ortodocsi.

Si daca acestea le avem in comun,de ce nu vorbiti despre acestea?De ce despre invatatura care dezbina?
Si mai ales de ce nu vorbiti cu dragoste?

copacel 16.02.2010 22:04:00

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212990)
Inteleg, credeam ca e vorba de catehizarea-training..in vederea inceperii campaniei de racolare, si ca se face cumva intensiv sau ceva de genul asta, multumesc!

Punctul acela doctrinar, care prevede credinta in profeteasa mai exista, intreb asta...pentru ca ai spus undeva ca unii adventisti o contesta pe White...si astfel ar contesta implicit denominatiunea in sine si pe fondatorul ei, si nu si-ar mai explica optiunea astfel...decat prin faptul ca parasind comunitatea, ar trebui sa revina in sanul celor de care au fost izolati...si s-ar cam plictisi pe acasa!

Am spus ca se fac cunoscute punctele de doctrina biblica. Iar in Biblie nu se vorbeste despre persoana Ellenei White.

A o contesta pe Ellen White inseamna sa o contesti pe Ellen White si atat. "Denominatiunea" are la baza Sfanta Scriptura. Doar cine contesta Cuvantul lui Dumnezeu va "parasi comunitatea si se va plictisi acasa (desi nu-l da nimeni afara din cladirea bisericii)".

copacel 16.02.2010 22:15:28

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 212994)
Si daca acestea le avem in comun,de ce nu vorbiti despre acestea?De ce despre invatatura care dezbina?
Si mai ales de ce nu vorbiti cu dragoste?

Multumesc pentru intrebarile mustratoare. Pentru ca suntem rai de aceea nu vorbim cu dragoste.

Cred ca l-am bucura pe Dumnezeu daca am incepe sa vorbim spre zidirea sufletelor noastre. Pentru asta ar trebui sa-L lasam pe Hristos sa patrunda in inima noastra. "Caci din prisosul inimii vorbeste gura."(Matei 12:34).

iustin10 16.02.2010 22:25:42

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213004)
Multumesc pentru intrebarile mustratoare. Pentru ca suntem rai de aceea nu vorbim cu dragoste.

Cred ca l-am bucura pe Dumnezeu daca am incepe sa vorbim spre zidirea sufletelor noastre. Pentru asta ar trebui sa-L lasam pe Hristos sa patrunda in inima noastra. "Caci din prisosul inimii vorbeste gura."(Matei 12:34).

Exact asta sustin si eu.Ati fost viteji in rau,hai sa vedem daca stiti sa vorbiti la fel si binele.
Ce daca un ortodox te ia la trei pazeste.Dovedeste-i bunatatea si intelegerea ta,vorbeste doar cele ale Domnului.Arata-ti care sunt roadele voastre.Cum iubiti voi semeni.
De exemplu m-ar interesa ce fapte de caritate face biserica voastra,pentru ca in acest punct cred ca a-ti intrecut pe ortodoxi.

AndruscaCIM 16.02.2010 22:28:18

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213000)
Am spus ca se fac cunoscute punctele de doctrina biblica. Iar in Biblie nu se vorbeste despre persoana Ellenei White.

A o contesta pe Ellen White inseamna sa o contesti pe Ellen White si atat. "Denominatiunea" are la baza Sfanta Scriptura. Doar cine contesta Cuvantul lui Dumnezeu va "parasi comunitatea si se va plictisi acasa (desi nu-l da nimeni afara din cladirea bisericii)".

Stai putin ca ma incetosezi prea tare...si nu mai apuc sa imi expun punctul de vedere asa cum intentionez!:10:

A o contesta pe White inseamna a contesta interpretarea data de ea Bibliei, si sensul infiintarii acestei denominatiuni ...pentru ca dupa cum ti-am mai spus, Sfanta Scriptura exista deeee muuult tareeeeeeeeee, iar canonul ei fiind alcatuit de Biserica Ortodoxa, noi cinstindu-i si acum ca si atunci pe cei care au facut acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu!

White l-a contestat si ea pe Miller inainte, dar ea a urmat firul povestii lui de fapt totusi...si s-a intors roata, si asa s-a facut ca si ea, ca si el, a ajuns sa fie contestata...si toate astea pentru ca au dezamagit, si lucrurile au iesit la iveala pentru cei care s-au dezmeticit...si au putut analiza lucrurile cu mai multa atentie.

Deci inca o data, White a interpretat Biblia...si asta a dus la infiintarea acestie denominatiuni, deci e cu totul si cu totul altceva....e acelasi lucru pe care l-a facut si Luther candva, si Calvin, si Joanna, si John Smith, si fondatorul cultului penticostal....si tot asa.

Siiiiiiiiiiii acestea fiind spuse....vrei sa spui, aici si cu mana pe suflet ca acea catehizare de care vorbesti, nu pomeneste absolut nimic de punctul acela doctrinar care sustine calitatea de profet a lui White...si motivul pentru care s-a infiintat aceasta denominatiune practic?????

Ce reprezinta atunci White pentru adventisti, si totusi si ce rol joaca ea in istoria aparitiei cultului vostru?:48:

copacel 16.02.2010 22:42:26

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213009)
De exemplu m-ar interesa ce fapte de caritate face biserica voastra,pentru ca in acest punct cred ca a-ti intrecut pe ortodoxi.

"Ci tu, cand faci milostenie sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns, si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati."(Matei 6:3,4)

Mi-ar place sa povestesc despre fapte de caritate facute impreuna cu fratii ortodocsi, spre slava lui Dumnezeu.

podolski_2 16.02.2010 22:55:36

Deja am inceput sa ma cert ca un idiot. Ba da , ba nu, ba da sunt, ba nu esti.
Nu am fost botezat, dar v-am crezut balivernele si erezia timp de apx 3-4 ani. Deja am spus de mine mai mult decat trebuia, oricum, le zic ortodocsilor, pt ca va stiu doctrinele (si pt ca le-am crezut in totalitate - am ajuns sa ma laud si cu pacatul ereziei..) sa nu cadeti in plasa dialogului de la egal la egal cu erezia.

Ortodoxia este credinta cea mantuitoare pe care a lasat-o Hristos, nu o credinta nascuta din ambitia unor americani, si credulitatea unor adepti, atat de logici incat sa nu vada lucruri evidente de minciuni ”prorocesti”.

Si ca sa stiti ca desi vorbind ei de Hristos iata ce se zice in Slujba de primire la credinta ortodoxa:
...
Preot: Te lepezi de toate capeteniile eresurilor si impreuna cu aceia si de adunarea, de obiceiurile si de toti invatatorii lor si ca pe niste potrivnici Sfintei Biserici a Rasaritului, ii afurisesti pe ei ?
Credincios : Ma lepad si ii afurisesc pe ei.
...
Preot : Te-ai lepadat de satana si de toate eresurile adventiste?
Credincios : M-am lepadat.
...

Deci nu mai credeti asa nevinovati niste pierzatori de suflete doar pt ca imbraca haina oitei, fiind lupi ce vor sa rupa turma si trupul Bisericii lui Hristos.

Mi s-ar parea absurd ca prin gura mea sa le graiesc eu ereziile. Sa isi vb singuri minciunile , ca niste fii ai minciunii si neascultarii.

copacel 16.02.2010 22:57:43

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 213011)
A o contesta pe White inseamna a contesta interpretarea data de ea Bibliei,

Corect. Ellen White nu este infailibila. Scrierile ei sunt un foarte bun ajutor in intelegerea Sfintei Scripturi, dar nu ne impotmolim in ele.

Citat:

si sensul infiintarii acestei denominatiuni ...

Sensul infiintarii acestei denominatiuni este dat de Dumnezeu, nu de o persoana omeneasca. Asa cum si alte culte au contribuit la revigorarea crestinismului autentic (amortit sub stufarisul de traditii si invataturi omenesti) si biserica adventista are un rol al ei (mai ales in aceste vremuri).

Citat:

Ce reprezinta atunci White pentru adventisti, si totusi si ce rol joaca ea in istoria aparitiei cultului vostru?:48:

Ma depaseste intrebarea. Trebuie sa studiez mai mult ca sa pot raspunde. Ma interesat rolul pe care il are Domnul Iisus Hristos si Sfanta Scriptura in viata bisericii adventiste.

copacel 16.02.2010 23:03:23

Citat:

În prealabil postat de podolski_2 (Post 213029)
pt ca va stiu doctrinele

Inseamna ca poti sa ne ajuti sa gasim "ce avem in comun".

Topicul incepuse frumos cu asemanarea dintre crezul ortodox si punctele de credinta adventiste. Se poate relua discutia.

AndruscaCIM 16.02.2010 23:08:40

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213032)
Corect. Ellen White nu este infailibila. Scrierile ei sunt un foarte bun ajutor in intelegerea Sfintei Scripturi, dar nu ne impotmolim in ele.

Inteleg...de acord aici!
Citat:

Sensul infiintarii acestei denominatiuni este dat de Dumnezeu, nu de o persoana omeneasca. Asa cum si alte culte au contribuit la revigorarea crestinismului autentic (amortit sub stufarisul de traditii si invataturi omenesti) si biserica adventista are un rol al ei (mai ales in aceste vremuri).

Care a fost sensul interpretarii si proorocirilor facute de Miller? Ce opinie ai despre celelalte culte/denominatiuni...care sunt identice ca aceasta de care apartii tu, si diferite numai cu numele...si cu darurile, profetiile, interpretarile facute de fiecare profet/ fondator...failibil?

Daca recunosti ca era failibila, poti spune cu exactitate si unde a gresit? Daca ea a fost singura fondatoare...si failibila, de unde stii ca poti crede in Adevarurile si interpretarile ei?

Se poate sa fi gresit si in ceea ce priveste existenta sufletelor si a vietii vesnice?
Citat:

Ma depaseste intrebarea. Trebuie sa studiez mai mult ca sa pot raspunde. Ma interesat rolul pe care il are Domnul Iisus Hristos si Sfanta Scriptura in viata bisericii adventiste.

In fiecare denominatiune/cult, mai ales dintre cele americane...s-ar parea ca "joaca" roluri diferite...si asta fara doar si poate din cauza fondatorilor, care ar avea si ei...fiecare in parte roluri diferite si abilitati diferite, de ce oare atata varietate...mereu, mereu, mereu?

iustin10 16.02.2010 23:09:44

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213020)
"Ci tu, cand faci milostenie sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns, si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati."(Matei 6:3,4)

Mi-ar place sa povestesc despre fapte de caritate facute impreuna cu fratii ortodocsi, spre slava lui Dumnezeu.

Bine ca sunteti sfiosi in a zice binele facut,da nu sunteti sfiosi in a va da in cap pe aici.
Orcum ,e o tema mai pozitiva de discutii,decat interminabilele contraziceri in interpretarea Scripturii. Parca ar exista 2 Scripturi,nu una singura.Invataturile ulterioare sunt diferite,dar Scriptura de la care se pleaca e aceiasi.
Daca pe un acelasi text,cu aceleasi invataturi,care mai sunt si porunci de intelegere si armonie,ne contrazicem,ce sa mai zicem de dogmele ulterioare,care sunt diferite si chiar opuse.

podolski_2 16.02.2010 23:11:13

dialogul ecumenic cauta puncte comune.
poti cauta puncte comune cu dracii.. sau cu hindusii sunt sigur ca tot vei gasi cateva , asta nerezolvand nimic. doar o ratacire mai profunda...

copacel 16.02.2010 23:20:46

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213039)
Scriptura de la care se pleaca e aceiasi.
Daca pe un acelasi text,cu aceleasi invataturi,care mai sunt si porunci de intelegere si armonie,ne contrazicem,ce sa mai zicem de dogmele ulterioare,care sunt diferite si chiar opuse.

Am observat un lucru interesant, referitor la porunci. Din punct de vedere teologic, interpretam la fel o anumita porunca. Din punct de vedere practic, o tratam diferit. Unde este greseala?

iustin10 16.02.2010 23:24:33

Suntem condamnati sa traim impreuna.Nu s-au facut 2 planete pt noi,iar zidurile care au fost prin istorie s-au cam daramat.
Cel mai mare demolator a fost insusi Domnul,care a daramat zidul vrajbei care ne despartea.
Avem o gramada de puncte comune cu cei din diferitele secte,si unul singur diferit : ca ei s-au rupt de la calea cea dreapta.Dar asta nu inseamna oare ca inainte de a se rupe ,au fost in ea? Nu inseamna ca si ei sunt tot ortodoxi ?
Cum credeti ca ar putea cel batran sa se ia dupa cel tanar? Dimpotriva,el e dator sa spuna din intelepciunea sa,ca sa il facasi pe ccel tanar,sa isi vina in fire.
Iar intelepciunea noastra,a ortodoxilor,e una singura,si anume sfintii Parinti.
Noi suntem ultimii ortodoxi,doar asa la numar,dar avem atatea pilde de sfintenie in urma noastra,incat putem sa convingem cu ele 100 de secte,de acum inainte,nu una.Ei au o istorie de 2..300 de ani,si oare cat vor mai rezista? Asa ca nu avem a ne teme,ci mai mult avem sa daruim

iustin10 16.02.2010 23:25:17

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213042)
Am observat un lucru interesant, referitor la porunci. Din punct de vedere teologic, interpretam la fel o anumita porunca. Din punct de vedere practic, o tratam diferit. Unde este greseala?

Da-mi un exemplu

copacel 16.02.2010 23:31:47

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213049)
Da-mi un exemplu

Exemplul se gaseste pe acest link:http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nci-80579.html, care reda "invatatura de credinta ortodoxa".

Spicuiesc:

126. Care este porunca a patra?

Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).

127. Ce invata porunca aceasta?

Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului.

Se vede indemnul de a pazi ziua a saptea "ca zi de odihna, inchinata Domnului". Aici este punctul comun (teoretic).

copacel 16.02.2010 23:37:46

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213047)
Ei au o istorie de 2..300 de ani,si oare cat vor mai rezista? Asa ca nu avem a ne teme,

De temut, nu trebuie sa se teama nimeni. Chiar daca vor cadea biserici, Jertfa mantuitoare a lui Hristos ramane in picioare.

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213047)
ci mai mult avem sa daruim

Toti avem de primit ceea ce ne-a daruit Dumnezeu. Abia dupa aceea putem darui. De la noi nu avem ce da.

AndruscaCIM 16.02.2010 23:41:54

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213052)
Exemplul se gaseste pe acest link:http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nci-80579.html, care reda "invatatura de credinta ortodoxa".

Spicuiesc:

126. Care este porunca a patra?

Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).

127. Ce invata porunca aceasta?

Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului.

Se vede indemnul de a pazi ziua a saptea "ca zi de odihna, inchinata Domnului". Aici este punctul comun (teoretic).

:40:Vai Doamne...iarasi porunca asta pe care nu o puteti intelege?Mamaaaaaaaa...acum inteleg eu cum decurge cateheza aia, ceva de genul : Poruncile...poruncile, poruncile, poruncile, Sabathul, Sabathul, viata vesnica...si acum din nou;Poruncile, poruncile, poruncile...sabathul, viata vesnica, scrierile lui White...mai beti o gura de apa, si din nou..Poruncile, Poruncile, Poruncile..si Sabathul, viata vesnica....siiiiii Poruncile, poruncile poruncile...Sabathull, viata vesnica...Poruncile, White, sabathul...Poruncile.........etc etc...si tot asa, pana la trimiterea printre oite!!!!!!!!!

Si apoi visati poruncile, sabathul siiii...cele scrise de White, si va treziti...luati Biblia si cautati oile....si iarasi la Casa de adunare: Poruncile, poruncile...si iarasi...dar asta e!:3:

iustin10 16.02.2010 23:51:19

Referitor la porunca a 4 a.
Ce este asa diferit?Voi serbati cumva sambata?

iustin10 17.02.2010 00:10:22

Vedeti ce v-au facut?
V-au fixat pe niste lucruri aparent importante ,cum ar fi poruncile lui Dumnezeu,si au cautat contradictia cu Traditia de pina atunci.
Dar zic eu,apostolul Pavel,in care credeti si voi,n-a serbat el in tinerete sambata,si apoi,cand l-a chemat Domnul,a serbat Duminica?Deci un acelasi om a trecut in viata sa,de la Legea cea veche,la Legea ce Noua.Si cu toate acestea el a zis:
"Unul deosebeste o zi de alta, iar altul judeca toate zilele la fel. Fiecare sa-si aiba'n minte deplina sa incredintare.
6. Cel ce tine ziua , pentru Domnul o tine; si cel ce nu tine ziua, pentru Domnul n'o tine. Si cel ce mananca, pentru Domnul mananca, fiindca-I multumeste lui Dumnezeu; si cel ce nu mananca, pentru Domnul nu mananca, si-I multumeste lui Dumnezeu. " Romani

Deci oare chiar merita tinerea unei zile sa ne dezbine?
E clar ca cine v-a pus asta in prim plan v-a pus-o cu duh de cearta.Caci mesajul apostolului e altul:sa iubim pe aproapele ,indiferent de diferentele ce ne despart de el.

copacel 17.02.2010 00:12:05

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213064)
Referitor la porunca a 4 a.
Ce este asa diferit?

Nu se vede? Difera invatatura ortodoxa (sa pazesti ziua a saptea) de practica ortodoxa (se pazeste ziua intaia).

copacel 17.02.2010 00:21:23

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 213067)

Deci oare chiar merita tinerea unei zile sa ne dezbine?
E clar ca cine v-a pus asta in prim plan v-a pus-o cu duh de cearta.Caci mesajul apostolului e altul:sa iubim pe aproapele ,indiferent de diferentele ce ne despart de el.

Corect. Diferentele de ordin teologic nu ne pot impiedica sa ne iubim aproapele.

Si tot din iubire, ii putem atrage atentia aproapelui sa reflecteze daca Poruncile lui Dumnezeu sunt "niste lucruri aparent importante" iar traditia este superioara. Domnul Iisus Hristos era de cu totul alta parere:
"Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu ca sa tineti datina voastra" (Marcu 7:9)

AndruscaCIM 17.02.2010 00:29:06

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213071)
Corect. Diferentele de ordin teologic nu ne pot impiedica sa ne iubim aproapele.

Si tot din iubire, ii putem atrage atentia aproapelui sa reflecteze daca Poruncile lui Dumnezeu sunt "niste lucruri aparent importante" iar traditia este superioara. Domnul Iisus Hristos era de cu totul alta parere:
"Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu ca sa tineti datina voastra" (Marcu 7:9)

Auzi...dar cine a introdus tinerea sabathului in cultul adventist!

Daca zici ca White e failibila, unde a gresit ea?

Eu chiar sunt curioasa, care dintre punctele doctrinare ar putea fi alea gresite, suspuse erorii...si care ar fi argumentul in virtutea caruia puteti crede, si ati avea certitutdinea ca un singur om failibil, a putut interpreta Sfanta Scriptura intr-un mod anume?:)

iustin10 17.02.2010 00:32:09

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 213071)

:)Tocmai te-ai certat cu apostolul Pavel.
Din partea mea as tine sabattul pentru ca asa a zis Dumnezeu lui Moise.Dar apostolul Pavel si primii apostoli,cei care au trait langa Domnul,au fost cei care fixat ca adevarata sarbatoare,ca noua zi de odihna a Domnului,ziua invierii Sale.
Iata deci,ca in ciuda ta si a mea,acesti apostoli ne-au aratat ca de fapt prin Inviere incepe adevarata noastra viata cea noua.

AndruscaCIM 17.02.2010 00:32:53

Hey...Copacel, dar tu ai dat toata trimiterea, sau e selectata doar o bucatica...ca sa dea bine pe langa ce urmaresti tu??

Asta e cateheza voastra...asa merge?:13:

Cum, asta va e invatatura...franturi, bucatele, aschii...luat de ici si pus dincolo?? Au oare nu te raportezi la intregul context cand citesti o trimitere..si la ce se face trimitere exact??

Cum tu iei citate din Biblie ca sa faci referire la ce vrei tu?Pai e clar cum puteti voi intelege Scriptura, cu mana stanga pe dupa urechea dreapta....si tot asa, Doamne apara si pazeste de asemenea pastrare a Sfintei Scripturi...si a poruncilor, asa cum le puteti vedea voi!

Doamne ajuta!

iustin10 17.02.2010 00:45:07

Cu niste lucruri asa banale v-au prostit?
Veniti fratilor la ortodoxie ,si veniti-va in fire,caci un singur sfant din vechime,face cat 10 predicatori din astia mai noi.
Si chiar a-ti avea ce invata,lucruri adevarate,despre suflet,despre calea smereniei,despre darurile Duhului dobandite extrem de simplu(prin taine) .Si nu v-ar mai preocupa atat tinerea unei zile,si alte gaselnite,care nu ele mantuiesc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:34:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.