Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Ecumenism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=632)

cozia 12.04.2007 21:07:53

Odin, mai am timp de un scurt comentariu la ce spui tu despre citate CLARE din scrierile IPS Daniel sau altii. Am mai precizat ca in vremurile de ACUM nu mai exista atacuri directe ci totul este mascat si aproape imperceptibil. Trebuie sa fii bun teolog Ortodox, si nu este cazul meu, ca sa poti descifra SUBTILITATILE scrierilor insa ce poate un muritor de rind ca mine sa faca este sa VADA rezultatele acestor "amendamente". Intelegi Odin, tu esti un baiat citit si se vede clar prin cum pui tu problema insa nu toate explicatiile pot fi "argumentate solid" cum spui tu si chiar si Apostolii ne previn de acest mic "neajuns", imposibilitatea de a pune degetul clar pe rana, dar ne ajuta prin sfatul lor de a cerceta fructele acestor actiuni...

Uite iti dau un exemplu: Tu imi ceri sa iti argumentez de ce razboiul din Irak este o forma de genocid organizat. Eu nu am documente ca sa-ti dovedesc contrariul, insa TOATA lumea stie dupa "fructe" ca este minciuna secolului, sau ravagiile pe care le face SIDA in Africa implantat cu scopul de a goli continentul de populatiile locale pentru a face loc ALTORA.

Traditie 13.04.2007 09:00:28

Canonic proclamatiile ca cea postata ar trebui avizare de Sinodul BOR, in caz contrar se constituie intr-o "neascultare", iar initiatorii risca pedepse pe masura.

Si miscarea lui Luther a inceput la fel: ca o nesupunere fata de Papa, L a fel si Calvin. Asemenea si adeptii lor.

Daca 50 de calugari se apuca de facut crime asta nu inseamna ca clericii BOR sunt criminali, nu?

Nu cred ca e asa cum spui, ca proclamatiile trebuie avizate de Sinod. Si nici neascultare nu e, deocamdata. Cred ca nu trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt privite în interiorul BC, unde exista un sistem osificat de admninistrare. În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu.

Stii, conform invataturilor BOR trebuie sa ai ceva studii teologice pentru a emite pareri competente. Si nici atunci parerile tale nu conteaza prea mult fara o investitura canonica.

Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa.

Inca ceva. In noaptea de Pasti PF Teoctist a facut apel la continuarea dialogului teologic pentru unitatea credintei. Ce ziceti de asta? Greseste si el?

Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile".

Biserica nu e un organism politic, sa facem aliante.

Personal, prefer sa nu comentez ecumenismul, insa mi s-au parut lipsite de fond unele dintre acuzatiile aduse de Traditie IPS Daniel. Sunt atat de multe lucruri care mie mi se para aberante, incat nu stiu de unde sa incep

Am luat textul de la adresa web mentionata. Nici eu nu sunt de acord cu toate acuzatiile, dar nici nu cred ca duhul de la MMB e asa cum trebuie. Adica slujbe comune cu catolcii, parasirea duhului ascetic pentru unul de activism lumesc.

Mirean 13.04.2007 10:02:22

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Canonic proclamatiile ca cea postata ar trebui avizare de Sinodul BOR, in caz contrar se constituie intr-o "neascultare", iar initiatorii risca pedepse pe masura.

Si miscarea lui Luther a inceput la fel: ca o nesupunere fata de Papa, L a fel si Calvin. Asemenea si adeptii lor.

Daca 50 de calugari se apuca de facut crime asta nu inseamna ca clericii BOR sunt criminali, nu?

Nu cred ca e asa cum spui, ca proclamatiile trebuie avizate de Sinod. Si nici neascultare nu e, deocamdata. Cred ca nu trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt privite în interiorul BC, unde exista un sistem osificat de admninistrare. În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu.

Stii, conform invataturilor BOR trebuie sa ai ceva studii teologice pentru a emite pareri competente. Si nici atunci parerile tale nu conteaza prea mult fara o investitura canonica.

Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa.

Inca ceva. In noaptea de Pasti PF Teoctist a facut apel la continuarea dialogului teologic pentru unitatea credintei. Ce ziceti de asta? Greseste si el?

Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile".

Biserica nu e un organism politic, sa facem aliante.

Personal, prefer sa nu comentez ecumenismul, insa mi s-au parut lipsite de fond unele dintre acuzatiile aduse de Traditie IPS Daniel. Sunt atat de multe lucruri care mie mi se para aberante, incat nu stiu de unde sa incep

Am luat textul de la adresa web mentionata. Nici eu nu sunt de acord cu toate acuzatiile, dar nici nu cred ca duhul de la MMB e asa cum trebuie. Adica slujbe comune cu catolcii, parasirea duhului ascetic pentru unul de activism lumesc.

"Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa". - ar tebui sa deschizi o carte de "Dogmatica", din alea de seninar, "de Zagrean", cum se zice, sau una mai simpla "de Remete". Acolo ai sa gasesti ca afirmatia mea este adevarata. BOR cere studii teologice celor care doresc sa emita pareri teologice competente, eventual in cadru oficial. Ar tebui sa stii ca si inainbte de secolul 19 se studia "teologia" in diverse, hai sa spunem, centre universitare, dar era incxlusa intr-un sistem pe care acum l-am numi "academic", cu mentiunea ca "Academia" trebuie inteles in acceptiunea initiala. Pe scurt: GRESESTI!

"Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile" - presupun ca ai studii solide daca il contrazici pe Patriarh. Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante.

"În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu". - si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul".

odin 13.04.2007 10:03:31

Cozia, parerea mea este ca majoritatea credinciosilor sufera de o lipsa de informare in ceea ce priveste ecumenismul. Vina apartine probabil chiar celor care se ocupa de aceasta. Insa, tocmai fiindca ar fi destul de greu sa aducem astfel de citate sau dovezi clare ale relelor intentii, ar trebui sa fim mai ponderati. Sunt cat de cat la curent cu ce se intampla. Am vazut reactii si pro si contra in medii diferite (de la simplii credinciosi pana la profesori universitari de teologie). Concluzia PERSONALA la care am ajuns este ca nu avem motive reale (cel putin deocamdata) sa ne impacientam. BOR NU VA RENUNTA LA CREDINTA PE CARE O MARTURISESTE. Eu asta cred. Dupa cum spuneam, ramane de vazut... Pana la niste dovezi clare, nu cred ca este corect sa aruncam cu noroi...

Desi nu sunt din Moldova, am fost in vizita la Iasi... Sincer va spun, am ramas impresionat de cum se misca lucrurile. Am fost la Durau (este centrul acela ortodox). Acolo unde adventistii acum vreo 10 ani cumparasera vreo 3 hoteluri si aveau un adevarat centru de propaganda, acum acele cladiri stau inchise. Vizitati Duraul si vedeti cum arata acum... Parerea mea este ca se face treaba pe acolo mai multa decat in alte parti... Si trebuie sa apreciem lucrul asta.

Razboiul din Irak... este genocid.:)

odin 13.04.2007 10:06:00

Traditie, daca nici tu nu esti de acord cu unele dintre acuzatiile aduse nu ar fi trebuit sa le postezi... Unele dintre ele sunt adevarate, insa din pacate, ele sunt valabile in toate mitropoliile...

Traditie 13.04.2007 16:58:56

BOR cere studii teologice celor care doresc sa emita pareri teologice competente, eventual in cadru oficial.

Adica parintele Cleopa nu avea voie sa emita pareri teologice? Sau un credincios simplu?

Ar tebui sa stii ca si inainbte de secolul 19 se studia "teologia" in diverse, hai sa spunem, centre universitare, dar era incxlusa intr-un sistem pe care acum l-am numi "academic", cu mentiunea ca "Academia" trebuie inteles in acceptiunea initiala. Pe scurt: GRESESTI!
Da, dar nu foarte vechi în principatele române. Si nu era vorba de un sistem de autorizare a functiei de învatator duhovnicesc. Adica nu ti se cerea sa ai studii ca sa devii preot, cu atât mai putin ca sa emiti pareri teologice.

Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante.

Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate.

si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul".

În Catolicism e un sistem foarte elaborat de definire a tot. La noi nu e asa.

odin 13.04.2007 17:22:14

Parintele Cleopa avea voie sa emita pareri, nu inseamna neaparat ca erau teologice sau ca erau `competente`. Nu ma intelege gresit, parintele Cleopa a fost un duhovnic bun. Oricine isi poate da cu parerea, insa asta nu inseamna ca are si dreptate... si ca are dreptul sa condamne reprezentantii ierarhiei fiindca nu sunt de acord.

Astfel de forme de anarhism nu fac parte din Traditia (:D) Bisericii.

odin 13.04.2007 17:24:06

`Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate.`

Dar daca discut cu un evanghelist, sa zicem, despre faptul ca Dumnezeu exista... sau despre ce am putea face impreuna ca sa ajutam niste amarati prin Africa... ? ?

Mirean 13.04.2007 17:34:20

Citat:

În prealabil postat de Traditie
BOR cere studii teologice celor care doresc sa emita pareri teologice competente, eventual in cadru oficial.

Adica parintele Cleopa nu avea voie sa emita pareri teologice? Sau un credincios simplu?

Ar tebui sa stii ca si inainbte de secolul 19 se studia "teologia" in diverse, hai sa spunem, centre universitare, dar era incxlusa intr-un sistem pe care acum l-am numi "academic", cu mentiunea ca "Academia" trebuie inteles in acceptiunea initiala. Pe scurt: GRESESTI!
Da, dar nu foarte vechi în principatele române. Si nu era vorba de un sistem de autorizare a functiei de învatator duhovnicesc. Adica nu ti se cerea sa ai studii ca sa devii preot, cu atât mai putin ca sa emiti pareri teologice.

Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante.

Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate.

si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul".

În Catolicism e un sistem foarte elaborat de definire a tot. La noi nu e asa.

"Adica parintele Cleopa nu avea voie sa emita pareri teologice? Sau un credincios simplu?" - parintele Cleopa nu facea referiri la chestiuni de ordin dogmatic cum ar fi schimbari/pastrari de invataturi de credinta. Predicile lui nerau mai degraba morale si mergeau pe invataturi ale Sf. Parinti. De altfel, este un caz special, nu este cel mai fericit exemplu.

"Daca te asezi la dialog cu ereticii, deja accepti ca se poate ca ei sa aiba dreptate." - adica daca tu incerci sa explici unuia de la "secte" care e treaba cu religia ta, inseamna ca ai acceptat ca el are dreptate???

"În Catolicism e un sistem foarte elaborat de definire a tot. La noi nu e asa."
Nu ai dreptate. In problema mentionata BOR are mentiuni foarte clare.

"Da, dar nu foarte vechi în principatele române. Si nu era vorba de un sistem de autorizare a functiei de învatator duhovnicesc. Adica nu ti se cerea sa ai studii ca sa devii preot, cu atât mai putin ca sa emiti pareri teologice.
"
- afirmatia ta este foarte des intalnita la noile grupari religioase, in special cele neoprotestante, atunci cand combat preotia. Cred totusi ca exista diferente intre perioada medievala si cea contemporana in privinta necesitatii studiilor teologice, tu nu le sesizezi?
In tarile romane primele scoli mapar pe la 1600-1800, e drept sporadic.
Pe de alta parte preotii erau pregatiri in manastiri pe langa calugari. De cele mai multe ori pregatirea era superficiala, insuficienta. De calitatea preotilor astfel pregatiti se plangea chiar si Antim Ivireanu, care dorea o pregatire in scoli speciale a preotilor. Ulterior s-a stabilit OBLIGATIVITATEA studiilor teologice pentru preoti.

Mi se pare ciudat ca nu estei de acord cu acest aspect din moment ce este un fapt clar stabilit in ortodoxie.

Vezi deviatiile care au aparut de la nerespectarea acestui principiu, chiar in sanul BOR. Am postat undeva ceva referiri la visarionisti, cred ca la topic-ul "Oastea Domnului".

Mirean 13.04.2007 19:31:36

Traditie, spuneai de parintele Cleopa. Citeste un fragment din discutia intre Pr. Cleopa si seful unei delegatii de la Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, in 1978.

Delegatia: Noi credem că aveti o inspiratie de sus să vedeti în problema ecumenică, dacă noi cheltuim degeaba sau umblăm degeaba.

Preotul: Initiativa este bună în fond. Dar ia gânditi-vă! Ca să vă apropiati de noi, mai cu seamă de o Biserică traditională, ca Ortodoxia, câte vă trebuie! Căci Biserica dumneavoastră, protestantismul, este suspendată în aer si nu are temelie!
(...)
Delegatia: Dar atunci cum vedeti dumneavoastră ecumenismul si Miscarea Ecumenică Mondială ?

Preotul: Este nevoie mai întâi de multă rugăciune. Că fără Dumnezeu nu putem face nimic (Ioan 15, 5). Întâlnirile între Biserici sunt bune, evanghelice, căci astfel crestinii se cunosc bine unii pe altii si încetează ura confesională. Însă, de aici până la unire este departe ca de la pământ la cer, căci nici o Biserică neortodoxă nu va renunta la credinta ei ca să vină la Biserica Ortodoxă.

Delegatia: Atunci când credeti că se va împlini cuvântul Sfintei Evanghelii, ca să fie pe pământ o turmă si un păstor?

Preotul: Când toate popoarele crestine si necrestine vor veni la adevărata credintă ortodoxă în Dumnezeu, Cel în Treime lăudat si preamărit. Aceasta va fi numai la sfârsitul veacurilor, în felul în care numai singur Dumnezeu stie

Integral la http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/ecumenism.htm

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:52:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.