Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Liber la droguri si prostitutie?!? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7194)

topcat 24.09.2009 15:16:18

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 168397)
Cum intelegi tu prin pacat? Intreb, pentru a avea toti aceeasi proprietate a termenului. In ceea ce priveste ultima afirmatie nu mi se pare a fi prea logica, se poate sa ma insel eu, dar iti dau un exemplu: crezi ca un om care doarme 4 ore pe noapte poate fi numit imoral, desi este evident ca nu ii face bine la sanatate? Si ce intelegi prin moral, pana la urma?

Dar sa nu il lasi pe vecinul sa doarma nici 4 ore pe noapte e moral sau imoral?

glykys 24.09.2009 15:28:53

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168404)
Dupa mine pacat e ceva imoral, dar stiu ca pentru voi inseamna sa te abati de la o regula bisericeasca.
Am spus in general ;)
Ai intelege ce am vrut sa spun daca ai intelege cum a aparut morala prin evolutie naturala. Altfel, sint de acord, e ilogica.

Poti detalia putin cum a aparut "morala prin evolutie naturala"? Sunt de acord cu definirea pacatului, diferenta este ca un crestin se raporteaza la morala crestina, iar un ateu, sa zicem, sau, ma rog, un adept al evolutionismului se raporteaza la "morala prin evolutia naturala", asadar, criteriile sunt diferite, dar nu cred ca se exclud. Sigur sunt notiuni care pot parea imorale ambelor tabere.

topcat 24.09.2009 15:36:09

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 168414)
Poti detalia putin cum a aparut "morala prin evolutie naturala"? Sunt de acord cu definirea pacatului, diferenta este ca un crestin se raporteaza la morala crestina, iar un ateu, sa zicem, sau, ma rog, un adept al evolutionismului se raporteaza la "morala prin evolutia naturala", asadar, criteriile sunt diferite, dar nu cred ca se exclud. Sigur sunt notiuni care pot parea imorale ambelor tabere.

N-as vrea sa incarc topicul asta cu asa ceva, am mai discutat despre asta pe un altul (morala crestina vs morala atee), uite un document, daca doresti: http://www.duke.edu/~alexrose/moral.pdf
Si nu, nu se exclud, chiar se aseamana foarte mult

glykys 24.09.2009 15:41:51

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168410)
Dar sa nu il lasi pe vecinul sa doarma nici 4 ore pe noapte e moral sau imoral?

:))) Asta e buna! :))) Pai depinde. Fapta in sine ar parea imorala, dar trebuie vazut si scopul cu care se face. Daca nu il las sa doarma pentru ca vreau eu sa ascult muzica, sigur ca este imoral si din punct de vedere crestin, si din punct de vedere... sa zicem, evolutionist, pentru ca ii obstructionez libertatea. Insa daca as avea un scop bun pentru care eu nu l-as lasa sa doarma... Uite, iti dau un exemplu personal: in ajun de licenta, imi scriu ultimele pagini din lucrarea de diploma. Scriu, scriu si nu ajung la capat, e 3 noaptea, vreau sa abandonez si sa ma culc "macar 4 ore". Ei bine, cineva nu mi-a dat voie sa ma culc, ca sa termin lucrarea!!! Si nu era nici unul din parinti, nici cineva care sa fi avut ceva de castigat de pe urma asta, ci doar s-a gandit la mine si la lucrarea mea. Si culmea, era unul care crede ca se trage din maimute! Ii multumesc si in ziuade azi ca nu m-a lasat sa dorm in noaptea aia si ca mi-am terminat lucrarea. Cum e, e moral sau imoral ce a facut?

glykys 24.09.2009 15:45:45

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168395)
Daca nu le am, inseamna ca nu am de ce sa fiu impotriva.

Nu ai nici de ce sa nu fii impotriva.

topcat 24.09.2009 15:47:48

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 168417)
:))) Asta e buna! :))) Pai depinde. Fapta in sine ar parea imorala, dar trebuie vazut si scopul cu care se face. Daca nu il las sa doarma pentru ca vreau eu sa ascult muzica, sigur ca este imoral si din punct de vedere crestin, si din punct de vedere... sa zicem, evolutionist, pentru ca ii obstructionez libertatea. Insa daca as avea un scop bun pentru care eu nu l-as lasa sa doarma... Uite, iti dau un exemplu personal: in ajun de licenta, imi scriu ultimele pagini din lucrarea de diploma. Scriu, scriu si nu ajung la capat, e 3 noaptea, vreau sa abandonez si sa ma culc "macar 4 ore". Ei bine, cineva nu mi-a dat voie sa ma culc, ca sa termin lucrarea!!! Si nu era nici unul din parinti, nici cineva care sa fi avut ceva de castigat de pe urma asta, ci doar s-a gandit la mine si la lucrarea mea. Si culmea, era unul care crede ca se trage din maimute! Ii multumesc si in ziuade azi ca nu m-a lasat sa dorm in noaptea aia si ca mi-am terminat lucrarea. Cum e, e moral sau imoral ce a facut?

Poti aplica in acest caz linistita regula cu sanatatea :)

topcat 24.09.2009 15:49:22

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 168419)
Nu ai nici de ce sa nu fii impotriva.

Dupa cum spuneam, nu stiu care sint rationamentele sociologice, exemple din alte tari etc.

glykys 24.09.2009 15:53:10

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168407)
Cind nu am vreun argument rational intra in functiune subconstientul (sau defapt inainte de rational), care, pe baza mostenirii evolutioniste tine cont, fara sa ma intrebe, de: ego, copil, familie etc, in ordinea importantei genetice sau memetice. Spun numai: am un feeling ca nu e ok.
Toti cred ca gindim la fel, doar nu sintem de pe planete diferite.

Hm... vorbesti, pare-mi-se, despre instinctul conservarii... Si cu toate astea, cum iti explici ca nu toti gandesc la fel, de vreme ce au existat atatia oameni care au preferat sa se sacrifice pentru Dumnezeu? Gandeste-te numai la Constantin Brancoveanul care, daca s-ar fi ghidat dupa "instinctele naturale", nu ar fi preferat nici sa se lase ucis, nici sa permita sa ii fie ucisi fiii, ba chiar s-ar fi ferit sa fie bagat intr-o asemenea conjunctura, in care sa aleaga intre a-si pastra religia sau viata. Si-a invins toate instinctele, in ordine, si instinctul care ii dicta securitatea si bunastarea, si cel care ii dicta pastrarea vietii copiilor, ba chiar si propriul ego! Care vasazica este ceva mai presus de aceste "instincte naturale", pe care eu nu le contest ca ar exista, dar nu le afirm superioritatea.

glykys 24.09.2009 15:59:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168422)
Dupa cum spuneam, nu stiu care sint rationamentele sociologice, exemple din alte tari etc.

Bun, ai timp sa cauti (doar) o viata intreaga, ca doar de asta traim, sa cunoastem si sa ajungem la Adevar! Este imposibil sa nu gasesti ceea ce cauti. Sunt increzatoare in ceea ce te priveste!

laurschepsis 24.09.2009 16:04:08

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 168392)
...

Sint curios ce are de zis morala crestina in acest domeniu, asa cum am fost pentru cel al sclaviei, unde, dupa cum am mai spus, morala crestina nu a putut da un raspuns transant. Din pacate pentru crestini, Biblia da un mesaj mixt cu privire la prostitutie sau cel putin asa pare.

...

Doamne-ajuta!

Te rog, reda acele citate din care mesajul biblic devine "mixt" in ceea ce priveste prostitutia. Oricum nu este clar ce ai vrut sa spui prin "mesaj mixt".

Doamne-ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:08:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.