Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Mitul vitaminei B12 (cobalamina) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15185)

Florin-Ionut 09.07.2012 11:27:21

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 456758)
Ionut,
intamplarea face ca am petrecut in mai multe randuri cateva zile in manastiri unde oamenii traiesc ca sfintii. Nu am intalnit nicaieri asa o lupta acerba ptr a manca sanatos, de aici si concluzia mea ca aceasta atitudine e usor(deocamdata) devianta.
AM intalnit oameni care isi petrec noptile in rugaciune, iar chipul lor radiaza de lumina, asemeni sfintilor. Dar aceeasi oameni mananca mancare fiarta,peste, fructe,legume crude sau murate, uneori si lactate. (nu seminte,nu faina de nu stiu care s.a)
Nu cred ca noi ducem o ortodoxie mai curata si mai frumoasa ca aceia. MAnanca cu bucurie,multumindu-i Domnului ptr toate. SI mai ales Rugandu-se atat inainte cat si dupa masa.

Eu am vizitat mănăstiri unde se consumă carne, mai exact la Timișeni (doar jumate de obște se abțin) și la Bodrog. Nici alimentația unora, nici a celorlalți nu este model pentru mine. Dacă vorbim despre viețuirea lor duhovnicească, da, ei sînt exemple demne de urmat, dar aici criticăm aspectul materialnic al vieții, adică partea Martei fără de care Maria ar muri de foame.

Citat:

Si bunicii nostri mancau si traiau cumpatat.Si erau...mult mai in putere ca noi. Spre ex, bunicul la 89 de ani cosea de nu se tineau tinerii in rand cu el, il lasau inainte zicand ca li frica sa nu le taie picioarele. Muncea de dimineata pana seara. Apoi s-a simtit rau,l-acuprins o neputinta, a stat o luna in pat(fara a fi dependent de el) dupa care s-a stins cu pace.

O bunică de-a mea a trăit 88 de ani. La bătrînețe muncea "mai mult ca unul tînăr", cum obișnuia să zică. Programul de lucru era de la 04:00 la 20:00. Era o femeie zveltă, se mișca ușor, mînca orice, nu mult, fără complicații gastronomice. Cealaltă bunică a fost prin construcție mai mare, greoaie. Muncea și ea, dar uite că stilul greșit de alimentație i-a stricat echilibrul și ajunsese corpolentă, ceea ce nu-i ușor pentru nimeni.

Uită-te și tu cîți oameni de la țară, în special femei, sînt la limita obezității. De ce? Pentru că mănîncă dezordonat, mult, și deși nu stau toată ziua, grăsimea nu se topește de la sine.

Citat:

Cred ca grija excesiva ptr ce bagam in gura sufoca acea grija(Doamne, ce bine ar fi daca ar fi si ea excesiva) ptr ceea ce scoatem din gura,sau ptr ceea ce gandim, facem.
Nu ne preocupa atat grija de a ne sfinti, de a perseversa in rugaciune, in lucrarea faptelor buna, in lupta cu patimile cat ne preocupa grja ptr o hrana sanatoasa. Si deja o grija care umbreste grija de cele sfinte nu mai e buna. Devine, asa cum am spus, ortorexie.
Sunt de acord ca traim intr-o lume in care ne sunt servite otravuri in ambalaje frumos colorate si cu gust bun. Si din comodiate si ignoranta le consumam.

În Filocalie am găsit că ignoranța este un foarte grav păcat. Ignoranța față de ceea ce îți face rău.

Da, grija pentru ceea ce mîncăm trebuie să fie pe planul secund, de acord. De aici pînă la ignoranța totală este mult, Loredana. Iar ăsta este un flagel, este dezastrul zilelor noastre, deoarece trăim într-o lume care nu realizează pericolul alimentației greșite, al otrăvii pe care o consumăm noi și familiile noastre. Dacă nu ne pasă, vom sfîrși tragic.

Citat:

Dar avem si alternative: fructe si legume din piata,lactate de la tarani,chiar si carne daca este tot din surse sigure dela tarani, crescuta la curte(carnea de pui din comert e un pericol major ptr sanatate, la fel ca si lactatele ambalate in cutii de carton sau plastic).
Asta e una.

Asta rămîne la stadiul de teorie, că practica... știi tu.

Citat:

Cu totul altceva e sa spui ca doar mancarea cruda e sanatoasa, si culmea cea fiarta distruge vitaminele si din cea crude,

Nu e culmea deloc. Prin tratare termică se distrug enzime și vitamine. Recunosc că este posibil să mă fi înșelat afirmînd sus și tare că toate vitaminele sînt distruse prin fierbere, dar trebuie să fii de acord că o parte sînt distruse sau alterate prin coacere, fript sau fierbere - chiar și prin expunere la aburi. Voi mai căuta opinii ale nutriționiștilor și ale fitoterapeuților care au un cuvînt greu de spus în ce privește metodele corecte de gătit.

Citat:

eventual sa recomanzi ca solutie fructele"de dulce"(adica cu tot cu viermi) si alte lucruri asemnatoare pe care din repulsie refuz sa le pomenesc aici.

Tit 1, 15: "Toate sunt curate pentru cei curați"

Asta apropo și de discuția despre aghiazmă pe care am avut-o cîndva. Totul trebuie să fie sfințit, începînd cu mintea noastră și pînă la apa pe care curge la robinet.

"Alte lucruri asemănătoare" sînt pentru cazuri-limită, cînd vrei să-ți salvezi viața și nu ai ce mînca. Nu interpreta greșit.

Dar hai să te întreb și eu: cînd pregătești carnea, asta nu-ți provoacă repulsie? Ai tăiat vreodată o găină cu cuțitul sau cu toporul? Ți se pare normal să faci așa ceva? Cînd prepari peștele cum miroase în bucătărie? E simplu să-l tranșezi, eventual să-l cureți? Nu mai spun de curățatul unei păsări sau ce mai pomenesc de animalele mari...

Citat:

Cred ca ar fi minunat daca raporturile s-ar schimba si grija ptr santatea sufletasca ar inlocui ptr cea trupeasca, fara a o neglja pe cea din urma. Nu hrana ne mantuie, ci cuvantul Domnului care ar trebuie sa lucreze in viata noastra. In definitiv,trupul va fi dat taranei dupa un nr de ani, pe cand sufletul si comoara adunata ptr mantuirea lui va fi vesnica.

Trupul trebuie să devină templu al Duhului Sfînt și trebuie curățat și pregătit o dată cu sufletul la locaș al Domnului. Prima grijă trebuie să rămînă pentru suflet, evident. Ea nu trebuie "să înlocuiască" grija pentru trup, nicidecum! O dată ce apar bolile, nu te mai poți ruga corect, mintea nu mai este la fel de clară și de zveltă. Durerile copleșesc atenția față de ispite, viața omului se schimbă, programul îi este afectat. Omul nu mai poate fi prezent la Liturghie săptămînal din cauză că nu mai rezistă sau trebuie să stea internal în spital sau chiar la pat. Este o eroare pe care o fac cei ce amînă pocăința pentru la bătrînețe, dar atunci se trezesc neputincioși și incapabili de a mai duce o viață creșninească din cauza trupului afectat de tot soiul de probleme.

Citat:

Acum extra, spunea Sf lavrentie al Cernigovului ca acei crestini care vor fi mai slabi in credinta ptr a nu si-o pierde in timpul prigoanei lui Antihrist vor primi boli in trup prin care se vor curata repede.

Nu căuta în cuvintele lui motive pentru o sinucidere lentă și voită. E ca și cum te-ai apuca de fumat sau de băut, este perfect similar. Nici măcar nu știm sigur dacă prigoana va începe în timpul vieții noastre.

Citat:

Asadar revin cu ideea, ce ramane ca o concluzie,sa trecem grija cea trupeasca pelocul doi,lasand pe primulloc grija cea adevarata, aceea de a spori in rugaciune si fapte bune si de a incepe lupta ptr despatimire. Sa ne ingrijim si de ce mancam, dar nu excesiv, iar ceea ce consumam sa consumam cu multumire, cu rugaciune si cu nadejdea ca Domnul ne va purta de grija.

Sa pastram curata ortodoxia, nu ortorexia!

Despătimirea include și lupta împotriva lăcomiei pîntecelui, nu uita. De ce crezi că s-au inventat posturile, degeaba? Iar dacă posturile sînt bune, de ce să nu postim în continuu? De cînd am început a ține posturile împreună cu soția, ne-am simțit atît de bine mîncînd vegetale încît am tras concluzia că este de preferat modul acesta de alimentație. Bravo Sfinților care au rînduit peste jumătate de an de post, măcar să forțeze deciziile creștinilor cînd așează bucate pe masă în fața membrilor familiei.

Florin-Ionut 09.07.2012 11:41:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 456769)
Depinde de modul de preparare termica.
Prajirea si coacerea (gratar, cuptor, etc) se face in jur de 250 grade celsius sau mai mult.
In acest fel o parte din "componente" se pot trasforma radical sau chiar descompune in produsi daunatori.

Prin fierbere nu se depasesc 100 grade (poate ceva mai mult la oala cu presiune).
Este destul de ok.

Destul de ok presupune că o parte din componente se pierd sau cel puțin structura lor se alterează. Este?

Citat:

Afirmatiile cum ca se distrug 1/3 din proteine si se pierd sarurile minerale nu au nici o baza stiintifica, sunt aiureli inventate de raw vegani pentru a-si sustine cauza (deh, scopul scuza mijloacele, nu?).

Și eu trebuie să-l cred pe cuvînt pe AlinB de pe crestinortodox.ro , nu pe nenea doctor în fitoterapie care a inventat "aiurelile" vegane. Vino cu studii și cercetări științifice care să ne arate cum respectivii au luat diverse alimente și le-au fiert, copt, fript trăgînd concluzii că atîta proteină s-a pierdut, atîtea vitamine și enzime s-au distrus șamd. Altfel nu văd de ce aș crede ce spui.

Citat:

Si ce se intampla cu eventualele bacterii, germeni, viermi chiar?

Stiu un copil care s-a ales cu un vierme tare pacatos, de care se scapa foarte greu daca scapi cumva, de la niste legume.

Din acest motiv de altfel regimul "raw vegan" nu este recomandat la gravide si la copii (la adulti merge in ideea ca daca se imbolnavesc, duc mai usor boala).

Ce se întîmplă, își fac cuib în intestine?

Mergînd pe ideea că prin fierbere ne păzim de paraziți, ar trebui să nu mai consumăm nimic crud, nu? Parcă tu aveai replica aia că hai să nu mai trecem strada că s-ar putea să ne calce mașina... Iar dacă pe adulți îi calcă mașina, atunci duc mai ușor boala, deci ei pot totuși să se riște trecînd strada. :)

Florin-Ionut 09.07.2012 11:55:35

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 456762)
Eu nu am glumit , dar nici de acum incolo nu glumesc .
Cititi orice carte de medicina (nu de medicina populara sau distractiva !) legat de igiena alimentatiei umane .
Asta referitor la subierctul vitamine si saruri minerale . La acest capitol nu veti intilni greseli referitoare la realitatea lucrurilor (este vorba de integritatea moleculara a vitaminei conditionata termic !).
La alte caspitole insa , cartile clasice si moderne de medicina alimentatiei pot contine greseli , lucruri neconforme cu realitate.
Si chiar la vitamine , lucruri legate de stereochimia moleculei de vitamina , de ansamblul vitamina -enzime insotitoare , modalitate si rata de absortie intestinala, biodisponibilitatea acestora , ca si metabolizarea si excretia surplusului cantitativ, cartile simandicoase de medicina clasica pot contine erori .
Dar pe dvs. va intereseaza stabilitatea termica moleculara a vitaminei si nu alte aspecte . Acest lucru este tratat corect in toate cartile .
Daca nu aveti un abonament la o biblioteca intrati de acasa de la dvs. pe net si veti mai afla cite ceva , fara a-l idolatriza pe Google !
Eu va spun insa ca singura vitamina care se inactiveaza (se distruge) la peste 60 grade C este doar vit. C. Adica , mincarurile de legume si fructe fierte isi pierd , in procent de 95%, cantitatea totala de asemenea vitamina .
Aceasta este singura care necesita sa fie administrata in stare nepreparata (alimentele care o contin, desigur) termic. Cea mai mare c% de Vit. C se gaseste in : catina, patrunjel, citrice, fructe autohrone (in aceasta ordine descrescatoare)!
Dar sa tineti minte , nu orice fruct sau leguma care are gust acrisor insemneaza ca in mod obligatoriu duhneste de Vit.C !
Daca se administreaza cantitati sporite de vitamina C (prin fobia de avitaminoza, instalata intr-o lunga durata de timp sau in cea acuta prin transpiratii masive asa cum se intimpla in zilele acestea datorita caldurilor toride ) care in final depasesc nevoile zilnice ale organismului, aceasta se va elimina prin urina , pt. ca nu se stocheaza in organismul uman decit extrem de putin !
La fel se intimpla cu vitaminele din grupul mare B si cu toate vitaminele numite "Hidrosolubile". Putem sa bagam cit vrem in noi din clasa hidrosolubilelor ca tot in toaleta ajung daca aporul este excesiv.

Cea de-a doua categorie de vitamine , cele liposolubile (solubile in grasimi) precum Vit. A, Vit D, Vit.E, prezinta pericolul intoxicarii cu ele atunci cind sunt administrate in exces deoarece acestea se acumuleaza in organism , avind o eliminare mult mai lenta decit cele hidrosolubile .

Dar de la preceptele clasice ale medicinei alopate sau ale celei naturiste exista multe abateri evidente in realitate (ceea ce nu permite atribuirea coroanei de regina niciuneia dintre aceste medicini legat de alimentatia omului) a caror cauza si existenta sunt stiute numai de Dumnezeu , tocmai pt. a se proslavi numele Lui si nu al omului cu stiinta sa !
Asa de exemplu stim ca Sf. Simeon stilpnicul a trait multa, multa, vreme doar cu un bob de mazare pe zi si cu sfinta Impartasanie - si n-a patit nici o carenta si nici nu a murit din cauza aceasta- deasemenea Vietile Sfintilor, Proloagele si Patericul arata nenumarate asemenea exemple . Chiar si femei - Sf. Maria Egipteanca- au putut face asa ceva fara sa se intimple ceva rau cu ele.

Asata ne trimite cu gindul , dar mai ales cu multa credinta , la cuvintele Domnului : ,,... nu numai cu piine va trai omul, ci cu tot cuvintul care iese din gura lui Dumnezeu.
Dar intre stiinta si Dumnezeu este musai sa fi condus de duhovnic , deoarece altfel te dai peste cap si nu numai ca te imbolnavesti dar ajungi de risul dracilor (fie ca te increzi numai in stiinta , fie ca tu te-ai facut singur talmaci al cuvintului lui Dumnezeu !) care vorba gheronului Cleopa : rid de se scarpina pe burta !

Desi am un pic de carte si leteratura in domeniu , prefer cuvintul lui Dumnezeu , desi de multe ori nu il implinesc , dar ma straduiesc sa fac precum a invatat Sf. Sisoe cel Mare , a carui prasnuire astazi se face , adica , chiar daca mai cad ca nu fac numai poruncile Domnului , dar ma ridic si o iau de la inceput cu gindul mai intii la El. Si 'oi vedea cum ma va prinde sfirsitul !

Fiecare sa faca cum o crede de cuvinta , dar eu asta am spus ... si alta nu mai adaug !

Păi domnule Zaharia, puneți pe ecran cîteva titluri de lucrări competente care tratează problema în discuție. Să vedem cine le-a scris, ce studii a făcut, cum a făcut acele experimente, să vedem tabelele deduse după teste și apoi mai vorbim. Căci dacă este să mergem la bibliotecă sau la librărie, mergem!

Viețile Sfinților care au dus o existență ascetică nu sînt model pentru noi, cei din lume. Așa cum nici postul negru care se ținea în vremuri imemoriale nu se mai practică astăzi decît poate de către nevoitorii care s-au retras prin munți și prin pustii. Ei se alimentează direct cu energiile Duhului prin convorbirea continuă cu Dumnezeu și prin prezența Lui nemijlocită în trupul lor. Aici nu mai discutăm despre o viețuire lumească obișnuită, ci despre una îngerească; e cu totul altă poveste pe care puțini creștini o mai cred.

Cît despre vitamina C, hai să vă spun ce am mîncat dimineață (și acum nu mi-e deloc foame, după aproximativ 4 ore): un pumn de fructe de goji, care scrie acolo pe sait că:

"Este al doilea in lume ca continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B si altele.
Este cel mai eficient antioxidant – consumul a numai 2o grame de goji asigura necesarul zilnic de antioxidanti!! "

Florin-Ionut 09.07.2012 14:09:09

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 456961)
Personal,un lucru nu reusesc sa il impropriez in conceptia mea de romanca autentica.: tot soiul de semninte si fructe exotice. Ma multumesc cu ce ofera gradina noastra romaneasca , precum si livada noastra.

Acum extra: cred ca e destul de riscant sa devi dependent, mai mult sau mai putin constient, de o alimentatie exotica. S-ar putea sa vina timpuri in care nici banalul grau nu il vom gasi cu usurinta. Cred ca o simplificare a vietii in sensul cunoscut de stramosii nostri este cea mai benefica. Sa invatam sa mancam simplu, dar cu multumire.

Eu duc o lupta extrem de grea ptr intoarcere la origini. Adica este foarte greu sa renunti la alimentatie fast-food, la mezeluri, la margarina, la painea pufoasa cu 3 euri, la ultragustoasele iaurturi din comert--cu sau fara fructe--, la lapte si lactate din comert, . s.a.
Dar prin darul Domnului aproape am reusit.

Am ramas la mancarea fiarta ca mancare de baza, avand cateva suplimente de fructe si legume crude pe zi. De asemena lactatele de la tarani, cerealele integrale s.a

Nu mi-am propus si nu cred ca as vrea sa trec pe alimentatie exotica. Incerc sa mananc cel putin ca bunicii mei, ne indreptam spre simplitatea lor.(desi abia am facut primii pasi)
Desi , repet, e o lupta extrem de grea in conditiile in care societatea promoveaza o viata cu totul diferita.

Apropo de chestii exotice, măsline cumperi? :) Dar portocale, lamîi...

Am mai întîlnit părerea asta, că e mai bine să consumăm alimente care se găsesc numai în zona unde trăim. Pentru că o dată ce distanța crește, produsele trebuie conservate mai intens, se culeg crude ca să se coacă pe drum sau pe raftul magazinului șamd.

Eu nu văd o problemă în a înlocui ciocolata cu curmalele, "sucurile" acidulate cu ananasul... De ce să nu cumpărăm semnițe de fistic, caju, migdale? Dacă ți se par scumpe, compară-le cu cît cheltui pe bomboane, ciocolată, carne și alte lucruri pe care vegetarienii nu le cumpără.

Ieri am mîncat pentru prima oară amaranth. Este interesant, ca și quinoa. Asta da semințe exotice! Dar hrișca, năutul, soia și fasolele nu-s nici pe departe în categoria lor, se găsesc de multă vreme în România. Ucrainienii consumă frecvent hrișcă, francezii și multe alte țări o cultivă pe suprafețe mari.

Să știi că vegetarienii trebuie să consume cît mai divers și mai mult decît ceilalți, ca să compenseze spre exemplu proteinele care se găsesc în carne. De aia avem acum năut (făcut cu usturoi crud) în frigider, de aia am atîtea boabe în cămară. Altfel ajungem la deficiențe și la boli, după cum am constatat citind despre vitamina B12.

Nu am pretenția să înțelegi toate acestea dintr-o dată, dar văd că ai pus început bun și pe partea asta, alimentară, și mă bucur foarte mult pentru că începi să te gîndești mai mult la sănătatea ta și a familiei tale.

ovidiu b. 09.07.2012 17:41:07

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 457518)
Pai nevoile metabolice sunt diferite in functie si de activitatile omului.
Daca studiezi toata ziua carti de epistemologie genetica, sa zicem, sau de fiziopatologie nu stiu de ce nivel de dificultate, pesemne ca ai nevoie mai mare de anumite vitamine, glucide, calciu etc.
Iar daca lucri in mina sau esti alergator de maraton, iarasi cred ca iti trebe o alimentatie aparte.
Dar daca petreci in convorbire cu Dumnezeu...

Ce te face să crezi că o bucată de carne îți dă mai multă energie decât anumite cereale, fructe și legume? Mă refer în cazul celui care lucrează în mină sau care aleargă? Că oamenii nu vor să priceapă că poteinele se găsesc și în vegetale este cu totul altceva. Fiecare are liberatatea de unde să aleagă...viața este pomul cunoștinței binelui și răului, pomul de încercare a omului. :1:

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 457518)
Eu cred ca sfintii de care pomenesti se mai hraneau si cu altceva, nu doar cu alimentele pomenite. (prin asta nu vreau sa spun ca papau friptane pe ascuns)

Da se hrăneau și cu altceva - cu cuvântul lui Dumnezeu. Dar știi cum? Mâinile lucrau iar mintea și inima le aveau îndreptate către Dumnezeu. Ce ușor găsim noi explicații pentru modul nostru de viață. Spre exemplu Sf Ioan Iacob Românul ziua nu mânca nimic până la apusul soarelui și rostea neîncetat rugăciunea din inimă, iar cu mâinile lucra la grădină, la întreținerea schitului și odihnea cu dragoste pelerinii care poposeau acolo. Mânca o dată în zi, pesmeți, măsline, smochine și bea puțină apă, iar noaptea dormea câteva ore, pe o scândură, având o piatră drept perină.

"Și a văzut acolo pre bătrâni strălucind cu lucrurile cele bune și cu gândirea de Dumnezeu, cu duhul arzând, Domnului slujind; pentru că cântarea lor era neîncetată, starea de toată noaptea, având pururea în mâini lucrul și Psalmi în gurile lor. Hrană aveau neîmpuținată, pre cuvântul lui Dumnezeu; iară trupul îl hrăneau cu pâine și cu apă, precum fieștecăruia îi era înfocarea cea spre dragostea lui Dumnezeu." - extras din viața Sf Maria Egipteanca

ovidiu b. 09.07.2012 18:04:34

Citat:

Afirmatiile cum ca se distrug 1/3 din proteine si se pierd sarurile minerale nu au nici o baza stiintifica, sunt aiureli inventate de raw vegani pentru a-si sustine cauza (deh, scopul scuza mijloacele, nu?).

Și ca să trăiești trebuie să ucizi...nu? E și asta un scop care scuză mijloacele. :1:

Florin-Ionut 10.01.2013 17:00:01

http://www.rawlifestyle.ro/vitamina-b12

Florin-Ionut 03.02.2013 19:30:52

http://drcalinmarginean.blogspot.fr/...-in-dieta.html

Vă recomand și conferințele dînsului, aveți ce învăța din ele.

maria32 04.02.2013 15:26:11

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 500818)
http://drcalinmarginean.blogspot.fr/...-in-dieta.html

Vă recomand și conferințele dînsului, aveți ce învăța din ele.

subscriu, si eu le recomand.

Florin-Ionut 04.02.2013 15:52:06

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 501050)
subscriu, si eu le recomand.

Sînt totuși cîteva puncte cu care nu pot fi de acord. El susține că e suficient ca o mamă să alăpteze pînă la 6-9 luni, nu ține cont prea mult de combinațiile nepermise între unele alimente, zice că soia trebuie neapărat fiartă (deși aici recunoaște că e în dubiu). O laudă adeseori pe E. White, fiind adventist, și probabil mai sînt și altele.

Cu toate acestea, merită să urmăriți filmele, aveți ce învăța de la dînsul. Tot respectul pentru campania lui de informare și pentru cunoștințele acumulate.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:20:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.