Citat:
În prealabil postat de lore86
(Post 456758)
Ionut,
intamplarea face ca am petrecut in mai multe randuri cateva zile in manastiri unde oamenii traiesc ca sfintii. Nu am intalnit nicaieri asa o lupta acerba ptr a manca sanatos, de aici si concluzia mea ca aceasta atitudine e usor(deocamdata) devianta.
AM intalnit oameni care isi petrec noptile in rugaciune, iar chipul lor radiaza de lumina, asemeni sfintilor. Dar aceeasi oameni mananca mancare fiarta,peste, fructe,legume crude sau murate, uneori si lactate. (nu seminte,nu faina de nu stiu care s.a)
Nu cred ca noi ducem o ortodoxie mai curata si mai frumoasa ca aceia. MAnanca cu bucurie,multumindu-i Domnului ptr toate. SI mai ales Rugandu-se atat inainte cat si dupa masa.
|
Eu am vizitat mănăstiri unde se consumă carne, mai exact la Timișeni (doar jumate de obște se abțin) și la Bodrog. Nici alimentația unora, nici a celorlalți nu este model pentru mine. Dacă vorbim despre viețuirea lor duhovnicească, da, ei sînt exemple demne de urmat, dar aici criticăm aspectul materialnic al vieții, adică partea Martei fără de care Maria ar muri de foame.
Citat:
(Post 456758)
Si bunicii nostri mancau si traiau cumpatat.Si erau...mult mai in putere ca noi. Spre ex, bunicul la 89 de ani cosea de nu se tineau tinerii in rand cu el, il lasau inainte zicand ca li frica sa nu le taie picioarele. Muncea de dimineata pana seara. Apoi s-a simtit rau,l-acuprins o neputinta, a stat o luna in pat(fara a fi dependent de el) dupa care s-a stins cu pace.
|
O bunică de-a mea a trăit 88 de ani. La bătrînețe muncea "mai mult ca unul tînăr", cum obișnuia să zică. Programul de lucru era de la 04:00 la 20:00. Era o femeie zveltă, se mișca ușor, mînca orice, nu mult, fără complicații gastronomice. Cealaltă bunică a fost prin construcție mai mare, greoaie. Muncea și ea, dar uite că stilul greșit de alimentație i-a stricat echilibrul și ajunsese corpolentă, ceea ce nu-i ușor pentru nimeni.
Uită-te și tu cîți oameni de la țară, în special femei, sînt la limita obezității. De ce? Pentru că mănîncă dezordonat, mult, și deși nu stau toată ziua, grăsimea nu se topește de la sine.
Citat:
(Post 456758)
Cred ca grija excesiva ptr ce bagam in gura sufoca acea grija(Doamne, ce bine ar fi daca ar fi si ea excesiva) ptr ceea ce scoatem din gura,sau ptr ceea ce gandim, facem.
Nu ne preocupa atat grija de a ne sfinti, de a perseversa in rugaciune, in lucrarea faptelor buna, in lupta cu patimile cat ne preocupa grja ptr o hrana sanatoasa. Si deja o grija care umbreste grija de cele sfinte nu mai e buna. Devine, asa cum am spus, ortorexie.
Sunt de acord ca traim intr-o lume in care ne sunt servite otravuri in ambalaje frumos colorate si cu gust bun. Si din comodiate si ignoranta le consumam.
|
În Filocalie am găsit că ignoranța este un foarte grav păcat. Ignoranța față de ceea ce îți face rău.
Da, grija pentru ceea ce mîncăm trebuie să fie pe planul secund, de acord. De aici pînă la ignoranța totală este mult, Loredana. Iar ăsta este un flagel, este dezastrul zilelor noastre, deoarece trăim într-o lume care nu realizează pericolul alimentației greșite, al otrăvii pe care o consumăm noi și familiile noastre. Dacă nu ne pasă, vom sfîrși tragic.
Citat:
(Post 456758)
Dar avem si alternative: fructe si legume din piata,lactate de la tarani,chiar si carne daca este tot din surse sigure dela tarani, crescuta la curte(carnea de pui din comert e un pericol major ptr sanatate, la fel ca si lactatele ambalate in cutii de carton sau plastic).
Asta e una.
|
Asta rămîne la stadiul de teorie, că practica... știi tu.
Citat:
(Post 456758)
Cu totul altceva e sa spui ca doar mancarea cruda e sanatoasa, si culmea cea fiarta distruge vitaminele si din cea crude,
|
Nu e culmea deloc. Prin tratare termică se distrug enzime și vitamine. Recunosc că este posibil să mă fi înșelat afirmînd sus și tare că
toate vitaminele sînt distruse prin fierbere, dar trebuie să fii de acord că o parte sînt distruse sau alterate prin coacere, fript sau fierbere - chiar și prin expunere la aburi. Voi mai căuta opinii ale nutriționiștilor și ale fitoterapeuților care au un cuvînt greu de spus în ce privește metodele corecte de gătit.
Citat:
(Post 456758)
eventual sa recomanzi ca solutie fructele"de dulce"(adica cu tot cu viermi) si alte lucruri asemnatoare pe care din repulsie refuz sa le pomenesc aici.
|
Tit 1, 15: "Toate sunt curate pentru cei curați"
Asta apropo și de discuția despre aghiazmă pe care am avut-o cîndva. Totul trebuie să fie sfințit, începînd cu mintea noastră și pînă la apa pe care curge la robinet.
"Alte lucruri asemănătoare" sînt pentru cazuri-limită, cînd vrei să-ți salvezi viața și nu ai ce mînca. Nu interpreta greșit.
Dar hai să te întreb și eu: cînd pregătești carnea, asta nu-ți provoacă repulsie? Ai tăiat vreodată o găină cu cuțitul sau cu toporul? Ți se pare normal să faci așa ceva? Cînd prepari peștele cum miroase în bucătărie? E simplu să-l tranșezi, eventual să-l cureți? Nu mai spun de curățatul unei păsări sau ce mai pomenesc de animalele mari...
Citat:
(Post 456758)
Cred ca ar fi minunat daca raporturile s-ar schimba si grija ptr santatea sufletasca ar inlocui ptr cea trupeasca, fara a o neglja pe cea din urma. Nu hrana ne mantuie, ci cuvantul Domnului care ar trebuie sa lucreze in viata noastra. In definitiv,trupul va fi dat taranei dupa un nr de ani, pe cand sufletul si comoara adunata ptr mantuirea lui va fi vesnica.
|
Trupul trebuie să devină templu al Duhului Sfînt și trebuie curățat și pregătit o dată cu sufletul la locaș al Domnului. Prima grijă trebuie să rămînă pentru suflet, evident. Ea nu trebuie
"să înlocuiască" grija pentru trup, nicidecum! O dată ce apar bolile, nu te mai poți ruga corect, mintea nu mai este la fel de clară și de zveltă. Durerile copleșesc atenția față de ispite, viața omului se schimbă, programul îi este afectat. Omul nu mai poate fi prezent la Liturghie săptămînal din cauză că nu mai rezistă sau trebuie să stea internal în spital sau chiar la pat. Este o eroare pe care o fac cei ce amînă pocăința pentru la bătrînețe, dar atunci se trezesc neputincioși și incapabili de a mai duce o viață creșninească din cauza trupului afectat de tot soiul de probleme.
Citat:
(Post 456758)
Acum extra, spunea Sf lavrentie al Cernigovului ca acei crestini care vor fi mai slabi in credinta ptr a nu si-o pierde in timpul prigoanei lui Antihrist vor primi boli in trup prin care se vor curata repede.
|
Nu căuta în cuvintele lui motive pentru o sinucidere lentă și voită. E ca și cum te-ai apuca de fumat sau de băut, este perfect similar. Nici măcar nu știm sigur dacă prigoana va începe în timpul vieții noastre.
Citat:
(Post 456758)
Asadar revin cu ideea, ce ramane ca o concluzie,sa trecem grija cea trupeasca pelocul doi,lasand pe primulloc grija cea adevarata, aceea de a spori in rugaciune si fapte bune si de a incepe lupta ptr despatimire. Sa ne ingrijim si de ce mancam, dar nu excesiv, iar ceea ce consumam sa consumam cu multumire, cu rugaciune si cu nadejdea ca Domnul ne va purta de grija.
Sa pastram curata ortodoxia, nu ortorexia!
|
Despătimirea include și lupta împotriva lăcomiei pîntecelui, nu uita. De ce crezi că s-au inventat posturile, degeaba? Iar dacă posturile sînt bune, de ce să nu postim în continuu? De cînd am început a ține posturile împreună cu soția, ne-am simțit atît de bine mîncînd vegetale încît am tras concluzia că este de preferat modul acesta de alimentație. Bravo Sfinților care au rînduit peste jumătate de an de post, măcar să forțeze deciziile creștinilor cînd așează bucate pe masă în fața membrilor familiei.