![]() |
Am ascultat o predica aseara si aici se afirma posibilitatea innoirii biserici, din doua puncte de vedere.
1. Un element de innoire ar fi tineretul, pe care biserica trebuiesa-l atraga catre ea. Exista un mare potential in copiii si tinerii de azi. Conferintele ASCOR au rolul de a face cunoscuta credinta ortodoxa si de a constientiza tineretul avid de a sti. Personalitatile din lumea ortodoxa au darul de a atrage tot mai multi tineri. Exista o practica pe internet, de a trimite un mesaj, la sfarsitul caruia e mentionat ca daca il vei trimite la 10 persoane, vei avea parte de...luna de pe cer. Oare metoda nu s-ar putea folosi si in scopuri cu adevarat bune, si anume de trezire a interesului pentru credinta, trimitand in lume Cuvantul lui Dumnezeu si cu trimiteri la Sfintii Parinti sau Parinti contemporani? Si internetul, ca si banul, poate fi ca o scara a Sf. Ion Scararul: daca il folosim in scop bun putem urca, daca il folosim in mod rau coboram "trepte" virtutilor. 2. Liturghia si ea poate fi innoita. Sunt parti vorbite, pe care preotul le spune in taina in timp ce canta corul. Aceste rugaciuni tainice ar putea fi facute cu glas tare, ca sa fie auzite de toti, caci cuprind si rolul credinciosilor in cadrul bisericii (sper ca am inteles bine). Credinciosul are prin prezenta si rugaciunea lui un rol activ. Cum oamenii nu mai accepta sa creada, ca in trecut,cand urmau tradititi bisericii crestine fara multe intrebari, ei bine, acum oamenii vor sa stie inainte de a accepta sa creada . Aceste rugaciuni spuse in taina, auzindu-le, ar putea sa-l lamureasca pe om mai mult in privinta Bisericii si a rolului lui personal in biserica. (IPS Joanta) 3 As mai adauga si o a treia posibilitate, la nivelul credinciosului, prin marturisire a lui Hristos. Intr-un fel suntem aidoma ca la inceputurile crestinismului, cand Biserica trebuie sa iasa in lume prin marturisirea noastra. |
Citat:
|
In general mesajele care parvin pe calea internetului nu pot fi percepute in mod corespunzator. Eu de exemplu citesc Dogmatica lui Sf. Ioan Damaschin si nu mi se pare atat de greoaie ca si un banal articol pe internet. Articolele de pe site-ul crestinortodox sunt foarte bune, dar la un moment dat am zis ca nu le pot citi ca sunt prea greoaie. De fapt cred ca nu le putem percepe noi, nu suntem construiti pentru asa ceva. Comparatia pe care as face-o ar fi cu aceea care omul peste o anumita viteza nu mai face fata informatiei din jur iar reactiile sunt minime, de supravietuire. Puteti sa va uitati peste mesajele dintre voi. Ele nu exprima tonalitatea si nici trairea celui care scrie , de aceea ele sunt percepute de celalalt ca rauvoitoare, cand nici vorba de asa ceva. Acesta e internetul si mesajul electronic. De aceea mesajele care vrem sa influenteze viata cuiva in bine trebuie sa le facem in direct cu persoana. Altfel esuam. Toate acestea sunt facute pentru deruta noastra. O alta treaba e aceea ca prin internet ne pierdem capacitatea de comunicare cu omul. Cand deschidem gura parca n-am citit o carte toata viata.
Doamne ajuta. |
Intelegerea mesajului crestin tine de mai multi factori. Vointa e foarte importanta, insa si vointa trebuie sa fie determinata de anumiti factori. Credinta vine si ea din auzire. Hristos a adaptat mesajul Sau la capacitatea de intelegere a oamenilor.
Si eu sunt de parere ca tinerii nu inteleg mesajul Bisericii datorita faptului ca limbajul nu este adaptat la puterea lor de intelegere. Cat despre colegii tai, Cristi, da probabil ca e prea filozofic pentru niste oameni care se ocupa cu lucruri concrete. Hristos dadea nenumarate pilde din viata de zi cu zi. Noi am cam uitat ca asta e prima realitatea a noastra, cea concreta. Limbajul este deci un aspect care minimalizeaza impactul mesajului.Daca limbajul nu este adaptat la grupul tinta, atunci are mari sanse sa nu fie perceput ca atare, sa ramana fara efect. |
Citat:
Statisticile sunt referitoare la bisericile eretice, catolice si neo-protest. insa reflecta o tendinta mai mult sau mai putin generala, adica si pentru noi Ortodocsii. Statistici Ortodoxe nu stiu daca s-au facut, banuiesc ca da, poate de greci, insa eu nu ma bazez pe ele, pentru ca nu reflecta nimic esential. Domnul nostru Iisus si Sfintii ne-a avertizat de "turmele mici" asa ca fluctuatiile aste sunt in conformitate cu scripturile. Iar cei care parasesc Ortodoxia si trec la alte confesiuni sunt in ratacire deci nu ne intereseaza prea mult ca statistica decit poate sa simtim in inima noastra mila si iertare. |
Citat:
Noi in situatia in care ne aflam de fiinte cazute in pacat nu suntem capabile de intelegere deplina a celor sfinte. Nici apostolii nu erau pina la pogorirea Duhului Sfint asupra lor, de abia atunci li s-au "dat raspunsuri la intrebari". Tainele nu se pot explica sau intelege chiar daca le auzi spuse cu voce tare. Nu ca m-as pricepe dar se spune ca tainele nu se inteleg cu mintea ci se simt cu toata fiinta. Nefiind acolo, poate, nu ne ramine decit sa avem rabdare, rabdare, rabdare(cum ai spus si tu) si sa credem. "Biserica trebuie sa iasa in lume prin marturisirea noastra." Lumea nu mai este ca la inceputuri ca pe vremea raspindirii Apostolilor in toate directiile. satana a inchis, zic eu, aceasta portita prin scirba prozelitismului neo-protestant |
Cozia, daca ma intrebi pe mine, personal nu vreau sa schimb nimic. Am mai exprimat acest punct de vedere si cu alte ocazii.
IPS Joanta propune schimbarile enumerate de mine, intr- presica de pe internet, care poate fi ascultata de oricine. Ma gandeam ca un episcop, din perspectiva pe care o are, este mai in masura sa aprecieze ce se poate schimba si ce nu in biserica. |
mda, mi-am adus aminte ce a zis Marius_Daniel:
" pericolul cel mai mare va veni din interior" |
Citat:
Adica nu se mai citeaza cuvintele Mantuitorului sau Epistolele Sf. Ioan, etc., ci foarte des auzim citate din parinti contemporani (care de multe ori se adreseaza anumitor grupuri de oameni, in anumite contexte) sau chiar folclor (a se face diferenta intre folclor si Traditie). Citim epistolii sau cartulii pilduitoare (vezi parerea lui parintelui Steinhardt) dar nu mai cunoastem Evanghelia. Tinem foarte mult la reguli (oricat ar fi ele de necesare) si legalism si uitam de spiritul lor. Si parintele Calciu-Dumitreasa vorbea de lucrul acesta. Chiar si intr-o societate moderna, simt cuvintele lui Hristos (din Evanghelii) ca ceva extraordinar, deosebit. Daca nu conving, macar aprind o scanteie... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:54:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.