Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Confuzia dogmei catolice si ecumenismul ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14253)

Erethorn 19.12.2011 22:09:48

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 416548)
Daca in prima faza am avut un citat doar scos din context, in a doua faza citatul e falsificat, ca sa fie tacamul complet.
Ca sa nu mai fie dubii ca discutia e ridicola,

Iată citatul așa cum apare pe cea mai mare librărie online de scrieri patristice, ccel.org:

46. Lest some should unreasonably object, in order to turn men away from what we teach, that we say that Christ was born a hundred and fifty years ago under Quirinius, and taught what we say he taught still later, under Pontius Pilate, and 272should accuse us [as supposing] that all men born before that time were irresponsible, I will solve this difficulty in advance. We have been taught that Christ is the First-begotten of God, and have previously testified that he is the Reason of which every race of man partakes. Those who lived in accordance with Reason are Christians, even though they were called godless, such as, among the Greeks, Socrates and Heraclitus and others like them; among the barbarians, Abraham, Ananiah, Azariah, and Mishael, and Elijah, and many others, whose deeds and names I forbear to list, knowing that this would be lengthy. So also those who lived without Reason were ungracious and enemies to Christ, and murderers of those who lived by Reason. But those who lived by Reason, and those who so live now, are Christians, fearless and unperturbed. For what cause a man was conceived of a virgin by the power of the Word according to the will of God, the Father and Master of all, and was named Jesus, and after being crucified and dying rose again and ascended into heaven, an intelligent man will be able to comprehend from the words that were spoken in various ways. But since the further demonstration of this does not seem necessary at the moment, I will pass on to more needed demonstrations.

Mai ușor cu acuzele de fals, că vă faceți de rușine nu doar din punct de vedere teologic, ci și din punct de vedere moral.

Erethorn 19.12.2011 23:04:30

Iată o altă variantă de traducere a aceluiași capitol:

LXI. But lest men of perverse minds for the staggering of
Christian converts should object, that we ourselves allow Christ
not to have been born above an hundred and fifty years, in the
time of Cyrenius, and that He broached His doctrine under
Pontius Pilate ; and from hence cry out that all mankind
before the birth of Christ must consequently have been inno-
cent, I shall by way of prevention solve this doubt. One
article of our faith then is, that Christ is the First-begotten of
God, and we have already proved Him to be the very Logos,
or universal Reason, of Which mankind are all partakers ; and
therefore those who live by reason are in some sort Christians, notwithstanding they may pass with you for atheists
. Such
among the Greeks were Socrates and Heraclitus, and the like ;
and such among the barbarians were Abraham, and Ananias,
and Azarias, and Misael, and Ehas, and many others, whose
actions, nay, whose very names, I know, would be tedious to
relate, and therefore shall pass them over ; so, on the other
side, those who have lived in defiance of reason, were un-
christian, and enemies to the Logos, and such as lived
according to Him; but they who make reason the rule of
their actions are Christians, men of undaunted courage and
untroubled consciences,
for whose sake the Logos, by the will
of God, the Father and Lord of all, was by the very power of
Himself made man in the womb of a virgin, and was named Jesus, and was crucified, and died, and rose again from the
dead, and went again into heaven ; all which I have proved at
large, and is very intelligible to any person of honest under-
standing. And because enough has been said upon this
head, I shall proceed to others, which at present seem more
necessary.

Acum, dacă citiți engleză, vedeți care dintre versiuni au coerență internă. Versiunea pe care ați postat-o d-vs, preluată de pe newadvent, este în mod evident o traducere greșită; frazei îi lipsește logica, tocmai pentru că a fost omisă o întreagă propoziție.

Nu știu dacă aveți suficiente cunoștințe de logică, sau de limba engleză, ca să fi observat acest lucru; dar dacă aveți, ar trebui să vă fie rușine pentru că un om onest, atunci când observă o contradicție, nu se înghesuie să strige: Hoțule ! așa cum ați făcut d-vs, acuzându-mă că am falsificat citatul.

De altfel, cartea este tradusă și în limba română, în variantă ortodoxă. Voi găsi această traducere și sper că măcar atunci vă veți cere scuze.

Editare ulterioară: am găsit Prima Apologie a Sfântului Iustin Martirul și Filozoful în traducere ortodoxă, în colecția PSB, volumul II, Apologeți de limbă greacă, și, bineînțeles, textul corect este cel pe care l-am dat eu de la început.

Domnule Cătălin, aștept scuzele dumneavoastră.

Revenind la subiect, am demonstrat, pentru început, că ideea posibilității mântuirii prin Biserică a celor care nu fac parte în mod formal din Biserică nu este în niciun caz nouă, sau inventată la Vatican II, așa cum pretinde în mod eronat Cătălin; ea își are originile în cele mai vechi timpuri ale Bisericii. Voi reveni cu noi citate, din alți Părinți.

Theodor_de_Mopsuestia 20.12.2011 11:08:10

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 416596)
Domnule Cătălin, aștept scuzele dumneavoastră.

Frate Erethorn, sunt tare curios: oare va inmuguri si inflori scaunul meu de lemn, mostenire de familie, de cel putin jumatate de secol? Pai daca face si radacini, tre'sa il duc la tzara, asa-i? Am inteles ca e cires, oau, ce bucurie, o sa imi iau ciresele de pe scaun. Astept cu rabdare evenimentul paranormalo-horticol. :4:

catalin2 20.12.2011 12:42:33

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 416678)
Frate Erethorn, sunt tare curios: oare va inmuguri si inflori scaunul meu de lemn, mostenire de familie, de cel putin jumatate de secol? Pai daca face si radacini, tre'sa il duc la tzara, asa-i? Am inteles ca e cires, oau, ce bucurie, o sa imi iau ciresele de pe scaun. Astept cu rabdare evenimentul paranormalo-horticol. :4:

Vad ca a aparut si galeria, ma intreb Theodore, cum de esti tu nelipsit ca spectator cand am divergente cu cineva, neuitand sa incurajezi partea opusa, bineinteles, cu mare "obiectivitate". Tu nu ai coloana, trebuie sa faci temenele toata ziua, pe tine te vad un om normal.
De cand sunt eu pe forum userul Erethorn a facut la fel de zeci de ori, contrazicandu-se pana in panzele albe desi niciodata nu a avut dreptate. Mai mult, niciodata nu a recunoscut ca a gresit, desi de fiecare data s-a inselat. In virtutea inacaptanarii si mandriei sale exacerbate nu cred ca poate recunoaste candva ca s-a inselat, chiar daca va fi evident ca e asa va sustine tot acel lucru. ca sa dau un exemplu, cel cu ridicarea la cer cu trupul si sufletul al Fecioarei, in ciuda tutror citatelor si dovezilor nu a recunoscut nicicum, ba dupa un timp a reluat acelasi subiect, cred ca si acum sustine acelasi lucru. Mai mult, desi tot timpul spune prostii mai si ataca, ca celalalt minte, ca sa-si ceara scuze, etc. Desigur, sa-si ceara scuze ca si-a pierdut timpul cu el si ca nu stia ce fel de om este.
Dar tu nu o sa intelegi acestea pentru ca esti extrem de "obiectiv".

catalin2 20.12.2011 13:03:21

Cum pronosticam acum cateva mesaje userul Erethorn a procedat ca intotdeauna, continua cu incapatanarea si penibilismul pana in panzele albe. De fiecare data s-a intamplat asa, iar in discutiile cu mine niciodata nu a avut dreptate, dar s-a incapatanat pana la sfarsit, mai si acuzand apoi pe altii de incapacitatea sa.
Acum a ajuns sa spuna ca si citatele catolice sunt false, pentru a-si sustine neadevarurile recurgand la cine stie ce citate ale martorilor sau alte secte. Si sunt convins ca va continua, nu va renunta niciodata la adevarul lui. Sa fie sanatos, dar sa nu ne mai tulbure pe noi degeaba pe forum.

Culmea, am cautat in sursa data ccel.org, si gasesc exact acelasi citat, pentru ca e si cel corect: http://www.ccel.org/ccel/schaff/anf01.viii.ii.xlvi.html
Am cautat si n-am gasit alt citat pe tot site-ul. Nu stiu de unde sunt acele citate false.
Mai scrie ca in versiunea ortodoxa e acelasi citat tradus ca primul dat. Nu cred ca a inteles, primul citat e exact ca cel din carte, doar ca e scos din context, nu e falsificat. Adica sunt omise propozitiile in care se refera la faptul ca e vorba de oamneii de dinainte de Hristos. Restul citatelor sunt false, mai ales acolo unde scrie ca si cei de azi.
N-am nicio indoiala ca Erethorn va continua si nu va renunta niciodata, orice s-ar intampla, sper doar sa o faca pe un alt forum (ne va preciza apoi pe ce forum a adus magistralele dovezi).

Imi pot cere scuze doar pentru faptul ca nu am stiu ca userul Erethorn nu e un om ca toti ceilalti, nu mai intram degeaba la discutii de la inceput. Scuza e ca nu am stiut, mi-am dat seama doar pe parcurs. Dar si asa, nediscutand continua sa vorbeasca cu mine si sa ma atace. Chiar daca ma place foarte mult, nu are si el apropiati cu care sa isi petreaca timpul si sa ii tracaseze, de ce trebuie sa fiu eu tinta iubirii sale. Nu doresc, vreau sa am libertatea sa ignor pe cine vreau si cu care nu doresc sa tin legatura.

DragosP 20.12.2011 13:14:18

Păi atunci ignoră-l frate.

catalin2 20.12.2011 13:19:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 416748)
Păi atunci ignoră-l frate.

Asta si fac, de cand a revenit pe forum m-am abtinut sa-i scriu vreun mesaj direct. Dar daca cu altii a mers, cu userul Erethorn nu, cred ca o face intentionat ca sa provoace si sa fie celalalt banat. mai mult, desi nu-i scriu vreun mesaj incepe sa ma si acuze ca sunt sectar, ca mint, etc. Ce sa-i faci? Adminul il incurajeaza, el ar trebui sa-si ceara scuze, adminul.

DragosP 20.12.2011 13:24:31

Păi ignoră-l în sensul că nu mai comenta nimic din ce scrie el.
Că dacă scrii la persoana a 3-a despre el, numai ignorat nu se cheamă ci asasinarea noastră.

catalin2 20.12.2011 13:51:13

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 416757)
Păi ignoră-l în sensul că nu mai comenta nimic din ce scrie el.
Că dacă scrii la persoana a 3-a despre el, numai ignorat nu se cheamă ci asasinarea noastră.

Dragos, tu stii povestea aia cu unii legati la ochi care sunt pusi sa pipaie un elefant? Unul care pune mana pe trompa zice ca e sarpe, altii o buturga, etc, fiecare ce simte in acel moment.
Eu am scris asa doar de cand a inceput sa ma faca sectar si mai stiu eu ce. Asta merge de 2-3 ori, dar daca stai sa te atace cineva in fiecare zi tu poate esti aproape de sfintenie, eu nu sunt, de un an ma ataca tot timpul, deranjat cand scriu ceva despre catolicism. Nu-i singurul, la fel face si penticostalul cand am scris despre penticostali, ar ramane sa scriem doar despre vreme sau sa fim ecumenisti si sa ne minunam de frumusetea altor culte si de binecuvantarea ce ne umple inimile ca ii avem printre noi sa ne invete.

DragosP 20.12.2011 13:55:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 416768)
si de binecuvantarea ce ne umple inimile ca ii avem printre noi sa ne invete.

Doamne ajută!

Totuși, ignoră! Tu zi înainte ca zici bine, lasă-i pe ei în rătăcirea lor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:30:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.