Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sunt ateu si am cateva nelamuriri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17011)

Adriann 12.01.2014 21:41:11

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 547526)
Adica hai sa urmam modelul standard. Unul vine si ne spune ca nu e nevoie de credinta, ca el nu crede. ca a fi ateu nu e acelasi lucru, ca a nu crede in Dumnezeu este ca si cum nu ai crede in ursuleti roz sau mai stiu eu ce samd.

Daca esti satisfacut cu raspunsurile pe care le-ai gasit de ce-ti mai bati capul cu noi ? Ca nici noi nu am crede, ca ar fi mai comod asa, dar uite ca avem un univers, o viata, avem sentimente care nu incap in cartea de biologie, avem ratiune si iubim frumosul, credem ca Hitler a fost un om rau si chiar daca pamantul ar dispare maine Hitler tot rau ramane undeva si asa mai departe. Daca tu esti multumit cand citesti ca plansul sau rasul sau iubirea sunt reactii chimice atunci de ce-ti mai bati capul cu noi ? O sa te enervezi si o sa irosesti o gramada de reactii chimice aiurea.

Vrei sa spui ca oamenii se nasc credinciosi? Presupunem ca am face un experiment destul de imoral in care un lot de nou nascuti sa fie crescuti izolati, fara a fi invatati ca ar exista Dumnezeu si asa mai departe. Care crezi ca ar fi rezultatele? De altfel, normal ca nu sunt multumit cu raspunsurile pe care le-am gasit, numai un om prea limitat ar fi multumit vreodata de cunoastere.

Lucian008 12.01.2014 21:42:28

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547524)
Edit:Lucian008 - Nu te supara, dar prezinta-mi te rog argumente ca Iisus ar fi inviat. Nu a mers sa editez, iar ce am zis inainte nu isi avea rostul.

Demonstratia este data de faptul ca exista crestini azi. Iisus pana la inviere a fost un om (din punctul de vedere al contemporanilor) cu o invatatura superioara, dar si controversata care a facut minuni, a invatat, a exemplificat, S-a dat ca model... etc si pentru ca i-a suparat pe mai marii vremii a fost condamnat la moarte. Si toti cei care L-au urmat si au crezut in El au fugit in momentul acela.
Dar dupa, aceeasi oameni au propovaduit invatatura si invierea la toata lumea. Si din 12, 11 au suferit moarte martirica. Tinand cont ca omul este conditionat de instinctul de autoconservare, si asta a fost demonstrat de faptul ca atunci cand Hristos a fost condamnat la moarte toti L-au parasit, ce eveniment putea sa ii determine pe apostoli sa moara pentru o idee?
In plus, singurele documente de la cei care L-au cunoscut sustin invierea.

Adriann 12.01.2014 22:14:36

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 547544)
Demonstratia este data de faptul ca exista crestini azi. Iisus pana la inviere a fost un om (din punctul de vedere al contemporanilor) cu o invatatura superioara, dar si controversata care a facut minuni, a invatat, a exemplificat, S-a dat ca model... etc si pentru ca i-a suparat pe mai marii vremii a fost condamnat la moarte. Si toti cei care L-au urmat si au crezut in El au fugit in momentul acela.
Dar dupa, aceeasi oameni au propovaduit invatatura si invierea la toata lumea. Si din 12, 11 au suferit moarte martirica. Tinand cont ca omul este conditionat de instinctul de autoconservare, si asta a fost demonstrat de faptul ca atunci cand Hristos a fost condamnat la moarte toti L-au parasit, ce eveniment putea sa ii determine pe apostoli sa moara pentru o idee?
In plus, singurele documente de la cei care L-au cunoscut sustin invierea.

Daca mori pentru ceva nu insemna ca ai dreptate. Succesul crestinismului se bazeaza chiar pe moartea unui om-zeu. Sacrificat pentru omenire, el devine un zeu iubitor, nu unul razbunator cu erau zeii greci, romani sau YHWH. De altfel, o parte a succesului e datorat faptului ca a preluat multe credinte populare deja prezente.
In vremea lui Iisus existau multi invatatori care faceau "minuni", dar intamplarea a fost ca crestinismul s-a raspandat in vest si a suprimat orice alta religie.

dobrin7m 12.01.2014 22:15:01

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547543)
Vrei sa spui ca oamenii se nasc credinciosi? Presupunem ca am face un experiment destul de imoral in care un lot de nou nascuti sa fie crescuti izolati, fara a fi invatati ca ar exista Dumnezeu si asa mai departe. Care crezi ca ar fi rezultatele? De altfel, normal ca nu sunt multumit cu raspunsurile pe care le-am gasit, numai un om prea limitat ar fi multumit vreodata de cunoastere.

"„sacrul" este un element în structura conștiinței și nu un stadiu în istoria acestei conștiințe. La nivelurile
cele mai arhaice ale culturii, a trăi ca ființă umană este în sine un act religios, căci alimentația, viața sexuală și munca
au o valoare sacramentală. Altfel spus, a fi sau mai degrabă a deveni om înseamnă a fi „religios"." MIRCEA ELIADE
Universitatea din Chicago septembrie 1975

Adriann 12.01.2014 22:20:43

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 547552)
"„sacrul" este un element în structura conștiinței și nu un stadiu în istoria acestei conștiințe. La nivelurile
cele mai arhaice ale culturii, a trăi ca ființă umană este în sine un act religios, căci alimentația, viața sexuală și munca
au o valoare sacramentală. Altfel spus, a fi sau mai degrabă a deveni om înseamnă a fi „religios"." MIRCEA ELIADE
Universitatea din Chicago septembrie 1975

Pentru mine alimentatia, viata sexuala si munca nu au avut niciodata o valoare sacramentala, si am fost crestin convins facand parte dintr-o familie foarte credincioasa.

Lucian008 12.01.2014 22:26:14

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547550)
Daca mori pentru ceva nu insemna ca ai dreptate.

Nu. Dar ce te determina sa mori pentru ceva este important. Ei au murit pentru ca au crezut ca Hristos a inviat. Si credinta lor s-a bazat pe evidenta pentru ca ei au marturisit ca L-au vazut inviat. Asta este un argument de necontestat.
Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547550)
In vremea lui Iisus existau multi invatatori care faceau "minuni", dar intamplarea a fost ca crestinismul s-a raspandat in vest si a suprimat orice alta religie.

Nu a fost intamplare. Tocmai pentru ca s-a bazat pe un eveniment real. Puterea exemplului este mai puternica decat orice cuvant. Ca apostolii ar fi invatat despre Hristor, inclusiv despre moartea si invierea Lui nu ar fi avut aceeasi rezonanta daca nu i-ar fi urmat exemplul marturisind pana la moarte. Ce te poate convinge mai mult ca un om crede intr-o idee decat sacrificiul suprem? Si daca ideea aia este argumentata si sustinuta in calitate de martor o face valida. Asa a dus la raspandirea crestinismului.
Si ceilalti "invatatori" au disparut pentru ca invatatura lor nu a avut substanta si pentru ca nu s-a bazat pe un eveniment precum invierea lui Hristos. Exista mituri desprea alte invieri, dar exista si martori la eveniment? Sau cineva sa sustina ca a fost martor? Nu.

dobrin7m 12.01.2014 22:46:11

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547555)
Pentru mine alimentatia, viata sexuala si munca nu au avut niciodata o valoare sacramentala, si am fost crestin convins facand parte dintr-o familie foarte credincioasa.

Stai sa vezi cand nu vei mai putea manca, cand nu vei mai putea munci, cand nu vei mai putea multe din lucrurile pe care acum le faci cu usuratate.

De abia atunci vei recunoaste importanta si adevarata valoare inclusiv sacramentala.

Si ce anume ti-a schimbat convingerile? o eventuala razvratire in sanul familiei?

Adriann 12.01.2014 22:47:23

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 547557)
Exista mituri desprea alte invieri, dar exista si martori la eveniment? Sau cineva sa sustina ca a fost martor? Nu.

Nimeni nu a fost martor la invierea lui Iisus. A treia zi, au gasit mormantul gol si ulterior Iisus s-ar fi aratat apostolilor. Oricum, cine sunt autorii evangheliilor este discutabil, a se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelie
Oameni care sunt pur convinsi ca au fost martori la o minune exista si astazi, asta nu dovedeste nimic.

dobrin7m 12.01.2014 23:00:03

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547559)
Nimeni nu a fost martor la invierea lui Iisus. A treia zi, au gasit mormantul gol si ulterior Iisus s-ar fi aratat apostolilor. Oricum, cine sunt autorii evangheliilor este discutabil, a se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelie
Oameni care sunt pur convinsi ca au fost martori la o minune exista si astazi, asta nu dovedeste nimic.

Nici nu trebuie dovedit nimic. Adevarul nu trebuie nici dovedit nici demonstrat. Adevarul este Cel ce este. Daca tu nu Il simti, nu Il cunosti, pe Cel ce este asta nu inseamna ca nu este.

"Eu sunt Cel ce sunt!" cat de adanci sunt aceste cuvinte. Si cat de mari. Caci cine poate fi Cel ce este independent de oricine si orice?

Inalta-ti mintea si vei ajunge si tu sa Il cunosti pe Cel ce este.

Adriann 12.01.2014 23:15:47

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 547560)
Nici nu trebuie dovedit nimic. Adevarul nu trebuie nici dovedit nici demonstrat. Adevarul este Cel ce este. Daca tu nu Il simti, nu Il cunosti, pe Cel ce este asta nu inseamna ca nu este.

Inalta-ti mintea si vei ajunge si tu sa Il cunosti pe Cel ce este.

Asemenea raspunsuri m-au facut sa consider majoritatea crestinilor naivi fara logica elementara. Daca pretinzi ca ceva exista, trebuie sa dovedesti ca exista. Existenta Divinitatii este imposibil de dovedit. Mereu vor exista mituri, povesti, relatari despre lucruri supranaturale, dar nici unul nu a fost dovedit, ele au ramas ceea ce sunt, credinte.

Autoanalizandu-ma, cred ca postez aici din dorinta de a convinge pe cineva de acest lucru si asta e aproape imposibil, chiar daca dai argumente pertinente e foarte greu sa schimbi parerea unui om pentru ca el nu va accepta nici un argument in defavoarea ei. Eu insumi am devenit ateu trecand printr-un proces lung de intrebari si raspunsuri cauzate chiar de citirea cartilor crestine si nu ca altii care pur si simplu au decis ca nu exista Dumnezeu desi nu stiu cu ce se mananca asta.

AlinB 12.01.2014 23:32:24

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547468)
Intradevar, pentru unii oameni e bine ca au credinta, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar face unii daca nu ar crede ca exista Dumnezeu si ca vor fi pedepsiti.

Pai dupa alte teorii din Biblia ateista, credinta e vinovata de toate relele, ca fara credinta oamenii n-ar fi facut rau.

Ar trebui sa va hotarati o data, credinta ori impiedica pe om sa faca raul sau dimpotriva.

Citat:

Totusi, dragostea e un sentiment creat de subtantele secretate de organism si nu are nimic imaterial. A se vedea http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_basis_of_love
Una este mecanismul biologic al unei actiuni si altul este substratul sau spiritual.
Desigur, un ateu necunoscand decat materia, nu poate vedea nimic dincolo de planul material.

AlinB 12.01.2014 23:33:24

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547543)

Experimente din astea au fost facute la scara unor intregi colectivitati.
Rezultatul? Intr-un fel sau altul, omul a gasit conceptul de entitate superioara.
Ca nu a stiut cine/ce este acea entitate fara Revelatie, este partea a doua.

Desigur, s-au gasit biologi care sa identifice mecanismele acestei convingeri si totusi, mai mult de atat nu sunt capabili a spune despre realitatile spirituale din spatele ei.

Desigur, nu putem sa le-o luam in nume de rau, deocamdata stiinta nu poate mai mult..

dobrin7m 12.01.2014 23:34:09

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547562)
Asemenea raspunsuri m-au facut sa consider majoritatea crestinilor naivi fara logica elementara. Daca pretinzi ca ceva exista, trebuie sa dovedesti ca exista. Existenta Divinitatii este imposibil de dovedit. Mereu vor exista mituri, povesti, relatari despre lucruri supranaturale, dar nici unul nu a fost dovedit, ele au ramas ceea ce sunt, credinte.

Autoanalizandu-ma, cred ca postez aici din dorinta de a convinge pe cineva de acest lucru si asta e aproape imposibil, chiar daca dai argumente pertinente e foarte greu sa schimbi parerea unui om pentru ca el nu va accepta nici un argument in defavoarea ei. Eu insumi am devenit ateu trecand printr-un proces lung de intrebari si raspunsuri cauzate chiar de citirea cartilor crestine si nu ca altii care pur si simplu au decis ca nu exista Dumnezeu desi nu stiu cu ce se mananca asta.

Daca pretinzi ca ceva nu exista trebuie sa dovedesti ca nu exista. Inexistenta Divinitatii este imposibil de dovedit.

AlinB 12.01.2014 23:35:18

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547555)

"Crestin" cum si convins de ce?

AlinB 12.01.2014 23:36:51

Citat:

Adevaratii crestini isi regasesc permanent aceasta convingere.

Karkkainen 12.01.2014 23:46:52

Citat:

Daca pretinzi ca ceva exista, trebuie sa dovedesti ca exista.

Nu poți dovedi nimic cuiva care nu vrea să creadă.
Dacă tu vrei să crezi că nu există Dumnezeu, nu există nici o dovadă care să te poată convinge.

Un ateu poate vedea cum un mort înviază în urma rugăciunii unui credincios. Ateul va găsi suficiente explicații pentru miracolul respectiv sau va rămâne cu mintea în stand-by zicând că încă știința nu a descoperit cauzele dar le va descoperi în viitor.
Citat:

Existenta Divinitatii este imposibil de dovedit.

Inexistența Divinității de asemenea este imposibil de dovedit
Citat:

Autoanalizandu-ma, cred ca postez aici din dorinta de a convinge pe cineva de acest lucru si asta e aproape imposibil, chiar daca dai argumente pertinente

Nu există argumente pertinente care să dovedească inexistenta lui Dumnezeu.
De fapt nu există nici un fel de argument. Ateii pur și simplu cred că nu există Dumnezeu.
Dar nu au niciun fel de argument pentru credința lor.
Chiar ideea de argument în favoarea inexistenței unei entități este un nonsens.

Lucian008 12.01.2014 23:51:06

Citat:

Nimeni nu a fost martor la invierea lui Iisus.

Au fost martori la aratarile de dupa inviere.
Citat:

A treia zi, au gasit mormantul gol si ulterior Iisus s-ar fi aratat apostolilor. Oricum, cine sunt autorii evangheliilor este discutabil, a se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelie

Este discutabil din punctul de vedere al unora cu pretentii de oameni de stiinta. Dar oricum nu este relevant, pentru ca 11 din 12 apostoli au murit pentru ca ei credeau in invierea lui Hristos. Si apoi altii.

Citat:

Exista. Si multi se inseala din dorinta de a vedea o minune.
Dar aici nu sunt lucruri interpretabile: Hristos a murit si apoi a inviat. Au fost multi martori (nu unul cu probleme psihice care vedea ce vroia sa vada) la aratarile de dupa inviere.

Oricum, oricate argumente s-ar aduce daca cineva nu vrea sa creada nu crede. Insusi Hristos, in parabola bogatului nemilostiv si a saracului Lazar spune :"nici daca ar invia cineva din morți, tot nu vor crede“

AlinB 13.01.2014 00:02:30

Citat:

Asemenea raspunsuri m-au facut sa consider majoritatea crestinilor naivi fara logica elementara. Daca pretinzi ca ceva exista, trebuie sa dovedesti ca exista. Existenta Divinitatii este imposibil de dovedit.
Mereu vor exista mituri, povesti, relatari despre lucruri supranaturale, dar nici unul nu a fost dovedit, ele au ramas ceea ce sunt, credinte.

La fel de imposibil este si de dovedit existenta atomului unuia care abia daca a absolvit cele 4 clase elementare.
Pentru el, tot ce tine de stiinta sunt pe aceeasi linie ca povestile de exemplu.

Citat:

Eu insumi am devenit ateu trecand printr-un proces lung de intrebari si raspunsuri cauzate chiar de citirea cartilor crestine si
De citit poate citi oricine, de priceput mai putini.

Citat:

nu ca altii care pur si simplu au decis ca nu exista Dumnezeu desi nu stiu cu ce se mananca asta.
Da, exista si din astia, parintii tai probabil.
De obicei din genul asta de parinti "credinciosi" rasare si cate un ateu.

dobrin7m 13.01.2014 00:10:35

Adriann, esti ateu, treaba ta, alegerea ta. Declari ca nu exista Dumnezeu.
de ce te deranjeaza ca alti oameni cred ca exista Dumnezeu? De ce vrei sa convingi ca nu exista atata timp cat a crede ca exista, (in considerentul ca nu exista) nu schimba cu nimic ceea ce este?

daca nu exista Dumnezeu, atunci tu nu ai nici un motiv sa convingi pe cineva ca nu exista. Nu ai nici un motiv sa faci pe cineva sa creada ca nu exista, caci fie ca acela crede fie ca nu crede, inexistenta aceasta nu influenteaza cu nimic parcursul vietii acelui om care crede in ceva ce nu exista. Logic nu?

Da, un credincios doreste sa faca un ateu sa creada in Dumnezeu pentru ca acesta are un scop cat se poate de logic. Il doreste impacat cu Dumnezeu si mantuit. dar invers?

Eu socotesc ca tu esti cat se poate de naiv si ai cazut in plasa diavolului facandu-te sa crezi ca nu exista Dumnezeu.

Ateii care fug de cruce , fug de icoane, care nu intra in Biserici aceia nu sunt atei . un ateu nu fuge de ceva in care nu crede. E ca si cum ar fuge de ceva inexistent. Chiar si semnul crucii ar trebui sa il faca, ca doar ce poate sa li se intample cand fac gesturi cu mana , nu?
Cam ilogic refuzul lor. Aceste refuzuri dovedesc clar existenta diavolului si stapanirea ce au pus-o pe acesti oameni.

AlinB 13.01.2014 00:11:15

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547517)
AlinB - O molecula poate fi demontata literalmente.

Dar nu cu ranga.
Tu vrei molecula de demontat cu ranga.
Cam asa suna formulata cererea ta.
Ei bine, nu exista.

Citat:

Stiinta se ocupa cu explicari si demonstrari.
Atat cat il duce mintea pe bietul om.
Nu e Dumnezeu, cum cred ca e in capul tau.

Citat:

Eu sunt de parere ca nu exista lucruri supranaturale, aceste minuni care nu au alta explicatie decat Dumnezeu.
Fiecare om are dreptul la o credinta, nu?

Citat:

De altfel, tare sunt curios de ce Dumnezeu ar vindeca oamenii de cancer, dar nu si pe invalizi.
A vindecat si din astia, dar mai rar.
Oricum, e un raspuns pentru care n-ar trebui sa fii neaparat credincios sa-l gasesti, rational si destul de obiectiv + ceva cultura generala in materie de crestinism ar trebui sa ajunga.

Dar desigul, ai tu raspunsul tau de ateu, mult mai lesnicios, pus de altii sub nas, pentru care n-ai nevoie de atata bataie de cap..

AlinB 13.01.2014 00:48:44

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547530)
Stiinta spune ca omul nu este diferentiat de maimute decat prin ceva foarte putine diferente fizice si superioritatea psihica.

Bre, stiinta nu spune asta, religia matale este cea care zice ca stiinta zice asta.

Citat:

Maimutele nu au un scop in viata, deci omul ca si ruda a maimutei nu are nici eu un scop preexistent individului.
Dintr-o ipoteza gresita nu poti decat sa extragi o concluzie gresita.

Citat:

Desi isi poate propune un scop in viata, asta nu insemna ca el s-a nascut cu un scop anume.
Sigur, exista o gama larga de scopuri si fiecare om o poate lua in ce directie doreste.

Citat:

Avand in vedere ca exista argumente viabile pentru evolutie, unde e credinta in naturalism?
Argumente exista pentru orice ipoteza, atat timp cat nu e demonstrata stiintific, ramane la stadiul de credinta.
Iar deocamdata, evolutia este doar o credinta.

FlaviusM 13.01.2014 01:11:49

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 547577)
Adriann, esti ateu, treaba ta, alegerea ta. Declari ca nu exista Dumnezeu.
de ce te deranjeaza ca alti oameni cred ca exista Dumnezeu? De ce vrei sa convingi ca nu exista atata timp cat a crede ca exista, (in considerentul ca nu exista) nu schimba cu nimic ceea ce este?

daca nu exista Dumnezeu, atunci tu nu ai nici un motiv sa convingi pe cineva ca nu exista. Nu ai nici un motiv sa faci pe cineva sa creada ca nu exista, caci fie ca acela crede fie ca nu crede, inexistenta aceasta nu influenteaza cu nimic parcursul vietii acelui om care crede in ceva ce nu exista. Logic nu?

Da, un credincios doreste sa faca un ateu sa creada in Dumnezeu pentru ca acesta are un scop cat se poate de logic. Il doreste impacat cu Dumnezeu si mantuit. dar invers?

Eu socotesc ca tu esti cat se poate de naiv si ai cazut in plasa diavolului facandu-te sa crezi ca nu exista Dumnezeu.

Ateii care fug de cruce , fug de icoane, care nu intra in Biserici aceia nu sunt atei . un ateu nu fuge de ceva in care nu crede. E ca si cum ar fuge de ceva inexistent. Chiar si semnul crucii ar trebui sa il faca, ca doar ce poate sa li se intample cand fac gesturi cu mana , nu?
Cam ilogic refuzul lor. Aceste refuzuri dovedesc clar existenta diavolului si stapanirea ce au pus-o pe acesti oameni.

In general, opozitia este fata de religie, nu fata de simpla credinta personala intr-o divinitate.
Exista suficiente motive pentru ca cineva sa se opuna religiei. Cateva exemple:
-existenta mai multor religii cu divinitati/dogme/percepte/etc diferite a dus de-a lungul istoriei la numeroase conflicte, razboaie, persecutia unor grupuri de oameni calificati drept eretici/infideli/necredinciosi/etc;
-religiile diferite creeaza bariere artificiale intre oameni, chiar daca nu exista un conflict permanent, ceea ce a dus in general la discriminarea sau lipsirea de drepturi a unor grupuri mai putin puternice;
-in general religiile cer (sau macar promoveaza) respectarea unui anumit cod de comportament care de cele mai multe ori contine si prevederi negative (de exemplu, discriminarea femeilor si homosexualilor sau prevederi precum refuzul transfuziilor de sange);
-irosirea de resurse umane si materiale pentru functionarea cultelor religioase;
-promovarea unei dogme care nu se schimba si al unei gandiri de tip "magic" care are potentialul de a incetini/opri progresul stiintific.

iuliu46 13.01.2014 04:44:35

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 547591)
In general, opozitia este fata de religie, nu fata de simpla credinta personala intr-o divinitate.
Exista suficiente motive pentru ca cineva sa se opuna religiei. Cateva exemple:
1. existenta mai multor religii cu divinitati/dogme/percepte/etc diferite a dus de-a lungul istoriei la numeroase conflicte, razboaie, persecutia unor grupuri de oameni calificati drept eretici/infideli/necredinciosi/etc;
2. religiile diferite creeaza bariere artificiale intre oameni, chiar daca nu exista un conflict permanent, ceea ce a dus in general la discriminarea sau lipsirea de drepturi a unor grupuri mai putin puternice;
3. In general religiile cer (sau macar promoveaza) respectarea unui anumit cod de comportament care de cele mai multe ori contine si prevederi negative (de exemplu, discriminarea femeilor si homosexualilor sau prevederi precum refuzul transfuziilor de sange);
4.irosirea de resurse umane si materiale pentru functionarea cultelor religioase;
5. promovarea unei dogme care nu se schimba si al unei gandiri de tip "magic" care are potentialul de a incetini/opri progresul stiintific.

Dincolo de faptul ca argumentele suna de parca ar fi luate din Manifestul Comunist, sa vedem daca sunt intr-adevar motive pentru care cineva sa se opuna religiei.

1 - Nu e neaparat vina religiei, la fel au facut si ideologiile ateiste ba chiar au intrecut abuzurile savarsite in numele religiei. Asta arata ca oamenii sunt rai, ca nu Iisus ne-a invatat sa ne spargem capetele.

2 - Oamenii sunt diferiti. Cine a zis ca nu trebuie sa existe bariere ? Fiecare dintre noi pune bariere la tot pasul, de aia avem fiecare incuietoare la usa si de aia doarme fiecare in patul lui.

3. - De unde stii tu ce-si doresc femeile ? Hai sa le emancipam cu forta, sa le trimitem la munca, sa le putem lua copiii ca sa-i indoctrinam noi in uzinele noastre de indoctrinat. Daca asta a fost motivul din spatele "emanciparii femeilor " ? Cat despre discriminarea homosexualilor iar nu inteleg despre ce vorbesti. Ce ii opreste cineva sa fie homosexuali ? Ca nu-s toti de acord ca ceea ce fac e normal este o alta poveste, dar dreptul fiecaruia sa creada ce vrea nu ar trebui sa fie mai putin important decat dreptul homosexualului sa faca orice vrea. La fel si in cazul refuzului transferului de sange, accepta faptul ca oamenii au convingeri proprii si daca ei cred ca asta e un lucru bun lasa-i in pace. Ca de vreme ce nu crezi in divinitate nu exista etalon pentru un om normal la cap, fiecare dintre noi se considera normal la cap si-i considera pe ceilalti care nu-s de acord cu el sariti de pe fix. :71:

4. Irosirea de resurse umane si financiare pentru orice. Daca pentru majoritatea oamenilor biserica este importanta atunci banii nu se irosesc. Mai repede se irosesc pe stadioane sau telegondole...sau pe parlament, presedintie sau guvern ca in alea nu mai crede nimeni.

5. Obscurantismul religios si progresul stiintific. Unde am mai auzit asta ? Poate majoritatea oamenilor nu vrea sa progreseze stiintific, vrea sa ramana in epoca de piatra ca s-o fi saturat de epoca de aur.

AlinB 13.01.2014 12:48:12

Foarte bune raspunsurile, as mai face niste completari:

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 547599)
Dincolo de faptul ca argumentele suna de parca ar fi luate din Manifestul Comunist, sa vedem daca sunt intr-adevar motive pentru care cineva sa se opuna religiei.

E ciudat cat de mult seama ateismul "modern" cu cel comunist.
Practic, aceeasi platforma ratata in numele careia au cazut milioane de capete.
Dar nu, doar religia provoaca varsari de sange.

Citat:

1 - Nu e neaparat vina religiei, la fel au facut si ideologiile ateiste ba chiar au intrecut abuzurile savarsite in numele religiei. Asta arata ca oamenii sunt rai, ca nu Iisus ne-a invatat sa ne spargem capetele.
Pai sa ne aducem aminte de faimosa "Revolutie Franceza", ateista.
Cum era aia?

"“Man will only be free when the last king is strangled with the entrails of the last priest.”
Denis Diderot

Deci, eliminand religia, comportamentul a ramas acelasi ba chiar si mai virulent, cred ca putem usor trage concluzia ca nu religia e de vina ci mai degraba natura umana ramasa fara Dumnezeu.
Chiar si atunci cand il foloseste pe Dumnezeu ca pretext.

Citat:

2 - Oamenii sunt diferiti. Cine a zis ca nu trebuie sa existe bariere ? Fiecare dintre noi pune bariere la tot pasul, de aia avem fiecare incuietoare la usa si de aia doarme fiecare in patul lui.
Asta tine de o anumita inginerie sociala.
Ca si comasarea oamenilor in spatii reduse, punerea diverselor categorii sociale in conflct (traditionalisti vs modernisti, etc.) creaza tensiuni, tensiunile interumane sunt bune pentru cei care le conduc destinele pamantesti.
"Divide et impera".

Citat:

3. - De unde stii tu ce-si doresc femeile ? Hai sa le emancipam cu forta, sa le trimitem la munca, sa le putem lua copiii ca sa-i indoctrinam noi in uzinele noastre de indoctrinat. Daca asta a fost motivul din spatele "emanciparii femeilor " ? Cat despre discriminarea homosexualilor iar nu inteleg despre ce vorbesti. Ce ii opreste cineva sa fie homosexuali ? Ca nu-s toti de acord ca ceea ce fac e normal este o alta poveste, dar dreptul fiecaruia sa creada ce vrea nu ar trebui sa fie mai putin important decat dreptul homosexualului sa faca orice vrea. La fel si in cazul refuzului transferului de sange, accepta faptul ca oamenii au convingeri proprii si daca ei cred ca asta e un lucru bun lasa-i in pace. Ca de vreme ce nu crezi in divinitate nu exista etalon pentru un om normal la cap, fiecare dintre noi se considera normal la cap si-i considera pe ceilalti care nu-s de acord cu el sariti de pe fix. :71:
In cate cazuri, refuzul transferului de sange se dovedeste o fatalitate, mai ales ca vorbim de o secta relativ minora?

Pai ce ofera lumea moderna in schimb: eutanasia, chiar la copii, practic sub orice pretext.
Dreptul parintilor, de a-si ucide copii chiar inainte de a se naste, tot practic pentru orice motiv inchipuit.
Mai nou, chiar se argumenteaza dreptul de a-i "avorta" DUPA nastere. Tot pe orice motiv posibil si inchipuit.

Poate ca eutanasia nu produce prea multe victime deocamdata desi e posibil sa produca mai multe decat produce iehovismul.

Dar avortul, produce incomparabil mai multe.

Deci iata ipocrizia celor care le place sa se numeasca "umanisti".

Citat:

4. Irosirea de resurse umane si financiare pentru orice. Daca pentru majoritatea oamenilor biserica este importanta atunci banii nu se irosesc. Mai repede se irosesc pe stadioane sau telegondole...sau pe parlament, presedintie sau guvern ca in alea nu mai crede nimeni.
Intr-adevar induiosatori oameni, economi.
Discurs pentru prostul de rand, care cand aude de 1-2 milioane de euro pentru Biserica, zice ca e mult.
Dar cateva miliarde pentru cativa zeci de km de autostrada?
Sute de milioane pentru stadioane?
Astfaltarile la 2-3 ani ale acelorasi portiuni de drum?
Lucrari facute prost ca sa fie refacute tot pe banul public, cativa ani mai tarziu?
Si alte proiecte megalomane a caror scop este de de a risipi banul public, de a finanta clietela politica si a mentine stratificarea sociala a societatii prin saracie ceea ce asigura si o guvernare faciala.

Alea nu sunt risipe, sunt mersul normal al societatii pentru interesul cetateanului.
Sau pura ipocrizie atee.

Citat:

5. Obscurantismul religios si progresul stiintific. Unde am mai auzit asta ? Poate majoritatea oamenilor nu vrea sa progreseze stiintific, vrea sa ramana in epoca de piatra ca s-o fi saturat de epoca de aur.
Pai da, ala care merge la biserica nu se da peste cap pentru un iphone sau o masina de ultima generatie.
Daca nu se da peste cap, nu incurajeaza productia. Fara productie, nu exista progres stiintific.

Si sigur, cand s-au aruncat miliarde pe vrajeala de la Cern, religiosii iar s-au opus.
Ca aia nu mai era risipa, era progres stiintific.
Dumnezeul ateilor.

t4ilgunn3r 14.01.2014 01:16:36

Am pus o intrebare si am primit 2 raspunsuri diferite.

1.
Citat:

În prealabil postat de Lucian008
Sarpele era diavolul.

Din pacate nu se explica mai clar cum a fost Diavolul luat drept sarpe; s-a deghizat cumva? Si-a preschimbat doar vocea, fiindca semana oricum? Faptul ca el (Diavolul) era fiinta spirituala iar sarpele una materiala nu l-a impiedicat deloc. Cert este ca Dumnezeu a pedepsit totusi sarpele, daca va intrebati pe care (caci pana acum nu apare in actiune decat cu numele) aflam ca pe toate cele cca 3000 de specii.

2.
Citat:

În prealabil postat de dobrin7m
Legat de intrebarea cu sarpele [...] care a fost doar folosit de diavol, ca o unealta [...] preabunul Dumnezeu i-a dat osândă veșnică șarpelui, fiindcă el s-a făcut slujitorul și arma diavolului în ispitirea protopărinților

Va multumesc pentru raspunsul sincer. Desi sarpele a fost folosit ca o unealta, deci, as zice eu, nu prea era vinovat, a primit o pedeapsa vesnica. Se pare ca teologia este prea grea pentru mine fiindca nu pricep dreptatea asta, sau sunt "orbete" cum elegant se exprima AlinB mai devreme: in loc sa vad Adevarul, vad doar contradictii, cand de fapt totul este logic si explicat cu o limpezime de cristal.

Sper sa fi inteles bine.

dobrin7m 14.01.2014 01:41:48

Citat:

În prealabil postat de t4ilgunn3r (Post 547700)

2.
Va multumesc pentru raspunsul sincer. Desi sarpele a fost folosit ca o unealta, deci, as zice eu, nu prea era vinovat, a primit o pedeapsa vesnica. Se pare ca teologia este prea grea pentru mine fiindca nu pricep dreptatea asta, sau sunt "orbete" cum elegant se exprima AlinB mai devreme: in loc sa vad Adevarul, vad doar contradictii, cand de fapt totul este logic si explicat cu o limpezime de cristal.

Sper sa fi inteles bine.

O unealta, este o unealta. Tot ce ne inconjoara este facut pentru om si nu invers. Aici este contradictia din mintea ta. Sarpele ca animal nu poate fi pus pe aceeasi treapta de egalitate cu omul, si nimic din ce ne inconoara. Omul este cu putin mai prejos decat ingerii. Iar natura, animalele, sunt facute pentru om, ca sa fie folosite de om. Deci nu putem discuta despre o pedeapsa vesnica a sarpelui in sensul inteles de tine. Cand vorbim de pedeapsa, rasplata, vorbim doar in legatura cu fiintele rationale.
Nici animalul care este vanat pentru hrana nu prea este vinovat ca omului ii este foame.

Trebuie sa reasezi in mintea ta, logica a toata creatia. Cine pentru cine a fost facut si de ce.

catalin2 14.01.2014 18:55:32

Citat:

În prealabil postat de t4ilgunn3r (Post 547700)
Am pus o intrebare si am primit 2 raspunsuri diferite.
Va multumesc pentru raspunsul sincer. Desi sarpele a fost folosit ca o unealta, deci, as zice eu, nu prea era vinovat, a primit o pedeapsa vesnica.

E totusi bine ca te-ai lamurit cum vorbea sarpele, ca asta e mai greu de inteles. Dau un citat din sfantul Ioan Gura de Aur:
"Poate întreba cineva: de ce, totuși, a fost pedepsit atât de aspru șarpele, această necuvântătoare, de vreme ce diavolul a lucrat prin el ca să le dea îndemn protopărinților spre neascultare? Și aceasta este lucrarea nemăsuratei iubiri de oameni a lui Dumnezeu.

Așa cum un tată iubitor îl pedepsește pe ucigașul fiului său distrugând și frângând cuțitul sau sabia cu care l-a răpus, tot așa și preabunul Dumnezeu i-a dat osândă veșnică șarpelui, fiindcă el s-a făcut slujitorul și arma diavolului în ispitirea protopărinților. Aceasta, ca să înțelegem, din pedeapsa dată acestei vietăți pe care o putem vedea și simți, ce înfricoșată pedeapsă a gătit Domnul diavolului care este nevăzut.

Dacă șarpele, care a fost doar unealta, a stârnit mânia neîmpăcată a lui Dumnezeu, cât de mare trebuie să fi fost osânda primită de diavol? Mai degrabă, tot Domnul Hristos ne-o arată, în sfintele Evanghelii, vorbind celor ce se află de-a stânga Sa: “…Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui” (Matei 25, 41).
(Cuvântul XVII la Facere PGB 2, 470, PG 53, 142)"

t4ilgunn3r 15.01.2014 10:14:19

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 547702)
O unealta, este o unealta. Tot ce ne inconjoara este facut pentru om si nu invers. Aici este contradictia din mintea ta. Sarpele ca animal nu poate fi pus pe aceeasi treapta de egalitate cu omul, si nimic din ce ne inconoara. Omul este cu putin mai prejos decat ingerii. Iar natura, animalele, sunt facute pentru om, ca sa fie folosite de om. Deci nu putem discuta despre o pedeapsa vesnica a sarpelui in sensul inteles de tine. Cand vorbim de pedeapsa, rasplata, vorbim doar in legatura cu fiintele rationale.
Nici animalul care este vanat pentru hrana nu prea este vinovat ca omului ii este foame.

Trebuie sa reasezi in mintea ta, logica a toata creatia. Cine pentru cine a fost facut si de ce.

Multumesc din nou pt. explicatii. Privita dpv teleologic, explicatia dvs (de ce a fost pedepsit sarpele) are sens, pt ca Dumnezeu a considerat mai important sa-i dea o lectie omului decat sa fie "drept" cu sarpele, un animal fara ratiune, careia nu-i era dator cu "dreptate".

Ca nu pot sa fiu de acord cu veridicitatea intregii povesti, e alta poveste. A fost o vreme cand s-a scris aici pe Forum ca istoria pacatului originar este alegorica si trebuie inteleasa ca atare, exista un oarecare consens pe threadul respectiv pe care l-am urmarit fara sa-mi dau cu parerea. Acum, se pare ca domina pe Forum adeptii interpretarii literale a Genezei, o teza mult mai greu de aparat sau, din punctul meu de vedere, mult mai usor de atacat.

Nu pot sa nu remarc, daca explicatia data de dobrin7m si intarita de catalin2 prin citarea sf Ioan Gura de Aur este corecta, atunci explicatia lui Lucian008, "intarita" de AlinB prin misto-urile de rigoare, este falsa.

stefan florin 15.01.2014 13:21:58

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546275)
De ce trebuie sa fim buni doar de frica iad-ului si nu puteam sa fim buni pentru ca avem umanitate si compasiune fata de semeni?

greseti amice si inca FOARTE mult! Biblia spune ca Dumnezeu este iubire (1 Ioan 4: 8). Hristos insusi ne indeamna: "sa va iubiti unii pe altii". Daca oamenii s-ar iubi intre ei, asa cum ne cere Dumnezeu, ar mai exista ceva rau in lume? Din cate stiu eu, nu exista iubire din frica sau iubire conditionata, caci altfel acel sentiment nu ar mai fi iubire, ci teama. Dumnezeu este iubire si nu teama sau frica

Mosh-Neagu 15.01.2014 14:07:51

Fara sa insemne ca apar parerile lui Hitchens, care am vazut in ce ape se scalda, trebuie sa recunoastem faptul ca, printre credinciosi, se gasesc multi dintre acei care urmeaza calea sclavilor. Acestia, dupa cum spune Sf. Ioan Scararu, nu se roaga cu inima, ci cu buzele, iar noi vedem, stim si simtim cum faptele lor urmeaza poruncii, si nu dragostei. Merg la biserica, nu fiindca simt chemarea si tanjesc dupa starea aceea de prezenta a Duhului Sfant... Merg la biserica nu sa caute dragostea lui Dumnezeu, ci sa evite pedeapsa care s-ar ivi daca nu s-ar duce. Fac milostenie, nu fiindca asa ar simti. Ceea ce simt, se vede din atitudinea pe care o au in societate. Fac milostenie fiindca au porunca sa faca! Se impaca cu fratele lor, inainte de spovedanie, nu fiindca simt nevoia de dragoste si impacare; oricum, ei nu se iarta niciodata din adancul inimii, ci doar asa, ca sa indeplineasca sfatul duhovnicului, fiindca altfel nu s-ar putea impartasi. Si totusi, in scurt timp, scanteia rafuielilor se reaprinde cu si mai mare valvataie, si iarasi si iarasi, pentru zeci si zeci de ani, desi ei se impartasesc de cel putin 4 ori pe an. (Cunosc multe astfel de cazuri!) Probabil si acestia se vor mantui cumva... Nu-i judec eu si nu stiu ce le va orandui Dumnezeu, avand in vedere ca se ostenesc cu mult mai mult in alte directii, mai ales cand tin posturile, fara vin, fara ulei... Dar din cate am inteles din scrierile lui Sf Ioan Scararu, acestia se gasesc pe cea mai de jos treapta a "scarii" catre mantuire.

paduretu 15.01.2014 17:00:57

Citat:

În prealabil postat de Adriann Hitckens (Post 547517)
florin.oltean75 - Eu sunt naturalist, nu cred ca viata are un scop in sine, totusi viata este un lucru minunat, un lucru pe care nu il intelegem pe deplin, dar nu cred ca e nevoie ca raspunsul la intrebari sa fie Dumnezeu.

Lucian008 - Nu te supara, dar prezinta-mi te rog argumente ca Iisus ar fi fiul Lui Dumnezeu.

AlinB - O molecula poate fi demontata literalmente. Stiinta se ocupa cu explicari si demonstrari. Eu sunt de parere ca nu exista lucruri supranaturale, aceste minuni care nu au alta explicatie decat Dumnezeu. De altfel, tare sunt curios de ce Dumnezeu ar vindeca oamenii de cancer, dar nu si pe invalizi.

Ateii sunt niste fricosi.Cer sa vada cercuri pătrate...Gândurile tale exista, știința nu le poate " vedea"...iata dovada ca exista minuni .Un gand e o minune pentru știință, e imposibil de detectat de știință si daca gândurile nu le poate detecta, oare cate alte lucruri nu poate detecta știința?

Mosh-Neagu 15.01.2014 20:20:13

Citat:

În prealabil postat de Adriann (Post 547517)

- Nu te supara, dar prezinta-mi te rog argumente ca Iisus ar fi fiul Lui Dumnezeu.

Iata doar cateva, foarte putine dintre argumentele pe care le ceri, si pe care puteai sa le afli extrem de usor. S-ar putea ca pentru tine si cei asemeni tie sa nu insemne nimic convingator, dar asta nu fiindca aveti mult mai multe argumente impotriva, ci fiindca nu sunteti deocamdata in Lumina Adevarului.

Proorocul David:
- "Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut!" Ps. 2/7

- Zis-a Domnul Domnului Meu: "Șezi de-a dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale". - Ps. 109

18. Străpuns-au mâinile mele și picioarele mele.
19. Numărat-au toate oasele mele, iar ei priveau și se uitau la mine.
20. Împărțit-au hainele mele loruși și pentru cămașa mea au aruncat sorți. (Ps. 21)

- Proorocul Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul care a asezat-o pe Sfanta Fecioara impreuna cu Pruncul in biserica la loc de cinste, spunand celor ce carteau ca "Aceasta, Fecioara a ramas si dupa nastere!"

- Proorocul Simeon: Lui Simeon era făgăduit de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea mai înainte de a-L vedea pe Hristos Domnul. Acela, privind spre Fecioara și spre Pruncul cel ținut de ea, a văzut darul lui Dumnezeu și cunoscând, cu duhul, că Acela este Mesia cel așteptat, primi în mâini cu bucurie negrăită pe Prunc, spunand: "Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău Israel." (Luca 2, 29-32)

- Ev. dupa Matei, cap. 2
1. Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând:
2. Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui și am venit să ne închinăm Lui.
3. Și auzind, regele Irod s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el.
4. Și adunând pe toți arhiereii și cărturarii poporului, căuta să afle de la ei: Unde este să Se nască Hristos?
5. Iar ei i-au zis: În Betleemul Iudeii, că așa este scris de proorocul:
6. "Și tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nu ești nicidecum cel mai mic între căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieși Conducătorul care va paște pe poporul Meu Israel".

7. Atunci Irod chemând în ascuns pe magi, a aflat de la ei lămurit în ce vreme s-a arătat steaua.
8. Și trimițându-i la Betleem, le-a zis: Mergeți și cercetați cu de-amănuntul despre Prunc și, dacă Îl veți afla, vestiți-mi și mie, ca, venind și eu, să mă închin Lui.
9. Iar ei, ascultând pe rege, au plecat și iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit și a stat deasupra, unde era Pruncul.
10. Și văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte.
11. Și intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, și căzând la pământ, s-au închinat Lui; și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă.

12. Iar luând înștiințare în vis să nu se mai întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în țara lor.
13. După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă.
14. Și sculându-se, a luat, noaptea, Pruncul și pe mama Lui și a plecat în Egipt.
15. Și au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin proorocul: "Din Egipt am chemat pe Fiul Meu".
16. Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte și, trimițând a ucis pe toți pruncii care erau în Betleem și în toate hotarele lui, de doi ani și mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi.
17. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul:
18. "Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multă; Rahela își plânge copiii și nu voiește să fie mângâiată pentru că nu sunt".

19. După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif în Egipt,
20. Și i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia sufletul Pruncului.
21. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul și pe mama Lui și a venit în pământul lui Israel.
22. Și auzind că domnește Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo și, luând poruncă, în vis, s-a dus în părțile Galileii.
23. Și venind a locuit în orașul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean Se va chema.

- ***Sf Ioan Botezatorul: “Pregatiti Cale Domnului! Drepte faceti cararire Lui!”
“Iata Mielul lui Dumnezeu!”

***Botezul Domnului si glasul din ceruri impreuna cu Duhul Sfant in chip de porumbel: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit!" (Mt. 3,17).
***Schimbarea la fata de pe munte a Mantuitorului: „Și iată glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultați!” (Matei 17, 5).

- Ucenicul Natanail, de accesi varsta cu Mantuitorul, scapat de sabia lui Irod-imparat, fiind aruncat sub un smochin. Cand Filip ii vorbeste de Mesia cel din Nazaret, Natanail raspunde: "Din Nazaret poate fi ceva bun?" "Vino si vezi!" Iar cand se apropie, Iisus spuse: "Iata israilitean in care nu este viclesug!", iar Natanail raspunse: "De unde ma cunosti?" Iar Iisus, care stia TOTUL, chiar si acel lucru pe care il stia doar el si mama lui, ii raspunse: "Mai inainte de a te chema Filip, te-am vazut sub smochin!" Si Natanail uimit ii raspunse in duh: "Doamne, Tu Esti Fiul lui Dumnezeu!"

- Toate vindecarile pe care nu le mai facusera nimeni vreodata, invierea din morti a celor trei, dar mai ales a lui Lazar, mort de 4 zile, izgonirea demonilor, inmultirea painii si a pestilor, mersul pe apa, care uimeste si ii infricoseaza pe ucenici si care recunosc in unanimitate ca El e Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel asteptat...

- Atunci s-a implinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: “Acesta neputintele noastre a luat si bolile noastre le-a purtat”.

Daca acestea (doar cateva enumerate), proorocite in Sf Scriptura, apoi petrecute in timpul vietii Mantuitorului, ca sa nu mai vorbim de cele care au urmat, incepand cu primul mucenic Stefan, apoi cu drumul spre Damasc a lui Saul (Sf apostol Pavel), sau minunea Sf Spiridon la Niceea cand datorita ereziilor provocate de Arie cel scrintit care se voia ca si voi... scolit, a transformat caramida in cele trei elemente: pamant, foc si apa - adica Tatal, Fiul si Sfantul Duh, in fata Imparatului Constantin si a tuturor celorlalti, inalti ierarhi ai timpului; si etc, si etc, nu sunt suficiente motive sa credem ca Mantuitorul ESTE Fiul lui Dumnezeu, Insusi Fiul de ar fi in fata voastra, si tot nu veti crede. Dar voi nu intelegeti... de ce!...

paduretu 16.01.2014 12:57:51

Citat:

În prealabil postat de Ratacitul2000 (Post 547857)
Ma tem ca nu inteleg rationamentul prin care cineva poate afirma ca ceva nu poate fi "vazut" (deci nu este observabil) doar pentru ca in postul urmator sa sustibna ca acel ceva lasa totusi urme (EFECTE) in lumea materiala (deci poate fi observat).

Confunzi cauza cu efectul. Urma lasata in noroi de un bocanc nu este omul insusi ci un efect. Desigur ca un ateu se poate uita la urma unui bocanc, la ADN, la galaxii si sa spuna ca au aparut din intamplare sau ca ele sunt cauza si nu efectul unei inteligente. Asa si cu gandurile, ele lasa efecte(activitate cerebrala intr-o anumita zona a creierului)
dar fiind imposibil de detectat de vre-un aparat se presupune ca de fapt efectele vizibile ale gandurilor sunt gandurile insele , cea ce e ...de Stan si Bran.

ni-meni 17.01.2014 19:56:04

Hitchens, am vazut prea tirziu ca n-ai mai venit de pe data de 8. Cum raspunsurile mele erau deja scrise (le-am scris pe masura citirii paragrafelor tale) o sa le postez totusi. Sper ca mai vizitezi din cind in cind forumul si o sa putem porni un dialog serios.

Apropo, ai luat screen-name-ul de la Christopher cumva? Idolul tau, cumva? Mi se pare ironic (daca citesti prima jumatate a prenumelui).

ni-meni 17.01.2014 19:58:46

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546244)
1 - Daca dumnezeu este atotputernic, atotstiutor, etc, teoretic nu ar trebuie sa stie din totdeaua cine se va mantui si va ajunge in rai sa se bucure de viata vesnica si cine va ajunge in iad la chinul etern? Pentru ce deranjul?

Sper sa-ti pot fi de folos, Hitchens. Asta daca te vei dovedi atit de serios precum pari in acest inceput de thread. Apropo, tu m-ai facut sa ma inscriu in acest forum.

Raspuns:
Nu numai teoretic, dar si practic. Si despre care deranj vorbesti?

Citat:

2 - Cele mai religioase tari din lume, in general sunt tari sub dezvoltate, cu o economie la pamant, guverne corupte si sisteme de sanatate aproape inexistente.

Asta e o perceptie superficiala. De exemplu, nu numai fondarea SUA dar si industrializarea ei masiva (si drumurile, caile ferate, etc. – si chiar precizia ceasurilor, inclusiv cele elvetiene, ca sa parasim putin SUA) au fost cauzate de oameni care nu stiau ce sa mai faca spre gloria Domnului, oameni care nu puteau sta. Dar sigur ca n-o sa auzi despre asa ceva in surse mainstream (inclusiv scoli).

Admit insa ca in tarile ortodoxe (de ex. Romania, Grecia, Rusia) exista o ruptura intre lumea materiala si cea spirituala. In mod ironic, desi sunt protestant, sustin ferm aceasta atitudine a bisericilor ortodoxe (desi uneori ma exaspereaza lipsa de pozitie categorica in unele probleme lumesti – in special predarea evolutiei in scoli).

Dar despre asta nu putem vorbi acum, esti la inceput si n-ai intelege.

Citat:

De ce dumnezeu, cu puterea lui nu eradica epidemia de polio si HIV care curma vietile a sute de mii de oameni in Africa si Asia?

Hai sa ne respectam reciproc si deci, de dragul meu si a multor altora aici, sa scrii Dumnezeu asa cum se cuvine: cu initiala mare.

Raspuns:
Aceasta lume nu e lumea lui Dumnezeu. Si cum te-ai hotarit sa fii ateu, pare ca nu ai vrea sa faci parte din lumea lui Dumnezeu. Totusi, ai deschis acest dialog si pari sincer, asa ca o sa-ti acord pe mai departe timpul meu.

Ca sa fiu si mai clar in raspunsul meu: cind vezi toate suferintele si uriteniile acestei lumi, nu te gindi la Dumnezeu, ci gindeste-te la om. Abia apoi sa te gindesti la Dumnezeu.

Citat:

3 - Religia, a fost motiv de cearta intotdeauna. Este raspunzatoare pentru moartea a milioane de oameni(Cruciadele, Inchizitia, Jihad si Milkhemet Mitzvah). De ce a permis dumnezeu asta?

Din acelasi motiv pentru care ti-a persmis si tie sa fii ateu.

Si nu arunca asupra lui Dumnezeu ceea ce se datoreaza pe deplin omului. Iar daca Dumnezeu nu ne-ar respecta liberul arbitru, sunt convins ca ai sari ca de ce nu ne respecta liberul arbitru.

Si apropo, victimele unui singur tip de regim ateist (acela comunist) a depasit victimele intregului al doilea razboi mondial. Ca sa vezi…

Citat:

1 - Dupa ce lucrarea divina s-a incheiat, dumnezeu a fost multumit de munca sa. Cateva capitole mai tarziu se declara nemultumit de om si ii pare rau ca l-a facut.

Daca tu-mi gasesti o modalitate ca Atotstiitorul sa vorbeasca (sau sa transmita in general mesaje) cu creatia sa (omul, in acest caz) fara ca sa se coboare pe Sine uluitor de mult, iti string mina de cite ori vrei. Te previn insa ca nimeni n-a reusit vreodata. Din simplul motiv ca nu se poate.

Ca sa fiu poate mai clar: gindeste-te cum ai vorbi tu cu un copil de 2 ani. Si apoi gindeste-te cum ai vorbi tu cu gindacii din bucataria ta. (stiu: n-ai vorbi - pai e si aici o lectie…)

Citat:

Dumnezeu si-a dat seama ca a gresit?

Nu.

Citat:

Dar nu stia asta de dinainte?

Da.

Ca sa lamurim asta definitiv: Dumnezeu stie (stia, a stiut dintotdeauna) TOTUL. Chiar totul.

Hai sa-ti dau un exemplu: Dumnezeu stia unde (si de ce) erau Adam si Eva cind ii “cauta” in Gradina Edenului. Dar s-a comportat asa cum te comporti tu cu un copil care crede ca nu-l vezi cind e chiar sub ochii tai.

Si asta vorbeste foarte mult despre Dumnezeu. Arata o dragoste nesfirsita. Pentru ca distanta dintre tine (sau mine) si un copil e cuantificabila, dar distanta dintre Dumnezeu si tine (sau mine) nu.

Citat:

2 - Dumnezeu nu stia de dinainte ca Adam si Eva vor manca din fruct ispititi de sarpe?

Ba da.

Citat:

De ce nu l-a oprit pe sarpe sa-si duca la bun sfarsit planul?

Din pricina liberului arbitru care-ti place atit de mult. Caci esti ateu, nu-i asa?

Citat:

Si de ce si-a trimis fiul sa sufere pentru pacatul lor cand toata istoria crestina, uneori tragica, putea fi evitata prin simpla sa interventie in acele secunde de slabiciune al oamenilor naivi.

Si de ce a mincat Eva (si Adam) din pom? “Cind toata istoria” omenirii, permanent “tragica”, “putea fi evitata” doar prin simplul act al ascultarii?

Mi se pare ciudat cum ai grija ca acuzatul sa fie permanent Dumnezeu, cind cu mai multa atentie din partea ta ti-ai putea raspunde singur la intrebari. In mod corect, desigur.

Citat:

Adam si Eva au avut doi baieti Cain si Abel. Cain il omoara pe Abel si apoi impreuna cu sotia sa are un fiu pe nume Enoh. Sotia de unde a aparut?

Fata lui Adam si Eva. Sora lui Cain si Abel. Adam a avut foarte (chiar foarte) multi copii. Gindeste-te ca a trait vreo 930 de ani. Si, comparativ cu noi, era mult, mult mai sanatos.

Citat:

Viziunea mea este extrem de simpla. Ascultati John Lennon - Imagine.

Sau mai bine nu. Si-ti spun si de ce: pentru ca John Lennon a murit. Cu toata imaginatia lui. Ca si toti ceilalti. Absolut toti (inclusiv Buddha, Mahomed, etc.) – afara de unul singur. Presupun ca stii care. Daca nu, gindeste-te care mormint e gol chiar si in ziua de azi.

Asa ca John Lennon si toti ceilalti evident ca nu sunt experti in chestiunea vietii si a mortii. Cind ai probleme cu cizma te duci la cizmar – cind ai probleme cu moartea… Presupun ca poti completa singur porpozitia. Iar daca ai probleme cu moartea si te duci la cizmar asta e lipsa de intelepciune, nu intelepciune.

Citat:

Fiul ar trebui sa aibe o mama, corect?

Nu si Fiul lui Dumnezeu. Nu mai arunca tipare omenesti asupra celor neomenesti.

Citat:

Deci fiul s-a "nascut"(el nu are inceput) inaintea mamei?

Poate termenul care aduce confuzii e cel romanesc: “nascut”. In engleza, lucrurile sunt mai clare: “begotten” (adica “avut”, nu nascut).

Citat:

Ateul este intotdeauna insetat de cunoastere si cu fiecare informatie noua intiparita in creierul sau plin de neuroni, va fi mai putin prost ca mai inainte.

Asta e doar o gluma. Realitatea in care crezi tu e mai fantezista decit basmele. Fara suparare.

Citat:

Nu exista ateu pe lumea asta care nu isi va renunta la ateism in favoarea religiei daca va exista acel lucru care il va face sa se se schimbe.

Sunt tare curios de ce natura vezi tu acel “lucru” ca fiind.

Citat:

Nu vreau ca discutia noastra sa devina una ostila. Probabil nici dumnezeu nu ar vrea asta nu?

Categoric.

Citat:

Am inteles cu Abel acum. Partea cu incestul sunt plauzibila. Trebuiau cumva sa se inmulteasca.

Nu era vorba de nici un incest.

Citat:

De ce trebuie sa fim buni doar de frica iad-ului

Daca cineva e bun de frica iadului, atunci nu e bun. Doar i se pare ca e. Bunatatea vine din dragoste.

Citat:

si nu puteam sa fim buni pentru ca avem umanitate si compasiune fata de semeni?

Au zis o multime de oameni asta, ma vei ierta daca o zic si eu: o multime de oameni din iad vor fi dintre aceia care aici au fost plini de “umanitate si compasiune”.

Inteleg ca tie, ca ateist, ti se pare normal ca “umanitatea si compasiunea” sa reprezinte totul (scopul final, idealul). Pentru un Crestin adevarat, acestea sunt complet secundare (sunt doar efecte ale unei cauze mult, incomparabil de mult, mai profunde).

Citat:

Sunt voluntar Pompieri/SMURD, unde contribuia mea infima a pus urmarul la salvarea a multor vieti, particip la acte de caritate ori de cate ori imi permite buzunarul si timpul. Nu am ranit niciodata pe nimeni si am iubit intotdeauna natura sub toate formele ei. Insa nu am facut asta pentru ca asa a zis cineva de sus si nici pentru a scapa de o eventuala pedeapsa. Voi unde credeti ca merit sa ajung?

In loc sa aflam parerile unora si altora, mai bine sa aflam parerea lui Dumnezeu insusi: exista o singura cale sa ajungi in Rai. O mai spun o data ca fiu sigur ca intelegi: una singura, doar una, absolut una singura: Iisus.

Altfel spus, omul cu cele mai multe fapte bune din lume il poate insoti fara probleme pe Hitler in iad, pentru ca nu faptele bune conteaza.

Citat:

Mi-a povestit ca fiul ei era in armata si era trista ca a decedat anul trecut de leucemie, iar la doua saptamani i-a murit sotul de suparare. Are o fiica maritata prin tari straine care nu o mai viziteaza. Era singura si bolnava si saraca. Am imbratisat-o, am consolat-o, i-am sarutat mana si i-am dat niste bani. M-a strans la piept ca pe copilul ei. De ce permite dumnezeu asa ceva?

Pentru ca sa-ti permiti tu sa fii ateu. Scuza-mi ironia.

Din nou, nu e lumea lui Dumnezeu. E lumea oamenilor. Nu poti avea si liberul arbitru al oamenilor si bunatatea lui Dumnezeu in acelasi timp. Asa ca alege. Si alege intelept de data asta. Adica gindeste-te mai profund la propria ta istorisire…

Citat:

El nu plange cand vede asa ceva?

Ba da. Asa cum a plins si la crucea Fiului Sau.

ni-meni 17.01.2014 20:00:07

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546281)
John Lennon nu se refera o anumita religie ci la toate religiile.

Oare inclusiv la religia care consta in credinta in alti oameni ca el insusi (adica ateism)? Sau aceasta cumva e exclusa?

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546281)
Pacea si iubirea totusi, sunt totusi idealuri crestine nu?

Nu. Nu mai confunda cauza cu efectele.

Idealul crestin e unul singur: Iisus. Tot restul sunt cuvinte prea sarace pentru a descrie infinitul.

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546325)
Daca si Adam si Eva au inceput sa distinga binele de rau dupa ce au mancat fructul, cum ar fi putut sa inteleaga ca nu este bine daca il mananca inainte sa faca asta?

Raspunsul protestant e acesta (sunt tare curios si eu de raspunsul ortodox): aveau 2 posibilitati: sa observe, sau sa experimenteze. Stii ce au ales.

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546325)
Dumnezeu vrea sa ma salveze de ce o sa se intample cu mine daca nu-l las sa ma salveze?

Dumnezeu iti va respecta liberul arbitru. E alegerea ta si numai a ta. Doar sa ai grija sa fie chiar alegerea ta – si nu a altora in locul tau. Adica ai grija sa nu-i crezi pe cei care ajung in acelasi loc cu John Lennon: mormint. In schimb, crede-L pe singurul pe care mormintul nu L-a putut tine…

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546746)
Au acelasi scop ca si noi, sa supravietuiasca si sa se inmulteasca cat mai mai mult.

Noi n-avem acest scop. Intelegind prin “noi” Crestinii in general.

Citat:

Tocmai de aceea suntem mai speciali. Noi cercetam mistere si descoperim adevaruri zilnic.

Trebuie sa admit ca m-ai amuzat teribil aici. Sunt convins ca prin “adevaruri” tu intelegi paradigme stiintifice”. Si asta ma amuza asa tare.

Ce nu ma amuza insa e faptul ca tu esti convins ca diferenta dintre tine si un animal sunt acele paradigme stiintifice. Asta chiar e trist.

Citat:

Ateismul nu e credinta ci e Adevarul care se primeste prin utilizarea creierului.

O sa ma scuzi desigur daca aici chiar am ris. Tare.

In fine, o sa ajungem si la cea discutie…

Citat:

Adevarul are enervanta calitate de a fi unul singur si accesibil dinspre om

De ce?

Citat:

e o usa cu mâner numai de partea libertatii si cunoasterii

Nu.

Citat:

Arata-mi o credinta care explica suferinta mai bine ca Medicina.

Chiar daca ar fi corecta (si nu e!), medicina nu explica suferinta. Biblia insa da. Si o sa fii surprins, dar Biblia spune si cum poti sa fii sanatos – spune asta intr-o proportie mult mai mare decit toate paradigmele medicinale oficiale (dintre care, ironic, multe s-au apropiat deja pina la a coincide cu ce spune Biblia…).

Crede-ma, ce crezi tu ca e realitate e doar o iluzie. Dar o sa ajungem si acolo…

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 546809)
E cam acelasi lucru ca si orice fiinta supernaturala. Un personal basmic.

Tare mult as vrea sa-mi dovedesti ca tu nu esti un personaj basmic. Anume ca existi asa cum iti imaginezi ca existi, in carne si oase.

(De cumva crezi ca poti, te inseli amarnic, dar in fine, iti dau o sansa… Ca sa-ti tai nitel elanul acel necuvenit: ai fi prima persoaana din lume, din toate timpurile, care ar reusi sa dovedeasca ce am cerut. Si nu, nu exagerez deloc.)

Nu uita, te-ai laudat ca ateismul e concluzia ratiunii, asa ca ma astept sa fii rational (!). Sa vedem.

Citat:

Organul respectiv nu a aparut prin intamplare ci prin evolutie.

Trebuie sa admit (cu scuzele de rigoare) ca am ris iarasi. Pentru ca evolutia e, conform evolutionistilor, o… intimplare.

Si apropo, ce ma distreaza la atei e faptul ca ei sustin ca ratiunea i-a adus la aceasta pozitie de atei (evolutionisti), cind de fapt ca sa fii evolutionist ai nevoie de o credinta incomparabil mai mare decit ca sa fii Crestin…

Ciudat cum nu observi “detalii” atit de importante…

Citat:

Undeva, pe parcusul acesteia, entitatea posesoare de creier s-a despartit si a evoluat in ceea ce vedem azi.

Am citit si eu o gramada de basme la vremea lor, dar nici unul nu ma distreaza asa de tare ca basmul evolutiei. Indiferent cit de multi oameni de pe Pamint cred in asta, si indiferent cit de multe diplome si-au dat reciproc…

ni-meni 17.01.2014 20:00:53

Citat:

Puteti afla afla aici de ce creierul nostru este atat de special

Sau pot sa te intreb cum de reusesti sa te contrazici atit de flagrant: ori evolutia e regula generala, ori nu e…

Citat:

Tocmai de asta e frumoasa stiinta. Teoriile sunt transformate in legi care pot fi rasturnate in cazul in care se demonstreaza ca au fost false.

Si daca eu o sa-ti demonstrez ca universul tau (acela evolutionar) e fals, ce anume o sa faci? Sau ce o sa faci daca-ti arat exemple de cazuri in care o invatatura recunoscuta ca gresita e tinuta in vigoare doar ca fie evitat Dumnezeu?

Orice alta promisiune ferma afara de cea ca nu o sa mai crezi niciodata in alti oameni ca si tine nu ma intereseaza.

Apropo, cum stai cu fizica? Sau, si mai bine, cosmologia?

Naivitatea ta ma uimeste. Tu chiar crezi ca lumea aceea propovaduita in pseudo-scoli chiar e realitate. Tu chiar crezi ca universul e cum zici tu (si ceilalti evolutionisti din lume) ca e.

Citat:

Vad ca suntem de acord. Mai suntem de acord daca aplicam teoria dvs... hmm Bibliei?

Tocmai ca de fapt nu esti de acord cu ce a zis Paduretu. Dar sunt eu “de acord” cu tine: aplica deci teoria rasturnarii sacului de litere si cheama-ma si pe mine cind iti iese Biblia. Ca sa nu zici ca sunt rau, cheama-ma cind iti iese doar Geneza. Sau: cheama-ma cind iti iese doar capitolul 1 al Genezei. Stii ce? Cheama-ma cind iti iese doar primul vers al Genezei. Cu alte cuvinte mai vorbim peste 10^99999…9 ani. Asta ca sa-ti dau o sansa si sa nu zic niciodata…

Citat:

Cel mai vechi stramos al nostru are numele Luca si are 3.8 miliarde de ani.

Am rugamintea sa nu mai confunzi stramosii nostri (stii tu: Adam, Avraam etc.), care au fost oameni, cu stramosii tai: “primatele” in care crezi.

Citat:

Nimeni nu poate dovedi clar ca exista un Dumnezeu.

Nu asta e intrebarea care te priveste, ci ce anume o sa faci tu cind o sa-ti fie dovedit. Daca esti hotarit sa ramai ateu chiar n-are rost.

Citat:

Revelatia este o chestie relativa

Pentru unul care sustine, in cadrul paradigmelor fizicii oficiale, relativitatea, chiar ca esti amuzant.

Citat:

si nu prezinta neaparat un adevar.

Mai zi-mi o data despre relativitate…

Citat:

Cu este mai diferita povestea lui Moise care s-a urcat pe munte si a vorbit cu Dumnezeu, fata de un nebun aflat in ospiciu care are conversatii zilnice cu vocile din capul lui?

Mult mai aproape de adevar esti cu aceasta comparatie: cu ce e mai diferita povestea evolutiei “fata de un nebun aflat in ospiciu care are conversatii zilnice cu vocile din capul lui?”

Citat:

Poate cineva sa dovedeasca ca s-a rugat intr-un moment greu din viata, a trecut cu bine de acel moment si tot meritul i se atribuie lui Dumnezeu?

Cum ar putea, din moment ce-L excluzi din start pe Dumnezeu? Ca sa nu mai zic ca ma astept sa fii permanent dispus sa mentionezi, in lipsa de alte argumente, subiectivitatea…

Citat:

De ce nu am avut de ales daca vreau sa ma nasc sau nu? Puteam sa zic pas la nastere, sa ramana sufletul meu pana la judecata curat si neatins de ispitele lumii. Am fost fortat sa ma nasc, sa cresc intr-un mediu neortodox, sa cunosc "ispitele" vietii si sa fac mai multe pacate decat exista fire de iarba si sa devin un ateu convins. Nu prea are sens nu?

Ba da, comparativ cu absurditatea asta: acum ca STII, tot faci alegerea gresita… Asta chiar n-are sens.

Citat:

Reproduc ce a scris un evreu pe peretii lagarului de concentrare: "Pentru ce s-a intamplat aici, Dumnezeu va trebui sa-mi ceara iertare".

Evreul acela habar n-are despre ce vorbeste. Nici macar lucruri elementare, din propria lui carte sfinta: Torah.

Citat:

În prealabil postat de Hitchens (Post 547016)
Da. S-a demonstrat lucrul acesta.

Am mai intilnit eu evolutionisti care chiar cred ca omul a facut viata in laborator, dar trebuie sa recunosc ca sunteti cam putini…

In fine, daca chiar crezi asta, da-i bataie si demonstreaza. Nu asta inseamna sa fii stiintific? Altfel, renunta sa mai sustii tot felul de absurditati. Si, desigur, cere-ti scuze pentru grava dezinformare a participantilor pe acest forum.

Citat:

Tocmai asta e diferenta intre ateisti si religie. Noi ne bazam pe propriile cuvinte in schimb dumneata crezi povestirile de acum 2000 de ani.

Admit ca iarasi am ris. Tare. Ma vezi scuza desigur.

Ce incerci tu sa zici e ceva de genul: basmele moderne au prioritate fata de povestirile antice.

Citat:

Cuvantul "intamplator" este cel mai putin utilizat din vocabularul meu si al marii majoritati. Toate au un sens

Lamureste-ne si pe noi care-i sensul, ca eu unul nu vad nici un sens in evolutie. Ca sa nu mai mentionez ca nici universul ca atare n-are absolut nici un sens, in cadrul evolutiei…

Citat:

Unele le stim deja, altele nu le stim dar le stiu altii(si sunt demonstrate) si ceea ce nu stim, urmeaza sa descoperim.

Zi-mi si mie cum de stii, daca nu stii. Cum de stii ce (sau macar daca) stiu altii daca nu stii ce stiu altii. Hai sa te vad cum o scoti la capat in acel labirint pe care ti l-ai facut singur.

Citat:

ateii nu au nimic de demonstrat. Religia are multe de spus si putine demonstrate.

Situatia e exact invers, prietene.

ni-meni 17.01.2014 20:01:26

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 546278)
Imagineaza-ti oamenii traind fericiti pana ii mananca viermii.

Sau, si mai bine, fara sa-i manince viermii.

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 547038)
Pai și Ainștain ?

Einstein n-a pus bazele la nimic. Doar a demolat. Altfel spus, a cufundat stiinta In relativitate, ceea ce a cufundat lumea in relativism.

Din fericire, teoriile lui sunt gresite - contrar a ceea ce se sustine oficial.

ni-meni 17.01.2014 20:02:01

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 546350)
Ai si tu dreptate. Pe mine ma contrariaza, in schimb, de fiecare data cand un ateu cere detalii despre o fiinta pe care ei o declara aprioric inexistenta. Ma intreb cum isi inchipuie ei ca poti afla ceva despre ceea ce nu exista?

Nu vreau sa te jignesc, si chiar imi cer iertare, dar pozitia ta mi se pare contra-productiva. Ca sa nu mai zic ca-i bagi pe atei intr-un paradox logic: cum sa ajunga la Dumnezeu daca, asa cum zici, il “declara aprioric inexistent”? Si totusi, sunt atita atei care ajung la Dumnezeu…

ni-meni 17.01.2014 20:02:36

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 546457)
FACEREA este valoroasa nu ca informatie istorica / pentru ca are fisuri logice - ci ca perspectiva morala si sens spiritual.

Tare sunt curios care sunt acele fisuri logice ale Facerii (Genezei).

Si apropo, sunt convins ca crezi in evolutie. Poate de aceea ti se pare ca Biblia are fisuri logice. Te-ai gindit insa vreodata ca “fisurile” ti-ar putea apartine tie (si credintei tale in evolutie), in locul Bibliei?

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:06:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.