Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Ziua Odihnei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9325)

vasalie 07.05.2010 23:13:00

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244721)
am avut mai multe discutii in real life cu denominatiunile si pot spune ca desi le dovedesti punct cu punct fiecare lucru si le arati netemeinicia invataturii lor tot o tin pe a lor, cum vor putea ei cu mintea lor umana fara indrumare sa patrunda Scriptura? De unde stiu ca traducerea pe care o folosesc e buna? Ca nu e modificata?

Ca sa nu mai veniti cu scorneli de genul "scriptura modificata", voi folosi in discutiile cu dvs. (si cu gabriela8) numai citate din Sfanta Scriptura (traducere ortodoxa), "Catehismul ortodox","Crezul" si scrieri ale Sfintilor Parinti.

Sper sa putem continua discutia intr-un mod placut.

Rodica50 07.05.2010 23:14:38

Almaris, daca ne folosesti Biblia, primeste si Botezul ortodoxiei... si poate te vei mantui.

Rodica50 07.05.2010 23:18:54

Si la tot veninul pe care il improsti peste tot- sunteti in stare de altceva?- nu te mai manifesta cu ipocrizie, asa cum sunteti toti ai vostri!Si nu mai rastalmaci... tin sa-ti amintesc totusi ca te afli printre ortodocsi si mi se pare mie, sau esti un intrus? Ma intreb cum esti in societate, printre oamenii pe care ii intalnesti... lup in piele de oaie...

almaris 07.05.2010 23:26:24

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244609)
3 de cate ori se facea frangerea painii de catre Apostoli, urmasii lui Hristos; in Faptele Apostolilor observam ca ea se savarsea in fiecare zi, dar ignorantii nu au de unde sti, si atunci nu stiu care dintre noi respecta mai mult?

Am luat numai partea asta din toata "creatia" ta care ar vrea sa transmita ca ar trebui sa frangem painea in fiecare zi si sa fie zi de odihna mereu nu? Spune ca n-ai vrut sa zici asta...

almaris 07.05.2010 23:29:39

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244613)
daca iti place asa mult sabatul de ce nu treci la evrei?

Daca gandeai putin, ai fi observat ca nu asta e ideea, sa te plimbi de colo pana colo, ci unde esti sa accepti un adevar simplu si clar.
Citat:

ca vad ca pretuiesti mai mult sabatul decat pe Mantuitorul lumii,

Doamne fereste
Citat:

si o rugaminte nu ne mai plictisi, fa-ne sa ne fie dor de tine

Ai ma Rodi, chiar asa te-ai plictisit de mine? Fii fata buna si mai ingaduie-mi sa mai stau si eu la o vorba cu tine.

Danut7 07.05.2010 23:30:13

Rodica lasa-i dracului de sectari turmentati, nu iti pune mintea cu ei :).Sunt 2 ratati.Mai ales vasalie ala.Ala ii dus cu pluta... Si dupa cate citesc eu acu si asta 'almaris' e cam deraiat.

Rodica50 07.05.2010 23:37:15

Si in Ziua Domnului trebuie sa ne odihnim in Domnul, prin faptele noastre aducandu-i cinstire... poti sa vizitezi un bolnav, un batran... nu trebuie sa te invat eu ce ar trebui sa faci, decat sa rastalmacsti... Si afla, stimate domn ca sunt un om foarte activ, responsabil in societate... La voi nu e credinta, e doar dorinta de hartuire, vesnic pusi pe cearta...Si nu astept raspuns. Iti amintesc regulile unei bune comunicari- pe rand si respectuos... Si cred ca era o tema pentru ortodocsi... doar ne aflam pe un site ortodox.

almaris 07.05.2010 23:42:14

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244684)
Nu ma deranjeaza sa discut, m-a deranjat aerul de superioritate, Hristos v-a invatat sa fiti mandri? Nu prin mandrie a cazut Diavolul?

Si tu zici ca mandria a disparut din caracterul tau, esti golita complet de asa ceva?
Citat:

apropo, daca tii sabatul faci numai cei 2000 de pasi pe care ii prescrie Ghemara, cartea cu reguli a evreilor?

Invata sa-ti aduni un pic ideile ca sa aiba sens ce spui, sabatul nu se tine dupa cum vor evreii, ci dupa cum a aratat Altcineva. Si nu mai ironiza aceasta ceremonie instituita si repectata de Domnul Insusi. Nu e putin lucru.
Citat:

Voi veniti sa ne invatati pe noi crestinismul?

Inteleg ca tu cand vorbesti cu cineva e musai sa-l inveti ceva, o lectie de viata poate?
Citat:

In ce an ati aparut voi?

Eu, prin anii '80

almaris 07.05.2010 23:45:26

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244736)
Almaris, daca ne folosesti Biblia, primeste si Botezul ortodoxiei... si poate te vei mantui.

De ce trebuie sa iei partea bisericii tale tot timpul, cu ce esti mai buna decat stii tu cine, si ei fac acelasi lucru, isi ridica organizatia in slavi. Sa stii ca nu din intelepciune faceti asta.

almaris 07.05.2010 23:53:31

Danut, ti-am zis de la inceput ca nu ai ce sa cauti intr-o discutie ca asta si nu m-ai ascultat.

Rodica, ai intervenit tot cam in acelasi stil, dar fara mitocania lui Danut.

Asteptam oameni seriosi pentru a discuta in continuare acest subiect.

Rodica50 08.05.2010 07:14:41

Preotii sunt aceia carora li s-a incredintat zamislirea noastra cea duhovniceasca, ei sunt aceia carora li s-a dat sa ne nasca prin Botez. Prin preoti ne imbracam in Hristos, prin preoti ajungem madularele cinstitului trup al lui Hristos. Prin urmare este drept ca preotii sa fie pentru noi mai cinstiti si mai iubitori decat parintii nostri- Sf. Ioan Gura de Aur, Despre preotie

Sf. Vasile cel Mare- ...lucrarea de zidire a Bisericii, indreptarea greselilor, ajutorarea celor napastuiti, apararea fratilor cu credinta sanatoasa...si ravna si sarguinta pentru a aduce o imbunatatire cat de mica Bisericii...

Sf. Ioan Gura de Aur- Niciodatanu poti lasa armele din maini, ci stai mereu inarmat si intotdeauna treaz, ca si diavolul cu oastea lui sta intotdeauna inarmat privind trandavia noastra...

Sf. Ioan Gura de aur despre Sf. Ap. Pavel- ...a indurat tot felul de vrajmasii, dar a si avut tot felul de biruinte. N-a incetat vreodata lupta si niciodata nu i-a lipsit cununa...

Sf. Grigorie Teologul- pentru ca sa curat pe altii trebuie sa fiu eu mai intai curat. Sa fiu intelept, ca sa inteleptesc pe altii. Sa fiu eu lumina , ca sa luminez pe altii. Sa fiu eu aproape de Dumnezeu , ca sa apropii pe altii. Sa fiu eu sfant, ca sa sfintesc pe altii. Ca sa conduc cu mana, ca sa slujesc cu pricepere...

perplexus 08.05.2010 07:42:12

dracu stie scriptura pe de rost ..
in pustie il ispitea pe Domnul folosind cuvinte din scriptura ..
am vazut cum sectarii mai nou, se adapteaza
pun pe cartile lor numele Domnului cum se e pastrat in sf.Traditie ortodoxa - IIsus
baga texte din Sfintii Parinti - adica ortodoxe - ca sa-i nauceasca pe cei prosti care se numesc pe ei insisi ortodocsi
meseria sectarilor si asa zisilor teologi moderni e sa se bata in texte sfinte - se plictisesc daca nu fac asta
fariseii si carturarii il pandeau pe Domnul ca sa-l prinda cu cuvinte din scriptura..
dar nu se gandeau ca cuvintele scripturii erau chiar ale Lui
si de ciuda l-au rastignit
cu cat mai greu ne este noua, a celor care cauta pe Domnul, se ne punem mintea cu fariseii zilelor noastre .. sectarii, ereticii, ateii, afurisitii
totusi avem incredintarea ca toata legea este scrisa in inimile noastre .. a celor care ne silim catre Domnul
constiinta si rugaciunea ne ajuta sa facem fata ispitelor care vin prin acestia ..

georgeval 08.05.2010 08:05:06

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 244527)
Eu nu inteleg un lucru. Daca vrea cineva sa sarbatoreasca in fiecare duminica (prima zi a saptamanii) Invierea Domnului, de ce trebuie sa desfiinteze o Porunca Dumnezeiasca?

Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.

Si mai am doua nedumeriri:
1). Tot vorbiti despre Inviere. Cand o cinstiti: duminica sau de Pasti? Eu stiu ca Hristos a inviat o singura data, dupa praznuirea Pastelui.
2) Cred ca Invierea este doar un pretext pentru a justifica pazirea primei zile a saptamanii. Pentru ortodocsi nu este importanta Invierea lui Hristos (care da nedejdea invierii mortilor si a vietii vesnice). Ce rost mai are invierea din morti daca se crede ca omul cand moare de fapt nu moare, ci merge intr-un anumit loc?

Unii crestini cred cu putere in Invierea Domnului si au nadejdea revenirii Lui si a invierii celor care au murit in credinta, pentru a mosteni viata vesnica. Dar aceasta nu ii impiedica sa respecte Poruncile lui Dumnezeu. Dimpotriva, nadejdea invierii te indeamna sa ai dragoste de Dumnezeu si sa asculti de Poruncile Sale.

Pentru teologia rasariteana timpul are o alta dimensiune. Noi prin slujbe nu comemoram sau aniversam, ci reactualizam-timpul sacru devine o pregustare a vesniciei. In fiecare Sfanta Liturghie Hristos nu mai moare insa se prelungeste in stare de Jertfa si Inviere.
De aceea pentru un calugar dintr-o manastire- in Pateric- era firesc sa spuna zilnic Hristos a inviat.

almaris 08.05.2010 12:42:19

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 244843)
Preotii sunt aceia carora li s-a incredintat zamislirea noastra cea duhovniceasca, ei sunt aceia carora li s-a dat sa ne nasca prin Botez. Prin preoti ne imbracam in Hristos, prin preoti ajungem madularele cinstitului trup al lui Hristos. Prin urmare este drept ca preotii sa fie pentru noi mai cinstiti si mai iubitori decat parintii nostri-

Abureli, Cristos a chemat toata suflarea omeneasca la preotie, preotie neinsemnand ce cunoastem noi astazi bineinteles cu toate acele atributii de multe ori exagerate.

Oricum, nu vorbim de preotie acum.

almaris 08.05.2010 12:54:58

Revenind putin la subiectul discutiei noastre as vrea sa mai amintesc un lucru, deloc fara importanta, si anume. Pentru cercetatorul autentic, sincer al Scripturii este lesne de inteles ca nu a survenit nicio schimbare a legii, nici macar a poruncii a patra cu privire la ziua de odihna. Ucenicul Ioan traieste undeva pana aproape de anul 100 dupa Cristos iar in preajma anului 90 scrie Evanghelia care ii poarta numele si Revelatia(Apocalipsa). Asta inseamna ca au trecut circa 50-60 de ani de la inaltarea Mantuitorului. Cand vine vorba despre ziua intai a saptamanii, Ioan se refera ca fiind doar prima zi din saptamana si nu consemneaza vreo modificare a statutului zilei respective. Sa fi fost Ioan un "invechit", un "legalist" notoriu si nu a vrut sa recunoasca faptul ca au intervenit niste modificari? Nici nu se pusese problema vreodata in acest fel.

vasalie 08.05.2010 13:55:20

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244755)
vasalie ala.Ala ii dus cu pluta...

Cu parapanta. Ca stau in zona de munte unde nu circula pluta.

Multumesc pentru impresiile impartasite. Cand cineva ca tine face asemenea afirmatii inseamna ca am spus ceea ce trebuia (dar pe tine te deranjeaza).

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244755)
Si dupa cate citesc eu acu si asta 'almaris' e cam deraiat.

Sunt curios daca "almaris" se trage din neam de ceferisti.

almaris 08.05.2010 14:27:24

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 244966)
Sunt curios daca "almaris" se trage din neam de ceferisti.

Bunicu' a fost ceferist multi ani de zile asa ca se poate spune

Danut7 08.05.2010 17:59:12

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 244940)
Revenind putin la subiectul discutiei noastre as vrea sa mai amintesc un lucru, deloc fara importanta, si anume. Pentru cercetatorul autentic, sincer al Scripturii este lesne de inteles ca nu a survenit nicio schimbare a legii, nici macar a poruncii a patra cu privire la ziua de odihna. Ucenicul Ioan traieste undeva pana aproape de anul 100 dupa Cristos iar in preajma anului 90 scrie Evanghelia care ii poarta numele si Revelatia(Apocalipsa). Asta inseamna ca au trecut circa 50-60 de ani de la inaltarea Mantuitorului. Cand vine vorba despre ziua intai a saptamanii, Ioan se refera ca fiind doar prima zi din saptamana si nu consemneaza vreo modificare a statutului zilei respective. Sa fi fost Ioan un "invechit", un "legalist" notoriu si nu a vrut sa recunoasca faptul ca au intervenit niste modificari? Nici nu se pusese problema vreodata in acest fel.

Apostolul Ioan a primit Apocalipsa in zi de duminica.El insusi zice "Am fost in duh in Ziua Domnului".

Despre schimbarea zilei de odihna vorbeste si Pavel in Epistola catre Evrei, cap 4, versetele 7-9.

In afara de asta si Sfanta Scriptura, consemneaza adunari ale crestinilor in ziua duminicii.Apoi scrierile parintilor apostolici din primul si al doilea secol.Toate scrierile atesta praznuirea duminicii de catre crestini, inca de la inceput.

Astept raspuns la intrebarile astea:

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244450)
Ia spune documentatule si invatatule... Ce fel de zile au fost zilele creatiei?Trebuiesc interpretate literal zilele , noptile si diminetile actului creator din Geneza?Ce fel de 'zile,nopti si dimineti' au fost pana in ziua a 4 a cand au fost create soarele si luna?Trebuie interpretata literal odihna lui Dumnezeu si ziua a saptea din Geneza?Oboseste oare Dumnezeu si se sleieste de puteri?S-a incheiat ziua a saptea din Geneza?S-a incheiat Odihna lui Dumnezeu?A fost ziua a saptea despre care se zice ca s-a odihnit Dumnezeu sambata?Este Ziua a saptea a creatiei sambata?

Haide documentatule, invata-ma!

Cat despre Lege, de unde ai tu ideea ca Legea a ramas neschimbata?

Rodica50 08.05.2010 18:44:33

pt almaris

Mai, daca ai fi stat tu in inchisoare pentru credinta cum au stat preotii nostri- Parintele Arsenie Boca, Parintele Arseniue Papacioc, Nicolae Steindhart- Monahul de la Rohia, Valeriu Gafencu- Sfantul inchisorilor, Parintele Staniloaie, Parintele ilie Lacatusu... si altii si altii pentru Hristos...nu huli, necredinciosule... nimic nu ai a spune...tocmai ai indraznit sa iei in deradere pe Dumnezeiescul Sfant Ioan Gura de Aur. Stii de ce i se spunea asa? Stii ce a facut el?Mai ca ti-as face ce a facut Sfantul Nicolae ratacitului Arie...Taare as vrea sa va vad cum va manifestati la Moliftele Sfantului Vasile cel Mare. Eu despre PREOTIE SI TOATE DISCUT CU FRATII ORTODOCSI, IAR DACA ITI PLACE, ASCULTA SI IA AMINTE!!!!!!!

florin1966 08.05.2010 19:37:37

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 245130)
Mai, daca ai fi stat tu in inchisoare pentru credinta cum au stat preotii nostri- Parintele Arsenie Boca, Parintele Arseniue Papacioc, Nicolae Steindhart- Monahul de la Rohia, Valeriu Gafencu- Sfantul inchisorilor, Parintele Staniloaie, Parintele ilie Lacatusu... si altii si altii pentru Hristos...nu huli, necredinciosule... nimic nu ai a spune...tocmai ai indraznit sa iei in deradere pe Dumnezeiescul Sfant Ioan Gura de Aur. Stii de ce i se spunea asa? Stii ce a facut el?Mai ca ti-as face ce a facut Sfantul Nicolae ratacitului Arie...Taare as vrea sa va vad cum va manifestati la Moliftele Sfantului Vasile cel Mare. Eu despre PREOTIE SI TOATE DISCUT CU FRATII ORTODOCSI, IAR DACA ITI PLACE, ASCULTA SI IA AMINTE!!!!!!!

nu te mania, ca nu pier decat fiii pierzarii ,ca sa se implineasca scriptura/cei intunecati la cuget si minte ii va lumina doar dumnezeu

vasalie 08.05.2010 20:14:23

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 245116)
Apostolul Ioan a primit Apocalipsa in zi de duminica.El insusi zice "Am fost in duh in Ziua Domnului".

Gresit. Ziua Domnului, dupa cum ne spune Cuvantul lui Dumnezeu, este ziua a saptea. "Ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului". (Iesirea 20:10). Acest lucru nu se spune, nicaieri in Sfanta Scriptura, despre ziua intaia a saptamanii (duminica).

Citat:

Despre schimbarea zilei de odihna vorbeste si Pavel in Epistola catre Evrei, cap 4, versetele 7-9.

In acele pasaje (de la Evrei 3:7 pana la Evrei 4:11) este vorba despre o noua zi in care vom intra in odihna lui Dumnezeu (odihna pe care evreii lui Iosua au ratat-o din cauza neascultarii si impietririi inimii lor). Nu este vorba nicidecum de o noua zi de odihna. Dimpotriva, unele traduceri ortodoxe ale versetului din Evrei 4:9 suna in felul urmator:

"Iatã darã au rãmas sãrbarea sâmbetei nãrodului lui Dumnezãu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.

"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905.

Citat:

In afara de asta si Sfanta Scriptura, consemneaza adunari ale crestinilor in ziua duminicii.Apoi scrierile parintilor apostolici din primul si al doilea secol.Toate scrierile atesta praznuirea duminicii de catre crestini, inca de la inceput.

Sfanta Scriptura consemneaza faptul ca, crestinii se intalneau in fiecare zi a saptamanii (nu numai in ziua intaia). Slab argument pentru a desfiinta o Porunca Dumnezeiasca.

Citat:

Astept raspuns la intrebarile astea:

Ai mai primit raspuns la intrebarile astea, de multe ori (chiar mai complete decat cele de acum). Ce vrei sa demonstrezi prin repetarea acstor intrebari, care contin si afirmatii nedevarate?

Citat:

Cat despre Lege, de unde ai tu ideea ca Legea a ramas neschimbata?

Ortodoxia face distinctie intre legile din Vechiul Testament. Referitor la cele 10 Porunci Dumnezeiesti (numite si "Legea Morala"), Catehismul Ortodox spune:

"""""""20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?
Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile, date cu scopul de a intretine comuniunea dintre credincios si Dumnezeu si a pregati pe credinciosi pentru rascumpararea lor prin Hristos.

Au ramas insa poruncile morale, care formeaza partea cea mai insemnata a legii Vechiului Testament.

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?
Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.
""""""""
Verifica si citeste mai mult aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism30.html

Mi se par corecte si in acord cu Sfanta Scriptura, acele invataturi din Catehismul Ortodox. Tu, ce parere ai?

Danut7 08.05.2010 21:10:00

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 245170)
Gresit. Ziua Domnului, dupa cum ne spune Cuvantul lui Dumnezeu, este ziua a saptea. "Ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului". (Iesirea 20:10). Acest lucru nu se spune, nicaieri in Sfanta Scriptura, despre ziua intaia a saptamanii (duminica).

Ziua Domnului este Duminica, dupa cum ne consemneaza si scrierile sfintilor parinti apostolici, si dupa cum si sfantul Ignatie zice "sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului"... Ziua Domnului si dupa lexiconul grecesc se refera la ziua Noului Testament.Doar in Noul Testament gasesti referire la Ziua Domnului, aceasta formulare si sintagma aparand mai ales in Noul Testament.Ziua Domnului nu se refera la sambata, ci la duminica Ziua impropriata lui Iisus Hristos prin Invierea Sa.

"Asadar cei care au trait in randuielile cele vechi, si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului, in care si viata noastra a rasarit prin El (Hristos) si prin moartea Lui, pe care unii o tagaduiesc." Sf Ignatie , Epistola catre Magnezieni

Citat:

In acele pasaje (de la Evrei 3:7 pana la Evrei 4:11) este vorba despre o noua zi in care vom intra in odihna lui Dumnezeu (odihna pe care evreii lui Iosua au ratat-o din cauza neascultarii si impietririi inimii lor). Nu este vorba nicidecum de o noua zi de odihna. Dimpotriva, unele traduceri ortodoxe ale versetului din Evrei 4:9 suna in felul urmator:

"Iatã darã au rãmas sãrbarea sâmbetei nãrodului lui Dumnezãu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.

"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905.

Evrei 4:7Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".

Evrei 4:8Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi.

Evrei 4:9Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.

Contextul vorbeste de o noua zi si de o alta zi si voi spuneti ca ramane aceeasi zi.Cuvantul grecesc pentru Sabatul evreiesc(sambata) este Sabbaton.Cuvantul grecesc folosit aici este Sabbatismos, care inseamna "o odihna sabatica" "o odihna de tipul Sabatului" "o praznuire Sabatica" "o odihna ca cea de Sabat" ;

Deci ramane o praznuire sabatica, nu praznuirea vechiului sabat,nu aceeasi ci praznuirea unui nou Sabat, a zilei hotarite si alese de Dumnezeu.

Sabbaton[SIZE=3]([/SIZE]σάββατον) -[SIZE=4][SIZE=2]
  1. [SIZE=2]
  2. the seventh day of each week which was a sacred festival on which the Israelites were required to abstain from all work
    1. the institution of the sabbath, the law for keeping holy every seventh day of the week
    2. a single sabbath, sabbath day
  3. seven days, a week[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
Sabbatismos(σαββατισμὸς)
[SIZE=4][SIZE=2]
  1. [SIZE=2]
  2. a keeping sabbath
  3. the blessed rest from toils and troubles looked for in the age to come by the true worshippers of God and true Christians[/SIZE]
http://www.searchgodsword.org/lex/grk/view.cgi?number=4521
http://www.searchgodsword.org/lex/gr...gi?number=4520

Citat:

Sfanta Scriptura consemneaza faptul ca, crestinii se intalneau in fiecare zi a saptamanii (nu numai in ziua intaia). Slab argument pentru a desfiinta o Porunca Dumnezeiasca.

Da, crestinii se intalneau in fiecari zi si frangeau paine(participau la Sf. Liturghie) , in mod special duminica, dupa cum ne este si redat in Scriptura.

Citat:

Ai mai primit raspuns la intrebarile astea, de multe ori (chiar mai complete decat cele de acum). Ce vrei sa demonstrezi prin repetarea acstor intrebari, care contin si afirmatii nedevarate?

In primul rand nu tie iti era adresat postul.Cu tine nu mai este ce sa se vorbeasca.De omul eretic dupa a doua si a treia mustrare sa te departezi, zice Scriptura.Ori la tine cred ca e la ordinul sutelor, ba chiar miilor.Cred ca ti s-au dat peste o mie de reply-uri pe subiectul asta, o suta si ceva de pagini sunt numai pe threadul 'Despre Sabat'.In al doilea rand nu imi amintesc sa fi primit raspunsuri la intrebarile astea mai ales din partea ta, ba mai mult ai incercat cat mai mult sa le eviti, cum faci si acum.Si nici nu ma intereseaza.Am acceptat dialogul asta cu postul asta pentru ca, e cumva legat de ce ma asteptam sa ma intrebe almaris, si raspund pentru el.Cu tine nu mai imi pierd vremea ca esti iremediabil.Ti s-au adus toate argumentele in discutie.Eu personal mai pierd vremea si pe alte forumuri, am vorbit si cu iudei pe subiectul asta, si mai miscati au fost ei decat esti tu.Probabil ca si tu esti "miscat",poate chiar faci ca noi, da faci prozeletism cu alte scopuri.Si din maniera vicleana in care postezi, unele argumente mincinoase, care in mai multe randuri ti-au fost date pe fata, ma face sa cred ca ai tu un motiv pentru care faci acest proziletism ieftin, unul care nu tine neaparat de convingerile religioase.Oricum cu tine nu mai am ce discuta.Cu persoanele perverse nu am ce vorbi.

Citat:

Ortodoxia face distinctie intre legile din Vechiul Testament. Referitor la cele 10 Porunci Dumnezeiesti (numite si "Legea Morala"), Catehismul Ortodox spune:

"""""""20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?
Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile, date cu scopul de a intretine comuniunea dintre credincios si Dumnezeu si a pregati pe credinciosi pentru rascumpararea lor prin Hristos.

Au ramas insa poruncile morale, care formeaza partea cea mai insemnata a legii Vechiului Testament.

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?
Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.
""""""""
Verifica si citeste mai mult aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism30.html

Mi se par corecte si in acord cu Sfanta Scriptura, acele invataturi din Catehismul Ortodox. Tu, ce parere ai?

Sunt curios si eu daca tot te-ai pus pe cititul catehismului ortodox, de ce nu citesti si ce zice catehismul ortodox cu privire la ziua de odihna, in intregime.Ai o tactica marsava, ceea ce ma face sa cred ca ai scopuri ascunse, aduci in discutie surse ortodoxe, dar si alea lipsite de context si manipulate intr-un mod ordinar, aducandu-le ca argumente pentru tine.Spre exemplu traducerile de mai sus.Prin cuvintele sambata, traducerile se refera la sabat, si traducerile au alt inteles decat acela pe care incerci tu sa il atribui.Dupa cum este clar, Biserica a tinut Duminica, la fel si cei care au facut traducerile acelea."Problema" este ca in limba romana nu prea este un sinonim direct pentru cuvantul Sabat, de aceia a fost tradus direct cu cuvantul sambata, si acum mai nou cu odihna, sau zi de odihna.Din punctul acelora de vedere au acea serbare a sambetei insemna duminica, care este si ea sambata(Sabat).

almaris 10.05.2010 17:23:11

Mai vasalie, nu-ti mai face de lucru cu indivizi ca Danut7, care sper sa primeasca o "pauza" de la admin pentru exhibare de "dreapta credinta" la nivel de limbaj.

vasalie 12.05.2010 17:52:22

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 246043)
Mai vasalie, nu-ti mai face de lucru cu indivizi ca Danut7, care sper sa primeasca o "pauza" de la admin pentru exhibare de "dreapta credinta" la nivel de limbaj.

Na, ca cel care a primit pauza esti chiar tu (vorbesc cu fantoma lui almaris). Si, s-ar putea sa urmez si eu. Am mai patit din astea. Pe mine ma faceau unii in tot felul si tot eu eram dat afara de pe forum (acum sunt pe la al 30-lea nume). Nici acum nu am priceput de ce. Poate pentru ca eu judec rational. Altii judeca "duhovniceste".

Stai linstit. Danut7 este in siguranta. Si pe tricesimus... l-a facut carpaci si mai nu stiu cum, si tot nu a patit nimic (nu stiu daca nu a fost dat afara chiar trice..., ca si el a fost nevoit sa-si inoiasca numele de foarte multe ori).

poviola 22.06.2010 23:33:21

"Și zadarnic Mă cinstesc ei, învățând învățături ce sunt porunci ale oamenilor"

"Ziua Domnului este Duminica, dupa cum ne consemneaza si scrierile sfintilor parinti apostolici. Ziua Domnului nu se refera la sambata, ci la duminica Ziua impropriata lui Iisus Hristos prin Invierea Sa."

Domnul Isus insusi a zis: "Și zadarnic Mă cinstesc ei, învățând învățături ce sunt porunci ale oamenilor". Vrei sa spui ca acest Sf. Ignatie ce a poruncit schimbarea nu era un om? cine era de si-a permis sa schimbe ceea ce era scris de Dumnezeu insusi?

Mihnea Dragomir 22.06.2010 23:55:54

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247202)
Na, ca cel care a primit pauza esti chiar tu (vorbesc cu fantoma lui almaris). Si, s-ar putea sa urmez si eu. Am mai patit din astea. Pe mine ma faceau unii in tot felul si tot eu eram dat afara de pe forum (acum sunt pe la al 30-lea nume). Nici acum nu am priceput de ce. Poate pentru ca eu judec rational. Altii judeca "duhovniceste".

Stai linstit. Danut7 este in siguranta. Si pe tricesimus... l-a facut carpaci si mai nu stiu cum, si tot nu a patit nimic (nu stiu daca nu a fost dat afara chiar trice..., ca si el a fost nevoit sa-si inoiasca numele de foarte multe ori).

Dar nu sunteți nevoiți să vă înnoiți numele de foarte multe ori, iubiților ! Că poate chiar v-ar prinde bine o vacanță, v-ați gândit ? Să știți că nu este obligatoriu să umpleți spațiul forumului ! Sau credeți că forumul nu s-ar descurca fără voi ? Nu trebuie să vă închipuiți că e absolut necesar să câștigați orice dispută pe toate forumurile, umplându-l și pe acesta cu învățături din sinagogile voastre, după ce l-ați umplut mai întâi pe cel catolic. Știu de ce vă e teamă: creștinii idolatri vor continua, ca și până acum, să-l necinstească pe Domnul mergând Duminicile la bisericile lor pline de idoli. Nu-i nimic, v-ați făcut datoria (așa cum o înțelegeți voi) și ne-ați pus în gardă că ne riscăm sufletele astfel. Acum, mergeți cu Domnul !

Miha-anca 23.06.2010 00:45:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 261714)
Acum, mergeți cu Domnul !

Asta poate sa o spuna gazda, nu musafirul! :68:

Mihnea Dragomir 23.06.2010 00:56:53

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 261731)
Asta poate sa o spuna gazda, nu musafirul! :68:

Gazdă este cel care deține spațiul forumului, doamnă Miha Anca. Iar noi ceilalți, suntem toți musafiri. Mai poftiți sau mai nepoftiți, ce e drept. Vă socotiți gazdă deoarece vă credeți ortodoxă ? Greșiți. Ca să fii ortodox, trebuie să fii mai întâi creștin. Mă iertați că vă zic așa, pe șleau: am identificat prea puține semne de creștinism la dv și nu cred că în postările lui Isus aș fi citit ceea ce am avut prilejul să citesc în postările dv.
Ori poate că vă credeți gazdă în virtutea numărului mare de postări și a vechimii prezenței aici ? În cazul acesta, îmi amintiți de atâtea exemple de chiriași, care, stând ei ani mulți pe o proprietate (unii, din 1948), ajung să creadă că sunt gazde și că musafiri sunt ceilalți !

Miha-anca 23.06.2010 01:07:31

Si detineti cumva acest spatiu, domnule Dragomir?!?
Oricum credinta mea nu mi-o poate lua nimeni, nici macar un catolic.
In rest raspund precum Arhanghelul Mihail: Sa te certe pe tine Domnul! (Iuda 1,9)

Ioana Amariucai 28.06.2012 23:38:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 242226)
Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa.

O poti cumpara online (poate n-ai sa o gasesti in librariile din orasul tau)

http://www.librariasophia.ro/carti-c...m.-so-536.html

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...e,-arhim..html

http://nemteanca.ro/Calauza-in-credi...xa-(Pr.-Cleopa)

Daca ai probleme cu comanda pe site -urile astea doua, iti mai caut (sau poti sa cauti pe google) altele.

Daca vrei, o gasesti si online partial sau integral:

Integral (543pagini) o gasesti aici:
http://www.scribd.com/doc/27757818/C...dinta-Ortodoxa

Poti sa o descarci (pdf) daca iti faci cont pe scribd (gratuit).

Chestia cu "Constantin cel Mare a introdus duminica in locul sambatei" este de obicei prima minciuna care o auzi de la un adventist atunci cand isi incepe propaganda cu "sabatul".

NU lua de bun tot ce iti zic ei, cauta adevarul.

Multumesc! imi voi face comanda si daca nu reusesc mai caut. si daca tot nu reusesc iti voi cere ajutorul.
"Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa." Imi cer scuze. Azi mi-am facut cont pe acest site si nu ma descurc prea bine.

AlinB 29.06.2012 10:36:10

Citat:

În prealabil postat de Ioana Amariucai (Post 455123)
Multumesc! imi voi face comanda si daca nu reusesc mai caut. si daca tot nu reusesc iti voi cere ajutorul.
"Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa." Imi cer scuze. Azi mi-am facut cont pe acest site si nu ma descurc prea bine.

Nu era pentru tine postarea la care facusem trimiterea, era dintr-un alt subiect. si am pus direct link -ul la postare la topicul deschis de tine, ca sa nu mai scriu din nou.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:37:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.