Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Omul cel mai feroce animal de pe Terra (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7721)

topcat 03.12.2009 12:23:29

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 187358)
Durerea ca si-a suparat parintele...

Stii cum functioneaza empatia?

lareine 03.12.2009 12:24:33

Eu stiu cum functioneaza empatia, insa mustrarile de constiinta depasesc skillurile neuronilor in oglinda :)

topcat 03.12.2009 12:27:52

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187375)
Eu stiu cum functioneaza empatia, insa mustrarile de constiinta depasesc skillurile neuronilor in oglinda :)

In ce fel?

glykys 03.12.2009 12:31:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 187370)
Eu am doi copii, doi ciini si trei pesti.
Prefer sa ma joc cu copiii, dar ii inteleg si pe cei care prefera sa se joace cu ciinii. De asemenea, prefer ca ai mei copii sa imi semene cit mai mult. Diferenta intre tine si mine este ca eu stiu de ce. Sau mai bine spus, ca eu recunosc public.
Nu cred ca un om este superior sau inferior unui animal dpdv moral pentru ca morala este relativa si depinde din ce unghi privesti lucrurile.

Sa-ti traiasca! ce pesti ai? Stiu ca astia sunt greu de intretinut si mor repede daca nu au ce le trebuie. Voiam si eu in copilaria mea sa am pestisori, dar nu voiam sa moara! Stiu eu de ce preferi tu ca ai tai copii sa iti semene! Mi-ai zis pe alt topic! Pentru ca asta e o mostenire evolutiva! :))))) Sa stii ca eu te admir pentru ca recunosti public. Ti-am spus eu candva, de L-am marturisi si noi pe Dumnezeu cum marturisesti tu maimuta, ehe...!
Aha, iata ca si tu ai dat-o pe relativitatea moralei.... or avea si cainii vreo morala, cine stie...

topcat 03.12.2009 12:35:43

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 187381)
Sa-ti traiasca! ce pesti ai? Stiu ca astia sunt greu de intretinut si mor repede daca nu au ce le trebuie. Voiam si eu in copilaria mea sa am pestisori, dar nu voiam sa moara!

Exista niste pesti mai putin pretentiosi, din pacate sint niste batausi, a trebuit sa despart masculul de femele. Chiar daca masculul e considerat cel feroce, e folosit in lupte de pesti in tarile asiatice, si-a luat-o pe cocoasa de la una dintre femele, de numa-numa, era sa moara :)

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 187381)
Aha, iata ca si tu ai dat-o pe relativitatea moralei.... or avea si cainii vreo morala, cine stie...

Am spus eu veodata ca morala ar fi absoluta? Niciodata ;)
Au si ciinii un rudiment de comportament social, care poate fi considerat un rudiment de morala.

lareine 03.12.2009 12:37:29

Citat:

We understand what others feel by a mechanism of action representation that allows empathy and modulates our emotional content. The insula plays a fundamental role in this mechanism.
Si sunt teorii care spun ca prin intermediul neuronilor in oglinda, creierul nostru proceseaza actele celorlalti ca si cum ar fi ale noastre (pe asta bazandu-se de ex cheeringul barbatilor cand e un meci de fotbal, faptul ca tresarim cand vedem pe cineva ca sufera violent etc). Presupun ca prin acelasi mecanism visam de multe ori ca zburam, desi in practica nu o facem niciodata dar i-am vazut pe altii facand-o (filme, documentare cu astronauti, desene animate, whatever) si creierul nostru si-a insusit respectiva actiune.
Dar a fi in stare sa procesez consecintele actiunilor mele asupra ta, de exemplu, cred ca depaseste "simpla" functie neuronala. Daca te-as lovi si te-ai vaita de durere, neuronii mei in oglinda m-ar face sa ma strang eu insami ca si cum as simti-o pe pielea mea. Insa durerea morala pe care as simti-o, de a sti ca eu am fost sursa durerii tale, e din alt film.
O sa ma intrebi care. I don't know, o sa caut :)

topcat 03.12.2009 12:41:55

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187387)
Si sunt teorii care spun ca prin intermediul neuronilor in oglinda, creierul nostru proceseaza actele celorlalti ca si cum ar fi ale noastre (pe asta bazandu-se de ex cheeringul barbatilor cand e un meci de fotbal, faptul ca tresarim cand vedem pe cineva ca sufera violent etc). Presupun ca prin acelasi mecanism visam de multe ori ca zburam, desi in practica nu o facem niciodata dar i-am vazut pe altii facand-o (filme, documentare cu astronauti, desene animate, whatever) si creierul nostru si-a insusit respectiva actiune.
Dar a fi in stare sa procesez consecintele actiunilor mele asupra ta, de exemplu, cred ca depaseste "simpla" functie neuronala. Daca te-as lovi si te-ai vaita de durere, neuronii mei in oglinda m-ar face sa ma strang eu insami ca si cum as simti-o pe pielea mea. Insa durerea morala pe care as simti-o, de a sti ca eu am fost sursa durerii tale, e din alt film.
O sa ma intrebi care. I don't know, o sa caut :)

Am sa va rog sa va aduceti aminte senzatia pe care o aveti atunci cind priviti pe cineva care maninca o lamiie si gura i se strimba de la acreala.
Gura ta incearca aceleasi sentimente de discomfort, desi gustul de acru e complet absent.

lareine 03.12.2009 12:43:21

Tu vrei sa spui ca imitam gesturile si mimica si celorlalti si doar atat? Fine with me :P

topcat 03.12.2009 12:47:46

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187392)
Tu vrei sa spui ca imitam gesturile si mimica si celorlalti si doar atat? Fine with me :P

nu, nu vreau sa spun asta si nici nu am spus

lareine 03.12.2009 12:48:48

Atunci fa-ma te rog sa inteleg ce ai vrut sa spui. Presupun ca vrei sa ajungi undeva cu empatia insa nu-mi dau seama unde exact.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:58:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.