Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Oare toti cei din Rai pot sa-l vada nemijlocit pe Dumnezeu? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8573)

Danut7 02.03.2010 14:39:09

Am si eu niste intrebari poate putin mai nepotrivite si ispititoare.In ce "forma" se afla Hristos in Rai?Si in ce forma/stare sunt sfintii in Rai?

Mihnea Dragomir 02.03.2010 15:03:29

Cristos se află în Rai, în Sfântul Său trup, ca un Împărat, înconjurat de cetele îngerești și de sufletele celor mântuiți.

Danut7 02.03.2010 15:07:17

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 218663)
Cristos se află în Rai, în Sfântul Său trup, ca un Împărat, înconjurat de cetele îngerești și de sufletele celor mântuiți.

Se afla si ca om cu Trupul (Mijlocitor) si ca Dumnezeu?

georgeval 02.03.2010 15:32:45

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 218622)
Eu cred ca Dumnezeu poate fi vazut, drept dovada vezi chiar versetul din deschiderea topicului. Pe de alta parte cand Dumnezeu vine sa vorbeasca prin rug sau prin nor si mai si spune: "caci nimeni nu Ma poate vedea si sa ramana in viata" (se refera la viata trupeasca, de om). De aici deducem ca in alte lumi Dumnezeu poate fi vazut. Dar daca poate nu inseamna ca si este vazut! Ma gandesc ca poate nu toti au privilegiul de a-L vedea pe Dumnezeu, poate se arata doar cui trebuie...

Versetul la care te-ai referit subliniaza, daca avem in vedere invatatura ortodoxa, ca Dumnezeu in fiinta Sa nu poate fi cunoscut. Dumnezeu poate fi cunoscut dupa lucrarile Sale prin hrarul Sau.

Mihnea Dragomir 02.03.2010 16:11:05

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 218666)
Se afla si ca om cu Trupul (Mijlocitor) si ca Dumnezeu?

Da, El își menține natura duală pe care o are de la Zămislire: "Dumnezeu adevărat și om adevărat", după cum știm de la Sf Părinți ai Conciliului Ecumenic de la Efes.

Ca Dumnezeu, El pe toate le împarte cu Tatăl și cu Fiul. Ca om, se află de-a dreapta Tatălui. Oamenii mântuiți și îngerii împart cu Dumnezeu nu numai bucuria și viziunea beatifică, ci sunt antrenați în lucrarea de guvernare a lumii în mod simfonic. Altfel spus, Dumnezeu nu vrea să conducă singur, ci îi cheamă pe cei drepți, ridicându-i la rolul de negândit de co-împărați. Cristos este Pantocrator, dar în același timp e asistat de Maica Sa, de îngeri și de ceilalți sfinți (în această ordine a precedenței), încât la Judecată îi vom vedea pe Cei Doisprezece patriarhi ai Noului Popor Ales care este Biserica, adică pe apostoli, în scaune de judecată. Cum se împacă această monarhie a lui Dumnezeu cu "democrația", cu conducerea colegială la care El binevoiește să-i cheme pe cei care L-au iubit și L-au urmat, e mister, adică ceva ce nu putem înțelege pe deplin în viața aceasta în care vedem "prin ghicitură".

Danut7 05.03.2010 21:14:50

Sub ce forma se afla Iisus in Rai?Ca jertfa(Mijlocitor) si ca Dumnezeu(primitor)?As vrea sa se vorbeasca mai dezvoltat despre aspectele astea.

Fani71 05.03.2010 23:07:03

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 215245)
Raiul nu este starea noastra fericita de dupa moarte, inainte de Judecata de Apoi?
Iar Imparatia Cerului nu este aceea in care vom ajunge (ne rugam) dupa a doua venire a lui Iisus Hristos, cu slava?

Da, unii sfinti parinti diferentiaza, altii numesc rai si Imparatia cerurilor. Ideea este ca nu exista discontinuitate intre starea omului de dupa moarte si dupa inviere, ca cel care a ajuns in rai va continua pe acelasi drum, spre unirea cu Dumnezeu.

Iar faptul ca Imparatia lui Dumnezeu este deja 'inlauntrul nostru' si va veni la Inviere cu putere, este unul dintre paradoxurile crestinismului.

sophia 05.03.2010 23:15:21

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 220672)
Da, unii sfinti parinti diferentiaza, altii numesc rai si Imparatia cerurilor. Ideea este ca nu exista discontinuitate intre starea omului de dupa moarte si dupa inviere, ca cel care a ajuns in rai va continua pe acelasi drum, spre unirea cu Dumnezeu.

Iar faptul ca Imparatia lui Dumnezeu este deja 'inlauntrul nostru' si va veni la Inviere cu putere, este unul dintre paradoxurile crestinismului.

Fani, ma inebunesti si tu acum:
Cine/unde spune domle ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru? Ce metafora este asta? Creeaza deruta.

Fani71 05.03.2010 23:28:05

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 220676)
Fani, ma inebunesti si tu acum:
Cine/unde spune domle ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru? Ce metafora este asta? Creeaza deruta.

Pai nu eu derutez, ci Evanghelia. Spune Hristos asta (am uitat referinta exacta).

Asta cu Imparatia prezenta deja intre sau in noi este lucru greu de explicat si nu ma simt prea bine asta seara. Cel mai bine dintre autorii moderni mi se pare ca explica parintele Alexandru Schmemann tensiunea dintre 'deja' si 'nu inca'. Imparatia lui Dumnezeu este prezenta lui Hristos cel Inviat in noi, si in masura in care vietuim cu El suntem deja in Imparatie, insa in acelasi timp asteptam Invierea (tuturor) si nu suntem inca in mod deplin.

PS Am gasit referinta: Luca, 17, 20-21:
"20. Și fiind întrebat de farisei când va veni împărăția lui Dumnezeu, le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
21. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru."

iustin10 06.03.2010 00:04:55

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 220617)
Sub ce forma se afla Iisus in Rai?Ca jertfa(Mijlocitor) si ca Dumnezeu(primitor)?As vrea sa se vorbeasca mai dezvoltat despre aspectele astea.

-Iisus s-a jertfit o data pentru pacat.
-Nimic pacatos si necurat nu va intra in Imparatia cerurilor
-In viata de veci trupurile se vor trasfigura si indumnezeii
-Judecata pacatosilor e facuta deja
Deci toate acestea ma fac sa cred ca Iius se afla in Rai mai ales ca Dumnezeu,ca Imparat,

Cred ca ramane si o mijlocire,dar nu pentru pacat,caci acela nu va mai exista,ci o mijlocire intre ceata sfintilor sai si Dumnezeu Tatal.Deocamdata doar Iisus este singurul chip vazut al lui Dumnezeu pe care il cunoastem.In rest nimeni nu a vazut vreodata pe Dumnezeu.Asa ca Dumnezeu in trup ,Fiul,ramane singurul catre care ne vom putea inalta cu prioritate privirea.
Acestea sunt cumva dupa Judecata (zic si eu in nepriceperea mea)

Totusi la Judecata ,Domnul sau ingerii sai au un puternic rol de mijlocire dupa cum e scris:
"Daca a-ti dat sa manance,sau sa bea,sau a-ti imbracat,sau a-ti vizitat unul din acesti micuti,Mie mi le-ati facut"
Adica Domnul va acorda indulgenta Sa,tuturor celor ce au acordat-o fratilor lor,ca si cum i-ar fi acordat-o Lui.Deci El va fi un Judecator care insa a fost parte la acele intamplari din viata noastra

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:39:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.