topcat |
24.09.2009 16:08:32 |
Citat:
În prealabil postat de glykys
(Post 168424)
Hm... vorbesti, pare-mi-se, despre instinctul conservarii... Si cu toate astea, cum iti explici ca nu toti gandesc la fel, de vreme ce au existat atatia oameni care au preferat sa se sacrifice pentru Dumnezeu? Gandeste-te numai la Constantin Brancoveanul care, daca s-ar fi ghidat dupa "instinctele naturale", nu ar fi preferat nici sa se lase ucis, nici sa permita sa ii fie ucisi fiii, ba chiar s-ar fi ferit sa fie bagat intr-o asemenea conjunctura, in care sa aleaga intre a-si pastra religia sau viata. Si-a invins toate instinctele, in ordine, si instinctul care ii dicta securitatea si bunastarea, si cel care ii dicta pastrarea vietii copiilor, ba chiar si propriul ego! Care vasazica este ceva mai presus de aceste "instincte naturale", pe care eu nu le contest ca ar exista, dar nu le afirm superioritatea.
|
Nu neaparat instinctul e pentru conservarea proprie, teoria spune ca e instinctul de conservare al genei. Tototdata, teoria spune ca exista si exceptii (datorita mutatiilor), insa acestea nu se propaga asa de usor, tocmai pentru ca gena sacrificiului de sine dispare odata cu purtatorul ei, daca acesta nu are urmasi.
Acum, daca vorbim de Brincoveanu, eu nu sint convins ca isi iubea religia si tara mai mult decit averea, dar asta e alta poveste. Brincoveanu mai avea acasa si alti fii, trebuia sa ii protejeze si pe acestia, apoi cred ca era sigur ca oricum i se va taia capul etc.
Oricum, instinctul memetic poate fi mai puternic in unele cazuri, functioneaza pe principii similare, asa cum s-a vazut de pilda la Hristos, dar nu e ceva natural. De aceea altruismul pur e asa de rar, pentru ca e foarte greu de mostenit genetic.
|