Palamist |
30.08.2017 22:07:10 |
Citat:
În prealabil postat de suslik
(Post 650952)
Nu poate fi pedepsit cutare politeist, sa zicem Prosopon din Theba, pentru ca se inchina la Parintele Zeus si la ceilalti Zei, si nu la Trinitate, caci a raposat cind Iisus s-a nascut. E absurd!
|
Pai si mie mi se pare absurd.
Dificultatea apare pt ca nu dispunem decat de 2 posibilitati:mantuirea si iadul (eventual vesnic).Si marea majoritate a sufletelor s-ar putea sa nu se incadreze in niciuna din cele 2 variante.
Pe de o parte, eu stiu ca in rai nu prea pot ajunge decat sfintii.Probabil la asta se refera sfantul care spune:„e cu neputinta pt cineva sa se mantuiasca daca nu are paza mintii.” (Exista si exceptii rarisime, cum e cazul cu talharul cel bun de pe cruce.)Alt sfant spunea ca „dreptii abia se mantuiesc”.
Pe de alta parte, multi nu merita nici sa ajunga in focul gheenei.De aici necesitatea unei a treia posibilitati.
O a treia posibilitate ar fi inconstienta.Animalele, dupa moarte, devin inconstinete, nu merg nici in rai nici in iad.In islam, sufletele sunt inconstiente dupa moarte, pana la judecata (cu exceptia „martirilor” care merg direct la cele 70 de fecioare).
O alta posibilitate ar fi anihilationismul (de la unii teologi protestanti):asta ar fi posibil pt cei damnati, daca iadul nu ar fi vesnic, si pt toti cei care nu ar merita invierea in trupuri.
|