Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Învataturi si practici catolice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=912)

andrei.ierom 01.03.2007 00:21:09

Ma gandeam odata la binecunoscuta rugaciune de invocare a Duhului Sfant: "Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului..." si ma uimeam ca prima calitate pe care o recunoastem Duhului Sfant, dupa invocarea dumnezeirii Sale, este cea de Mangaietor. Insusi Domnul Hristos il numeste asa.
Parintele Staniloae arata ca dogma "filioque" a fabricat un alt "Duh Sfant", un concept filozofic care nu mai poate oferi mangaiere, nici adevar. Si mi se pare ca nu e foarte gresit sa calificam civilizatia construita pe "filioque" ca una FARA MANGAIERE SI FARA ADEVAR, O civilizatie zidita pe trufia ratiunii. Din pacate, e ceea ce traim tot mai mult si in spatiul Ortodox. Cred ca nu va gandi cineva ca bunastarea materiala e un semn al Duhului Sfant. Si nici bunele maniere occidentale nu cred ca rezista in fata imoralitatii si secularismului propagate de Vest. Sigur, noi ne indulcim de "valorile" lor ca unii care ne facem partasi la crizele lor.
Nu vreau sa fac partizanat Ortodox, dar e singurul mod in care am reusit sa inteleg cate ceva din fenomenele complexe si contradictorii de azi. De altfel, tema mangaierii si a bucuriei in Duhul Sfant e centrala in gandirea Sf. Pavel. Batranul Iosif Vatopedinul zicea: "Sa nu treaca o singura zi fara a simti mangaierea lui Hristos"
Concluzia: "Daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui" (Romani 8.9) caci "cel ce se alipeste de Domnul este un duh cu El" (1 Corinteni 6.17).

romandragut 03.03.2007 14:41:48

Citat:

În prealabil postat de Traditie
MEDITATIA

Una din cele mai distructive inovatii catolice este canonul de meditatii si alte seturi de meditatii de care catolicii ferventi le practica zilnic si chiar de mai multe ori pe zi.

Asa-zisul Rozariu este un set de rugaciuni si meditatii pe diverse teme pe care catolicul trebuie sa le faca zilnic:
http://www.padrepio.catholicwebservices.com/RUMENO/Rosario.htm
http://www.lucisullest.it/international/ro/book.htm

Alte seturi de meditatii au fost alcatuite de Ingatiu de Loyola:

[color=green]
The Spiritual Exercises of Ignatius of Loyola, (written within 1522-1524) are a brief set of meditations, prayers and mental exercises, available in various book formats, designed to be carried out over a period of 28 to 30 days.[/color]
http://en.wikipedia.org/wiki/Spiritual_Exe...atius_of_Loyola

si Thomas de Kempis:
[color=green]
His writings are all of a devotional character and include tracts and meditations, letters, sermons, a life of Saint Lydewigis, a Christian woman who remained steadfast under a great stress of afflictions, and biographies of Groote, Radewijns, and nine of their companions. Works similar in content to the Imitation of Christ and pervaded by the same spirit are his prolonged meditation on the life and blessings of the Savior and another on the Incarnation.[/color]
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_%C3%A0_Kempis

Efectele meditatiei asupra psihicului uman sunt devastatoare, afectând raportarea sanatoasa la realitate a omului care o practica, transformarea vietii sale într-un sistem de ghidare dupa sabloane. Un catolic (sau yoghin etc) practicant al meditatiei traieste într-un univers autist.

Iata care sunt efectele meditatiei, ale proiectarii deliberate de idei si imagini în imaginatia noastra:

Parintele Tanase - dialoguri libere cu studentii

INFLUENTA PRACTICII YOGA ASUPRA TRUPULUI SI A MINTII

Socanta poveste a unui adept MISA din Iasi care s-a sinucis

cred ca acesta este extremism religios. un fenomen foarte periculos. fiecare religie are dreptate acolo unde este acceptata si unde are dreptate. ortodoxia nu are nici o sansa in india, la fel cum hinduismul nu are nici o sansa in romania. daca ii spui unui hindus ca nu are dreptate, el iti va raspunde ca nici tu nu ai dreptate.

pe de alta parte, desi nu sunt catolic, consider ca aceste texte sunt interpretari si nu au prea mult de a face cu esenta catolismului.

nu cred ca este normal sa aruncam cu noroi in ceea ce nu este al nostru doar pentru ca nu este al nostru.

Traditie 03.03.2007 23:53:46

cred ca acesta este extremism religios. un fenomen foarte periculos. fiecare religie are dreptate acolo unde este acceptata si unde are dreptate.

Îti dai seama ce ai spus? Cum adica fiecare religie are dreptate? Ce roade crezi ca aduce o religie pagâna?

Ortodoxia nu are nici o sansa in india, la fel cum hinduismul nu are nici o sansa in romania.

Ar trebui sa vezi oameni, nu religii.

daca ii spui unui hindus ca nu are dreptate, el iti va raspunde ca nici tu nu ai dreptate.

Da, dar samânta a picat în inima lui.

pe de alta parte, desi nu sunt catolic, consider ca aceste texte sunt interpretari si nu au prea mult de a face cu esenta catolismului.

Esenta catolicismului sunt credintele si practicile bolnavicioase si false. Adica primatul papal, meditatia, cultul inimii, auto-flagelarea, credtinta în aparitii dracesti considerate aparitii de sfinti etc.

nu cred ca este normal sa aruncam cu noroi in ceea ce nu este al nostru doar pentru ca nu este al nostru.

Este normal ca atunci c
ând stim ca ceva e mincinos si daunator s-o spunem.

MariaB 14.05.2007 12:32:01

Citat:

Esenta catolicismului sunt credintele si practicile bolnavicioase si false.

depinde la ce Catolicism te referi

eu traiesc un alt Catolicism si acesta e cel real

Traditie 14.05.2007 19:53:40

Citat:

În prealabil postat de MariaB

Orice om rupt de realitate crede ca traieste în realitate. Daca ar constientiza asta, nu ar mai fi ratacit.

MariaB 24.05.2007 10:03:33

Citat:

Citat:

În prealabil postat de MariaB

Orice om rupt de realitate crede ca traieste în realitate. Daca ar constientiza asta, nu ar mai fi ratacit.

bine spus!
de altfel, este o caracterista generala

eu insa ma referam la textul: "Esenta catolicismului sunt credintele si practicile bolnavicioase si false"
ceea ce multi orotodcsi gandesc ca este esenta Catolicismul este doar o parere gresita a lor despre Catolicism

yulica19 19.06.2007 23:04:51

Am si eu o intreabare pt Traditie.
Te-ai rugat pentru cei cu care te certi pe acest forum(poate imi spui si in ce mod)?
Multumesc pentru raspuns!

anaida 09.09.2007 02:58:41

Citat:

MEDITATIA

Una din cele mai distructive inovatii catolice este canonul de meditatii si alte seturi de meditatii de care catolicii ferventi le practica zilnic si chiar de mai multe ori pe zi.

Asa-zisul Rozariu este un set de rugaciuni si meditatii pe diverse teme pe care catolicul trebuie sa le faca zilnic:
http://www.padrepio.catholicwebservices.com/RUMENO/Rosario.htm
http://www.lucisullest.it/international/ro/book.htm

Alte seturi de meditatii au fost alcatuite de Ingatiu de Loyola:

[color=green]
The Spiritual Exercises of Ignatius of Loyola, (written within 1522-1524) are a brief set of meditations, prayers and mental exercises, available in various book formats, designed to be carried out over a period of 28 to 30 days.[/color]
http://en.wikipedia.org/wiki/Spiritual_Exe...atius_of_Loyola

si Thomas de Kempis:
[color=green]
His writings are all of a devotional character and include tracts and meditations, letters, sermons, a life of Saint Lydewigis, a Christian woman who remained steadfast under a great stress of afflictions, and biographies of Groote, Radewijns, and nine of their companions. Works similar in content to the Imitation of Christ and pervaded by the same spirit are his prolonged meditation on the life and blessings of the Savior and another on the Incarnation.[/color]
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_%C3%A0_Kempis

Efectele meditatiei asupra psihicului uman sunt devastatoare, afectând raportarea sanatoasa la realitate a omului care o practica, transformarea vietii sale într-un sistem de ghidare dupa sabloane. Un catolic (sau yoghin etc) practicant al meditatiei traieste într-un univers autist.

Iata care sunt efectele meditatiei, ale proiectarii deliberate de idei si imagini în imaginatia noastra:

Parintele Tanase - dialoguri libere cu studentii

INFLUENTA PRACTICII YOGA ASUPRA TRUPULUI SI A MINTII

Socanta poveste a unui adept MISA din Iasi care s-a sinucis

traditie, cred ca e prima oara si ultima cand intru pe acest site..am intrat intamplator si m am ..ingrozit.mai corect spus m ai ingrozit .
esti de un fanatism absolut periculos si cu toate ca sunt ORTODOXA in acest moment imi e rusine ca eexista exemplare ca tine atat de ...nu am termen dxe comparatie..puri si simplu sunt oripilata..in loc sa te preocupe religia altora sau care religie e cea corecta mai bine te ai ruga si te ai gandi cat de credincios esti tu si cum stai cu toleranta..mi se pare mie ca Domnul Isus nu a propovaduit absolut nimic legat de care credinta e cea reala ci doar a propovaduit ...IUBIREA. Ai habar ce e aia??? ma indoiesc.. nimic din Sfanta Evanghelie nu pomeneste despre cum sa cautam nod in papura ltuia ci cum sa i iubim pe semenii nostri asa cum sunt ei.
dar tu esti departe de aceste lucruri esentiale absolute si te preocupi de a da altuia in cap ..vezi doamen cat esti tu de credincios si cat e de coreta religia ortodoxa.
Fratilor, care sunteti ci orice religie ati fi..cum stati sa dialogati cu un astfel de specimen? ..ma intreb ingrozita : oare cati ortodocsi sunt ca acest Traditie?? ca daca sunt multi ..atunci e jale..
du te omule si roaga te, mediteaza in inima ta - daca o ai- la cuvintele Dom,nului Isus si apoi vino si vorbeste aici..sau mai bine du te si cauta te..unii ca tine sunt deosebit de periculosi si pentru ei si pentru semeni..Dumnezeu sa ma ierte dar sa spui ca toleranta e nu stiu cum..e grav...IUBIRE SI TOLERANTA A PROPOVADUTI DOMNUL ISUS DAR SE PARE CA ESTI PE DINAFARA... ma rog sa ti lumineze Dumnezeu mintea si sa te scoata din fanatismul in care ai intrat
doamne iarta i ca nu stiu ce spun...

anaida 09.09.2007 03:05:02

Trebuie sa fim preocupati sa fim în adevar, toleranta e un fals obiectiv (probabil vei întelege gresit ca îndemn la intoleranta- Traditie

Doamne, mare Ti e gradina....auzi..toleranta e un fals obiectiv..du te si cauta te omule..imi imaginez ce sufera cei d elanga tine..daca ai pe cineva pe langa tine...estio foarte periculos
suuces la polemici ca la asta esti bun

Traditie 09.09.2007 18:18:55

Iulica, nu m-am certat cu nimeni, am schimbat idei, uneori în contradictoriu.

Da, ma rog pentru cei care nu împart aceleasi idei ca si mine. Ce credeai, ca vreau sa-i vad în iad?

Anaida, eu vad ca tu esti intoleranta. Motivul pentru care am scris nu e pentru a batjocori pe cineva ci pentru a fi de folos, pentru ca am considerat ca meditatia, credinta în aparitii dracesti si altele de la catolici sunt nocive. Nu zic ca as avea iubire, nimeni nu are în mod nativ, trebuie sa ne straduim toata viata sa o dobândim.

Catolicismul este o mare erezie si spre deosebire de alte erezii nu e doar o ideologie, care poate fi schimbata atunci când omul îsi da seama ca e pe o cale gresita. Catolicismul spala creierele, e un sistem doctrinaro-practic asemenea Yogai, care afecteaza profund fiinta umana.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:57:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.