Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Împotriva ereziilor NEO-PROTESTANTE, Cuvântul al III-lea - RUGĂCIUNILE CĂTRE SFINȚI (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17735)

Copacel 06.08.2015 17:52:07

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 597294)
Haide inginere, doar fiindca igor e, teoreti, ortodox, ii canti in struna, te aglutinezi cu el, numai sa nu ramana cum scrie cu mult bun simt colegul penti.
Fireste ca moartea e final de drum. Drum pamantesc. Din pdv spiritual ce este iesirea din nimfa in imago la insecte, biologic: o nastere in next level.
Dar "adormiti" e doar un eufemism diplomatic, pentru a atenua durerea rudelor celor decedati. Care decedati sunt...morti pe bune.

Nu frate nu cant nimanui in struna.Dar eu in Ortodoxie, aud foarte des
Viata, Viata Vesnica, Duh Sfant, Sfinte Dumnezeule Sfinte Tare Sfinte fara de
moarte.
Acolo unde-i Duh Sfant acolo nu-i moarte.N-are cum sa fie moarte.Dumnezeu
nu cunoaste moartea.De aceea toti care sunt in DUHUL LUI nu cunoasc si
nu stiu ce este aia moarte.
Pentru Dumnezeu, Ortodoxia este singura credinta ce il are pe Duhul Sfant iar
crestinii-ortodocsi sunt singurii care se inchina in fatza unui mormant gol.Oare de ce este gol ?

Ziceai ca ti-ai tras duhovnic.Pai foloseste-l.Ia intreaba-l chestiile astea.:16:

Grand Moff Hadrianus 06.08.2015 18:24:31

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597303)
Nu frate nu cant nimanui in struna.Dar eu in Ortodoxie, aud foarte des
Viata, Viata Vesnica, Duh Sfant, Sfinte Dumnezeule Sfinte Tare Sfinte fara de
moarte.
Acolo unde-i Duh Sfant acolo nu-i moarte.N-are cum sa fie moarte.Dumnezeu
nu cunoaste moartea.De aceea toti care sunt in DUHUL LUI nu cunoasc si
nu stiu ce este aia moarte.
Pentru Dumnezeu, Ortodoxia este singura credinta ce il are pe Duhul Sfant iar
crestinii-ortodocsi sunt singurii care se inchina in fatza unui mormant gol.Oare de ce este gol ?

Ziceai ca ti-ai tras duhovnic.Pai foloseste-l.Ia intreaba-l chestiile astea.:16:

Normal. Eu cred ca si tine, dar nu rezist, unde apare igor sa zica ceva, nu rezist sa nu zic contrariul. :)
De ce fusei asa instabil, rebrl, eclesiosceptic si alte idiotenii criptoeretice? Simplu, in mine e o mare teama de autoritate si neincredere in institutiuni. Mi-e inca teama de o aliere, in stilul "sinergiei stat-ecclesia" bizantine iustiniene intre biserica unita ecumenic a finalului si megastatul corporatist. Mi-e frica de preoti si episcopi care pot denunta la SRI pe cei ce vor lupta armat antisistem, calcand spovada, de bagarea muierilor (nu pot numi "femei" pe ciudatele care au trufia sa viseze la preotia sacramentala), de recunoasterea "casatoriilor" poponarilor ca valide in biserica, de multe alte lucruri. Ce admir mult la catolici e autodisciplinarea lor uriasa, pe care ma tem ca nu o voi ajunge. Pur si simplu voi gandi ca pana acum, dar chiar daca nu sunt un credincios real, imi voi pune mintea asta cretina condusa de arhiconi, intre paranteze, si ma voi supune Bisericii, chiar daca se vor petrece lucruri precum cele mentionate. Nu, nu bat campii. Cauta pe net, si vei vedea ca sunt ierarhi, deocamdata doar in BO Finlandeza, care sustin bagarea pasaricilor in cler. Sau porcul ala modernist de puhalo. Insa, si daca se vor petrece evenimente precum cele profetite de Sf. Kuksa sau de Sf. Serafim de Virita, tot voi trece in extrema cealalta, care e de fspt extrema sanatoasa, si voi asculta absolut de ierarhie. Pentru ca Dumnezeu imi da mantuire, nu aiurelile mele, dar nici aiurelile unor "duhovnici" extremisti aglutinati anti-Sistem.

Penticostalul Traditional 06.08.2015 20:46:29

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597293)
Un suflet odata ce s-a nascut nu poate muri.

De acord.
Citat:

Tu probabil de referi la moartea biologica.

Exact.
Citat:

Ortodoxia nu vede moartea biologica ca pe o moarte=final de drum.

Asta nu e doar invatatura ortodoxiei ci a majoritatii covarsitoare a crestinilor.
Citat:

In Ortodoxie moartea biologica este

E, aici e problema. Ca pentru tine moartea biologica este.
Pe cand pentru Igor nu este.

"Moartea fizica nu exista" a scris dumnealui.

Hai sa-ti pun o intrebare de clarificare: trupul sfantului este mort sau viu?
Atentie, nu vorbesc despre sufletul lui, nu vorbesc despre duhul lui. Desigur ca in Biserica Universala toti sunt vii. Si cei care traiesc in trup si cei care au murit fizic. Acum intreb despre TRUPUL FIZIC al sfantului.
Ortodoxia crede ca trupul sfantului (care are moaste) este viu?

GMihai 06.08.2015 20:56:10

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 597372)

Categoric nu.

Ar fi o erezie. Ce sens ar mai avea atunci sa spunem, in Crez, "astept invierea mortilor" ?

Copacel 06.08.2015 21:06:37

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 597372)

Nu in sensul bioloigic pe care il stim noi oamenii si il intelegem.
Ideea este asa: Sfintii sunt Hristofori.Asta inseamna ca ei sunt plini
de Duh Sfant.Ori Duhul Sfant acolo unde salasluieste nu exista moarte.
Insusi corpul sfintiilor este un acumulator de Duh Sfant. De aceea multi
oameni se vindeca de tot felul de boi la atingerea sau inchinarea in fatza
unor sfiinte moaste.
Procesul de descompunere a trupului poate fi reversibil.Adica la voia Domnului
din tarana se poate reacompune trupul peste care sufletul poate intra inapoi
in trup.
Asta inseamna ca toata materia este supusa legilor lui Dumnezeu, adica
vointei lui Dumnezeu.Din moment ce prin definitie, un sfant a trait dupa
vointa lui Dumnezeu, rezulta ca sfantul (atat sufletul lui cat si trupul lui)
reflecta vointa lui Dumnezeu, deoarece pana la sfarsitul vietii biologice
sfantul nu mai traieste pentru sine ci pentru Dumnezeu.Si cum Dumnezeu
inseamna viata de orice fel (dar mai Viata Vesnica) rezulta ca trupul
sfantului desi aflat intr-o alta stare a materiei el este plin de Duh Sfant.
Ceea ce inseamna ca atunci cand oamenii se vindeca de boli trupuesti/duhovnicesti , nu osemintele in sine ale sfantului fac aceste minuni
ci Duhul Sfant care salasluieste acolo.
Si acum practic a intreba daca sfiintele moaste sunt vii este ca si cum am
intreaba : Este viu Duhul Sfant ?

Ioan_Cezar 06.08.2015 21:15:31

Curioasă discuția aceasta despre corpuri moarte sau vii... Dar cred că foarte folositoare, într-un final.
Pentru că nici eu nu sunt deplin lămurit, vin și eu cu părerea, poate mă mai dumiresc cu ajutorul vostru.
Cum înțeleg eu?

În primul rând, din câte știu numim moarte despărțirea (temporară) a sufletului de corp. Când unitatea dintre corpul și sufletul unui om s-a destrămat, numim aceasta moartea acelui om. Am înțeles că sufletul merge la Domnul iar trupul se întoarce în țărînă. Sper că nu greșesc prea tare, rog să mă corectați dacă e cazul.
Ei bine, prin prisma acestei înțelegeri, îmi pare că trupul oricărui om, inclusiv al sfântului, este mort după desfacerea legăturii dintre el și suflet (duh).

În al doilea rând, toate organele (și aparatele și sistemele, respectiv celulele și țesuturile) unui om sunt parte dintr-un sistem mai cuprinzător - sistemul organismului. Corpul nostru e un sistem format din mai multe componente corelate între ele, care funcționează împreună prin numeroase legături reciproce și prin conducerea unor subsisteme de comandă și control (sistem nervos, endocrin ș.a.)
Dacă un organ a fost despărțit de organismul din care făcea parte el nu mai poate fi viu. A pierdut însușirea de componentă a sistemului viu și nu mai poate participa la legăturile vieții acelui organism. Ca urmare, o parte distinctă a unui organism (de pildă o mână sau un deget sau capul sau altă parte) nu mai poate fi vie. Implicația, relativ la discuția de aici, este că moaștele unui sfânt nu pot fi vii, în sensul precizat aici, de componente ale unui organism viu. Un deget al unui sfânt nu mai face parte din organismul viu al sfântului. Nu biologic. Este, deci, impropriu să spunem că moaștele sunt vii, dacă nu precizăm că ne referim la altceva decât la viața biologică a omului respectiv.

În al treilea rând, o condiție a vieții unui organism, organ, țesut sau celulă o reprezintă schimburile. Celula, de pildă, este vie cât timp au loc schimburi permanente între substanțele din jurul celulei, care alcătuiesc mediul intern al organismului, și substanțele din interiorul celulei. Trecerile acestea permanente ale substanțelor de o parte și de alta a membranei celulare, prin "porțile" sau canalele ionice etc., sunt absolut necesare pentru viață. Deîndată ce schimbul dintre interior și exterior a încetat, celula moare. Pompa de sodiu și potasiu, pompa ionilor de calciu sunt exemple banale pe care le cunosc și elevii din clasa a șaptea, astăzi, în vremile moderne...:)
Este exclus ca în celulele care alcătuiesc moaștele să mai fie această mișcare a substanțelor de o parte și de alta a membranelor.

În al patrulea rând, orice organism viu realizează câteva funcții: mișcare, hrănire, apărare, reproducere, creștere, dezvoltare etc. Nu cred că moaștele vreunui sfânt realizează astfel de funcții.... Le-a văzut careva crescînd, dezvoltîndu-se ș.a.m.d.?

Rezultă că moaștele nu pot fi considerate vii, în sens biologic. Sunt componete ale unui corp (organism) mort, biologic mort. Sunt materie moartă.

Rămâne, astfel, să căutăm alt sens pentru a susține că moaștele sunt vii. În orice caz, dacă susținem că moaștele sunt vii în sensul obișnuit al termenului, mă tem că afirmăm o bazaconie teribilă.
Deci, în ce sens putem afirma că moaștele sunt vii? Deși sunt materie moartă, pe de altă parte... Adică sunt în același timp și moarte și vii...:)

Mihailc 06.08.2015 21:56:39

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 597379)
Deci, în ce sens putem afirma că moaștele sunt vii? Deși sunt materie moartă, pe de altă parte... Adică sunt în același timp și moarte și vii...:)

Ai aluzia, zvonul, pregustarea frugală a unui răspuns chiar în erminia umbratică a praznicului Schimbării la Față.

Avem un personaj care e și deopotrivă mort pentru oameni, dar cât se poate de viu în Împărăție și nu sub formă de fantomă: Moise, întruchiparea Torei.

Lucrurile sunt împachetate cu grijă într-o mare taină, deci nu e cazul să speculăm în jurul acestui indiciu fragil, imposibil de scormonit cu mințile noastre total neînvățate cu asemenea lecturi ale realităților de dincolo.

Igor_Paslusnik 06.08.2015 21:59:39

Vă întreb eu pe voi altceva:

1. Este Duhul Sfânt în Sfintele Moaște ale Sfinților, sau nu este ?

2. Biologic, Duhul Sfânt e viu sau e mort ?

3. Dacă Duhul Sfânt e viu biologic, Sfintele Moaște sunt Sfinte Trupuri Vii sau sfinte trupuri moarte ?

4. Putem să definim Sfințenia, biologic ?

5. Biologic, Sfintele Moaște ale Sfântului Elisei, când a înviat un mort, erau vii sau moarte ?

6. Dacă Sfintele Moaște sunt moarte, poate aduce moartea, viață ?

7. De ce purtau evreii, Sfintele Moaște ale Patriarhilor și Regilor cu ei, peste tot pe unde mergeau? (exemplu: racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Patriarh Iacov, luată cu ei în Egipt și din Egipt în pustie cu Moise)

8. Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, care sunt luați cu trupul la Cer, sunt vii sau sunt morți ?

9. Sfinții ceilalți, pe care i-a cinstit Dumnezeu cu Sfinte Moaște, înafară de Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, sunt vii sau sunt morți, biologic ?

10. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, care a fost luată și ea cu trupul la cer, e vie sau e moartă ?

Răspunsurile vin de la sine și se îndreaptă luminoase spre Ortodoxie...

Ioan_Cezar 06.08.2015 22:23:29

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597387)
Ai aluzia, zvonul, pregustarea frugală a unui răspuns chiar în erminia umbratică a praznicului Schimbării la Față.

Avem un personaj care e și deopotrivă mort pentru oameni, dar cât se poate de viu în Împărăție și nu sub formă de fantomă: Moise, întruchiparea Torei.

Lucrurile sunt împachetate cu grijă într-o mare taină, deci nu e cazul să speculăm în jurul acestui indiciu fragil, imposibil de scormonit cu mințile noastre total neînvățate cu asemenea lecturi ale realităților de dincolo.

Desigur. Și mulțumesc frumos pentru îndrumare.
Totodată, sper că ești de acord, Mihai, anumite distincții ori delimitări putem face și trebuie să facem, cât ne e omenește cu putință, cuviincios și frumos. Altminteri, libertatea de a cunoaște și contempla cu bucurie Creația (implicit pe Creator) la ce ne-a fost dăruită? Iar despre minte ce vom zice? Cumva că a fost făcută doar să înalțe rugăciuni, după cum mâinile doar să facă semnul crucii iar picioarele doar să alerge la biserică?...:)

Patrie si Credinta 06.08.2015 22:26:19

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 597309)
Cauta pe net, si vei vedea ca sunt ierarhi, deocamdata doar in BO Finlandeza

What?
Citat:

Sau porcul ala modernist de puhalo.

Nu suntem inca acolo cu apostazia. Puhalo si-a tras repede un frumos "taci din gura cu prostiile tale" de la sinod.
Citat:

Insa, si daca se vor petrece evenimente precum cele profetite de Sf. Kuksa sau de Sf. Serafim de Virita

Sunt curios. Despre ce profetii vorbesti?

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:56:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.