Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce faci atunci cand nu mai gasesti sens ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17922)

gabero 10.08.2015 15:14:50

Un pumn de antidepresive ar fi binevenite.

ofemeie 14.08.2015 14:10:41

Hei, calmeaza te!nu sunt poate cea mai in masura sa iti dau sfaturi pentru ca trec printr o situatie asemanatoare。Ce pot sa ti spun e ca singurul ajutor iti e Dumnezeu。Toate situatiile ce ni se par fara scapare sunt capcanele propriilor noastre minti。Atunci cand iubesti, esti capabil sa te rogi pentru binele acelui om, esti capabil sa ii dai libertatea sa faca ceea ce doreste。Chiar si sa se desparta de tine。Te poti ruga sa fie bine。Iar Dumnezeu iti da binele, binele care iti e necesar。(nu ala pe care l ceri)
Deznadejdea nu vine decat de la vrajmas。
Lupta e grea。Doare, asa e。Dar suferinta schimba, maturizeaza si aduce intelepciunea。
Nu o sa poti sa plangi, apoi sa pui masca si sa zambesti, sa fii numai un zambet si sa te intalnesti cu toti cunoscutii, sa iei cursuri de salsa si de taichi sau mai stiu eu ce activitati。Cine zice ca asta trebuie sa faci si ca poti。。n a trecut prin asa ceva。Fiecare miscare doare, fiecare gand doare。。organic。Dar。。 va trece。In cat timp inca nu stiu, insa stiu ca va trece。
O sa ti spun ce am facut eu。M am dus si m am spovedit。Am trecut pe langa o biserica (aveam treaba pe acolo) si ceva parca mi a soptit sa intru。
Parintele spovedea。I am zis ca am mare nevoie si m a spovedit。Acum sunt mai usoara, stiu ca indiferent ce va fi, nu sunt singura。Maicuta Domnului ma tine in paza。
Si si eu la randul meu trebuie sa nu mai fac greseli fata de Ea。Pentru ca noi pacatele le platim si aici。。pe pamant。si realizam tarziu ca toate faptele noastre ne aduc aici。Si apoi ne intrebam, cazuti, "unde esti Doamne?" Pai unde sa fie, langa noi, nu el ne paraseste ci noi pe El。
Plangi!!Plangi cat poti tu de mult。Pune icoana Maicii Domnului si roaga te plangand, si plange toata durerea din tine。
Nu, nu e usor, e greu。
Dar sa ti spun un secret: E SINGURA CALE! celelalte duc la pierzanie!
Nu esti singur!

adelina02 14.08.2015 19:41:18

Citat:

În prealabil postat de gabero (Post 597721)
Cum sa ma ajute si pe mine Dzeu, cum sa ma rog ? sa urmez o cale buna, sa fiu fericit, sa-mi gasesc de lucru, sa fac ceva ?

Dragul meu, Dumnezeu ajuta pe toata lumea, iar daca ai cerut ceva si nu ti-a dat, inseamna ca inca nu e momentul sau ca acel lucru nu e potrivit pentru tine.
Vrei sa scapi de starea de acum? Bun, impune-ti sa treci peste acea despartire si peste starile depresive. Fara ca tu sa modifici ceva la modul de gandire, fara ca unele lucruri sa vina din ,,interiorul" tau, cei din jur nu te pot ajuta foarte mult. Ai un duhovnic? De ce nu vorbesti cu el...iar daca nu ai, de ce nu iti faci unul?
Incearca sa socializezi, sa devii o fire deschisa fata de oameni, fara insa a te lega prea mult de cei din jur. Nu te plange ca nu ai multi prieteni, dar atatia cati ai, sa fie adevarati si sa vorbesti cu ei. Prezenta unor oameni apropiati conteaza enorm pentru psihicul tau.
Nu te lasa prada tristetii... iata un articol interesant pe aceasta tema: http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...am-de-tristete
Cum sa faci ceva nou? Pur si simplu, fa! Iti trebuie doar putina determinare la inceput, apoi totul vine de la sine. Iesi intr-un parc, inscrie-te la diverse actiuni la care sa lucrezi cu oameni si sa cunosti persoane noi, cauta un serviciu nou, urmeaza niste cursuri, citeste ceva, apuca-te de studiat, fa-ti un hobby, etc.
Evita sa afisezi o fire posomorata pentru ca nu te va baga nimeni in seama si te vei adanci in starea ta. Iti zic asta din proprie experienta. Cu cat te arati mai placut, cu atat vei atrage oameni in jurul tau si acest lucru ai sa vezi ca te va ajuta mai mult decat crezi sa iti schimbi starea de spirit in bine.

Pelerin spre Rasarit 22.08.2015 22:03:38

Unul dintre cele mai paradoxale mesaje ale Noului Testament este acesta si este de fapt un dublu mesaj: poate fi voia lui Dumnezeu ca cei drepti sa treaca prin incercari, unele foarte dureroase, sii cu toate acestea exista o bucurie crestina in mjlocul acestor incercari. Imaginati-va o ca sunteti impreuna cu alti credinciosi care sufera de boli incurabile, sau care nu isi gasesc un loc de munca, sau care sunt singuri, sau a caror casnicie este un cosmar, sau care sunt nedreptatiti, supusi abuzurilor sau violentei,sau care au pierdut in aceasta lume pe cineva foarte drag.

Poti sa le spui multe, sa le tii predici, sa le dai citate. Ei iti pot spune: ,,Multumesc dar ai trecut prin ce trec eu? Stii ce simt? Cum ma intelegi, chiar intelegi ce simt sau doar imi dai un sfat pur teoretic? Sa fiu bucuros in asemenea clipe? Ai trait ce imi spui mie? Daca ma uit la tine voi gasi in tine bucuria, credinta si speranta despre care imi vorbesti?"

Think about.

Mihnea Dragomir 22.08.2015 22:48:57

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 598720)
poate fi voia lui Dumnezeu ca cei drepti sa treaca prin incercari, unele foarte dureroase, sii cu toate acestea exista o bucurie crestina in mjlocul acestor incercari.

Think about.

“The hardness of God is kinder than the softness of men, and His compulsion is our liberation.”
C.S. Lewis

Pelerin spre Rasarit 23.08.2015 01:25:17

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 598721)
“The hardness of God is kinder than the softness of men, and His compulsion is our liberation.”
C.S. Lewis

Deuteronom 32.39. Plangerile lui Ieremia 3.22-23

Ioan_Cezar 23.08.2015 01:46:06

Citat:

Unul dintre cele mai paradoxale mesaje ale Noului Testament este acesta si este de fapt un dublu mesaj: poate fi voia lui Dumnezeu ca cei drepti sa treaca prin incercari, unele foarte dureroase, sii cu toate acestea exista o bucurie crestina in mjlocul acestor incercari. Imaginati-va o ca sunteti impreuna cu alti credinciosi care sufera de boli incurabile, sau care nu isi gasesc un loc de munca, sau care sunt singuri, sau a caror casnicie este un cosmar, sau care sunt nedreptatiti, supusi abuzurilor sau violentei,sau care au pierdut in aceasta lume pe cineva foarte drag.

Poti sa le spui multe, sa le tii predici, sa le dai citate. Ei iti pot spune: ,,Multumesc dar ai trecut prin ce trec eu? Stii ce simt? Cum ma intelegi, chiar intelegi ce simt sau doar imi dai un sfat pur teoretic? Sa fiu bucuros in asemenea clipe? Ai trait ce imi spui mie? Daca ma uit la tine voi gasi in tine bucuria, credinta si speranta despre care imi vorbesti?"

Think about.

Se întâmplă și așa, cum bine spui.
Mi s-a întâmplat să experimentez și altă ipostază: anume, că atunci când îți expui atât experiența similară, ori, poate, chiar mai cruntă și apoi dezvălui și soluțiile care te-au izbăvit (de pildă rugăciunea ori ajutorul semenilor ori, poate, vreo minune), cel aflat în necaz arată un apetit uimitor pentru suferință, iar față de tine ... multă invidie. Cândva, un cunoscut mi-a mărturisit fără reținere că mă urăște și că îmi vrea răul. Și nu doar mie, ci tuturor celor care pot păși încrezători într-o nouă zi și mai ales celor care iubesc. Motivul? Eu eram fericit, după cum i se părea lui, eu trecusem peste câteva pierderi majore, în timp ce el încă se mai adăpa din apa durerii. I se părea nedrept ca eu să mă bucur de viață iar el să sufere... Voia să sufăr împreună cu el, musai! (deși, culmea, sufeream deja, înțelegînd bine prin ce trece...) Ce poți face în asemenea situații?
Am constatat că unii oameni tind să împărtășească bucuria și vitalitatea lor, în timp ce alții vor să tragă pe toți în noroiul unde ei se îndestulează neîncetat și unde se vaită că nu le e bine.

Pelerin spre Rasarit 23.08.2015 13:45:06

Ioan, in situatia prin care ai trecut cu acel om, experienta descrisa de tine, ce ai facut vazand reactia lui?

Ioan_Cezar 23.08.2015 14:08:47

Citat:

Ei iti pot spune: ,,Multumesc dar ai trecut prin ce trec eu? Stii ce simt? Cum ma intelegi, chiar intelegi ce simt sau doar imi dai un sfat pur teoretic? Sa fiu bucuros in asemenea clipe? Ai trait ce imi spui mie? Daca ma uit la tine voi gasi in tine bucuria, credinta si speranta despre care imi vorbesti?"

Think about.

Pe de altă parte, oamenii care ridică această pretenție (frecventă în situațiile de doliu, adică de reacție psihologică la o pierdere majoră, fie și la pierderea ori deteriorarea imaginii de sine - tot doliu este, psihologic, și încă unul foarte greu de purtat), acești oameni au nevoie de perspectiva unei izbăviri. Dacă suferința e reală și au ajuns la fundul sacului o lasă mai moale cu nazurile și primesc orice ajutor care să îi tragă nițel de ciuf (în ipostaza nedorită a calviției absolute sunt bune, la o adică, și oasele temporale ori parietale) din mocirla suferinței. Se agață de orice pai, venit de oriunde. Orice cuvânt de mângâiere e bun, atunci când ai făcut implozie...:)
Tocmai de aici și marea sugestibilitate a omului aflat în suferință, de care știu să profite multe lichele... De pildă, unii ca băieții din filmul "Secta".
E drept că prin lume circulă mitul că doar cel care a învins o suferință poate ajuta pe altul. Dar nu e decât un mit. Dacă ar fi așa, ar trebui ca doctorii să fie niște super-eroi, niște Hercule învingăreți ai tuturor suferințelor! Ori, nu-i deloc așa, unii doctori n-au avut nici pojar la viața lor și totuși scot oameni din groapă.
Ce să mai zic de vindecătorii sufletului!? Ar fi chiar o iluzie teribilă să crezi că psihologul sau psihiatrul trebe să fi învins propria psihoză ori depresie ori bulimie ori homosexualitate ca să te "înțeleagă". Dar nu e preferabil, mai degrabă, ca medicul tău să nu fi avut niciodată de-a face cu astea, pe pielea lui? Pentru că orice experiență patologică lasă urme serioase în sufletul omului, rămân sechele în diverse planuri ale funcționării sufletești.... Din păcate. E suficient ca terapeutul să fie un om informat, cu o personalitate adecvată rolului de taumaturg și cu niscaiva experiență în lucrul cu oamenii bolnavi. E suficient pentru a te pune tu la treabă și a-i primi sprijinul.
Dar boala, păcatul, suferința sunt contagioase, lipicioase. Răul voiește să prolifereze cu orice preț! Și te prinde și pe tine, cel care îl porți momentan, în planul lui expansionist. Cel care le trăiește ar voi să se mai îndulcească nițel cu ele și să le dea și la alții. De ce să sufăr numai eu, spune omul contaminat de morbul morții și al deznădejdii? Să sufere și ăsta, că prea o duce bine! Mai bine trag și pe el ori pe ei în rahatul meu, decât să urc eu de aici unde, ca să fiu sincer până la capăt, oricum aveam să ajung.... Știam eu!
Și cu asta mizeria e deplină.

*
Vindecătorului să îi cerem doar atenție și competență, un strop de bunăvoință și onestitate. Dacă voim să ne vindecăm, atunci să nu-l puricăm noi pe toate fețele! Să nu-i mai punem atâtea condiții taman atunci când avem mai mare nevoie de ajutor. Că și în Soare sunt pete!
Ce voim de fapt: ajutor întru izbăvire sau taumaturg mirobolizant/eclatant? Dar noi suntem, mai întâi, mirobolizanți?

*
Și, mai ales, să ne amintim că nu doctorul vindecă de unul singur, nu preotul izbăvește prin "magia" puterilor lui (care puteri, bre? Ce, popa-i Superman?), ci Mila Domnului prin împreună-lucrare (prin Har) cu preotul sau cu alt om.
Nu vindecătorul omenesc trebe să fi trecut prin toate chinurile și să le fi depășit.
Întrucât trebușoara asta a făcut-o deja, pentru noi, Cel Care a suferit Patimile și a înviat din morți.
E suficient ca noi doar să credem în El și să Îi cerem ajutorul. Și să ne mișcăm după puteri în direcția Lui, cooperînd cu semenii noștri, așa cum sunt ei. Dealtfel, nu ne îndeamnă El Însuși în acest sens?

Ioan_Cezar 23.08.2015 14:17:44

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 598743)
Ioan, in situatia prin care ai trecut cu acel om, experienta descrisa de tine, ce ai facut vazand reactia lui?

Sincer? M-am crucit. Chiar în fața lui.
Apoi l-am rugat să aleagă dacă voiește să mai trudim împreună la nodul gordian al suferinței sau ne despărțim și merem fiecare la ale lui. Avea nevoie, ce-i drept, să îi vorbesc despre experiențele mele asemănătoare cu a lui (uneori fabulam, ca să îi fac pe plac) și să îi hoc rolul de învingător-model. Voia să crească prin initația unui model, din păcate (acesta nu e singurul mod de a crește ca om! Mai există, de pildă, și descoperirea prin implicarea în experiență! Și altele...).
Din fericire a ales să ne mai vedem și, după vreo doi ani de chin, pe care l-am tras și eu (iar o experiență de genul ăsta n-o să se mai repete!), s-a dumirit singur că drumul lui de folos era altul. Acum e bine merci și ...nu mă mai urăște...:) În general nu mai urăște pe nimeni, din câte știu. Rulează pe drumuri mai vesele și mai împăciuite, slavă Domnului!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:07:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.