Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pentru cei care sufera de depresie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14548)

dobrin7m 07.02.2013 01:26:37

"Spune fratelui Ioan3: Întărește-ți inima ca pe o piatră
tare. Iar piatră numesc tăria sufletului, ca să poți auzi
cele ce-ți voi spune. Ia deci seama la tine însuți, ca nu
cumva auzind aceasta să te semețești în inima ta și să
cazi din făgăduința duhovnicească. Căci pe mulți i-a
pierdut înfumurarea chiar dintre cei ce-au atins măsura.
Deci te pregătește spre mulțumire în toate, auzind pe
Apostolul care zice: ” Întru toate mulțumiți” (I Tes.
5,18), “fie în necazuri, fie în nevoi, fie în strîmtorări” (II
Cor 6, 4), fie în neputințe și osteneli trupești. Mulțumește
lui Dumnezeu în toate cele ce vin asupra ta. Căci
nădăjduiesc că și tu vei “intra în odihna Lui" (Evr. 4,1).
"Pentru că prin multe necazuri trebuie să intrăm în
împărăția lui Dumnezeu” (Fapte 14,22). Nu te îndoi deci
în sufletul tău și să nu slăbească inima ta în ceva. Și aduți
aminte de cuvîntul Apostolului „că chiar de se strică
omul nostru cel din afară, cel dinăuntru se înoiește din zi
în zi” (II Cor. 4,16).
Dacă deci nu suferi pătimirile, nu poți ajunge la cruce.
Iar de rabzi mai întîi pătimirile, vei intra la limanul
odihnei Lui. Și te vei liniști apoi întru toată negrija, avînd
sufletul întărit și lipit de Domnul pentru totdeauna,
străjuit în credință, bucurîndu-se întru nădejde,
veselindu-se în dragoste, păzit în sfînta și cea de o ființă
Treime. Și atunci se va împlini cu tine ceea ce s-a spus: „
Să se veselească cerurile și să se bucure pămîntul” (Ps.
95,11). Aceasta este viața cea fără de griji a omului lui
Dumnezeu. Căci se bucură, iubitul meu frate, Tatăl și
Fiul și Sf. Duh de mîntuirea ta." Filocalia vol.XI Sf. Varsanufie si Ioan
Scrisoare a marelui batran Varsanufie catre Ava Ioan

cezar_ioan 07.02.2013 23:42:46

Gandirea pozitiva, asa cum este prezentata de obicei in cartile de psihologie (in special terapie cognitiva) are cateva trasaturi care o arata cu totul demna de a se impleti cu viata imbisericita.
Mai intai, atributul de pozitiva nu vine de la semnul plus si nu sugereaza neaparat un optimism juvenil, eventual exaltat si lipsit de maturitate. Termenul folosit in psihologie vine din latinescul "positivae", cu sensul de fapta/faptuire.
Asadar, gandirea pozitiva consta in strategia de a urmari fapte, fapte sanatoase, fapte bune. Iar daca aceste fapte sunt unite cu o dreapta invatatura, cu dreapta credinta in Hristos si cu simtamintele de evlavie si smerita cugetare, atunci iata ca gandirea pozitiva nu se opune vietii crestine ci ne apropie de indemnul Apostolului si, desigur, mai intai de poruncile Domnului.
Apoi, gandirea pozitiva inseamna sa nu ne lasam coplesiti nici de visare-reverie, nici de deznadejde, ci sa facem dupa puteri orice lucru bun care ne poate dezmorti sufletul si care ne ajuta sa construim o viata de credinta, nu doar sa o declamam.
Gandirea pozitiva este o arma redutabila impotriva depresiei intrucat taie tendinta mintii de a scotomiza si rumina la nesfarsit partile negre ale existentei, ne impiedica sa focalizam doar pe neajunsuri, ne incurajeaza sa cautam solutii si sa nu trandavim. Sa fim activi, desigur pentru noi crestinii sa fim activi in sensul faptelor bune, bineplacute Domnului.

Daca altii cred ca gandirea pozitiva este altceva, probabil ca au citit carti scrise de amatori sau ca au citit superficial cartile bune.
Gandirea pozitiva nu inseamna a te imbata cu apa rece si nici a visa nerealist la mari succese, ci a te tine la luciditate si a urmari faptele bune.

Desigur, in Biserica ne putem dispensa de un astfel de termen, intrucat in traditia vietii crestine avem o multime de alti termeni cu inteles bine precizat. Dar intrucat noi traim intr-o lume secularizata, pierduta in ea insasi, cred ca prin pogoramant Domnul a ingaduit psihologilor, acestor mici si modesti slujitori care au o mica dar semnificativa putere buna uneori, sa aduca pe scena lumii o maniera constructiva de a aborda problemele existentei.
Totusi, cred ca mai de folos ne este noua sa aprofundam izvoarele Bisericii, unde gasim hrana multa si buna pentru sufletul nostru si unde avem ajutorul inegalabil oferit de Duhul Sfant si de oamenii lui Dumnezeu.

adam000 07.02.2013 23:55:02

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 501931)
Gandirea pozitiva, asa cum este prezentata de obicei in cartile de psihologie (in special terapie cognitiva) are cateva trasaturi care o arata cu totul demna de a se impleti cu viata imbisericita.
Mai intai, atributul de pozitiva nu vine de la semnul plus si nu sugereaza neaparat un optimism juvenil, eventual exaltat si lipsit de maturitate. Termenul folosit in psihologie vine din latinescul "positivae", cu sensul de fapta/faptuire.
Asadar, gandirea pozitiva consta in strategia de a urmari fapte, fapte sanatoase, fapte bune. Iar daca aceste fapte sunt unite cu o dreapta invatatura, cu dreapta credinta in Hristos si cu simtamintele de evlavie si smerita cugetare, atunci iata ca gandirea pozitiva nu se opune vietii crestine ci ne apropie de indemnul Apostolului si, desigur, mai intai de poruncile Domnului.
Apoi, gandirea pozitiva inseamna sa nu ne lasam coplesiti nici de visare-reverie, nici de deznadejde, ci sa facem dupa puteri orice lucru bun care ne poate dezmorti sufletul si care ne ajuta sa construim o viata de credinta, nu doar sa o declamam.
Gandirea pozitiva este o arma redutabila impotriva depresiei intrucat taie tendinta mintii de a scotomiza si rumina la nesfarsit partile negre ale existentei, ne impiedica sa focalizam doar pe neajunsuri, ne incurajeaza sa cautam solutii si sa nu trandavim. Sa fim activi, desigur pentru noi crestinii sa fim activi in sensul faptelor bune, bineplacute Domnului.

Daca altii cred ca gandirea pozitiva este altceva, probabil ca au citit carti scrise de amatori sau ca au citit superficial cartile bune.
Gandirea pozitiva nu inseamna a te imbata cu apa rece si nici a visa nerealist la mari succese, ci a te tine la luciditate si a urmari faptele bune.

Excelenta explicatia asta pe care ai dat-o!
Este prima oara cand pot sa spun ca inteleg si eu corect chestia asta cu gandirea pozitiva in sens de faptuitoare.
De altfel ca o paralela, un parinte spunea despre crediinta ca si demonii au crediinta cunoscatoare, si ca adevarata crediinta a noastra trebuie sa fie cea faptuitoare.

Chiar azi am ascultat ]o prelegere f interesanta a unui parinte despre psihologie. Merita ascultata.

cezar_ioan 08.02.2013 00:17:44

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 501935)
Este prima oara cand pot sa spun ca inteleg si eu corect chestia asta cu gandirea pozitiva in sens de faptuitoare.

Slava Bunului Dumnezeu!

As mai adauga faptul ca, practicata o vreme, constant, gandirea pozitiva devine o deprindere si o obisnuinta de a cugeta si actiona.
Deprindere, intrucat ajunge sa intre in functiune ca de la sine, aproape fara efort prealabil.
Obisnuinta, intrucat treptat capeti o adevarata nevoie sa o practici si simti nemultumire de sine si oarecare tensiune sufleteasca daca te porti altfel.

adam000 08.02.2013 00:28:17

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 501942)
Obisnuinta, intrucat treptat capeti o adevarata nevoie sa o practici si simti nemultumire de sine si oarecare tensiune sufleteasca daca te porti altfel.

Uite, as vrea sa te intreb parerea ta, despre ceva ce banuiesc de multa vreme si in priviinta pacatului/patimei: oare nu este exact asta (cel descris mai sus de tine = obisnuinta care creaza nevoie) si mecanismul prin care pacatul devine patima, pina cand mintea si gandirea se intuneca si nu mai gandeste corect - psihicul nostru devine nemultuimit si simte tensiune sufleteasca cand nu pacatuieste, de ai zice ca nu mai stie a distinge binele de rau (un fel de invers al practicarii virtutii)?
Ca si cand psihicul are un mecanism (acesta al obisnuintei) care poate fi folosit si in directia pacatului si in directia virtutii? (iar alegerea directiei este, la inceput, a noastra - zic ca doar la incepu,t pt ca insasi mecanismul acesta al obisnuintei care creaza nevoie etc modifica capacitatea de control)

dobrin7m 08.02.2013 01:28:13

Citat:

Desigur, in Biserica ne putem dispensa de un astfel de termen, intrucat in traditia vietii crestine avem o multime de alti termeni cu inteles bine precizat. Dar intrucat noi traim intr-o lume secularizata, pierduta in ea insasi, cred ca prin pogoramant Domnul a ingaduit psihologilor, acestor mici si modesti slujitori care au o mica dar semnificativa putere buna uneori, sa aduca pe scena lumii o maniera constructiva de a aborda problemele existentei.
Totusi, cred ca mai de folos ne este noua sa aprofundam izvoarele Bisericii, unde gasim hrana multa si buna pentru sufletul nostru si unde avem ajutorul inegalabil oferit de Duhul Sfant si de oamenii lui Dumnezeu.

in Sfanta Traditie gandirea pozitiva este numita gandul cel bun. Pune intotdeauna gandul cel bun inaintea gandului celui rau. Aceasta o faci la inceput ca un exercitiu de memorie, insa cu timpul , pe masura ce te cureti, devine ceva firesc si normal a gandi doar de bine. Acest fapt te duce cu timpul la a vedea toate curate.

laurastifter 08.02.2013 01:38:28

Citat:

Deosebit de interesant!
Întreaga noastră credință este o "veste bună" (Evanghelie). Mesajul creștin este optimist, pozitiv, dătător de lumină și de bucurie, de vreme ce "Dumnezeu este Lumină și niciun întuneric nu este întru El" (I In1, 5).
În Întreaga Sfântă Scriptură se găsesc numeroase îndemnuri la bucurie. Cum spunea domnul Mihnea Dragomir (încerc să-i citez mesajul din memorie, fiindcă mi-a plăcut foarte mult): "E puțin probabil să te apuce depresia, bine știind că Iisus, glorios, a înviat"!
"Bucurați-vă totdeauna întru Domnul și iarăși zic: bucurați-vă!" (Filipeni4, 4)
"Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat." (I Tes5, 16-17)
Acestea sunt doar două dintre numeroasele texte revelate în care Dumnezeu și cei pe care El i-a inspirat ne încurajează să ne bucurăm, să gândim pozitiv (pentru a ne exprima într-un limbaj specific psihologiei moderne), pentru că El ne iubește!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Marcel_Ionut 08.02.2013 10:38:43

[quote=cezar_ioan;501931]

Sunteti amabil sa imi da-ti niste titluri de carti bune, legate de gandirea pozitiva ?:)

cezar_ioan 08.02.2013 11:30:55

Noul Testament, Filocalia, toate cartile ziditoare de suflet din Biserica. Cantarile si slujbele toate.

Apoi, strict psihologic, in limba romana consider ca lucrarea cea mai buna, un compendiu, apartine prof. Irina Holdevici de la Univ. Bucuresti. Cartea se cheama chiar asa: "Gandirea pozitiva" si se gasea anul trecut in librarii. Este o editie noua, din 2012, desi sunt bune si editiile mai vechi, 2008, 2011.
Alte lucrari sunt semnate de Dan David, de la Cluj, insa nu am acum, in memorie, un titlu exact.
Lucrarile americane si europene (franceze, mai ales) sunt numeroase pe piata, insa eu nu le recomand. Sufera de ...californianism si nu cred ca au legatura cu specificul nostru psihologic si cultural, cu atat mai putin cu traditiile romanesti si Biserica noastra.
In cartea recomandata veti gasi o lista bibliografica pe care, daca o parcurgeti studiind cartile respective, va...felicit! (eu nu am reusit sa o aprofundez, lista e foarte lunga...:)

P.S. Contrar opiniilor unor confrati forumisti care si-au permis sa critice cartile prof. Holdevici din auzite, fara sa le studieze cu atentie si fara sa aiba competente profesionale in domeniul psihologiei teoretice si practice, compendiul recomandat este o lucrare stiintifica, in care, inainte de toate autoarea demistifica si lamureste deplin conceptul de g. pozitiva, neavind conotatii antireligioase sau altele asemenea, precum sustin amatorii rauvoitori.
Ca psiholog ortodox consider ca lucrarea este de un real folos celor care vor sa fie la curent cu tendintele din psihologia stiintifica actuala si care vor sa depaseasca parerile neavizate, miturile, speculatiile si in general toata inversunarea mistificatoare care se abate constant asupra muncii si cunoasterii psihologice. Este o lucrare serioasa, puternic documentata si cu aprofundari experimentale validate.

Marcel_Ionut 08.02.2013 12:29:42

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 502006)
Noul Testament, Filocalia, toate cartile ziditoare de suflet din Biserica. Cantarile si slujbele toate.

Apoi, strict psihologic, in limba romana consider ca lucrarea cea mai buna, un compendiu, apartine prof. Irina Holdevici de la Univ. Bucuresti. Cartea se cheama chiar asa: "Gandirea pozitiva" si se gasea anul trecut in librarii. Este o editie noua, din 2012, desi sunt bune si editiile mai vechi, 2008, 2011.
Alte lucrari sunt semnate de Dan David, de la Cluj, insa nu am acum, in memorie, un titlu exact.
Lucrarile americane si europene (franceze, mai ales) sunt numeroase pe piata, insa eu nu le recomand. Sufera de ...californianism si nu cred ca au legatura cu specificul nostru psihologic si cultural, cu atat mai putin cu traditiile romanesti si Biserica noastra.
In cartea recomandata veti gasi o lista bibliografica pe care, daca o parcurgeti studiind cartile respective, va...felicit! (eu nu am reusit sa o aprofundez, lista e foarte lunga...:)

P.S. Contrar opiniilor unor confrati forumisti care si-au permis sa critice cartile prof. Holdevici din auzite, fara sa le studieze cu atentie si fara sa aiba competente profesionale in domeniul psihologiei teoretice si practice, compendiul recomandat este o lucrare stiintifica, in care, inainte de toate autoarea demistifica si lamureste deplin conceptul de g. pozitiva, neavind conotatii antireligioase sau altele asemenea, precum sustin amatorii rauvoitori.
Ca psiholog ortodox consider ca lucrarea este de un real folos celor care vor sa fie la curent cu tendintele din psihologia stiintifica actuala si care vor sa depaseasca parerile neavizate, miturile, speculatiile si in general toata inversunarea mistificatoare care se abate constant asupra muncii si cunoasterii psihologice. Este o lucrare serioasa, puternic documentata si cu aprofundari experimentale validate.

Mersi frumos si o sa recomand la toata lumea o carte care te poate scoate din deznadejde, este vorba de Dumnezeu este Iubire. Marturia Sfantului Siluan Athonitul, superbaaa :D

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:20:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.