Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   "foarte ciudat" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9366)

maria-luisa 07.05.2010 21:59:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 244643)
Am pus niste paranteze la versete tocmai pentru a intelege acest aspect.
Porunca respectiva se refera la situatia VT cand nimeni nu-l vazuse pe Dumnezeu, deci orice reprezentare a Sa era practic imposibila.

In situatia NT, Dumnezeu se face vizibil tuturor oamenilor, in chip de om deplin si Dumnezeu deplin.

Reprezentarea Sa devine posibila, de altfel daca protestantii ar intelege corect porunca a doua nu ar face nici statui nici poze, asa cum nici evreii nu si-au facut din acest motiv.

Dar ei inteleg altfel, poti sa-t faci, cu conditia sa nu te inchini lor ca unor dumnezei.

Pentru ca si ei de altfel fac reprezentari semi-fotografice cu un tip barbos si privire pasnica, brate intinse, cu un cartzoi in mana, adica dupa ei - Hristos.

Doar ca probabil imaginea este atat de falsa ca nici lor macar nu le trezeste sentimente de devotiune religioasa, adica inchinare, ci folosesc reprezentarea strict pentru motive propagandistice. ;)

De altfel asa le intelegem si noi, pentru ca nu ne inchinam icoanei lui Hristos ci celui zugravit in ea.
Asa cum poza parintilor tai nu tine loc de parinti.
Sau copii daca vrei.

Confuzie provine din faptul ca ei vor musai sa ne vada ca ne inchinam icoanei, ca asa le-a zis pastorul, si oricat de mult le-am explica ca nu facem asta, ei nu ne cred, pentru ca e mai frumos la ureche si impresie de sine ce le zice pastorul.

Unii pe motiv suplimentar ca atunci cand erau ortodocsi desi nu stiau decat sa pupe mecanic icoanele, credeau cica ca icoana este Dumnezeu ;)

Deci si noi fara doar si poate trebuie sa fim la fel de "ortodocsi" cum erau si ei.

Pai si-atunci care este diferenta intre penticostali si ortodocsi?

gabriela8 07.05.2010 22:03:57

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244647)

E mare!!! Ei pretind ca au Duhul Sfant si vorbesc in limbi atunci cand se roaga, nu cinstesc Sfanta Treime, Maica Domnului , Sfinti, Sfanta Cruce,etc Mai bine ti-ar raspunde penticostalul mantuibil este mai in tema...

penticostalulmantuibil 07.05.2010 22:15:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 244643)
De altfel asa le intelegem si noi, pentru ca nu ne inchinam icoanei lui Hristos ci celui zugravit in ea.
Asa cum poza parintilor tai nu tine loc de parinti.
Sau copii daca vrei.

Confuzie provine din faptul ca ei vor musai sa ne vada ca ne inchinam icoanei, ca asa le-a zis pastorul, si oricat de mult le-am explica ca nu facem asta, ei nu ne cred, pentru ca e mai frumos la ureche si impresie de sine ce le zice pastorul.

Unii pe motiv suplimentar ca atunci cand erau ortodocsi desi nu stiau decat sa pupe mecanic icoanele, credeau cica ca icoana este Dumnezeu ;)

Deci si noi fara doar si poate trebuie sa fim la fel de "ortodocsi" cum erau si ei.

Asta are sens si poate sa o priceapa chiar si un penticostal.

„Asa intelegem noi sa ne inchinam. Nu e idolatrie pentru ca nu ne inchinam icoanei. Icoana doar ne ajuta in inchinarea catre adevaratul Dumnezeu! ”.

Suna ok, eu unul nu as putea comenta nimic.

Dar chestia cu versetele, ca scrie in Biblie ca atunci cand te inchini trebuie sa ai o icoana inaintea ta...
Intr-adevar trebuie sa ai un dar al interpretarii...

glykys 07.05.2010 22:15:37

Citat:

:) M-a amuzat putin aceasta intrebare. Iata ce ni s-a spus noua despre icoana, la master, chiar la ultimul curs de arta simbolica (deci nu de teologie!):

"Icoanele nu sunt obiect de adorare, ci sunt tinta unei cinstiri in virtutea imaginii pe care o reprezinta. Icoana are funcție didactică in Biserica Ortodoxa si in cea Catolica, dar cu mai putina intensitate. Pentru Bisericile protestante, icoana are numai fucție didactică, nu și de intercesiune (mijlocire). Pentru neoprotestanti, icoana traditionala este inlocuita cu o imagine moderna. In icoana traditionala, pe prim-plan sta realitatea mistica, nu cea istorica. Neoprotestantii doresc numai realitatea istorica, ajungandu-se pana la interzicerea imaginii antropomorfe in locul de rugaciune."

AlinB 07.05.2010 22:17:58

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244656)
Asta are sens si poate sa o priceapa chiar si un penticostal.

„Asa intelegem noi sa ne inchinam. Nu e idolatrie pentru ca nu ne inchinam icoanei. Icoana doar ne ajuta in inchinarea catre adevaratul Dumnezeu! ”.

Suna ok, eu unul nu as putea comenta nimic.

Ceea ce ne face sa speram ca ne vei spune in curand cum a fost botezul ortodox. ;)

Citat:

Dar chestia cu versetele, ca scrie in Biblie ca atunci cand te inchini trebuie sa ai o icoana inaintea ta...
Intr-adevar trebuie sa ai un dar al interpretarii...
Unde/cand am zis eu "trebuie"?

AlinB 07.05.2010 22:19:50

Citat:

Ti-am scris mai sus care e diferenta/problema.

Incapatanarea neoprotestantilor, nu doar a UNOR penticostali (penticostalulmantuibil e printre exceptiile care confirma regula) sa creada ca noi de fapt ne inchinam icoanei, obiectului adica, si nu celui reprezentat in ea.

Rodica50 07.05.2010 22:19:59

Pt. Maria Luisa

Icoanele sunt ferestre spre cer. Noi nu ne inchinam lemnului, ci Persoanei Sfinte care este reprezentata. In templul din Ierusalim, in Sfanta Sfintelor, pe capacul Chivotului Legii se aflau doi heruvimi si nu erau considerati chip cioplit, in ciuda prohibitiei impuse de cele Zece Porunci.
Sf. Ioan Damaschin spune ca noi L-am pictat pe Hristos deoarece a luat chip de om. Hristos ne spune :Cine M-a vazut pe Mine, L-a vazut pe Tatal, ceea ce inseamna ca El a fost icoana Tatalui.Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul sau, ceea ce inseamna ca omul este icoana lui Dumnezeu.
Noi, cand ne inchinam in fata unei icoane,u spunem : icoana, ajuta-ma, ci ne adresam Sfantului a carei reprezentare este,si sarutam icoana, asa cum ne dorim sa sarutam pe Sfantul respectiv.
Atunci cand plecam intr-o calatorie mai lunga luam cu noi fotografiile celor dragi, ele ne ajuta sa ne amintim mai usor de cei dragi si poate, uneori sarutam fotografia respectiva, fara a considera ca fotografia este acelasi lucru cu persoana draga.
Icoanele sunt Biblia nestiutorilor de carte si impodobesc Sfanta Biserica.
In Biserica noastra exista icoane facatoare de minuni- vezi FILMUL INGER DIGITAL 2 , ultima parte...

penticostalulmantuibil 07.05.2010 22:24:57

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 244650)
E mare!!! Ei pretind ca au Duhul Sfant si vorbesc in limbi atunci cand se roaga, nu cinstesc Sfanta Treime, Maica Domnului , Sfinti, Sfanta Cruce,etc Mai bine ti-ar raspunde penticostalul mantuibil este mai in tema...

Diferenta este ca sunt doua biserici distincte si, in timpurile pe care le traim, e bine asa.

Diferentele doctrinare sunt relativ putine. Aproximati 80% din dogmatica este aceeasi. De cele mai multe ori diferentele sunt accentuate pentru a creea identitate confesionala (doar la penticostali, normal).

Duhul Sfant il au si ortodocsii, noi cinstim Sfanta Treime o cinstim pe Maica Domnului, ii cinstim pe sfinti si cinstim Sfanta Cruce.

Doar ca asa cum pastorii penticostali zic despre ortodocsi ca se inchina icoanelor si nu lui Dumnezeu tot la fel preotii ortodocsi spun despre noi ca nu cinstim sfanta Treime.

Sunt amabilitati reciproce.

maria-luisa 07.05.2010 22:26:01

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 244646)
Si daca in Vechiul Testament nimeni nu L-a vazut vreodata pe Dumnezeu si s-au interzis reprezentarile a fost si datorita faptului ca poporul evreu inclina mult spre idolatrie, exemplu graitor episodul cand Moise se afla inca in munte pentru a primi Decalogul si poporul facuse un vitel de aur pentru a i se inchina!

Maria-Luisa a nu se confunda traditia cu Sfanta Traditie!

Aici cu tot repectul Gratiela, trebuie sa te contrazic. Poporul evreu este cel mai putin idolatru si inclinat catre idolatrie din intreaga lume. Are legea lui Dumnezeu scrisa inauntrul lui si nimeni nu i-o poate sterge de-acolo vreodata.

penticostalulmantuibil 07.05.2010 22:28:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 244659)
Ceea ce ne face sa speram ca ne vei spune in curand cum a fost botezul ortodox. ;)

Deci toti facem prozelitism :)

Mi-ar place sa pot spune cum a fost botezul ortodox dar am mai explicat o data ca e ceva ce ma impiedica.

Dupa cum ai comentat aceea postare a mea mi-am dat seama ca nu ai inteles-o. Ce sa-i faci, se mai intampla.

delia31 07.05.2010 22:33:56

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244626)
Asa deci...aceste versete ne cer sa cinstim icoanele? Le asteptasem cu mult interes.

Am inteles, dar in cazul asta, tipul ramane in biserica noastra mult si bine.

Va avea nevoie de asa multa lumina sa ajunga la concluzia dorita de tine, incat nu stiu daca va reusi in aceasta viata. Poate doar cu ceva ajutor de specialitate :21:

da,e adevarat, va avea nevoie de muuulta lumina pentru a vedea dincolo de cuvinte. si lumina vine prin Duhul Sfant. cuvintele scripturii au fost scrise sub inspiratia Duhului Sfant si NU POT FI INTELESE DECAT PRIN DUHUL SFANT.

prin porunca din decalog, li se cerea oamenilor sa nu-si inchipuie in nici un fel realitatile dumnezeiesti care sunt mai presus de orice imaginatie, adica sa nu presupuna nimic cu mintea lor ca oricum nu coincide cu realitatea despre cele ceresti si la care nu aveau accesul sub nici o forma.

Cinstirea icoanelor are baza inca din Vechiului Testament cand Moise a primit porunca din partea lui Dumnezeu sa puna chipurile heruvimilor la chivotul legii, in fata carora poporul se inchina cazand cu fata la pamant si in fata carora se aduceau jertfe.

Despre cum sa faca chivotul legii, cum sa-i faca pe heruvimi si serafimi, Dumnezeu le-a dat instructiuni exacte pana la cele mai mici detalii, ca nu cumva sa-si imagineze ei vreun lucru din cer sau de pe pamant, asa dupa cum li se nazare lor. cititi din VT ca nu stiu exact acum locul. daca nu gasesti imi zici si caut.

Odata cu intruparea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi intr-o persoana umana lucrurile iau alta dimensiune.
Ortodoxia are la baza dogma intruparii Fiului lui Dumnezeu. Unul din Treimea cea nevazuta devine vazut si poate fi vazut si ca sa fie vazut de cat mai multi peste veacuri, i se picteaza chipul pe diverse materiale (lemn, hartie, panza). De fapt prima icoana a lui Hristos a fost imprimata pe panza, mahrama sfintei Veronica care i-a sters fata insangerata si chipul lui a ramas pe ea.
Daca ai fi fost tu in locul sfintei veronica, ce ai fi facut cu panza aia impregnata cu chipul lui Hristos? ai fi dus-o acasa si ai fi tinut-o la loc de cinste sau ai fi pus-o la spalat?

Deci pictarea chipului lui Hristos e o marturie a faptului ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat cu adevarat. Daca n-am infatisa pe Iisus Hristos in icoane ar insemna ca negam firea Sa cea omeneasca, viata Sa pe pamant si rastignirea.

Deci din momentul in care se stie care este chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut, nu mai e pericol sa cada lumea in idolatria imaginatiei si inchipuirilor de tot felul. In VT, era pericolul ca fiecare sa si-l imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri. Pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate fata prin fiul lui.

oricum e o intreaga teologie a icoanei foarte frumoasa si subtila.

maria-luisa 07.05.2010 22:37:08

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244673)
Diferenta este ca sunt doua biserici distincte si, in timpurile pe care le traim, e bine asa.

Diferentele doctrinare sunt relativ putine. Aproximati 80% din dogmatica este aceeasi. De cele mai multe ori diferentele sunt accentuate pentru a creea identitate confesionala (doar la penticostali, normal).

Duhul Sfant il au si ortodocsii, noi cinstim Sfanta Treime o cinstim pe Maica Domnului, ii cinstim pe sfinti si cinstim Sfanta Cruce.

Doar ca asa cum pastorii penticostali zic despre ortodocsi ca se inchina icoanelor si nu lui Dumnezeu tot la fel preotii ortodocsi spun despre noi ca nu cinstim sfanta Treime.

ce separa aceste doua biserici, daca sunt asa de asemanatoare?

gabriela8 07.05.2010 22:39:09

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244673)

Dupa cum ziceti cineva mai in afara subiectului chiar ar crede ca suntem biserici surori, si eu cred ca vreti sa creati confuzie... Diferente sunt si nu cred ca totul e roz cum lasati sa se creada...

andreicozia 07.05.2010 22:39:28

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244665)
Noi nu ne inchinam lemnului, ci Persoanei Sfinte care este reprezentata. In templul din Ierusalim, in Sfanta Sfintelor, pe capacul Chivotului Legii se aflau doi heruvimi si nu erau considerati chip cioplit, in ciuda prohibitiei impuse de cele Zece Porunci.
...

Asa si idolatrii argumenteaza ca nu se inchima aurului( moleculelor) din care sunt facuti viteii ci personajelor pe care le reprezinta, deci din nou care-i diferenta daca folosesti aceast argument...
Mie-mi plac icoanele am destule, dar nu as folosi argumentul asta

Heruvimii din templu eveau rol decorativ si de paza, blah, blah. Evreii sub nici o forma nu se rugau LA EI.

maria-luisa 07.05.2010 22:41:53

@Delia
"Cinstirea icoanelor are baza inca din Vechiului Testament cand Moise a primit porunca din partea lui Dumnezeu sa puna chipurile heruvimilor la chivotul legii, in fata carora poporul se inchina cazand cu fata la pamant si in fata carora se aduceau jertfe."

Pe ce baza spui ca poporul evreu se inchina heruvimilor si le aducea jertfe?

"Deci din momentul in care se stie care este chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut, nu mai e pericol sa cada lumea in idolatria imaginatiei si inchipuirilor de tot felul. In VT, era pericolul ca fiecare sa si-l imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri. Pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate fata prin fiul lui."

Pe ce te bazezi cand afirmi aceste lucruri? Nu este oare doar pura ta imaginatie faptul ca evreii si-l imaginau pe Dumnezeu in fel si chip?

andreicozia 07.05.2010 22:46:10

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 244682)

Deci pictarea chipului lui Hristos e o marturie a faptului ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat cu adevarat.

Daca n-am infatisa pe Iisus Hristos in icoane ar insemna ca negam firea Sa cea omeneasca, viata Sa pe pamant si rastignirea.

.

Poate voiai sa spui ca pictarea chipului este o RE-AMINTIRE ca Fiul Domnului.... Nu MARTURIE, ca altfel ne batem joc de limba romana.

A doua propozitie este iar aberanta: Cum adica daca nu avem icoana negam firea Sa.
Daca nu avem icoana ne rugam la El fara icoana ca Sf Serafim de Sarov pe bolovan, ca Par Cleopa cu fruntrea pe butuc sau in gind.

Sa incercam ca CONSTIENTIZAM ceea ce scriem, ca altfel ii adormim si pe astia mai mici care de abia fac ochi

mishi55 07.05.2010 22:52:25

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 244687)
Asa si idolatrii argumenteaza ca nu se inchima aurului( moleculelor) din care sunt facuti viteii ci personajelor pe care le reprezinta, deci din nou care-i diferenta daca folosesti aceast argument...
Mie-mi plac icoanele am destule, dar nu as folosi argumentul asta

Heruvimii din templu eveau rol decorativ si de paza, blah, blah. Evreii sub nici o forma nu se rugau LA EI.

Asa, si? noi ne inchinam la ce se inchinau evreii?
Iconoclastii au pedeapsa lor, sa ne fereasca Dumnezeu! La fel evreii si restul...
Daca nu intelegi nimic, pacat de sufletul tau.

Rodica50 07.05.2010 22:54:56

andreicozia

cred ca ti-am infatisat mai multe argumente acolo, si de ce i-ar fi poruncit Dumnezeu lui Moise sa puna pe chivot ceva decorativ? E ceva in lumea asta care se face la porunca lui Dumnezeu numai cu scop decorativ? incep sa cred ca unele persoane de aici au scop decorativ

maria-luisa 07.05.2010 23:00:01

Citat:

În prealabil postat de mishi55 (Post 244705)
Iconoclastii au pedeapsa lor, sa ne fereasca Dumnezeu! La fel evreii si restul...
Daca nu intelegi nimic, pacat de sufletul tau.

Cine nu intelege, mishi55?
Tu intelegi ce spui acum?

andreicozia 07.05.2010 23:02:05

Citat:

În prealabil postat de mishi55 (Post 244705)
.

Nu, la ce se inchinau ei, noi ortodocsii am mai adaugat doua persoane/fiinte noi: Fiul si Sfintul Duh.

Deci ce avem in comun cu ei ramine Tatal la care ne inchinam impreuna. Noi avem umbrela mai mare, atita tot!

delia31 07.05.2010 23:03:22

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244691)
@Delia
"Cinstirea icoanelor are baza inca din Vechiului Testament cand Moise a primit porunca din partea lui Dumnezeu sa puna chipurile heruvimilor la chivotul legii, in fata carora poporul se inchina cazand cu fata la pamant si in fata carora se aduceau jertfe."

Pe ce baza spui ca poporul evreu se inchina heruvimilor si le aducea jertfe?

"Deci din momentul in care se stie care este chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut, nu mai e pericol sa cada lumea in idolatria imaginatiei si inchipuirilor de tot felul. In VT, era pericolul ca fiecare sa si-l imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri. Pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate fata prin fiul lui."

Pe ce te bazezi cand afirmi aceste lucruri? Nu este oare doar pura ta imaginatie faptul ca evreii si-l imaginau pe Dumnezeu in fel si chip?

vezi Iesire (cap 25.10-22 : 37, 1-9
Chivotul Legii era semnul vizibil al prezentei lui Dumnezeu in mijlocul poporului, sau altfel spus, semnul vazut al aliantei dintre Iahve si Israel, prezenta dumnezeiasca care salasluia deasupra chivotului ca pe propriul Sau tron.

Potrivit descrierii din Iesire, pe capacul chivotului erau fixati doi heruvimi cu aripile intinse. Acest capac se bucura de o cinstire deosebita, fiind numit «tronul impacarii sau al indurarii», deasupra caruia troneaza Iahve si de aici se descopera poporului.

nu e deloc imaginatia mea ca evreii si l-au inchipuit pe Dumnezeu sub forma unui vitel de aur, in timp ce-l asteptau pe Moise sa vina de pe muntele Sinai cu tablele legii.

andreicozia 07.05.2010 23:03:32

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244709)
cred ca ti-am infatisat mai multe argumente acolo, si de ce i-ar fi poruncit Dumnezeu lui Moise sa puna pe chivot ceva decorativ? E ceva in lumea asta care se face la porunca lui Dumnezeu numai cu scop decorativ? incep sa cred ca unele persoane de aici au scop decorativ

..ai dreptate Dumnezeu nu face nimic cu rol decorativ, de acord, de aceea am spus ca erau cu rol de PAZA, insa...astea-s de ale lor

penticostalulmantuibil 07.05.2010 23:06:35

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244683)
ce separa aceste doua biserici, daca sunt asa de asemanatoare?

Ceea ce separa si biseica penticostala de biserica adventista din care faceti parte dumneavoastra: unele doctrine, ceva mai multa politica, practici si forme diferite. Nu foarte multe dar suficiente pentru a fi biserici distincte.

andreicozia 07.05.2010 23:07:48

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 244722)

nu e deloc imaginatia mea ca evreii si l-au inchipuit pe Dumnezeu sub forma unui vitel de aur, in timp ce-l asteptau pe Moise sa vina de pe muntele Sinai cu tablele legii.

Eu nu reusesc sa inteleg care-i vina lor ca nu si-l mai aminteau pe Dumnezeu si cum arata, deci daca Dumnezeu le-a dat imaginatia si creierul de ce sa nu-si INCHIPUIE ceva ce-l reprezinta TOT pe Dumnezeu

Este oare vina lor CA NU L-I SE ARATA?

Tata, vrei sa nu mai turnam vitel de aur, arata-te si te vom cunoaste asa cum esti, daca nu LOBOTOMIZEAZA-NE, transforma-ne in ZOMBI,
Oare de ce ne-ai mai dat minte?

maria-luisa 07.05.2010 23:10:30

Citat:

Chivotul Legii era semnul vizibil al prezentei lui Dumnezeu in mijlocul poporului, sau altfel spus, semnul vazut al aliantei dintre Iahve si Israel, prezenta dumnezeiasca care salasluia deasupra chivotului ca pe propriul Sau tron.

Potrivit descrierii din Iesire, pe capacul chivotului erau fixati doi heruvimi cu aripile intinse. Acest capac se bucura de o cinstire deosebita, fiind numit «tronul impacarii sau al indurarii», deasupra caruia troneaza Iahve si de aici se descopera poporului.

evreii nu s-au inchinat la heruvimi sculptati si nu se inchina la idoli. Toate aceste povestiri din vechiul testament sunt exemple depre ce e bine sa facem si ce sa nu facem.

maria-luisa 07.05.2010 23:17:07

Citat:

Prezenta lui Dumnezeu este intre cei ce se aduna impreuna si-si ridica inima catre Dumnezeu in rugaciune si este peste cei drepti, oriunde sunt.

maria-luisa 07.05.2010 23:22:37

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244725)
Ceea ce separa si biseica penticostala de biserica adventista din care faceti parte dumneavoastra: unele doctrine, ceva mai multa politica, practici si forme diferite. Nu foarte multe dar suficiente pentru a fi biserici distincte.

Multumesc pentru lamurire, dar cred ca va inselati. Nu fac parte din nicio biserica adventista. Cum ati ajuns la aceasta concluzie?
Care sunt doctrinele bisericii adventiste?

costin_byby 07.05.2010 23:24:19

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 243559)
Era un credincios penticostal. Penticostalii alterneaza rugaciunea "cu mintea" (adica in limba lor materna) cu rugaciunea cu duhul (adica vorbirea in limbi). 1 Corinteni 14:15.

Tu ce ai simtit acolo, acum esti mai bine sau mai rau?

Ha ha ha ....rugaciunea in duh inseamna pt unii bolboroseli indescifrabile...Apostolii nu faceau asa ceva.

maria-luisa 07.05.2010 23:25:31

Citat:

În prealabil postat de costin_byby (Post 244747)
Ha ha ha ....rugaciunea in duh inseamna pt unii bolboroseli indescifrabile...Apostolii nu faceau asa ceva.

Doamne, ce copii mai sunteti!
Dar si eu sunt copil... doar sa nu va luati la bataie, atata tot, ca va bate Tata .:)

delia31 07.05.2010 23:40:11

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 244727)
Eu nu reusesc sa inteleg care-i vina lor ca nu si-l mai aminteau pe Dumnezeu si cum arata, deci daca Dumnezeu le-a dat imaginatia si creierul de ce sa nu-si INCHIPUIE ceva ce-l reprezinta TOT pe Dumnezeu

Este oare vina lor CA NU L-I SE ARATA?

Tata, vrei sa nu mai turnam vitel de aur, arata-te si te vom cunoaste asa cum esti, daca nu LOBOTOMIZEAZA-NE, transforma-ne in ZOMBI,
Oare de ce ne-ai mai dat minte?

"Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata" - nu aveau ce sa-si aminteasca. "Fiul cel unul nascut, acela L-a facut cunoscut".
Oricum si L-ar imagina omul pe Dumnezeu, nu coincide cu realitatea dumnezeiasca.
Imaginatia omului oricat ar fi de bogata si rafinata are niste limite din care nu poate iesi.
Iar porunca de a nu-si-L imagina ei ca pe nimic din cele ce se vad in cer si pe pamant si in ape si sub ape, tocmai asta cred eu ca inseamna.
vezi toate popoarele idolatre in cate feluri si L-au imaginat.
nu cred ca se pune problema in termeni astia, ca e vina lor ca Dumnezeu nu li se arata.
toata perioada Vechiului Testament e de pregatire pentru a-L primi, pur si simplu inca nu venise "plinirea vremii", nu aveau "ochi duhovnicesti si imaginatie duhovniceasca " sa-L primeasca.
inca nu erau copti la minte. nu aveau varsta duhovniceasca sa primeasca taina intruparii. pentru nivelul lor de atunci, trebuiau doar sa respecte poruncile si sa asculte de profeti. Pana la urma li s-a aratat, nu? "cine M-a vazut pe Mine L-a vazut pe Tatal", zice Hristos.

penticostalulmantuibil 07.05.2010 23:43:42

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244746)
Multumesc pentru lamurire, dar cred ca va inselati. . Cum ati ajuns la aceasta concluzie?
Care sunt doctrinele bisericii adventiste?

Aaa, ma scuzati, am vrut sa spun Crestini dupa Evanghelie :67:.

maria-luisa 07.05.2010 23:43:56

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 244765)
"Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata" - nu aveau ce sa-si aminteasca. "Fiul cel unul nascut, acela L-a facut cunoscut".
Oricum si L-ar imagina omul pe Dumnezeu, nu coincide cu realitatea dumnezeiasca.
Imaginatia omului oricat ar fi de bogata si rafinata are niste limite din care nu poate iesi.
Iar porunca de a nu-si-L imagina ei ca pe nimic din cele ce se vad in cer si pe pamant si in ape si sub ape, tocmai asta cred eu ca inseamna.
vezi toate popoarele idolatre in cate feluri si L-au imaginat.
nu cred ca se pune problema in termeni astia, ca e vina lor ca Dumnezeu nu li se arata.
toata perioada Vechiului Testament e de pregatire pentru a-L primi, pur si simplu inca nu venise "plinirea vremii", nu aveau "ochi duhovnicesti si imaginatie duhovniceasca " sa-L primeasca.
inca nu erau copti la minte. nu aveau varsta duhovniceasca sa primeasca taina intruparii. pentru nivelul lor de atunci, trebuiau doar sa respecte poruncile si sa asculte de profeti. Pana la urma li s-a aratat, nu? "cine M-a vazut pe Mine L-a vazut pe Tatal", zice Hristos.

Cred ca sunt speculatii si imaginatie in ceea ce spui despre poruncile lui Dumnezeu. A spus clar aceste porunci, nu ca sa ne imaginam vrute si nevrute.
De ce dai vina pe ei aiurea? Ti-ar placea sa zica despre tine ca e vina ta ca nu intelegi?

maria-luisa 07.05.2010 23:50:28

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244768)
Aaa, ma scuzati, am vrut sa spun Crestini dupa Evanghelie :67:.

esti amuzant. :)) dar iar n-ai nimerit-o.

delia31 07.05.2010 23:52:06

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244730)
evreii nu s-au inchinat la heruvimi sculptati si nu se inchina la idoli. Toate aceste povestiri din vechiul testament sunt exemple depre ce e bine sa facem si ce sa nu facem.

Odata cu Hristos, respectam Legea lui Hristos care e legea harului, fara sa desfiintam legea lui Moise.
"legea prin Moise s-a dat, dar harul si adevarul prin Hristos au venit".
legea lui Hristos e superioara legii mozaice, asa ca a stagna doar la legea lui Moise fara a acorda prioritate lui Hristos inseamna a bate pasul pe loc. in cel mai bun caz.

maria-luisa 07.05.2010 23:57:07

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 244773)
Odata cu Hristos, respectam Legea lui Hristos care e legea harului, fara sa desfiintam legea lui Moise.
"legea prin Moise s-a dat, dar harul si adevarul prin Hristos au venit".
legea lui Hristos e superioara legii mozaice, asa ca a stagna doar la legea lui Moise fara a acorda prioritate lui Hristos inseamna a bate pasul pe loc. in cel mai bun caz.

Si nu merita poporul evreu care a dat Vechiul Testament si un Mantuitor lumii niciun pic de respect?

Yeshua, redenumit Isus unde s-a nascut? Unde a crescut? Cine i-a fost familia? Cine i-au fost prietenii?
Pe El il respectati?

costin_byby 08.05.2010 00:02:25

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 243762)
Fata de "recomandarile" de mai sus, rugaciunea aluia in "limbi" la care a fost prietena noastra e nimica toata. Macar respectivul s-a rugat cum s-a priceput dar vad ca sunteti unii care dupa ce ca e omul amarat mai veniti cu poveri de neimaginat pe carca omului. Oribil!

Intr-adevar sunt poveri insa acestea sunt Calea sau calea cea stramta despre care vorbea Domnul Iisus.Aceste poveri despre care vb tu frate isi au originea in traditia apostolica si au dat roade,chiar daca uneori mai tarziu...atunci cand Domnul a considerat ca omul e curatit de povara pactului.Sfintenia se castiga prin credinta si eforturi personale nu prin bolboroseli anapoda.Daca limbile de care vorbesc sectele ar fi reflexii ale Duhului he he ,sora noastra era deja vindecata.Dar....sorry

penticostalulmantuibil 08.05.2010 00:04:02

Salut Bibi. Am oscilat intre a te baga in seama si a te ignora. Am vazut ca esti mai nou pe aici si am zis sa-ti scriu totusi cate ceva.

Asa, deci:
Citat:

Ha ha ha ....rugaciunea in duh inseamna pt unii bolboroseli...

1. „Bolboroselile” nu sunt bolboroseli, ci vorbirea in limbi, frumosul dar al Duhului Sfant. Daca vrei sa stii ceva despre el trebuie neaparat sa citesti, nu ai incotro. Iti recomand cartea Faptele Sfintilor Apostoli pentru inceput. Daca e prea greu sa o citesti pe toata, poti citi numai capitolele 2, 10 si 19.
Citat:

Ha ha ha ....rugaciunea in duh inseamna pt unii bolboroseli indescifrabile...

2. Vorbirea in limbi, da, este indescifrabila pentru tine, dar e normal sa fie asa, nu iti este adresata. Este adresata lui Dumnezeu si El o poate descifra.
Citat:

3. Apostolii asa faceau. In nici un caz nu faceau „ha ha ha” cum faci tu. Ha ha ha faceau unii din public care nu intelegeau ce se petrece. Cum nu intelegi nici tu. Ei ziceau ca apostolii sunt beti. Tu asta nu ai zis-o inca dar probabil, urmeaza.

Toate cele bune, tinem legatura.

penticostalulmantuibil 08.05.2010 00:05:39

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244772)
esti amuzant. :)) dar iar n-ai nimerit-o.

Pai, aici am vrut sa ajung, sa fiu sigur ca sunteti baptista.:69:

Delirul 08.05.2010 00:09:42

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 244777)
Si nu merita poporul evreu care a dat Vechiul Testament si un Mantuitor lumii niciun pic de respect?

Cred ca aici depinde la ce fel de respect te referi. Daca te referi la genul de respect pe care anumite culturi ar trebui sa-l aiba una fata de cealalta, sa nu se razboiasca reciproc pe tot felul de motive religioase duse pana la fanatism, atunci banuiesc ca e in regula dar de aicea pana a le accepta convingerile si a ne face partasi acestor convingeri este o diferenta majora.

Aici cred ca ar trebui sa tinem cont si de respectul pe care il au evreii fata de crestini, deoarece respectul nu poate fi decat reciproc atunci cand exista.

maria-luisa 08.05.2010 00:11:36

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 244782)
Pai, aici am vrut sa ajung, sa fiu sigur ca sunteti baptista.:69:

Inca nu stii cine sunt? :))

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:13:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.