Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Lupta cu malahia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18372)

gpalama 26.12.2016 18:06:00

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 638870)
Dar ce te miri asa frate ? Asta e abc-ul credintei.

Poti sa-mi spui ce te face sa crezi ca 'ma mir'? De fapt sumarizam ce a zis E pentru a pune afirmatia lui intr-o exprimare poate mai accesibila.

Copacel 26.12.2016 18:11:48

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 638872)
Poti sa-mi spui ce te face sa crezi ca 'ma mir'? De fapt sumarizam ce a zis E pentru a pune afirmatia lui intr-o exprimare poate mai accesibila.

Acesibila cui bre ?

gpalama 26.12.2016 19:31:48

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 638873)
Acesibila cui bre ?

Celor care vor citi postul asta prin diverse alte metode.
De exemplu google search. Daca dai 'lupta cu malahia' ai sa vezi acolo site-ul asta... si cam orice articol din crestinortodox este usor indexat si gasit in top in google search in cautari pe teme religioasa. Oarecum suntem o referinta pentru articole cu teme religioase si ar trebui sa avem si articole si posturi la nivelul asta.
Pentru ca eu inteleg una, cine vine dupa mine intelege alta.
Si as cam vrea sa fie intelese lucrurile clar, pentru ca sunt sigur ca vor citi si altii articolul asta si vor invata de bine sau de rau. Si o singura persoana daca se foloseste si invata tot e bine.
Si pe tema asta este nevoie si de explicatii, si de exemplu personal.

Emanuel971 26.12.2016 20:08:48

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 638880)
De exemplu google search. Daca dai 'lupta cu malahia' ai sa vezi acolo site-ul asta... si cam orice articol din crestinortodox este usor indexat si gasit in top in google search in cautari pe teme religioasa. Oarecum suntem o referinta pentru articole cu teme religioase si ar trebui sa avem si articole si posturi la nivelul asta.
Si as cam vrea sa fie intelese lucrurile clar, pentru ca sunt sigur ca vor citi si altii articolul asta si vor invata de bine sau de rau. Si o singura persoana daca se foloseste si invata tot e bine.

Eu sunt perfect de acord

Copacel 26.12.2016 21:17:41

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 638880)

Pai pentru asta ai duhovnicul.Tu crezi ca cineva care vrea cu adevarat sa se lase de masturbare, cititrea acestor indicatii il va determina pe respectivul sa se lase ? Nope.
Dupa spovedanie, indeplinire canon, repetate caderi, de abia atunci dupa propria experienta, cititrea acestor indicatii ii va cat de cat o confirmare/infirmare ca este pe directia buna.Dar la acel moment deja
persoana respectiva a trecut prin mai toate starile care au fost descrise, deci deja vu.

Ba chiar mai mult, unii care vor sa se lase si vad ca aceasta implica lupta crancena cu patima se vor speria si vor abandona sa incerca sa se lase.

In concluzie, cei care vor sa se lase de aceasta patima , mai intai sa mearga la duhovnic si de acolo il indruma duhovnicul, altfel citind experientele altora se vor sminti.

gpalama 26.12.2016 23:03:56

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 638892)
Pai pentru asta ai duhovnicul.Tu crezi ca cineva care vrea cu adevarat sa se lase de masturbare, cititrea acestor indicatii il va determina pe respectivul sa se lase ? Nope.

Cuvintele lui Emanuel mi se pare de enorm de mare folos, si sprijinitoare in demersul asta. Si pe partea cum a procedat duhovniceste, durere, greutati, impas. Un cuvant de folos lasat pe forum poate sa fie de folos mai tarziu altuia. Sunt un fel de pilda care poate nu o sa ramana ingropata in forum, poate o sa fie de folos.

Copacel 27.12.2016 00:41:46

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 638901)
Cuvintele lui Emanuel mi se pare de enorm de mare folos, si sprijinitoare in demersul asta. Si pe partea cum a procedat duhovniceste, durere, greutati, impas. Un cuvant de folos lasat pe forum poate sa fie de folos mai tarziu altuia. Sunt un fel de pilda care poate nu o sa ramana ingropata in forum, poate o sa fie de folos.

Bre dar tu nu înțelegi că oricine se luptă cu patima asta trece automat prin așa ceva.Nimeni nu a inventat apa calda aici.Iar Emanuel a câștigat o batalie.Lupta de abia acum incepe.
Nu este nici o pildă.E manualul standard de lepădare a unei patimi.Ce tot atâta mirare și pilde :))
Slava Domnului că sunt mii de creștini care asculta de duhovnic, se lasa de patimi, duc război duhovnicesc și nu se grăbesc să scrie "pilde".=))

Emanuel971 27.12.2016 01:02:14

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 638912)
Bre dar tu nu înțelegi că oricine se luptă cu patima asta trece automat prin așa ceva.Nimeni nu a inventat apa calda aici.Iar Emanuel a câștigat o batalie.Lupta de abia acum incepe.
Nu este nici o pildă.E manualul standard de lepădare a unei patimi.Ce tot atâta mirare și pilde :))
Slava Domnului că sunt mii de creștini care asculta de duhovnic, se lasa de patimi, duc război duhovnicesc și nu se grăbesc să scrie "pilde".=))

Copacel are dreptate,sfatul duhovnicului are mare putere in lupta cu patimile,defapt ar trebui sa ascultam de Dumnezeu mai intai,cum ne descopera invatatura prin Evanghelie si de preot,preotul fiind singurul care ne poate face sa intelegem mai lesne voia domnului,scripturile,etc.Gpalama se refera totusi la faptul ca poate un tanar in aceasi situatie ca mine,asculta de duhovnic,dar poate mai da si un search sa nu se simta singur in aceasta lupta(eu asa am facut la inceput) si citeste toata povestea asta de 17 pagini,si mai invata niste chestii,poate ii mai creste moralul,etc.Asta a fost singurul motiv pentru care am revenit sa scriu aceasta.Eu aceste lucruri nu le-am aflat de la duhovnic,va spun sincer imi era si cam rusine sa abordez pe larg tema.

Copacel 27.12.2016 11:01:16

Citat:

Eu aceste lucruri nu le-am aflat de la duhovnic
.
Nu l-ai aflat pt ca exista un motiv temeinic pt care duhovnicul nu ti le-a spus.
Ca sa nu te sminteasca, deoarece inlocuirea unei patimi cu virtute pt fiecare din noi este insusi o taina.
Ceea ce tie iti merge s-ar putea sa nu-i mearga celui care citeste.Iar ceea ce
tie nu ti-a mers s-ar putea aluia sa-i mearga.
Pentru asta exista duhovnic, ca sa nu existe astfel de "tratamente" universale.

"Pai parinte stiti confirm unui formul ortodox, eu trebuia sa patesc asta, asta...
dar uite ca la mine nu se intampla...." :57:

AlinB 27.12.2016 12:04:46

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 638793)
Sunt unii care cugetă și înainte să râgâie!
E bineplăcut Domnului să elimin gaze? Ce va zice duhovnicul etc. etc. Vai, musai să mă spovedesc că am tras un pârț!!!

Mai ziceai ca esti mare fan al Indreptarului de spovedanie a lui Mandita :)

Ca sa vezi ca nici nu l-ai citit :)

ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...spovedanie.pdf

pag. 54

Citat:

Astfel de specimene nu au permisiunea să își exprime partea instinctuală, care nu e de la firea omului ci de la dracu- cred ei. Sunt doar niște castrați, fără să bănuiască asta.
Din astfel de oameni (în psihopatologie li se spune, uneori, anancaști!) au ieșit cele mai tembele și dăunătoare interdicții. Cum ar fi, de pildă, legea că înainte să ai erecție trebe musai să cugeți dacă erecția e bineplăcută Domnului sau nu. Visul lor e să pună "sfințenie" și pă respirație! Ori respiri în rugăciune, ori mori!
Oameni buni, dacă era după astfel de oameni, noi eram cu toții nenăscuți. Nu-i credeți, sunt dușmanii vieții. În orice caz, sunt analfabeți dovediți. N-au citit în viața lor că "din păcate m-a născut maica mea"......... Sau, dacă au citit, n-au dat doi bani pe fițuica aia. Nu-i lasă "șefu"!
Deci pana la urma, ca sa intelegem si noi, despre ce vorbesti tu aici?

E un atac piezis-frontal la adresa celor care cauta sa se infraneze, sau cum?

Ai putea fi mult mai util de exemplu dand un raspuns la intrebarea asta:

Citat:

În prealabil postat de Sindbad (Post 638733)
Tanarul nostru coleg se va maturiza, va cunoaste o fata, se va casatori, va avea copii, ce-i va spune fiului sau cand il va surprinde cu treaba-n mana?

AlinB 27.12.2016 12:07:59

Citat:

În prealabil postat de Sindbad (Post 638730)
asa, si mai avem sistemul nostru, cel pe care-l suportam zi de zi, unde nici vorba nu e de bunastarea tuturor, unde constutia consfinteste un stat abuziv si inechitabil,

Constitutia nu pune pe nimeni sa fure.

Citat:

unde observam, ce? observam ca biserica nu vrea sa se desparta de stat, nu vrea domne... de ce? din cauze materiale! si atunci? nu este ipocrizie sa-mi ceri mie ce-mi ceri, cand tu, biserica insasi, faci ceea ce faci?
Ba e taman invers, Statul nu vrea sa scape Biserica din mana, ca ar trebui sa dea inapoi tot ce a furat de la Cuza incoace si nu-i convine.

Seraphim7 27.12.2016 12:32:18

Citat:

În prealabil postat de Emanuel971 (Post 616745)
Buna seara!O sa fiu direct,am 18 ani si sunt chinuit de diavol cu pacatul malahiei de aproape 9 ani.Nu am fost invatat,a venit de la diavol.Am stiut de prima data ca este un pacat caci am simtit o tristete in sufletul meu,dupa cativa ani mi s-a confirmat banuiala.Am mai avut tentative de a ma lasa dar fara prea mare succes.De craciunul trecut m-am spovedit si cu gandul la sfanta impartasanie m-am oprit aproape 2 luni dar am cazut iar.M-am spovedit,m-am abtinut o luna pana acum cateva zile cand am cazut iar,am simtit o durere in suflet greu de descris,ultima data am cazut iar in pacat acum vreo ora,dar AJUNGE,nu ii voi mai permite diavolului sa ma faca de rusine in fata Tatalui meu,am decis,nu voi mai manca nimic o saptamana,ma voi spovedi iar de voi cadea iar nu voi mai manca nimic 10 zile.Va promit ca nu voi mai cadea iar,il voi face pe diavol de ocara,o sa ca tin la curent(asa imi e mai usor sa imi respect promisiunile).V-as ruga,daca imi puteti da rugaciuni foarte puternice catre Dumnezeu.Multumesc (am facut acest post pentru ca asa mi-e mai usor sa respect promisiunile facute,sper ca nu supar pe nimeni)

Iar vad ca suntem inconjurati de o multime de o ipocriti,care de pe piedestalul mandriei iti arunca cu pseudosmerenie sfaturi inaccesibile.Stai linisitit emanuel,si ei si eu si aprospe toti oameni normali si sanatoti s-au masturbat.E ceva norma si natural din punct de vedere fiziologic.Indica potenta sexuala,si nevoia de a avea un act fizic cu cineva de sex opus,iar tu nefiind casatorit sau neavand o iubita nu iti poti consuma energia sexuala decat prin masturbare,ca nu te poti epuiza mereu fizic sau infometa sau stiu eu ce metode mai crezi tu ca te-ar,impiedica sa devi excitat.Poate ai un apetit sexual mai ridicat si asta nu e neaparat rau.Dar acum daca trecem pe filiera spirituala o sa afli niste chestii care probabil te vor ajuta sa reconsideri acest aspect al orgasmului pe care toti il cautam,dar la sfarsit ramanem epuizati si dezgustati.Sa stii ca pacatul originar a fost tocmai orgasmul,din unele interpretari,vezi si in biblie mai ales in vechiul testament,se foloseste expresia " a cunoscut-o",cand un barbat avea un act sexual cu o femeie,si asta te duce cu gandul la pomul cunostintei binelui si raului.Inainte sa intri in pubertate,cand esti mic si pur vezi lumea altfel,dar dupa primul orgasm,care de multe ori are loc prin masturbare parca ti se deschid ochii si vezi mizeria si placerea de a fi carnal.Prin orgasm iti consumi o mare cantitate de energie,o energie care de-alfel ar fi putea fi utilizata spre scopuri spirituale.De ce crezi ca toti misticii din toate religiile,ca toti monahii,yoghinii si marii initiati au renuntat la femei,avere,si cam tot ce era inutil?

AlinB 27.12.2016 12:33:42

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 638969)
Iar vad ca suntem inconjurati de o multime de o ipocriti,care de pe piedestalul mandriei iti arunca cu pseudosmerenie sfaturi inaccesibile.Stai linisitit emanuel,si ei si eu si aprospe toti oameni normali si sanatoti s-au masturbat.E ceva norma si natural din punct de vedere fiziologic.Indica potenta sexuala,si nevoia de a avea un act fizic cu cineva de sex opus,iar tu nefiind casatorit sau neavand o iubita nu iti poti consuma energia sexuala decat prin masturbare,ca nu te poti epuiza mereu fizic sau infometa sau stiu eu ce metode mai crezi tu ca te-ar,impiedica sa devi excitat.Poate ai un apetit sexual mai ridicat si asta nu e neaparat rau.Dar acum daca trecem pe filiera spirituala o sa afli niste chestii care probabil te vor ajuta sa reconsideri acest aspect al orgasmului pe care toti il cautam,dar la sfarsit ramanem epuizati si dezgustati.Sa stii ca pacatul originar a fost tocmai orgasmul,din unele interpretari,vezi si in biblie mai ales in vechiul testament,se foloseste expresia " a cunoscut-o",cand un barbat avea un act sexual cu o femeie,si asta te duce cu gandul la pomul cunostintei binelui si raului.Inainte sa intri in pubertate,cand esti mic si pur vezi lumea altfel,dar dupa primul orgasm,care de multe ori are loc prin masturbare parca ti se deschid ochii si vezi mizeria si placerea de a fi carnal.Prin orgasm iti consumi o mare cantitate de energie,o energie care de-alfel ar fi putea fi utilizata spre scopuri spirituale.De ce crezi ca toti misticii din toate religiile,ca toti monahii,yoghinii si marii initiati au renuntat la femei,avere,si cam tot ce era inutil?

Mai Seraphime, da' tu parca facusesi ceva teologie, nu?

Cum poti scoate astfel de enormitati?

Te convertisi la ceva sectarism gnosticic?

Pai in cazul asta nici nu e de mirare ca nu reusesti sa-ti pui viata pe un fagas normal..

Seraphim7 27.12.2016 12:42:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 638970)
Mai Seraphime, da' tu parca facusesi ceva teologie, nu?

Cum poti scoate astfel de enormitati?

Te convertisi la ceva sectarism gnosticic?

Pai in cazul asta nici nu e de mirare ca nu reusesti sa-ti pui viata pe un fagas normal..

Nu stiu ce sa zic aline,da teologia nu-i algocalmin sa calmeze orice durere.:)Mie imi place sa intreb si exicalatii doctrinar.Nu se stie poate nu doar majoritatea are dreptate.Uneori ratiunea celor putini face mai mult decat votul celor multi.

AlinB 27.12.2016 13:00:59

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 638973)
Nu stiu ce sa zic aline,da teologia nu-i algocalmin sa calmeze orice durere.:)Mie imi place sa intreb si exicalatii doctrinar.Nu se stie poate nu doar majoritatea are dreptate.

Daca ramane doar teorie, nu e medicament ci otrava.
Chiar si la tine pot vedea efectul asta.

Citat:

Uneori ratiunea celor putini face mai mult decat votul celor multi.
Si daca nu e ratiune ci altceva? Adica nu vad nici o ratiune in a decreta ca fructul oprit era orgasmul, ba chiar nitica obsesie..

Seraphim7 27.12.2016 13:07:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 638981)
Daca ramane doar teorie, nu e medicament ci otrava.
Chiar si la tine pot vedea efectul asta.

Si daca nu e ratiune ci altceva? Adica nu vad nici o ratiune in a decreta ca fructul oprit era orgasmul, ba chiar nitica obsesie..

Nu ai cum sa vezi fiindca alegi sa fi impamantenit in acest confort al claritatii doctrinare,pe care uneori o asmilezi cu ,coerenta rationala si deja aici e o greseala pe care vad ca ti-o asumi convingator,dar asta nu e nici pe departe adevarul si realitatea.

Emanuel971 27.12.2016 13:14:36

O stupizenie si o minciuna:e ceva normal nu prea ai ce sa faci.E ceva normal,dar la fel de normal este sa lupti sa te impotrivesti.Restul ce am avut de spus am spus

AlinB 27.12.2016 13:24:05

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 638986)
Nu ai cum sa vezi fiindca alegi sa fi impamantenit in acest confort al claritatii doctrinare,pe care uneori o asmilezi cu ,coerenta rationala si deja aici e o greseala pe care vad ca ti-o asumi convingator,dar asta nu e nici pe departe adevarul si realitatea.

Oh, si ma gandesc ca tu prin sistemul tau de "valori" ai atins deja "comfortul" si "claritatea"..

Seraphim7 27.12.2016 13:45:03

Citat:

În prealabil postat de Emanuel971 (Post 638988)
O stupizenie si o minciuna:e ceva normal nu prea ai ce sa faci.E ceva normal,dar la fel de normal este sa lupti sa te impotrivesti.Restul ce am avut de spus am spus

Cu atitudinea asta o sa ajungi un frustrat ce vrea sa se spiritualizeze fortat fara sa incerce sa inteleaga mecanisismul natural al vietii.

Seraphim7 27.12.2016 13:50:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 638991)
Oh, si ma gandesc ca tu prin sistemul tau de "valori" ai atins deja "comfortul" si "claritatea"..

Nici macar nu pretind asta.Toate virtutiile astea fabricate in religie au corespendente naturale si nu e necesar decat sa le accepti si sa le intelegi.Smerenia nu e decat limitarea...

AlinB 27.12.2016 13:56:39

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 638994)
Cu atitudinea asta o sa ajungi un frustrat ce vrea sa se spiritualizeze fortat fara sa incerce sa inteleaga mecanisismul natural al vietii.

Pai "mecanismul natural al vietii" este ceea ce omul are in comun cu animalul.
Daca tu vrei ca latura asta sa o aprofundezi, sa nu te mire consecintele intr-o buna zi.

AlinB 27.12.2016 13:57:20

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 638995)
Nici macar nu pretind asta.Toate virtutiile astea fabricate in religie au corespendente naturale si nu e necesar decat sa le accepti si sa le intelegi.Smerenia nu e decat limitarea...

Serios? Abstinenta, care "corespondent natural" ar fi?
Jertfa? Dragostea?

Smerenia este cheia ca ingamfarea sa nu creasca atat de mult incat sa devina chiar mormantul multor calitati pe care crezi ca le ai..

Seraphim7 27.12.2016 14:06:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 638998)
Pai "mecanismul natural al vietii" este ceea ce omul are in comun cu animalul.
Daca tu vrei ca latura asta sa o aprofundezi, sa nu te mire consecintele intr-o buna zi.

E absurd ce spui.Asta a facut biserica sute de ani,a incercat sa separe omul de natura si pamantul de univers.Asa ca ai vazut unde s-a ajuns daca oamenii s-au hotarat sa studieze mecanismele vietii.O consecinta e dialogul ce il avem acum...

Seraphim7 27.12.2016 14:14:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 638999)
Serios? Abstinenta, care "corespondent natural" ar fi?
Jertfa? Dragostea?

Smerenia este cheia ca ingamfarea sa nu creasca atat de mult incat sa devina chiar mormantul multor calitati pe care crezi ca le ai..

Abstinenta este o alegere sau o disfunctie,deci ea fiind deja o insusire naturala nu poate avea decat un corespondent spiritual,pe care nu multi si-l pot asuma.Daca am accepta smerenia am fi scutiti de jugul evolutiei,si am imbraca haina inaltarii.

AlinB 27.12.2016 14:18:13

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639001)
E absurd ce spui.Asta a facut biserica sute de ani,a incercat sa separe omul de natura si pamantul de univers.Asa ca ai vazut unde s-a ajuns daca oamenii s-au hotarat sa studieze mecanismele vietii.O consecinta e dialogul ce il avem acum...

Nu sa-l separe, ca e imposibil.
Sa-l inalte.

Unde s-a ajuns? :) Tu mai atat discernamant cat sa faci diferenta intre stiinta si dogma atee?

AlinB 27.12.2016 14:19:22

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639005)
Abstinenta este o alegere sau o disfunctie,deci ea fiind deja o insusire naturala nu poate avea decat un corespondent spiritual,pe care nu multi si-l pot asuma.Daca am accepta smerenia am fi scutiti de jugul evolutiei,si am imbraca haina inaltarii.

Abstinenta nu e disfunctie, impotenta e disfunctie. E grele, grele :))

Prin ce ar fi abstinenta "o insusire naturala"? :)

Seraphim7 27.12.2016 14:27:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 639008)
Nu sa-l separe, ca e imposibil.
Sa-l inalte.

Unde s-a ajuns? :) Tu mai atat discernamant cat sa faci diferenta intre stiinta si dogma atee?

Nu vorbesc despre ateismul dogmatic.Vorbesc despre cum biserica a respins si inca e sceptica in privinta stiintei.Nu stiu cat de rational ti se pare sa raportezi stiinta la biblie si sa o accepti doar daca e conforma cu aceasta.Vorba lui Galilei....Si totusi se invarte.....

Seraphim7 27.12.2016 14:31:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 639010)
Abstinenta nu e disfunctie, impotenta e disfunctie. E grele, grele :))

Prin ce ar fi abstinenta "o insusire naturala"? :)

E foarte grele....Impotenta e o disfunctie fizica,iar abstinenta una psihica...Asta asa doar sa ma scot.

AlinB 27.12.2016 14:41:09

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639013)
Nu vorbesc despre ateismul dogmatic.Vorbesc despre cum biserica a respins si inca e sceptica in privinta stiintei.Nu stiu cat de rational ti se pare sa raportezi stiinta la biblie si sa o accepti doar daca e conforma cu aceasta.Vorba lui Galilei....Si totusi se invarte.....

Daca te referi la Galileo Galilei insa, batalia asta trebuie sa o duci cu romano-catolicii nu cu noi:)

AlinB 27.12.2016 14:41:41

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639014)
E foarte grele....Impotenta e o disfunctie fizica,iar abstinenta una psihica...Asta asa doar sa ma scot.

Da, ca altfel daca ai fi mai smerit ai recunoaste prostia imensa care ai spus-o inclusiv cea cu care incerci "sa te scoti".

Seraphim7 27.12.2016 14:45:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 639015)
Daca te referi la Galileo Galilei insa, batalia asta trebuie sa o duci cu romano-catolicii nu cu noi:)

De parca ortodocsii ar fi colonizat Marte.

AlinB 27.12.2016 14:46:55

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639019)
De parca ortodocsii ar fi colonizat Marte.

De parca cineva ar fi colonizat Marte sau daca ar coloniza ar folosi la ceva, ca sa nu mai vorbim de resursele aruncate aiurea pe chestia asta :21:

Da' inteleg, ai zis-o tot asa, ca sa nu smeresti.. :)

Seraphim7 27.12.2016 14:47:29

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 639016)
Da, ca altfel daca ai fi mai smerit ai recunoaste prostia imensa care ai spus-o inclusiv cea cu care incerci "sa te scoti".

Prostiile mele palesc pe langa cele promovate pe aici ca adevaruri.:)

AlinB 27.12.2016 14:48:23

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639021)
Prostiile mele palesc pe langa cele promovate pe aici ca adevaruri.:)

Ramane sa mai si dovedesti afirmatia asta.

ioan67 27.12.2016 16:17:26

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639001)
E absurd ce spui.Asta a facut biserica sute de ani,a incercat sa separe omul de natura si pamantul de univers.

Biserica nu separă omul de natură ci, cunoscînd bine natura omului (atât pe aceea dintru Început cât și pe cea căzută), țintește dincolo de natură. Unde țintește, oare?
Spre cultură!
Anume, spre Cultura Duhului.
Asta nu e o separare, ci o lucrare a Domnului în slăbiciune pentru recuperarea și transfigurarea omului întru Acasă.
Ce e așa de greu de pricepit, frate?

ioan67 27.12.2016 16:31:30

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639005)
Abstinenta este o alegere sau o disfunctie...

Abstinența este întotdeauna o alegere a voinței.
Voința are două ipostaze de manifestare: ca implicare și ca abținere. Abținerea e considerată semnul omenescului, prin excelență. Porcul nu se poate abține. Sfinții s-au abținut, ca și Domnul, de la mari ispitiri. Sesizezi diferența dintre sfânt și porc? (altă comparație nu pot să-ți ofer, iartă-mă...).

E drept că abstinența poate fi practicată din (ca) înșelare. O voință oarbă, neînsoțită de discernământ, poate fi mai păguboasă ca o implicare cinstită.
Ferească Dumnezeu de voința prostului! Se numește încăpățânare de catâr.
Deci nu preamărim abstinența de dragul abstinenței (ci o subordonăm unei valori mai înalte) dar ne rugăm să ne-o dea Dumnezeu atunci când ne dăm seama că e potrivită.

P.S. Concluzie: ferește-te să nu fii porc ori catâr, dacă vrei să devii om!
Dar cum e omul? Curat ca porumbelul și înțelept ca șarpele...

Seraphim7 27.12.2016 16:37:05

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 639036)
Biserica nu separă omul de natură ci, cunoscînd bine natura omului (atât pe aceea dintru Început cât și pe cea căzută), țintește dincolo de natură. Unde țintește, oare?
Spre cultură!
Anume, spre Cultura Duhului.
Asta nu e o separare, ci o lucrare a Domnului în slăbiciune pentru recuperarea și transfigurarea omului întru Acasă.
Ce e așa de greu de pricepit, frate?

Ceea ce spuneti dvs este doar in "acte",caci realitatea nu arata deloc asa.Biserica sau hai sa spunem spiritualitea sau religia in general vrea tocmai sa cunoasca si sa depaseasca natura.Dar la fel cum politica esueaza in societate,tot asa si religia esueaza in natura.Ambele vor sa transforme omul dar nici una nu cunoaste omul.Una ii pune stapanire pe trup cealalta pe minte.Una ii vinde trupul alta ii cumpara sufletul.Iar omul e mereu mijloc,un cobai al lui insusi.Va vad ca militati aici pentru o institutie,dar sa stiti ca nu va deosebiti cu nimic de orice agent de vanzari sau politician sau orice persoana care....vinde,se vinde si pana la urma asta e procesul...Ce e greu de priceput?Chiar nimic nu e greu de priceput.

ioan67 27.12.2016 16:39:22

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 639040)
Ceea ce spuneti dvs este doar in "acte",caci realitatea nu arata deloc asa.Biserica sau hai sa spunem spiritualitea sau religia in general vrea tocmai sa cunoasca si sa depaseasca natura.Dar la fel cum politica esueaza in societate,tot asa si religia esueaza in natura.Ambele vor sa transforme omul dar nici una nu cunoaste omul.Una ii pune stapanire pe trup cealalta pe minte.Una ii vinde trupul alta ii cumpara sufletul.Iar omul e mereu mijloc,un cobai al lui insusi.Va vad ca militati aici pentru o institutie,dar sa stiti ca nu va deosebiti cu nimic de orice agent de vanzari sau politician sau orice persoana care....vinde,se vinde si pana la urma asta e procesul...Ce e greu de priceput?Chiar nimic nu e greu de priceput.

Nu militez. Mărturisesc.
Poți să te gândești și la asta?...:)

Emanuel971 27.12.2016 16:47:51

Ce inclinare de a complica lucrurile are omul.Omul singur isi ingreuneaza misiunea.Seraphim,ai grija ce adevaruri numesti tu "prostii",stii crezul ortodox?te sfatuiesc sa aprofundezi penultima fraza

Seraphim7 27.12.2016 17:30:36

Citat:

În prealabil postat de Emanuel971 (Post 639046)
Ce inclinare de a complica lucrurile are omul.Omul singur isi ingreuneaza misiunea.Seraphim,ai grija ce adevaruri numesti tu "prostii",stii crezul ortodox?te sfatuiesc sa aprofundezi penultima fraza

Emanuel,eu inteleg prin ce treci.Exact asa eram si eu acum vreo 6,7 ani.Poate de asta sunt acum asa de revoltat,tocmai fiindca in anii aceeia am adunat foarte multe refulari si frustrari.Si eu ii umpleam capul duhovnicului monah cu toate "necuratiile" mele.Dar inainte de a ma amentita pe mine asupra afirmatiilor mele si a-mi da sfaturi asupra aceeia ce ar trebui sa aprofundez....Asuma-ti,asta invata sa faci!Nu incerca sa pari tu mare si tare doar fiindca inauntru esti un sensibil timid,care se rusineaza cand vede o fata.Inloc sa te ascunzi in malahie uitandu-te la fete straine mai bine socializeaza cu o fata si incearca sa o cunosti.Dar tu stii mai bine,oricum nu trata religia ca un refugiu pentru problemele tale,vei ajunge un alt indoctrinat frustrat sau un rebel....

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:35:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.