Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   preotul calugar hirotonit poate deveni apoi preot mirean? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5100)

ory 14.01.2009 18:12:00

Se spune,si Dumnezeu insusi spune,ca,daca tii cele zece porunci te mantuiesti.Asadar,in cele zece porunci nu este absolut nimic specificat despre calugarie,si deci,poate fi ignorata atata timp cat nadejdea se indreapta spre implinirea celor zece porunci,respectiv spre mantuire.
Daca cineva imi poate face vre-o asociere a calugariei,veridica,de altfel,cu cele zece porunci,atunci eu imi retrag toate cuvintele contrariate.
Si,oricum,nu consider calugaria un lucru nefast,ci calugaria de forma,sau mai bine spus superficiala,si categori nu consider calugaria o situatie ireversibila,mai ales cand aceasta se efectueaza la varsta adolescentei.
Subiectul este prea complicat,iar,spre deosebire de majoritatea eu il analizez cu propria minte,si nu cu a altora,cu citate din carti,nici atata.Le stiu,dar le si gandesc....devin pueriile pe langa realitatea acestui cadru,care se doreste neprihanit,dar nu e.
P.S.Am vazut C-tin ca ai pomenit ceva de "drac",pe la sfarsit,astfel puind problema,deja nu mai comentez in priviinta opiniei tale.

ory 14.01.2009 18:32:26

Geo,inca esti copil,ravnitor in scrierile sfinte,aceasta este bine,este frumos...dar,o sa mai vorbim peste vre-o 10-20 de ani,si-atunci iti vei aminti ca,decat sa judeci si sa urasti nepasarea si inconstienta noastra ,mai bine ramai ,pur si simplu,inert in propriileti convingeri si doctrine.
Nu uita,intelepciunea,inseamna mai presus de toate,sa intelegi cat de diferiti sunt oamenii,cat de diferit le sunt personalitatile si crezamintele,si in masura decenta sa le respecti lor acestea.Nu pot gandi toti oamenii ca tine,nu pot simti toti oamenii asemenea tie,si ca atare nu pot duce aceiasi viata.
AR FI ABSURD!
Si inca ceva,mizez foarte mult pe slefuirea omului prin experiente,bucurii si durere,decat prin "lectura".

eduardd 15.01.2009 12:30:25

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 109462)
Asadar,in cele zece porunci nu este absolut nimic specificat despre calugarie,si deci,poate fi ignorata atata timp cat nadejdea se indreapta spre implinirea celor zece porunci,respectiv spre mantuire.
Daca cineva imi poate face vre-o asociere a calugariei,veridica,de altfel,cu cele zece porunci,atunci eu imi retrag toate cuvintele contrariate.
.

Ai pus acesta intrebare si unui duhovnic ory? Din vehementa cu care raspunzi acestui subiect cred ca aceasta e problema care te framanata. Poate noi nu suntem capabili sa te lamurim. De aceea cauta raspuns la cei induhovniciti, cu siguranta vei primi ajutor, daca doresti ajutor. Nu pe noi trebuie sa ne lamuresti ci pe tine insuti. Doamne ajuta!

ory 16.01.2009 23:33:34

Bine-nteles ca am pus o intrebare similara unui duhovnic,iar raspunsul a fost subiectiv si destul de vag,care,oricum a ocolit,de fapt intrebarea,imputandu-mi ceva de genul:"ce putem face noi daca asa spun unii sfinti,sau duhovnici".Deci,un raspuns care de fapt nu are nevoie de intrebare,fiindca merge pentru oricare,fara aprofundare si fara rationament.
...iar duhovnicul ma cunoaste de la 10 ani......
Si sunt ferm convinsa si altii ar raspunde la fel,fiindca,dupa cum am mai spus,de multe ori doctrina religioasa se aseamana foarte bine cu politica,dar niciodata cea lasata de Dumnezeu,ci,acea doctrina transformata si impopotonata cu tot felul de ideologii,de-a lungul timpului,care mai de care mai individuale sau "presupuse"adevarate pentru omenire,ca sa nu mai spun si atat de controversate.
Oricum,am pus aceasta intrebare,doar pentru intriga si nemultumirea tertelor persoane fata de atitudinea mea,nu doar ca m-ar interesa in mod concret raspunsurile,fiindca le intuiesc dupa personalitatea si "credinta" emanata.

ory 16.01.2009 23:35:37

...si-nca ceva,nu cred ca am specificat undeva ca am nevoie de AJUTOR in acest sens,sunt destul de calita(nu inzestrata si stiutoare) de aceasta tagma,ca sa-mi permit naivitatea sau inconstienta de-a cere ajutor.

eduardd 17.01.2009 00:00:48

Ai dreptate ory, mi-am permis sa iti dau un sfat fara ca tu sa mi-l fi cerut. Iarta-ma si fa ceea ce te odihneste pe tine sufleteste. La urma urmei, nu cu ceea ce cred sau spun eu sau altul despre tine ( sau altcineva) te vei mantui ci cu faptele si constiinta ta, care bine ai spus e DOAR A TA! [COLOR=Red]Iarta-ma si Domnul sa te ierte! [/COLOR]Ramanem prietene? :1:

ory 18.01.2009 10:20:48

Nu sunt suparata pe absolut nimeni,aici nu fac decat sa-mi expun punctul de vedere,sa aprob sau sa dezaprob anumite idei in functie de gandirea,experientele si principiile proprii,insa nu exista rautate sau suparare...nici pe departe.
Asa ca,fii pe pace Jenica,am fost si ramanem prietene.

Anca-Miha 19.01.2009 04:01:52

ory draga, spre binele tau, cred ca ar fi timpul sa ierti si sa uiti experientele tale cu manastirea. Toata lumea a avut odata experinte negative; dar a tine minte si a le tot macina, nu aduce nimanui nici un folos. Dimpotriva, iertandu-i pe calugarii care ti-au gresit si iertandu-te si pe tine, poti sa-ti recapeti linistea sufleteasca si sa mergi mai departe. Atunci nu vei mai fi tentata sa faci iar si iar aceleasi afirmatii, ani de-a randul.
Altfel, neiertand, vei bate pasul pe loc inca mult timp. IARTA-I, si vei vedea ce mare bine iti faci TIE in primul rand! Incearca sa depasesti suferinta veche de ani de zile. E timpul sa uiti, draga mea.

ovidiu-s 21.01.2009 21:11:18

[SIZE=3][SIZE=2]
Citat:

În prealabil postat de ory

[/SIZE]

[/SIZE]
[SIZE=3]Poruncile (Exodul 20):[/SIZE]
[SIZE=3]1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine! [/SIZE]
[SIZE=3]2. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ! 5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, [/SIZE]
[SIZE=3]3.Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, [/SIZE]
[SIZE=3]4. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. 9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, 10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru [/SIZE]
[SIZE=3]5.Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție. [/SIZE]
[SIZE=3]6. Să nu ucizi! [/SIZE]
[SIZE=3]7. Să nu fii desfrânat! [/SIZE]
[SIZE=3]8.Să nu furi! [/SIZE]
[SIZE=3]9. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! [/SIZE]
[SIZE=3]10. [COLOR=red]S[/COLOR][COLOR=red]ă[/COLOR][COLOR=red] nu dore[/COLOR][COLOR=red]ș[/COLOR][COLOR=red]ti casa aproapelui t[/COLOR][COLOR=red]ă[/COLOR][COLOR=red]u[/COLOR]; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău!"[/SIZE]

[SIZE=3]Daca in primele nouă porunci D-zeu îi cere omului sa "nu facă" ceva, in cea de-a zecea se referă la a nu pofti, la a-și tăia gândurile vătămătoare. Același lucru il face și Hristos:[/SIZE]

[SIZE=3]Matei 5.29 "Iar dacă ochiul tău cel drept te smintește pe tine, scoate-l și aruncă-l de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă." La fel si Marcu 9.43[/SIZE]
[SIZE=3]Luca 14.26 „Dacă vine cineva la Mine și nu [COLOR=red]urăște[/COLOR] pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu”.[/SIZE]
[SIZE=3]Luca 9.23 “ Dacă voiește cineva să vină după Mine, să [COLOR=red]se[/COLOR] lepede de [COLOR=red]sine[/COLOR], să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie;”[/SIZE]
[SIZE=3]Spune sfântul Ioan Scărarul:[/SIZE]
[SIZE=3]"Ingerii sunt lumina monahilor, iar lumina tuturor oamenilor este viața monahală"[/SIZE]
[SIZE=3]Castitatea este participarea la natura netrupeasca. Puritatea este o suprafirească si minunată negare a firii, o admirabila intrecere intre trupul nostru muritor si stricacios si intre cei fara de trupuri. Cast este acela care a indepartat de la sine iubirea senzuală prin iubirea de D-zeu si a stins focul poftelor prin focul nematerialnic.[/SIZE]
[SIZE=3]Cel ce și-a învins trupul acela si-a invins firea, iar cel ce a invins firea este cu totul de-asupra firii, iar celce s-a facut astfel, este cu putin mai jos decat ingerii adica aproape cu nimic. Nimic nu il apropie pe om mai tare de firea ingereasca decât puritatea. Monahul care nu mai are nimic este stapanul lumii, incredintându-și toate grijile sale lui D-zeu și prin credință făcându-și pe toți robi. El nu va cere de la oameni cele de care are are nevoie, cele care îi vin însă, le primește ca din mana Domnului... Îndepărtarea de lume este dușmănia de bunăvoie a materiei și negarea firii pentru dobândirea celor mai presus de fire. [/SIZE]

[SIZE=3]Iubirea, recunostiinta, loialitatea, sexualitatea sunt caracteristice și animalelor, dar castiatea, nepătimirea, iertarea pot fi rodul numai si numai al vointei umane, a liberului arbitru cu care ne-a înzestrat Creatorul. Aceasta e porunca de care amintește Hristos:[/SIZE]
[SIZE=3]Matei 5.48. ”Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este”. [/SIZE]
[SIZE=3]1 Ioan 2.6 “Cine zice că petrece întru El dator este, [COLOR=red]precum Acela a umblat, și el așa să umble.[/COLOR][COLOR=red]” [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Iar Hristos nu a umblat după plăcerile acestei lumi.[/SIZE]
[SIZE=3]Ioan 6.63 "Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic."[/SIZE]
[SIZE=3]Iacov 4.24 "Abur sunteți, care se arată o clipă, apoi piere." [/SIZE]
[SIZE=3]Si Iacov vorbeste de ascendentul moral al celui care incearca sa-si pastreze puritatea: [/SIZE]
[SIZE=3]Iacov 3.1-2 “Nu vă faceți voi mulți învățători, frații mei, știind că (noi, învățătorii) mai mare osândă vom lua. Pentru că toți greșim în multe chipuri; dacă nu greșește cineva în cuvânt, [COLOR=red]acela este bărbat desăvârșit, în stare să-și înfrâneze și tot trupul[/COLOR]”. [/SIZE]

[SIZE=3]Sfântul Pavel condiționa activitatea de apostol și de misionar cu aceea de om care lucrează în același timp la perfecțiunea sa proprie: [/SIZE]

[SIZE=3]2 Cor 1.12 “Căci lauda noastră aceasta este: mărturia conștiinței noastre că am umblat în lume, și mai ales la voi, [COLOR=red]în sfințenie și în curăție dumnezeiască, nu în înțelepciune trupească, ci în harul lui Dumnezeu[/COLOR]”. [/SIZE]
[SIZE=3]29. Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. 30. Și cei ce plâng să fie ca și cum n-ar plânge; și cei ce se bucură, ca și cum nu s-ar bucura; și cei ce cumpără, ca și cum n-ar stăpâni; 31. Și cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi deplin de ea. Căci chipul acestei lumi trece. [/SIZE]

[SIZE=3]Insă spune Mantuitorul și apostolii ca nu toti au darul de la D-zeu pentru o viață de asceză : [/SIZE]
[SIZE=3]Matei 19.12 “[COLOR=black]Că sunt fameni care s-au născut așa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, și sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înșiși,[/COLOR] pentru împărăția cerurilor. Cine poate înțelege să înțeleagă.” [/SIZE]

[SIZE=3]1 Cor 7.1-2 “Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. “ … 6.7 Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel.”[/SIZE]

ory 23.01.2009 13:47:29

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 110310)
ory draga, spre binele tau, cred ca ar fi timpul sa ierti si sa uiti experientele tale cu manastirea. Toata lumea a avut odata experinte negative; dar a tine minte si a le tot macina, nu aduce nimanui nici un folos. Dimpotriva, iertandu-i pe calugarii care ti-au gresit si iertandu-te si pe tine, poti sa-ti recapeti linistea sufleteasca si sa mergi mai departe. Atunci nu vei mai fi tentata sa faci iar si iar aceleasi afirmatii, ani de-a randul.
Altfel, neiertand, vei bate pasul pe loc inca mult timp. IARTA-I, si vei vedea ce mare bine iti faci TIE in primul rand! Incearca sa depasesti suferinta veche de ani de zile. E timpul sa uiti, draga mea.

VA ROG,INCETATI CU ASTFEL DE SFATURI SI REMARCI!!!
Nu este vorba de neiertare,nici pe departe,ci doar de opinii,nu este vorba de viata personala,ci in general de considerentele formate fata de aceasta viata,la general.Si nu cred ca am cerut sfaturi in aceasta priviinta,ci doar mi-am expus parerea,ca fiecare,de altfel.Nu sunt incapatanata si indaratnica,dar,m-am cam saturat sa mi se puna in fata astfel de sfaturi si de replici de"neiertare si frustrare",cand eu nu doresc decat sa-mi expun parerile clare despre ceea ce cred,care pot avea sau nu legatura cu viata mea,sunt,practic "crezamintele"mele si nu niste frustrari,frustrarile si "neiertarea,sau lipsa uitarii" nu au nici o legatura cu opinii formate din gandire,analiza,simtire si ...capacitatea mea de a intelege lucrurile.
Nu imi mai calculati opiniile ca si simple "neintelegeri"de sine,acestea reprezinta parerea mea si gata,nu am nevoie de ajutor in acest sens si nu am cerut aceasta.Fiecare si le stie pe-ale lui si-si respecta punctele de vedere,de asemenea le respectam pe-a interlocutorului atata timp cat acestea nu lezeaza.
Sper sa nu mi se mai aduca in fata teoria conform careia am fost la manastire si am ramas cu "sechele",sau mai stiu eu ce,pana la urma sunt doar speculatii,si chiar de ar fi asa,nu am cerut analiza acestei situatii,intr-un mod individual,nici atat.
Va rosg sa ma iertati!...sper ca m-am facut inteleasa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:56:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.