![]() |
Citat:
Sunt atâtea avioane care zboară prin atmosfera, unul nu l-a zărit pe Isus! |
Eh,asta este diferența esențială între Creștinism,care se bazează și fundamentează pe o minune și anume Învierea!
Și celelalte religii monoteiste , înrudite cu el,în special Islamul și Iudaismul,care este fondatorul ambelor. Mai vin odată cu acest pasaj,am tot abuzat de el,dar este esențial în această discuție! Deuteronomul 13:1-3 VDC [1] Dacă se va RIDICA în MIJLOCUL TĂU un PROROC sau un VISĂTOR de vise care-ți va vesti un SEMN sau o MINUNE [2] și se va ÎMPLINI SEMNUL sau MINUNEA aceea de care ți-a vorbit el zicând: ‘Haidem după ALȚI DUMNEZEU – DUMNEZEU pe care tu nu-i CUNOȘTI – și să le SLUJIM!’, [3] să N-ASCULȚI cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul Dumnezeul vostru vă PUNE la ÎNCERCARE ca să știe dacă iubiți pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră și din tot sufletul vostru. „Sunt doar un mesager,un om ca și voi” Le-a răspuns Mohamed când necredincioși i-au cerut minuni! Singura MINUNE, acceptată de Islam este CORANUL însuși! Tocmai de aceea Iudaismul (majoritatea oamenilor de știință din orice domeniu sunt evrei)și Islamul au dezvoltat știința,iar Creștinismul a rămas mult timp in evul mediu, ucigându-se între ei! Fiindcă Iudaismul și Islamul au încercat să înțeleagă pe Dumnezeu prin Rațiunea pe care i-a dat-o și prin Legile Naturale! Minunile sunt mai degrabă “erori” , anomalii și devieri de la Logica Perfectă prin care funcționează universul! |
Citat:
|
Citat:
Tu esti liber sa dispretuiesti , sa nu fi de acord ca esti pacatos, sa iti iubesti doar familia. Dar judecata finala la asta se va referi, nu ca tu ai crezut in unde electromagnetice si eu in Iisus si altul in altceva. Ci la cum ti-ai reflectat cauttarile tale si cuceririrle tale in ceilalti. Asa vom fi judecati, asta e de fapt Dumnezeu. Si cei intelepti se considera pacatosi dinainte, ca sa nu pice pe mana celui ce va judeca dupa propriile reguli ale celui judecat. Eu sincer ma consider asa, pentru ca nu sunt in stare sa fiu suficient de intelegator cu ceilalti, nu sunt in stare sa ajut pe nimeni, nu sunt in stare sa ma pun in locul celuilalt,sa ii arat toata puterea de care e capabil Hristos in viata noastra a tuturor, si cei credinciosi si cei necvredinciosi. Deci sunt la fel de necredincios ca si tine si altii in ce il priveste pe Hristos ,pentru ca nu vorbele ne fac credinciosi, ci faptele |
Citat:
|
Citat:
|
Minunile sunt si fizice si interioare in jurul nostru.
Dar daca noi nu credem , nici ele nu se infaptuiesc. Poti sa fii necredinciosul necredinciosilor, daca tu crezi ca fiul tau se va vindeca de o boala incurabila, pentru credinta ta , Dumnezxeu o va infaptui. A crede nu e a crede in dogme predefinite, ci a lua lucruri care nu sunt si de care ai nevoie, ca si cum ar fi. Si atunci vor deveni reale !!! Aproape toate minunile din NT asta au subliniat, nu credinta intr-o dogma, ci credinta ca ceea ce ce ei cer chiar vor primi. |
Citat:
|
Citat:
Dar multi oameni simpli din jurul nostru le-au vazut,pentru ca au crezut in ele, si ei nu vorbesc, pentru ca odata ce ai vazut o minune, stii ca nimeni nu te va crede, caci la randul sau o va citi intr-o carte.... |
Citat:
|
Citat:
Dar sunt sute de mii de minuni povestite in istoria crestinismului . ultimele de care cred sunt reale au fost secolul trecut. Dar si daca ar fii una macar secolul nostru, problema ar fi daca cineva o crede. Pentru ca acum ti se va reprosa ,stii ce? De ce nu ai filmat-o ca sa credem toti si sa terminam odata cu incertitudinea asta Minunile se recunosc printr-un singur lucru ca sunt adevarate si nu sunt minciuni : prin dragostea si credinta si sensul care la- adus minunea , celui care le-a primit. Asa se cunosc care sunt minuni si care probabil minciuni |
Știu cazuri de preoți care s-au rugat, au postit, pentru rude cu boli de cancer. Și rezultatul a fost mereu moartea.
Preot cu 2 copii, soția a descoperit cancer la plămâni. S-au rugat, au postit, pelerinaje, și la un moment dat la radiografie a ieșit ca a dispărut tumoarea. Fericire mare, bucurie, au anunțat toți vecinii, apropiații ca ce mare e Dumnezeu. Au făcut pomană cu mulți amărâți, le-au dat cadouri. La o săptămână doctorul i-a sunat și le-a spus ca e posibil sa fie o eroare cu radiografia. S-au dus si au făcut alta ca să reiasă ce de fapt s-a agravat tumoarea. La 3 săptămâni a murit. Alt preot făcea pelerinaje in Athos. A făcut mulți bani din pelerinaje, făcuse o vila superbă in apropiere. Mașini de 40k euro toate bine și frumoase. Soția a început să dea semne de irascibilitate, in urma unui control tumoare pe creier. Repede cu ia in Athos, cam o lună. Își revenise, era joviala, ca l-a descoperit pe Dumnezeu, ce trăire ce viață, parca veniseră din Eden. După 2 săptămâni l-a înjunghiat in spate după o criza de nervi. A fost internată, si si-a cheltuit toată averea încercând sa o salveze. A pierdut tot si ea a murit. |
Citat:
De aceea nu ma astpt la nici o minune ,dar au fost persoane care s-au rugat zi si noapte pentru cei dragi si acestia au scapat cand nimeni nu le dadea vreo sansa. Dumnezeu face minunile doar cand are sens pentru excursia spirituala a celui ce crede. Cand eu stiu ca Dumnezeu trebuie sa o faca pentru ca ma rog zi si noapte ,atunci chiar o va face. Si daca nu o face exact pe aia, tot va face una mai buna. Deci doar de noi depinde Cel caldic el sa nu se astepte nici sa primeasca nici sa vada. Dar cel fierbinte va face ca parintele acela in pustie care zicea muntelui "Hooo. treci la locul tau, nu ti am zis sa pleci din loc, doar citeam din Evanghelie acel pasaj referitor la mutarea muntilor" |
Altfel de minuni
Este adevărat că vindecările minunate de boli trupești, deși există, sunt rare, ele fiind excepția, și nu regula.
Dar bolile sufletului, cel cu care ne ducem în eternitate? Credeți, oare, că nu se întâmplă vindecări minunate? Cine se poate vindeca singur de invidie, răutate, ură, vorbire de rău, lăcomie, desfrânare, mândrie, mânie, lene, deznădejde... dispreț față de semeni?! Însă dacă mergi cu astfel de boli la spovedanie și, căindu-te cu adevărat, dorind să te îndrepți, le mărturisești – primești pe loc iertare și, totodată, vindecare. Este lucrarea harului, deci o minune. Cu bolile sufletești care au devenit obișnuințe, adică patimi, trebuie insistat, trebuie repetat tratamentul, pentru că după ce te spovedești, iarăși le faci. Dar persistând, scapi de ele. Și poți ajunge ca în loc de ură să simți dragoste față de cineva, în loc de invidie, să-l admiri și prețuiești, în loc de leneș cum te știai, să te miri de hărnicia care te-a lovit, în loc de deznădejde să începi să speri ș.a.m.d. Astea sunt transformări care vin în urma iertării lui Dumnezeu, pentru că există un raport clar între iertare și vindecare: prima o determină pe a doua. Chiar și tu, când ierți un om care ți-a greșit, te vindeci imediat, scapi de apăsarea de pe suflet; și îl vindeci și pe el, care simțea că te uiți urât la el, incapabil să-l mai iubești. Iertarea descătușează iubirea, iar aceasta dă viață, face minuni. Este normal, deci, ca minunile care privesc sufletul să fie mult mai numeroase decât cele față de suferințele trupești, care, chiar dacă pot fi grele, sunt totuși trecătoare. Iar răbdarea lor poate să fie spre smerire și mântuire. |
CristianR, mă bucur că intervi activ pe acest subiect, și îți spun că simt o oarecare reținere să răspund la fel de virulent,ca de exemplu atunci când “mă cert” cu Iorest,unde este “full impact battle”.
Nu știu exact câți ani ne despart,dar ai un suflet mai “înțelept”,mai spiritual decât al meu, și aduci mereu acest tip de argumente. Logic într-o astfel de “bătălie” câștigă sufletul în fața rațiunii. Ideea este că eu acum sunt iar în faza de “descompunere” a Creștinismului,desigur în scopul studiului,nu într-o formă distructivă sau de negare. Iar tu operezi strict pe baza spiritualității Ortodoxe! Deci nu avem un teren comun,eu descompun,tu reconstruiești…. Am observat că și Iustin acum operează strict pe baza spiritualității ortodoxe. Este bun însă acest exercițiu, fiindcă comparativ se poate vedea Ortodoxia in raport cu alte viziuni, tradiții,religii,etc. Însă am mai spus-o și o repet, în Creștinism te-ai născut defect din fabrică! Nu apuci bine sa vezi lumina zilei că deja trebuie sa te lepezi de Satana,prin botez,care ți se face forțat,unde altcineva se leapădă in locul tău! Deci unde este “free will”(liber arbitru)aici? Imediat ce creați mai mare,nici nu apuci să te bucuri de botez și de lepădarea de Satan, că imediat te trezești la interogatoriu,sub patrafir! Și aceasta instituție a duhovniciei te urmărește toată viața, fiindcă n-ai voie sa faci nimic de capul tău,ci totul sub “îndrumarea” duhovnicului! Toate acestea nu permit ABSOLUT nici măcar o singură dată liberul arbitru . Te trezești aruncat direct in Creștinism, pus sub ascultare și monitorizat permanent! Dacă faci ceva contrar acestora ești condamnat! Deci aceasta ar fi sistemul creștin tradițional! Adăugirile Noului Testament,și ale Bisericii prin Tradiție, după. Voi folosi in continuare asemănările cu iudaism și Islam pentru a înțelege cum 3 religii care pretind ca cred în același Dumnezeu sunt totuși atât de diferite și cum paradoxal,Islamul seamă extrem demult cu Iudaismului, deși a apărut după Creștinism. Atât în iudaism cat și în islamul omul se naște Neutru/Bun (Iudaism) sau chiar Pur(Islam). Oare Adam nu este primul om și pentru ei,oare nu a transmis păcatele și lor prin căderea lui? Ei bine,ei spun că nu, creștinii zic că da… Botezul,la creștini știm cu toții,in bisericile tradiționale cu un scop,in cele neoprotestante in alt scop. Practic la originea Botezul sau Mikvah a fost o practică a iudaismului recurentă pentru a te spăla de necurăție sau , folosită oridecâte ori era necesar. Ideaa de păcat în iudaism nu era, decât încălcarea Legii,nu faptul că își aruncau ochii prea mult peste nevasta vecinului. Desigur acest Mikvah era folosit și atunci când un ne-evreu trecea la Iudaism. Imersia se facea in apă vie , totală. Desigur unele secte evreiești, precum esenienii, și alții precum Ioan Botezătorul, Iisus și apostolii au adaptat acest obicei in scopuri mai purgative, și așa cum le vedem azi în creștinism. Deasemenea și în Islam există aceste spălări ritualice parțiale și totale tot în aceleași scopuri precum cele din Iudaism. Ele serveau nu doar pentru curățirea de păcate,ci aveau scop inclusiv igienic. Spovedania și Duhovnicul, pilonul central al Ortodoxiei! “Te iert și te dezleg” Practic oricare păcate ai face prin spovedanie ești iertat și prin împărtășanie ești purificat și restabilit din nou la starea de har și unire cu Hristos! Să vedem cum văd și tratează aceste aspecte ceilalți doi vecini de Revelație! Practic în Iudaism tu ai făcut un Contract direct cu Dumnezeu și el cu tine. PUNCT! Mărturisirea Păcatelor în Iudaism se face DIRECT către DUMNEZEU! Cu o singură excepție,de Yom Kippur, când o fac toți la comun, deasemenea tot către Dumnezeu! Iar Pocăința sau Întoarcerea,este la ei extrem de specifică și concretă! Adică nu-i ca la noi,am mers n-am spovedit și gata. Evreul trebuie să parcurgă toți pașii, inclusiv repararea raului făcut. Fiindcă altfel nu va fi iertat conform Legii,iar rabinul nu are autoritatea de a ierta sau dezlega păcate! În Islam, dacă te apuci să îți mărturisești păcatele unui alt om,ai mai făcut un păcat! La ei, Păcatul este strict afacera ta cu Allah, dacă nu te-a văzut nimeni făcând acel păcat, dacă n-ai deranjat pe nimeni,atunci taci, că rămâne strict între tine și El! La noi dacă n-ai mărturisit ești PAPA! Imamul la fel ca Rabinul sunt strict învățături ai Legii,nu consilierii tăi personali și cei care iau decizii în locul tău precum duhovnicii la noi! Imamul îți va da strict sfaturi legale din Coran,mai degrabă un consilier juridic! |
Citat:
Citat:
Întotdeauna mi-a plăcut zborul, ca expresie maximă a libertății. Dar nu m-aș încumeta să-mi fac singur un deltaplan și să mă arunc de pe munte cu el, fără a căuta mai înainte să învăț de la un instructor de zbor cum se face asta. Este adevărat că discutăm în două planuri diferite – analitic și duhovnicesc –, iar eu am încercat să duc discuția în cel din urmă, pentru că aici este viața. "Litera ucide iar Duhul dă viață". Tu vrei să mergi la literă, făcând parcă autopsia Creștinismului (există exegeți de profesie care se ocupă cu asta), în vreme ce eu țin să ne referim la viața din el, mărturisind că ea există și se manifestă, chiar dacă discret de cele mai multe ori. P.S. Nu-ți face probleme dacă, supărându-te prin ceea ce scriu, simți nevoia să-mi tragi vreun perdaf (așa cum face cu tine Iorest, atunci când meriți). Fac față fără supărare. Dar cred că într-un dialog tocmai părerile care nu le confirmă pe ale noastre sunt mai valoroase, pentru că cele care le confirmă nu ne ajută să ne autodepășim, să cunoaștem și o perspectivă diferită. |
@Seraphim7
Foarte interesanta disectia ta asupra cresinismului si compararea cu celelelate 2 religii. Astfel pot intelege si aprecia mai bine diversele optiuni care ti se ofera si greutatea de a alege intre ele. Uneori dai prioritate unora (dppdv al libertatii) alteori raportul de marturisire la Dumenzeu ti se pare mai sigur cand vine prin legatura directa decat prin intermediari. Cand m-am apucat sa iti raspund , ma declaram oarecum invins,mai ales ca si eu am astfel de contradictii ale ortodoxiei care greu le am acceptat , de exemplu autoproclamarea ei ca singura adevarata. Uite domne, omu are dreptate, pare mai bine ,sau cel putin e o alternativa cu nimic mai rea la celelalte religii. Ce bine ar fi sa ne nastem liberi ,sa nu ne mai piseze la cap Dumnezeu , sa ne lase cu falnicul nostru liber arbitru, sa mancam toate fructele din Eden , ajungand si la cunoasterea binelui si raului si la dobandirea vesniciei. Caci asta era miza in Eden, dobandirea vietii vesnice, nu doar libertatea si neascultarea. Dar apoi Histocentric cum sunt, mi s-a aprins beculetul. Stai putin, ca Hristos nu e despre ortodoxie si despre ritualuri nici de ar fi ele botezul sau marturisirea. Disputa voastra este pe taine, dar de unde au aparut tainele astea? De ce au venit ele sa ne fure complet viata? Pentru ca Hristos a murit , si odata cu El am murit si noi , si noi nu mai suntem ai nostri ci ai Celui care a murit cu noi, daca si vrem sa traim vesnic cu El. Deci am fost furati, nu mai avem libertate(libertatea de a pacatui) , Hristos ne-a furat de la moarte cu sangele Sau, ne-a furat de la suferinta, de la necunoastere , de la regretul lui Adam, de la singura incheiere posibila a acestor rataciri, moartea. De fapt ne-a curatit libertatea, ne-a oferit adevarata libertate, aceea de a fi fii ai lui Dumnezeu , de a ii intrece in vrednicie pe ingeri, noi cei cazuti, slabi, si rataciti. Aceasta e discutia corecta despre taine, fie ele Botezul si marturisirea. Nu poti vorbi despre astfel de subiecte si compara cu alte religii , fara sa cauti adevarata lor esenta in crestinism, si apoi sa o respingi daca vrei ( si daca mai poti :) ) Si premiul care te asteapta este ca raportand totul la Hristos (si in special ortodoxia) poti judeca totul si nimeni nu te mai poate judeca, poti intelege enigmele iudaicilor, poti intelege asemanarea palida si fortata a musulmanilor cu Hristos,si cel mai important dintre toate, te poti intelege pe tine , cu toate tendintele si aspiratiile contrare care trag de tine. Ortodoxia nu exista,uit-o, exista doar Hristos, cu El impaca te, pe El cauta-L , si ortodoxia iti va parea apoi cel mai duce liman, chiar daca toata viata nu ai facut decat sa sapi la radacina ei, asa cum am facut si eu. Dar oricat am fost in dezacord cu ortodoxia, in paralel am fost si in acord cu ea, am zis, nu o inteleg eu temporar, dar stiu ca e adevarata. Ortodoxia nu e adevarata decat prin Hristos, acolo incearca sa sapi ,la radacina, nu la ramurile ei umane |
Citat:
Citat:
Citat:
Tu prezinți lucrurile de parcă cercetarea la spovedanie e făcută că n-avea cineva ce face și s-a apucat să scrie tomuri de chestionare dedicate. Citat:
Citat:
Nu e o treabă cam comercială ? E mai simplu să sacrifici un animal sau să faci spălări ritualice - abluțiuni, decât să tai rădăcina păcatului din suflet, să ieși din zona ta de confort. Citat:
|
Nu se mai fac jertfe de sânge în iudaism de aproape 2000 de ani!
Știi care este cel mai mare paradox între Noul Testament și Vechiul Testament? Și implicit una dintre acuzațiile iudaismului asupra Creștinismului! Practic în momentul în care Iisus a spus "Beți dintru aceasta.... ACESTA ESTE SÂNGELE MEU Al LEGII CELEI NOI... Atunci s-a terminat toată șmecheria... Blasfemia Supremă! Fiindcă Iudaismul a INTERZIS consumul de SÂNGE! Iisus practic generează i practică care încă persistă și azi,în care Bisericile Tradiționale consideră împărtășania a fi chiar SÂNGELE lui Iisus, implicit Dumnezeu! Și în al doilea rând după ce Iisus a rostit acesta blasfemie,și a sugerat perpetuarea ei,a și Stabilit o altă Lege, bazată pe consumul Sângelui Său! Asta practic fără a spune Iudaismul sau evreii un cuvânt este cea mai flagrantă contradicție între Legea lui Dumnezeu și Legea lui Iisus! |
Citat:
Apropo, situația asta creată sau mai bine zis veșnic croită a analizat-o foarte profund marele Lev Tolstoi intr un discurs în care făcea o analiză a creștinismului și spunea printre altele, ca Iisus a venit intr-adevăr cu niște idei fenomenale pentru oameni, dar urmașii lui, …și aici se referă în mod special la PAVEL, a manipulat învățămintele lui în folosul “ elitei”, a clasei conducătoare, inducând oamenilor ideea supunerii, a plăților regulate, a taxelor inerente, practic exact formatul vieții noastre de astăzi, de sute de ani. Societatea în care trăim acum, din nou, s-a PLIAT MĂNUȘĂ “ pe filosofia Paulina, pe care a propagat-o secole de-a rândul biserica, răstălmăcind cuvintele lui Iisus. Una dintre cele mai faimoase chingi de tinere sub control fiind până n zilele noastre: “ Cine nu muncește, nu mănâncă” Când de fapt în scripturi este scris clar cum Iisus împreună cu apostolii nu erau angajații firmelor de atunci, nu munceau și totuși mâncau. Pur și simplu făceau lucruri utile pentru semenii lor. Atât. De-asemenea pentru clarificare, minunile, într-adevăr nu toate( ca doar nu erau la circ, cu sute de spectatori) erau Și Demonstrative. Exemplul cel mai elocvent unde s a așteptat mult ca timp pentru ca poporul sa se strângă în mod substanțial știm cu toții ca a fost învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. |
Citat:
Sangele a venit sub forma vinului , ca tot vroiati voi minuni. Deci tocmai L-ai marturisit pe Hristos !!!!!!!!!! Caci daca e mare pacat sa bei sange de om , atunci recunosti ca ce se bea la Euharistie e sangele prefacut in vin ! Mai e un singur mic pas , sa bei acest sange cu oroarea incalcarii prescriptelor medicale si a unei porunci iudaice si o sa fi cel mai credincios printre noi. Pentru ca prin scarba sau revolta ta vei dovedi ca ai baut cu adevarat sange ,nu vin |
Citat:
Si eu am avut astfel de ganduri, ca nu prea semanau deloc ce propovaduisera amandoi , doar ca dragostea lui pentru Hristos m-a convins totusi ca nu a fost un deturnator. Dar sunt curios daca in afara de chestiile astea care le tot repeti cu bani si corporatii , ai anumite alte observatii ? In principiu, ar trebui analizata mai mult invatura Ortodoxa sau Evanghelia, atunci cand discutam despre crestinism, ca altfel ne oprim doar la aspecte superficiale .,la cercul obsesiv al fiecaruia , mult sub posibilitatile noastre de iubitori de intelepciune ca noi Eu cand ma plictisesc de mine,sau de morisca ideilor mele, pun mana pe catehism, sau ceva mai accesibil , si parca intru in alta lume. Lumea agitata a gandurilor mele, care difera f putin de lumea voastra, acelelasi indoieli si dorinte de adevar , capta dintro data precizie matematica, datorita a ce citesc, si dovezi care eu singur nu le-as putea niciodata gasi in mine. Deci hai sa citim cate un capitol si sa il comentam. Cred ca ar fi mult mai util dezvoltarii noastre, decat sa ne invartim de ani intregi pe aceleasi idei ,care ceilalti cu greu ni le suporta. Vorbesc de mine nu de voi .... |
Citat:
Nu se mai fac jertfe de sânge dar se mai taie animale și se dăruiesc pt ispășire. |
Citat:
Sau nu l-a construit Solomon ? |
Citat:
Să nu uităm nici o clipă ca satana conform apostolului se poate transforma în înger de lumină, DECI fii extrem de vigilent și atent, Treaba constă ca satana poate apare precum Dumnezeu, așa cum își și dorește el. Cum îi zicea lui Iisus când îl ISPITEA: Mi-e să mi te închini, nu lui Dumnezeu. Eu sunt Dumnezeu! Intelegi oare? Iar acum noua intelegere cu Papa ne îndeamnă sa-l întâmpinăm pe Mesia universal împreună cu iudeii și toate religiile. Adică împreună cu cei care l considera pe Iisus un Mesia mincinos. Când trec preoții creștini prin Ierusalim și le mai flutura crucea, tinerii locali scuipă în spatele lui. Știai asta? Tu îți dai seama ce se pregătește? Și mai ales de către cine? Din nou, diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor și I-a zis: „Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și mi te vei închina.” ..așa cum Toate ACESTEA mi au fost date mie!” Și ce anume sunt toate ASTEA menționate de satana?: SLAVĂ BOGĂȚIILE PUTEREA Caracteristicile de bază a împărăției mamonei pe pământ, și pe cine vezi ca este sclavul ( religiile) acestor dorințe știi și cui slujesc. Devine imediat clar ca bună ziua. Având mereu acest scut ridicat, îți poți da seama imediat dacă interlocutorul tău vorbește ca un adept al poruncii IUBIRII ȘI A INIMIIsau vorbește cu cele trei …de mai sus în MINTE. Iar astea se simt și când citești comentarii, sau stai și asculți conversații. Ce bine ar fi fost să nu fie slava, bogăția, și puterea motivul fundamental pentru care aleargă marea majoritate ci să fie CERUL… Înainte de TOATE Căutați împărăția cerului și restul vi se va adăuga… Asta-I de fapt BELEAUA NOASTRĂ COLECTIVĂ… care constă în ce împărăție căutăm pe Pământ? AICI ESTE MAREA NECONCORDANTA cu ce este scris! Iar proorociile, care-s un proces continuu, nu justificările de servici a lipsei lor, vindecarile( nu leagănele emoționale) ci vindecările clare DE ȚESUT CELULAR , lecuiri de tip hristic, și minunile sunt esențiale în întărirea noastră și căutarea ÎN PRIMUL RÂND A Împărăției Cerurilor, nu a bogățiilor și a puterii lumești, în ideea ca lasaaaaa, asta mai întâi și după mai văd eu cum o dau cotită.. Absența lor denotă ca ..fraților, cam bâjbâim…și nu este bine. Musai, dar neapărat trebuiesc cerute de către credincioși. Doamne da! De-asemenea unde sunt Maslurile în spitale, la pacienții noștri terminali, pe coridoarele înțesate cu pacienți oncologici, sărmanii de ei. Oare zmeii noștri foarte vocali au fost vreodată să i vadă? Ferească Dumnezeu! |
Invatatura lui Iisus si a Bisericii e mult mai complexa decat acest singur aspect ca am trai intr-o lume controlata de mamona si de bani.
E doar un efect aceasta dominatie a raului care il putem vedea toti,fie sub aspectul dorintei de putere fie al ereziilor. Care e insa cauza? Cauza e exact neaceptarea lui Hristos , preluarea poate a unor elemente si adaptarea lor, sau refuzul explicit de a Il urma. Una din caile de a il urma partial, este accentul pe puterile proprii, ingrijorarea exagerata, adaugarea altor griji decat e necesar, altor salvari decat ne-au fost date. In general ,exacerbarea rolului opiniilor personale in mantuirea noastra. Noi am vrea sa ne salvam pe noi sau lumea, dar de unii singuri, fara a face apel la Hristos si la ajutorul Duhului din Biserica , inventand pronbleme pentru noi insine si apoi luptandu-ne sa iesim din ele "Cine va vrea sa isi salveze sufletul il va pierde!" De regula sunt urmatoarele categorii de oameni -care cred doar in stiinta ,fara a accepta divinitatea (divinitatea lor tot exista , se chiama lumea, partea placuta a mamonei) -care cred in diferite religii dar nu sunt convinsi ca unicul Adevar este Hristos -care cred in Hristos ca unic mantuitor , dar nu stiu care religie sa o urmeze, sau daca nu cumva ar trebui sa aiba propria opinie in afara cultelor existente -care cred in Hristos si in ajutorul Duhul Sfant dat incepand de la Biserica primara, continuand pana in zilele noastre, neschimbata Tu in care categorie esti? Eu am fost in a 3-a spre a 4-a , adica credeam prea mult in mintea mea, desi credeam si in Biserica unica. Acum tot cred si in eul meu , dar parca se dezvolta mai liber eul meu acceptand ajutorul Duhului in Biserica,fara de care mintea mea singura e doar ratacire |
Mereu după ce am revenit la “Credință” , și am abordat din nou,inclusiv Creștinismul, Iisus niciodată nu “m-a dus la biserică” și nu m-am oprit doar la un concert creștin pe stadionul , convertire in masă sau o liturghie în miez de noapte!
Însă întotdeauna am ajuns la Iudaism și Islam. Ce a fost înainte și după El! Practic reperul pentru mine este Iudaismul, așa cum am tot spus-o,și formă ideală o da in prezent Islamul! Așa cum am spus pentru Mine Dumnezeu a fost prima dată cel care vorbea direct cu poporul! Un alt aspect interesant este doar în Iudaismul Rabinic,ce fac eu de atâția ani pe forum și nu numai, adică veșnică lupta, analiza, căutare etc. Doar în iudaism este văzut ca ceva “bun”! M-am mirat și eu, fiindcă în creștinism și Islam as fi condamnat la moarte pentru așa ceva! Fiindcă caut, fiindcă nu sunt de acord, fiindcă pun la îndoiala etc! În Iudaismul Rabinic,o dezbatere onestă despre Dumnezeu este considerată ADORAȚIE! Ba chiar “cuvintele lui Dumnezeu celui viu”! „Machloket l'shem Shamayim” (Disputa de dragul Cerului) Iar Talmudul este exact despre așa ceva, debateri între rabini! Sau Tradiția Iudaică! Citind Talmudul, îmi găsesc acolo chestii care fierb în mine și care nu-și găsesc răspuns altundeva! Conform unor rabini,nici măcar Dumnezeu nu mai are dreptul să intervină peste Revelația Sa! Singura autoritate este Intelectul celor peste care s-a Revelat! Dacă Dumnezeu intervine și modifica ce a Revelat practic s-ar contrazice, ceea ce ce este imposibil. Iar aici unde apar și există aceste contradicții,ei bine aici intervine intelectul uman și Interpretează! Dacă în Creștinism acestea sunt văzute că lupte, ispite, demoni, erezie,etc… În iudaism sunt văzute calități necesare pentru a înțelege REVELAȚIA! Vreau sa spun că aceasta viziune a iudaismului rabinic îmi aduce deseori un confort și liniște și un teren unde să nu mă mai simt fugar,rebel fără cauză sau un bau bau care pare distructiv sau un spirit neliniștit! Practic Iudaismul este un monoteism “open source”, că de aia s-au desprins și restul din el. Noi trebuie să înțelegem de ce Iisus, nefiind preot levit era numit rabbi sau învățător și de ce predica in templu! Matei 21:23 VBRC2020 [23] După ce a venit în TEMPLU, în timp ce ÎNVĂȚA, s-au apropiat de el ARHIEREII și BĂTRÂNII POPORULUI și i-au spus: „Cu ce AUTORITATE faci acestea și CINE ți-a DAT această AUTORITATE?”. Nu doar eu pun acesta întrebare,ci chiar Preoții Leviți l-au întrebat extrem de concret,nu doar filosofic! Multe traduceri folosesc “putere” ,de unde ai tu această putere.. Însă el a fost întrebat concret cine l-a autorizat să Predice! Fiindcă și atunci aveai nevoie de un fel de “hirotonire” pentru așa ceva, numită Semikhah, dată de un alt învățător. Pe timpul lui Iisus existau Kohanin, adică preoția levita ereditară.Practic trebuia să te naști pe linia lor ,LEVI,altfel nu puteai fi preot.Acestia se ocupau de RITUAL. Iisus nu era din Levi,cu din Iuda! Deci nu era din neamul preoților. Însă mai existau și Cărturarii și Fariseii,care în creștinul sunt văzuți ca “ceva rău”. Ei bine ei, practic sunt descendenți rabinilor de astăzi,nu fac parte din preoția levita,care azi nu mai funcționează,și aveau rolul chiar și pe vremea lui Iisus,de a predica oral Torah oamenilor. Iisus era considerat un astfel de Rabbi sau învățător de Lege, însă fără a fi “investit” oficial de altcineva. Ioan 7:15 VDC [15] Iudeii se mirau și ziceau: „Cum are omul acesta învățătură, căci n-a învățat niciodată?” Practic pentru ei Iisus era un autodidact! Însă iudaismul permitea bărbaților să citească din scripturi și să le comenteze in spații publice! Dacă aveai succes și audiență erai recunoscut ca Rabbi,deci nimic ieșit din comun! Tocmai de asta Iisus era invitat deseori sa predice chiar în sinagogă de hazzanul sau “șeful” sinagogii! O altă categorie de persoane însă mai aveau dreptul să predice și anume cei care pretindeau a fi Profeți, fără a aparține celorlalte categorii menționate anterior! Problema era că Iisus era văzut uneori ca Rabbi sau Învățător de Lege, uneori era văzut ca Profet și alteori ca Mesia! Pentru un Rabbi,era ceva obișnuit să aibă ucenicii “talmidim”,care să-l însoțească. Iisus acționa fara investire, adică hirotonire și fără a face trimitere la alti rabini. El mereu vorbea din propria autoritate! Desigur nu era ceva ieșit din comun ca fiecare să aibă propriile interpretări, așa cum am spus iudaismul încuraja asta, însă problema era când desființai direct Revelația! Deci majoritatea aspectelor invocate de Iisus erau un subiect normal in iudaism și ei se contraziceau din orice,deci asta era în natura lor. Tocmai faptul că iudaismul a permis și permite acesta libertate de a interpreta Legea,de a o comenta,de a nu fi de acord,face posibil inclusiv apariția creștinismului. Însă toate acestea trebuiau să se rezume la Revelație, să contribuie pe acest fir! Un rabin autodidact,devine mult prea radical, chiar și pentru libertatea iudaismului de interpretare. El înlocuiește REVELAȚIA și se prezintă ca SURSĂ a unei Noi revelații și noi Legi! Căzând sub incidența Deuteronomul 13! |
Citat:
Vorbești despre un studiu, însă exegeții de profesie sunt mult mai atenți în cercetarea lor, se bazează pe surse multiple (pentru obiectivitate), pe analiză de text (încercând să cunoască perspectiva autorului), adresabilitatea (pentru cine a fost scris textul), cultura vremii, sensurile conceptelor la acea vreme, posibilele erori, omisiuni ori adăugiri făcute de copiști de-a lungul vremii, tradiția orală care a stat la baza textelor etc. Dacă nu ești un savant în domeniu, "studiul" tău s-ar putea să nu facă altceva decât să argumenteze o idee preconcepută care te chinuie lăuntric – ca și pe mulți alții – aceea a imposturii Bisericii, chiar a apostaziei, după cum declari tu, fără teama că vei da cândva socoteală pentru o astfel de îndrăzneală, născută din mândrie și ignoranță. Pentru că cei slabi în credință, citind cele scrise de tine fără a avea capacitatea de a sesiza erorile, se vor depărta de Biserică, pierzându-și șansa mântuirii. Dacă tot folosești IA în scop creativ, de ce nu o faci și ca să-ți verifici greșelile de raționament? |
CristianR,nu mă așteptam să "joci" murdar,dar uite că o iei pe urmele lui Iorest:))
Cred că oamenii sunt destul de educați, încât să înțeleagă ce citesc pe un forum, și ce citesc într-un studiu de specialitate! Chiar deasupra mesajului tău,am făcut o analiză, așa imperfectă ca mine. Încearcă să-mi explici direct pe ea, aspectele despre care m-ai "acuzat"! Ignoră greșelile gramaticale,pe care le las pentru a nu fi acuzat că scriu cu AI. Cu ocazia asta îmi cer scuze pentru asta, însă tocmai de asta le las. Vreau contraargumente concrete:) Adică,hai să fim serioși,crezi că lumea ce citește,nu va mai merge la Biserică, fiindcă un , nimeni,a scris niște chestii pe un forum? Ăstea sunt simple discuții, păreri, experiențe, personale! Nu sunt studii serioase,sau poziția Bisericii,sau a vreo unei religii! Cine vrea sa afle chestii serioase, studiază documentele oficiale, poziție unuia savant sau expert in domeniu,nu se ia după ce scrie un nimeni pe un forum! |
Citat:
Oricum la tine se vede că te-au influențat și testele alea genetice ADN care pot fi niște speculații, precum că ai avea origini din zona iudaică, mai rău ți-au dat apă la moară să o faci tu pe rabinul pe forum. Iar legat de islam cum ziceai tu că omul e considerat pur încă de la naștere, păi dacă ar fi așa n-ar avea voie să ucidă pe cei care nu se convertesc. Doi și căile astea spun că cine nu se convertește la ei nu e pe drumul cel bun, doar că evreii nu vor să convertească pe mulți fiindcă au ispita elitismului și a exclusivismului. Nu mai zic de treaba cu goimii, dacă tu rezonezi că oricine nu e mozaic e un instrument umblător și vorbitor ca să o zic așa diplomat, înseamnă că e clar de ce nu vezi contribuția creștinismului. |
Iorest,am mai completat și la mesajul ulterior destinat lui CristianR.
Sunt simple teorii ale unui nimeni,ce scriu eu pe forum, atât. Oamenii știu, asta,și cine vrea poziția Bisericii,a Iudaismului,a Islamului,a Bisericii Ortodoxe etc. Merge direct la oficialii lor! Cine vrea studii seriose și academice,merge la autorii experți în domeniu! Cine vrea discuții simple de forum, pentru relaxare, destindere și divertisment sau pur și simplu păreri de la oameni simplii,ne citește pe noi. Deci,nu trebuie făcut caz,de ce debitez eu,este pură speculație, experiențe, și căutări puerile ale unui RATAT! Sunt la categoria, așa Nu! Iar pentru cititori! Nu va luați după ce scriu eu, tratați ca ficțiune, teorii și chestii imaginare, speculative! Căutați întotdeauna părerea unui om CALIFICAT in domeniu, preot, pastor, reprezentat al Bisericii,al religiei respective. Căutați cărți de specialitate în studiul Biblic, istoria religiilor, teologie, religie etc! Iar ce scrie pe forum sau ce scriu eu,sunt strict păreri personale, atât! |
Citat:
Citat:
Problema e că tu te apropii de 40 de ani și nu te-ai copt la minte. |
Cum să mă apropii de 40,dacă abia am trecut de 30? :)
Nu m-am copt la minte fiindcă nu sunt creștin ortodox? Măi Iorest...Nu fi leneș,nu fi trist că trece vremea:) Înainte îmi disecai fiecare cuvânt, fiecare propoziție,cu analiza, frumos, contraargumente... Acum...Stau și aștept,și nimic.Ici colo câte o afirmație cu reminiscențele a ceea ce ce ești tu in formă maximă. |
Citat:
Citat:
Așa și eu mă gândesc pe unde ai tu învățături Filocalice, Patristice, din pr Cleopa, eu de când sunt pe forum nu am găsit nimic din sfera asta la tine, doar un talent sau anti-talent de a te învârti cu grație pe lângă ortodoxie. |
33, dar este irelevantă vârstă,și sincer nu vad nicio imaturitate in ce spun eu!
Dacă o luăm așa,atunci la 15 ani,eram Moș în gândire față de acum! Revolta nu este semnul imaturității, chiar dimpotrivă! Am spus de destule ori,eu sunt pe linia Sfântului Siluan Athonitul, continuat de Sofronie Saharov, Zaharia Zaharou,și Rafail Noica la noi. Asta ar fi firul Ortodoxiei moderne pe care m-am pliat,sau focarul modern de sfințenie de unde m-am adapat multe vreme. Am inceput cu Părintele Cleopa și Părintele Porfirie, însă Siluan Athonitul,a vorbit direct inimi mele,cel mai dens. Și exact asta am văzut și la Sofronie,și implicit la Rafail Noica. Probabil ar fi o portiță pentru mine, spre Ortodoxie! Însă mai am treabă în luptele acestea, și după revin în duhul ortodoxiei. Trebuie să rezolv unitatea revelației, raportul dintre iudaism, Islam și creștinism la nivelul de Revelație și toate elementele de natură umană care au intervenit asupra ei. Abia după mă voi ocupa de lucrarea lui Dumnezeu, înafara revelații biblice,și văzută exclusiv prin intermediul Ortodoxiei! Însă, pentru a repara, să zicem, atât interiorul meu, cât și pagubele "eretice" prin care pare că am răspândit, prea mult pe linii nu prea ortodoxe. Aș vrea să îmi pun "energia",și timpul, încă disponibil o vreme, până mă aglomerează iar chestiile lumești,in slujba Ortodoxiei. Poate se leagă ceva și de mine, dacă mă apuc iar de studiul și eventual trăirea ei. Aș cere de la tine, CristianR,și Iustin,voi fiind cei mai activi ortodocși de pe forum acum. Deci aș cere 3 teme 100% ortodoxe,pe care să le studiez și analizez, după le postez și analizăm împreună. Eu voi încerca să le studiez in duh ortodox,pe cât pot și dacă mai am ceva din el. |
Citat:
Joc murdar ar însemna atac la persoană (în loc de idee) ori să-ți întind vreo cursă; în general, viclenie sau lipsă de onestitate. Dacă m-am făcut vinovat de unele ca acestea, te rog să-mi spui. Sau la ce te-ai referit, mai exact? Citat:
Tot ce exprimăm prin cuvânt, verbal ori în scris, este de maximă importanță, căci nu degeaba s-a zis că vom da socoteală la Judecată în acest sens. |
Ai spus că am făcut o analiză/studiu,care de fapt nu este o analiză sau studiu profesional, "plină de erori logice și de abordare" ... pornită din "îndrăzneală și născută din mândrie și ignoranță",care va cauza "depărtarea de Biserică și pierdea șansei la mântuire"... După m-ai îndemnat să-mi verific"greșelile de raționament".
Practic toate acestea se referă direct și indirect la mine,nu la ce am scris eu! Fiindcă n-ai menționat absolut nimic, vreun pasaj sau fragment,ci te-ai referit la tot ce am zis,și mai degrabă la metoda în sine,care logic se referă la mine,nu la ce am scris eu. N-ai zis, uite acolo mi se pare că ai greșit sau dincolo pare că ai o eroare de logică. De asta am zis că joci "murdar" precum Iorest. Însă ești mult mai finuț și elegant,pe când Iorest le aruncă direct:)) |
Citat:
Revelatia ,nu de aceea e revelatie, ca depaseste mintea umana? Tu incerci cumva pe cale rationala gasind diferite echivalente intre ele, si prezentand rational pro si contra la fiecare. Dar dificultatea ta de ani intregi de acum, va fi ca arbitrul va fi mereu mintea ta . Stiu pentru ca la fel si eu mi-am asumat sa rezolv. Faptul ca ai mai multa informatie ca mine poate fi chiar o piedica,nu neaparat un avantaj, caci ideile care vor trage de tine vor fi si mai multe. " Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine" Tu incerci cumva sa il descoperi singur pe Dumnezeu , si uneori , dupa multi ani se lasa descoperit ,dar prin chinuiala multa si abandonul tau in cele din urma. Eu iti propun sa treci direct la subiectul 2, cum au afectat oamenii revelatia, ca ai mai multe sanse, ca asa macar cu jumatate de idee accepti ca exista revelatia. Te inhami la un drum greu asa ca instinctul tau e sanatos, incearca sa nu fugi de oameni , caci asta iti poate scurta chinuiala. Ce e strident in ce zic eu este ca vorbesc de chinuiala. Ori tu in ideiile tale nu simti chinuiala ,ci placere. Dar e o placere inselatoare aceasta ca simti ca domini lucrurile si ca ele se supun ratiunii. Ratiunea e buna, dar insoteste-o mai mult cu pareri din exterior , ca sa isi vada limitele. |
Citat:
Tema mea ar fi : "De ce a venit Iisus Hristos pe pamant, de ce s-a intrupat , si unde este El acum?" Dar as vrea sa te apuci de tema asta doar zicand inainte tot ce crezi despre El. Ca atunci sa pot schimb tema. Daca crezi ca a fost un proroc oarecare, sau o creatura mai speciala, atunci iti dau alta tema. Nu imi e inca clar ce crezi |
Iustin, poate ar fi mai indicat să tratezi chiar tu această temă,pe care mi-ai propus-o mie.
Eu sunt departe de a gândi pe sistem ortodox momentan,și ar ieși iar cine știe ce teorie. Am încercat să mă recalibrez pe filiera patristică, Sfânta Tradiție, inclusiv la îndemnul colegilor de a regăsi acel duh patristic in mine. Pff... Nici nu pot scrie la ce concluzii an ajuns, că după chiar risc sa fiu luat la palme:) Momentan mă țin în zona Iudaismului, fiindcă îmi oferă puțină stabilitate... PS CristianR,au văzut că la primul post un am menționat "joc murdar" am pus și :)) Tu ai zis că pot fi mai "virulent" că nu te superi,deci nu-i cazul sa fie absolut nicio supărare, nici la unul dintre noi. La mine clar nu e! Iertare dacă mai dar calul! |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 21:53:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.