Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Conservatorismul in Religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9028)

Mihnea Dragomir 13.04.2010 18:52:01

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 234571)
(...)mai putin insa lui Iisus, care fiind nu numai Om, dar si Dumnezeu, a putut sa fie El insusi fara de pacat si si-a curatit si Mama, (...)

Sper că fără de păcat spuneți că a fost Isus Omul, deoarece ar fi absurd să spunem că Dumnezeu ar fi fără de păcat sau cu păcat, păcatul fiind exact slăbirea sau ruperea legăturii cu Dumnezeu.
Sper că susțineți că Isus Dumnezeu Și-a curățit mama. Nu poate omul să curețe de păcate pe nimeni. Ei bine, exact același lucru îl spunem și noi. Deci, am stabilit împreună că Isus Dumnezeu, în baza puterii Sale redemptorii, și-a curățit mama. Acuma, de ce credeți că a făcut-o cât timp trupul Lui era de prunc mic, eventual nenăscut și nu ar fi făcut-o cu 16 ani mai devreme ?

Noesisaa 13.04.2010 19:08:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234583)
Acuma, de ce credeți că a făcut-o cât timp trupul Lui era de prunc mic, eventual nenăscut și nu ar fi făcut-o cu 16 ani mai devreme ?

Da, asta vroiam sa spui si eu. Pana la urma cearta se bazeaza pe o diferenta (posibila) de 14-16 ani. Si pana la urma ne referim la un lucru pe care toti il obtinem in urma botezului.

Fani71 13.04.2010 20:33:26

Citat:

Sper că fără de păcat spuneți că a fost Isus Omul, deoarece ar fi absurd să spunem că Dumnezeu ar fi fără de păcat sau cu păcat, păcatul fiind exact slăbirea sau ruperea legăturii cu Dumnezeu.

Dumnezeirea si umanitatea sunt unite in Hristos. Toate cele pe care le-a facut, le-a facut ca Dumnezeu-om, nu numai ca om sau numai ca Dumnezeu.

Fani71 13.04.2010 20:34:48

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 234571)
Spui: "Dar ortodocșii cred că nu numai Isus a fost liber de păcat ancestral, ci așa a fost, de fapt, starea lui Adam și a Evei. Dacă Isus omul, "noul Adam" este fără păcat ancestral, de ce ar fi altfel "noua Evă" ? "
Ortodocsii nu cred asa ceva si daca gresesc, ii rog pe colegii mei ortodocsi sa ma corecteze.

Cred ca Mihnea Dragomir vrea sa spuna ca atat Adam cat si Eva erau fara pacat inainte de cadere - ceea ce nu vad d ece este fals.

Lavrentiu 13.04.2010 20:42:15

Citat:

Sper că susțineți că Isus Dumnezeu Și-a curățit mama. Nu poate omul să curețe de păcate pe nimeni. Ei bine, exact același lucru îl spunem și noi. Deci, am stabilit împreună că Isus Dumnezeu, în baza puterii Sale redemptorii, și-a curățit mama. Acuma, de ce credeți că a făcut-o cât timp trupul Lui era de prunc mic, eventual nenăscut și nu ar fi făcut-o cu 16 ani mai devreme ?

Am senzatia ca va apropiati putin de dioprosopism. Sfintii Parinti spun ca Hristos lucra "dumnezeieste cele omenesti si omeneste cele dumnezeiesti", aratand astfel impletirea celor doua lucrari intr-o singura Persoana.

Omul-Dumnezeu Hristos poate sa curete de pacat pe oricine. "Ca putere are Fiul Omului..."

Miha-anca 13.04.2010 21:45:54

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 234633)
Cred ca Mihnea Dragomir vrea sa spuna ca atat Adam cat si Eva erau fara pacat inainte de cadere - ceea ce nu vad d ece este fals.

Asta e numai jumatate din ceea ce afirma Mihnea Dragomir.
Intr-adevar, Adam si Eva au fost fara de pacat, pentru ca asa trebuia sa fie omenirea, conform conceptiei lui Dumnezeu: fara de pacat. Dar prin Adam omenirea a suferit o stirbire, pe care doar cineva curat o putea curati. Acel cineva nu putea fi om nascut prin initiativa omeneasca, caci ar fi fost la fel de marcat de pacatul stramosesc, ca in cazul Fecioarei Maria. Si Fecioara Maria, in ciuda curatiei ei exceptionale, tot a suferit curatirea de pacatul adamic. Si astfel ajungem la necesitatea intruparii Fiului lui Dumnezeu, intrupare care a avut loc prin initiativa lui Dumnezeu, si a fost in consecinta fara de pacat.

iustin10 13.04.2010 21:51:04

Habar nu am daca Fecioara a fost fara pacate,dar ma intreb ce pacate ar fi putut sa aiba?
Orcum Fecioara este preafericita nu prin sine insusi ,ci prin relatia ei cu mantuitorul,si prin ascultarea de Dumnezeu.Este mama Sa,este curatata de Dumnezeu pentru a putea concepe pe singurul fara de pacat ,pe Domnul. Singura Fecioara nu ne putea mantui,e clar.
De aceea este o discutie neimportanta,fata de lipsa de pacat a Mantuitorului,care aceasta ne-a mantuit de fapt,caci a venit din Sine,din unirea firii pamantesti cu cea dumnezeiasca.
Nu se putea naste un om fara de pacat, care sa ne mantuiasca,Aceasta e de fapt importanta subiectylui despre absenta pacatului a Celui care s-a jertfit.

Miha-anca 13.04.2010 21:51:10

Citat:

Acuma, de ce credeți că a făcut-o cât timp trupul Lui era de prunc mic, eventual nenăscut și nu ar fi făcut-o cu 16 ani mai devreme ?

De fapt ce inseamna aceasta scadere a omenirii, datorata pacatului adamic? Lipsa harului. Ori, numai prin intruparea Sa in Om, a putut curge iarasi harul in omenire.

andreicozia 13.04.2010 21:52:01

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 234633)

Singurul lucru pe care nu-l inteleg este de ce dupa izgonirea din Rai le-au aparut burice, de parca au fost nascuti din oameni.

Banuiesc ca in rai aveau burtica plata.

Mihnea Dragomir 13.04.2010 22:22:25

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234682)
Banuiesc ca in rai aveau burtica plata.

De unde această idee, că ar fi avut "burtica plată" ? Adam și Eva au avut mereu buric. Ca și Isus. De unde știm asta ? Din iconografie. Care e legătura cu conservatorismul ? Păi, exact la acest fel de întrebări ajută conservatorismul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:30:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.