![]() |
Multumesc Mirela te invit la o dezlegare de ciocolata (amaruie)!
|
Citat:
:36: |
Citat:
|
Ciocolata, mai ales cea amaruie este f.sanatoasa. Nu stiu care este problema la barbati cu ea. Ceva am auzit eu, dar am crezut ca este gluma.
Mai bine bomboane decat glucoza simpla. Halvaua este iar buna de post si...covrigii. Laptele praf tot nu-i de post asa-i? Voi produse din tofu consumati? |
Citat:
Ar fi ca in bancul despre comunism, unde orice nu este interzis este obligatoriu! Nu asa sunt regulile de post si de sarbatoare... Tocmai, ca aceste reguli de tipic si de post din perioada penticostarului sunt facute ca sa ne ajute sa tinem in noi bucuria invierii. Dar daca nu ne ajuta, sa incercam sa ne facem noi mici reguli pentru noi, care sa ne ajute, poate. Daca nu iti face bine pestele ar fi culmea sa mananci ca e dezlegare!! ;-) |
Lasind gluma Fani nu cred ca poti sa te bucuri dupa calendar sau nu!
Este un fel de ati pune tarina in cap ca deh este post! Ori Iisus a criticat fariseismul. Poate nu sint eu ca toti oamenii nu stiu sa ma bucur si nici sa fiu trist cu adevarat nu stiu....dar oricum nu-mi pot inchipuii sa o pot face la comanda. Nu stiu cum sa-ti explic sa ma intelegi. Sentimentul ca ma aflu in Postul Mare vine cu timpul pe masura ce inaintez in el. Nu-l doresc, nu mi-l impun...vine cind vine. La fel este cu Invierea. Te copleseste bucuria Invierii care pe zi ce trece se estompeaza (la mine cel putin, indiferent ce spune calendarul) Ne-ingenuncherea devine pentru mine o corvoada pe care o duc pina la Inaltare din ascultare de o traditie pe care o inteleg dar nu o pot accepta dar mai ales din dorinta de a nu smintii pe cel de linga mine. |
Aici te inteleg bmd.Ma rfer la ceste sentimente de care vorbesti.
Nici eu nu pot avea sentimente la comanda. Totusi nu mai inteleg problema ta, cred ca s-a deviat mult de la tema discutiei. Ce nu-ti convine tie de fapt? Curios lucru la mine se intampla adesea si o inversiune de sentimente: ma bucur in Saptamana Mare si am senzatia ca vine Craciunul, si ma intristez la Craciun. Dar nu are a face cu calendarul bisericesc, ci cu cel de afara (vremea frumoasa) si cu anumite evenimente personale. Si in final consider postul si ceva personal. |
Citat:
|
Sophia intrebarea ta are raspuns in primul mesaj.
|
Citat:
Dumnezeu de fapt nu ne cere asta. Prin Biserica El ne da niste reguli pe care daca incercam sa le respectam ritmul postului si al sarbatorilor ne structureaza viata si ne ajuta atat sa ne pocaim cat si sa ne bucuram. Dar astea nu vin automat, si daca ii spunem lui Dumnezeu neputintele noastre si suntem cinstiti cu noi insine (cum esti tu), nu ne prefacem ca suntem piosi, bucurosi etc, ne ajuta si ne da si pocainta si bucuria, cu timpul.. Niste idei. |
Citat:
|
Citat:
of, of, unde dai si unde crapa! nu cred ca sfatosenie de-asta cauta Marius pe topicul asta cu dezlegarile la post. ps: eu una cred ca, duvonviceste vorbind, el este muuuult deasupra unora f. sfatosi si mari traitori de pe-aici de pe forum, care una-doua iti trantesc niste judecati urmate de sfaturile de rigoare, doar asa, ca la asta-s "priceputi". |
duhovniceste, of course..:103:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ma intreb mandria cui e mai mare: a celui care scrie din cele citite, sau a celui care nu primeste din principiu nici un sfat?!?
|
Citat:
|
Citat:
Mie imi place ce zicea parintele Sofronie, ca daca ne intreaba cineva daca suntem ortodocsi sa spunem 'Incerc!' |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dna Aspazia Otel Petrescu despre vremurile cipului biometric http://www.orthodoxtube.com/videos/Page-2.html la min 1:20 vorbeste despre sofism pana la min 2:45. |
Citat:
1. Intrati in biserica sunt numai cei care 'au in inima trairile dscrise de sf. parinti' 2. Ii zici lui Marius ca nu este intrat in Biserica pe un ton dojenitor 3. Deci, tu esti intrat. 4. Logic, tu ai in inima acele trairi. Nu? Acestea fiind zise cred ca intentia ti-a fost buna si nu vreau sa te judec. Nu vad ce are cipul biometric cu tema noastra. |
Tema topicului asta nu sint eu. Eu sint mult mai rau decit ma crede unul si altul asa ca hai inapoi la dezlegari.
Si pentru ca am evoluat putin de la primul mesaj cum ramine: dezlegarile sint invers proportionale cu credinta sau nu? Daca ne uitam la viata marilor sfinti se pare ca da. Daca ne uitam la viata noastra iara se pare ca da. Intrebarea care se pune marim credinta ca sa ajungem la post sau invers? Personal cred ca trebuie inceput cu postul. |
Citat:
E adevarat ca pe urma au aparut si feluri de asceza de care el inca nu vorbeste. Nu cred ca asceza este neaparat direct proportionala cu sfintenia. Cred ca sfintenia se dobandeste prin viata noastra in general, daca i-o daruim pe deplin lui Dumnezeu prin tot ce facem. Postul e un bun exercitiu, insa este numai un exercitiu. |
Citat:
|
Citat:
|
Pai pe vrema apostolilor dupa botez te umpleai de DUH!!!!!!
Gresit formulat, simteai si tu si ceilalti ca te-ai umplut de Duh. Vorbitul in limbi, vindecarile samd se primeau odata cu botezul. Astazi cei care ajung la Indumnezeire o fac cu multa sudoare si cu asceza indelungata. Sint alte vremuri. |
Citat:
Se intelege de aici ca aceia care mai au indoieli in credinta incep cu postul spre a ajuta cresterea credintei , iar cei tari in credinta adauga si postul pentru a fi ascultati si prin jertfa iubirii pentru fratii slabi in credinta. As mai spune ca si modul de impartasire la inceputul postului, ca fiind pentru cei tari in credinta, si la sfarsitul postului , ca fiind pentru cei slabi in credinta si care au nevoie de ajutorul perioadei de post pentru curatirea necesara la Impartasanie, este in acelasi duh. Prima intrebare, in mod firesc mi se pare, primeste ca raspuns separarea problemei dezlegarilor de marimea credintei. Precizand ca despre credinciosi vorbim asa, fie tari fie slabi, nu de fatarnici. Buna credinta este obligata de neputinte, ale bolilor, ale ispitelor in unele perioade, sa primeasca dezlegari cu dreapta masura. |
Citat:
Pentru cei tari in credinta nici postul nu li se pare aspru, si nici dezlegarile nu ii fac sa abuzeze de placeri, ci isi pastreaza dreapta masura in toate si tot timpul. |
Parerea mea este ca postul nu are legatura cu profunzimea credintei omului.
Poti sa fii foarte credincios si sa nu postesti (suficient) din diferite motive. Si poti sa nu fi asa credincios si sa postesti cu usurinta (poti fi vegetarian sever, sa n-ai relatii trupesti si sa duci o viata curata, linistita, dar fara a fi tare credincios). Sigur aici s-ar putea spune ca lispeste sau este mic motivul postului). |
Da Sophia poti fi rece, cald sau caldicel; poti fi cum vrei dar vai de cei pe care "ii aperi" tu, de cei caldicei!
|
Citat:
Poti sa-mi spui si mie de ce relatiile trupesti se considera murdare? Adica tu chiar crezi ca daca renunti la intimitate cu sotul tau vei duce o viata MAI curata? Tu stii ca aproape toti APOSTOLII aveau neveste si copii. In orice caz cei mai in virsta SIGUR AVEAU si IL AVEAU PE DUHUL cu ei, deci curatenie mai mare ca asta nu exista. Altfel gindeste-te ca daca apareau ditamai barbatii IN GRUP in fata oamenilor fara sa fie casatoriti, gindeste-te cum i-ar fi vazut, iar de ascultat mesajul lor nici macar nu se punea problema. Primul lucru care erau intrebati, era ca si acum CINE ESTI, de unde vii, unde ti-e nevasta copiii? ...si mai ales ca umblau in IN GRUP! |
Citat:
Poate nu exista numai tari si slabi, ci toate nuantele intre. |
Citat:
Daca noi consideram ca Evanghelia a fost scrisa si pentru noi, atunci nu ar trebui sa zicem ca unele lucruri erau numai pentru primii crestini, cred. Ar trebui mai degraba sa incercam sa traim in duhul primilor crestini. De altfel, dupa unii sfarsitul se apropie si inceputul si sfarsitul s-ar puea sa se asemene. |
In duhul primilor crestini nu exista cu siguranta dezlegari la post! E drept ca nici post de peste 40 de zile.
Sfirsitul si inceputul o sa fie cu siguranta asemanatoare. Deja crestinii inunda cu singele lor pamintul in tarile musulmane nu mai dureaza mult si o sa se intimple si in Europa! |
Citat:
Cum zici si tu, nu aveau de ce sa aiba dezlegari daca nu erau inca posturi. Primul post a fost ajunarea dinainte de paste, de 3 zile (nu post, ci ajunare, nu se manca nimic). Doar atunci cand exista reguli pot exista exceptii.. |
Fani tot astept raspunsul la intrebarea : DE CE A DEVENIT ASA IMPORTANT[COLOR=red] DE DOI_TREI ANI[/COLOR] SA STIM DE DEZLEGARILE DE DUPA SF. PASTE?
|
Citat:
Cum ziceam, eu stiam de 20 de ani.. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:12:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.