![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei, Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!" Bine, sunt si multe alte referinte necrestine, eventual putem face o recapitulare. |
Citat:
|
Sa nu fiu inteles gresit, dar niciodata nu mi l-am imaginat pe Mihai Eminescu, ca pe un posibil mijlocitor intre mine si Dumnezeu. Nu consider ca l-as putea chema vreodata in rugaciuni si nu cred ca sunt singurul. Dupa parerea mea, nici cei care au venit cu propunerea de canonizare, nu au, in realitate, o evlavie deosebita pentru el, una asa cum se cuvine unui sfant. Altele sunt motivele care stau in spatele propunerii.
Traditia a confirmat ca Dumnezeu are numeroase cai prin care ni-i descoprea pe sfintii Sai iar Biserica are criteriile sale, de aproape doua mii de ani, dupa care ii consemneaza in sinaxar. Am incredintarea ca Dumnezeu, care cunoaste inima si faptele fiecaruia, si in cazul lui Mihai Eminescu, nu "va lasa lumina ascunsa sub obroc", daca el va fi fost cu adevarat "lumina". |
Acum am inteles de ce nu prea e citit Eminescu, pentru ca accentul a fost pus pe viata sa si nu pe opera sa. Glumesc.
Ce dureros ar fi sa ai un sfant cu scrieri contrare Ortodoxiei. Nu stiu cum a murit, poate s-a mantuit precum talharul de pe cruce - in ultimul moment al vietii sale, dar pentru asta avem nevoie de marturii, si cum ele lipsesc, ne sta mai bine sa vorbim despre nadejdea mantuirii, decat despre siguranta mantuirii. |
Citat:
|
Citat:
|
Rețin aici și spusa unui prieten, pe același subiect: "Nu pot să nu mă gîndesc cu tristețe la faptul că rușii, pe de o parte, nu i-au canonizat (cel puțin nu încă) pe oameni precum Komiakov (acesta, în opinia mea, chiar merită canonizat), Dostoievski, Gogol, filozofi și scriitori cu autentică vocație ortodoxă, dar cu slăbiciuni teologice sau morale pe ici pe colo; iar pe de altă parte, și-au canonizat martirii uciși în temnițele comuniste. Noi nu i-am canonizat pe aceștia din urmă, însă îi tot dăm înainte cu canonizarea lui Eminescu".
|
Inainte de a citi diversele pareri despre propunerea de canonizare a lui Mihai Eminescu, as fi crezut ca tot romanul, de la mic la mare, se va bucura si va sarbatori acest eveniment.
Surpriza...Cu uimire, am constat ca noi, romanii, suntem primii care nu stim sa ne pretuim bogatia spirituala primita de la mosii si stramosii nostrii. Sigur, dusmanii marelui nostru poet, care i-au cunoscut adevarata valoare, nu s-ar fi opus acestei canonizari. Un profesor univesitar, ne-a spus in cadrul unei prelegeri, ceva de genul acesta: "Poporul roman fara Eminescu ar fi fost mai altfel, ar fi fost mai sarac!" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:12:49. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.