Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Se desfinteaza POSTUL? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6034)

bmd 19.06.2009 14:27:28

[quote=marioad24;146731]. Insa cred ca e f important acel post interior, cel care lucreaza asupra mintii si sufletului. Este cel mai greu.....quote]

Adevarat! Atita doar ca pentru a ajunge la acela incepi cu asta banal de alimente altfel nici la acela nu ajungi nici pe asta banalul nu-l ti!

sophia 19.06.2009 14:39:02

Marioara asa este. Conteaza postul interior, ceea ce faci cu sufletul si fapta.
Postul alimentar este o renuntare, clar. Eu nu stiu si poate ca daca exista cineva care are sursa din scripturi sa o puna aici si sa vedem toti cum a fost alcatuit concret acest post si cine a facut-o. Unde si cine a spus exact ce si cand avem voie sa manancam.
Multi se ghideaza dupa ceea ce se presupune ca manca Iisus si discipolii. Nu stiu daca este corect, pentru ca ei nu stiu daca faceau abistenta voita de la ceva, sau mai degraba nu aveau altceva ce sa manance. Pe vremea aceea nu existau multe, aveau poate unii mai instariti animale de taiat si branza. Oare se manca pe atunci branza, unt, oua? Nu stiu daca le stiau acolo, in zona aceea.
Pesti se prindeau, asta este clar. Fructe si legume cresteau si mai obtineau faina. Drojdie iar nu exista. Si ulei si vin mai era.
Apoi ei tot timpul mergeau, circulau, deci erau la voia locului, oamenilor si naturii, bani n-aveau, aveau numai hainele de pe ei. Iisus putea sa faca de toate, a inmultit paini si pesti ca sa aibe oamenii sa manance. Nu i-a tinut flamanzi.
Este vorba de o abstinenta a fiecaruia.
Unul sarac, si asa neavand nimic decat fasole si cartofi, de ex. ce post trebuie sa-i ceri? El nevoieste oricum si este abstinent.
Tine postul trupului si face bine celor din jur si se roaga. Asta se poate si este suficient.
Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat...
E ca in bancul acela cu medicul si pacientul: nu mai bea, nu mai fuma. Si pacientul nici nu pusese gura pe astea vreodata, da trebuia sa se lase de ele.
Si cei din ierarhia bisericii care hotarasc "usurari" ale postului vad si ei: sunt copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala), sunt oameni amarati (tot mai multi) care n-au cu ce lua carne, alte alimente, cad si se imbolnavesc de nealimentatiei. Ce sa faca biserica, ce sa le ceara mai mult decat n-au?
Si munca este mult mai multa in ziua de azi. Orarul de 8 ore a apus. Din ce sa traiasca oamenii si aibe putere sa munceasca?
Da, cei care au in mod obisnuit, pot sa se abtina o vreme: de la carne, branza, ciocolata, cozonac, alcool, tutun etc.

sophia 19.06.2009 14:43:07

Nu-i asa bmd, nu asa legatura unul cu altul. Poti fi bun si credincios si daca mananci normal. Eu nu vad ce are sufletul asa mult cu mancarea. Nu spun aici lacomie, sau mai stiu eu ce patimi, ci doar mancare obisnuita si sotul/sotia in mod cumpatat.
Ba de multe ori ti-e mai rau sufleteste si mintal daca nu mananci si te separi de sotul/sotia si nu te gandesti decat la asta .

bmd 19.06.2009 14:56:13

Probabil nu te-ai rugat niciodata in timpul postului altfel nu-mi explic cum poti sa nu vezi legatura. Sau n-ai tinut niciodata post?
Oricum faptul ca biserica dezleaga la peste pentru oamenii saraci e cam trasa de barba...... si nu-i pe masura nickului tau! Ca la asta dezleaga biserica la peste, la vin, la ulei si nu la lapte pentru " copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala)"
Vad ca ai o conceptie f. occidentala despre post: "Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat..." cam asa-i in occident. "A inceput postul, nu mai maninc ciocolata!" "Eu renunt la pui la rotisor!" iar in Vinerea Mare se "sacrifica" si maninca peste!
Omul sarac tine post toata viata lui e adevarat si in fata lui Dumnezeu este (zicem noi) de post: pe de alta parte bunicii mei erau saraci lipiti dar tot tineau post si au trecut de 80 de ani!

sophia 19.06.2009 15:14:09

Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Lavrentiu 19.06.2009 15:37:30

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 146763)
Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Parintii invatau ca postul e necesar pentru ca, precum omul din lipsa postului au cazut, asa acum prin post trebuie noi sa ne ridicam.
Iar mancatul de carne apare odata cu Noe - dupa potop - ca pogoramant.

Si nu vi se pare interesant ca tocmai cei mai duhovniciti dintre oameni au fost si cei care posteau cel mai mult? Daca era numai dupa credinta, ei ar fi trebuit sa nu mai tina deloc, ca erau cei mai apropiati de Dumnezeu. Dar la ei, ce sa vezi, din contra, mancau cel mai putin. Pentru ca acolo unde tu pui jertfa, pune si Dumnezeu har.

costel 19.06.2009 15:59:21

Daca vom avea o astfel de judecata: nu posti, ca doar tu muncesti mai mult de 8 ore pe zi si ai nevoie de carne... nu ne vom ridica niciodata mai presus de trup. Iar daca trupul e saturat de cele trupesti, e firesc ca el sa nu mai simta nevoia de o alta hrana. Nu e nimic mai trist sa vezi cum trupul trage dupa sine sufletul, il ineaca in grijile si poftele lumii si nimic mai inaltator sa vezi ca trupul a ajuns sa se hraneasca cu cele ale sufletului. Tinanad seama de cel din urma mod de hranire putem intelege cum de reuseau Parintii sa nu manance nimic mai multe zile.

Anca-Miha 19.06.2009 16:31:33

Citat:

ma refeream la dezlegare pentru sarci,

Saracii tin cu siguranta mai mult post decat noi, dar si rasplata lor in ceruri va fi alta.
Retinera de la mancare are menirea da a vlagui dorinta noastra de a pacatui; cine e predispus la desfranare, sa se infometeze mancand doar paine si apa, spunea un preot.

sophia 19.06.2009 17:31:51

Eu stiu importanta postului.
Si nu sunt impotriva lui.
Ceea ce nu-mi place este generalizarea si obligativizarea.
Iar al doilea lucru pe care il doresc este sa se clarifice si unifice continutul. Definirea corecta a postului, incat sa-l inteleaga toata lumea.
Exista inca discutii asupra ceea ce este de post si ce nu.
Exista semne de intrebare: mierea, fructele de mare, pestele. Sunt ele produse animale? Sunt de post sau nu?
Ce este cu uleiul si de ce nu este de post, caci este din plante?
Este vorba de produsele animale?
Au fost intrebari pe forum daca laptele este produs animal. Fara raspuns: este numai partial animal.
Nu sunt fan al carnii, dar nici definitiv vegetariana. Cu masura totul.
In tara s-au inventat si sunt in comert multe produse de post. Si asta este criticat. Nu e bine.
Fratilor, deci cum e bine? Ce este postul?
In strainatate nu se gaseste nimic de post si chiar este greu sa postesti. Dar ne straduim.
Cine poate, este f.bine, sa-l tina tot timpul, fara intrerupere din partea mea.
Unul cu diabet, spasmofilie, anemie, sau alte boli, cu sarcina, sau care alapteaza, nu poate.

bmd 19.06.2009 17:37:28

Citat:

Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica..........Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Sofia nu te batjocoresc ci efectiv gindesti ca un catolic occidental in privinta postului
Postul nu-i sacrificiu asa cum nu exista dependenta de ciocolata! Postul este altceva. Eu nu sint bun in definitii dar stiu ca inima urca pe masura ce postesti mai aspru.
Sigur ca se poate minca si fara ulei intre mireni!
Iar din post inca n-am auzit sa moara sau sa se imbolnaveasca cineva. Din diete din regimuri da! Chiar mincind acelasi lucru depinde mult daca-i dieta sau post. In prima greutatea o duci tu in al doilea o duce Dumnezeu.

bmd 19.06.2009 17:47:40

Din nou gresesti.
1.Oricare diabetic poate tine post. Cunosc cazuri.
2. In strainatate e mai usor de tinut post, exista o gama larga de fructe si legume la preturi accesibile tot anul.
3.Cind te inscrii intr-un club de fotbal nu poti spune ca nu-ti convine generalizarea si obligativitatea ca toti sa joace fotbal. In crestinismul ortodox nu-i altfel.
4.Definitia postului este simpla: luni, miercuri, vineri vegetale fara ulei (fiertze, coapte, crude) si daca nu se poate atunci gatite cu ulei. Marti si joi si simbata cu ulei. Duminica cu ulei si vin. Exista dezlegari cu peste duminicile si simbetele in postul Craciunului si cel de acum.
5. Anemiile de obicei sint feriprive (injectile sint de post in carenta de fier) si arare ori alimentare.
6. Sarcina, alaptarea nu exclud postul si il pot inducii. Nasterea de copiii nu-i o boala iar alaptarea nu-i o boala psihica!

Problema mare nu-i ca nu reusesti sa tii post ci [COLOR=red]cind cauti scuze[/COLOR] sau nici macar nu incerci sa tii o zi, doua, o saptamina, 7,Tot postul!

sophia 19.06.2009 18:13:13

Bmd, ma aduci la disperare, zau.
Nu-mi da nimeni nici o sursa, nici o lamurire. Eu am pus intrebarile. Tu ma incurci mai rau.
Si nu mai freca cu vestul si catolicismul, te rog mult. Ma faceam catolica si terminam problemele si intrebarile, sau nu le mai aveam. Dar nu ma fac.
Uite eu nu-mi permit fructe si legume aici, incat sa mananc cat mi-ar trebui pentru post. 100g cirese costa 50 centi. 1 kg de caise 5-6 Euro. 1 gutuie 1 Euro. Ardeii si vinetele peste 3 Euro kg.
Da, iarna imi iau banane si cartofi.
Si inca ceva:
Fierul se gaseste in carne, oua, ficat.
Calciu se gaseste in lactate.
Eu pot tine pana la o saptamana si tin. Mi s-a facut rau de multe ori.
Dumnezeu imi da putere, si da, teoretic pot sa ma indop in post cu medicamente (calciu, fier, pentru stomac etc.). E mai bine asa?
Nu caut scuze.
Si am incheiat, ca imi intoarceti vorba in gura.

bmd 19.06.2009 18:45:13

Fierul exista in multe alimente dar se absoarbe semnificativ doar cel injectabil!
Calciu nu se absoarbe nici el asa cu una cu doua, trebuie si alte conditii nu ajunge doar laptele... dar ma rog asta-i forum de religie nu de medicina.

Sophia cine este bolnav si nu poate tine post nu-l tine si gata. Cine nu-si permite postul nu-l tine si gata (paradoxal nu?) eu nu doresc polemica pe tema asta. Eu vorbesc de cei care tin, pot si vor si...biserica se opune! Asta-i tema topicului de fapt. Ca tu de plingi de preturile din piata, ca copilul lui Fani plinge de foame, ca unul sau altul mai are de dat in cap ciomege vreunui "prieten" asa cum cere "traditia" la ortodocsi...este altceva. Tema ramine insa aceeasi.
Cu ce te-am incurcat? Ti-am dat pe scurt REGULA postului.

Hartford 19.06.2009 19:34:56

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 146808)
Bmd, ma aduci la disperare, zau.
Nu-mi da nimeni nici o sursa, nici o lamurire. Eu am pus intrebarile. Tu ma incurci mai rau.
Si nu mai freca cu vestul si catolicismul, te rog mult. Ma faceam catolica si terminam problemele si intrebarile, sau nu le mai aveam. Dar nu ma fac.
Uite eu nu-mi permit fructe si legume aici, incat sa mananc cat mi-ar trebui pentru post. 100g cirese costa 50 centi. 1 kg de caise 5-6 Euro. 1 gutuie 1 Euro. Ardeii si vinetele peste 3 Euro kg.
Da, iarna imi iau banane si cartofi.
Si inca ceva:
Fierul se gaseste in carne, oua, ficat.
Calciu se gaseste in lactate.
Eu pot tine pana la o saptamana si tin. Mi s-a facut rau de multe ori.
Dumnezeu imi da putere, si da, teoretic pot sa ma indop in post cu medicamente (calciu, fier, pentru stomac etc.). E mai bine asa?
Nu caut scuze.
Si am incheiat, ca imi intoarceti vorba in gura.

Of... Sophia daca acum sint scumpe fructele si veg la voi ,cum sint iarna?Eu peste salata de fructe arunc masline, seminte de in si floarea soarelui,(proteine) in fiecare zi la lunch maninc salata si drep iti spun ma tine pina seara si nici atunci nu imi e foame maninc ca sa nu ia foamea pe la 8 caci cu trei ore inainte de culcare nu se mai maninca nimic.Vara e foarte usor sa tii post.

Hartford 19.06.2009 19:37:57

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 146829)
Of... Sophia daca acum sint scumpe fructele si veg la voi ,cum sint iarna?Eu peste salata de fructe arunc masline, seminte de in si floarea soarelui,(proteine) in fiecare zi la lunch maninc salata si drep iti spun ma tine pina seara si nici atunci nu imi e foame maninc ca sa nu ia foamea pe la 8 caci cu trei ore inainte de culcare nu se mai maninca nimic.Vara e foarte usor sa tii post.

Trebuia sa scriu semintele decojite care se gasesc la pungi de floarea soarelui :4:

Anca-Miha 20.06.2009 04:24:26

Sunt buuune semnitele de floarea soarelui. Si eu le folosesc in salata de morcovi rasi, cu stafidesi busuioc sau oregano. Un deliciu! Mai sunt si semintele de pin si arahidele putin prajite in tigaie, semintele de dovleac, fructele uscate, care dau consistenta salatelor. In loc de frunze de salata folosesc spanac; astfel salata devine mai consitenta.
Sfecla rosie data pe razatoare este f buna. Nu aruncati cozile verzi de telina: sunt f gustoase.
Iata deci, ca un meniu de post nu trebuie sa coste mult.

cristiboss56 20.06.2009 12:10:40

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146883)
Sunt buuune semnitele de floarea soarelui. Si eu le folosesc in salata de morcovi rasi, cu stafidesi busuioc sau oregano. Un deliciu! Mai sunt si semintele de pin si arahidele putin prajite in tigaie, semintele de dovleac, fructele uscate, care dau consistenta salatelor. In loc de frunze de salata folosesc spanac; astfel salata devine mai consitenta.
Sfecla rosie data pe razatoare este f buna. Nu aruncati cozile verzi de telina: sunt f gustoase.
Iata deci, ca un meniu de post nu trebuie sa coste mult.

Exact Anca , aceasta este idea . Cine crede ca noi aici in Romania o ducem toti pe roz, e in mare inselare .

sophia 20.06.2009 12:18:10

Hartford, Anca, voi aveti dreptate si mie imi plca cele ce scrieti voi.
In tara manacam legume si fructe cu kilogramele din primvara pana in toamna, tot ce aparea si puneam si pentru iarna.
Aici majoritatea sunt scumpe pentru ca din cauza climei se importa. Si trist este ca mai degraba gasesti banane si avocado de la capatul pamantului si ieftine, decat ardei, cirese si caise de la tarile vecine.
Iar din unele tari au bagat spaima in noi sa nu luam ca au multe chimicale.
Ma rog, sunt lucruri de natura economica pe care nu le inteleg si oricum nu fac subiectul discutiei.
Acum si in tara s-au scumpit enorm legumele si fructele.
In final vreau sa spun ca totul depinde de om, de posibilitatile si de sanatatea lui.
Soacra mea este diabetica si anemica in ultimul hal. Nu pune gura pe carne, oua, cartofi. Mananca multe vegetale, si nu are forta deloc. Se intreaba de ce nu mai are putere. Pai daca nu mananca ce are nevoie.
Am incercat intr-u concediu la ea sa mananc numai vegetale, ca si ea. Ma simteam relativ bine pe moment, mai usoara cumva, dar stomacul nu spun si mai apoi, dupa o saptamana nu ma mai tineam pe picioare, as fi zacut numai, nu ma ridicam din pat. Atunci l-am trimes pe sotul sa-mi aduca un pic de carne si oua si am fost alt om. Un pic, nu mult, dar mi-au lipsit.
Lactatele imi lipsesc de fapt cel mai mult in post.
Am observat ca in post se mananca mai mult de fapt: paine, cartofi, fasole, dulciuri nu mai spun, nuci, alune, stiksuri, chipsuri. Oare care o fi diferenta la calorii?
Si nu asa multi sunt carnivori, cum se spune. Aici lumea de la bebelus la batran e nebuna dupa paste si pizza. Si pastele au...oua in ele din pacate.
Sunt ieftine si satura si...ingrasa.
Porumbul fiert imi mai place si e bun si in salate. Si...ciupercile sunt bune de post.

cristiboss56 20.06.2009 12:28:21

Rugăminte pt. Sofia !

Să-ți cer scuze ( dacă nu poți iertare ) în fața lui bmd ( Marius ) , de felul cum i-ai vorbit aici , pentru că el nu te "freacă" , sau mai știu eu ce. Nu ți-a vorbit cu răutate și modul tău de a te adresa , lasă mult de dorit. În acest fel posutul este egal cu 0 barat. Sper că mă înțelegi așa cum se cuvine, nu cu urâ, indiferență și aroganțâ. Marius este medic și știe ce spune. Te rog să-ți schimbi atitudinea să ți-o revizuiești din temelii ! ! !

sophia 20.06.2009 12:52:42

Cristi esti dur. Da, suntem in post de fapt.
1. Nu stiam ca Marius este medic si nu prea cred, dupa felul in care explica unele lucruri. Ma rog.
2. Si el este aspru de multe ori.
3. Ma deranjeaza cand oamenii nu vor sa inteleaga lucruri omenesti si lovesc in cei care nu spun si nu gandesc ca ei (fiindca nu pot).
4. Imi cer scuze fata de toti daca i-am suparat, dar eu mi-am spus parerea si pasul. Nici eu nu spun lucrurile cu rautate, chiar daca asa pare.
:53:

sophia 20.06.2009 12:58:25

P.S Pt. Bmd

:13:
Nu cred ca biserica se opune postului! Sau te inteleg gresit?
Cred ca amandoi vorbim de o punere de o definire corecta a postului si reguli corecte, unice si flexibile la nevoile omenirii.
In rest daca unul poate si vrea sa tina post negru toata viata nu-l impiedica nimeni si bravo lui.
Si...Dumnezeu il stie pe fiecare cat poate duce.
Pace tie.:77::53:

cristiboss56 20.06.2009 13:03:38

Să te ferești Sofia :

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 146907)
Cristi esti dur. Da, suntem in post de fapt.
1. Nu stiam ca Marius este medic si nu prea cred, dupa felul in care explica unele lucruri. Ma rog.
2. Si el este aspru de multe ori.
3. Ma deranjeaza cand oamenii nu vor sa inteleaga lucruri omenesti si lovesc in cei care nu spun si nu gandesc ca ei (fiindca nu pot).
4. Imi cer scuze fata de toti daca i-am suparat, dar eu mi-am spus parerea si pasul. Nici eu nu spun lucrurile cu rautate, chiar daca asa pare.
:53:

Deci să te ferești toată viața de cei ce-ți aduc cuvinte numai pe placul tău, de laude, de cuvintele mieroase. Să te ferești Sofia toată viața ta, de cei ce-ți desfătează urechile , iar în sufletul lor e ură, mânie și invidie.
Duritatea mea, dragă Sofia, o să-ți prindă bine pentru mai târziu. Post binecuvântat și multă înțelepciune !

ory 20.06.2009 13:49:22

"Fereste-te de insultele invaluite in elogii ! "

bmd 20.06.2009 14:10:17

Sophia nu trebuie sa te scuzi fata de mine! Eu nu-mi doresc sa-mi fac prieteni iar tonul meu este voit asa cum este ca sa "irite" am eu asa o idee in cap ca o rana care nu se vindeca trebuie mai intii zgindarita.
Si ai dreptate nu sint medic (am fost cindva dar si atunci eram unul veterinar) Cristian ma cunoaste de mult si a inteles ca in spatele cuvintelor mele, nu sta omul pe care crezi tu ca l-ai descoperit.....
Problema ta Sophia este ca nu ai atita credinta incit sa nu-ti pese de cei din jur si sa ti postul. Ma conving de asta cu fiecare mesaj al tau. Nu doar Dumnezeu stie cit poate omul duce, stie fiecare dintre noi si mai ales fiecare dintre noi stie cit vrea el sa duca sau nu. VREA!
Soacra ta este obosita din cauza diabetului nu a lipsei de mincare. Ti-o spun eu nu ca medic ci ca..... diabetic. Exista niste probleme medicale cu vegetarienii, dar ele apar dupa 10 ani ori postul este mult mai scurt decit aceasta perioada.
Observatia ta cu glucidele este adevarata. De aceea marii dietecienii (care de obicei nu-s crestini, sau doar se cred a fi) spun ca cineva care tine post nu poate face o dieta adevarata (mai ales una de slabire)
Uiti draga Sophia ca postul si dieta sint doua lucruri diferite. Uiti prin asta ca mai exista Dumnezeu! Pai El ce face in timp ce eu mor postind? Face! Face pentru ca n-a murit nimeni din post! Din dieta sint destui, mai ales fete care se supun idolului moda pina in mormint.
EU NU TIN POST DECIT USOR, atita pot momentan, atita fac. NIciodata n-am spus altfel ci doar ca majoritatea tin ca si mine si atunci dezlegarile sint de prisos) deci nu-i nevoie sa-ti versi fierea cu : "daca unul poate si vrea sa tina post negru toata viata nu-l impiedica nimeni si bravo lui"
Iar [COLOR=red]"Pace tie!"[/COLOR] in gura unui apostol, duhovnic, preot suna frumos in gura ta suna a oala sparta asa ca.....renunta la astfel de manifestari.

cristiboss56 20.06.2009 14:13:34

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 146916)
"Fereste-te de insultele invaluite in elogii ! "

Sa ne ferim si de umbra noasta ?

Hartford 20.06.2009 15:08:15

diabet

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146919)
Sophia nu trebuie sa te scuzi fata de mine! Eu nu-mi doresc sa-mi fac prieteni iar tonul meu este voit asa cum este ca sa "irite" am eu asa o idee in cap ca o rana care nu se vindeca trebuie mai intii zgindarita.
Si ai dreptate nu sint medic (am fost cindva dar si atunci eram unul veterinar) Cristian ma cunoaste de mult si a inteles ca in spatele cuvintelor mele, nu sta omul pe care crezi tu ca l-ai descoperit.....
Problema ta Sophia este ca nu ai atita credinta incit sa nu-ti pese de cei din jur si sa ti postul. Ma conving de asta cu fiecare mesaj al tau. Nu doar Dumnezeu stie cit poate omul duce, stie fiecare dintre noi si mai ales fiecare dintre noi stie cit vrea el sa duca sau nu. VREA!
Soacra ta este obosita din cauza diabetului nu a lipsei de mincare. Ti-o spun eu nu ca medic ci ca..... diabetic. Exista niste probleme medicale cu vegetarienii, dar ele apar dupa 10 ani ori postul este mult mai scurt decit aceasta perioada.
Observatia ta cu glucidele este adevarata. De aceea marii dietecienii (care de obicei nu-s crestini, sau doar se cred a fi) spun ca cineva care tine post nu poate face o dieta adevarata (mai ales una de slabire)
Uiti draga Sophia ca postul si dieta sint doua lucruri diferite. Uiti prin asta ca mai exista Dumnezeu! Pai El ce face in timp ce eu mor postind? Face! Face pentru ca n-a murit nimeni din post! Din dieta sint destui, mai ales fete care se supun idolului moda pina in mormint.
EU NU TIN POST DECIT USOR, atita pot momentan, atita fac. NIciodata n-am spus altfel ci doar ca majoritatea tin ca si mine si atunci dezlegarile sint de prisos) deci nu-i nevoie sa-ti versi fierea cu : "daca unul poate si vrea sa tina post negru toata viata nu-l impiedica nimeni si bravo lui"
Iar [COLOR=red]"Pace tie!"[/COLOR] in gura unui apostol, duhovnic, preot suna frumos in gura ta suna a oala sparta asa ca.....renunta la astfel de manifestari.

Urita boala diabetul asta, Mariusica am auzit ca ceaiul de urzica baut in loc de apa stimuleaza splina nu e rau sa incerci.:103:

bmd 20.06.2009 15:11:15

Pai ce are splina cu insulina?:1:
Oricum multumesc de sfat (sint un bolnav convins ANTI_NATURIST) cel mai bun este postul.

Cristina_Cristea 20.06.2009 15:19:03

Doamne ajuta!

Doamne ajuta!
"A manca peste nu inseamna a calca postul, ci a indeplini o ascultare fata de cei ce au randuit astfel, care au stiut de ce au ales anumite zile spre usurarea postului. Nu pestele strica postul, ci rautatea inimilor noastre."

Asa zic si eu. Nu trebuie să uităm că ascultarea caracterizează ortodoxia.

bmd 20.06.2009 15:22:53

Wauuuuuuuuuuuuu! Drept urmare cei care tin de epiecopul care s-a impartasit la catolici ...sa o faca si ei!
Cei care tin de cel care ia bani pt preotie sa fie si ei coruptibil
samd

cristiboss56 20.06.2009 15:39:01

Citat:

În prealabil postat de Cristina_Cristea (Post 146930)
Doamne ajuta!
"A manca peste nu inseamna a calca postul, ci a indeplini o ascultare fata de cei ce au randuit astfel, care au stiut de ce au ales anumite zile spre usurarea postului. Nu pestele strica postul, ci rautatea inimilor noastre."

Asa zic si eu. Nu trebuie să uităm că ascultarea caracterizează ortodoxia.

A ține ascultare de neascultare e mai gravă ca neascultarea însăși . Corect , mult mai corec, să ținem calea Dreaptă și de-o ținem astfel, suntem de partea celor drepți, deci suntem în ascultare negreșit. Din nou fac apel la înțelepciune și discernământ.

fantana 20.06.2009 18:28:21

Și eu am fost surpins de schimbarea rânduielii legate de post. Pe ce se fundamentează ea?

bmd 20.06.2009 18:55:33

Pai cei f. cititi dintre noi spun ca s-ar baza pe tipicul Sf. Sava si ca noi restul lumii n-am fi stiut lucrul acesta. Eu inclin sa cred ca-i asa, dar schimb intrebarea in de ce trebuie de acum incolo sa stim si de ce n-a fost pina acum important sa nu "gresim"?
Mai am o temere ca exista ceva mai vechi decit acest tipic care s-ar putea sa spuna altceva.............

Fani71 20.06.2009 19:54:59

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146931)
Wauuuuuuuuuuuuu! Drept urmare cei care tin de epiecopul care s-a impartasit la catolici ...sa o faca si ei!
Cei care tin de cel care ia bani pt preotie sa fie si ei coruptibil
samd

In Biserica, SOBORUL eiscopilor este garantul pastrarii credintei ortodoxe. Un singur episcop nu. Mai greseste fiecare...

Fani71 20.06.2009 19:58:55

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146969)
Pai cei f. cititi dintre noi spun ca s-ar baza pe tipicul Sf. Sava si ca noi restul lumii n-am fi stiut lucrul acesta. Eu inclin sa cred ca-i asa, dar schimb intrebarea in de ce trebuie de acum incolo sa stim si de ce n-a fost pina acum important sa nu "gresim"?
Mai am o temere ca exista ceva mai vechi decit acest tipic care s-ar putea sa spuna altceva.............

Nu am apucat sa citesc tot ce s-a scris (zilele astea nu prea a timp) dar as vrea sa mai adaug ceva in legatura cu ce zici tu aici:

Exista ceva mai vechi decat regulile tipicului sf. Sava: exista formarea treptata a acestor reguli, sistematizarea si unificarea celor dinainte, care erau foarte variata dupa loc.
Si care sunt o bijuterie, dar sa nu uitam ca s-au format, si ele, din viata vie a Bisericii.
Noi cam uitam ca intr-o biserica daca Duhul Sfant lucreaza regulile se pot si schimba (NU dogmele, regulile care oglindesc si aplica dogmele la viata noastra de zi cu zi).
Deci, in momentul in care credinciosii ajung sa vada niste reguli, chiar ajunse la o perfectiune, ca ceva fixat pe vecie, ca o LEGE sfanta, ceva nu este in regula cu viata Bisericii.

Anca-Miha 20.06.2009 20:00:14

Despre post si dezlegari:
http://www.parohiamacin4.org/postul.htm

bmd 21.06.2009 11:21:39

Desigur regulile trebuie adaptate la viata vie a bisericii. Dar rotusi ce s-a schimbat...de trebuie schimbate regulile?
Pestele este scump in toata lumea!!!
Credinta si trairea ei in scadere.
Usurarea in traire n-a adus progres ci regres.
Obisnuinta ramine in continuare o a doua natura.
Rau nu-i sa postim de 2 ori pe saptamina nici medical, ba e chiar indicat.
Lucrurile simple sint usor de intele/aplicat (amendamente/dezlegari samd sint pentru teologii de birou)
Postul nu-i obligatoriu (in viata actuala a bisericii) asa ca nu-i nevoie sa usurezi ceea ce poate sa nu fie o greutate.
De ce trebuie schimbate regulile cind un lucru functioneaza? De ce trebuie schimbate cu o regula care nu a avut rezultatul scontat? (vezi bis. catolica)

In alta ordine de idei multumesc mult pentru subliniere Fani. Acum eu ca om ce fac ascult de epiecopul locului sau astept soborul? Pina la decizia soborului te multumesti ani de zile cu decizia episcopului ca iti dau cazuri unde de ani de zile soborul nu ia o decizie clara, episcopul se fofileaza si el si preotul trebuie sa decida. Ori asta-i mai om decit episcopul si mai supus greselii. Pe scurt ceea ce spui tu in cazul ascultarii este TEORIE iar noi traim in realitate nu pe hirtie!

cristiboss56 21.06.2009 13:42:38

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 147043)
Desigur regulile trebuie adaptate la viata vie a bisericii. Dar rotusi ce s-a schimbat...de trebuie schimbate regulile?
Lucrurile simple sint usor de intele/aplicat (amendamente/dezlegari samd sint pentru teologii de birou)
Postul nu-i obligatoriu (in viata actuala a bisericii) asa ca nu-i nevoie sa usurezi ceea ce poate sa nu fie o greutate.
De ce trebuie schimbate regulile cind un lucru functioneaza? De ce trebuie schimbate cu o regula care nu a avut rezultatul scontat? (vezi bis. catolica)

In alta ordine de idei multumesc mult pentru subliniere Fani. Acum eu ca om ce fac ascult de epiecopul locului sau astept soborul? Pina la decizia soborului te multumesti ani de zile cu decizia episcopului ca iti dau cazuri unde de ani de zile soborul nu ia o decizie clara, episcopul se fofileaza si el si preotul trebuie sa decida. Ori asta-i mai om decit episcopul si mai supus greselii. Pe scurt ceea ce spui tu in cazul ascultarii este TEORIE iar noi traim in realitate nu pe hirtie!

Până una alta, dragă Marius, realitatea zilei și pe hârtie ( pe certificatul de naștere al tău ) , indică o sărbătoare, așa că : La Mulți ani , dragă Marius ! ! !
:25:

Fani71 21.06.2009 16:25:03

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 147043)

In ceea ce priveste aceasta regula concreta cu pestele in perioada penticostarului, parerea mea (si a celor care au reintrodus-o, se pare), este ca este la fel de important sa postesti si sa te bucuri. Fiind perioada de bucurie, se da o dezlegare speciala la peste.
Dar sigur, nu suntem obligati sa mancam.. La urma urmelor, sper sa nu va sochez, dar daca pestele e scump sau nu ii place cuiva, sa il inlocuiasca cu altceva, atunci! Ca semn de bucurie... Sau sa nu manance..
Asta raspunde si intrebarii tale finale: faptul ca este dezlegare la ceva nu ne obliga sa mancam.. Deci, cu bucuria invierii in suflet, poti si sa postesti, daca asa te simti mai bine si sau ti se pare mai corect si sau astepti un sobor care sa hotarasca, nu? ;-)

Post binecuvantat in continuare!

bmd 21.06.2009 19:46:59

Obligativitate sa te bucuri? Pai nu stiu la voi da la mine nu se poate. Bucuria mea (a Invierii) tine doar citeva zile
Pe de alta parte nu prea am cum sa ma bucur (mai mult, mai tare) ca mainc peste pentru ca de obicei imi este rau dupa aceea. Stiam ca ciocolata da stari de euforie ...e nou pentru mine sa aud ca o face si pestele!:2:

mirelat 21.06.2009 20:21:16

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 147104)
Stiam ca ciocolata da stari de euforie ...

asa am auzit si eu, deci poate in vremurile astea moderne se da dezlegare la ciocolata :5: iar pestele sa fie oricum de post, pentru cine il suporta, la stomac si la buzunar ! !

:6:La multi ani, Marius si multa sanatate!:53::25:

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:58:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.