![]() |
Citat:
Daca ar fi sa fac un exercitiu de imaginatie imagine bradului as putea-o asocia cu alte mii de obiecte. Deci tot nu m-ati convins. Si repet,vreau sa vad pozitia Bisericii cu privire la acest subiect,nu ce va debiteaza voua mintea,texte kilometrice,povesti,legende si alte tampenii. V-am spus ca eu deja am vb. cu un monah de la manastire si pozitia lui a fost cat se poate de ferma! |
Monahul acela se exprima in nume personal, nu uita asta. De asemenea el nu e infailibil, oricat de impecabil ar fi.
|
Citat:
|
Raoule, eu admit că sunt mândru și prea prost, dar te rog eu din toată inima mea de păcătos notoriu, fii mă și tu atent la cuvintele pe care le folosești. Că, dacă zici că te interesează Dumnezeu, fă și tu un mic efort și cântărește-ți vorbele mai cu grijă. De ce să agiți spiritele din nimic. Unuia poate i se învârtoșează inima, și începe să păcătuiască cu gândul când dialoghează cu tine, aici pe forum. Chiar vrei să dai așa cu bâta-n lac, și pe urmă să ne bălacim cu toții...
|
Citat:
"Sarbatorile de iarna sunt, asa cum am vazut zugravit in universul colindelor noastre, o superba celebrare a puritatii. Nasterea Domnului din Preacurata Fecioara, prospetimea Anului Nou, apele sfintite ale Bobotezei, ingerescul chip al Sfantului Ioan, colindele, datinile, bradul de Craciun, toate sunt menite sa ne sustraga mizeriilor endemice si sa ne aduca aminte ca, cel putin doua saptamani din an, putem fi mai buni la inima, mai frumosi in gandire si mai curati la suflet. Din pacate, exista printre noi destui crestini care sarbatoresc un Craciun fara Iisus, o Boboteaza fara aghiasma, un Sfant Ion fara Ioan si, mai ales, un An Nou intr’un revelion perpetuu, fara sfarsit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice si aburi etilici. Nimic alarmant, daca o astfel de petrecere in lant nu s’ar contura ca mod de viata al multora din tinerii nostri de azi, fara nici o aparare legiuita intr’un mediu din ce in ce mai agresiv si mai dizolvant." ( IPS Bartolomeu Anania) |
Citat:
@CelMandru,cum ai vrea sa vorbesc? De 10 pagini incoace mi se dau numai replici la misto,raspunsuri pe langa,reprosuri,critici etc. Si pentru ce? Pentru mandria de a nu recunoaste sub nicio forma ca bradul nu are niciun fundament crestin?? Priveste problema mai in ansamblu. Daca si un copilas de 7 ani a constientizat si rationat ca NU e normal ca un brad sa fie taiat pentru o pofta de-a noastra de 2 saptamani,si mai ales ca nu e deloc necesar,de ce noi,cei care ne numim "maturi",nu putem atinge macar nivelul acelui biet suflet nevinovat,ce numara nu mai mult de 7 primaveri? Eu sunt dispus si sa cred ca aveti dreptate,daca imi veti aduce argumente cu fundament crestin,teologic. Insa voi continuati cu mandrie sa ma faceti pe mine in toate felurile si tineti mortis la punctul vostru de vedere,desi culmea,nu are nicio legatura cu crestinismul! |
Citat:
Intr-adevar, frumoasa metafora despre credinta cladita in jurul bradului. Citat:
Citat:
|
Citat:
Da, tinem mortis la punctul nostru de vedere, asa cum tii si tu. E normal ca fiecare sa ne aparam parerile proprii, insa trebuie sa le respectam si pe ale celorlalti. Nu cred ca cineva, aici, pe forum, ti-a acordat vreun apelativ neplacut din simplul motiv ca tu nu iti impodobesti un brad de Craciun. Daca ti s-a spus "in toate felurile" a fost din cauza comportamentului tau cel putin pueril si uneori chiar ofensiv. Nici Anna21 si nici Yasmina nu sunt de acord cu acest obicei al impodobirii pomului de Craciun, dar nu le vezi pe niciuna facandu-ne cu ou si cu otet, pentru ca, vezi Doamne, sunt "realiste" si "mature". Te consideri matur pentru ca zeflemesti traditii ce ti se par copilaroase? Te inseli! Ai da dovada de putina maturitate daca ai respecta alegerile celor din jur, care nu te afecteaza in niciun fel. S-a spus ca impodobirea bradului nu e un obicei de origine crestina. S-a mai spus si ca in unele biserici se respecta aceasta traditie, ceea ce raspunde la intrebarea ta referitoare la pozitia Bisericii fata de pomul de Craciun. Asadar, ai primit mult-asteptatele raspunsuri, care, in fapt, ti-au fost oferite de mult, numai ca tu, din ce observ, nu poti sa extragi sensul si informatiile dintr-un mesaj, decat ad literam. Acum, dragul meu Raoul, iti urez un Craciun fericit, cu sau fara brad si alte "tampenii"! Am speranta ca iti putea bea vinul linistit chiar daca eu, impreuna cu alte cateva milioane de oameni ne vom impodobi pomul in seara de Craciun. Asa cum si eu voi sta foarte linistita, chiar daca tu, impreuna cu multi altii, nu o veti face! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Raoul, de ce te faci ca nu intelegi? Nimeni n-a spus ca a impodobi bradul e o traditie religioasa, ci este un obicei laic (imprumutat din spatiul crestin german) asociat cu o sarbatoare religioasa. Obiceiul acesta nu intra in contradictie cu invatatura crestina, doar e o forma de manifestare a bucuriei sarbatorii natale ,deci poti sa-l pastrezi, daca voiesti sau poti sa nu o faci. Gandeste-te la o inmormantare crestineasca: colacul, lumanarile si coliva au o semnificatie religioasa in slujba de inmormantare, preotul "opereaza" cu ele, in timp ce florile pe care le duci la inmormantare nu au, ele exprima compasiunea. Bradul de Craciun e un obicei impamantenit asociat Craciunului, la fel cum e si obiceiul de a duce flori la funerarii.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Aceiasi amploare o va lua si iepurele de Paste care va cloci oua in gradinile romanilor((tragic si comic in acelasi timp cum legenda nu respecta notiuni clare de biologie si oranduieste unui iepure(mamifer)sa faca oua)). Se mai poate prelua si decoratiunile cu morti,schelete,sange pe pereti,morminte deschise si fantome,pt ca si acestea sunt distractive si plac copiilor. Se vor gasi la nevoie,tot felul de semnificatii si legende destepte. |
Citat:
Citat:
Americanii au cam facut o “obsesie” din decoratia caselor :) Poate si pentru ca de Craciun se creeaza o atmosfera pe care nu o mai regasim nicicand in timpul anului. |
Citat:
Sunt extrem îngrijorat de iconoclasmul practic al ortodocșilor, manifestat mai ales prin ingnoranță și desconsiderare. |
Citat:
|
Biserica nu-ti interzice sa tii nici "Haloween" -ul, nici "8 Martie" sau "Sf. Valentin" desi se stie ce sunt si de unde vin "sarbatorile" astea.
Insa faptul ca le tii si vrei sa le tii si cum le tii, spune anumite lucruri despre tine, lucruri pe care poti sa le vezi sau nu.. |
mai usor cu off-topicele, please.
|
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/i...cons/icon5.gif Cine este Mos Craciun? Ce spune biserica despre Mos Craciun?Este Sf Nicolae?Ce sa le spunem copiilor care ne intreaba? Eu le spun ca exista si ca vine numai la copiii foarte saraci. __________________ |
Despre bradul de Crăciun avem o părere a Bisericii exprimată indirect.
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...8152682262.jpg Moș Crăciun face parte din mitologia copilăriei alături de alte personaje la fel de ”inutile” pentru pietiști, precum Făt Frumos, Harap Alb etc. Personoajele acestea sunt sinteze personificate ale unor trăsături de caracter exemplare, cum ar fi arhetipul bunicului dăruitor de bucurie în cazul lui moș Crăciun. Haloween, "8 Martie" sau Sf. Valentin sunt invenții ale postmodernității, n-au nicio legătură cu discuția de față. |
Citat:
|
Citat:
|
Anumite surse dau ca "oficiala" descinderea obiceiului impodobirii bradului din germanice sfere laice. Altele amintesc, dimpotriva, ca prin secolul XX sarbatorirea cu brad impodobit a devenit, prin extensie din sfera traditiilor crestine, si un obicei laic.
Conteaza, asadar, pe ce vrem sa punem accentul, ce vrem sa demonstram. Asocierea dintre perenitatea bradului, mereu verde si vesnicia lui Hristos, Viata Vesnica, este evident din sfera credintei crestine. Asezarea stelutei in varful bradului aminteste, in traditia crestina (fie ea si "cazuta" in folclor, in prostime, desi mie imi pare dmpotriva, o curatire, o esentializare, o simplificare fericita) de Steaua care a condus pe magi la locul Nasterii Domnului. Culorile globurilor si cele ale betelii, pot fi alese dupa criterii de excitare a ochiului sau pot tine de o simbolistica evident crestina: purpura, galbenul auriu, albastrul si albul- sunt demnitatile Mantuitorului (arhiereasca, imparateasca, invatatoreasca...). In biserica de langa bloc culorile sunt intotdeauna acestea, nicidecum altele. Reiese clar asocierea bradului cu Iisus Hristos. Nu intamplator bradul e numit "pomul vietii", fiind aici o intreaga lume de semnificatii iar centrul este vesnicia Domnului, care este Izvor si Proniator al vietii. Mai este simbolizata si nadejdea crestinului, vesnic "verde", durabila, statornica. la fel si credinta in Domnul. Luminile din brad sunt si ele metafore transparente. Domnul este Lumina. Starea de bucurie si fericire (mai ales la copii, inclusiv la copiii din adult) din preajma bradului sunt asociate de credincios cu bucuria intalnirii cu Hristos, cu miluirea, cu mantuirea, cu pronia lui Dumnezeu. Care stim ce afirma (cere, porunceste) in legatura cu copiii (printre care Sfantul Ignatie Teoforul, cinstit in Biserica pe 20 decembrie. Iar Mihailc a facut o trimitere, cred eu, minunata la acea icoana, doar ca a renuntat din pacate prea usor si il rog cu ocazia asta sa revina, daca binevoieste... Cu siguranta ne va fi multora de folos. (Te rog, Mihailc, reia si dezvolta mesajul care a scanteiat o clipa in postarea ta!) Asadar, daca dorim sa privim bradul exclusiv cu ochi laic, o putem face. Uite, o fac si eu: bradul e un arbore, cu frunze in forma de ace, pe care il taie unii din paduri si il cumparam noi ca hipnotizati, avind o obsesie iarna. E bine asa? Vedeti ce usor e sa fii, iertati-ma, copil rebel? Deh, ce sa fac daca m-am asezat in fotoliul reavointei... (un infantilism neanalizat, o exprimare a unei lipse de permisiuni pentru trairea bucuriei libere, curate) Dar haideti mai degraba sa dam curs minunatei simtiri care se infiripa in aceste zile, pe fondul colindelor, urcind sufletul in Ceruri ... Asta e in duh cu romanul crestin traditional, care priveste meditativ stelele si simte icoanele ca fiind vii... Eliberat din prizonieratul materiei si al slujitorilor ei... |
hellooo
Citat:
|
Mulțumesc Ioane pentru încredere și prezentarea simbolisticii multiple a bradului!
Cu moș Crăciun cred că am lămurit, cât de cât, cum stau lucrurile: nu credem în existența lui cât în existența calităților pe care le sintetizează. Și ne e simpatic pentru că ne aduce aminte de relația specială pe care nepoții o au cu bunicii, a cărei intensitate emoțională e greu de contestat. Mai sunt copii orfani care au nevoie și ei de un bunic, adică să creadă că există cineva căruia îi pasă de ei. În mod straniu, moș Crăciun este contestat din două direcții aparent opuse: de fanaticii religioși și de ateii militanți. Vă întrebați poate ce legătură există între aceste două categori! Primii cred într-o falsificare a unei realități extramudane și cea de-a doua refuză să creadă în această falsificare. |
Citat:
Cat il priveste pe Mos Craciun, recunosc ca imi placea mai mult cand era nevazut, ceea ce e firesc, doar nu exista ca atare, decat acum cand e intrupat si-l vezi peste tot (vitrine, magazine, tv, casete, ba a suferit si metamorfoze atat de variate intocmai unei papusi Barbie) , pentru ca prin Mos Craciun – nevazut, puteai induce unui copil ideea ca lumea este o taina care trebuie descoperita, ca dincolo de spectacolul mundan exista ceva care nu poate fi decat simtit: dragostea. Totusi, chiar daca Mos Craciun e un simulacru religios, avatarul modern al Sfantului Nicolae, chiar daca acum apare peste tot, de la carti de povesti pana la panouri publicitare, toate acestea nu sunt decat forme ale aceluiasi spirit in miscarea lor populara, un spirit real care strabate istoria inspirand atata dragoste. “Mosul” exista in fiecare dintre noi, trebuie doar sa-l descoperim si sa devenim la randul nostru “mosi” pentru altii, sa ne coalizam in aceasta frumoasa amagire universala, ce strabate timpul si uneste oamenii. |
Ce legătură are bradul de Crăciun cu sărbătoarea Nașterii Domnului? Ce legătură are muntele din icoana praznicului cu datele lui concrete, cunoscute din sursele evanghelice? Doar știm că în Bethleem nu există niciun munte.
Și totuși muntele există, deci are un rost fiindcă într-o icoană autentică nu găsim nimic arbitrar. Așteptăm răspunsuri, chiar și de-alea după mintea noastră! |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7925 Mie nu imi vine sa cred cate pagini s-au strans... O, Doamne, unii chiar nu au ce face!:22: |
Citat:
|
Citat:
Cu toate acestea, simbolismul si mistica incep sa ma deranjeze. Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca misticismul, fie si corect dogmatic, poate fi si o capcana. In ce fel? Nu stiu, ma tem ca raspunsul e la o bataie de inima distanta. |
Cine este Mos Craciun si ce legatura are cu Nasterea Domnului?
Pai are legatura, pentru ca Mos Craciun nu e Mos Niculaie, ci mosul acela egoist si uracios ce tinea hanul din Betleem si care nu a vrut sa primeasca la el pe Fecioara Maria ca sa-L nasca pe pruncul Iisus. El s-a pocait de fapta sa si a devenit crestin si, ca sa-si rascumpere greseala, a cerut Mantuitorului sa-i dea voie sa-i bucure pe toti copiii de sarbatoarea Nasterii Domnului. Asa ca, va rog eu frumos, aveti mila de el si lasati-l sa-si faca "canonul", pe care singur l-a cerut, bucurand copiii si, poate, pe unii dintre noi care inca mai pastram copilul din noi. Dintr-un mos egoist si uracios, mos Craciun a devenit mosul cel mai darnic si generos si cel mai iubit de copii. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Folosesc internetul pt diverse informatii de cultura generala si religioasa apoi pt desfasurarea afacerii mele online. Cam asta ar fi... Intotdeauna pe ecran am 2 pagini deschise:Forumul Crestin Ortodox si pagina magazinului meu. Daca nu ar fi existat Internet atunci as fi corespondat clasic prin scrisori,cu diferite persoane sau as fi purtat discutii telefonice. Nu intrevad unde vrei sa aduci discutia...sunt si alte forumuri unde se pierde timp intr-un mod mai...neortodox,si totusi pot sa discern intre rau si bine,asta nu inseamna ca tot spatiul virtual este viciat! |
Citat:
Iti multumesc, Ana-Maria, materialul acela e cu adevarat de mare folos! |
Nu pe mine trebuie sa ma convingeti de ce trebuie sa cumpar brazi taiati de altii,eu deja am luat o hotarare si nu mi-o voi schimba de dragul unor sentimentalisme subiective sau legende populare!
Mi-ar fi placut ca oamenii sa fie mai putin egoisti vizavi de propriile perceptii,sa se gandeasca mai putin la sclipici si beculete dar...este doar o dorinta...traiti asa cum va place=este valabil si pt mine :) Aveti grija de voi si Craciun Fericit alaturi de familii(cu brazi sau fara)!!! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cine foloseste internetul nu o face pt a celebra, sarbatori ceva... Si nici nu simbolizeaza nimic. Asa folosim si automobilul (cu care la o adica se pot intampla accidente, nu?) dar ar fi absurd sa compari utilizarea unui bun cu functia simbolica a bradului. |
Considerăm suficient, deocamdată, ce a postat Geo altădată și Ioanna în seara asta despre munte și avansăm o altă întrebare: ce rol are vegetația din icoană? De ce există un pom în icoana praznicului?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:51:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.